burazin burun sprey bebeklerde kullanımı / Burun Spreyleri Zararlı mı? | Doktor Amcam

Burazin Burun Sprey Bebeklerde Kullanımı

burazin burun sprey bebeklerde kullanımı

Burun spreyi nasıl kullanılır, bağımlılık yapar mı? Zararları var mıdır?

Burun spreylerinin sürekli kullanımı burunda ciddi tıkanıklıkların meydana gelmesine sebep olabilmektedir. Doktorların söylediklerine göre bu spreyler sık sık kullanıldığında burunun işlevini bozarak farklı sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu sebeple mutlaka doktor kontrolünde kullanılması önerilmektedir. 

Burun Spreyi Nasıl Kullanılır, Bağımlılık Yapar mı?

Burun spreyleri adrenalin ile benzer özellikler göstermektedir. Kişiler bu spreyleri kullandıkları zaman ilk başlarda oldukça rahat edebilmektedir. Ancak bu spreylerin sıkça kullanılması zamanla kişilerin bu spreyler olmadan nefes alamamasına sebep olur.

Burun spreylerinin uzun süre kullanımı bu spreylerin burun kıkırdak dokusunu bozmasına ve burunda bazı sıkıntıların meydana gelmesine sebep olabilir. Bu sebeple burun spreylerinin kesinlikle doktor kontrolü ile kısa süreli kullanılması ve uzun süreli kullanımlarından kaçınılması gerekebilir.

Burun spreyleri adrenalin hormonuna benzer bir etki yapmaktadır. Örneğin bir kişi sinirlendiğinde göz bebekleri büyür, burnu açılır, ağzında kuruma oluşur ve yüzü beyaz bir hal alır. Vücuttaki kan dolaşımı ise kalbe ve kaslara gönderilir. Böyle bir durumda yüzeyden kan çekilecektir. Burun spreyi buruna sıkıldığında da zararlı etkileri bu şekilde ortaya çıkmaktadır. 

Bilindiği gibi burun içerisinde mukoza salgısı bulunur. Bu salgı hayati anlamda büyük önem taşımaktadır. Burun içerisine sürekli burun spreyi sıkmak bu mukozanın zarar görmesine sebep olur. Mukoza bozulduğu zaman ise kişinin aldığı hava filtrelenemez, nemlendirilemez, direkt bir şekilde vücuda alınır. Mukozanın sürekli bir şekilde zarar görmesi uzun dönemde burun içerisindeki kıkırdakların da zarar görmesine sebep olabilmektedir. 

Zararları Var mıdır?

Kişiler hasta oldukları zaman kısa süreli olarak doktor kontrolünde burun spreyi kullanabilirler. Ancak uzun vadede kullanımı burunu kurutacağı ve mukozaya zarar vereceği için burun etlerinde büyüme ve buna bağlı olarak tıkanıklıklar yaşanabilir. Bunun yanında burundaki mukoza ve kıkırdak dokunun kötü bir şekilde zarar görmesine de neden olabilir.

Burun spreyine psikolojik olarak bağımlılık geliştiren kişiler de bulunmaktadır. Böyle bir durumda kişiler artık burun spreyi kullanmadan psikolojik tıkanıklıklar da yaşayabilirler.

Burun tıkanıklığı gibi sorunlarla uğraşan kişilerin yaşam kalitesinde ciddi düşüşler olur. En önemli sorunlar uyku problemleri, ciddi alt ve üst solunum yolu problemleri şeklinde kendini gösterebilmektedir. 

Burun spreyi bağımlılığı ile burun tıkanıklığı problemlerinin mutlaka beraber tedavi edilmesi gerekir. Çünkü burun tıkanıklığı sebepleri ortadan kalkmazsa kişiler burun spreyi bağımlılığına devam edeceklerdir.

Burun Spreyi Ne Kadar Kullanılmalı?

Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında burun tıkanıklığı çoğu insanda görülür. Bu tıkanıklık insanların burundan nefes alamamasına, ağızdan almasına ve kuruluk gibi problemlerin yaşanmasına sebep olur. Kişiler burunları tıkanık olduğu için geceleri rahat uyuyamaz, bununla birlikte çeşitli rahatsızlıklar da baş gösterir. 

Burun tıkanıklığı sorunlarında çoğunlukla burun spreyi kullanımı önerilir. Ancak kişilerin kendi istekleri doğrultusunda bu spreyleri kullanmaması oldukça önemlidir. Aksi takdirde bağımlılık problemleri oluşabilmektedir. Kişilerin doktor kontrolünde en fazla 5 gün bu spreyleri kullanması gerekmektedir.

Burun Tıkanıklığı Çözümleri

Burun tıkanıklığı problemleri kronik bir hal aldıysa burun spreyi etkili olmayacaktır. Çünkü burun spreyleri geçici bir tedavi yöntemidir. Bu sebeple sürekli burun tıkanıklığı devam ediyorsa mutlaka altında yatan neden bulunmalı ve buna göre tedavi edilmelidir. Uzun süreli burun tıkanıklığı problemlerinde kişilerin cerrahi müdahale olması gerekebilir. 

Burun Spreyi Nasıl Kullanılır?

Burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve burun kaşıntısı gibi şikayetlerin görüldüğü alerjik rinit ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında çeşitli burun spreyleri kullanılmaktadır. Piyasada farklı içeriklerde burun spreyleri bulunmaktadır.

Deniz/okyanus suyu olarak bilinen serum fizyolojik içerikli yani tuzlu su içeren spreyler, kortizon, antihistaminik ve psödoefedrin içeren burun spreyleri örnek olarak sayılabilir.

Burun spreylerini kullanarak burun içinde oluşan iltihaplanmayı ve ödemi azaltmaya çalışırız; böylece burun tıkanıklığı ve burun akıntısı azalır. Burun spreyleri diğer tüm ilaçlarda olduğu gibi doktorunuzun kontrolünde yani doktorunuzun önerdiği süre ve dozlarda kullanılmalıdır. Özellikle psödoefedrin içeren burun spreylerinin uzun süre kullanımları sakıncaları nedeniyle çoğu kez kısıtlandırılmaktadır.

Burun spreylerinin kullanımında;

Öncelikle bir mendil ile burnunuzu temizleyin, ellerinizi su ve sabunla yıkayın. Burun spreyini nazikçe çalkalayın ve kapağını çıkartın. Sprey şişesini işaret ve orta parmağınız ile püskürtme aparatının alt kısımlarından, baş parmağınızla da şişenin altından destekleyerek dik olacak şekilde tutun. Spreyi ilk kez kullanacaksanız ya da uzun bir süre ara verdiyseniz öncelikle birkaç kez dışarıya püskürtüp düzgün çalıştığından emin olun. Dik durun, başınızı hafifçe öne eğin ve burun deliklerinizden birini kapatabilmek için parmağınızla dış kanadından bastırın. Spreyin ucunu burun deliğinize yerleştirin. İşaret ve orta parmağınızı aşağıya doğru bastırdığınız sprey ilacı burun deliğinize püskürtmüş olacaktır. Püskürtmeyi yaptığınızda burnunuzdan soluk alın ve ağızdan soluğunuzu bırakın. Aynı işlemi diğer burun deliğiniz için tekrarlayın. Spreyi kullandıktan sonra dakika kadar bir süre burnunuzu sümkürtmeyin. Doktorunuzun önerdiği dozlarda bu işlemleri tekrarlayabilirsiniz. Kortizon içerikli spreylerin burun kanaması, kıkırdak haraplanması gibi yan etkilerini azaltmak için spreyi sağ el ile sol burun deliğine, sol el ile sağ burun deliğine uygulamaya özen gösterin.

Burun Spreyleri Zararlı mı?

Deniz suyu spreyi, oxymetazolinli burun spreyleri, alerji önleyici burun spreyleri, burun spreyi zararları &#; gibi konularda bilgi edinmek için videomuzu izleyebilirsiniz.

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Burun spreyleri gerçekten bizim Kulak Burun Boğaz pratiğinde çok sıklıkla kullandığımız spreylerdir. Şu anda kullandığımız çeşit sprey vardır:

  1. Bunların en başında gelen tuzlu su spreyleri yani deniz suyu, serum fizyolojik dediğimiz spreyler
  2. Bir diğeri oksimetazolin içerikli bir takım markalar var İliadin, Burazin, Otrivine… Bu spreyler
  3. Bir diğer spreyler ise alerji için kullandığımız fakat steroid içerikli yani kortizon içerikli spreyler. Bunlar: Nazoneks, Rinoclenil, Avamys, Risonel gibi markalar olabilir.
  4. Bir diğer sprey grubu ise yine alerjiye direkt etkili spreyler kullanılabilir.

Bunların herhangi bir zararı yoktur. Peki bu spreyler içerisinde hangileri bağımlılık yapar? hangileri nasıl zararlar yapar? Bunlara dikkat etmemiz gerekir.

Deniz suyu spreyleri zararlı değil ancak fazlasına dikkat !!!

Öncelikle deniz suyu spreylerinin vücuda herhangi bir zararı yoktur fakat çok uzun süreli deniz suyu spreyi kullanımı burun içerisinin dengesini bozmakta ve burun içerisinde kabuklanmalar, kurumalara yol açmaktadır. Bu bağlamda deniz suyu spreylerinin devamlı kullanılması çok iyi değildir. Özellikle deniz suyu spreylerinin yüksek tuz oranlı olanları vardır. Biz bunlara &#;Hipertonik Solüsyonlar&#; diyoruz. Özellikle bunların 1 hafta &#; 10 gün hadi bilemediniz 15 gün kadar kullanılması gerekir. Daha fazla kullanılması burun metabolizmasında bir takım sıkıntılar yaratabilir. Tabii ki bunlar kalıcı durumlar değildir fakat yine de kanamalara, kabuklanmalara yol açar.

Dekonjestanlı spreyler bağımlılık yapabilir

Bir diğer sorun İliadin, Otrivine ve Burazin gibi spreylerin kullanılması. Bunları 1 hafta &#; 10 güne kadar kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur fakat uzun süreli kullanım veya ara ara kullanım. Ne demek bu; &#;Çocuğun burnu tıkandıkça sıkalım, tıkandıkça sıkalım, tıkandıkça sıkalım&#; yaparsak burada bu ilaca karşı bir duyarsızlık gelişir ve bir süre sonra ne kadar sıkarsanız sıkın bu ilaçtan herhangi bir fayda göremezsiniz ve tıkanıklık daha da artar. Biz buna bu ilacın bağımlılığı diyoruz. İşte bu ilaçlar bizim hayatımızı zindana çeviren ilaçlar, hem hekim olarak hem de siz aileler olarak. O yüzden bu burun spreylerini kullanırken hekimin verdiği sürenin dışına çıkmamak gerekir veya evde varken &#;Aaa dur ben bunu bir sıkayım&#; deyip rastgele bunu kullanmamak gerekiyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası