selçuklu devleti moğol istilası / Moğol istilaları - Vikipedi

Selçuklu Devleti Moğol Istilası

selçuklu devleti moğol istilası

Başlık
Moğol İstilâsından Sonra Türkiye Selçuklu Devleti İçinde Çıkan Türkmen (Oğuz) İsyanları ()
Turkmen (Oguz) Rebellions in Turkiye Seljuks State After Mongols Invasion ()

Yazar
Mehmet Suat Bal

Dergi Adı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Cilt
, Cilt 2, Sayı 2, ss.

Anahtar Kelimeler
Türkiye Selçuklu Devleti ; Türkmen Boyları ; Anadolu'da Türklük ; Iı İzzeddin Keykâvus ; Moğollar
Turkiye Seljuks State ; Turkmen Groups ; Turkishness in Anatolia ; Izzeddin Keykavus Ii ; Mongols

Özet
Moğol istilâsının önünden kaçan Türkmen (Oğuz) boyları büyük kitleler halinde Anadolu'ya gelmişlerdir. Anadolu'ya gelen Türkmen boyları, Moğol baskısından tamamen kurtulmak için uçlara, Batı Anadolu'ya veya Anadolu'nun dağlık, ormanlık bölgelerine yerleşmişlerdir. Moğol istilâsının ardından Anadolu'ya göçen Türkmen boyları, daha önce gelen Türkmen boyları ile karışarak büyük bir nüfus yoğunluğu oluşturmuşlardır. Böylece, başta batı bölgeler olmak üzere, Anadolu'nun tümü Türk yurdu haline gelmiştir. Bu açıdan Türkmen boylarının Anadolu'ya gelmesi ve yerleşmesi Türkiye tarihinin temel mevzularından biri olmuştur. Makalemizde Türkmen isyanlarını araştırarak, Türkmen boylarının faaliyetleri ve bu boyların Türkiye Selçuklu Devleti ile olan ilişkilerini değerlendirmeye çalıştık. Bu dönemde Türkmen boylarının çıkardığı başlıca isyanlar şunlardır : Türk Ahmed İsyanı (), Oyuz Melik İsyanı (), Ağaçeri Türkmenlerinin İsyanı (), Uç Türklerinin Lideri Mehmed Bey'in İsyanı (), II. İzzeddin Keykâvus İstanbul'a sığındıktan sonra onu destekleyen Türkmenlerin İsyanı (), Orta Anadolu'da çıkan Türkmen İsyanları ().

Görüntüleme (gezinme ile): - IP:
ID:
Ziyaretçi Sayısı:
kaynağı değiştir]

Ana madde: Kösedağ Muharebesi

Moğol ordusu, 'te Kösedağ Muharebesi'nde Selçukluları kovalar.

Selçuklu Sultanı, çevresindeki bütün milletlerle ittifak yaptı. Kilikya Ermeni Krallığı Kralı ona bir birlik gönderme sözü verdi; ancak Moğollarla mücadelesine gerçekten katıldıkları kesin değildir. Keyhüsrev, Trabzon İmparatorluğu ve Halep'teki Eyyûbî Sultanı'ndan askeri destek almış ve sefere Frank paralı askerleri katılmıştır.[11] Çok az güvenilir bilgi nedeniyle, karşıt birlikleri ölçmek zordur. Ancak Selçuklu kuvveti Moğollardan daha büyüktü.

Kayhusrev, Konya'dan Köse Dağı'na kadar yaklaşık mil (&#;km) ilerledi. Haziran 'te bölgeye giren Moğol ordusu, Selçuklular ve müttefiklerinin ilerleyişini bekliyordu. Savaşın erken aşamasında üstün bir taraf yoktur. Sultanın kuvvetleri daha büyük kayıplar verdi ve o gece geri çekilmeye karar verdi. Onu takip eden Baycu, yolda Arzenjan (Erzincan), Divriği ve Sivas'ı teslim aldı.

Moğollar Sivas yakınlarında kamp kurdular. Moğollar Kayseri'ye girince onlara karşı koymayı seçti. Kısa bir direnişin ardından işgalcilerin eline geçti. Köse Dağ'daki felaketi duyan Kilikya Ermeni Krallığı'ndan I. Hethum, 'te Moğollarla hızla barıştı ve kardeşi Sparapet Sempad'ı 'de Moğol İmparatoru Güyük ile ittifak görüşmesi yapması için Karakurum'daki Moğol sarayına gönderdi.

Sivas Barışı[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir