kiptaş evleri kaç şiddetinde depreme dayanıklı / KİPTAŞ ve İBB depreme dayanıklı evler için harekete geçti: Mahalle aralarına giriyoruz

Kiptaş Evleri Kaç Şiddetinde Depreme Dayanıklı

kiptaş evleri kaç şiddetinde depreme dayanıklı

KİPTAŞ evleri sağlam mı?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından hangi evlerin sağlam olduğu merak konusu oldu. Vatandaşlar KİPTAŞ evlerinin sahlam olup olmadığını sorguluyor. Peki KİPTAŞ evleri sağlam mı? KİPTAŞ genel müdürünün açıklamasını inceleyelim

KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, KİPTAŞ'ın sosyal amaçla kurulduğunu vurgulayarak, “KİPTAŞ 15 sene evvel Başbakan'ımız belediye başkanıyken fakir fukarayı ev sahibi yapmak için kurulmuş bir şirket.

Şu anda yaptığımız 55 bin konutla hedefimizi gerçekleştirdik. Bundan sonra yine sosyal projeler ağırlıkta olmak üzere, kentin dönüşümüne ve deprem yönünden sağlıksız binaların yeniden inşasına katkıda bulunmak amacıyla çalışmalarına devam edecek” diyor.

İSTANBUL İÇİN DAHA 40 YIL LAZIM

İstanbul'da şehrin yeniden yapılandırılması için en az 40 yıllık bir yenilenme sürecine daha ihtiyaç olduğunu söyleyen İsmet Yıldırım, “Belediye 15 yıldır güzel çalışıyor. Ama Cumhuriyet dönemiyle birlikte, bilhassa 50'li yıllardan sonra ani gelişen sanayileşmenin getirdiği yükle şehir harap oldu. Sanayiyle yerleşim yerleri iç içe geçmiş. Bilhassa eski İstanbul çöküntü alanı haline gelmiş. Bir planlamanız yoksa şehircilikten bahsedemezsiniz. Osmanlı'daki o şehircilik kültürü Cumhuriyet dönemiyle beraber, maalesef özellikle de üniversiteler kanalıyla yok olmaya maruz kalmış. Estetikten, kendi kültüründen uzak bir anlayış. Düşünün üniversitelerimizde cami mimarı yetişmemiş” diye konuşuyor.

ÜNİVERSİTELER ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMIYOR

İsmet Yıldırım, üniversitelerin planlı bir şehirleşme için üzerine düşen görevi yerine getirmediğini savunarak, “Evler ve şehirler insanın benliğiyle, kültürüyle ortaya çıkar. Kalp yaşar, yaşadığını beyine aktarır, beyin de kaleme aktarır, onunla şehirler doğar. Bunlar üniversiteler kanalıyla olur. Bizde maalesef bu olmamış. Düşünün bir zemin mekaniğini Mimar Sinan Süleymaniye'de ve diğer yapıtlarında ortaya koymuş, denizin ortasında bile zemin mekaniğini düşünmüş. Fakat ondan sonra düşünülmemiş maalesef” şeklinde konuşuyor. Bu anlayışın şimdi yeniden oluştuğuna dikkat çeken İsmet Yıldırım, “İstanbul yeniden planlandı.

10 binlik, 50 binlik planlarla yeniden yapılanmaya gidiliyor” diyor.

ASIL SORUN KAÇAK YAPILAR

İstanbul'un asıl sorununun kaçak yapılaşma olduğunu söyleyen İsmet Yıldırım, şöyle devam etti: “İstanbul'da çok gecekondu yok. Ama kaçak yapılaşma çok. Bu bir sosyal yara. Gelmiş ya hazine arazisine ya vakıf arazisine yapmış. En önemlisi kaçak yapılaşma ve kötü malzemeyle yapılan eski binalar. Bunların yeniden ele alınması ve yeni yapı stoku ya da yeni imar halleriyle ortaya çıkması lazım.

2B Orman Arazisi Kanunu'nun çıkması ve belediyeler eliyle vatandaşa geri dönmesi de sorunun çözümü için önemli.”

İNSANLARI ALIŞTIKLARI YERDEN KOPARMIYORUZ

İsmet Yıldırım Zeytinburnu'nda kaçak yapılarla mücadele kapsamında, kaçak yapılardan oluşan bir bölgede bin konutluk bir dönüşüm projesi hayata geçirdiklerini, bu projeyle vatandaşları bir yere göndermeden bulundukları yerde ev sahibi yapmayı hedeflediklerini anlatıyor. İnsanları kendi yerlerinde ev sahibi yapmanın önemine dikkat çeken İsmet Yıldırım, “Kolay değil, insanlar 40 sene aynı yerde yaşamış, oradaki okula gitmiş, oradaki bakkaldan alışveriş yapmış, berberde tıraş olmuş, çocukları orada doğmuş. Oradan nasıl kopartacaksınız? Al onu götür sen İkitelli'ye. Gidemez ki… Biz KİPTAŞ olarak insanları nasıl kendi yerlerinde ev sahibi yaparız diye düşünüyoruz. Biz insanları alıştıkları yerlerden koparıp şehir dışlarında alışmadıkları mekanlara götürmek istemiyoruz” diyor. Vatandaşa da bu konuda çok büyük sorumluluk düştüğünü ifade eden İsmet Yıldırım, “Vatandaşın bu işi çok iyi kavraması lazım. Binalarının çürük olduğunu, kaçak yapı olduğunu anlaması ve küçülerek de olsa daha kaliteli binalara kavuşmayı kabul etmesi gerekir” şeklinde konuşuyor.

GETTOLARA KARŞIYIZ

KİPTAŞ'ın prensip olarak gettolaşmaya karşı olduğunu ve gettolaşmanın çok kötü sosyal sonuçlar doğuracağını vurgulayan İsmet Yıldırım şu şekilde konuşuyor: “Biz gettolara karşıyız. Bunu zaten halk da istemiyor. Ama şöyle bir gettolaşma var. Zenginler kulübü… Belli bir gelir seviyesinin, belli bir eğitim seviyesinin üzerinde insanlar gruplar halinde bir arada yaşamaya başlıyor. İşte o zaman küçük gettolar oluyor. Bu da bana göre mahsurlu. Böyle siteler yapılıyor. Bunlar doğru değil. Halkı birbirinden koparır, Türkiye'de bu şekildeki getto yapılaşmasının iskanda da olmaması lazım. Biz bunu yapmıyoruz zaten. Mesela İkitelli'de bin nüfuslu büyük bir şehir kurduk, modern yapılaşmayla. Bu şehirde villa da yaptık, 75, 95, ve metrekare. Yani en alt gelir grubuna, orta gelir grubuna, zengine de villa yaptık. Hepsini bir arada yaşatıyoruz. Aynı okula gidiyorlar, aynı havayı teneffüs ediyorlar, aynı yerde alışveriş yapıyorlar, aynı yerde spor yapıyorlar, aynı yerde dolaşıyorlar, komşuluk ediyorlar. İşte o zaman bu getto olmuyor.”

KİPTAŞ SADECE EV SATMIYOR

İsmet Yıldırım KİPTAŞ'ın sadece ev değil, sosyal alanlarla donatılmış şehirler yaptığının altını çizerek, “Biz sadece ev satmıyoruz. Bir şehir üretiyoruz. Şehrin yeniden planlamasıyla birlikte otobüs durağı yapıyoruz, çöp kutusu koyuyoruz, alışveriş merkezlerini, altyapılarını, kültür merkezlerini, spor alanlarını, okullarını, camilerini yapıyoruz. Yurtlar, itfaiye binası, karakol binası yapıyoruz. Başakşehir kuruldu, kaymakamlığın bütün birimlerini yaptık. Yani bir şehirde insanların ihtiyaçları neyse onların hepsini kurmaya çalışıyoruz” diye konuşuyor.

60 BİN LİRAYA LÜKS EVLER

KİPTAŞ'ın dışarıdaki müteahhitlerin bin liraya sattığı daireleri 60 bin liraya sattığını hatırlatan İsmet Yıldırım, “Biz yaptığımız sosyal konutlarda kar payını hiç düşünmüyoruz. Hatta yaptığımız sosyal donatı alanlarını düşündüğümüzde zarara geçiyoruz. Başka yerden kazandıklarımızla onları finanse ediyoruz. Hadımköy-Tepecik'te, Sefaköy'de yaptığımız konutlara baktığınız zaman dış cephe mimarisiyle, kullanılan malzemelerle, işçiliklerle, asansörüyle, mermeriyle, çelik kapısıyla, tuvaletlerdeki gömme rezervuarlarıyla herkes şaşırıyor. Bütün binalarımızın depreme dayanıklı olduğunu söylemeye bile hacet yok. Bütün yeni yönetmeliklere uygun ve kontrollü bir şekilde yapılıyor. Yani hiç kar paysız hatta zararına dairelerimiz halka sunuyoruz” şeklinde konuşuyor. İsmet Yıldırım, tamamlanmış ve tamamlanmakta olan projelerin yanı sıra yeni projeleri de olduğunu belirterek, “Nisan ayında yeni bölgelerde yeni projelerle çıkacağız inşallah. Esenyurt'ta bin konutluk bir projemiz var. Bu proje daha çok sosyal konut ağırlıklı” diyor.

KİPTAŞ'IN VİZYONU VE HEDEFLERİ

Deprem master planı çerçevesinde konutlaşmayı şehrin kuzeyine kaydırmak.

Süleymaniye bölgesi başta olmak üzere tarihi dönüşüm projelerinde öncü

rol oynamak.

Kentsel dönüşüm projelerinde aktif olarak görev almak.

Daha fazla sayıda sosyal konut üretmek.

Daha fazla sayıda sosyal konut üretebilmek için bu projelere kaynak geliştirici,

mimari-konsept projeler hazırlamak ve hayata geçirmek. Bu projelerle İstanbul'da modern mimarinin ve kent kültürünün gelişmesine

katkı sağlamak.

Uygun bölgeye, uygun konut projeleri gerçekleştirmek. Bu kapsamda, İstanbul'da kıt olan arsa kaynaklarının en etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak.

Toplu konut sektöründe kalitenin gelişmesine katkı sağlamak.

Mimarlar Odası İstanbul Başkanı: TOKİ ve KİPTAŞ&#;ın boş konutları kullanıma açılmalı

DUVAR - 26 Eylül’de Silivri aç&#;klar&#;nda meydana gelen ’lik deprem olas&#; Marmara depremini tekrar gündeme getirmi&#;ti. Di&#;er taraftan Türk Silahl&#; Kuvvetleri’nin, Özgür Suriye Ordusu’yla birlikte Suriye’nin kuzeyine düzenledi&#;i “Bar&#;&#; P&#;nar&#; Harekât&#;”n&#;n s&#;cak takibi depremle ilgili gündemin sönmesine neden oldu.

&#;stanbul Büyük&#;ehir Belediye Ba&#;kan&#; Ekrem &#;mamo&#;lu, 14 Ekim’deki &#;stanbul Büyük&#;ehir Belediyesi (&#;BB) Meclis Toplant&#;s&#;’nda deprem konusunda 13 bölümlük bir sunum yapt&#;.'&#;BB Deprem Seferberlik Plan&#;'n&#; devreye ald&#;klar&#;n&#; vurgulayan &#;mamo&#;lu, &#;stanbul’daki 1 milyon bin binan&#;n bininin depremi öncesinde yap&#;ld&#;&#;&#;n&#; söyledi. &#;mamo&#;lu "7,5 büyüklü&#;ündeki bir depremde binalar&#;n yüzde 22,6’s&#; y&#;k&#;lacak, 25 milyon ton enkaz olu&#;acak, yollar&#;n yüzde 30’u kapanacak, içme suyu noktas&#;, bin 45 at&#;k su noktas&#; ve do&#;al gaz noktas&#; hasar görecek" bilgisini payla&#;t&#;.

Hasarl&#; binalarda oturan ve ekonomik nedenlerle güvenli konutlara geçme imkân&#; olmayan binlerce insan için ne yap&#;lmal&#;? Güvenli konutlara tahliye için hangi çözüm önerileri hayata geçirilebilir? Benzer sorunlar&#;n çözümü için dünyadaki iyi örnekler neler?

‘TOK&#; VE K&#;PTA&#;’IN EL&#;NDEK&#; BO&#; KONUTLAR VATANDA&#;A AÇILMALI’

Esin Köymen

Mimarlar Odas&#; &#;stanbul &#;ube Ba&#;kan&#; Esin Köymen, 26 Eylül’de Silivri aç&#;klar&#;nda meydana gelen deprem sonras&#; “Bo&#; yap&#;lar vatanda&#;lar&#;n kullan&#;m&#;na sunulabilir” önerisinde bulundu.

Öncelikle Köymen’e bu önerisini sordum. Köymen, say&#;sal bilgiye sahip olunmasa da Çevre ve &#;ehircilik Bakanl&#;&#;&#;'na ba&#;l&#;, özellikle sosyal konut üretimi için kurulmu&#; olan kamu kurulu&#;u Toplu Konut &#;daresi (TOK&#;) ve &#;BB taraf&#;ndan kurulan, vatanda&#;lar&#;n konut ihtiyac&#;n&#; kar&#;&#;lamaya yönelik projeler gerçekle&#;tiren Konut &#;mar Plan Sanayi ve Ticaret Anonim &#;irketi’nin (K&#;PTA&#;) elinde bo&#; konutlar oldu&#;una dikkat çekiyor.

Köymen “Bütün bu konutlar&#;n kullan&#;labilece&#;ini öneriyoruz” diyerek anlat&#;yor: “ depreminden sonra gayrimenkul aç&#;s&#;ndan de&#;eri çok yüksek alanlarda ve özellikle yoksul s&#;n&#;flar&#;n bir arada ya&#;ad&#;&#;&#; gecekondu mahallelerinde imar rant&#;yla insanlar tahliye edildi ve bir daha bu insanlar yerle&#;im yerlerine geri dönemediler. Bahsetti&#;imiz &#;ey asla böyle bir &#;ey de&#;il. &#;nsanlar&#;n konutlar&#;n&#;n y&#;k&#;l&#;p yeniden yap&#;lmas&#; gerekiyorsa, devlet geçici olarak kendi yapt&#;&#;&#; konutlarda bu insanlar&#;n bar&#;nmalar&#;n&#; sa&#;lamal&#;.”

‘ASLINDA BU B&#;R SEFERBERL&#;K ÇA&#;RISIDIR’

“Yap&#; sto&#;u itibariyle çok eskimi&#;, kaçak yap&#;lar&#;n oldu&#;u alanlardan ba&#;lanabilir” diyen Köymen, ivedilikle hareket geçilmesi noktas&#;nda uyar&#;yor: “Bu asl&#;nda bir seferberlik ça&#;r&#;s&#;d&#;r. Çünkü 20 y&#;l geçti ve biz hala 20 y&#;l önceki tart&#;&#;malar&#; devam ettiriyoruz. Art&#;k eyleme geçilmek zorunda.”

Öneriyle ilgili herhangi bakanl&#;k görü&#;mesi olmam&#;&#;. Köymen, “Büyük&#;ehir Belediyesi yetkilileriyle devletin elindeki yap&#; sto&#;unun bu anlamda kullan&#;lmas&#; gereklili&#;i üzerine görü&#;me yapt&#;k” diyor.

TOK&#; ve K&#;PTA&#; B&#;NALARI NE KADAR SA&#;LAM?

Cevahir Efe Akçelik

Türk Mühendis ve Mimar Odalar&#; Birli&#;i &#;stanbul, &#;l Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, zemin aç&#;s&#;ndan en tehlikeli bölgenin Avc&#;lar oldu&#;una dikkat çekiyor. Bo&#; konutlara yerle&#;tirme halinde önceli&#;in hasarl&#; bölgelere verilmesi gerekti&#;inin alt&#;n&#; çiziyor: “Avc&#;lar, ’lik depremde bile en çok hasar&#; alan bölge oldu. Avc&#;lar, Bak&#;rköy ve o hat boyunca uzanan sahil kesimleri deprem aç&#;s&#;ndan riskli bölgeler.”

‘BO&#;ALTILAN 26 OKULUN 19’U DEPREM&#; SONRASI YAPILMI&#;TI’

Akçelik, TOK&#; ve KiPTA&#; binalar&#;n&#;n ne kadar sa&#;lam oldu&#;u sorusunu Türkiye’de uygulanan yap&#; denetim sisteminin en nihayetinde ücrete mukabil oldu&#;unu hat&#;rlatarak anlat&#;yor: “Yap&#; denetim kamu denetiminde de&#;il özel firmalar üzerinden yap&#;l&#;yor. Bir in&#;aat yap&#;l&#;rken demirin miktar&#;ndan, kalitesine kadar kontrol eden yap&#; denetim firmas&#;n&#; kim tutuyor? Müteahhit. Dolay&#;s&#;yla para ili&#;kisi var. Bu anlamda sistemin kendisi s&#;k&#;nt&#;l&#;. Ancak ilgili deprem yönetmeli&#;ine uygun olmas&#; bak&#;m&#;ndan tekrardan kontrol edilerek h&#;zl&#;ca yol al&#;nmas&#; laz&#;m. Çünkü art&#;k &#;stanbul’un kaybedecek zaman&#; yok.”

Akçelik, ’lik depremin ard&#;ndan &#;stanbul’da 26 okulun bo&#;alt&#;ld&#;&#;&#;n&#; ve bu okullar&#;n 19’unun deprem sonras&#; yap&#;lan binalar oldu&#;una dikkat çekiyor; “Bu binalar yönetmeli&#;e uygun yap&#;ld&#;&#;&#; iddias&#; ta&#;&#;yordu. depreminden sonra yap&#;lan binalar&#;n da sa&#;lam olup olmad&#;&#;&#; hakk&#;nda elimizde veri yok.”

‘&#;NSANLAR HASARLI B&#;NALARDA OTURMAYA MECBUR BIRAKILIYOR’

Cihan Uzunçar&#;&#;l&#; Baysal

Kent hareketleri üzerine çal&#;&#;an, Kuzey Ormanlar&#; ve &#;stanbul Kent Savunmas&#; üyesi Cihan Uzunçar&#;&#;l&#; Baysal, kentsel dönü&#;üm projelerinin depremle alakas&#; olmadan yürütüldü&#;ünü di&#;er taraftan ise kira vermekte zorlanacak insanlar&#;n hasarl&#; evlerde kalmak zorunda olduklar&#;n&#; söylüyor. Baysal, “Rantsal dönü&#;üm yap&#;lamad&#;&#;&#; için zemini sa&#;lam olmayan mahalleler gözard&#; ediliyor. Riskli binalardaki insanlar ise susup oturmak zorunda” diyor ve &#;öyle örnekliyor:

“Mesela Gaziosmanpa&#;a’da riskli alan ilanlar&#; ard&#; ard&#;na devam ediyor. Oysa zemin olarak en sa&#;lam yerlerden biri ve bu yüzden rant&#; yükseldi. Tamamen rant ekonomisine hizmet eden kentsel dönü&#;ümle depremle alakas&#; olmayan iki katl&#; konutlardan insanlar zorla tahliye edildi, soka&#;a at&#;ld&#;. Belediyeden gelen kira ise bir süre sonra kesildi.”

Baysal, öbür tarafta gidecek yerleri olmayan, kira veremeyeceklerini bildikleri için kayg&#;lanan insanlar&#;n evini bo&#;altamad&#;&#;&#;n&#; dile getiriyor; “Maalesef insanlar evlerinin hasarl&#; oldu&#;unu bile bile oturmaya mecbur b&#;rak&#;l&#;yor. Depremde evlerinin ba&#;&#;na y&#;k&#;laca&#;&#;n&#; bile bile… Ya&#;am hakk&#; ihlaliyle kar&#;&#; kar&#;&#;ya insanlar.”

‘SADECE TOK&#; B&#;NALARI DE&#;&#;L LÜKS KONUTLAR DA BO&#;’

“&#;stanbul’da müthi&#; bir konut sto&#;u var” diyor Baysal ve ekliyor: “Sadece TOK&#; binalar&#; de&#;il lüks konutlar da var. Bu bo&#; konutlar&#;n halka aç&#;lmas&#; gerek.”

Baysal, deprem bölgesinde yer almayan fakat evsizlik sorununun ya&#;and&#;&#;&#; Barcelona’dan örnek vererek anlat&#;yor:

“Barcelona Belediye Ba&#;kan&#; Ada Colau bankalara ‘Elinizde yat&#;r&#;m amaçl&#; tuttu&#;unuz bo&#; konut sto&#;unu halka aç&#;n ya da fazla fazla vergi alaca&#;&#;m” dedi. Bu &#;ekil tedbirlerin al&#;nmas&#; laz&#;m. Bunu merkezi yönetimden bekleyemeyiz ama en az&#;ndan yerel yönetim, belediyeler bunun olanaklar&#;n&#; ara&#;t&#;r&#;p, açabilir. Bunu yapacak güçte bir devlet otoritesi var m&#; &#;u anda? Hay&#;r, yok. Hepimiz sava&#;a odaklanm&#;&#; durumday&#;z. Maalesef deprem de unutuldu.”

‘&#;MAR BARI&#;IYLA, VATANDA&#;A SEN BA&#;ININ ÇARES&#;NE BAK DEN&#;LD&#;’

Baysal, son olarak fazla kat ç&#;km&#;&#; binalara imar bar&#;&#;&#;yla ruhsat verildi&#;ini hat&#;rlat&#;yor:

“Binan&#;n güvenli&#;ine bak&#;lmadan t&#;k&#;r t&#;k&#;r imar bar&#;&#; ruhsatlar&#; verildi. Devlet ne demi&#; oldu? Ben senin evini imar bar&#;&#;&#;na sokuyorum ama depremde y&#;k&#;l&#;rsa sen sorunlusun. Benim ya&#;am hakk&#;m&#; güvence alt&#;na almas&#; gereken devlet sen kendi ba&#;&#;n&#;n çaresine bak diyor. Bir de böyle vahim bir &#;ey var. &#;mar bar&#;&#;&#;na kaç milyon ki&#;i ba&#;vurdu. Y&#;k&#;ld&#;&#;&#;n&#; dü&#;ünün. Kaç bin ki&#;i ölecek? Bu kimin sorumlulu&#;udur? Bunlar&#;n dü&#;ünülmesi laz&#;m.”

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası