hamileyken uykusuzluk neden olur / Hamilelikte Uykusuzluk Nedenleri | Gebelikte Sağlıklı Uyku – Budizzz

Hamileyken Uykusuzluk Neden Olur

hamileyken uykusuzluk neden olur

Hamileyim uyuyamıyorum diyenler dikkat! Hamilelikte uykusuzluk neden olur?

Hamilelik döneminde çeşitli nedenlerden dolayı uykusuzluk problemi ortaya çıkar. Bunlardan biri de özellikle gece maydana gelen reflü rahatsızlığı. Reflü rahatsızlığı halk arasında ağıza acı su gelmesi olarak tabir ediliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doktor Öğretim Üyesi Emine Zeynep Yılmaz, “Hamilelik döneminde uykusuzluk neden olur?’’ Sorusuna cevap vererek hamilelik reflüsü için yapılması gerekenleri açıkladı.

Hamileyim uyuyamıyorum diyenler dikkat! Hamilelikte uykusuzluk neden olur?

Özellikle gebelikte ilk üç ve son üç ayda uyku problemlerinin belirgin olduğunu dile getiren Yılmaz, “Normalde kadınların vücudunda adet düzenleyici mekanizmada rol alan progesteron isimli hormon gebelikte yüksek seviyelere çıkar. Bu hormonun etkisiyle özellikle ilk üç ayda gün içinde uykuya meyil hali görülür. Ayrıca düz kaslardaki gevşeme nedenli horlama, obez kadınlarda daha fazla olmak üzere uyku apnesi ve idrar kesesindeki gevşeme ve rahmin baskısı üzerine sık tuvalete çıkma da uyku problemleri yaratabilir” bilgisini verdi.

Hamilelikte rahat uykunun formülleri

Hamilelikte rahat bir uyku uyumanın formüllerinden bahseden Medipol Esenler Üniversite Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doktor Öğretim Üyesi Emine Zeynep Yılmaz, şu tavsiyelerde bulundu;

“Vücut ısısını düşürmek için yatmadan hafif bir ılık duş alınabilir. Yatak odası havalandırılmalı, temiz hava içeriği arttırılmalıdır. Doktor tarafından engellenmediği sürece haftada 3 kere veya her gün 30 dakika egzersiz yapılmalıdır. Hafif egzersizler, yürüyüş ve doktorunuzun tavsiye ettiği bazı yoga hareketleri olabilir. Yatmadan önceki yeme ve sıvı öğünlerine dikkat edilmelidir. Çok geç saatlerde tüketilen sıvılar gece tuvalet ihtiyacına sebep olabilir. Ayrıca aşırı baharatlı, yağlı ve ağır yemekler reflüyü arttırabilir.

Cep telefonlarını uzaklaştırın

Gebelikte uyku sıkıntılarını azaltmak için yatakta cep telefonu ve tablet kullanılmamasına dikkat çeken Yılmaz, “En az 1 saat önceden tüm elektronik aletleri odanızdan çıkarın. Uyku planlanan odada televizyon, bilgisayar, cep telefonu elektronik aletlerin bulunmaması rahat bir uykuya yardımcı olur” uyarısında bulundu.

Gebeliğin 2. 3 aylık döneminde uykunuzu alın

Gebelik heyecanı, anne olma düşüncesi ve bulantılar yine ilk üç aydaki uykusuzluğa sebebiyet verebileceğini söyleyen Yılmaz, “İkinci üç aylık dönemde kaliteli gece uykusu geri döner, gebeliğin balayı dönemi de denebilir. Anne adayının geri gelen uyku düzeni ile birlikte hayat kalitesinin artması ve enerjinin de artmasıyla bu durumun keyfini çıkarması gerekir, nitekim son üç ayda uyku kalitesi en düşük seviyeye geriler” şeklinde konuştu.

Hamilelik döneminde yaşanan uykusuzluk problemi her anne adayının bir şekilde tecrübe ettiği, anne adayının yaşam ve uyku kalitesini olumsuz etkileyen istenmeyen bir durumdur.

Hamilelik döneminde uykusuzluk her anne adayı için farklı bir şekilde yaşanır ve gelişir. Kimi anne adayları gece uykusunda sık sık uyanarak kesintisiz bir uyku deneyiminden mahrum olurlar kimi anne adayları ise uykuya dalmakta büyük bir zorluk çekerek çok geç vakitlere kadar uyanık kalırlar.

Eğer anne adayının uyumasını engelleyen tıbbi bir sağlık problemi yok ise anne adayı bu durumun yaşanmaması için hayat şartlarında bazı değişikliklere giderek bu istenmeyen durumu olabildiğinde azaltabilir ya da tamamen bitirebilir.

Şimdi gelin beraber hem anne adayı hem bebeğin yaşam kalitesini etkileyen bu olumsuz durumu yok etmek için neler yapabiliriz beraber göz atalım.

Düzenli Bir Rutin Oluşturmak Önem Taşıyor

Hamilelik sürecinde çeşitli uyku problemlerinden muzdarip olan anne adaylarının dikkat etmesi gereken belki de en önemli madde düzenli bir uyku rutini oluşturabilmek. Böylece anne adayı hem mental hem fiziksel olarak bu sürece çok daha kolay bir şekilde adapte olabilecektir.

Düzenli bir uyku rutini oluşturabilmek ilk başlarda zannedildiği kadar kolay olmayabilir ama anne adayının pes etmeden ve her geçen gün kendini daha fazla tanıyarak ve gözlemleyerek oturtması gereken bir süreç olduğu unutulmamalıdır.

Hamilelikte Uykusuzluk

Anne adayı ilk denemelerinde bir rutin oluşturamadığı için pes etmemeli ve süreci oturtabilmek için kararlı bir şekilde devam etmelidir.

Uyku öncesi kendisini rahatlatan çeşitli müzikleri rutininin bir parçası yapabilir ya da bazı vücut bakımı uygulamalarını gece rutininin bir parçası haline getirerek süreci daha keyifli ve eğlenceli bir hale getirebilir.

Beslenme Düzeni ve Şekli Süreç İçin Kilit Rol Oynuyor

Hamilelik sürecinde anne adayının beslenme şekli ve beslenme düzeninin hem bebek hem anne sağlığı için ne kadar önemli olduğunu bilmeyen yoktur.

Anne adayının beslenme düzeni ve şeklinin süreç boyunca annenin hem ruh hem de beden sağlığı üzerinde çok ciddi etkileri olduğu herkes tarafından bilinmektedir.

Anne adayının uyku düzeni ve kalitesi de anne adayının beslenme şekli ile doğrudan ilişkili olup hem anneyi hem bebeği direkt olarak etkileyen çeşitli etkilere sahiptir. Örneğin anne adayı düzensiz bir beslenme rutini ile karnını doyuruyor ve canının istediği her yiyeceği zaman fark etmeden yiyorsa bu anne adayının fiziksel sağlığını olumsuz etkiler ve uyku kalitesinde de ciddi bir düşüşe neden olur.

Hamilelikte Uykusuzluk

Anne adayının beslenme rutini ağırlıklı olarak yağlı ve ağır yiyeceklerden oluşuyor ise vitamin ve mineral dengesi tam olarak dengelenmemiş bir beslenme rutini ile anne beslenme ihtiyacını karşılıyor ise bu durum da annenin uyku kalitesinde ciddi bir düşüşe neden olarak hem anneyi hem de bebeği olumsuz etkiler.

Anne adayı bu sebeple hamilelik sürecinde beslenmesine ayrıca özen göstermeli, doktor tavsiyesi le kendisine sağlıklı bir beslenme rutini oluşturmalıdır.

Her çeşit vitamin ve mineralin yer aldığı, besin gruplarını dengeli bir şekilde içeren bu beslenme planı ile anne adayı çok daha kaliteli ve verimli bir uyku düzenine kolaylıkla sahip olabilir.

Sporun Önemi

Hamilelik sürecinde hemen herkes anne adaylarına çeşitli spor dallarını ve aktivitelerini tavsiye eder.

Anne adayı bu süreçte kendi doktoru ile birebir iletişimde kalmalı ve doktorunun tavsiyeleri doğrultusunda kendisine en uygun spor dallarını bularak bir spor rutini oluşturmalıdır.

Sporun sayısız faydaları anne adayları için ayrıca önem teşkil eder. Özellikle yürüyüş gibi sakin Açıkhava sporları anne adayının hem ruhsal hem bedensel sağlığı üzerinde ciddi olumlu etkileri ile öne çıkar. Bu şekilde anne adayının fiziksel aktivite düzeni oturur ve hormonları sağlıklı bir şekilde işleyerek anne adayının kaliteli bir hamilelik süreci geçirmesine olanak tanır.

Dengelenen hormonlar ve düzenli bir rutin ile hareket eden bedenle birlikte anne adayının uyku kalitesinde de belirgin bir artış yaşanır ve anne adayı çok daha sağlıklı bir şekilde uyku rutinine devam eder.

Çeşitli spor aktiviteleri anne adayı ister gece sık sık uyanma problemi yaşasın, ister uykuya dalmakta zorluk çeksin her durumda anne adayının uyku düzenine olumlu bir katkı sağlar.

Unutulmaması gereken en önemli nokta hiçbir maddenin tek başına annenin uyku kalitesini birden bire arttırmayacağıdır.

Anne adayı hayatının her bir alanı ile yakından ilgilenmeli ve sabırlı bir şekilde uyku düzenini oturtana dek çeşitli denemeler yapmaktan korkmamalıdır. Çünkü bu özel süreç her bir anne adayı için farklı gelişir ve farklı bir rutin ister.

Örneğin kimi anne adaylarına hafif bir yürüyüş ve düzenli bir beslenme rutini rahat bir gece uykusu sağlarken kimi anne adayları daha fazla kondisyon gerektiren sporlar ve çeşitli meditasyonlarla desteklenen gece rutinlerinden sonra daha rahat bir şekilde uykuya dalar ve kesintisiz bir gece uykusu yaşar.

Senem Tokuş – İçerik Editörü

“Hamilelik Psikolojisi” konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Hamilelik Psikolojisi: seafoodplus.info

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Hamilelikte Uykusuzluk Nedenleri ve Öneriler

Uyku insanın en temel ihtiyaçlarından biridir. İnsan uyku ile vücudunu adeta şarj etmektedir. Sağlığımız için gerekli olan maddelerin salgılanması, enerjinin depolanması, beynin ve vücudun dinlenmesi için kaliteli bir uyku şarttır. Hamilelikte uykusuzluk, anne adayının bağışıklık sistemine zarar verebilir ve bebeğin anne karnında kilo alımını da etkileyebilir.

Uykusuzluk olarak adlandırılan uykuya dalmak ve uykuyu devam ettirmede zorlanma gebelikte sıkça rastlanan uyku problemleridir. Yorgun olmanıza rağmen uykuya dalmakta ve uykunuzu devam ettirmekte  zorlanıyorsanız, bunun birkaç sebebi olabilir. Uykusuzluk gebelerin yüzde 75'ini etkiler ve gebeliğin en belirgin olduğu son üç ayda daha çok hissedilir.

Gebeliğinizin başından itibaren vücudunuzda oluşan değişikliklere bağlı olarak, beyniniz size daha çok istirahat etmeniz gerektiği sinyalini göndermeye başlar. Kendinizi gün boyunca yorgun hisseder ve daha çok istirahat etme ve uyuma ihtiyacı hissedersiniz. Ancak son aylarda ortaya çıkan bazı durumlar gebelikte uykusuzluk problemine neden olabilir. Mide yanması, bacaklarda kasılmalar, sık idrara çıkma ihtiyacı ile uykuya dalmakta ya da kesintisiz bir uykuyu sürdürmekte zorlanabilirsiniz.

Hamilelikte Uykusuzluk Neden Kaynaklanır?

Hamilelikte uyku problemleri birçok nedenden kaynaklanabilir:

Gebelikte Sıkça Rastlanan Uyku Problemleri için Çözüm Önerileri

Alacağınız bazı önlemlerle hamilelikte uykusuzluk probleminizin üstesinden gelebilirsiniz.

  • Asla uyku ilacı kullanmayın. Uyku ilacı alarak hem sizin hem de doğacak olan bebeğinizin sağlığını tehlikeye atmış olursunuz. Sakinleştirici şurupları ise ancak doktorunuzun tavsiyesi ile kullanmalısınız.
  • Uykusuzluk probleminizi doğal yollardan çözmeye çalışın. Gece yatmadan önce bir bardak ılık süt veya ıhlamur gibi bir bitki çayı içebilirsiniz.
  • Akşamları sindirimi güç ağır yemeklerden kaçınmalısınız. Çünkü ağır yemekler midenizde gereksiz şişkinlik ve rahatsızlık yaparak huzursuzluğunuzu artıracaktır. Çok yemek yemek kadar açlığında uykusuzluğa sebep olabileceğini unutmayın.
  • Akşam yemeğinden sonra hemen yatağa girmeyin. Hamile kadınlarda midenin boşalması en az 2 saat sonra tamamlanmış olur. Bu yüzden yemekten en az 2 saat sonra yatağa girin.
  • Çay, kahve gibi kafein içeren içeceklerden uzak durun. Sıkı bir tiryakiyseniz ve eğer vazgeçemiyorsanız en azından bir bardaktan öteye gitmemeye çalışın.
  • Yatmadan önce yapacağınız kısa yürüyüşler vücudunuza giden oksijen miktarını arttıracağı için uyumanızı kolaylaştırır. Ayrıca yediklerinizi sindirmeniz açısından da faydalıdır.

Ayrıca;

  • Yastıklar ile karın ve sırt kısmına destek vererek uyku pozisyonu almak, uykusuzluğa iyi gelebilir. Gebelikte uyku problemi konforlu bir uyku pozisyonu ile çözülebilir.
  • Yoga, meditasyon, masaj ve derin nefes almak; zihin ve bedenin dinlenmesine yardımcı olur ve iyi bir uyku sağlar.
  • Yatağınızı sadece cinsellik ve uyku için saklayın. Günlük aktivitelerinizi yatakta yapıyorsanız istemsiz olarak uyanık kalıyor olabilirsiniz.
  • Saatleri saymayın. İnsanların genellikle 8 saat uykuya ihtiyaçları varsa da bazıları daha azıyla bazılarıysa daha çoğuyla iyi hisseder. O yüzden belli bir uyku saatini hedeflemek yerine kendinize mevcut uyku saatiyle nasıl hissettiğinizi sorun. Eğer sürekli yorgun değilseniz yeterli uykuyu alıyorsunuz demektir.
  • Eğer gün içinde uyuma seçeneğiniz varsa uyuyun. Ancak uzun öğle uykuları hamilelikte uyku sorunu ile karşılaşmanıza neden olabilir.

Hamilelikte uyuyamamak anne adaylarını bu hassas dönemde fazlasıyla zorlayabilir.  Alınacak bazı önlemler ile hamilelikte uyku probleminizi çözebilir ve daha kaliteli bir uyku uyuyabilirsiniz.

Hamilelikte Uykunun Önemi-Hamilelikte Çok Uyumak Zararlı mı?

Bebek ilk 6 ay büyümek için anne vücudundaki besinlerden, vitaminlerden ve minarallerden faydalanır.Eğer anne bu dönemde sağlıklı besinlerle yeteri kadar beslenmez ise yorgunluk ve halsizlik hissedebilir. Bu halsizlikte sürekli olarak uyuma isteğine yol açar.

1. ve 6. aylar arasında sıklıkla görülen uyuma isteği hamileliğin son aylarında yoğunluk gösterir. Bu isteğin halsizlik dışında ki nedeni bebeğin ve annenin uyum sağlamasının ilerlemesi olabilir. Bu uyum sürecinde çalışan anneler iş sonrası aşırı yorgunluk çekebilir ve uyuma isteğine yol açar.

Hamilelik döneminde çok fazla uyuyorsanız doktorunuza danışmayı sakın unutmayın. İleri dönemlerde sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir, bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Doğum Sigortasının avantajlı fiyatlarını görmek için teklif alın!

Gebelik Durumu

Teklif Al

Hamileyken, bir sürü sorun ile karşılaşmak muhtemeldir. Hamilelik sürecinde karşılaşabileceğiniz sorunları doğum sigortası ile çözebilirsiniz. Bu dönemde maddi olarak yıpranmamak için tamamlayıcı sağlık sigortası doğum paketlerini inceleyebilir veya hamileyken doğum sigortası yaptırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 6 Temmuz Cuma

Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs Cuma

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir