kemik sintigrafisi nasıl yapılır / Kemik Sintigrafisi Nasıl Çekilir, Neden İstenir, Yan Etkileri ve Fiyatları

Kemik Sintigrafisi Nasıl Yapılır

kemik sintigrafisi nasıl yapılır

Sintigrafi Nedir?

Sintigrafi, çeşitli kanser türlerini, endokrin ve nörolojik bozukluklar, kalp hastalıkları gibi çeşitli hastalıkların tanısının konması, şiddetini belirlenmesi, organ ve dokuda meydana gelen hastalığın moleküler olarak görüntülenmesi için ağız veya damar yoluyla ilaç verilerek yapılan bir nükleer tıp yöntemidir.

Sintigrafi Yöntemi Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır? 

Sintigrafi İşlemi Nasıl Yapılır?

Sintigrafi işlemini yapan kişilerin alanlarında uzman ve profesyonel olması gerekir. Cihazların nasıl kullanıldığını, hastaya nasıl uygulandığını bilen nükleer tıp teknoloji uzmanları tarafından uygulanmaktadır. Sintigrafi aynı zamanda gama taraması olarak da bilinir ve bu yöntemde görüntüler kameralar aracılığıyla alınmaktadır ve bilgisayara aktarılmaktadır. Bilgisayarda görüntüler işlenir, sonrasında organların yapılarıyla ilgili daha kesin ve net bir bilgi edinilmesi sağlanır. Sintigrafi yöntemi ile alınan görüntüler 2 veya 3 boyutlu olabilmektedir. Son derece etkili olan görüntüleme sistemleri pek çok hastalığın teşhisinin koyulmasında ve tedavi edilebilmesinde oldukça etkili sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Sintigrafi yönteminde rahat bir şekilde görüntüleme yapabilmek amacıyla özel önlük takmak gerekmektedir. Özel ilacı hemşire hastaya çeşitli yollardan (ağız, damar) vermektedir. Özel ilacın vücuttaki hasarlı yere ulaşması beklenir. Gama kamerasıyla yayılmakta olan radyasyon dalgaları işlenir. Hastanın hareketsiz olması gerekmektedir. İstenildiği vakit yön değiştirmesi gerektiği söylenir. Veriler, doktor tarafından incelenmektedir ve eğer istenilen veriler elde edilmediyse işlem tekrarlanmaktadır. 

Sintigrafi Çeşitleri Nelerdir?

Sintigrafi çeşitleri, sintigrafi yöntemi uygulanan dokuya ve organa göre adlandırılmaktadır. Bu çeşitler şu şekildedir: Kalp sintigrafisi; kalpteki damar ve kaslardaki hastalıklar saptanmaktadır. İki adım ile uygulanabilir. Birinci olarak, stres sonrası kandaki hareketler gözlemlenmektedir. İkinci olarak, insanlar dinlendikten sonra kan hareketleri gözlemlenmektedir. Ve bu iki adım sonucu elde edilen veriler karşılaştırılır. Tiroit sintigrafisi; doktor muayenesi yapıldıktan sonra tahlillerde saptanan tiroid ve guatr hastalığının kesin görüntüsü için bu yönteme kullanılır. Kemik sintigrafisi; kemiklerde eğilme, kireçlenme, kanser gibi sorunlar için bu yöntem kullanılır. Akciğer sintigrafisi; hava keseciklerinin halini görüntülemek amacıyla sintigrafi yapılmaktadır. Ayrıca ciğer içinde, yüzeyinde kan olup olmadığını anlamak için sintigrafi yapılmaktadır. Böbrek sintigrafisi; böbrekte oluşan hem fiziksel hem işlevsel aksaklıklar görüntülenmektedir.

Sintigrafi Yönteminin Yan Etkileri Nelerdir?

Sintigrafi işlemi bittikten sonra hasta hayatına kaldığı yerden, aynı şekilde devam edebilmektedir. Sonrası için bir yan etki oluşmamaktadır. Sintigrafi görüntülemesinde radyasyon en düşük seviyededir. Sağlam yapıda olan organlar ve dokular bu radyasyondan etkilenmez. Hastanın vücuduna verilen özel ilacın vücuttan atılma süresi çok kısadır. Özel ilacın kişi için hassasiyet oluşturmaması önemlidir. Görüntülemenin başarılı olması açısından alerji vb. hassasiyet olaylarının oluşmaması gerekmektedir. Oluşması oldukça nadirdir ve hemen geçicidir.

Kemik Sintigrafisi

Kemik sintigrafisi, tıp teknolojisinin geliştirerek kemik hastalıkları alanında başarılı sonuçların elde edilmesi amacıyla sunulan bir görüntüleme sistemdir.

Kemik sintigrafisi nedir?

Radyoaktif kemik ajanlarının damar yoluyla vücuda yerleştirilmesinden sonra yapılan görüntüleme işlemine denilen kemik sintigrafisi, kemik metabolizmasının azalmış veya arttığı yerlerde radyoaktif ajanlarının tutuluşunu izleme yöntemidir.
 
Spor yapan insanlarda oluşan kırıkların tespit edilmesinde, enfeksiyon veya tümör gibi oluşumların tespit edilmesinde son derece etkili sonuçlar sunan kemik sintigrafisi ile hastalığa erken dönemde tanı koymak ve uygun tedavi şeklini belirlemek çok daha kolay bir hal almaktadır.
 
Modern tıp dünyasının her hastalık üzerinde özel çalışmalar yapması ve bu çalışmaların önemli oranda pozitif sonuçlar vermesi gibi değerler sayesinde hastalık türü ne olursa olsun erken dönemde tanılamanın mümkün hale geldiğini söylemek gerekiyor.

Kemik sintigrafisi testi nasıl yapılır?

Kemik sintigrafisi çekiminden önce vücuda damar yoluyla radyoaktif ajanlar enjekte edilir. Bu ajanların en büyük özelliği, kemikte tutulma özelliğine sahip olmalarıdır. Bazı hastalarda gerekli görülmesi durumunda radyoaktif ajan enjekte edilmeden önce lokal anestezi yapmak için “anestezik krem” kullanılarak hastanın ağrı çekmemesi sağlanmaktadır.
 
Radyoaktif maddenin tüm vücuda yayılması ortalama saat kadar zaman almaktadır, bu zaman diliminin bitmesinden sonra özel bir çekim gerektirmiyorsa (SPECT, tomografik çalışma) ortalama dakika arasında kemik sintigrafisi çekimi tamamlanmaktadır.
 
Hastanın sintigrafi çekiminde en çok dikkat etmesi gereken şey, görüntünün daha kaliteli olabilmesi için çekim esnasında hareket etmekten kaçınmasıdır. Bunun dışında özel olarak yapılması gereken herhangi bir işlemden söz edilmez.

Sintigrafi çekiminden önce yapılması gerekenler

Her görüntüleme sisteminde öncesinde bir takım hazırlıkların yapılması gerekir. Kemik sintigrafisi çekiminde de hastanın önceden bazı hazırlıkları yapması gerekmektedir. Sintigrafiye girerken hastanın hastalık ile ilgili son raporlarını yanında bulundurması, laboratuvar incelemeleri veya varsa röntgenlerini yanında götürmesi gerekmektedir.
 
Sintigrafi çekimi için öncesinden özel bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Ancak bu tip çekimlerden korkan okul öğrencileri veya okul öncesi çocukların sintigrafi ile ilgili bilgilendirilmeleri, işlemin zor ve ağrılı bir işlem olmadığının bildirilmesi gerekir. Kemik sintigrafisi çekiminde herhangi bir özel hareket veya yapılması gereken özel bir şey olmadığı için çocuklar çekim esnasında herhangi bir sıkıntı yaşamazlar.
 
Özel hastanelerde veya özel çekim merkezlerinde çocuklar için kemik sintigrafisi çekilirken hastanın oyalanması için dikkatini çeken bir oyuncak verilir veya eline bir kitap verilir. Bu da çocuklarda sintigrafi çekimini son derece kolay hale getirmektedir.

Kemik sintigrafisi İstanbul

Özel hastane ve görüntüleme merkezlerinin yoğunlukta olduğu İstanbul’da, sintigrafi çekmek için çok sayıda uygun adres bulunmaktadır. Ancak acil durumlarda yapılması gereken en güzel şey, bu alanda hizmet veren bir kurumdan destek almaktır.
 
Kemik sintigrafisi İstanbul hizmetlerinde başarılı hizmetlerimiz ile hastaların sağlıklarını koruma altına aldığımız kurumumuz ile iletişime geçerek alanında uzman ve deneyimli çekim yerlerinden randevu oluşturabilirsiniz.

Kemik sintigrafisi fiyatları

İstanbul’un birçok noktasındaki hastanelerle anlaşmalı olan Biyorad, hastalara en yakın konumda yer alan özel hastane veya sintigrafi çekim yerlerinden randevu oluşturarak hastalığın teşhis edilmesinde yardımcı olmaktadır. Kemik sintigrafisi fiyatları hakkında ayrıntılı bilgi almak ve randevu oluşturmak için çağrı merkezi numaramızı arayarak bilgi alabilirsiniz.

Kemik sintigrafisi yapan hastaneler

Modern tıp dünyasının her geçen gün daha da yükselişe geçmesi ve bu alanda hizmet veren hastane ve özel çekim merkezlerinin artması sayesinde kemik hastalıkları ile ilgili kesin sonuçlara daha kolay bir şekilde ulaşılabilmektedir.
 
Kemik sintigrafisi yapan hastaneler, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirler başta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde faaliyet veren kurumlarda yapılabilen bir işlemdir. Biyorad olarak bu alanda hastalarımıza en kaliteli hizmetleri sunmak ve zamanında işlem yapmalarını kolaylaştırmak adına birçok hastane ile özel anlaşma yapmaya devam ediyoruz.
 
Kemik sintigrafisi çeken hastaneler bakımından zengin seçeneklere sahip olan kurumumuz ile iletişime geçerek size en yakın adresten randevu oluşturabilir, acil durumlarda daha hızlı sonuç elde edebilirsiniz.

Kemik Sintigrafisi sonucu ne zaman alınır?

Hastanelerin veya özel çekim merkezlerinin yoğunluğuna bağlı olarak kemik sintigrafisi sonucu uzayabilmektedir. Ancak özel hastanede bu sürenin daha kısa olduğunu söylemekte yarar vardır.
 
Kemik sintigrafisi sonucu ise ortalama 1 gün sonrasında verilmektedir. Biyorad’ da bu kemik sintigrafisi sonuçları işlemden hemen sonra yarım saat içerisinde teslim edilmektedir.
 
Detaylı inceleme gerektiren veya özel işlem uygulanması gereken durumlarda, sonucun biraz daha uzun sürelere yayılacağını bilmekte fayda vardır.

Kemik Sintigrafisi ne kadar sürer?

Çekim işlemi, radyoaktif ajanın vücuda yayılmasını bekledikten sonra ortalama dakika kadar sürmektedir.

Kemik sintigrafisi zararları nelerdir?

Kemik sintigrafisi çekiminde kullanılan radyoaktif ajanlar, bazı hastalarda alerjiye neden olabilmektedir. Bu durumun daha öncesinden doktora bildirilmesi durumunda gerekli önlemler alınmaktadır. “Kemik sintigrafisi zararlı mı?” sorusuna verilecek en iyi yanıt; sintigrafi, radyoaktif madde ile yapılan bir işlemdir.
 
Bu işlem esnasında hastanın ağrı çekmemesi için çekimden önce anestezik krem kullanılmaktadır. Bu krem, çekim yapılacak bölgede hastanın ağrı çekmemesini sağlamaktadır. Bunun haricinde bugüne kadar herhangi bir zararının tespit edilmediğini belirtmek gerekir.

Kemik sintigrafisi endikasyonları

Tıp dünyasına geliştirilerek sunulan kemik sintigrafisi, hastalık ile ilgili gerekli bilgilere ulaşmayı sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntem sayesinde uygun tedavi yöntemi daha kolay belirlenebilmekte ve tedavi aşamasına daha rahat geçilebilmektedir. Kemik sintigrafisi endikasyonları, çekimden sonra doktorun yapacağı analiz ve incelemelerden sonra daha da net hale gelebilmektedir.

Sintigrafi Nedir?

Sintigrafi, genellikle kişiye tanı konulması ve tedaviye verilen yanıtın değerlendirilmesi için nükleer tıp alanında kullanılan görüntüleme yöntemidir. Çok düşük düzeyde olan radyoaktif maddeler hastaya damardan, ağızdan veya nefes yoluyla uygulanarak görüntüleme işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu uygulama yöntemleri genellikle; güvenilir, ağrısız, yan etki profilleri ve alerji riskleri çok düşük olan inceleme yöntemleridir.

Bu uygulamada vücuda verilen radyoaktif miktarları ise kişiye zarar vermeyecek derecede düşük seviyelerde olurken bu durumla ilişkili bazı kimyasal ilaçlar (radyofarmasötikler) bağlanarak organların ve dokuların görüntülenmesi ve incelenmesi yapılmaktadır.

Sintigrafi Ne İşe Yarar?

Genellikle farklı görüntüleme teknikleri ile ulaşılamayan vücut yapılarının fonksiyonları ve yapısı hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için kullanılmaktadır. Uygulanan görüntüleme tekniği ile vücutta oluşabilecek; türlü kanser cinslerinin, nörolojik hastalıkların, kalp ve damar hastalıklarının (kardiyovasküler), sindirim sistemi hastalıklarının (gastrointestinal) ve hormon hastalıklarının (endokrinal) teşhis edilmesinde fayda sağlamaktadır. Non-Hodgkin lenfoma ve tiroid kanseri gibi birtakım kanser türlerinin tedavisinde de kullanılmaktadır. 

Sintigrafi Nasıl Çekilir?

Kişilere farklı yollarla (ağız, damar veya nefes) çok az ölçüde radyoaktif madde verilir ve sonrasında gama kamera adı verilen cihaz yardımıyla organların 2 ya da 3 boyutlu görüntülerine ulaşılarak çekim işlemi gerçekleştirilir.
Nükleer tıp teknoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilen görüntüleme yönteminde sağlık çalışanların ve hastanın yapması gereken veya hastadan yapması istenilen bazı durumlar bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

  • Uygulama öncesinde kişide herhangi bir aksesuar bulunmamalı ve önlük giyilmelidir
  • Hasta genellikle masaya uzandırılır. Hemşire ya da teknisyen tarafından kişiye radyofarmasötikler damar yolu, ağız ya da nefes yolu ile verilmektedir
  • Kimyasallar gözlemlenerek uygulanan bölgeye yayılmaları beklenir
  • Radyoaktif maddeler gama kameraları ile algılanarak işlemler tamamlanır
  • Çekim esnasında hastanın sabit kalması istenebilir
  • Çekim işlemi bittikten sonra görüntüler incelenir. Sonrasında bazı bölgelerin netleştirilmesi bakımından tekrar yapılabilir
  • Çekim sonrasında yapılması gereken işlemler kişiye aktarılır ve uzman tarafından aykırı bir durum görülmüyorsa kişinin normal yaşantısına devam etmesi söylenebilir

Sintigrafi Çeşitleri Nelerdir?

Görüntüleme yöntemlerinin uygulandığı dokulara ve organlara göre adlandırıldığı çeşitlerdir. Detaylı bir görüntüleme tekniği olması nedeniyle vücutta yer alan hassas bölgelerde de uygulanmasını sağlamaktadır. 
Kalp Sintigrafisi
Kalpteki kan seviyesi incelenerek koroner arter hastalığı adı verilen damar tıkanıklığı durumu gözlemlenmektedir. Bu görüntüleme tekniği iki kısımda uygulanmaktadır. İlk teknikte kişinin etki altında kaldığı stres sonrası kan hareketleri gözlemlenirken ikinci adımda kişinin dinlenip istirahat etmesi sonrası kan hareketleri gözlemlenmektedir. Bu iki durum incelenerek karşılaştırılır. 
Tiroid Sintigrafisi
Hastaya doktor muayenesi sonrası ya da laboratuvar testinde belirlenen farklılıkların incelenmesi için kullanılmaktadır. Tiroidin çalışma durumunu gözlemlemek ve belirlemek için de kullanılır.
Kemik Sintigrafisi
Kemiklerde oluşan birtakım sorunları (eğilme, kireçlenme, kanser) başka bölgelere yayılması durumunu ve kanser oluşturma ihtimalini belirlemek için bu yöntemden fayda sağlanmaktadır.
Böbrek (Renal) Sintigrafisi
Böbrek fonksiyonlarını ve böbrek yapısında oluşabilecek olan işlevsel sorunları görüntülemek için kullanılmaktadır. Bu süreç kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Akciğer Sintigrafisi
Genellikle pulmoner emboli durumunun teşhis edilmesinde uygulanan bir yöntemdir. Akciğerlere kanın iletilmesini sağlayan atar damarlarda herhangi bir tıkanma durumunun olup olmadığını ve akciğerin durumunu görmek için uygulanır.

Sintigrafi Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

Tanı konulmasında veya farklı bir hastalık durumunun belirlenmesinde uygulanan bir yöntemdir. Bu alanda özel olarak eğitim almış radyolog ya da doktor, görüntüleme sonucu bu durumu değerlendirir ve inceler. Sonrasında yazılır bir rapor ortaya çıkartır. Genellikle işlem yapılmasından birkaç saat içerisinde veya aynı gün içinde sonuçlar kişiye bildirilir.

Sintigrafinin Yan Etkileri Nelerdir?

İleri teknoloji yöntemlerinin kullanılarak yapıldığı bu uygulamada kişiye zarar veren bir durum görülmemektedir. Eğitimini almış uzman kişiler tarafından yapılması uygulamanın güvenirliğini sağlamaktadır. Uzun vadede herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. 
Görüntüleme sırasında uygulanan radyoaktif maddenin seviyesi çok az olduğu için sağlıklı organ ve dokular bu durumdan etkilenmemektedir. Radyoaktif maddelerin ve kullanılan özel ilaçların vücuttan atılma durumu kısa bir süre içinde gerçekleşir ve bir zararı görülmemektedir. Bu durumlarda nadir de olsa oluşabilecek alerjik durumlar kısa bir zaman içinde geçer.
Uygulanan görüntüleme yöntemi boyunca hasta hareketsiz kaldığı için birtakım kramplara ya da ağrı durumuna neden olabilir. Bu etkilerin geçici olması ile birlikte kişi aniden ayağa kalkarsa baş dönmesi yaşayabilir. Hasta masadan önerildiği gibi dinlenerek ve yavaş bir biçimde ayağa kalkmalıdır.
Kalp rahatsızlıklarını ve damarları incelemek amacıyla verilen ilaçlar kalp ritmini hızlandırabilir. Bu durum hastanın dinlenmesi ve istirahat etmesi ile birlikte normale döner. Panik yapılacak bir durum yoktur. Ayrıca bu yöntemin uygulanması sonrası kadınlarda yaklaşık 6 ay hamilelik önerilmez.

Sintigrafi Yöntemi Öncesinde Yapılması Gerekenler

Görüntüleme yöntemi uygulanmadan önce kontrol edilmesi ve yapılması gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Sintigrafi yöntemi öncesinde yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kişinin açlık durumu kontrol edilmektedir. Kalp için yapılan incelemeler öncesinde hasta, yeme ve içme durumuna yaklaşık olarak saat ara vermesi gerekir.
  • Hastanın sürekli olarak kullandığı bir ilacın olup olmadığı bilgisi uzman kişiye verilir. Ayrıca ilaç kullanımını bir süre bırakılması istenir.
  • Böbrekler ve kemik yapısı için görüntüleme ve inceleme yapılacaksa hastanın öncesinde bol sıvı tüketmesi istenir.
  • Hastanın bol ve geniş kıyafetler tercih etmesi ve giymesi gerekir.
  • 2 gün öncesinden şeker ve yağ içeren besinlerin tüketimine ara verilmesi gerekir.
  • Kısa bir zaman içinde hastaya yapılmış herhangi bir test bulunuyorsa bu durumu uzmana iletmesi gerekmektedir.

Vücutta bulunan bütün organlar veya dokular için uygulanacak görüntüleme yöntemleri aynı olmadığı için bu süreçte farklılıklar olabilmektedir. 

Sintigrafi Yöntemine Neden İhtiyaç Duyulur?

İleri teknoloji yöntemlerinin kullanılması ile bu uygulama, hastanın organlarında veya dokularında oluşabilecek herhangi bir olumsuz durumu ve hastalığı belirlenmesinde fayda sağlamaktadır. Vücutta yer alan bütün organlara uygulanabilen bu yöntem, tedavinin yetersiz olması durumlarında da kullanılmaktadır. 
Ayrıca; beyin, kalp ve damar sistemleri, gastrointestinal (sindirim sistemi) ile tiroit gibi dokuların üzerinde oluşabilecek olumsuzlukları ve riskleri tespit ve tedavi için kullanılmaktadır. Organın işlevi ve durumu hakkında bilgi sahibi olunur. Bu yöntemle kısa bir sürede hastalık belirlenir ve tedavi sürecine geçilir. Bu şekilde hastalığın ilerlemesinin önüne geçilir. Bazı ciddi ve önemli hastalıklarda erken teşhisin hayat kurtardığı bilinmektedir. Bu yöntemle oluşabilecek olumsuz durumlar belirlenir.

Sintigrafi Yöntemi Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır?

Kişi bazı durumlarda kendisinde birtakım belirtiler hisseder. Bu gibi durumlarda uzman bir doktora görünen kişi muayene edilir. Doktor tarafından gerekli görülmesi durumunda ve bazı hastalıklarda bu yöntem uygulanır. Kişiler tarafından sıkça sorulan “Sintigrafi yöntemi hangi hastalıklar için kullanılır?” sorusu ile birlikte bu yöntemin kullanıldığı hastalıklar şu şekildedir:
Endokrin: Guatr ya da tiroit rahatsızlıkların belirlenmesinde bu yöntem kullanılmaktadır. Bölgede oluşan düğümler ve bezlerin büyümesi kolaylıkla görülebilir. Ayrıca kanser riski oluşturabilecek durumların tespit edilmesinde de kullanılmaktadır.
Enfeksiyon: Belli bir bölgeye ya da vücuda yayılmış olan virüs veya mikrobun ortaya çıkış nedenini öğrenmek için kullanılmaktadır. 
Gastrointestinal Sistem: Sindirim sisteminde oluşan birtakım fonksiyonel bozukluklarda ve cerrahi operasyon sonrası görülen yan etkilerde organ ve doku bozuklukların belirlenmesi için kullanılmaktadır.
Genitoüriner Sistem: Böbreklerin fonksiyonlarında yaşanılan sorunların ve yetersizliğin belirlenmesi için kullanılmaktadır. 
Kardiyovasküler Sistem: kalp ve damar problemlerinin belirlenmesinde uzman kişiye yardımcı olan bu yöntem, damar tıkanıklığı ve kalp kapakçıklarındaki sorunların belirlenmesini sağlar. 
Kas ve İskelet Sistemi: Fiziksel aktivitelerle uğraşan kişilerde ve spor yapan bireylerde daha çok görülen çarpma, darbe gibi durumlar sonucunda ortaya çıkan hastalıklar için kullanılır. Ayrıca kemik yapısında kanser riskinin ve varlığının belirlenmesi için de kullanılmaktadır. 
Pulmoner Sistemi: Akciğer yapısını ve işlevsel durumunu incelemek için kullanılmaktadır. Bu bölgede yaşanabilecek olan herhangi bir olumsuzluğu veya kanserin belirlenmesi için kullanılmaktadır. 
Santral Sinir Sistemi: Beyin fonksiyonlarını değerlendirmek ve bu bölgede birtakım rahatsızlıkların tespiti için kullanılmaktadır. Alzheimer ve bunama gibi ileri yaşlarda daha çok görülen durumların da tespiti yapılmaktadır. 
Onkoloji: Lenflerde meydana gelebilecek hastalıkları belirlenmesinde fayda sağlayan bu yöntem, cilt, prostat ve meme kanserlerinin durumlarını tespit etmek için de gereklidir.

Kemik Sintigrafisinin En Sık Kullanıldığı Kanser Türleri

Kemik sintigrafisinin en sık kullanıldığı kanser türleri; prostat, meme, akciğer ve kemik kanseri türleri arasında bulunan (Osteosarkom, Ewing Sarkom, Osteoid Osteoma ve primer kemik kanseri) türlerdir. 

Kemik Sintigrafisi Nasıl Yapılır?

Bu süreçte yapılması gereken bir ön hazırlık bulunmamaktadır. Kişinin açlık durumunun önemi yoktur. Kemiklerin görüntülenmesinde etken olan radyofarmasötik madde hastaya damar yolu ile verildikten sonra ilacın yayılması için yaklaşık saat beklenir. Tüm vücut tarama işleminden geçirilir. Bekleme süresi boyunca hastaya bol bol sıvı tüketmesi ve idrara çıkması istenirken bu durum görüntünün kalitesini artırmaktadır.

Sintigrafi Hangi Durumlarda İstenir?

Genellikle farklı görüntüleme yöntemleriyle sağlanamayan, vücut yapılarının fonksiyonlarında ve yapısında bilgi sahibi olmak ve belirlemek için kullanılmaktadır. İleri teknoloji görüntüleme tekniği ile bazı kanser çeşitlerini, nörolojik hastalıkları, sindirim sistemi hastalıklarını ve kalp hastalıklarının belirlenmesinde istenmektedir.

Sintigrafi Sonrası Ne Tüketmeli?

Uygulama sırasında kişiye ilaç verileceği için görüntüleme yöntemi sonrası ilaç yaklaşık 2 saat içinde vücuttan atılır. Bu durumda saat sonrasında kişi yemek yiyebilir. Hastaya bazı durumlarda farklı ilaç ve teknikler uygulanabileceği için öncelikle bu işlemi gerçekleştiren uzmana sormalıdır. Doktor kişinin ne zaman hangi besinleri alması gerektiğini söyleyebilir. Genellikle ilk 24 saat sonrası birkaç gün limon ve şeker benzeri ürünler kullanılmamalı. Kişi bol bol sıvı tüketmelidir.

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım

Yayınlama Tarihi: 26 Ekim

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kemik Sintigrafisi Nedir, Ne İşe Yarar? Neden İstenir Ve Nasıl Yapılır?

Kemikte tutulma özelliği olan bir radyoaktif ajan damar yolu ile vücuda enjekte edilir. Enjeksiyondan önce lokal anestezik bir kremden de yararlanılabilir.

Kemik Sintigrafisi Nedir?

Kemik Sintigrafisi, radyoaktif kemik ajanlarının damar yolu ile vücuda verilmesi sonucunda yapılan bir görüntüleme işlemidir. Kemik metabolizmasının artıp azaldığı bölgelerde radyoaktif ajan tutuluşu değişir. Kemiğin enfeksiyon, tümör, kırık, spor yaralanmaları ve benzeri hastalıklar için kullanılan bir yöntemdir.

Kemik Sintigrafisi Ne İşe Yarar?

Kemik Sintigrafisi, kemikte tutulma özelliği olan bir radyoaktif ajan damar yolu ile vücuda verilir. Enjeksiyon öncesinde lokal anestezik bir krem kullanılabilir. Verilen radyoaktif madde ile tüm iskelet sisteminde tutulduğun zaman saat boyunca tüm vücuttan görüntüler alınır. Özel bir çekim (tomografik çalışma, SPECT) uygulanmadığı zaman çekim süresi dk kadar sürer. Filmlerin kaliteli olması için çekim sırasında olabildiğince kıpırdanmaması gerekir.

Kemik Sintigrafisi Neden İstenir ve Nasıl Yapılır?

Kemik sintigrafisi, kemiğin enfeksiyon, tümör, kırık ve spor yaralanmaları ve benzeri hastalıklarında tercih edilen bir yöntemdir. Sintigrafi, genellikle diğer görüntüleme teknikleri ile elde edilemeyen, vücut yapılarının anatomisi ve işlevi hakkında detaylı bilgi alabilmek için kullanılır. Nükleer görüntüleme, nörolojik bozukluklarda, çeşitli kanser türlerinde, kardiyovasküler, gastrointestinal ve endokrinal hastalıkların teşhisine yardımcı olur. Hodgkin olmayan tiroid ve lenfoma kanseri gibi çeşitli kanserleri radyoimmünoterapi ile tedavi etmek için de sıkça kullanılır. Bu çekim sayesinde pek çok hastalık erken teşhis edilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası