astigmat dereceleri nedir / Astigmat, Miyop ve Hipermetrop Nedir? - Tedavi Yöntemleri| Acıbadem

Astigmat Dereceleri Nedir

astigmat dereceleri nedir

Astigmat nedir, dereceleri nelerdir?

Astigmat, korneanın ya da göz merceği kavisinin normal bir biçimde olmaması ve bundan dolayı bulanık görmeye yol açan yaygın bir göz kusurudur.

Gözün net görebilmesi için, göze gelen ışınların kırılması ve arka taraftaki retina bölgesine odaklanması gerekmektedir. Kornea yani gözümüzün ön tarafında yer alan şeffaf tabaka ve gözün merceği gelen bu ışınları kırar.

Göz, gelen ışınları retinada odaklanamaz ve bulanık görmeye neden olursa o zaman astigmat var demektir.

ASTİGMAT NEDEN OLUR?

Astigmat gözün en ön kısmındaki saydam tabaka yani korneanın şekil bozukluğundan kaynaklanır. Normalde yuvarlak olan korneanın, eliptik şekilde düzensiz kavislenmesine bağlı ortaya çıkan durumdan dolayı astigmat olur.

ASTİGMAT BELİRTİLERİ

Gölgeli görme

Gözlerde aşırı kayma

Göz ağrısı

Gece araç kullanırken görmede zorlanma

Net görmek için gözleri kısma

Bulanık görme

Çift görme

Baş ağrısı

Uzun süreli okuma ya da bir şeye odaklanma sonrası göz yorgunluğu

ASTİGMAT DERECELERİ

0,50-1,00 arasındaki astigmat dereceleri

Bu derecede olan hastalar için ciddi bir risk yoktur. Gözlük kullanmayı gerektiren bir durum değildir. Düzenli doktor kontrollerine gidilmesi gerekir.

1,00-4,00 arasındaki astigmat dereceleri

Bu dereceye miyop ya da hipermetrop gibi göz kusurları da araya girdiği için gözlük kullanılması gerekir. Bu aralıktaki astigmat hastalarının her ay düzenli olarak göz doktoruna muayene olmaları gerekir.

4,00 ve üzerindeki astigmat dereceleri

Göz sorununu teşkil eder. Göz muayenesi şarttır. Düzenli muayene olunmazsa bu durum diğer göz sorunlarına da neden olabilir. Gözlük kullanmak gerekir. Bilgisayar, telefon, kitap ve ışık gibi etkenlere karşı gözlerini korumaları gerekmektedir. Aksi takdirde bu astigmat dereceleri daha da ilerleyebilir.


ASTİGMAT TEDAVİSİ

Astigmat, basit bir göz muayenesi ile teşhis edilir. Tedavisi için birkaç yöntem vardır:

Gözlük

Gözlük, bulanık görme şeklini düzelterek gözün net görmesini sağlar. En yaygın yöntem olan gözlük, astigmat derecesini etkilemez.

Kontakt Lensler

Astigmat sorunu için torik lensler olarak adlandırılan yumuşak kontakt lensler tercih edilebilir. Eğer astigmat derecesi daha yüksek ise gaz geçirgen sert kontakt lensler kullandırılır.

Göz Lazer Ameliyatı

En etkili yöntemlerden biri de göz lazer ameliyatıdır. Böylece gözleriniz ışık ışınlarını daha iyi odaklayabilir. Bunu gözlük ya da lens kullanmak istemeyenler tercih edebiliyor. Bu ameliyatla %90 oranla başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Gözümüzün ön yüzeyinde kornea adı verilen saydam bir tabaka bulunur. Kornea yüzeyindeki düzensizlikler astigmata neden olur ve bu da  ışık kırma kusuruna yol açarak, nesnelerin görüntüsü bulanıklaşır.

Çoğu insanda az da olsa astigmatizma vardır ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Astigmatizma sıklıkla miyop ve hipermetropi gibi diğer kırma kusurlarıyla birlikte  ortaya çıkar. Her yaştan kişide görülebilir.

Astigmatizma Neden Olur?

Astigmat kalıtımsal veya korneanın giderek inceldiği keratokonus hastalığından olabileceği gibi sonradan geçirilen bir kaza ya da travma (ameliyat, yaralanma) sonrası da oluşabilir. Eğer küçük yaşta yüksek dereceli astigmata rastlanıyorsa hastada keratokonus araştırılmalıdır. Bunun için de kornea topografisi çekebilen bir merkezde muayene çok önemlidir.

Astigmatizmanın Belirtileri Nelerdir?

  • Bulanık ve bozuk görme,
  • Işıklı yazılarda dağılma ve netleşememe,
  • Baş ağrısı,
  • Gece görmede zorluk.

Astigmatizma Dereceleri

Astigmatizma bir ışık kırma kusuru olduğundan,  hastanın yazıları ve resimleri net görmesini zorlaştırır. Gözde kırma kusuru bulunan birçok kimsede sonradan astigmatizma oluşabilir. Miyop ve hipermetrop gibi rahatsızlıklar ile birlikte görülebilir. Dolayısıyla düzenli göz muayenesi çok önemlidir ve rutin kontrollerde astigmatizma da bakılmalıdır.  
Gerekli görülürse astigmatla da ilgili gözlük kullanması gerekebilir. Burada önemli olan astigmat derecesidir. Örneğin derecesi çok düşük olan hastanın gözlük kullanması gerekmeyebilir. Fakat yaşın ilerlemesiyle birlikte astigmat dereceleri de hızla artmaktadır. Genç hastalarda ameliyat ile astigmat ortadan kaldırılabilirken yaşlılarda bu durum tam tersidir.

0,50-1,00 Arasındaki Astigmat Dereceleri

Bu kişilerin gözlük takmasına gerek yoktur ama ileriki yıllarda oluşabilecek ilerlemelere karşı düzenli göz muayenesi şarttır.

1,00-4,00 Arasındaki Astigmat Dereceleri

Bu dereceyi görmüş kişilerde diğer kırma kusurları da mevcuttur. Miyop ya da hipermetrop da göründüğü için gözlük kullanılması gereklidir. Bu hastaların rutin ve düzenli göz kontrolü çok önemlidir.

4,00 ve Üzerindeki Astigmat Dereceleri

Bu kişilerin göz muayenesini kesinlikle ihmal etmemeleri gerekir çünkü bu durum diğer göz sorunlarına da neden olmaktadır. Gözlük kullanımında da daha hassas davranmaları çok önemlidir çünkü astigmat dereceleri hızla ilerleyebilir. Olabildiğince bilgisayar, tv, telefon, kitap ve ışıklı görsel uyarıcılardan gözlerini korumalıdırlar.

Astigmat Testi

İnternet ortamında görme yetinizi basitçe ölçmenize yarayan kimi testler mevcuttur fakat bu kadar yaygın ve ilerlemesi hızlı olabilecek bir rahatsızlığın tanısının konulması ve tedavinin bir an önce başlaması için uzman hekim muayenesi önerilir. Tanı esnasında gerekirse optik sinir ve retinanın yakın bir şekilde incelenmesi için göz damlasıyla gözbebekleri genişletilerek de bakılır.

Astigmat Derecesi Düşer mi?

Uzman hekim incelemesi neticesinde astigmatınızın türüne ve hastanın yaşına göre uygun bir tedavi yöntemi önerilir, bu ilk etapta reçeteli gözlük ya da lens kullanımıdır. Gözlük ve lens net görüşü sağlamak için derecenizi düşürmez, seneler içerisinde azalabilir ya da artabilir eğer derece düşmüyor ve artıyorsa lazer cerrahisi önerilir fakat her hasta bu tedavi için de uygun olmayabilir bu yüzden detaylı bir göz muayenesi gerekmektedir.

Astigmat Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde astigmat tedavisi olan bir görme kusurudur ve tek tedavisi lazer cerrahisidir. Eğer 18 yaşından büyükseniz, hamilelik dönemi ve emzirme gibi bir durum yoksa, diyabet ya da romatizma hastalığınız bulunmuyorsa, keratokonus  ve göz tansiyonu problemleriniz yoksa, göz dereceleriniz artık ilerlemiyorsa lazer tedavisi ile astigmat derecenizi düşürebilir ya da tamamen kurtulabilirsiniz.

Astigmat Ameliyatı

Miyop, hipermetrop ve astigmatın tedavisinde kullanılan ve refraktif cerrahide bütün dünyada uygulanan en yaygın yöntem LAZER'dir. Düşük dereceli astigmat tedavisinde en başarılı yöntemdir.
Birkaç tip lazer ameliyatı vardır;
İlki Lasik dediğimiz, kapak (flep) yaratarak yapılan ameliyatlardır. Bu ameliyatlarda dokuya ulaşmak için kornea üzerinde bıçaklı ya da bıçaksız lazerle bir kapak yaratılır, dokuya ulaşıp işlem gerçekleştikten sonra bu kapak kapatılır. Bu işlem yapıldıktan sonra hasta iyi görmeye başlar. Ağrı, yanma ve batma gibi şikayetler ya hiç olmaz ya da kısa sürelidir.
Diğeri ise PRK Lasek tipi yüzeyel yapılan ameliyatlardır. Bu tip ameliyatlarda korneada herhangi bir kesi oluşturulmaz. Yalnız korneanın en üstündeki epitel doku sıyrılıp lazer, hastanın korneasına direkt uygulanır. Operasyon sonrası kornea yüzeyini korumak amacıyla 2-3 gün kontakt lens takılmaktadır. Bu işlem sonrası net görüş seviyesine ulaşmak 3-4 haftayı bulabilmektedir. Lazer sonrası 3-4 gün ağrı, batma, sulanma ve görmede bulanıklık gözlemlenebilmektedir.
SMILE lazer ise en yeni yani 3. kuşak lazer refraksiyon cerrahisidir. Lasik’de lazer uygulayabilmek için büyük bir kesi gerekirken, bu kesi SMILE’ da 2 mm’ye kadar düşmektedir.
SMILE prosedüründe, cerrah korneada küçük, lens şeklinde bir doku (lentikül) oluşturmak için femtosaniye lazer kullanır. Daha sonra aynı lazerle kornea yüzeyinde küçük bir yay şeklinde kesi yapılarak cerrah bu kesiden lentikülü çıkarır. Minik lentikül çıkarıldığında, miyopi düzeltilerek kornea şekli değiştirilmiş olur. Kornea kesisi dikişsiz birkaç gün içinde iyileşir ve keskin görme çok hızlı gerçekleşir. Bu sebeple iyileşme çok hızlıdır ve göz kuruluğu, ağrı, batma gibi durumlar yaşanmaz .Ayrıca bu işlemlere uygun olmayan hastalara No- Touch Lazer tedavisi uygulanabilir.

No-touch Lazer  (TransPRK) Uygulaması

Kırma kusurunun giderilmesinde kullanılan yöntemlerden sadece biridir. Aslında ilk kuşak lazer cerrahisi olmasına rağmen sınırlı vakada güvenle uygulanabilmektedir. İsminden de anlaşılabileceği gibi göze dokunmadan, temas etmeden yapılan lazer tedavisidir. Özellikle temas hissinden tedirgin olan hastalar için konforlu bir yöntemdir. Avantajlarından biri de ince kornea yapısı olan hastalara uygulanabilir olmasıdır.

Astigmat Gözlük Takılmazsa İlerler mi?

Bazı özel durumlar hariç astigmat genelde ilerlemez.

Astigmat Ne Demek? Astigmat Nedir?

Gözün en ön tabakasında bulunan kornea, gözü dış etkenlerden koruma ve ışığı doğru biçimde kırma görevine sahiptir. Düzgün yapıya sahip bir kornea ışığı kırarak onu retina yani gözün en arka kısmında bulunan ağ tabakasına iletir. İletilen görüntüler net bir şekilde görmemizi sağlar. 

Kırma kusuru olan gözde, korneanın şeklinde bazı düzensizlikler olduğu için gelen ışığı doğru biçimde kıramaz ve görüntünün retinaya bulanık olarak iletilmesine neden olur. Göze gelen ışınların retinada odaklanamaması durumudur. 

Astigmat Neden Olur?

Kırma kusurları genetik kökenli, doğumsal veya kornea tabakasında değişime yol açabilen hastalıklar sonucu oluşabilir. Bu oluşumda etkili diğer bir neden ise göze alınan bir darbe veya yapılan bir göz operasyonu sonrası oluşabilir. En önemli nedenlerinden biri de keratakonus hastalığıdır.

Astigmat Nasıl Görür?

Kişi hem yakın, hem uzak mesafede net göremez. Nesneleri uzamış ve dağınık olarak görür. Bu durum bozuk görme veya net olmayan bulanık görmeye yol açar.

Astigmatın Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler kişiden kişiye farklılık gösteriyor olsa da genellikle görme bozukluğu olan kişilerin en belirgin şikayetleri uzak ya da yakın mesafede görüşün bulanık veya gölgeli görünmesinden kaynaklanır. 

En sık görülen belirtiler ise;

  • Bulanık görme
  • Işıkların saçılmış veya dağılmış şekilde görme
  • Gece araç kullanırken görmede zorlanma
  • Uzun süreli okuma veya bir şeye odaklanma sonrası hissedilen göz yorgunluğu
  • Gözleri kısma
  • Göz kaşıntısı
  • Baş ağrısı
  • Gölgeli görme

Şeklindedir. Bu semptomlar günlük hayatı zorlaştırdığı için belirtilerin yaşanması durumunda tedavi için mutlaka bir göz muayenesi yapılmalıdır. Bazı belirtilerin nedeni başka sağlık veya görme problemlerinden kaynaklanıyor da olabilir. Bu nedenle sorunun neden kaynaklandığını anlayabilmek için bir göz hekimine başvurmayı ihmal etmeyin.

Astigmat Çeşitleri Nelerdir?

Kendi içinde iki gruba ayrılır. Görme bozukluğuna, eşlik eden diğer kırılma kusurlarına göre de kategorize edilebilir. 

Miyopi → astigmat (astigmat ve uzağı net görememe sorunu) ve Hipermetrop → astigmat (astigmat ve yakının net görülememe sorunu)

Düzenli astigmatizmada görüntü, iki ayrı düzlemde birbirine dik iki çizgi şeklinde oluşurken düzensiz astigmatizmada ise birbirine dik iki meridyen yerine çok sayıda odaklaşma çizgilerinin olduğunu görürüz bu nedenle düzensiz bulanık görme keskinliği ileri derecede düşmüştür. Gözlüklerle tam düzeltilemez.

Astigmat Testi Nasıl Yapılır?

Test için otorefraktometri (otoref) cihazı kullanılır ve bir dizi değerlendirme doktor tarafından yapılır. Genel göz muayenesi sırasında yapılan test ve değerlendirmeler sonrası teşhis sağlanabilir.

Astigmat Geçer Mi? Astigmat Nasıl Geçer?

Astigmat, miyop ve hipermetrop gibi kırma kusurları kendiliğinden geçmez. Mutlaka göz durumu değerlendirilerek tedavi edilmelidir. 

Astigmat Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kırma kusurların teşhisi genel göz muayenesi ile tespit edilerek, doktor tarafından reçete edilen gözlük veya kontakt lens ile tedavi edilebilir. Gözlük veya kontakt lens göz derecelerinin gerilemesini sağlamaz. 

Tam bir tedavi için göz uygunluğuna bakılarak refraktif cerrahi (Lazer veya Göz içi lens) veya göz içi mercek tedavisi önerilebilir. Şiddetli vakaları için genellikle doktorlar refraktif cerrahi yöntemini önerebilir. Bu tür cerrahi işlemler ile kalıcı olarak düzelme için korneayı tekrar şekillendirmek üzere lazerler veya küçük bıçaklar kullanılır.

Astigmat Göz Çizdirme İşlemi (Lazer Tedavisi)

Tedavi için sık kullanılan üç cerrahi tipi, SMİLE, No Touch, LASIK, i-LASIK, ve PRK uygulamalarıdır. Lazer operasyonu sonrası %100 sıfır numara garantisi yoktur ancak göz bozuklukları için lazer olan 100 kişinin yaklaşık 95’i gözlük veya kontakt lens olmadan tam bir görme seviyesine kavuşabilir.

Astigmat ameliyatı fiyatları

Astigmat ameliyat fiyatları için aşağıdaki linke tıklayıp formu doldurabilirsiniz. Detaylı bilgilendirme için müşteri temsilcilerimiz tarafınıza en kısa sürede geri dönüş sağlayacaktır.

https://www.dunyagoz.com/tr/islemler/randevu

Sıkça Sorulan Sorular

0.50 astigmat nedir?

0,50 numaraya sahip kişiler genellikle gözlük ihtiyacı duymazlar ve rutin hayatlarına devam edebilirler. Ancak düzenli göz muayenesi yaptırmayı aksatmadan derecelerin takibi için oldukça önemlidir.

1.75 astigmat nasıl görür?

Dereceleri 1.75 olan kişiler, günlük hayatlarında gözlüğe ihtiyaç duyabilirler. Bunun nedeni odak gerektiren işlerde ya da gece araç kullanırken nesneleri ve ışıkları dağılmış, saçılmış ve bulanık şekilde görmeleridir. 

Astigmat gözlük kullanmazsa ne olur?

Astigmatlı kişiler için özel bir gözlük camı kullanılır. Kullanılan gözlük camı korneadaki şekil bozukluklarının telafisi ve kişinin daha net şekilde görmesi için kavisli bir forma sahiptir. 

Belli bir derecenin (1,00-4,00) üzerinde olan kişiler, uzun süre gözlük takmadığında baş ağrısı, göz yorgunluğu gibi problemler yaşayabilirler. Bu nedenle doktorun önereceği aralıklarda gözlük kullanmak şikayetlerin oluşmaması için önemlidir.

Astigmat Miyop Nedir?

Astigmat, korneanın iki farklı noktayı işaret edecek şekilde, iki odak noktası oluşturan anormal bir eğriliğe sahip olma durumudur. Bu aynı zamanda yakındaki ve uzaktaki nesnelerin bulanık görünmeye neden olur. Astigmat miyop ile birleşebilir. Bu durumda uzak net görünmez ve aynı zamanda dağınık görmelerde yaşanabilir. 

Hipermetrop astigmat nedir?

Astigmat ve hipermetrop birleştiğinde yakında netlik gider ve bulanık görme yaşanır. Astigmat hem yakında hem uzakta etkisini gösterir. Bu durum kişinin günlük hayatını olumsuz etkiler. Hipermetrop ve astigmat tespiti ve tedavisi için detaylı göz muayenesi (damlalı muayene) yapılması gerekir.

Astigmat ilerler mi?

Oluştuktan sonra tedavi edilmemesi halinde ilerlemesi mümkündür. Görme bozukluğu olan kişilerin düzenli olarak göz muayenesi yapılarak göz sağlığını takip etmeleri gerekir. 

Astigmat baş ağrısı yapar mı?

Hastaların başlıca şikayetleri arasında baş ağrısı gelmektedir. Bu durum görüntülerin net olmamasından ve sürekli odak problemi yaşanmasından kaynaklanır. 

Astigmat tedavisi var mı? Düzelir mi?

Teşhis edildikten sonra gözlük, lens ya da cerrahi yöntemler ile tedavi edilerek düzeltilebilir.

Astigmat nasıl anlaşılır?

Genel göz muayenesi sırasında uygulanan bir dizi test ile tespit yapılır. Ancak bu göz problemine sahip olduğunu düşünen kişiler  ‘Astigmatın Belirtileri’  kısmındaki semptomları kontrol edebilir. Ancak bazı durumlarda belirti göstermeden de oluşabileceği göz önünde bulundurularak tam bir kontrol için mutlaka göz muayenesi yapılmalıdır. 

Son güncelleme tarihi: 25.01.2023

Dünyagöz Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve te davi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası