kulak hangi mevsimde delinir / Bebeklerde Kulak Deldirme Hakkında Bilmeniz Gerekenler! - Bebek.com

Kulak Hangi Mevsimde Delinir

kulak hangi mevsimde delinir

kaynağı değiştir]

Yapışkan orta kulak iltihabı, ince bir retrakte olmuş kulak zarının orta kulak boşluğuna emilmesi ve kemikçiklere ve orta kulaktaki diğer kemiklere yapışması ile oluşur.

Korunma[değiştir kaynağı değiştir]

Tekrarlayan akut orta kulak iltihabı atakları olan ve efüzyonlu orta kulak iltihabı veya kronik süpüratif orta kulak iltihabı olan çocuklarda iletim tipi ve sensörinöral işitme kaybı gelişme riski daha yüksektir. Küresel olarak yaklaşık 141 milyon kişi orta kulak iltihabına bağlı hafif işitme kaybına sahiptir (nüfusun %2,1'i).[74] Bu durum erkeklerde (%2,3) kadınlardan (%1,8) daha yaygındır.[74]

Bu işitme kaybı esas olarak orta kulaktaki sıvıdan veya kulak zarının yırtılmasından kaynaklanır. Orta kulak iltihabının uzun sürmesi kemikçik komplikasyonları ile ilişkilidir ve kalıcı timpanik membran perforasyonu ile birlikte hastalığın ciddiyetine ve işitme kaybına katkıda bulunur. Orta kulakta bir kolesteatom veya granülasyon dokusu mevcut olduğunda, işitme kaybı ve kemikçik yıkımının derecesi daha da artar.[75]

Orta kulak iltihabından kaynaklanan iletim tipi işitme kaybı dönemleri, çocuklarda konuşma gelişimi üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir.[76][77][78] Bazı çalışmalar orta kulak iltihabını öğrenme sorunları, dikkat bozuklukları ve sosyal uyum sorunları ile ilişkilendirmiştir.[79] Ayrıca, orta kulak iltihabı olan bireylerde normal işiten bireylere kıyasla daha fazla depresyon/anksiyete ile ilgili bozukluk olduğu gösterilmiştir.[80] Enfeksiyonlar iyileştikten ve işitme eşikleri normale döndükten sonra, çocukluk çağı orta kulak iltihabı orta kulakta ve kokleada hala küçük ve geri dönüşü olmayan hasara neden olabilir.[81] Efüzyonlu orta kulak iltihabı için 4 yaşın altındaki tüm çocukların taranmasının önemi konusunda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.[77]

Epidemiyoloji[değiştir kaynağı değiştir]

AOKİ, anne sütüyle beslenen bebeklerde mama ile beslenen bebeklere kıyasla çok daha az görülür[32] ve en yüksek koruma, yaşamın ilk altı ayı boyunca sadece anne sütüyle beslenmeyle (mama kullanılmaması) ilişkilidir.[1] Daha uzun süreli emzirme, daha uzun süreli koruyucu etki ile ilişkilidir.[32]

Erken bebeklik döneminde yapılan pnömokok konjugat aşıları (PKV) sağlıklı bebeklerde akut orta kulak iltihabı riskini azaltmaktadır.[33] PKV tüm çocuklar için önerilmektedir ve yaygın olarak uygulanması halinde PKV'nin halk sağlığı açısından önemli bir faydası olacaktır.[1] Çocuklarda influenza aşısının 6 ay boyunca AOKİ oranlarını %4 ve antibiyotik kullanımını %11 oranında azalttığı görülmüştür.[34] Ancak aşı, ateş ve burun akıntısı gibi yan etkilerin artmasına neden olmuştur.[34] AOKİ'deki küçük azalma, sadece bu amaç için her yıl grip aşısı yapılmasının yan etkilerini ve rahatsızlığını haklı çıkarmayabilir.[34] PKV, yüksek riskli bebeklere veya daha önce orta kulak iltihabı geçirmiş daha büyük çocuklara verildiğinde orta kulak iltihabı riskini azaltmıyor gibi görünmektedir.[33]

Mevsim, alerjiye yatkınlık ve büyük kardeşlerin varlığı gibi risk faktörlerinin tekrarlayan orta kulak iltihabı ve kalıcı orta kulak efüzyonlarının (OKE) belirleyicileri olduğu bilinmektedir.[35] Tekrarlama öyküsü, çevresel olarak tütün dumanına maruz kalma, kreşe gitme ve anne sütü ile beslenmeme, artmış OKE gelişimi, tekrarlama ve kalıcı OKE riski ile ilişkilendirilmiştir.[36][37] Emzik kullanımı daha sık AOKİ atakları ile ilişkilendirilmiştir.[38]

Uzun süreli antibiyotikler, tedavi sırasında enfeksiyon oranlarını azaltırken, işitme kaybı gibi uzun vadeli sonuçlar üzerinde bilinmeyen bir etkiye sahiptir.[39] Bu önleme yöntemi, antibiyotiğe dirençli otitik bakterilerin ortaya çıkmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle tavsiye edilmemektedir.[1]

Şeker ikamesi ksilitolün kreşe gidenlerde enfeksiyon oranlarını azaltabileceğine dair orta düzeyde kanıt vardır.[40]

Kanıtlar, belki marasmus gibi ciddi beslenme bozukluğu olanlar dışında, otit oranlarını azaltmak için çinko takviyesini desteklememektedir.[41]

Probiyotikler çocuklarda akut orta kulak iltihabını önlediğine dair kanıt göstermemektedir.[42]

Tedavi[değiştir

Dünyada, bazı ülkelerde hala tartışmalı olsa da birçok kültürde farklı anlamlar içeren kulak deldirme ve küpe takma, Türkiye’de de yaygın görülen bir uygulamadır. Günümüzde küpe, ülkemizde derin anlamlar içermeyip sadece süs amaçlı olarak takılmaktadır.

Kızların vazgeçilmez süsü olan küpe, bazı ailelere göre daha bebek yaşlarda takılıp aradan çıkarılmalı, bazılarına göre ise biraz bekleyip kendi kararını verebileceği yaşta takılmalıdır.

Peki siz bebeğinizin kulağını deldirmek konusunda ne düşünüyorsunuz?

Pedagojik, biyolojik ve tıbbi olarak bebeklerde kulak deldirme işleminin hangi yaşta ve nasıl yapılması gerektiği ile ilgili merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Kulak Deldirme Nedir?

Kulağın belirli bir bölgesinin küpe takmak için delinmesine kulak deldirme denir. Kulak, isteğe bağlı olarak kulak lobunun farklı bölgeleri olan kıkırdak lob, sarmal, tragus, anti tragus bölgesinden de delinebilir.

Delinen bölgenin et, kıkırdak ya da yağ oranına göre acı hissi ve iyileşme süresi farklılık göstermektedir. Kulak deldirmek için bebeklerde tercih edilen bölge kulak lobudur.

Bu bölge çok etli olması ve kıkırdak içermemesinden dolayı en az acı veren ve diğer bölgelere göre daha kısa sürede iyileşen yerdir.

Bebeklerde Kulak Ne Zaman Delinmelidir?

Deldirme İşleminin Farklı Yaş Aralıklarındaki Avantaj ve Dezavantajları!

Bebeklerin en değerli süsü mutlulukla ışıldayan gözleridir. Ancak süslü tokalar, cicili bicili kıyafetler, şık ayakkabılar ile minik yavrularımızın güzelliklerine güzellik katmak biz ebeveynleri çok mutlu eder.

Bu yüzden uğur böcekli, kelebekli, renkli taşlı şık tasarım küpeleri gördükçe dayanamayıp bir an önce güzel bebeğimize almak ve takmak istememiz çok normaldir.

Peki, bebeklerde kulak ne zaman delinir? Belli yaş aralıklarında deldirme işleminin ve küpe takmanın avantaj ve dezavantajları;

Bazı ebeveynler doğduktan çok kısa bir süre sonra bebeklerinin kulaklarını deldirmek isterler. Bebeğin büyüyünce deldirme işlemine direnip zorluk çıkaracağını ve belki izin vermeyeceğini düşünerek, bebekken deldirip bir an önce bu olmazsa olmaz seremoniyi atlatmak isterler.

Ancak;

1 yaşından küçük bebeklerin bağışıklık sistemi çok güçlü olmadığından işlem sonrasında miniğinizin yarasının mikrop kapma olasılığı yüksektir. Bu nedenle çok küçük bebeklerde kulak deldirme işlemi pek tavsiye edilmez.

Bu yaş aralığındaki minikler her ne kadar konuşmayı öğrenip sizin söylediklerini anlayabilseler de kulak deldirmenin nedeninin kavramakta zorluk çekebilirler.

Çünkü, siz ne kadar istekli olsanız da onlar için bu işlem canlarının acımasına ve vücutlarında bir delik açılmasına değecek bir durum değildir. Gerçekçi davranmayıp bebeğinizi kandırarak ya da zorlayarak yapılan işlemlerse bebeğinizle sizin aranızdaki güven duygusunu sarsacaktır.

Ayrıca bu yaş aralığında bebeklerin küpeyi çıkarıp burnuna ya da ağzına sokma gibi tehlikeli işler yapma olasılıkları da göz ardı edilmemelidir.

Bebeklerde kulak ne zaman delinir sorusu karşısında sabırsız olan ve yavrularına küçük yaşta küpe takmak isteyen anne ve babalar için en ideal zaman 4 yaştır.

4 yaş ve üzeri çocuğunuza durumu açık ve net bir şekilde ifade ederek kulak deldirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Bu yaş aralığındaki miniklerin kulaklarını deldirmek isteyen ebeveynler iki türlü yol izlemektedirler.

Bazı ebeveynler miniklerini durumla ilgili gerçekçi olarak bilgilendirirken bazıları bebeklerini kandırma yoluna gidebilir.

  • Böyle bir durumda bebeğinizi kandırmanız, haberi olmadan ya da haberi olsa bile deldirmenin hiç acı vermeyeceğini söyleyerek işlemi yaptırmanız onların size olan güvenlerinde kalıcı bir hasara sebep olabilir.

Ayrıca diyelim ki 1.kulağı kandırıp deldirdiniz, peki ya 2.kulak için nasıl kandıracaksınız? Orada kıyameti koparan bebeğiniz diğerini deldirmemekte ısrar edecek ve kuvvetle direnecektir. Ayrıca sizin sözlerinize bir daha inanmayabilir.

İnanın kulak deldirmek bebeğinizle aranızdaki güven duygusunu sarsmaya değecek bir işlem değildir. Bu yüzden ona karşı açık ve dürüst olun.

  • İşlem öncesi miniğinize bu işlemi yaptırdığında çok beğendiği küpeleri takabileceğini, dilerse farklı renk ve desenlerde küpeler alıp takabileceğini söyleyerek motive edebilirsiniz. Gerekli motivasyonu verdikten sonra işlemin acı vermemesi için doktorun acıyı engelleyici krem ya da sprey kullanacağını ve belki minicik ama kesinlikle dayanabileceği bir acı duyabileceğini anlatıp miniğinizi ikna yoluna gitmeniz en iyisidir.

10 Yaş ve Üzeri;

Kulak deldirmek toplumumuzda çok normal karşılanan bir durum olup hemen hemen tüm kadınların daha çocuk, hatta bebek yaşta; erkeklerin bir kısmınınsa ergenlik ya da yetişkin yaşta yaptığı bir uygulamadır.

Bu kadar yaygın olmasına rağmen ister kız ister erkek çocuk sahibi olsun; bazı ebeveynler bu konuda çocuklarının kendi özgür iradeleri ile karar vermeleri taraftarıdır.

Böyle düşünen anne ve babalar için 10 yaş ve üzeri kulak deldirme uygun bir zaman aralığıdır.

bebeklerde kulak deldirme

Sağlıklı ve Güvenli Kulak Deldirme için Gerekli İşlem Basamakları

Sağlıklı ve güvenli koşullarda kulak deldirmek isteyen anne ve babaların aşağıdaki işlem basamaklarını yerine getirmeleri gerekir:

  1. Bebeğinize işlem konusunda açık ve net olun, durumu detaylarıyla anlatın.
  2. Kulak deldirme işlemi için hastane ya da eczane gibi steril ve konusunda uzman bir yere götürün.
  3. İşlem için kullanacağınız küpenin çelik, gümüş, altın gibi materyallerden yapılmış olmasına dikkat edin.
  4. Ürünün arkadaki klipsinin vidalı olup kolayca çıkmayan cinsten olmasına özen gösterin.
  5. İşlemi yapacak kişinin ellerinin temiz olduğundan ve eldiven taktığından emin olun.
  6. Acıyı azaltmak için uyuşturma özelliğine sahip krem ya da sprey sıkmış olduklarından emin olun.
  7. İşlem sırasında bebeğinizin yanında olup ona destek olun.
  8. İşlem sonrası için küçük bir ödül teklif etmeniz onu motive etmenize yarayabilir.

Bebeklerde Kulak Deldirme İşleminden Sonra Kulak Bakımı ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğinizin kulağını başarılı bir şekilde deldirdikten sonra dikkat etmeniz gereken en önemli şey, miniğinizin kulak bakımını doğru bir şekilde yapmaktır.

Doğru bakım, yaraların çok daha acısız ve kısa sürede iyileşmesine yardımcı olacaktır.

  • Günde iki ya da üç defa küpeleri çevirerek kurumasını engelleyin. Çevirme işleminden sonra kulağın delik yerini hem ön hem de arka yüzeyden, küpeyi çıkarmadan doktorunuzun tavsiye ettiği antiseptik bir ürünle temizleyin.
  • Temizleme işleminden sonra nemlendirici krem sürün.
  • Küpeleri değiştirip yeni bir küpe takmak için en az 6 hafta bekleyin. Küpeyi değiştirseniz bile 1 yıl içerisinde kullanacağınız ürünün yine gümüş ya da altın olmasına dikkat edin.
  • Bir hafta kadar deliklerin çevresinde kızarıklık olması normaldir. Ancak bebeğinizin kulağında enfeksiyon, şişme gözlemler veya ateşi olduğunu fark ederseniz derhal bir doktora gitmelisiniz.

Bebeğiniz doğar doğmaz gelen hediyelerin arasında altın küpelerin yer alması bile kültürümüzde kız çocuklarında, daha küçük yaşlarda kulak deldirme olduğunu göstermektedir.

Bebeklerde kulak deldirme hangi yaşta yapılacak bir işlem olursa olsun, işlem sırasında mutlaka miniğinizin yanında olmalı ve ona karşı dürüst davranmalısınız.

İşlem sonrası için miniğinizle birlikte küçük bir gezi, sevdiği dondurmayı veya oyuncakçıda beğendiği bir ürünü almak gibi bir aktivite planlarsanız işler hem sizin hem de bebeğiniz için daha kolay olacaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası