topkapı sarayı açılış saatleri / Topkapı Sarayı – İstanbul - funduszeue.info

Topkapı Sarayı Açılış Saatleri

topkapı sarayı açılış saatleri

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı, İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmed tarafından yılları arasında yaptırılmış olup takip eden padişahların yaptırdıkları ilave yapılarla günümüzdeki hâlini almıştır. Zeytinlik olarak adlandırılan Sarayburnu’nda bahçe düzenlemeleri ve köşklerle başlayan inşaat, Sûr-ı Sultânî (Kal‘a-i Sultânî) adı verilen surlarla devam etmiştir. Saraya uzun yıllar Beyazıt’taki eski saraydan dolayı Sarây-ı Cedîd-i Âmire denilmiş, ardından Toplu Kapı denilen köşkün isminden dolayı Top Kapısı Sarayı adı kullanılmaya başlanmıştır. Zaman içerisinde ilavelerin yapıldığı saray, yüzyıl ortalarına kadar yaşam ve yönetim merkezi olmaya devam etmiştir. ’lara gelindiğinde, mevcut sarayın yüzyıl devlet protokolü gereklerini karşılamakta yetersiz kalması sonucu yılları arasında Dolmabahçe Sarayı inşa edilmiş ve bir süre sonra hanedan için yaşam ve yönetim merkezi tamamen Dolmabahçe Sarayı’na taşınmıştır.

Topkapı Sarayı, İstanbul’un en eski tarihî bölgelerinden birinde yer alır. Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında kalan tarihî İstanbul Yarımadası’nda bulunan saray, İstanbul’un ikonik yapılarından biridir. Sarayburnu’nda bulunan Doğu Roma akropolü üzerindeki metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş olan Topkapı Sarayı, Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid’e kadar yaklaşık dört yüz yıl süreyle imparatorluğun idare, eğitim ve sanat merkezi; padişahların da ikametgâhı olmuştur. yüzyılın ortalarından itibaren hanedanın Dolmabahçe Sarayı’na taşınması ile terk edilen Topkapı Sarayı, tarihî önemini ve değerini korumuştur.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra, 3 Nisan tarihinde müze hâline getirilen Topkapı Sarayı, Cumhuriyet’in ilk müzesi olma özelliğini taşır. Bugün Gülhane Parkı hariç olmak üzere yaklaşık metrekarelik bir alan kaplayan Topkapı Sarayı; yapıları, mimarisi, koleksiyonları ve yaklaşık arşiv belgesi ile dünyanın en büyük müze-saraylarından biridir.

Ana hatlarını büyük avlular ve bunları çevreleyen revaklar ile hizmet binalarının oluşturduğu yapının planının Edirne Sarayı’ndan etkilendiği görülmektedir. Hizmet binaları, taş kullanılarak yapılmış olup çoğunlukla tek katlı ve yüksek kubbeli yapılardır. Konut olarak kullanılan yapılar ise çoğunlukla taş ve ahşap malzemeden yapılmış, kubbeleri kurşun ile kaplanmıştır. Sarayın iç bölümleri ve bahçeleri kurna, havuz, fıskiye, sebil gibi detaylarla zenginleştirilmiş, pek çok sarnıç yapılmıştır.

Topkapı Sarayı’nın teşkilât açısından dört bölümden meydana geldiği söylenebilir: Hizmet ve koruma alanı (Bîrun), idarî merkez (Dîvân-ı Hümâyun), eğitim alanı (Enderûn) ve padişahların özel yaşam alanı (Harem). Sarayın, Bizans dönemi şehir surlarına dayanan surları üzerinde ana giriş kapısı niteliğindeki Bâb-ı Hümâyun’la birlikte Demir Kapısı ve Otluk Kapısı adı verilen üç büyük kapısı ve beş adet hizmet kapısı (koltuk kapısı) vardır. Birinci kapı olan Bâb-ı Hümâyun, iki katlı bir köşk kapısı olup üstündeki kitâbede Ali b. Yahyâ es-Sûfî imzası bulunur. İkinci kapı Bâbüsselâm, üçüncü kapı ise Bâbüssaâde’dir. Saray yapıları birbirine geçişli dört avlu ve çevresindeki mimari yapılardan oluşmaktadır. Etrafı bahçeler ve meydanlarla çevrili olan saray yapıları içerisinde Alay Meydanı olarak da anılan ilk avluda Aya İrini Kilisesi, Darphane, Fırın, Hastane, Odun Ambarı ve Hasırcılar Ocağı yapıları bulunuyordu.

Sarayın ikinci avlusu, devlet yönetiminin gerçekleştiği mekânların yer aldığı Divan Meydanı, bir diğer adıyla Adalet Meydanı’dır. Tarih boyunca pek çok törene sahne olan bu avluda divan toplantılarının yapıldığı Divan-ı Hümâyûn (Kubbealtı) ve yanında Divan-ı Hümâyûn Hazinesi yer alır. Bu avluda ayrıca Divan yapısının arkasında Adalet Kulesi, Kubbealtı’nın yanında ise Harem Dairesi girişi, Zülüflü Baltacılar Koğuşu ve Has Ahırlar bulunur.

Sarayın üçüncü avlusuna Enderûn Avlusu da denilmektedir. Bu bölümde büyüklü küçüklü odalar, padişaha ait Arz Odası, Doğancılar Koğuşu (Şahinciler), Seferliler Ocağı, Kilerli Koğuşu, Enderûn Hazinesi ve Has Oda (Mukaddes Emanetler Dairesi), ayrıca Saray Okulu’na ait yapılar yer almaktadır. Üçüncü avluda yer alan Enderûn’da Bâbüssaâde’den içeri girince sağ ve sol tarafta odalıların koğuşları, sağdan devam edince sağ üst tarafta Fâtih Köşkü ismiyle bilinen hazine kısmı vardı. Sol üst köşede Harem bölümüne yaslanan dört kubbeli taş yapı Has Oda idi. Burası, Yavuz Sultan Selim döneminde kutsal emanetlerin getirilmesinden sonra daha ziyade Hırka-i Saâdet Dairesi ismiyle anılmıştır.

Son avlu olan dördüncü avluda da padişaha ait köşkler ve asma bahçeleri yer alır. Bu bölümde Osmanlı klasik köşk mimarisinin en seçkin örnekleri olan Bağdat ve Revan Köşkleri ile İftariye Kameriyesi bulunur. XVIII. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Sofa Köşkü ise Lâle Bahçesi duvarına dayalı bir yapı olup Kara Mustafa Paşa Köşkü olarak da bilinir. Bu ahşap köşkün içinde ve duvarlarının üst kısmında meşhur Osmanlı şairi Hâkânî Mehmed Bey’in beyitleri yazılıdır. Sarayın ana kısmı içinde yer alan köşkte nadiren elçi ve devlet adamları da kabul edilmiştir. Köşkün sağında, set üstünde Taş Kule adıyla anılan oda, bir dönem sarayın eczanesi olarak kullanılmıştır. Dördüncü avlunun alt kısmında ise saraya ait son yapılar olan Mecidiye Köşkü ve Esvab Odası görülür.

Topkapı Sarayı, 6 Eylül tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 44 No’lu kararnamenin ardından Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlanmıştır.

Topkapı Sarayı M&#;zesi Nerede? Topkapı Sarayı M&#;zesi Tarih&#;esi, Eserleri, Giriş &#;creti Ve Ziyaret Saatleri ()

Günümüzde yerli ya da yabacı pek çok sayıda turist tarafından İstanbul’a geldiğinde mutlaka görmesi gereken müzelerden en önemlisi Topkapı Müzesidir.

Topkapı Sarayı Müzesi Nerede?

Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul ilinin Fatih ilçesinin Sultanahmet semtinde bulunmakta olan değerli bir müzedir.

Topkapı Sarayı Müzesi Tarihçesi

Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul’da bulunan en popüler tarihi olan müzelerden biridir. yılı ve yılı arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından yarımadada tepenin üzerine, kuzey kısımda Haliç’e, güney kısımda Marmara Denizi’ne, kuzey doğu kısımda ise Boğaz’a hakim olmakta olan ve Anadolu yakasının olağanüstü manzarasına sahip mükemmel bir konumda bulunan bir saraydır.

Bu saray, deniz kenarına Dolmabahçe Sarayı inşa edilene kadar ki dönemde Osmanlı İmparatorluğu için ve yüzyıllar arasında siyasi merkez idi. senesinde İstanbul fethinin ardından II. Mehmet sarayını kurmayı emretmiştir. Bu görkemli saray başlangıçta yaklaşık olarak kişi varken, yüzyıllar boyunca geçen normal günlerde ise kişi olup festivallerde ise yaklaşık olarak kişiye yükselmiştir. Ayrıca bu saray, dünyada bulunan en büyük saraylarından biri olmakta ve şehir içinde nerdeyse bir şehir şekline gelmektedir. Saray inşa edildiği ve ilk dönemlerinde ortalama olarak m2 alana sahip iken sonrasında ilave edilen binalar ve yapılar ile şu anda m2 bir alana sahip olmaktadır.

Cumhuriyetimizin ilk müzesi olmayı başaran Topkapı Sarayı Müzesi tarihinde ülkemizde müze haline getirilmiştir.

Topkapı Sarayı Müzesi Eserleri

Topkapı sarayı müzesindeki eserler hepsi birbirinden değerli pek çok eserdir. Burada bulunan bazı eserler: Alay Avlusu‘nda güzel bir park ve Bizans döneminden olan sütunlar, Aya İrini kilisesi ile İmparatorluk Darphanesi ve de Arkeoloji Müzesi bulunmaktadır. Ayrıca bu sarayın mutfağına ait olan kap, çanak, kaşık, Çin koleksiyonu ile Japon porselenleri ve gümüş eşyaları mutfakta ayrı ayrı bölümlerde görülmektedir. Saray’da toplanan sadakalar ve sadraz divanı bulunmaktadır. Ayrıca bu sarayda silah sergisi, kullanılan bıçaklar, kullanılan değerli kıyafetler ile birlikte harem bölümü bulunmaktadır. Bu eşsiz güzelliklerin bulunduğu sarayda birbirinden değerli eserler yer almaktadır.

Topkapı Sarayı Müzesi Giriş Ücreti

Topkapı Sarayı Müzesi’nin bilet ücreti TL, hare bölümü bu fiyata dahil değildir ve harem bölümü giriş ücreti 70 TL, aya irini müzesi giriş ücreti 60 TL’dir. Ayrıca Müze Kart ile Harem bölümüne ve Aya İrini bölümüne giriş yasaktır.

Topkapı Sarayı Müze’sine ücretsiz giriş sağlayabilenler, 18 yaşının altındaki kişiler ve 65 yaş üstündeki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Gaziler, şehit ve gazi eşleri ile bu kişilerin çocukları, engelliler, askerler, basına ait kimlik kartına sahip olanlardır.

Topkapı Sarayı Müzesi Ziyaret Saatleri

Topkapı sarayı müzesi kış mevsiminde yani ekim ile nisan ayları arasında saat açılış, kapanış şeklindedir. Yaz mevsiminde yani nisan ile ekim ayları arasında açılış, kapanış şeklindedir. Ayrıca biletlerin satış gişeleri kış mevsiminde saat ile yaz mevsiminde ise saat ’ da kapanmaktadır. Ayrıca Topkapı Sarayı’nın kapalı olduğu gün salı günüdür. Salı günü ziyaretçilere kapalıdır.

Bu müzenin bölümlerine çocuk arabası ile giriş ve müze içerisindeki bazı yerlerde fotoğraf çekmek yasaktır. Topkapı Sarayı Müzesi’nde kutsal emanetlerin olduğu bölüm bulunmakta olup buraya gelen turistlerin uygun kıyafetlerle girmesi istenilmektedir. Son olarak bu müzenin herhangi bir bölgesinde sigara içmek yasaktır.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası