sol beyin nasıl geliştirilir / Sağ & Sol Beyin Özellikleri ve Geliştirme Yolları | funduszeue.info

Sol Beyin Nasıl Geliştirilir

sol beyin nasıl geliştirilir

SAĞ BEYİN VE SOL BEYİN ÖZELLİKLERİ VE GELİŞTİRME YÖNTEMLERİ

İnsan beyni, davranışına ve düşünce tarzına göre sağ beyin ve sol beyin olarak ikiye ayrılır. Araştırmalara göre, beyin fonksiyonlarımızın sadece küçük bir kısmını kullanıyoruz.

Bu nedenle, beyinlerimiz daima gelişim için daha fazla alana sahiptir. Beyin kapasitemizin toplam sınırları biliniyor olsa bile, bu hala değişmeyecekti. Çünkü beynimizin kapasitesinin toplam sınırlarını ölçmek, beynin tüm potansiyelini geliştirmek ve kullanmaktan farklı bir kavramdır.

İnsanlar beyin gelişimi için çeşitli yöntemler kullanıyorlar. Bu yöntemlerden bazıları kendiliğinden doğal yöntemlerdir ve bazıları eğitim ve alıştırma gibi farklı uygulamalardır. İnsanlar zekalarını geliştirmek ve potansiyellerini mümkün olduğunca kullanmak istiyor çünkü herkes daha iyi ve daha kolay bir hayata sahip olmak istiyor. Beyin gelişiminizi daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olmak için aşağıdaki sorulara dayanan ayrıntılı bir makale yazdık;

  • Sağ beyin nedir, nasıl çalışır, nasıl düşünür?
  • Sol beyin nedir, nasıl çalışır, nasıl düşünür?
  • Sağ beyin eğitimi için yöntemler
  • Sol beyin eğitimi için yöntemler

Bildiğiniz gibi insan beyninin 18 yaşına kadar ana gelişim sürecini tamamladığından, bu makale özellikle çocuklarınızın yararı için yazılmıştır. Bu yöntemler aynı zamanda yetişkinlerin potansiyel zekalarını korumalarına yardımcı olmalarında da çok etkilidir.

Sağ Beyin Özellikleri

Beynimizin yaratıcı kısmı sağ taraf.

  • Sağ beyin görsel ve işitsel süreçlerle ilgilenir.
  • Sezgi işlemi beynin sağ tarafında yapılır.
  • Sağ beyin vücudun sol tarafını yönetir.
  • Sağ beyin görme ve duyma yoluyla öğrenir.
  • Sağ beyinde gerçeküstü rüyalar var, mecazi anlamlarla ilgileniyor.

Sol Beynin Özellikleri

Beynimizin mantıksal kısmı sol taraftır.

  • Matematiksel süreçlerde başarılı.
  • Analitik düşünme becerilerine ve sebep sonuç sürecine sahiptir.
  • Kelimeler, sayılar ve sembollerle uğraşır.
  • Beynin sol tarafı, vücudun (organların) sağ tarafını yönetir.

SAĞ BEYİN EGZERSİZLERİ

Sağ beyin eğitimi yöntemleri temel olarak sanatsal etkinlikleri içerir. Sağ beynin gelişimi yaratıcılığı geliştirir.

İşte bazı sağ beyin egzersizleri:

Çizim,
Bir enstrüman çalmak,
Şarkı Söylemek,
Okuma,
Kurmaca ve beste yapmak,
Hayal gerektiren oyunları oynamak,
Renkli ve sesli zeka oyunları oynamak

SOL BEYİN EGZERSİZLERİ

Sol beyin gelişim yöntemleri genellikle bize okullarda aldığımız dersleri hatırlatır. Matematik, fen bilgisi veya gramer dersleri beynin sol tarafını geliştirmek için genellikle iyidir.

İşte sol beyin egzersizlerinden bazıları:

Matematik problemlerini çözme,
Puzzle çözmek,
Yazmak,
Okuma, (Okuma sol beyin ve ayrıca sağ beyin geliştirmek için bir egzersizdir),
Yeni bir dil öğrenmek,
Hayal gerektiren oyunları oynamak,
Zeka ve strateji oyunları oynamak

SAĞ VE SOL BEYİN KAVRAMI

Bir sağ elini kullanan kişinin sol eliyle yazmaya çalıştığını hayal edin: Sol el genellikle yazı yazmak için kullanılmadığından, kişinin doğru şekilde yazabilmesi çok zordur. Sağ elimizle bir kalem tutarken, sol elimizle cetvel, gönye vb. Aktif olarak kullanabiliriz. Tersini yapmak istediğimizde, cetveli sağ elimizle sol elimizle olduğu kadar iyi kullanamayacağımızın farkına varıyoruz. Başka bir deyişle, ellerimizin ve kollarımızın birbirlerini gerçekten tamamladıklarını ve ayrıca her birinin kendine özgü güçlü özelliklere sahip olduğunu görebiliriz. Sağ beyin ve sol beyin kavramı oldukça benzerdir.

Elbette beynini sağlıklı bir insan için kullanmamak imkansızdır, ancak beynin sağ veya sol tarafını diğer taraftan daha fazla kullanmak mümkündür. İdeal senaryo her iki tarafı dengede kullanmaktır çünkü sağ beyin ve sol beyin birbirini tamamlar. Tıpkı yukarıdaki örnekte olduğu gibi. Beynin daha çok kullanılan tarafı daha işlevsel hale gelir ve daha az kullanılan taraf tembelleşir.

 

SOL VE SAĞ BEYİN ARASINDAKİ FARKLAR

SOL BEYİNSAĞ BEYİN
MantıksalDuygusal
Matematiksel ifadeleri yönetir, dili iyi kullanırGörsel ve sanatsal süreçlerle ilgilenir
Pragmatik ve sonuç odaklıSezgi sürecinde güven
Sol beyin akademik ve bilimsel konularda başarılı.Sağ beyin duygusallık, sempati, empati, duygular ve şefkat gibi insancıl özelliklere sahiptir.

 

Muhtemelen beyninizin hangi tarafını daha etkili kullandığınızı merak ediyorsunuz. Şu anda okuduğunuz için hem sol hem de sağ beyninizi birlikte kullanıyorsunuz. Peki beyninizin hangi tarafı zihinsel becerilerinizi günlük yaşamınızda kullanmanız açısından daha güçlü? Bu sorunun cevabını basit bir sol beyin sağ beyin testi ile bulabilirsiniz.

SAĞ – SOL BEYİN ÜSTÜNLÜĞÜ TESTİ görmek için tıklayın

10 YAŞINA KADAR ÇOCUĞUNUZUN BEYNİNİ GELİŞTİRECEK 10 YÖNTEM

          İnsan beyninin 10 yaşına kadar sünger kıvamında olduğunu ve bu dönemde temel yetenek ve becerilerle ilgili her şeyi emdiğini söyleyen Yard. Doç. Dr. Oktay Aydın bu dönemin çocukların içindeki potansiyeli açığa çıkarma ve yükseltmek için çok önemli olduğunu vurguluyor. Yani çocuğun beynini bir santral gibi düşündüğümüzde bu santrali 50 hatla kullanmak yerine bin hatlık bir merkeze dönüştürmek mümkün. Ancak bunu yaparken beynin nasıl işlediğini çok iyi bilmek gerektiğini belirten Aydın "Okul öncesi süreçte aklına gelen her davranışı yapmaya çalışan çocuk, ilköğretim döneminde daha mantıklı ve kontrollü davranışlar geliştirir. Bunu sadece büyüme ile açıklamak mümkün değil. Aslında buradaki değişikliğin sağ ve sol beyindeki tepkilerden kaynaklandığını bilmek ebeveynlerin yapacağı pek çok yanlışı da önleyebilir. Çünkü beyni bilmeden çocuğun davranışlarını yorumlamak pek çok hataya neden oluyor. Çocuğun birçok davranışı ile ilgili 'vurdumduymaz, saygısız, saldırgan, tembel vb.' nitelemeler yapılabilir. Oysa bu tepkiler çocuğa özgü değil, bulunduğu yaşa uygun davranışlar" diyor. İşte Aydın'ın tavsiyeleri…

1- Ardışık rakamlarla işlem yaptırın

          Okul öncesinden başlayıp ilkokulu bitirinceye kadar çocuklara oyunlaştırılmış ortamlarda dikkat ve bellek çalışmaları yaptırılmalı. Dikkat ve bellek çalışmaları sanılanın aksine sadece bu konuda sorun yaşayan çocuklar için değil, bu yaştaki tüm çocuklar için gerekli. Ardışık olarak verilen sayı ve sözcük kümelerini tekrar etmek. (Örneğin, , araba-toprak-masa-deniz gibi. Giderek sayı ve sözcük sayısı artırılarak uygulama devam ettirilebilir.)İki resim arasındaki farkları bulmak. Anlamsız cümleleri söyleyip tekrarlamasını istemek gibi uygulamalar yapılabilir. (Örneğin, "Gökyüzünde yürüyen evin yaprakları mutluydu.")

2- Parmaklarıyla değil akıldan hesap yaptırın

          Akıldan hesaplama egzersizleri de beyin açısından oldukça etkili. Çocuğun yaşına uygun yönergeler verin ve hesaplamayı parmaklarıyla değil, akıldan yapmasını isteyin. Uygulamayı, zorluk düzeyini artırarak ve zenginleştirerek tekrarlayın. "İki elman var, iki elma da ben verirsem, kaç elman olur?" "Üç elman var, ikisini ben alıp yesem, kaç elman kalır?" "Dört elman var, birini ben yedim, birini de arkadaşın yedi, toplam kaç elman kalır?" "Beş elman var, iki elma daha verdim, bir elmanı da arkadaşına verdin, kaç elman olur?" "28+12+7=?" "+5=?"

3- Ses ve görüntüsünü kaydedip izletin

          Çocuğun günlük bir faaliyetini, oyununu, hareketini görüntülü olarak kaydedip daha sonra izlettirin. Bu çocuğun kendini dışarıdan görmesi ve izlemesini sağlar. İzleme sürecinde, olumsuz herhangi bir yorumun yapılmaması son derece önemlidir. Sadece, çocuğun kendisi ile ilgili söylediği şeyler olursa dinleyin ve söylediklerinin özünü ona tekrar edin. Ya da belirli bir konuyu öğrenme aşamasındayken, konuyu sesli olarak okuyarak veya anlatarak ses kayıt cihazına kaydedin ve dinlemesini sağlayın. Böylece, okurken/anlatırken ve kendi sesinden dinlerken tekrar tekrar öğrenme gerçekleşir. Ayrıca, uygulama çocuklara ilgi çekici geldiğinden ders çalışma motivasyonlarını da artırıyor. Kendi sesimizi dinlemenin yaratacağı sempati de öğrenme sürecimizi kolaylaştırıcı bir başka etkendir. Uygulamanın bir başka şekli de, tanıdığı, sevdiği kişinin konuyu okurken ya da anlatırken kaydedilmesi ve onun izlenmesi yolu ile olabilir.

4- Sözcükleri tersine çevirerek okutun

         Tersine çevirme işlemi zorlayıcı olduğu için beyni geliştirir. Sözcükleri, verilen sayıları, işlemleri, olayları, hareketleri vb. tersine çevirin. Mesela "araba" sözcüğünü ya da " sayılarını" tersten okumasını isteyin. Çocuğunuzla "20'den geriye doğru 2'şer say" "56'dan geriye 7'şer say" "Labirenti sondan başa doğru çizerek tamamla" gibi alıştırmalar yapabilirsiniz.

5- Anlattıklarının resmini çizdirin

           Beyin girdi-işlem-çıktı süreci ile çalışıyor. Dışarıdan gelen bilgiler üzerinde bir dizi işlem yapan beyin, onları konuşma, yazma, okuma, hareket etme vb. çıktılara dönüştürüyor. Baktığı resmi anlatma, anlatılan öykünün resmini yapma, resimde gördüklerini canlandırma, dinlediği şarkının resmini yapma gibi pratikler beynin kapasitesini artırıyor.

6- İsteklerinizi tekrarlatın

          Çocuklar, çoğu zaman kendisinden yapılması istenen şeyi ya hatırlayamaz ya da nasıl yapacaklarını şaşırırlar. Bu nedenle dinleme, işitsel dikkat, sıralama gibi becerilerinin gelişimini sağlamak için onlara bir ile dört aşamalı isteklerde bulunun ve bu isteklerinizi tekrar etmesini isteyin. Örneğin: "İstersen önce kitabını çıkarıp resim yapabilir, sonra oyuncaklarınla oynayabilirsin" gibi bir yönerge verdikten sonra "Hadi tekrar et bakalım senden ne yapmanı istedim" deyin.

7- 5N1K kuralını uygulayın

           Kitap okuma çocukların gelişimleri açısından çok önemli. Ancak, kitabı sadece okumak yeterli değil. Okuma, beyne girdi sağlıyor ama çıktı sağlamıyor. Oysa beyin çıktılarla daha fazla geliştiği için okunan metnin anlatılması çok daha etkili. Okumalarda kısa metinden başlayıp aşamalı olarak uzun metinlere doğru gidilmelidir. Çocuğunuzdan öncelikli olarak serbest anlatma (çocuğun kendi istediği gibi anlatması) değil, yapılandırılmış anlatma (5N1K) yapmasını isteyin. Böylece, çocuğun zihninde belirli bir okuma sistematiği kodlanmış oluyor. Bu okuma ve anlatma sistematiği yerleştiğinde, çocuğunuz görsel (metni okuyabiliyorsa) ve işitsel dikkati (metin kendisine okunmuşsa), okuduğunu anlama becerileri gelişiyor ve kısa süreli hafızası daha da güçleniyor.

8- Öğrendiklerini bir arkadaşına anlatsın

            Öğrenmenin en iyi yolu öğretmedir. Beynimiz, dışarıdan gelen birçok bilgiye lokal bölgelerle tepki verirken öğretme eyleminde neredeyse topluca tepki veriyor. Bu nedenle, çocuğunuzla bir arkadaşını "öğrenme/öğretme partneri" olarak tanımlayın. Derslerden sonra çocuğunuz, partneri olan arkadaşıyla öğrendiklerini paylaşsın ve ona aklında kalanları anlatsın. Öğrendiklerini arkadaşına anlatırken beyni daha yoğun şekilde harekete geçecek ve öğrenme kapasitesi belirgin şekilde artacaktır.

9- Baktığı resmi canlandırsın

          Beynimize gelen uyarıcıların büyük çoğunluğu görsel alana (occipital lob) ulaştığı için öğrenmede görsel unsurlar son derece önemli. Etkili öğrenme için etkili görsel canlandırmalar yapılması gerekiyor. Çocuğunuza gözleri kapalıyken bir öykü, konu okuyun ya da anlatın. Bu anlatım süresince gözlerini hiçbir şekilde açmamasını isteyin. Konu bittiğinde, öykü ya da konu ile ilgili sorular sorun. Gözlerini açmadan bunlara yanıt vermesini isteyin. Bir başka uygulamada da çocuğunuza belirli bir resim, şekil, tablo, grafik, formül, obje göstererek belli bir süre bakmasını isteyin. Baktığı şeyin zihinsel olarak "fotoğrafını çekmesini" söyleyin. Daha sonra gözlerini kapatarak az önce baktığı şeyi zihninde görüntülü olarak canlandırmasını isteyin.

Hoş kokan odada ders çalışsın

            Koku, beyinde duyguların merkezi olarak tanımlanan limbik sistemi doğrudan etkilediği için kendi başına olumlu ya da olumsuz bir duyguyu harekete geçirebilir ve buna bağlı olarak tepkilerimizi de etkileyebilir. Güzel ve hoş kokular olumlu duyguları, rahatsız edici kokular ise olumsuz duyguları tetikler. Koku çocukların ders yaptığı ortamlarda olumlu bir uyarıcı olarak kullanılabilir. Çocuğun kokulara karşı sağlığını etkileyecek bir hassasiyeti yoksa, ders çalıştığı odaya çalışmadan önce hoşuna giden bir koku sıkılarak olumlu duyguları harekete geçirilebilir.

Okul öncesi çocukların sağ beyni çalışır

          Okul öncesi ve ilkokul dönemi çocuklarının temel farklılıklarından biri de düşünme şekli. Okul öncesi çocuklarda sağ beyin baskın olduğu için, kurallara bağlı kalmaksızın düşünürler. Akıllarına geleni söylerler. İlkokula gelindiğinde ise düşünce yapısında da gelişmeler olur ve çocuk daha mantıklı, kurallı düşünme becerisi geliştirir. Bu çocuklar genelde daha akıllıca konuşan, dili daha iyi kullanabilen, gerçeği algılamada daha başarılı olan bir performans sergiler. Bu beceri de daha çok sol beynin bir fonksiyonudur. Eğitimsel açıdan her iki beyni koordineli şekilde kullanmak en iyi olanıdır. Ebeveynlerin ve öğretmenlerin, çocuklara, her fırsatta sağ ve sol beyin yarıkürelerini birlikte çalıştıracak etkinlikleri yaptırmaları gerekiyor. Örneğin, piyano, bateri çalmak, sağ el ile sol kulağı gösterme, sol el ile sağ ayağa dokunma gibi oyunlar, belirli bir hareketi taklit etme, yapılan bir hareketi anlatma vb. çalışmalar bu anlamda yararlı olacaktır.

Hangi yaşta hangi beceriler gelişiyor

- yaş anadil

- yaş görme, işitme, tat alma vb. duyular

- yaş matematik ve mantıksal yetenekler

- 5 yaşına kadar genel zeka

- yaş müzik yeteneği

- yaş yabancı dil

  Alın bölgesi gelişmediği için ergenler agresif oluyor

          Beyin arkadan öne doğru geliştiği için en son alın korteksi (prefrontal korteks) gelişiyor ve alın korteksinin olgunlaşması 20'li yaşlara kadar devam ediyor. Ergenlik döneminde duyguları ve hareketleri baskılayan ve kontrol eden alın bölgesi tam gelişmediğinden, ergenler ilişkilerinde çatışmacı ve eleştirici bir dil kullanıyor. Kaygı düzeyleri de yüksek olduğu için agresif davranışlar sergiliyorlar. Yaş ilerledikçe bu davranışlar yerini sakin ve kontrollü hareketlere bırakıyor. Halk arasında davranışlardaki olgunlaşma olarak ifade edilen bu süreç aslında beyindeki olgunlaşmanın bir sonucu. Çocukların da doğumdan itibaren sürekli hareketli olması, içinden geçeni hemen yapmak istemesi, duygularının götürdüğü yere gitmesi ve şimdiki zamanı yaşaması gibi birçok davranışı, beynin arkadan öne doğru gelişmesinden dolayı yaşanan bir durum.

SAĞ BEYİN - SOL BEYİN ÖZELLİKLERİ VE GELİŞTİRME YÖNTEMLERİ

ANA SAYFA / BLOG / Sağ Beyin – Sol Beyin Özellikleri Ve Geliştirme Yöntemleri
Son Güncelleme Tarihi: 20 Nisan

İnsan beyni davranış ve düşünme biçimine göre, sağ beyin – sol beyin şeklinde ikiye ayrılır. Yapılan araştırmalara göre bizler, beynimizin gerçek potansiyelinin küçük bir bölümünü kullanırız.

Dolayısıyla, beynimizin her daim geliştirilmeye müsait bölümü vardır. Beyin kapasitemizin toplam sınırları belirli olsaydı bu durum yine değişmezdi çünkü beynin geliştirilebilir kısmını ölçümlemek farklı; geliştirip potansiyeli tam kullanmak farklı kavramlardır.

MentalUP Beyin Egzersizleri, günlük sadece 20 dakikada hem sağ beyin hem sol beyin geliştirme fırsatı sunuyor. Üstelik oyun oynar gibi!

ŞİMDİ DENEYİN

Sağ Beyin – Sol Beyin Geliştirme Yöntemleri

İnsanoğlu, çeşitli yöntemlerle beyin gelişimi sağlamaktadır. Bu yöntemlerin bir kısmı kendiliğinden gelişen organik yöntemler olduğu gibi bir kısmı da eğitim, egzersiz gibi ek uygulamalardan oluşmaktadır. Beynimizi geliştirerek zeka potansiyelimizi en iyi şekilde kullanma ihtiyacımız ise hayatımızı ve dünyayı daha yaşanılır kılma arzumuzdan gelir. Beyin geliştirme ihtiyacımızı sağlıklı karşılamak için;

  • Sağ beyin nedir, nasıl çalışır, nasıl düşünür?
  • Sol beyin nedir, nasıl çalışır, nasıl düşünür?
  • Sağ beyin geliştirme yöntemleri
  • Sol beyin geliştirme yöntemleri

Hakkında detaylı bir makale hazırladık. İnsan beyninin 18 yaşa kadar ana gelişim sürecini tamamladığını hatırlatarak bu makalenin özellikle çocuklarınıza fayda sağlamak adına hazırlanmış olduğunu belirtelim. Bununla birlikte bahsedilen yöntemlerin yetişkinlerde mevcut zeka potansiyelini korumaya yönelik oldukça etkili yöntemler olduğunu da hatırlatalım.

Görsel ve sesli beyin egzersizleri ile beynin sağ lobunu; sözel, sayısal, mantıksal egzersizler ile beynin sol lobunu geliştiren MentalUP Beyin Egzersizleri'ni İNCELEYİN

Sağ Beyin Özellikleri

Beynimizin yaratıcı kısmı sağ lobudur. Kişide sağ beyin baskın olması durumunda aşağıdaki özelliklerden bahsedilebilir.

  • Sağ beyin, görsel ve işitsel konularla ilgilenir.
  • İnsan, sezgilerinde beyninin sağ tarafını kullanır.
  • Aynı zamanda sağ beyin lobu, vücudun sol tarafını (organlarını) yönetir.
  • Görme ve duyma yoluyla öğrenir.
  • Gerçek üstü hayaller kurar, mecaz anlamlarla ilgilenir.

Sol Beyin Özellikleri

Beynimizin mantıksal kısmı sol lobudur. Kişide sol beyin baskın olması durumunda aşağıdaki özelliklerden bahsedilebilir.

  • Matematiksel işlemlerde başarılıdır.
  • Sebep-sonuç ilişkisini iyi kurar ve analitik düşünme becerisine sahiptir.
  • Kelime, sayı ve sembollerle ilgilenir.
  • Sol beyin lobu, vücudun sağ tarafını (organlarını) yönetir.
sağ beyin sol beyin

SAĞ BEYİN GELİŞTİRME EGZERSİZLERİ

Sağ beyin geliştirme yöntemleri ağırlıklı olarak sanatsal faaliyetler içerir. Sağ beyin gelişimi kişinin yaratıcı yönünü geliştirir.

sağ beyin geliştiren oyun

Bu sağ beyin geliştirme oyunu, çocukların görsel dikkat ve kelime adlandırma becerilerini de güçlendiriyor.

sağ beyin oyunu

Küçük Müzisyen oyunu, sağ beyin gelişimi ve müziksel ritmik zeka güçlendirme için en sevilen oyunlar arasında.

sağ beyin geliştirme oyunu

Bu sağ beyin güçlendirme oyunu; görsel dikkat ve görsel bellek becerilerini geliştirmek için hazırlandı.

Sağ beyin egzersizi

Sağ beyni geliştiren bu oyun, dikkat ve görsel tarama becerilerininin gelişimini destekler ve güçlendirir.

İşte sağ beyin geliştirme egzersizlerinden bazıları:

  • Resim çizmek,
  • Enstrüman çalmak,
  • Şarkı söylemek,
  • Kitap okumak,
  • Kurgu yapmak, kompozisyon çıkarmak,
  • Evcilik türü hayal gücü gerektiren oyunlar oynamak,
  • Renkli ve sesli zeka oyunları oynamak (Örnek: MentalUP Beyin Egzersizleri)

SOL BEYİN GELİŞTİRME EGZERSİZLERİ

Sol beyin geliştirme yöntemleri daha çok okullarda görmeye alışık olduğumuz dersleri hatırlatmaktadır. Bu doğru çünkü okul müfredatındaki matematik, fen bilgisi, Türkçe gibi ağırlık verilen dersler sol beyin gelişimi sağlamaktadır. Haftalık ders programlarında resim, müzik gibi sağ beyin gelişimi sağlayan derslere ise daha az zaman ayrılmaktadır.

Sol beyin geliştiren oyun

Bu sol beyin geliştirme oyunu, çocukların akıl yürütme ve planlama becerilerini güçlendiriyor.

sol beyin oyunu

10’u Bul oyunu, matematiksel beceriler ve planlama ile görsel dikkat becerileri için harika bir seçenektir.

sol beyin geliştirme oyunu

Bu sol beyin güçlendirme oyunu; görsel ve sürdürülebilir dikkat becerilerini geliştirir.

Sol beyin egzersizi

Sol beyni geliştiren bu egzersiz, matematik ve geometri becerilerini de geliştirme fırsatı sunar.

İşte sol beyin geliştirme egzersizlerinden bazıları:

  • Matematik problemleri çözmek,
  • Bulmaca çözmek,
  • Yazı yazmak
  • Kitap okumak (Kitap okumak hem sağ, hem de sol beyin geliştirme egzersizi niteliğindedir),
  • Yeni bir dil öğrenmek,
  • Evcilik türü hayal gücü gerektiren oyunlar oynamak,
  • Kuralları olan zeka ve strateji oyunları oynamak (Örnek: Satranç, Mangala, MentalUP)

MENTALUP BEYİN EGZERSİZLERİ İLE SAĞ-SOL BEYİN GELİŞİMİ SAĞLAYIN

Yazının devamında sağ beyin – sol beyin kavramları hakkında detaylı bilgi paylaşacağız ancak beynin her iki lobunu çalıştırmaya yönelik ortak egzersizlerden bahsetmek funduszeue.infoUP Beyin Egzersizleri zeka oyunları formatında tasarlanmıştır. Görsel zeka oyunları ve sesli beyin egzersizleri ile beynin sağ lobuna hitap ederken; sözel, sayısal, mantıksal zeka oyunları ile beynin sol lobuna hitap etmektedir. Dolayısıyla, çocukların okul başarısına olumlu etkileri olan eğlenceli bir uygulamadır.

MentalUP, okullarda (Doğa Okulları, Bahçeşehir Koleji, Okyanus Kolejleri) sol beyin geliştirmeye yönelik derslere ek olarak sağ beyin gelişimini de hızlandırmak için ders müfredatına eklenmiştir.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nden onaylı, TÜBİTAK destekli, PEDAGOJİK ÜRÜN sertifikasına sahip MentalUP'a hemen üye olun.

Şimdi Deneyin

SAĞ-SOL BEYİN KAVRAMI

✅ Geliştirir:Sol Beyin & Sağ Beyin
✅ Öneriler:Geliştirme Yöntemleri
✅ Türü:Eğlenceli & Açıklayıcı
✅ Uygun:Tüm Çocuklar & Yetişkinler

Sağ elini kullanarak yazı yazan birinin sol eliyle yazı yazmaya çalıştığını düşünün: Sol el, yazı yazmak üzere yıllarca kullanılmadığı için artık yazı konusunda esnekliğini yitirmiştir. Sağ elimizle kalem tutarken sol elimizle cetvel, gönye gibi eşyaları aktif bir şekilde kullanabiliriz. Tam tersini yapmak istediğimizde ise sağ elimizle gönyeyi güzel kullanamadığımızı fark ederiz. Yani, el-kollarımız aslında birbirini tamamladığını, her birinin kendince güçlü özellikleri olduğunu görürüz. Sağ beyin – sol beyin konusu da buna benzer.

Beyni hiç kullanmamak, sağlıklı bir insan için söz konusu olamaz ancak beynin sağ tarafını veya sol tarafını daha fazla kullanmak –kullanmış olmak- mümkün. En ideal durumun her iki tarafı da dengeli kullanmak olduğu görüşü yaygındır çünkü sağ beyin ile sol beyin birbirini tamamlayıcı özelliklere sahiptir. Tıpkı kollarımız için verdiğimiz örnek gibi: Beynimizin kullanılan bölümü (sağ-sol) pratikleşir, işlevselliği artar. Az kullanılan bölümü ise tembelleşir.

SOL BEYİN İLE SAĞ BEYİN ARASINDAKİ FARKLAR

SOL BEYİNSAĞ BEYİN
MantıksaldırDuygusaldır
Matematiksel verilerle ilgilenir, dili iyi kullanırGörsel, sanatsal konularla ilgilenir
Pragmatiktir, sonuçlarla ilgilenirNiyete bakar, iyi niyet arar
Net sonuçlarla ilgilenirSezgiseldir, sezgilerine güvenir
Sol beyin, akademik ve bilimsel konularda başarılıdır.Sağ beyin, insanı insan yapan özellikleri taşır. Duygusallık, sempati, empati, his ve şefkat.

Muhtemelen şuan beyninizin hangi tarafını daha etkin kullandığınızı merak ediyorsunuz. An itibariyle okuma işlemi yaptığınız için hem sol beyni, hem de sağ beyni çalıştırıyorsunuz. Peki, günlük yaşantınızda zihinsel becerilerinizi kullanma konusunda beyninizin hangi bölümü daha güçlü? Bu sorunun cevabını basit bir sol beyin-sağ beyin testi ile bulabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için "SAĞ BEYİN - SOL BEYİN TESTİ" başlıklı sayfayı ziyaret ediniz.

Sağ Beyin - Sol Beyin Hakkında Sık Sorulan Sorular

Sağ Beyin Baskın Olursa Ne Olur?

Sağ beyin baskın olursa kişide duygular ön planda olur. Ayrıca geniş bir hayal gücüne sahip olurlar ve sanat eserleri oluşturmada oldukça becerikli olurlar. Kimi zaman dalgın olsalar da empati, sempati, şefkat ve sezgileri diğer insanlara göre daha gelişkin olur. Görsel ve sanatsal konularda becerikli ve başarılı olurlar.

Sol Beyin Baskın Olursa Ne Olur?

Sol beyin baskın olursa kişide mantık ön planda olur. Bununla birlikte matematiksel ve dilsel becerileri diğer insanlara göre daha gelişkin olur. Pragmatik ve gerçekçi olurlar, sonuçlarla ilgilenirler. Hayatlarında her zaman bir plan ve düzen vardır. Ayrıca akademik ve bilimsel alanlarda hem ilgili hem başarılı olurlar.

Sağ Beyin Neyi Temsil Ediyor?

Sağ beyin genellikle yaratıcılık, sanat, müzik, mekânsal algı, duygusal işleme ve görsel- motor koordinasyon gibi görevleri yerine getirmekle ilişkilendirilir. Ayrıca, sağ beyin bedenin sol tarafını kontrol eder. Bununla birlikte, beyin karmaşık bir yapıya sahip olduğundan, birçok işlev her iki beyin yarım küresi tarafından da paylaşılır ve etkileşim halindedir.

Sol Beyin Neyi Temsil Ediyor?

Sol beyin, genellikle dil, mantık, matematik, analitik düşünme, sözel bellek, sıralama ve planlama gibi görevleri yerine getirmekle ilişkilendirilir. Ayrıca sol beyin, bedenin sağ tarafını kontrol eder. Ancak, beyin karmaşık bir yapıya sahip olduğundan, birçok işlev her iki beyin yarım küresi tarafından da paylaşılır ve etkileşim halindedir.

Sağ Beyin Sol Beyin Farkı

Sağ beyin ve sol beyin, insan beyninin iki yarısını oluşturur yarım kürelerdir (hemisfer). Sağ beyin ve sol beyin arasındaki farklar, birçok farklı çalışma alanında araştırılmıştır ve bazıları aşağıdaki gibi sıralanmıştır: Sol beyni gelişmiş kişiler; analitik düşünme, mantıksal düşünme, matematik becerisi, dil becerisi, kelime haznesi, okuma ve yazma becerileri, sözel anlatım alanlarında sağ beyinli kişilere göre daha başarılıdır. Sağ beyni gelişmiş kişiler ise yüzleri tanıma, müzik becerileri, sanatsal beceriler, renk ve şekil algısı, duygusal anlayış, algısal bütünlük, uzamsal beceriler ve beden dili kullanma konularında sol beyinli kişilere göre daha başarılıdır. Ancak, beyin karmaşık bir organdır ve birçok görevi yerine getirmek için her iki beyin yarısı da birlikte çalışır.
7 Kasım Bünyamin Kapıcıoğlu
sağ beyin sol beyin

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası