ütüye içine kireç çözücü dökülür mü / Buharlı ütünüzün temizlenmesi | Philips

Ütüye Içine Kireç Çözücü Dökülür Mü

ütüye içine kireç çözücü dökülür mü

Ütü kireci nasıl temizlenir? Ütü kireci temizliği en kolay nasıl yapılır?

Kireçlenme olayı su kullanılan bütün aletlerde meydana gelir. Ütünüzün ömrünü uzatmak için zaman zaman bakım yapmanız gerekmektedir. Kireçlenen ütülerin zamanla kıyafetlere lekeler verdiğini, ısı kaybı ve buhar üfleme sorununun yaşandığını görürsünüz. Çok sık karşılaşılan ütü kireç problemi en kolay ve etkili çözüm önerilerini haberimizde bulabilirsiniz

Ütü kireci nasıl temizlenir?

Ev hanımlarının çok sık kullandığı ütüler de bakıma ve temizliğe ihtiyaç duyarlar. Kıyafetlerinizin daha temiz ve lekesiz olmasını istiyorsanız ütü temizliğine önem vermelisiniz. Ütüde en çok karşılaşılan problem ise kireçlenmedir. Evde doğal malzemelerle ütü kireç temizleme nasıl yapılır? Ütü kireç çözücü için en pratik 5 yol:

  1. Ütünün alt tabanındaki delikleri kürdan yardımıyla açın.
  2. Tüm deliklere karbonatı dökün.
  3. Ütünün altını yarım limon ile silip ütüyü bir dakika ısıtın.
  4. Daha sonra ütünün fişini çekerek kireçlerin temizlenmesini bekleyin.
  • Temizlik Sirkesi
    1. Öncelikle ütüyü birkaç dakika ısıtın.
    2. Isınan ütünün fişini çektikten sonra sirkeyi ütünün alt tabanına dökün.
    3. Ütünün her alt deliğinden sirkenin girdiğine emin olun ve dakika bekleyin.
    4. Isı sayesinde sirke, deliklerdeki kireci çözecektir.
  • Limon Tuzu
  1. Bir kase içerisinde 1 yemek kaşığı limon tuzu ve 1 bardak sıcak suyu karıştırın.
  2. Oluşan karışımı ütünün su haznesine ekleyin.
  3. Ütüyü yüksek derecede çalıştırarak kireçlerin dökülmesini sağlayın.
  1. Bir kase içerisinde eşit ölçülerde su ve sirke ruhunu karıştırın.
  2. Oluşan karışımı ütünün su haznesine ekleyin.
  3. Ütüyü fişe takın ve suyun etkisiyle beraber kirecin temizlenmesini bekleyin.
  1. Deterjanı kullanırken çok hassas olmanız gerekir. (Deterjan kokusunu içinize çekmemeye çalışın.)
  2. Ütünün her alt deliğine kireç çözücü deterjanı azar azar dökün.
  3. Deterjan dökülerken kireçler hemen çözülmeye başlayacaktır.
  4. Ütünün su haznesine bir kap su koyarak ütüyü düşük derecede çalıştırın.
Çamaşır makinesi nasıl temizlenir? Evde doğal malzemelerle çamaşır makinesi temizliği nasıl yapılır?

Ütünün altı nasıl temizlenir?

Bakımı ve temizliği yapılmayan ütülerin alt kısmı yanar, çizilir ve leke oluşturabilir. Bunları temizlemek içinse çok pratik yöntemler vardır. Beyaz sirke, diş macunu, tuz ve pişirme kağıdı veya limon ve karbonat kullanılarak ütünün altı nasıl temizlenir bir göz atalım…

Beyaz sirke: Beyaz sirkeyi ısıtın ve temiz bir bezi sirkenin içine batırıp ütünün altını hafif ovalayarak silin. Lekelerin gittiğini göreceksiniz.

Diş macunu: Sirke kokusundan rahatsız oluyorsanız veya temin edemiyorsanız evinizdeki diş macunuyla da bu işlemi kolayca yapabilirsiniz. Temiz bir beze diş macununu sürerek ütünün yanık veya lekeli kısımlarını yavaş yavaş temizlemeye başlayın. Bu işlemi yaparken ütünüzün deliklerini diş macunu ile doldurmamaya dikkat edin. Aksi halde ütünüz kireçlenebilir ve kıyafetlerinizde kireç ya da benzeri lekeler oluşmasına neden olur. (Kullanacağınız diş macununun renkli olmamasına dikkat ediniz.)

Tuz: Pişirme kağıdını genişçe kesip bolca tuzlayın. Ütüyü biraz ısıtıp pişirme kağıdının üzerinde gezdirin. Bu işlemi yaparken ütünüzün deliklerine tuz kaçmamasına dikkat edin. Tuz, yanık veya lekelerin ütü tabanından temizlenmesini sağlayacaktır. (Bu yöntem tavsiye edilmez çünkü tuz, ütü tabanında çiziklere neden olabilir.)

Limon ve karbonat: Bir kase içerisinde yarım limon suyu ve 1 çay kaşığı karbonatı karıştırın. Oluşan karışımı ütünün alt kısmında oluşan lekelere sürüp dakika bekleyin. Daha sonra temiz bir bezle ütünüzün alt kısmını hafifçe ovalayarak temizleyin. Limon ve karbonat, ütü tabanınından lekeleri temizlemiş olacaktır.

Ütünün içindeki pas nasıl temizlenir?

Ütüdeki pas için sirke kullanabilirsiniz. Ütünün su haznesine damla sirke dökmeniz tüm pası temizleyecektir. Limon veya limon tuzu da aynı işlevi görmektedir.

Buhar kazanlı ütü kireci nasıl temizlenir?

Buhar kazanlı ütülerde kireç temizlemesi yapılmadığı durumlarda kıyafetlerinizin üzerinde beyaz veya sarı lekeler görürsünüz. Buhar kazanlı ütülerde kireç temizleme yöntemleri şunlardır:

  • Sirke (Üzüm veya elma sirkesi tercih edilebilir.)
  1. Yarım çay bardağı sirkeyi buhar kazanlı ütünüzün su haznesine koyup fişi takın ve ısınmasını bekleyin.
  2. Ütü ısınırken ara ara buhar düğmesine basılı tutup deliklerden sirkenin çıkmasını sağlayın.
  3. Ütüyü yarım saat beklettikten sonra soğutun ve su haznesini boşaltın.
  1. Yarım çay bardağı limon suyunu buhar kazanlı ütünüzün su haznesine koyup su ilave edin. Fişi takın ve ısınmasını bekleyin.
  2. Isının etkisiyle limonun asidik yapısı kazanlı ütünüzü kireçten arındıracaktır.
  3. Ütüyü yarım saat beklettikten sonra soğutun ve su haznesini boşaltın.
  • Kireç Sökücü (İçerisinde kimyasal olduğundan dolayı dikkatli kullanmak gerekir.)
  1. Kireç sökücüyü küçük ölçekli kullanın ve ütüyü aşırı ısıtmayın. Buharı solumamaya ve elinize gözünüze temas ettirmemeye özen gösterin.

Ütü kireç çubuğu nasıl çıkarılır?

Ütü kireç çubuğu buhar kazanlı ütülerde kazan içerisinde bulunur. Ütü kireç çubuğunu çıkarmak için şıu yollar izlenmelidir:

  • Ütünüzün fişini prizden çıkarın ve haznesini boşaltın.
  • Buhar göstergesini kuru seçeneğine ayarlayın.
  • Kireç önleyici çubuğu çıkarmak için çıkarma düğmesine basın ve çubuğu yukarı doğru çekin.
  • Bir kap içerisinde doğal limon suyu ve beyaz sirkeyi karıştırıp, çubuğu 4 saat boyunca içinde bekletin.
  • Ütü kireç çubuğunu musluk suyu altında durulayın.
  • Çubuğu yerine takın, klik sesini duyana dek bastırın.

Ayrıca:

  • Ütü, kireç önleyici çubuk olmadan çalışmaz.
  • Çubuğun uç kısmına asla dokunmayın.
Kalorifer peteği nasıl temizlenir? Evde kalorifer peteği temizliği nasıl yapılır? İşte püf noktaları

ÜTÜ KİRECİNİ NASIL KOLAY TEMİZLERİZ

utu-deliklerindeki-kireci-temizleme

Delikleri Kireç yüzünden tıkanan Ütüleri nasıl temizleriz.Ütü Kireci Temizlemek için kullanılan Yöntemler sayesinde artık Ütülerin rahatlıkla Buhar verebilecek ve Ütü içindeki Kireç Temizlenecek.

1.Yöntem:Ütüde ki Kireçleri temizlemeden önce Kürdan yardımı ile Ütü deliklerini açınız.Ütü tabanındaki Buhar deliklerini iyice temizledikten sonra Kulak Temizleme Çubuklarını ılık su içine bulaşık Deterjanı koyarak delikleri bu su ile tekrar temizleyin.

Ütünün içine hazneyi dolduracak kadar içme suyu ekleyerek ütüyü en sıcak derecede ayarlayarak Buhar sıkıyoruz. Bu Yöntem Kireçten tıkanan Ütü deliklerini açacaktır.

2. Yöntem: Ütü İçindeki Kireç Nasıl Temizlenir? Sirke ile Ütü Kireci Temizleme- Ütünüzü iyice ısıtıp tekrar fişini çekin.Ütü haznesine Aldığı kadar Beyaz Sirke ( Diğer Sirkeler Ütüye zarar verebilirler) ilave ettikten sonra tekrar Ütü fişini takıp dışarıya devamlı Buhar vererek Sirke bitinceye kadar devam ediyoruz.

Ütüde ki Sirke bitince tekrar su koyup Sirkeden iyice arındırın. Marketler de satılan Beyaz Temizlik  Sirkelerini kullanmanız funduszeue.infoğer Gıda için Kullanılan Sirkeler Ütünüze zarar verebilirler

Tüm bu işlemler bittikten sonra Ütünün altına baktığınızda içindeki Kirecin Ütü deliklerinden aktığını göreceksiniz. Ütü buhar vermediği zaman bu işlemi yapabilirsiniz.

Ancak öncesinde Ütüde Kireç olmasını engellemek için her zaman Ütünün içine kapalı su diye tabir ettiğimiz şişe ile satılan Şaşal sulardan kullanın.

3. Yöntem:Ütü Kireci Nasıl Temizlenir? Marketten satın alacağınız Kireç Sökücüler ile Ütü Kireci hemen temizleniyor.

Ütünün içine 1 çay bardağı su ekledikten sonra 1 Yemek kaşığı kadar ya da yarım kapak kadar Kireç sökücü döküp Ütü ısınacak kadar Ütünün fişini takın ve Buharı dışarı verin.

Ütü içine tekrar içme suyu koyun ancak bu sefer Pas Kireç kullanmayın ve su bitinceye kadar Buhar verin.

Pratik Temizlik Bilgileri ile ilgilenen hanımlara aynı zamanda Tül Perdeleri Beyazlatma Yöntemini anlatmak istiyorum.

Burada ki makaleye baktığınızda Şeker ve Bulaşık makinesi Deterjanı ile Tül Perdeler nasıl beyazlatılır? görebilirsiniz.

utu-kireci-nasil-temizlenir

 

 

 

utu-kireci-temizlemek

Ütü Deliklerinde ki Kireç Nasıl Temizlenir?


2. Yöntem:

Ütü İçindeki Kireci Temizleme


3. Yöntem:

Kireç Sökücü ile Ütü Kireci Temizlemek

Sitrik asit ile kireçten ütü nasıl temizlenir. Ütüde kireci temizleme: içini temizleme, ev temizliği, Kendi Kendini Temizleme ve sitrik asit

Ütüde kireç görünümü ile, bu yararlı her sahibi ev Aletleri, bu yüzden herkes için ondan nasıl kolay ve hızlı bir şekilde kurtulabileceğinizi öğrenmeniz faydalı olacaktır. Düşünmek etkili yollar doğaçlama ve özel temizlik ürünleri kullanarak ütüyü evde kireçten nasıl temizlersiniz.

ölçek- bu, çalışması sırasında ütünün ısıtma elemanları tarafından oluşturulan katı bir tortudur (ütüleme sırasında buhar için ütüye dökülen suda bulunan tuzlardan). Arıtılmış ve kaynatılmış su kullanılması bile, ısıtıldığı su haznesinin iç yüzeyinde ve ütüleme ve buharlama sırasında buharın çıktığı taraklarda (deliklerde) plak ve kireç oluşumuna karşı sizi güvence altına almaz. ütü ile giysi.

Ütünün içinde zamanla kireç oluşumu, bozulmasına ve ayrıca giysilerin kirlenmesine ve zarar görmesine neden olabilir (ütüleme sırasında, ütüden “paslı” su akar ve küçük ölçekli parçacıklar giysilere yerleşir).

Kireç oluşumunun ilk belirtileri ortaya çıktığında ve önleyici amaçlar için, her ayda bir ütüyü kireçten temizlemek gerekir, bu nedenle, ütüyü temizlemenin en etkili ve zaman içinde test edilmiş yollarını aşağıda ele alacağız. hemen hemen her evde bulunabilen olağan doğaçlama araçları ve en yakın ev mağazasından veya süpermarkette satın alınabilecek özel kimyasalları kullanarak plak ve tartıdan.

Evde terazinin içindeki ütü nasıl ve nasıl temizlenir


Ütünün içindeki kireci çıkarmanın yollarının her birini düşünmeden önce, en çok en iyi çözüm Genellikle tek bir amaç için demir üreticileri tarafından geliştirilen özel aletlerin kullanılmasıdır - teraziyi mümkün olduğunca verimli ve hızlı bir şekilde temizlemek ve beyaz kaplamaÜtünün içinde ve tabanının üzerinde. Ancak güvenle kullanabilirsiniz. halk yöntemleri Ayrıca oldukça etkili olan ve her yerde talep gören yıllar birçok ev hanımı.

Ütüde kireç için aşağıdaki ev ilaçları ve özel kimyasallar evrenseldir ve günümüzün popüler ütü modellerinin çoğunun ütülerini temizlerken kullanılabilir: Tefal (Tefal), Phillips (Philips), Braun (Kahverengi), Bosch (Bosch), Polaris (Polaris), Rowenta (Roventa), Redmond (Redmond ) vb.

Not: Bileşimlerindeki kireçten ütüler için birçok özel ürün, genellikle demirdeki kireçten kurtulmak için kullanılan aynı sitrik aside (ana aktif bileşen) sahiptir.

Demir kendi kendini temizleme işlevi


Modern buharlı ütülerin birçok modelinde, birkaç aylık aralıklarla gerçekleştirilmesi gereken özel bir kendi kendini temizleme işlevi vardır (eğer böyle bir işlev varsa, ütünüzün kullanım talimatlarında ayrıntılı olarak açıklanmıştır). Otomatik kendi kendini temizlemenin ütüde nasıl çalıştığını düşünün:

  • Ütüde maksimum işarete kadar su topluyoruz ve ayrıca temizleme işlemi sırasında kireçli kirli suyun akacağı bir kap (örneğin bir lavabo) hazırlıyoruz (prosedür ayrıca lavabo üzerinde de yapabilirsiniz) ;
  • Ütüyü tam güce ısıtmak için sıcaklık kontrol cihazını ayarladık ve ağdaki ütüyü açtık;
  • Kapatmadan önce ütünün tamamen ısınmasını, kapanmasını ve tekrar tamamen ısınmasını bekleriz;
  • Ütü üzerindeki kendi kendini temizleme düğmesine (“Kireç Temizleme” düğmesi), tabanı hazırlanan kabın veya lavabonun üzerinde yatay olarak tutarak, kirli buhar (kireç, tortu) ütüden yoğun bir şekilde ütüden çıkacaktır. tabandaki delikler. Buhar çıkışı sırasında, tüm kirlerin ve sıvıların daha yoğun bir şekilde dışarı çıkması için ütü hafifçe çalkalanabilir;
  • Tüm prosedürü birkaç kez tekrarlıyoruz, ardından ütü tamamen soğuyana kadar bekliyoruz ve ütünün tabanındaki kireç ve lekeleri temiz, nemli bir bezle temizliyoruz.

Ütünün otomatik kendi kendini temizleme işlevinin varlığı çok uygundur ve herhangi bir temizlik ürününün satın alınmasının yanı sıra özel bilgi ve beceri gerektirmez, sadece normal su kullanılır. Ana şey, bu modelin üreticisinin tavsiyelerine göre tüm prosedürü doğru ve tutarlı bir şekilde gerçekleştirmek için demir modelinizin talimatlarını dikkatlice incelemektir.

Kireç önleyici ütünün önleyici temizliği


Daha az yararlı gelişme yok modern ütülerÜtünün içine dökülen suyu yumuşatmak için kireçten özel filtreler (kasetler) ve diğerlerinde demirin kireçten mekanik temizliğini yapan kireç önleyici çubuklar vardır.

İki tür kireç önleyici kaset vardır: değiştirilebilir (sonradan yenisiyle değiştirilmelidir) belirli bir süreütünün çalışması) ve kalıcı (ütünün tüm kullanım ömrü için tasarlanmıştır).

Kireç önleyici çubuklar, ütünün tüm ömrü için tasarlanmıştır, ancak normal çalışmaları için bunları periyodik olarak kireçten temizlemek gerekir ( ayda bir). Bunu yapmak için, çubuk demirden çıkarılır ve önceden hazırlanmış bir çözeltiye yerleştirilir. sitrik asit( su ile) veya solüsyon asetik asit (9% sofra sirkesi suyla karıştırır) 2 saat boyunca (bu süre zarfında çubuk üzerindeki kireç, plak ve tortu çözeltide çözülür), ardından çubuk yıkanır sade su ve tekrar ütüye yerleştirildi.


Faydaları: verimli ve hızlı yolütünün içini kireçten temizleme. Bu yöntem seramik, teflon ve metal tabanlı ütüler için uygundur.

Kusurlar: kötü koku bir sitrik asit çözeltisinin buharlaşması sırasında.

Ütünüzü temizlemek için sitrik asit kullanmak, su haznesinin içindeki ve ütüleme sırasında buhar çıkaran tabandaki deliklerdeki kireçten kurtulmanın en kolay, en hesaplı ve etkili yollarından biridir. Ütünün kireçten sitrik asitle temizlenmesi aşağıdaki sırayla gerçekleşir:

  • Ütüden gelen kireçli kirli suyun birleşeceği bir kap hazırlıyoruz (büyük bir tencere, bir lavabo). Ayrıca, prosedür lavabo üzerinde gerçekleştirilebilir.
  • Bir sitrik asit çözeltisi hazırlıyoruz, bunun için bir bardak su içinde bir torba sitrik asit (25 gram) çözüyoruz veya sitrik asidi çay kaşığı ile ölçüyoruz ( ml su için 2 çay kaşığı sitrik asit). Aynı zamanda, tahıl ve tortu kalmaması için suda iyice karıştırmak önemlidir.
  • Hazırlanan sitrik asit solüsyonunu ütüdeki su haznesine dökün ve kapatın.
  • Ütü üzerindeki sıcaklık kontrol cihazını maksimuma ayarlayıp açıyoruz, ütünün tamamen ısınmasını bekliyoruz ve otomatik olarak kapatıyoruz.
  • Ütüyü, tabanı hazırlanmış haznenin veya lavabonun üzerine gelecek şekilde yatay olarak tutun, yavaşça iki yana sallayın (böylece içindeki çözelti biriken kireci daha iyi dışarı atar) ve tabandan buhar besleme düğmesine basın. Kireç ve kireç birikintileri içeren sitrik asit çözeltisinin tamamı buharla çıkana kadar bekleriz.
  • Prosedürü birkaç kez tekrarlıyoruz, ütüyü normal suyla duruluyoruz, ardından ütünün soğumasını bekledikten sonra tabanı ve üzerindeki delikleri kir ve leke kalıntılarından temiz, nemli bir bezle temizliyoruz.

Not: Ütüyü sitrik asitle temizledikten sonra, içine temiz su dökmeniz ve ütünün tabanından buhar çıkarırken eski bir gereksiz kumaşın (tercihen pamuktan yapılmış) maksimum sıcaklıkta bir deneme ütülemesi gerçekleştirmeniz önerilir. sitrik asit çözeltisinin tüm kalıntılarının ve pulun ütüden çıktığı ve temiz giysilerde leke bırakmayacağından emin olmak için.


Avantajlar: uygun fiyatlı yolütüdeki kireci çıkarın ve ütünün tabanındaki delikleri (delikleri) evde temizleyin.

Dezavantajları: temizlik sırasında hoş olmayan koku. Bu yöntem metal tabanlı ütüler için kullanılabilir.

Sirke kullanımı, tabandan buharın çıktığı deliklerin, deliklerin ve kanalların temizlenmesinde etkilidir. Ütünün kireçten sirke ile temizlenmesi aşağıdaki sırayla gerçekleşir:

  • Büyük bir tava veya fırın tepsisi hazırlıyoruz (içine su dökmek ve ocakta ısıtmak mümkün olacak).
  • 1 litre ılık su ile 1 bardak sofra sirkesini %9 oranında karıştırarak temizlik için sirke çözeltisi yapıyoruz.
  • Seçilen tepsinin veya fırın tepsisinin altına 2 tahta çubuklar birbirine paralel ve ütüyü taban aşağı gelecek şekilde üzerlerine koyun (arzu edilir arka uç demir önden biraz daha yüksekti).
  • Ütünün üzerinde, buhar düzenleyiciyi maksimuma ayarlayın, ardından hazırlanan sirke çözeltisini ütünün bulunduğu kaba, ütünün tabanını tamamen kaplayacak, ancak plastik yüzeylere daha yüksekte ulaşmayacak şekilde ekliyoruz. seviye.
  • Ocağı açıp kaptaki sirke çözeltisini kaynattıktan sonra hemen ocağı kapatıyoruz.
  • Sirke çözeltisi tamamen soğuyana kadar bekleriz ve işlemi tekrar ederiz.
  • Kabın çözelti ile bir sonraki soğutulmasından sonra, ütüyü çıkarırız ve tüm tabanı nemli bir bezle dikkatlice temizleriz, bu arada ütünün içine döküldüğü kabı suyla durulayabilirsiniz.
  • Ütüyü 24 saat boyunca kullanmıyoruz, ardından “kaba” bir ütü yapıyoruz. Temiz su eski gereksiz içeride pamuklu havlu(veya başka bir gereksiz şey, tercihen pamuktan), böylece kalan kireç ütünün iç yüzeyinden dışarı çıkar ve ütünün tabanından buharın çıktığı delikleri temizler.

Özel temizlik ürünleri kullanarak ütünün içini kireçten temizleme


Modern buharlı ütü yapan şirketlerin çoğu, profesyoneller tarafından belirli ütü modelleri için geliştirilen kendi markaları altında özel kimyasal kireç çözücüler de üretiyor. Bu kireç çözücü ürünler mağazalardan satın alınabilir. Ev aletleri, çevrimiçi mağazaların yanı sıra (genellikle ütü satan departmanlarda bulunur).

Ayrıca, süpermarketlerin her ev bölümünde, hem yerli hem de yabancı geleneksel üreticilerden evrensel olan ve iç ve dış ütülerin temizliği için uygun bir kireç çözücü seçebilirsiniz. Aynı zamanda, daha önce yazıldığı gibi, birçok kimyasal kireç sökücü, ana etkili bileşenler arasında, kireç ve plakla iyi başa çıkan sitrik asit içerir.

Not: Bir ütüde kireç temizleme için özel ürünlerin nasıl doğru şekilde kullanılacağı tüm ürünlerin ambalajında ​​açıklanmıştır, bu nedenle bu konu dikkat çekmeyecektir.

Ütünün kireçten arındırılmadığı durumlar olabilir. uzun zamandır(belki satın alındıktan birkaç yıl sonra), bu durumda, tabandaki kuruma ek olarak, buharın çıktığı tabandaki deliklerin küçük bir ölçek kaplaması oluşturabileceği durumlar vardır. ayrıca bir katmanla tıkanmış kireç. Bu durumda, umutsuzluğa kapılmayın ve metal tabanlı bir ütü olması durumunda sirke temizleme yöntemini (yukarıda açıklanan) kullanabilirsiniz, ancak buharlı ütünün tabanında seramik veya Teflon kaplama varsa, kullanmalısınız. aşağıdaki ipuçları:

  • 1 poşet (2 çay kaşığı) sitrik asidi ılık suda dikkatlice karıştırarak sitrik asit solüsyonunu hazırlayın.
  • Ütünün tabanını sitrik asit çözeltisine batırılmış pamuklu pedlerle nazikçe elle temizleyin ve delikleri temizleyin. kulak temizleme çubukları, ayrıca hazırlanan çözeltide ıslanır. saat ağır kirlilik Tabandaki kireçli delikler, bir çözelti ile bolca nemlendirilebilir ve kireç ıslanıp çözünmeye başlaması için 10 dakika bekletilir, ardından tamamen temizlenene kadar bu delikleri yeni pamuklu çubuklarla temizlemeye devam ederiz.

Not: Ütüyü, içinde büyük bir kireç tabakasının oluştuğu ve tabandaki kanalların ve deliklerin tıkandığı bir duruma getirmemek her zaman daha iyidir, çünkü bu durumda kapsamlı bir uzun temizlik gerekir.

Yazıyı da okuduk

Başkalarına temiz ve hoş görünmek isteyen herkes için vazgeçilmez bir yardımcıdır. Resminizin düzgünlüğü doğrudan ütünüzün kalitesine, ne sıklıkta kirden temizlediğinize bağlıdır. Size ütüyü evde nasıl temizleyeceğinizi anlatacağız.

Okuduktan sonra Bu makale, ütüyü temizlemenin zor olmadığını ve sizin için minimum çaba gerektirdiğini anlayacaksınız.

Bu makaleden öğreneceksiniz:

  • evde ütü tabanı nasıl temizlenir;
  • demir nasıl temizlenir seramik kaplama;
  • teflon ütü nasıl temizlenir;
  • yanmış kumaştan ütü nasıl temizlenir;
  • evde kireçten ütü nasıl temizlenir;
  • Nasıl temizlenir buharlı ütüölçekten.

Kirli bir ütü tarafından bozulan giysilerin zararlı olduğu konusunda herkes hemfikir olacaktır. hoş olmayan sürprizşu anda bir şeyi hızlı bir şekilde okşamanız ve hızlı bir şekilde işinize devam etmeniz gerektiğinde. Ve genel olarak, bir ütü tarafından bozulan giysiler her zaman bir sıkıntıdır.

Yakın zamanda satın aldığınız bir demir, en sevdiğiniz şeyin kumaşını aniden "çiğnemeye" başladığında kaç kez hayal kırıklığına uğradınız? Sonuçta, bazı gömlekler ve bluzlar çok tuhaf kumaşlardan yapılır ve ütüyle ilgili bu tür sıkıntılar en sevdiğiniz şeyi çöp kutusuna atmanıza neden olabilir.

Ütüleme ile ilgili sorunları, ütünün yüzeyini temizlemek için uzun süredir ürün arayışını unutmak mı istiyorsunuz? Ardından makaleyi dikkatlice okuyun.

Demir kaplamalar yani tabanları demir, teflon veya seramikten yapılır. Bu malzemeler çok dayanıklı ve kullanımı kolaydır.

Ütü evde yanıktan nasıl temizlenir?

İlk yolu düşünelim. Ütünün tabanını karbon birikintilerinden peroksit ile temizlemek için, herhangi bir eczaneden satın alınabilen sıradan hidrojen peroksite ve bir pamuğa ihtiyacınız olacaktır.

Pamuk tamamen ıslanana kadar bir pamuğu hidrojen peroksite batırın. Tabanı silin. Her harekette kurum kaybolacaktır.

Bu yöntemin kullanımı kolaydır ve büyük harcamalar gerektirmez.

Ütüyü temizlemek için aşağıdaki yöntemi okuyarak bu sorunun cevabını bulacaksınız.

Ütüyü sitrik asitle temizlemek de özellikle zor değildir. Ütüyü kireçten sitrik asit ile temizlemek için, bir bardakta gereklidir. kaynamış su 10 g ağırlığındaki bir sitrik asit paketini seyreltin.

Ardından, ortaya çıkan çözeltiyi demir tanka dökmeniz gerekir. Ütüyü tam güce ayarlayarak şok buhar modunu etkinleştirin.

Bu temizlik, tanktaki tüm su bitene kadar devam etmelidir. Sitrik asit teraziyi buharlaştıracak ve ardından tüm kirler kaybolacaktır.

Buharlı ütü kireçten nasıl temizlenir?

Zamanımızda yapılan buharlı ütüler kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir.

Buharlı ütüyü kireçten temizlemek için, daha önce su haznesine çektikten sonra tam güçte açmak gerekir. en yüksek miktar sıvılar.

Ütü daha sonra maksimum ısı ayarına ulaşana kadar ısınacak ve ardından kapanacaktır. Ütünün ikinci kapanmasını beklemek gerekir, ardından cihazı prizden çıkarmanız ve ardından ütünün gövdesinde bulunan düğmeye basmanız gerekir.

Bu düğme cihazı temizlemek için sağlanmıştır.

Temiz düğmesine bastıktan sonra ütüden çıkacak buhar ve kirin sizi lekelememesi için önceden bir kap hazırlayın.

Bu tür bir temizleme işlemi sırasında, terazinin ütüyü daha hızlı terk etmesi için cihaz yoğun bir şekilde çalkalanmalıdır. Bu prosedürün tamamlanmasının ardından, ütünün tabanını durulamak, kabı durulamak gerekir.

Ütüyü tuzla temizleme yöntemi, ütünün tabanını karbon birikintilerinden hızlı ve gereksiz endişeler olmadan nasıl temizleyeceğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Ütüyü tuzla temizlemek için ince öğütülmüş tuz, temiz kağıt gerekir (temizleme işlemi sırasında tabanda baskı mürekkebi kalabileceğinden gazete kullanmayın).

Temiz kağıda tuz serpin, ütüyü ısıtın. Ütüyü, ütü yapıyormuş gibi tuzlu zeminin üzerinden geçirin. Sıcak tuz, ütünüzün tabanını hızlı ve verimli bir şekilde temizleyecektir.

sabun temizliği

Tabandaki leke hala yeterince tazeyse, temizlik uyumu demirden kiri çıkarmanın dördüncü yolu.

Sabun (ev sabunu daha uygundur) ve suya ihtiyacınız olacak. Ütüyü ısıtın, ardından tabanı sabunla hafifçe ovalayın. Ütünün soğumasını beklemek gerekir, bundan sonra kirlilik ıslak bir bezle kolayca yıkanabilir.

Ütünün temizlenmiş yüzeyi sizi hoş bir şekilde memnun edecektir.

Ütünün tabanını kimyasal kurşun kalemle temizlemek en basit bir şekildeÜtünün tabanının yüzeyinden yanmış bir lekenin çıkarılması.

Ütüyü ısıtın, ardından temizleme çubuğunu doğrudan ütünün tabanına bastırın ve tabandaki kirli noktaları temizleyin. Ürünün kiri aşındırdığını fark ettikten sonra ütüyü tüy bırakmayan bir bezle silmeniz gerekir.

Bu temizleme yöntemi, bu kalem için hırdavatçıya gitmek için zaman olduğunda uygundur.

Ütü kurumdan nasıl temizlenir?

Elinizde kimyasal kalem gibi bir temizlik maddesi yoksa, ütüyü elbette herkesin bulabileceği diş macunu ile kurumdan da temizleyebilirsiniz.

Cihazı ısıttıktan sonra ütünün tabanına diş macunu sürmek gerekir. Diş macununu uyguladıktan birkaç dakika sonra gereksiz kumaşı ütüleyerek kalan diş macununu çıkarın.

Sirke temizleme

Ütüyü ısıtmadan temizliyoruz. Ütünün soğuk temizliği sirke ile yapılabilir. Bunu yapmak için, bir pamuklu çubuğu sirke ile nemlendirin ve kiri silin.

Ütünün tabanındaki karbon birikintileri birkaç dakika içinde kolayca çıkarılabilir. Ütü kapalı kalmalıdır!

bir kibrit kutusu ile

yan kibrit kutusu kükürt şeridinin bulunduğu yerde, ütünün üzerindeki kirli noktaları silin. Bu durumda, ütü ısıtılmalıdır.

Son yol, ancak verimlilik açısından hiç değil. güvenilir yolÜtünün tabanının yüzeyindeki yanmış dokuyu parafin mumla çıkarmak sorununuzu çözmenize yardımcı olacaktır.

Parafin mumunu bir beze sarın (pamuk daha uygun toplam), ortaya çıkan "sosis" ile yayıldı sıcak demir kirlenmenin giderilmesi gereken yer.

Parafin eritmek işi mükemmel yapacak.

Seramik ütü nasıl temizlenir?

Herkes seramiğin pahalı ve dikkat isteyen bir malzeme olduğunu bilir ancak seramik kaplı bir ütüyü temizlemek göründüğü kadar zor değildir. Ütünün seramik tabanını ekstra ücret ödemeden temizlemenin birkaç yolu vardır.

Bu yöntemlerden biri de soda ile temizliktir. Sodayı suyla oranında karıştırmak gerekir. Ardından, ütünün yüzeyini yumuşak bir bezle silin. seramik demir sitrik asit ile de temizlenebilir, tuvalet sabunu ve hidrojen peroksit.

Teflon kaplı demir nasıl temizlenir? Cevap basit. Teflon ütüyü, diğer ütü türlerini temizlemek için kullanılan yöntemlerin aynısını kullanarak temizleyebilirsiniz.

Yanmış bir yamayı çıkarmak için sentetik kumaşÜtünün yüzeyine, sadece ütüyü ısıtmanız, ardından erimiş kumaşı keskin olmayan bir şeyle demirden kazımanız yeterlidir, bir kazıyıcı yapacaktır.

Philips ütünüzün kirecini nasıl temizleyeceğinizi bilmek ister misiniz? Gerçek şu ki, ölçek toplayan bu şirketin ütülerine özel bir kap yerleştirilmiştir. Philips ütünüzün kirecini temizlemek için, ütünün arkasında bulunan serbest bırakma düğmesine basarak kabı çıkarın.

Kabı çıkardıktan sonra durulayın ve kurulayın, kireç parçacıklarını nemli bir bezle silin, ardından kap tekrar kullanıma hazır olacaktır.

Modern bir Tefal ütü, bir ütüdür. Tefal ütüyü temizlemek için su haznesine dökmek gerekir. maden suyu, kireci mükemmel şekilde ortadan kaldırdığı için ütü tam güçte açılır.

Su tamamen buharlaştıktan sonra, prosedür sadece normal su ile tekrarlanmalıdır. Sitrik asitle de temizleyebilirsiniz ama ben genellikle maden suyuyla temizlerim.

Yani, ana aşinasınız etkili yollarÜtünün tabanını yapışan kumaştan temizleme, yanma. Ütünün seramik tabanını nasıl temizleyeceğinizi, ütüyü yanmış tabanlardan nasıl temizleyeceğinizi, bu ev aletini içeriden nasıl temizleyeceğinizi öğrendik.

Ütünün düzenli olarak temizlenmesi, elektrikli cihazınızın yanmasını önleyecektir. Artık en sevdiğiniz kıyafetlerinizde kirli bir ütüyle ütülemenin neden olduğu deliklerden korkmuyorsunuz, çünkü artık ütünüz her zaman temizlikle parlayacak.

Ütünün içi ve dışı periyodik olarak temizlenmelidir:

  • Su deposu - ölçek ve kalıptan;
  • Konut - toz ve kirden;
  • Taban - yanmış kumaş, pas ve kireç izlerinden.

Bu materyalden, her zaman elinizin altında olan ve sadece birkaç kuruşa mal olan aletlerle evde ütüyü temizlemenin 10 süper etkili yolunu öğreneceksiniz.

Ütü kireçten nasıl temizlenir - 3 yol

Buharlı ütüleme için saf su yerine musluk suyu kullanıldığında, zamanla haznede ve ütünün tabanındaki buhar çıkış kanallarında mineral birikintileri birikir.

  • Ütü aniden serbest kalmaya başlarsa kirli su ve kirli giysiler, bu da kireci temizlemenin tam zamanı olduğunu gösterir.

Kireç sadece kalsiyum ve magnezyum tuzları olduğu için üzerine asit ile etki etmek gerekir. Ütünüzün içini temizlemenize yardımcı olacak iki yol.

Yöntem 1. Sirke ile ütünün kireci nasıl temizlenir

Ütüyü, rezervuarın yaklaşık üçte birine eşit oranlarda seyreltilmiş bir sirke ve su çözeltisiyle doldurun.

Ütüyü maksimuma ısıtın ve dikey pozisyon dakika boyunca. Şu anda periyodik olarak kapanacağını, soğuyacağını ve tekrar maksimuma ısınacağını unutmayın, bu sürece müdahale etmeye gerek yoktur.

Ardından, su toplamak için ütünün altına bir kap yerleştirin ve cihazı yatay olarak tutarak uygun düğmeye basarak aktif olarak buharı serbest bırakmaya başlayın. Sonuç olarak, paslı damlalar taban deliklerinden akmalıdır. Ütüden kir damlayana kadar buhar vermeye devam edin (soldaki fotoğrafa bakın).

Dikkatli olun ve cihazı belli bir mesafede tutarken buharı serbest bırakın. Uzatılmış el sirke kokusunu ve dumanını solumamak için

Ardından ütüyü temiz suyla doldurun ve maksimumda tekrar açın. sıcaklık rejimi kireç ve sirke kalıntılarını gidermek için. Cihazı tekrar lavabonun üzerinde yatay olarak tutun ve birkaç kez buharı serbest bırakın. Son olarak, suyu boşaltın ve taban ile buhar çıkışlarını bir mendil veya temiz bir bezle silin.

Yöntem 2. Ütünün sitrik asitle kireci nasıl temizlenir

Küçük bir sitrik asit paketini (en fazla 25 g) 1 bardak ılık suda tamamen şeffaf olana kadar eritin.

Elde edilen çözeltiyi maksimuma ısıtılmış ütüye dökün ve dakika “demlenmesini” sağlayın. Ardından, cihazı lavabonun üzerinde yatay olarak tutarak, tabandaki deliklerden kireç ve pasın dışarı akması için uygun düğmeye basarak birkaç kez buharı boşaltın. Tüm kir dışarı aktığında, ütüdeki sıvıyı boşaltın, temiz suyla doldurun ve kalan kireci ve sirkeyi çıkarmak için cihazın tekrar “buhar” yapmasına izin verin. Yine, birkaç kez leğenin üzerine buharı boşaltın ve son olarak bir peçete veya temiz bir bezle tabanı ve içindeki delikleri silin.

Yöntem 3. "Sıcak banyo" kullanarak ütünün kireci nasıl temizlenir

Bu ütüyü kireçten arındırma yöntemiyle ilgili yorumlar çok karışık, bu yüzden pratikte test etmedik, ancak ilk iki yöntem sorunu çözmediyse deneyebilirsiniz. Ütünün tabanı için "sıcak banyo" nasıl yapılır, bu video eğitimine bakın.

Ütünüzü kireçten arındırmak için hangi yöntemi seçerseniz seçin, tüm işlemleri tamamladığınızda sonucu mutlaka açık renkli bir bezi buhar modunda ütüleyerek test edin. Ütü hala kirli su yayıyorsa veya sarımsı lekeler bırakıyorsa (örneğin sitrik asitten), kez daha temiz su ile temizlenmelidir.

Ayrıca diğer makalelerimize bakın:

Ütünün tabanı nasıl temizlenir - 7 yol

Yöntem 1. Ütünün tabanı sirke ile nasıl temizlenir

Sirke sadece kireci değil, aynı zamanda demirin tabanındaki karbon birikintilerini de kaldırabilir. Bunu yapmak için sofra sirkesini 1: 1 oranında suyla karıştırın. Elde edilen çözeltiye bir bez batırın ve tabanı bununla silin (ısıtılmamalıdır). Ardından, bir pamuklu çubuğu solüsyona batırın ve buhar deliklerini bununla temizleyin.

  • Bu yöntem teflon ve seramik kaplamalı taban temizliği için uygundur.

Yöntem 2. Tabanın karbon birikintilerinden soda ile temizlenmesi

İnatçı pas, kurum ve kireç izleri soda ile temizlenebilir. 2 çay kaşığı karıştırın. bir macun yapmak için biraz su veya %9 sirke ile kabartma tozu. Macunu hafifçe ısıtılmış bir tabana uygulayın ve bir bezle ovalayın.

Yöntem 3. Tuzla temizleme

Ütünüzdeki kiri temizlemek için bir kağıt/pamuk havlu veya folyo üzerine biraz tuz serpin ve ütüyü maksimum ısıda üzerine yerleştirin.

Pratikte, tuzun kendisi yanmış doku izlerini ortadan kaldırmadı, ancak bir bezle ovaladıktan sonra kir gerçekten çok çabuk çıktı.

Ütüyü tuzla temizlemenin başka bir yolu daha var: minimum sıcaklığa ısıtın, üç kat gazlı bez veya başka bir ince pamuklu kumaşa bir avuç tuz dökün ve tabanı bununla ovalayın.

Bu yöntem bize en basit ve en etkili görünüyordu.

Yöntem 4. Teflon kaplı bir ütü, çamaşır sabunu ile nasıl temizlenir

Ütüyü minimum sıcaklığa ısıtın ve tabanı hafifçe ovalayın çamaşır sabunu. Sabun erimeye ve yanığı yumuşatmaya başlayacaktır. Ardından, tabanı silerek temizlemeniz ve buhar çıkışlarını pamuklu çubuk veya kürdan ile temizlemeniz yeterlidir.

Yöntem 5. Ütünün tabanı diş macunu ile nasıl temizlenir

Ütünün tabanındaki kurumu sıradan diş macunu ile “ovalayabilirsiniz” (jel değil beyaz olmalıdır). Tüpten sıkın çok sayıda hafifçe ısıtılmış tabanı yapıştırın ve silin.

Yöntem 7. Aseton ile yanmış sentetik veya plastik izlerinin çıkarılması (Teflon ve seramik kaplamalı tabanların temizlenmesi için uygundur)

Bir pamuğu aseton veya oje çıkarıcı ile ıslatın ve sorunlu alanları silin.

  • Kumaşı yaktıysanız ve izleri tabanda kalıyorsa, hemen ıslatılmış bir pamuklu bez uygulayın. soğuk su. Keskin bir sıcaklık düşüşü, yanmış kumaşın metalden soyulmasına yardımcı olacaktır.
  • Özellikle teflon veya seramik kaplama varsa, tabanı temizlemek için metal süngerler ve sert fırçalar kullanmayın. Ayrıca metalin çizilmesini önlemek için aşındırıcı temizleyiciler kullanmaktan kaçının.
  • Ütünün içinde kireç ve pas oluşumunu azaltmak için, ütülemeden sonra her seferinde cihaz hala sıcakken kalan tüm suyu ütüden boşaltın.
  • Ütünüzün kirecini çözmeyi geciktirmek için buharda filtrelenmiş su kullanmayı deneyin.

Son olarak, metal, seramik veya Teflon tabanlı bir ütünün halk ve özel ürünler kullanılarak nasıl temizleneceğine dair faydalı bir video izlemenizi öneririz.

Her hostes, ütünün üzerinde genellikle pul ve kurumun oluştuğunu bilir, bu da sadece dış görünüş ancak eşyalara zarar verebilir veya leke yapabilir.

Bunun olmasını önlemek için, ütüyü çalıştırma kurallarını iyi bilmeniz ve belirli kumaş türleri için farklı modlar kullanmanız gerekir.

Ütüyü evde nasıl temizleyebilirim?

Ne yazık ki, uygun kullanımda bile, suyun ve sentetiklerin sertliği nedeniyle ütüde plak görünebilir. Cihazın içindeki kireç ve pas, hostesin işini çok zorlaştırır, ütülemeyi zahmetli ve neredeyse imkansız bir iş haline getirir. Böyle bir demir, tüm beyaz şeyleri ve her türlü modern ve geliştirilmiş tozları mahvedebilir ve deterjanlar korkunç kirlilikle baş edemiyor. Her aile her seferinde yeni bir ev aleti satın alamaz - bu pahalı ve tamamen gereksiz bir iştir, çünkü eskisi temizlenebilir.

Hatırlamak önemli! İpek ve sentetiklerin ütülenmesi için ütü çok sıcak olmamalıdır ve yünlü çamaşırlar en iyi şekilde üzerlerine ıslak gazlı bez konularak ütülenir.


Ütüyü kireç ve kurumdan temizlemeniz gerekiyorsa, ancak dairenizde bunun için özel olarak tasarlanmış aletleriniz yoksa, bunları almak için hemen mağazaya gitmemelisiniz. Her iyi ev hanımının elinde olan şeylerin yardımıyla cihazı temizleyebilirsiniz:

  1. Sirke. Bu ürün hızla buharlaştığı için ütü kapatılmalıdır. Sert bir bezi sirke ile nemlendirmeniz ve cihazın kirli yüzeyini ovalamanız yeterlidir. Daha fazlası için hızlı etki buna eklenmeli amonyak. Ütüyü ilk kez temizleyemediyseniz, biraz ısıtabilir ve ancak o zaman sirkeye batırılmış bir bezle ovalayabilirsiniz. kullanma Bu taraftan, sirke dumanını solumanın sağlığa zararlı olduğunu anlamalısınız, bu nedenle bu prosedür en iyi açık havada veya bir garajda yapılır. son çare- evde, ancak tamamen açık pencerelerle.
  2. Tuz.Ütünün yüzeyindeki pas ve plaktan kurtulmaya büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Temiz bir kağıda veya bir beze bol miktarda tuz dökün ve ısıtılan cihazı kuvvetlice ovalayın. Bu yöntemin Teflon kaplı ütülere zarar verebileceğini hatırlamakta fayda var.
  3. Parafinli tuz. Bu karışım en çok en iyi sonuçöncekinden daha. Her şeyi aynı yapmanız gerekiyor. Bu yöntemi kullanarak, ütü üzerindeki tüm çarpmaları ve küçük ezikleri kolayca giderebilirsiniz. 2. ve 3. durumlarda gazete kullanmamanın daha iyi olduğunu unutmayın, çünkü matbaa mürekkebi ütüde kalabilir.
  4. Hidrojen peroksit.İçine bir parça pamuk batırın, ardından ütünün yüzeyini tamamen silin. En önemlisi, ekstra ve hoş olmayan bir koku hissetmeyeceksiniz. Elinizde hidrojen peroksit yoksa oje çıkarıcı veya aseton kullanabilirsiniz.
  5. Limon asidi. Az miktarda suyla seyreltilmeli, ortaya çıkan solüsyonda gereksiz bir bez ıslatılmalı ve ütü bir bezle temizlenmelidir.

Evde tartıdan içindeki buharlı ütü nasıl temizlenir?

Çoğu kişi, buharlı ütüye dökülecek su ile ilgili üreticinin tavsiyelerine dikkat etmez. Mutlaka damıtılmalıdır, aksi takdirde ev eşyasının hizmet ömrü önemli ölçüde azalır.

çünkü sade su cihazın içindeki musluktan kireçlenme görünür, bu nedenle buharları tahliye eden kanallar tıkanır. Böylece teknik giysiler üzerinde leke bırakmaya başlar. Bazı modellerin kendi kendini temizleme özelliğine sahip olması çok uygundur, bu nedenle cihazın normal çalışması ve şeylerin bütünlüğü konusunda endişelenmemelisiniz, ancak bu tür ütüler pahalıdır. Eğer buna sahip değilseniz elektrikli cihaz, ardından aşağıda teraziyi temizlemeyle ilgili bazı ipuçları verilmiştir:

  1. Küçük bir tencerede suyu kaynatıp içindeki sitrik asidi karıştırmanız, ortaya çıkan sıvıyı ütüye dökmeniz ve çok kısa bir süre için açmanız gerekir. Yüksek sıcaklık. Isıttıktan sonra buhar bırakma düğmesine birkaç kez basın. Cihazı kapatıp biraz soğumasını bekledikten sonra kalan sitrik asidi bir kağıt havluyla silin. Bu yöntem, ütünün içinde çok az pul bulunan ev hanımları için uygundur.
  2. Ütüyü önceden ısıtın, ardından fişini çekin ve tabanı üste gelecek şekilde sağlam bir şekilde yerleştirin. Buhar çıkışına birkaç damla Cillit dökün ve 10 dakika bekleyin. Daha sonra tüm kiri bir süngerle silin ve ütüyü iyice durulayın.
  3. Ütülemeden sonra çarşaflarda paslı lekeler kalırsa, Antinakipin size yardımcı olacaktır. Ürün suyla seyreltilmeli ve ütüye dökülerek açılmalıdır. Isıttıktan sonra cihazı kapatın ve 30 dakika bekletin. Sonunda, ütüyü pas ve kireçten iyice durulayın.
  4. Suyu kaynatın ve içine sirke dökün. Ütüyü bir kaseye veya geniş bir tencereye koyun ve ortaya çıkan sıvıyı taban seviyesinin üzerine dökün. Cihazın tabanını birkaç saat bu şekilde bekletin. Ardından ütüyü nazikçe silin ve üzerindeki kiri çıkarın.

Önemli nokta! Ütüyü asla metal fırçalar ve yüzeyine kolayca zarar verebilecek malzemelerle temizlemeyin. Soğuk bir ütü naylon bir bezle, sıcak ütü ise havlu kumaş ve tahta kazıyıcılarla temizlenebilir.

Ütünün tabanı evde karbon birikintilerinden nasıl temizlenir?

Elektrikli cihazınız gitmeye başladıysa kahverengi lekeler giysiler üzerinde, sonra temizlenmelidir. Yapması çok basit, çiçekleri sulamaktan ve çivi çakmaktan çok daha kolay. En önemli şey varlığı gerekli fonlar ve düşünceli bir yaklaşım. Ütüyü evde karbon birikintilerinden temizlemenin birkaç yolu vardır:

  • Ütünüz iyi durumdaysa, ancak taban plakasında az miktarda kurum varsa, normal ütü bununla başa çıkabilir. diş macunu. Islak bir beze biraz sürülerek cihazı silmeniz gerekir. Sonunda, ütünün tabanını kurutduğunuzdan ve tüm kiri çıkardığınızdan emin olun.
  • Mükemmel bir buluş icat ettiler - demirin yüzeyindeki karbon birikintilerini kolayca çıkarabileceğiniz bir kalem. Sadece talimatları okumanız ve bu şeyi doğru kullanmanız gerekiyor.
  • Bir parça kağıda tuz dökün ve tüm gücünüzle bastırarak ısıtılmış bir ütüyle sürün. Bu yönteme "anne" denir çünkü birçok ev hanımı kurumdan bu şekilde kurtulur.

Ütünün seramik tabanını temizlerken uyulması gereken birkaç kural vardır:

  • tırmalama malzemeleri kullanmayın;
  • hiçbir durumda ütüyü metal mutfak eşyaları veya bıçaklarla temizlemeyin;
  • karbon birikintilerinin mekanik olarak ayrılması olmayan yöntemleri seçin (çözün).

Günün bahşişi! Ütüyü daha az kirli hale getirmek için her ütülemeden sonra silmeniz önerilir. ıslak mendil veya gazlı bez.

Yanmış bir Teflon ütü nasıl temizlenir?

Temizlemek normal demir zor değil. Ancak teflon kaplı cihazlar oldukça hassas ve dikkatli bir konudur. Bu ütüler daha dikkatli ve dikkatli tutum Kendine.

  1. Ütü biraz kirliyse, suyla nemlendirilmiş düz bir bez yardımcı olacaktır. Sadece cihazın yüzeyini onunla silmeniz gerekiyor.
  2. İlk yöntem yardımcı olmadıysa, ütü silinebilir. pamuk ped veya sirke ve amonyağa batırılmış bir bez parçası. Bu durumda, ütü sıcak olmalıdır.
  3. Ütünün yüzeyine herhangi bir malzeme (plastik, polietilen vb.) yanarsa, kesinlikle kuvvetle, bıçak veya başka bir keskin cisimle yırtılamaz! Ütü kuruyana kadar beklemeli ve kılıfını asetona batırılmış pamuk veya vernik çıkaran bir sıvı ile silmelisiniz.
  4. Ütünün yüzeyinde küçük düzensizlikler varsa, bu durum parafin yardımı ile düzeltilebilir. Ezilmiş mumu ince tuzla karıştırın, hepsini bir bezin üzerine yayın ve üzerini örtün. kağıt havlu. Ardından yapıyı bir ütüyle ütüleyin (cihazın sıcaklığı dereceyi geçmemelidir). Sonunda, tabanı temiz bir bezle iyice silin.

Evde ütü nasıl temizlenir: video

Herhangi bir ev hanımı, bir demirin nasıl kireçten arındırılacağı sorusuyla karşı karşıyadır. Hatta yüksek fiyatÜtüleme için bir ev aleti, taban plakasında veya içinde kireç tortusu bulunmadığını garanti etmez. Çalışma sırasında her zaman damıtılmış su kullanılmaz, bu da plak görünümüne neden olur. Cihaz kötüye gidiyor ve leke bırakıyor. Özel ürün yelpazesi ve Halk ilaçlarıÖlçekten etkili bir şekilde kurtulmaya yardımcı olur.

Evde ütünüzün kireci nasıl temizlenir

Ortaya çıkan plak, ütülenirken giysilerin kirlenmesine neden olur. En sevdiğiniz şeylerin görünümünü bozan paslı veya sarımsı lekelerdir. Birisi terazili cihazın hasarlı olduğunu düşünüyor ve zaten yeni bir tane almak için acele ediyor. Tamamen boşuna: Ütünün evde nasıl temizleneceğine dair bir dizi yöntem var - kendi kendini temizlemeden "ev" araçlarına.

Kendi kendini temizleme işlevi

Bir ütüyü kireçten arındırmak ne kadar kolay? Modern üreticiler müşterileriyle ilgilendi ve ev buhar yardımcıları için özel bir işlev sağladı. Birkaç adımda evde kendi kendini temizleyen hızlı bir sistemdir:

  1. Ütü yaparken ne tür su kullanılması gerektiğini talimatlarda bulun.
  2. Cihaza mümkün olduğunca fazla sıvı dökün.
  3. Isıtma sıcaklığını en yüksek seviyeye ayarlayın yüksek seviye, cihazı şebekeye bağlayın.
  4. Otomatik kapanma anını fark ederken ısınana kadar bekleyin.
  5. Isıtma işlemini 2. kez tekrarlayın.
  6. Ütü 2 ısıtma/soğutma döngüsünden geçerken, lavabo gibi ısıya dayanıklı bir kabı çıkarın.
  7. Sıcak cihazı lavabonun üzerine hafifçe yatırın ve kendi kendini temizleme düğmesine basın.

Cihazın kir ve plaktan temizlenmesi, suyu boşalttıktan sonra leğenin dibinde göreceğiniz tabandaki deliklerden yoğun buhar çıkması nedeniyle gerçekleşir. Daha fazlası için etkili kaldırmaölçek, suyu boşaltırken cihazın hafifçe sallanmasına izin verilir. Ütü soğuduktan sonra, kabı birkaç kez akan su ile durulamak ve cihazın kendisini kurulamak için kalır.

Özel kireç çözücü ürünler

Beyaz eşya pazarının sahip olduğu geniş bir yelpazedeÜtüler üzerinde ölçek karşı anlamına gelir:

  1. "Antinakipin". Özel ajanölçeği kaldırmaya yardımcı olmak için. Kirletici maddelerden kurtulmak için, maddeyi talimatlarda belirtilen miktarda suyla seyreltin. Elde edilen solüsyonu ütüye dökün, prize bağlayın ve 30 dakika bekleyin. Soğuduktan sonra tankı suyla yıkayın. Temiz su.
  2. Topperr. Yüksek konsantrasyonu sayesinde kireç birikintilerinin yapısını aktif olarak etkileyen kireç çözücü. Bir temizleme solüsyonu hazırlamak için su ve deterjanı oranında karıştırın. Ütüyü dik olarak ısıtın ve ardından tabanın üzerine yerleştirin. 2 saat sonra solüsyonu atın. Kabı durulayın ve ardından tekrar suyla doldurun, ısıtın ve tabandaki kireci temizlemek için buhar uygulayın. Kireç kalıntılarını gidermek için gereksiz kumaşları ütüleyin.
  3. üst ev. Cihazı temizlemek için içini ml su ve 50 ml su ile doldurunuz. deterjan bileşimi. Ütüyü "Pamuk" modunda ısıtın, pozisyon dikey olmalıdır. Isıtma biter bitmez buhar moduna geçin, cihazı yatay olarak çevirin. 10 dk bekleyin. ve çözümü atın. Kireç parçacıkları artık deliklerden çıkmayana kadar ütüyü buhar modunda durulayın.
  4. Yeşil alan. Kalem kimyasal etkiÜtü yüzeyinin yanıklardan doğrudan temizlenmesi için kullanılır. Yanmayı gidermek için cihazı yünün ütüleme sıcaklığına kadar ısıtın, yani. °C. Tabana bir kalem uygulayın. Birkaç dakika sonra temizlenecek yüzeyi keten ve pamuklu bir bezle silin. Soğuduktan sonra tabanı suyla durulayın.

Ütünün tabanını temizlemek için halk ilaçları

Özel ürünlerin yanı sıra ev yöntemlerini de kullanabilirsiniz. Ütünün yanıklardan ve kireçten nasıl temizleneceğine dair tarifler:

  1. Tuz. Mükemmel çare ev yardımcısının tabanlarını temizlemek için. Bir parça kağıda tuzu ince bir tabaka halinde yayın. Çok büyük parçacıkları yumuşatmak için karışıma rendelenmiş parafin ekleyin. Elde edilen bileşimi tüm kiri emecek şekilde ütüleyin. Teflon kaplamayı bu şekilde temizleyemeyeceğinizi unutmayın.
  2. Sirke %9. Bununla beraber, demirin karbon birikintilerinden nasıl yıkanacağı sorusunu kolayca çözebilirsiniz. Sirke, Philips ütüleri nazik yapısıyla etkili bir şekilde temizler. seramik taban. Herhangi bir bezi bununla nemlendirin ve yanık kalıntılarını silin, ancak aşırıya kaçmayın. Herhangi bir ütü yapmak için ütüyü ısıtın gereksiz şey. Yanık üzerinde kalacak. Sirke yerine amonyak kullanabilirsiniz.
  3. Tabanı yanmış kumaştan temizlemek için cihazı maksimuma ısıtın. Ardından sentetiklerin geri kalanını tahta bir spatula ile kazıyın, ancak çelik yünü kullanmayın. Tefal modelleri gibi bazı demir modellerin yapışmaz kaplamasına zarar verir.
  4. Su ve soda bazlı bir bulamaç, ütünün yanıklardan nasıl temizleneceği sorunuyla mükemmel bir iş çıkarır. İncelemelere göre, yöntem iyidir çünkü cihazın ısıtılmasını gerektirmez. Yüzeye sadece az miktarda sodalı su uygulamanız yeterlidir. Birkaç dakika sonra karışım çalışacaktır. Bundan sonra, yıkayabilir ve ardından tabanı kurulayabilirsiniz.

Ütü içindeki kireçten nasıl temizlenir

Sadece yüzeyini değil, aynı zamanda cihazların içini de işlemenin birçok yöntemi ve aracı vardır. İşte nasıl temizleneceğine dair ipuçları iç ölçekütü. metresleri keyfini çıkarın doğal ürünler. Maden suyu veya sitrik asit kullanmış olanlar size kireci nasıl çıkaracağınızı kolayca söyleyecektir:

  1. Ütüye maden suyu veya bir poşet sitrik asit bazlı bir çözelti dökün.
  2. için cihazı ısıtın Maksimum sıcaklık.
  3. Tüm plak soyulana kadar önceden hazırlanmış bir kabın üzerinden birkaç kez buhar ve su geçirin.
  4. Cihazı durulamak için sade su kullanarak tüm adımları tekrarlayın.

Video: ütüyü kireç ve kurumdan nasıl temizlersiniz

Teflon kaplı tefal, seramik taban Philips veya paslanmaz çelik Mulinex - her modelin gerektirdiği bireysel yaklaşım temizlikte. Ütünün kurum ve kireçten nasıl ve ne ile silineceği hakkında bilgi bulmak zor olmayacaktır. Kireç giderme bileşiminin talimatlarını okuduktan sonra cihazı kolayca eski durumuna döndürebilirsiniz.

Bir şey plana göre gitmezse ne olur? Cihazı temizleme teknolojisinin ne kadar doğru yapıldığını nasıl öğrenebilirim? Hata olasılığını en aza indirmek için, ekipmanı temizleme sürecini kendi gözlerinizle takip etmeniz önerilir. Ütünün karbon birikintilerinden ve kireçten nasıl ve neyle temizleneceğini izlemek için faydalı videolar, tüm adımların açıklamalarını içerir.

Teflon ütü temizleme

Seramik kaplamalı

Buhar jeneratörü ile

Kategoride popüler:

Bir erkeğin senden hoşlandığını nasıl anlayabilirim: sempati için önemli işaretler ve testler

Bir erkeğin senden hoşlandığını nasıl anlayabilirim: önemli işaretler ve testler

okuman
Bir çocuğun ilk doğum gününü kutluyoruz: ilginç fikirler ve iyi tavsiyeler

Bir çocuğun ilk doğum gününü kutluyoruz: ilginç fikirler ve pratik

okuman
Çocuğunuzun ilk doğum gününü evde nasıl kutlayabilirsiniz?

Çocuğunuzun ilk doğum gününü evde nasıl kutlayabilirsiniz?

okuman
Bir bebeği ne zaman yıkamak daha iyidir ve yeni doğmuş bir bebeği ilk kez nasıl yıkayabilirsiniz Yeni doğmuş bir bebeği ilk kez ne yıkamalı

Bir bebeği yıkamak için en iyi zaman ne zaman ve nasıl yıkanır

okuman

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası