diş ameliyatından sonra ne yenir / Diş çekiminden sonra ne yenir, ne içilir? Uzmanı listeyi açıkladı - Sağlık Haberleri

Diş Ameliyatından Sonra Ne Yenir

diş ameliyatından sonra ne yenir

Diş Çekimi Sonrasında Bilinmesi Gerekenler

Diş çekimi bütün diş hekimlerinin en son tercihleri arasında yer alır. İmkanı varsa dişi korumak için tüm tedaviler uygulanır. bazı durumlarda ise dişi çekmekten başka bir seçenek kalmamıştır. Bu içeriğimizde diş çekimi sonrasında sıklıkla oluşan enfeksiyon, şiddetli ağrı gibi durumların oluşmaması için bilinmesi gereken konulara değ ineceğiniz. Diş çekimi nasıl yapılır sorumuzun cevabını ise yukarıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

Kanamayı Önlemek

dis cekimi bilgileri

Diş çekiminden sonra kanın pıhtılaşmasını sağlayarak yoğun kanamayı önlemek için çekim bölgesine ıslak gazlı bez yerleştirilir. Bu bez 40 dk boyunca çekilen alanda kalmalıdıfunduszeue.infonın devam etmesi durumunda gazlı bezi yenilemek gereklidir. Diş çekildikten sonra 2 gün boyunca çok hafif bir kanama oluşabilir. Bu süre içinde sigara içmek ve pipetle bir şeyler içmek kan pıhtılarını oynatarak kanamaya neden olacağından bu durumlardan kaçınmak gereklidir. Diş çekimi sonrası kanama ne kadar sürer ve kanamayı önlemek için neler yapılır hakkında hekiminiz detaylı tavsiyeleri sizlere verecektir.

Ağız Çalkalama

Çekimden hemen sonra ağzınızı çalkalamayın! Çekim yapıldıktan bir gün sonra ılık tuzlu su ile çalkalama yapabilirsiniz. Bu konuda hekim tavsiyesine uymanız konusunda dikkatli olmalısınız. Bazı cerrahi çekimlerde tuzlu su çekim bölgesi için uygun olmayabilir. Hekiminiz size belki uygun olan bir ağız çalkalama suyu önerebilir.

Şişlik Oluşumu

Diş çekimi sonrasında şişlik ve ciltte morarmalar nadir de olsa meydana gelebilir. Bunun için yanağınıza soğuk pres uygulaması yapabilirsiniz. Soğuk pres uygulaması çekimden sonraki  5 saat içinde saatte 20 dk uygulama şekli ile yapılmalıdır.

İlaç Kullanımı

Genellikle diş çekimlerinden sonra basit ağrı kesici ilaçlar tavsiye edilir. Fakat ağrıların giderilmemesi durumlarında daha güçlü bir ilacı hekiminiz reçete edebilir ve bu ilacı kullanırken hekiminizin yada eczacınızın önerdiği şekilde kullanmaya özen göstermelisiniz.

Yeme ve İçme

Diş hekimleri çekim yapıldıktan sonra ilk gün için bol miktarda sıvı almanızı tavsiye ederler. Ve diş çekildikten sonra 2 saat içinde yeme-içme tavsiye edilmez. Sıcak ve soğuk yiyeceklerin tüketilmemesine dikkat etmek gereklidir. çekim yapılan taraftan yememeye dikkat edilmelidir. Diş çekimi yaptıktan sonra dişlerinizi fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya devam edebilirsiniz. Fakat çekim bölgesindeki temizlik konusunda hassas ve nazik olmalısınız.

Diş çekimi sonrasında yukarıdaki önerilere dikkat edildiği takdirde ortalama 2 gün içinde hızlı bir iyileşme süresi oluşmaktadır. Diş çekimi normal şartlarda basit bir işlemdir. Diş çekimi ne kadar sürer sorusu diş hekimi fobisi olanlarında sıklıkla sorduğu bir sorudur. Bu sorunun cevabı ise ancak nasıl bir çekim yapılacağı ile alakalıdır.

Çekilen Dişin Yerini Doldurmak için Alternatifler

dis-cekimi-esdent

Çekilen dişin yerini doldurmak önemli bir konudur. Çekimden sonra oluşan boşluklar zaman için çene kemiğinde erimeye sebep olacaktır. Bu doldurma işlemi için bir kaç diş tedavisi alternatifi mevcuttur. En sık tercih edilen iki yöntem ise implant ve porselen köprüdür.

İmplant tedavisi porselen köprüye göre daha az risk taşır. Sebebi komşu dillere herhangi bir müdahale gerektirmeyen işlemlerdir. İmplant tedavisi çekilen dişin kemiğinin uygun olması durumunda diğer dişlere zarar vermeden boşluğu tamamlamak için en mantıklı tedavi şeklidir. Tek bir diş değil de tüm dişlerinizi çektirdiyseniz eğer yerini doldurmak için çıkarılabilir tam protez ve implantlar bu durumda tercih edilebilir uygulamalardır.

 

20’lik Diş Çekimi Sonrası Yemek Ne Zaman Yenir? Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Ne Zaman Katı Yemek Yenmeli?

20'lik diş çekimi sonrası ne zaman yemek yenir sorusu, 20'lik dişini çektiren herkesin yanıtnı bilmesi gereken bir sorudur. Genellikle diş hekimleri çekimden sonra gerekli uyarıları yapsa da bazı zamanlarda hekim ya da hasta ne yapması gerektiğini unutabiliyor. Bu gibi durumlar için bu yazımızda "20'lik diş çekimi sonrası ne zaman normal yemek yenir, nasıl beslenmeli?" sorularının yanıtlarını derledik. İşte detaylar…

20'lik Diş Çekimi Sonrası Yemek Ne Zaman Yenir?

20'lik dişi, pek çok kişinin ağız sağlığını kötü etkilediği, çürüdüğü ya da çevresindeki diğer dişlere zarar verdiği için çekilmektedir. Çekimi hem ameliyatlı hem de ameliyatsız olabilir. Her iki çekim sonrasında da kişiler en az uyuşukluk geçene kadar yemek yememelidir. Yaklaşık 2 saat içerisinde uyuluşluk geçer ve daha sonra yemek yemeğe başlanabilir. Operasyon sonrası ilk 24 saate dikkat edilmeli yumuşak ve püre kıvamında besinlerle beslenilmesi gerekir. Katı yemek tüketimi çekim sonrası 3- 4 gün boyunca ertelenmelidir.

20'lik Diş Çekimi Sonrası Nasıl Beslenmeli?

20'lik dişinizi çektirdiniz ve nasıl beslenmeniz gerektiğini bilmiyorsunuz. Diş çekimi sonrası beslenme için dikkat edilmesi gereken kurallar şu şekildedir:

  • Uyuşukluk geçene kadar herhangi bir şey yenilip içilmemelidir.

  • İlk 24 saat boyunca sert gıdalar tüketilmemelidir.

  • İlk 24 saat çok soğuk, çok sıcak gıdalar tüketilmemelidir.

  • 3- 4 gün boyunca pirinç pilavı bulgur gibi tanecikli gıdalardan uzak durmak, baharatlı, acılı veya asitli yiyecekler tüketmemek gereklidir.

  • 3- 4 gün boyunca sigara içilmemesi gereklidir.

  • 4. günden sonra yavaş bir şekilde normal beslenmeye dönülebilir ancak yine de dikkatli olmak ve yara bölgesine zararı olacak aşırı sert ya da aşırı sıcak besinleri tüketmemek gereklidir.

Diş Çekimi Sonrası Yemek

Diş çekimi sonrası yemek, 20&#;lik diş çekimi sonrası yemek ne zaman yenir? Diş operasyonu sonrasında beslenme nasıl olmalı? Gibi konular hastanın tedavi sürecini daha iyi geçirmesi için yapılması gereken hususlardır.

Diş çekimi sonrası yemek yeme alışkanlıklarına tedaviden sonra dişin alındığı alanın açık bir yaraya benzeyen yapısı sebebiyle dikkat edilmelidir. Bu konuda diş hekiminin önerileri dikkate alınarak bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Biz de bu yazımızda diş çekildikten sonra hastaların dikkat etmesi gereken önemli noktaları derledik. Detaylara yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Diş Çekimi Sonrası Yemek Ne Zaman Yenir?

İnsan ağzıyla birlikte dişler, sindirimin sisteminin ilk halkasını oluşturur. Ağız ve diş sağlığı sindirim sistemi için önemli olduğu gibi bu bölgede oluşabilen ağrı, sızı veya çürükler de bir o kadar kişinin yaşam kalitesini düşürür. Gün içerisinde dışarıdan alınan birçok besinle direkt temas eden dişlerde zamanla bazı sorunlar oluşabilmektedir. Belli bir seviyeye kadarki diş problemleri günümüzde teknolojik imkânların ve tıp biliminin ilerlemesiyle diş kaybı yaşanmadan çözülebilmektedir. Fakat bazı durumlarda dişlerin çekilmesi gerekebilir. Diş çekimi operasyonundan sonra da iyileşme sürecinin daha iyi geçmesi için kişinin yeme içme alışkanlığına dikkat etmesi gerekir.

Diş çekiminden hemen sonraki birkaç saat herhangi bir katı gıda tüketilmemelidir. Dişin çekildi alanda yara oluşur. Hatta bazı durumlarda diş çekimi sonrası diş etine dikiş atılması gerekebilmekte, bir süre bölgede kanama oluşabilmektedir. Diş etinde oluşan bu kanama kanın pıhtılaşmasıyla ortalama 20 ile 30 dakikada durabilmektedir. Fakat ilk 24 saat bölge hala enfeksiyonlara açık haldedir. Bu yüzden operasyondan sonraki ilk gün sadece sıvı gıdalar veya püre şeklindeki gıdalar tüketilmelidir.

Diş Çekimi Sonrası Yemek Ne Zaman Yenir?
Diş Çekiminden Sonra Ne Yenilebilir?

Diş Çekiminden Sonra Ne Yenilebilir?

Diş çekimi işlemi dişin kurtarılmayacak seviyede çürümesi sebebiyle dişin köküyle birlikte alınması işlemidir. Diş çekimi esnasında anestezi uygulandığı için diş çekimi -bazı durumlar hariç- zorlu bir süreç değildir. Fakat operasyondan sonra dişin alındığı bölgede hassas bir doku oluşacağı için bu süreçte dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bunların başından da yeme içme alışkanlıkları gelir. Diş etinde kanama oluşmaması ve bölgenin korunması amacıyla ilk birkaç gün kritik öneme sahiptir. Bu dönemde mümkün olduğunca dişlere zarar vermeyecek ve diş etinin iyileşme sürecini olumsuz etkilemeyecek şekilde beslenmek gerekir. Diş çekildikten sonra güvenle tüketilebilecek besinleri şu şekilde sıraladık.

Eğer dişlerinizde hassasiyet yoksa diş çekiminden sonra dondurma yiyebilirsiniz. Dondurma özellikle yaz aylarında soğuk olması sebebiyle diş etinde oluşabilen şişliğin giderilmesine yardımcı olur. Soğuk tampon görevi görebilen dondurma çiğneme gerektirmediği için kolayca tüketilebilir. Sütten yapılan dondurmanın içerisinde bulunan kalsiyum da dişlerin güçlenmesine yardımcı olabilmektedir.

Patates püresi diş çekiminden sonra tüketilebilecek, besin değeri ve doyuruculuğu yüksek yiyecektir. Püre haline gelen patatesler çiğnenmeye gerek kalmadan kolay bir şekilde tüketilebilir. Patates püresi için birkaç tane patatesi öncelikle suda haşlayın. Ardından kabuklarını soyduğunuz patatesleri rendeleyebilir veya mikserde püre haline getirebilirsiniz. Bir miktar tuz ve isteğe bağlı olarak bir yemek kaşığı tere yağı ekleyip elde ettiğiniz püreyi kolayca yiyebilirsiniz.

Çorba sıvı olması sebebiyle sindirimi kolay lezzetli bir yiyecektir. Diş operasyonundan sonra soğuk veya ılık çorba yiyebilirsiniz. Fakat çorba seçiminde etli veya içerisinde tane şeklinde sebze bulunan çorbalar yerine püre halindeki domates veya mercimek çorbası tercih edilmelidir. İçerisinde bol miktarda protein ve vitamin bulunan çorbalar operasyon sonra tüketilebilecek iyi birer yiyecek alternatifidir.

Patates Püresi
Smoothie

Smoothie, taze meyve ya da meyve suyundan, süt veya yoğurt ilave edilerek yapılan milkshake tarzı bir içecektir. Özellikle yaz aylarında soğuk olarak tüketilen smoothie serinletici olduğu kadar besleyicidir. Smoothie yapmak için sevdiğiniz birkaç meyveyi biraz süt, yoğurt veya kefirle birlikte blendera atın. Meyveler tamamen sıvı kıvama gelene kadar karıştırmaya devam edin. Birkaç dakikadan blender ile tüm besinler birbiriyle karıştıktan sonra içebilirsiniz.

Diş çekimi operasyonundan sonra rahatlıkla yenilebilecek besinlerden bir tanesi de meyveli yoğurt püresidir. Meyveli yoğurt püresi yapmak için elma, muz, incir veya istediğiniz başka yumuşak yapılı meyveleri öncelikle blender veya rende aracılığıyla püre haline getirin. Ardından biraz yoğurt ekleyerek karıştırın. Hem kalsiyum açısından zengin hem de lezzetli bir besin olan meyveli yoğurt püresini güvenle tüketebilirsiniz.

Yirmilik Diş Çekildikten Sonra Ne Yenmeli?

Yirmilik dişler 17 ila 25 yaşları arasında çenenin en arka kısmında bulunan bölümde çıkan dişlerdir. Bazı kişilerde rahat bir şekilde çıkan yirmilik dişler bazı kişilerde de ağrılı bir sürece sebep olabilmektedir. Oldukça derinlere varabilen yirmilik diş köklerinin alınması da bazı durumlarda zor olabilir. Bu yüzden yirmilik diş alındıktan sonraki süreçte dikkat edilmeli ve uygun şekilde beslenilmelidir.

Yirmilik diş alındıktan sonra iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olan gıdalar tüketilmelidir. Bu süreçte öncelikle bol miktarda su tüketilmelidir. Ayrıca yoğurt ve peynir gibi gıdalar da kalsiyum açısından zengin olduğu için bu dönemde rahatlıkla tüketilebilir. Ayrıca sebze püresi, meyve püresi, sıvı çorba çeşitleri ve ince dilimlenmiş yumurta da bu dönemde tüketilebilen faydalı besinlerdir.

Yirmilik Diş Çekildikten Sonra Ne Yenmeli?
Diş Çekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş Çekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş çekimi operasyonu çok büyük bir operasyon olmasa da hassas bir süreçtir. Özellikle diş çekildikten sonra dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunur. Bunlar;

  • Diş çekiminden sonra ağız hijyenine çok dikkat edilmeli
  • Diş çekiminden sonraki birkaç gün sert meyve veya sebzeler tüketilmemeli
  • Çiğnemesi zor gıdalardan uzak durulmalı
  • Diş çekimi sonrası bir şeyler yendikten sonra gargara yapılmalı
  • İşlemden sonra hassas bölgeye dil veya başka bir şeyle temas edilmemeli
  • Operasyondan sonraki birkaç gün sıcak gıdalar tüketilmemeli
  • Doktorun verdiği ilaçlar saatinde alınmalı
  • Diş çekildikten sonra baharatlı gıdalardan uzak durulmalı
  • Diş çekiminden sonraki birkaç gün alkol veya sigara tüketilmemelidir

Gömülü Dişler Alındıktan Sonra Hastaların Uyması Gereken Kurallar

Gömülü Dişler Alındıktan Sonra Hastaların Uyması Gereken Kurallar

Gömülü Dişler Alındıktan Sonra Hastaların Uyması Gereken Kurallar


Alt veya üst çenede gelişimini sürdürememiş, diş eti altında veya kemik altında kalmış dişler, gömülü diş olarak tanımlanmaktadır. Küçük azı dişleri, köpek dişleri ve yirmi yaş dişleri, diş eti veya kemik altında gömülü diş olarak kalabilirler. Gömülü dişler herhangi bir soruna yol açmasa bile, yirmi yaş dişlerinin,  diğer dişlerin düzgün sıralanmaları için ortodontik tedavi amacıyla çekilmeleri gerekebilir.  Ortodontik tedavi ile müdahale edilebilecek durumda olmayan gömülü dişlerin ise çene cerrahları tarafından çekilmesi gerekebilmektedir.
Gömülü dişlerin çekimi operasyonunda; dişin çevresindeki dokulara çeşitli baskılar uygulanabilmekte ve bunun sonucunda şişlikler, yer yer morarmalar ve ağrılar olabilmektedir. Ameliyat sonrasında yara ağrısı, yüz şişmesi ve ağız açılmasında güçlükler görülebilir. İlk dönemde, bu tip durumlar normal karşılanmakta ve iyileşme sürecinin bir parçası olarak görülmektedir. Ancak morarma, şişme ve ağrılar artarak, ara vermeden sürüyorsa doktora bu konu ile ilgili bilgi verilmelidir. Operasyon sonucunda, belirli seviyelerdeki kanama, ağrı ve şişlikler normal kabul edilse de, beklenmedik durumların oluşma ihtimali göz ardı edilmemelidir. Şişme ve ağrıları en aza indirmek için, buz kompres uygulaması tavsiye edilmektedir. Tedavi süreci için reçete edilen ağrı kesici ve antibiyotik ilaçların reçetede belirtilen dozaj ve zaman bilgilerine uygun ve eksiksiz bir şekilde kullanılması gerekmektedir. 


Gömülü dişler alındıktan sonra hangi konulara dikkat edilmelidir?


Gömülü diş operasyonlarının ardından başlayan tedavi sürecinde yapılacaklar, en az gömülü diş operasyonu kadar önemlidir ve dikkatle uygulanmalıdır. 
Aşağıda açıklanan hususlar, gömülü diş operasyonun ardından hastanın özenle uyması gereken tavsiyelerdir:


•    Operasyon yapılan dişin olduğu bölgeye konulan tampon yaklaşık 30 dakika içinde çıkartılmaktadır. Gerektiğinde tampon yenilenebilir. Aksi doktorunuz tarafından söylenmediği sürece, tamponun yerine hiçbir şey konulmamalıdır. 

•    Şişlikler ve ağrılar operasyon sonrasında normal olmakla birlikte, ilk iki gün boyunca gömülü dişin çekildiği kısma, yaklaşık beşer dakika aralıklarla buz torbası ile dışarıdan soğuk kompres uygulaması yapılmalıdır. Bu süre vakaya göre bir haftaya kadar uzayabilmektedir.

•    İlk iki gün içinde, küçük sızıntılar şeklinde kanama olması normaldir. Ancak kanamanın ciddi bir şekilde artarak sürmesi ve şüpheli durumlar oluşması durumunda mutlaka doktora haber verilmesi gerekmektedir.
•    Çekim sonrasındaki doktor tarafından önerilen ağız bakımı özenle yapılmalıdır.
•    Ameliyattan sonra aynı günde yara rahatsız edilmemeli, ağız çalkalanmamalı veya dişler fırçalanmamalıdır. Ertesi gün dişler nazikçe fırçalanabilir.
•    Operasyonun ardından, uyuşukluk geçene kadar, duruma göre 3 veya 4 saat içinde hiçbir şey yenmemeli ve içilmemelidir. Önerilen saatten sonraki süreçte ise birkaç gün yumuşak gıdalar içeren bir diyet uygulanmalı ve çenenin karşı tarafındaki dişler, çiğnemek için kullanılmalıdır.
•    İyileşme sürecini olumsuz etkilemesi ve iltihaplanma riskini arttırması nedeniyle sigara içilmemelidir. Sigara kullanımı söz konusuysa, en az 24 saat ara verilmeli ve alkollü içkilerden de kaçınılmalıdır.
•    Gömülü diş operasyonu sonucunda ağızdaki dikişler, genellikle yedinci günün sonunda alınmaktadır. Bu sürenin sonunda, dikişlerin alınması için doktor ile iletişime geçilebilir. 
•    Kan sulandırıcı ilaçlar tehlikeli olarak görülmektedir. Bu süreçte, kesinlikle hiçbir kan sulandırıcı ilaç kullanılmamalıdır. 
•    Tedavi sürecinde ağır iş, egzersiz ya da spor yapılmamalıdır.
•    Beklemediğiniz bir durum olduğunda doktorunuza sorularınızı yöneltebilirsiniz.


Dt. Şeyda KIZILIRMAK
Ağustos
 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası