kaza tutanak kağıdı / Kaza Tespit Tutanağı - Doğa Sigorta

Kaza Tutanak Kağıdı

kaza tutanak kağıdı

Kaza Tespit Tutanağı

Kaza Tespit Tutanağı İçin Tıklayınız

Günümüz koşullarında artan nüfus ile birlikte trafiğe çıkan araç sayısı da artmıştır. Bu durum da her gün yaşanan trafik kazalarını kaçınılmaz kılmıştır. Oluşan kazalar neticesinde yaşananlar, kazazedeleri ve kazaya karışmadığı halde kaza nedeniyle trafikte saatlerce beklemek zorunda kalan kişileri de zor durumda bırakmaktadır. Trafik zabıtasının uzun süre beklenmesi, zabıta gelmeden araçların hareket ettirilmemesi şartı vb. durumlar mağduriyeti biraz daha arttırmakta ve trafiğin akışını olumsuz yönde etkilemektedir. Yukarıda bahsi geçen tüm bu olumsuzlukları gidermek için yılında kabul edilen sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun maddesinde yer alan Trafik kazalarına ilişkin hükümler günümüz koşullarında yeniden değerlendirilmiştir. Hazine Müsteşarlığı’nın /27 sayılı Genelgesi ile yalnız maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarında, taraflara anlaşma hakkı sağlayan bir yöntem oluşturmuştur. Bu yönteme göre 1 Nisan tarihinden itibaren Trafik Kanunu’na uymak koşuluyla kazaya karışan kişiler aralarında anlaşarak “Trafik Kazası Tespit Tutanağı” yerine geçecek anlaşma tutanağını düzenleyebileceklerdir.

“Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı” nedir?

Yalnız maddi hasarlı trafik kazalarında kazaya karışan taraflar, Trafik zabıtasının gelmesine gerek duymadan kendi aralarında anlaşarak “maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağını” dolduracak ve sigorta şirketlerine bu evrak ile başvurabileceklerdir.

Hangi hallerde “Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağının” geçerliliği bulunmamaktadır?

Aşağıda belirtilen hallerden biri veya birkaçı söz konusu ise taraflarca doldurulan “Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı” tutulması mümkün olmayacak ve dolayısıyla şirketimizce de kabul edilmeyecektir. Bu sebeple aşağıda sayılan hallerde, muhakkak eski uygulamada olduğu gibi Trafik Zabıtası çağırılmalı ve zabıt tutulması sağlanmalıdır. Bunun haricindeki yalnız maddi hasarlı kazalarda, taraflar anlaşıyorlarsa tutanak düzenlemeleri mümkündür. Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağının geçerli bulunmadığı haller;

  • Sürücü belgesiz motorlu araç kullanıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanımı,
  • Sürücünün yaş kriterine uygun olmaması,
  • Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi,
  • Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait olması,
  • Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelmesi,
  • Trafik kazasında sadece 3. kişilere ait eşyalara zarar gelmesi,
  • Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası mevcut olmaması,
  • Trafik kazası vefat ve/veya yaralanma ile sonuçlanması,

Yukarıda belirtilen haller dışında tarafların anlaşamaması halinde de eski uygulamada olduğu gibi trafik zabıtasını çağırarak, tutanak tutturmak gereklidir.

Tutanağı nasıl temin edebilirsiniz?

Poliçenizi düzenleyen acentenizden tutanak örneğine ulaşabileceğiniz gibi "Doğa Sigorta Tutanak" örneğine linkten ulaşabilirsiniz.

Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağını” doldururken uygulamanız ve dikkat etmeniz gereken hususlar;

  • Araçları kaza yerinde hareket ettirmeden hasarı farklı açılardan gösteren fotoğraflar çekilmelidir. Kazaya karışanlar ile birlikte ruhsat ve sürücü belgesi fotokopileri temin edilmelidir.
  • Tutanağı doldurma yetkisi sadece kazaya karışan taraflara aittir. Ancak ruhsat sahibi olunması şart değildir. Kazaya karışan sürücüler tutanağı düzenleyebilecektir.
  • Kazaya karışan tüm tarafların form üzerinde ıslak imzası olmalıdır. Tutanak fotokopi ile çoğaltılmış olsa bile fotokopi çekildikten sonra imzalar atılmalıdır. Kazaya karışan sürücülerden birinin imzasının eksik olması halinde tutanak geçerli olmayacaktır.
  • Form üzerindeki tüm bilgiler dikkatlice okunmalı ve ön sayfadaki açıklamalara uygun olarak eksiksiz doldurulmalıdır.
  • Özellikle kazaya karışan tüm araçların trafik poliçe numaraları ve ilgili sigorta şirketleri belirtilmelidir. Belirtilmemesi halinde poliçe tespit edilemez ise tutanak geçersiz sayılacaktır.
  • Kusur oranlarının belirlenmesinde ve diğer incelemelerde sorun yaşanmaması için kazanın oluş şekli açık olarak yazılmalı ve krokisi çizilmelidir.
  • İlgili tutanağı doldururken yazınızın okunaklı olmasına lütfen özen gösteriniz. Unutmayınız ki bu uygulama sadece maddi hasarlı kazaları kapsamaktadır.

Tutanağı şirketimize nasıl göndereceksiniz?

Anlaşmalı servislerimizde onarım gören araçlarda, bu işlemler anlaşmalı yerlerde sizin adınıza yapıldığından, anlaşmalı yerlerden onarım hizmeti alarak, tutanağınızı servis yetkilisine teslim edebilirsiniz. Anlaşmalı servislerimizi internet sitemizden görüntüleyebilirsiniz.

Tutanağın gönderilmesini takiben şirketimizce yapılacak olan işlemler:

  • Tutanak tarafımıza ulaştığında 1 gün içinde Tramer sistemine giriş yapılacaktır.
  • Tramer tarafından tutanak ilgili şirketlere de gönderilecek, ilgili şirketlerce 3 gün içinde kusur oranları belirtilecek, şirketlerce kusur oranında mutabık kalınamazsa kusur oranları Tramer bünyesinde bulunan komisyonca 3 gün içinde karara bağlanacaktır. Kusur oranları %0 , %50 veya % olarak belirlenecek olup, ara değerler kullanılmayacaktır.
  • Hak sahipleri yukarıda belirtilen tutanak inceleme sürecini ve sonucunu Tramer internet sitesi üzerinden izleyebileceklerdir. (seafoodplus.info )
  • Trafik hasarları, kusur durumu belirlendikten ve gerekli tüm evraklar tamamlandıktan sonraki 8 iş günü içinde sonuçlandırılacaktır. Uygulamayla ilgili tereddüt edilen tüm hususlarda acentelerimizden ve 51 00 numaralı Hasar İletişim Merkezi’mizden destek alabilirsiniz. Hiç kullanma ihtiyacınız olmaması dileğimizle, aracınızda sürekli olarak maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı bulundurmanızı önemle hatırlatırız.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza-tespit-tutanagi-bilgi

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin geliştirdiği Mobil Kaza Tutanağı uygulamasına sahip değilseniz Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı formunu yazılı olarak doldurmanız gerekmektedir. “Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?” sorusunun cevabını aşağıdaki adımları takip ederek bulabilirsiniz.

Kazanın Yeri ve Saatini Girin.

1 numaralı alanda kazanın yaşandığı tarih ve saati, 2 numaralı alanda ise kazanın gerçekleştiği yerin bilgilerinin (İl, İlçe, Semt, Mahalle, Cadde, Sokak) doldurulması gerekir.

Görgü Tanıklarını Yazın.

3 numaralı kısımda eğer varsa kaza sırasında olay yerinde bulunan görgü tanıklarının iletişim bilgileri (Adı Soyadı, Adresi, Telefon Numarası) girilmelidir.

Sürücü, Araç ve Trafik Sigortası Bilgilerinizi Doldurun.

4, 5 ve 6 numaralı alanda her iki sürücü de kendi bilgilerini (Adı Soyadı, T.C. Kimlik No, Sürücü Belge No. ve Sınıfı, Alındığı Yer, Adres, Telefon Numarası), araç bilgilerini (Şasi No, Marka ve Modeli, Plaka, Kullanım Şekli) ve trafik sigortası poliçe bilgilerini (Sigortalının Adı Soyadı, T.C. Kimlik/Vergi No, Sigorta Şirketinin Unvanı, Acente No, Poliçe No, TRAMER Belge No, Poliçenin Başlangıç-Bitiş Tarihi) girmelidir.

Kaza Türlerinden Uygun Olanı Seçin.

7 numaralı alanda bulunan kutulardan uygun olanların yanına (x) işareti konulur. Bu alanın doldurulması zorunlu değildir. Sigorta şirketlerinin kazayı kısa süre içerisinde değerlendirebilmesine olanak sağlaması açısından önemlidir.

Araç Yeşil Kart Bilgilerini Doldurun.

Eğer araç sahibi, Yeşil Kart (Green Card) Belgesine sahipse 8 numaralı alanda yer alan bilgileri (Yeşil Kart No, Ülke, Pasaport No) doldurmalıdır.

Aracın Darbe Aldığı Yeri Gösterin.

9 numaralı alanda aracın ilk darbe aldığı yer, tutanakta yer alan resmin üzerinde bir ok ile gösterilir.

Çarpışmanın Taslağını Çizin.

10 numaralı alanda çarpışmanın yeri ve anı taslak olarak çizilir. Cadde ve sokak isimleri belirtilerek aracın gittiği yön işaretlenir, yol çizgileri çizilir.

Kazayla İlgili Görüşlerinizi Yazın.

11 numaralı alan, sürücülerin kaza ile ilgili görüşlerini yazmaları için ayrılmış olan alandır.

Tutanağa İmza Atın.

12 numaralı alan sürücüler tarafından imzalanmalıdır. İmzalanmayan kaza tutanakları geçersiz sayılır. Kaza Tespit Tutanağı hazırlanırken tutanakta istenen tüm bilgiler eksiksiz bir şekilde ve 2 nüsha halinde kaza yapan kişiler tarafından doldurularak imzalanmalıdır.

Kaza Tespit Tutanağı

Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

Maddi hasarın ortaya çıktığı trafik kazalarında trafik polisi ya da zabıtanın olay yerine gelmesine gerek kalmadan, araç sürücülerinin kendi aralarında kaza hasarını detaylı bir şekilde belirttikleri rapor, "kaza tespit tutanağı" olarak adlandırılır. Kaza tespit tutanağının doldurulabilmesi için kazaya en az 2 aracın karışmış olması gerekmektedir. Kaza tespit tutanağının yalnızca maddi hasarla sonuçlanan kazalar için geçerli olduğu unutulmamalıdır. Öte taraftan yaralanma ya da ölüm ile sonuçlanan kazalarda polis tarafından tutanak tutulmalıdır. Kaza tespit tutanağı, hem sürücüler hem de sigorta şirketleri için önemli bir belge niteliğindedir. Kazanın bütün detaylarının yer aldığı bu belgeler rapora dahil edilmek üzere her açıdan çekilmiş fotoğraflarla desteklenmelidir.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza meydana geldiğinde her iki aracın da ruhsat, ehliyet ve sigorta poliçelerinin geçerli olması gerekmektedir. Aksi takdirde raporun doldurulması mümkün değildir ve geçerli bir evrak olarak değerlendirilmeyecektir.

Kaza tespit tutanağının en üstünde kazanın tarihi, saati ve yeri belirtilmelidir. Bir alt kısmında görgü tanığı olması durumunda doldurulabilecek bir alan bırakılmıştır. Kaza tespit raporunda her iki araç için de ayrılmış "A ve B aracı" şeklinde iki bölüm bulunmaktadır. Araç sahipleri bu bölümlerde bulunan sürücü bilgilerini (Adı-Soyadı, TC Kimlik No, Sürücü Belge No, Alındığı Yer, Adres, Cep Telefonu, E-posta) doldurduktan sonra araç bilgilerini (Şasi No, Marka ve Modeli, Plaka, Kullanım Şekli) ve Trafik Sigortası Poliçe bilgilerini eksiksiz bir şekilde doldurmaları gerekmektedir. Tutanağın alt kısmında ise aracın darbe aldığı yerlerin ok ile gösterilmesi, çarpışma yerinin ve anının taslağının çizilmesi gerekmektedir. En alta ise kazanın oluş şeklinin her iki taraf açısından da belirtildiği sürücü beyanları yazılır ve imzalar atılır.

Bunun yanı sıra, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından kullanıma sunulan “Mobil Kaza Tutanağı” uygulaması ile kağıt form yerine akıllı telefon üzerinden mobil kaza tespit tutanağı doldurulabilmektedir. Bu sayede kaza yerinde daha pratik ve hızlı bir şekilde online kaza tespit tutanağı seafoodplus.info tespit tutanağı örneği’ne seafoodplus.info de “Hizmetler” menüsü altındaki “KTT Sorgulama ve İtiraz” bölümündeki “İlgili Örnekler” başlığı altından ulaşabilirsiniz.

Kaza Tespit Tutanağı’nın Amacı Nedir?

Kaza tespit tutanağı, kazanın meydana geliş şeklini ve hasar tespitini ortaya koyan bir rapordur. Tutanak, kendi başına kaza kusur oranını ya da derecesini belirleyemez. Kusur dereceleri, sürücülerin sigorta şirketleri tarafından yapılan değerlendirme sonucu belirlenir. Kusur oranları, %0, %50 ve % şeklinde belirlenir ve 3 iş günü içerisinde sonuçlanır.

Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama Yöntemleri Nelerdir?

Kaza tespit tutanağı, SBM sitesi üzerinden E-Devlet ile giriş yaparak sorgulanabilmektedir. seafoodplus.info platformunda“Hizmetler” menüsü altında bulunan “KTT Sorgulama ve İtiraz” başlığına tıklayarak tutanağınız hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bu aşamada 3 sorgulama seçeneği bulunmaktadır:

  • Plaka ve Sigortalı TC Kimlik No ile Sorgulama
  • Plaka ve Sigortalı Vergi Kimlik No ile Sorgulama
  • Plaka ve Sürücü TC Kimlik No ile Sorgulama

Bunun haricinde SMS üzerinden de kaza tespit tutanağı sorgulaması yapılabilmektedir. SMS gönderebilmek için “KTT” yazıp, boşluk bırakıp plakanızı yazdıktan sonra ’e göndermeniz yeterlidir.

Hangi Koşullarda Kaza Tespit Tutanağı Doldurulması Geçerli Değildir?

  • Sürücülerden birinin ehliyeti ya da ruhsatı yoksa,
  • Araçlardan en az birinin trafik sigortası bulunmuyorsa,
  • Kazaya karışan araçlardan biri kamuya aitse ya da kazada kamu malına zarar verilmiş ise,
  • Sürücülerden birisi 18 yaşının altındaysa,
  • Kazada ölüm ya da yaralanma durumu varsa, Sürücülerde alkol veya uyuşturucu madde şüphesi bulunuyorsa,

Yukarıda belirtilen ya da benzer durumlarda tutanağın polis tarafından hazırlanması gerekmektedir.

Trafik Kaza Tespit Tutanağı Nereye Teslim Edilir?

Kaza tespit tutanağı doldurulduktan sonra iki aracın da ehliyeti, ruhsatı, sigorta poliçesinin fotoğrafları ve kaza tespit raporuyla birlikte sigorta şirketine başvurulmalıdır. Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.

Kaza Tespit Tutanağı Teslimi Sonrası Süreç Nasıl İşler?

Araç kaza tespit tutanağı sigorta şirketinin hasar departmanına gönderildikten sonra 3 iş günü içinde kusur oranı değerlendirmesi yapılır. Kusur oranlarına göre sürücülerin sigorta şirketleri arasında bir sonuca varılır. Varılan sonuca göre telefon ya da e-posta yoluyla sürücülere bilgilendirme yapılır. Kaza tespit tutanağı itirazları, tutanak sonuçlandıktan sonra mahkeme yoluyla yapılabilmektedir.

Kaza tespit tutanağına ulaşmak için tıklayınız

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza tespit tutanağı,maddi hasarlı trafik kazasına karışan araç sürücülerinin sigorta şirketi ya da polise gerek kalmadan kazaya dairanlaşma sağlayarak aralarında düzenlemiş olduğu tutanaktır. Maddi hasarlı trafik kazası durumunda, durumun kayıt altına alınması için kazaya karışan taraflarca ortak olarak bir kaza tespit tutanağı hazırlanması zorunludur. Sigorta işlemleri için çok önemli olan bu tutanakta kazaya dahil olan tarafların görüşlerinin yazılı beyanı şarttır.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanır?

  • 1 ve 2 numaralı alanlara kazanın tarihi, saati ve yeri yazılır.
  • 3 numaralı alana varsa görgü tanıklarının iletişim bilgileri yazılır.
  • 4, 5 ve 6 numaralı alanları iki taraf da kendi sürücü bilgileri, araç bilgileri ve trafik sigortası poliçe bilgileri ile ayrı ayrı doldurur.
  • 7 numaralı alandaki kutucuklardan uygun olanların yanına (x) konur. (Bu alanı doldurmak zorunlu olmayıp, sadece sigorta şirketlerinin kazayı kısa sürede değerlendirmesi için önemlidir.)
  • 8 numaralı alan kaza yapan araçlardan biri yabancı plakalı ise doldurulur.
  • 9 numaralı alanda aracın ilk darbe aldığı yer işaretlenir.
  • 10 numaralı alana çarpışma yerinin ve anının taslağı çizilir, cadde ve sokak ismi belirtilir, aracın gittiği yön işaretlenir ve yol çizgileri çizilir. Araçlar A ve B olarak işaretlenir.
  • 11 numaralı alana sürücüler kaza ile ilgili görüşlerini yazarlar.
  • Son olarak 12 numaralı alanın sürücüler tarafından imzalanması zorunludur. İmzalanmayan tutanaklar geçersiz sayılır.

İkiden fazla araç kaza yaparsa birden fazla tutanak kullanılabilir. Her iki tutanak aynı şekilde doldurulur ve imzalanır.

Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

Kaza Tespit Tutanağı, yalnız maddi hasarlı trafik kazalarında, durumu kayıt altına alabilmek için polise veya sigorta şirketine gerek kalmadan kaza yapan kişilerin aralarında anlaşarak düzenlediği tutanaktır. Kaza Tespit Tutanağı tarihinde yürürlüğe girdi. Bu tutanak sayesinde trafikteki beklemeler ve zaman kayıpları azaldı. Bunun yanı sıra kaza yapan kişiler tutanaklarını online olarak takip edebiliyor.

Tutanak hazırlanırken kaza yapan kişiler tutanakta istenen tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde 2 nüsha olarak doldurur ve bu kişiler tarafından imzalanır. Tutanağa her iki tarafın da görüşleri yazılır. Kazayı farklı açılardan, araçları kıpırdatmadan fotoğraflamak da faydalı olur.


Eğer tek "Trafik Kaza Tespit Tutanağı" varsa fotokopi çekilir ve iki tutanak da imzalanır. 


'un anlaşmalı olduğu farklı sigorta şirketlerinin size sunacağı teklifleri ücretsiz olarak görebilirsiniz. 


Kaza Tespit Tutanağı Hakkında Tüm Merak Edilenler

Kaza tespit tutanağı (KTT) isminden de anlaşılacağı üzere iki veya daha fazla aracın karıştığı maddi hasarlı trafik kazalarına dair bütün detayların tespit edilmesi amacıyla kullanılan resmî bir evraktır. 1 Nisan tarihinde kullanılmaya başlayan bu sistem sayesinde kazaya karışan taraflar tutanakları kendi bakış açılarına göre doldurup imzalayarak kısa süre içinde kaza yerinden ayrılabilmektedir.  

Kazaya karışan araç sürücüleri tarafından doldurulan kaza tespit tutanağı, diğer evraklarla birlikte sigorta şirketine iletilir ve emniyet güçleri devreye girmeden hızlı bir şekilde sonuç alınmasına yardımcı olur. 

Kaza Tepit Tutanağı Örneği

Kaza tespit tutanağı örneği, kaza sırasında tutanağı rahatça doldurman için bilgilendirici bir formdur. Bazı bilgilerin dolu olduğu aşağıdaki örneği inceleyerek formu nasıl doldurman gerektiğine dair fikir sahibi olabilirsin. Kaza Tespit Tutanağı örneği için tıkla.

Maddi hasarlı kaza tespit tutanağı örneğinde kazaya karışan sürücülerin bilgilerinin yazıldığı, araçtaki hasar alınan yerlerin gösterildiği ve sürücü görüşlerinin belirtildiği alanlar vardır. Boş haliyle Kaza Tespit Tutanağı formu için tıkla. 

Kaza tespit tutanağı örneği

Kaza Tespit Tutanağının Amacı Nedir?

Kaza tespit tutanağı, kazanın meydana geliş şeklini ve hasar tespitini ortaya koyan bir rapor olsa da tek başına kaza kusur oranını belirleyemez. Sigorta şirketi tarafından yapılan değerlendirme sonucu ortaya çıkan kusur oranı; %0, %50 ve % olarak belirlenir; bu işlem 3 iş günü içerisinde sonuçlanır. Kazalarda kusur oranı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin. 

Trafik Kazası Tespit Tutanağı Nereden Alınır? 

Trafik kazası tespit tutanakları, sigorta şirketleri tarafından düzenlenen belgeler oldukları için sadece kasko ve trafik sigortası yaptıran araç sahiplerine poliçeleri ile birlikte verilir. Kaza tespit tutanağı örneğine yukarıdaki linklere ulaşabilir dilersen indirilebilirsin. 

Trafik Kaza Tespit Tutanağı Nereye Teslim Edilir? 

Kaza tespit tutanağını doldurduktan sonra her iki aracında ehliyet, ruhsat, sigorta poliçesi fotoğrafları, kazaya ait fotoğrafları ve kaza tespit raporu ile birlikte 5 iş günü içinde sigorta şirketine başvurması gerekir. 

Kaza Tespit Tutanağında İstenen Belgeler Nelerdir? 

Trafik kazasına karışan taraflar, zorunlu trafik sigortası poliçesi ya da kasko sigortasını düzenleyen sigorta şirketine başvururken aşağıda sıralanan belgeler istenir.

  • Poliçenin fotokopisi
  • Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı
  • Varsa kaza yerinde çekilmiş olan fotoğraflar
  • Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopileri

Hangi Durumlarda Kaza Tespit Tutanağı Tutulur?

Aşağıda sıralanan şartları karşılayan kazalarda taraflar, kendi aralarında tutanak hazırlayabilir ve resmî prosedürü başlatabilirler.  

  • Kaza tespit tutanağı için en az bir araçta maddi hasar bulunması,
  • Kazada bedensel yaralanma ve ölüm gibi durumlar oluşmaması,
  • Kazaya karışan sürücülerin tutanak içeriği hakkında kendi aralarında anlaşmaya varabilmesi,
  • Kazaya karışan tüm araçların geçerli sigortalarının bulunması,
  • Kazaya karışan sürücülerin ehliyet sahibi olması,
  • Sürücülerin kaza anında alkol, keyif verici madde gibi unsurların etkisi altında olmaması,
  • Sürücülerin 18 yaş üstü olması,
  • Tüm sürücülerin akıl sağlığının yerinde olması,
  • Kazada kamu mallarına zarar gelmemiş olması gerekir.

Hangi Koşullarda Kaza Tespit Tutanağı Geçerli Olmaz? 

  • Eğer sürücülerden birinin ehliyet veya ruhsatı yoksa,
  • Araçlardan en az birinin trafik sigortası bulunmuyorsa,
  • Kazada ölüm veya yaralanma varsa,
  • Sürücü 18 yaşın altındaysa,
  • Kazaya karışan araçlardan biri kamuya aitse ve kazada kamu malına zarar verilmişse,
  • Sürücülerde alkol ve uyuşturucu madde kullanma şüphesi varsa kaza tespit tutanağı geçerli olmaz.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

  • Tespit tutanaklarında kazaya karışan kişilerin adı-soyadı, T.C. kimlik numaraları, araç plaka bilgileri ve trafik sigortası poliçe numaralarının mutlaka bulunması gerekir. 
  • Tutanağa kazanın yeri, saati ve tarihi yazılmalısın.
  • Eğer kazaya şahit olan biri varsa onun tanıklığına başvurmak amacıyla bu kişin adı-soyadı ve iletişim bilgilerini de tutanağa ekleyebilirsin. 
  • Tutanağın ilgili bölümüne kazanın nasıl ve hangi açılardan gerçekleştiğini anlatan taslaklar çizmeli ve taslakta araçların gittiği yönü, yol çizgilerine ve sokak isimlerine mutlaka vermelisin. Ayrıca kazaya karışan araçları A ve B şeklinde isimlendirmeyi de unutmamalısın.  
  • Tespit tutanaklarında kazaya karışan sürücülerin kısa ifadeleri yer alır. 
  • Kaza tespit tutanağının 7 numaralı alanındaki kutucuklarda sana uygun olanlara “X” işareti atmalısın. Eğer kazada yabancı plakalı bir araç yoksa 8 numaralı alanı boş bırakabilirsin. 
  • 12 numaralı alan ise kazaya karışan bütün sürücüler tarafından imzalanır. Eğer bu alanı imzalamazsan tutanak geçersiz sayılacaktır. 

Trafik kaza tespit tutanağı, gerçekleşen kazanın bütün detaylarıyla ilgili makamlara bildirilmesi amacıyla oluşturulur bu nedenle belgenin en doğru ve eksiksiz şekilde doldurulması büyük önem taşımaktadır. 

Kaza Tespit Tutanağı Mobil Üzerinden Doldurma

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından sunulan “Mobil Kaza Tutanağı” uygulaması sayesinde akıllı telefonunu kullanarak online kaza tespit tutanağını daha hızlı ve pratik biçimde doldurabilirsin.

Mobil kaza tutanağı hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsiniz. 

Her İki Taraf da Kaza Tespit Tutanağını İmzalamazsa Ne Olur? 

Eğer kazaya karışan tarafların anlaşmazlık yaşar ve her iki taraf da tutanağı imzalamazsa veya numaralı telefonları arayarak, kazanın gerçekleştiği bölge ile ilgilenen polis veya jandarmanın çağırılması gerekir.

Kazaya İkiden Fazla Araç Karıştıysa Tutanak Nasıl Tutulur?

  • Trafik kazasına ilişkin detayların kazaya karışan ikiden fazla araç varsa, birkaç tane kaza tespit tutanağı formu kullanılarak tutulması gerekir. Düzenlenen kaza tespit tutanaklarını fotokopi yoluyla çoğaltabilirsin. 
  • Trafik sigortası sonrasında birden fazla form kullanılırsa bütün sürücülerin her formda imzası bulunmalıdır. 
  • Düzenlenen her bir formda trafik kazasının oluş şeklini gösteren bir şemanın yer alması da önemlidir. 
  • Eğer motorlu araç sürücülerinden biri veya birden fazlası; alkollü, 18 yaşından küçük ve ehliyetinin olmaması gibi durumlarda araç sahiplerinin aralarında anlaşmaları zor olacaktır. Bu nedenle formu doldurmadan önce trafik polisine haber verilmesinde yarar vardır. 

Kaza Tespit Tutanağı Doldurulduktan Sonraki Süreç

  • Tutanak doldurulduktan sonra Sigorta şirketlerinin kazaya ilişkin değerlendirmelerini en doğru şekilde yapabilmeleri için kazaya ilişkin fotoğrafların kaza yapan araçları yerinden oynatmadan ve farklı açılardan çekilmesi gerekir. 
  • Doldurulan kaza tespit tutanağı kazadan sonra 5 iş günü içinde evraklarla birlikte sigorta şirketine teslim edilmelidir.
  • Trafik sigortası için kimlik, ehliyet, poliçe ve ruhsat kategorisi gibi ek belgeler de istenebilir. 
  • Kasko sigortası için ise alkol raporu, beyan, kaza yeri fotoğrafları ve varsa yük irsaliyesi ek belgeler de talep edilebilir. 

Kaza tespit tutanağı sorgulama

Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama (KTT sorgulama) Yöntemleri Nelerdir? 

Kaza tespit tutanağını SBM internet sitesine E-Devlet üzerinden giriş yaparak sorgulayabilirsin. seafoodplus.info platformunda “Hizmetler” menüsü altında yer alan “Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz” başlığına tıklayarak kusur oranı hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsin. Kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi farklı şekillerde gerçekleştirebilirsin. 

KTT sorgulama yöntemleri:

  • Plaka ve T.C. sürücü kimlik no ile sorgulama
  • Plaka ve vergi kimlik no ile sorgulama
  • Plaka ve sigortalı sürücü T.C. kimlik no ile sorgulama

Bunun dışında SMS üzerinden de kaza tespit tutanağını sorgulamak mümkündür. Bunun için “KTT” yazıp boşluk bıraktıktan sonra araç plakanı da yazarak ’e göndermen yeterli olacaktır. 

Kaza Tespit Tutanağı Teslim Sonrası Süreç

Kaza tespit tutanağı sigorta şirketine yasal süre içinde teslim ettiğin takdirde kaza değerlendirme işlemi en kısa sürede başlatılır.  Peki kaza tespit tutanağı ne zaman sonuçlanır? 

Sigorta şirketi araç kaza tespit tutanağını hasar departmanına gönderir ve 3 iş günü değerlendirme yapılarak kusur oranına karar verilir. Yapılan değerlendirme sonucu kazaya karışan aracın ne kadar kusurlu olduğu anlaşılır bu sayede sigorta şirketinin ödemesi gereken tazminat da belirlenmiş olur. Sigorta şirketleri vardıkları sonucu e-posta veya telefon yolu ile bildirirler. 

Kaza Tespit Tutanağı İtirazı Nasıl Yapılır? 

  • Sigorta şirketinin belirlediği kusur oranında hata olduğunu düşünüyorsan itiraz etme hakkını kullanabilirsin.  
  • Kaza tespit tutanağına itiraz etmek için öncelikle Sigorta Birliği Merkezi (SBM) internet sitesine girmelisin. Buradan kaza tespit tutanağı itiraz formunu doldurarak gönderebilirsin.
  • Sigorta şirketi tekrar kusur oranı değerlendirmesi yapar.
  • Eğer şirketler tarafından kusur onaylanırsa ve anlaşma sağlanırsa sana haber verilir.

Ödeme yaptıysan özel hukuk yollarına başvurman gerekir. 

  • Kaza Tespit Tutanağı itirazı, Sulh Ceza Mahkemelerine yapılır. 
  • Kaza tespit tutanağını mahkemeye bildirip kaza tespit tutağı itiraz dilekçesi ve formunu tamamladıktan sonra dava açabilirsin.
  • Dava açıldıktan sonra olayın gerçekleştiği yerde tekrar değerlendirme yapılır.
  • Kamera kayıtları incelenir ve varsa görgü kanıtlarından bilgi alınır. 
  • Mahkeme bir bilirkişi yönlendirir ve bilirkişi inceleme sonucu bir rapor hazırlar. 
  • Rapor hazırlandıktan sonra itiraz karara bağlanır.

Kaza Tespit Tutanağı İtiraz Dilekçesi

Trafik kazası tespit tutanağına itiraz dilekçesini, tutanağın geçersiz olmasını isteyen taraf oluşturur. Kaza tespit tutanağı doldurulduktan sonra haksız bir durum olduğunu düşünen taraf dilekçeyi hazırlayarak ya da avukat yardımı ile hazırlanmasını talep ederek dava açabilir.

Aşağıda kaza tespit tutanağı itiraz dilekçesinde yer alması gereken bigilerden örnekler yazdık. Dilekçenin hukuka uygun olması ve davanın açılabilmesi için hukuk sitelerinden itiraz dikekçesi örneklerini incelemenizi öneririz.

Kaza tespit tutanağı itiraz dilekçesi içerisinde olması gereken alanlar şöyledir;

  • İtiraz eden davacının bilgileri
  • Tutanağın tarihi,
  • İtirazın konusu,
  • İtiraz konusunun detaylı açıklaması
  • Deliller (olayla ilgili fotoğraflar, tutanak, karakoldaki ifadeler gibi)

Kaza Tespit Tutanağı İtiraz Süresi Ne Kadar? 

Kaza sonrası 5 iş günü içinde kaza tespit tutanağı ile ilgili gerekli evrakları sigorta şirketine teslim ettiğin takdirde sigorta işlemleri başlar. İlgili belgeler 3 iş günü içinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne gönderilerek kusur oranı değerlendirmesi yapılır ve ödeme yapılıp yapılmayacağı belirlenir. Kusur oranı belirlendikten sonra 5 iş günü içinde gerekli belgeler ile birlikte itiraz dilekçesi vermen gerekir, bu süreyi aştığın takdirde sonuç belirlenmiş olur. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir