mayalı köy peyniri nasıl yapılır / Mayalı Köy Peyniri - Nefis Yemek Tarifleri - #

Mayalı Köy Peyniri Nasıl Yapılır

mayalı köy peyniri nasıl yapılır

Evde peynir nasıl yapılır? Mayalı, mayasız, yoğurt ve sirke ile ev yapımı peynir tarifi

Mayalanma işlemi için oda sıcaklığında 1,5 saat bekletin. Daha sonra süt, koyu bir kıvam aldıysa mayalanmış demektir. Kıvam testini yaptıkan sonra bıçağın ucuyla hafif çizikler atıp 1 saat bekletin. Peynirleri bir tülbente alın ve fazla suyunun süzülmesi için birkaç saat bekletin. Suyunu süzdükten sonra peyniri hafifçe yoğurun ve ağır kapların arasına yeleştirip birkaç saat daha bekletin.

Derin bir kaba tuzlu suyu ekleyin ve peynirleri büyük parçalara bölüp tuzlu suya ekleyin. Kapağını kapatıp buzdolabında 3 saat bekletin. Daha sonra tuzlu sudan çıkarıp servis edebilirsiniz.

Evde peynir nasıl yapılır Mayalı, mayasız, yoğurt ve sirke ile ev yapımı peynir tarifi

MAYASIZ PEYNİR NASIL YAPILIR? SİRKE İLE PEYNİR YAPIMI

MALZEMELER:

2 kilogram süt
Yarım çay bardağı sirke
1 tatlı kaşığı kaya tuzu

MAYASIZ PEYNİR NASIL YAPILIR?

Sütü kaynatın. Elinizle kontrol edip çok az yakacak ısıya gelmedi için bekletin. Ardından sirke ilave edin. Süt kesilmeye ve rengi de yeşile dönecektir. Daha sonra tencereyi bir bez ile sarın ve 15 dakika kadar bekletin. Ardından kesilen sütü kevgirle toplayınve bez bir torbaya alın.

Kevgiri tencereye yerleşirin ve bez torbayı üzerine koyun. Bez torbanın üzerine de bir ağırlık koyun ve 5 saat kadar bekletin. Peyniriziniz hazır! Kaya tuzunu ekleyip buzdolabına alabilirsiniz.

Evde peynir nasıl yapılır Mayalı, mayasız, yoğurt ve sirke ile ev yapımı peynir tarifi

YOĞURT İLE PEYNİR YAPIMI (ÇÖKELEK PEYNİR TARİFİ)

MALZEMELER:

6 kilogram ev yapımı yoğurt
Tuz
Birkaç damla limon suyu ya da limon tuzu

YOĞURT İLE Peynir NASIL YAPILIR?

Çökelek diğer peynirlerin aksine sütle değil yoğurtla yapılır. Tabii burada da yoğurdunuzun doğal ev yapımı olmasına dikkat etmelisiniz. Yoğurdun kıvamı çok koyuysa sulandırmanızda fayda var.

Yoğurdu tencereye alıp ocakta kaynatın. İçine tuz ve limon suyunu da ekleyip dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.

Soğumasını beklediğiniz yoğurdun fazla suyunu bir süzgeçle süzün. Çökeleğiniz hazır.

Çökeleği hemen tüketecekseniz buzdolabına, uzun süre kullanacaksanız derin dondurucuya kaldırın.

False

Şirden Mayalı Peynir

Şirden Mayalı Peynir

Malzemeler
5 lt çiğ süt,(inek, keçi, manda sütü karışık da olabilir. Ya da hangisine ulaşıyorsanız sadece onu da kullanabilirsiniz.
yarım kapak şirden mayası,
Gıda termometresi,
yarım su bardağı ev yoğurdundan yapılmış koyu ayran.
1 kavanoz öğütülmüş kaya tuzu.

Yapılışı
Peynir yapımına sütümüzü pastörize ederek başlıyoruz. Sütü bir tencereye boşaltıp, daha büyük bir tencereye de biraz su koyarak, su dolu tencereye, süt tenceresini oturtup ocağa koyun.
Benmari usulüyle ısınmaya başlayan sütü termometreyle kontrollü olarak 75 dereceye gelene kadar ısıtın. Bu ısıda 15 saniye tutmamız pastörize olması için yeterli. Ardından sütü dakikada hızlıca soğutmanız gerekiyor. Bunun için, içini buz aküleri ile doldurduğunuz lavaboya tencereyi alıp, musluğu açarak soğuk suyla tenceredeki sütü hızla soğutun. Soğuk su musluktan dolarken, tencereye değerek ılıyan su da lavabonun deliğinden boşaldığı için, devir daim sistemiyle süt kısa sürede soğuyacak. Soğutma esnasında tencerenin ağzı kapalı olmalı. Arada bir musluğu kapatıp, termometreyle sütün sıcaklığını ölçün. Sütü peynir mayalama sıcaklığı olan 33 ya da 34 derece ısıya düşürün.
Mayalama ısısına gelen süte şirden maya ve ayranı ekleyip, hafif hareketlerle karışmasını sağlayın. Bu aşamada sütü çok dalgalandırmayın. Kaşığı tencerenin içerisinde birkaç küçük hareketle gezdirip çıkartmanız yeterli olacaktır.
Tencerenin kapağını kapatıp, yoğurt mayalar gibi sarıp, saat kadar bu şekilde mayalanması için bırakın.
Mayalanan peyniri açtığınızda sütün pıhtı haline geldiğini göreceksiniz. Bıçakla pıhtıyı 2 cm aralıklarla kesip, küçük kareler elde edin. Tencereyi şöyle bir sallayıp pıhtıyı biraz hareket ettirip, ağzını tekrar kapatarak yarım saat daha bekletin. Yarım saatin sonunda pıhtı dibe çökmüş peynirin yeşil suyu üste çıkmış olarak görünecek.
Artık telemeyi süzme zamanı geldi. Büyük bir tencerenin üzerine bir kevgir süzgeci oturtup, içine peynir süzmeye uygun bir bez kese koyun ve telemeyi buraya yavaş yavaş dökerek aktarın. Suyu iyice süzülene kadar keseyi süzgecin üzerinde bekletin.
Yaklaşık yarım saat sonra teleme biraz süzülmüş olacak. Artık peynirin üzerine ağırlık koyarak ya da iki kesme tahtasının arasında, cendereyle sıkıştırarak telemenin sudan tamamen ayrılmasını sağlayabilirsiniz.

Peynirin süzülüp, suyunu bırakması saat sürüyor, sonra peyniri dilimleyin. Bu aşamada taze peynirin tadına bakabilirsiniz. Sütü pastörize ederek yaptığımız için tazeyken de tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
5 litre inek sütünden 4 litre peynir altı suyu (whey), keçi, koyun ya da manda sütünden se daha çok peynir daha az su çıkacaktır. Peynir altı suyunuzu dolapta bir hafta 10 gibi bir süre muhafaza edip, bu süre zarfında tüketmelisiniz. Peynir altı suyu, lor peynir yapımında ya da ekşi mayalı ekmek yapımında kullanabileceğiniz protein ve besin değeri çok yüksek bir üründür. Dilerseniz henüz sıcakken bir bardağa koyup içebilirsiniz de, son drece lezizidir.

Salamura Yapmak
Dilimlere ayırdığımız peynirlerin her tarafını bolca öğütülmüş kaya tuzuna bulayıp, uygun boydaki cam kavanoza doldurun. Buz dolabında bu şeklide 2 -3 gün bekletip, içindeki peynir altı suyunun çıkıp, peynirin sertleşmesini bekleyin. Bundan sonra peynirinizi hemen tüketmeye başlayabilirsiniz. Unutmayın salamurada ne kadar beklerse peynirin lezzeti artacaktır.

Tarifimize ait videolu anlatım için tıklayınız.

Afiyet olsun.
Ferda Uslu

Koyun Peyniri Nedir

Ülkemiz peynir çeşitleri açısından oldukça zengindir. Birbirinden lezzetli, meşhur ve kendine özgü peynirleri vardır. Bunların içinde sofralarımızda en çok yer alanlardan biri de Ezine peyniridir. Özellikle Çanakkale’de üretilen Ezine koyun peyniri bu peynirler içinde en çok tercih edilen ve severek tüketilen peynirlerdendir.

Koyun peyniri yüksek oranda koyun sütünden elde edilen besin değeri oldukça yüksek bir peynirdir. İnsan vücuduna sayısız faydaları vardır.

Koyun Peyniri Nasıl Tüketilir?

Koyun peyniri hem sağlık hem de lezzet açısından sofraların vazgeçilmezi olan peynir çeşitlerindendir. Kahvaltılarda sade bir şekilde sıklıkla tüketileceği gibi farklı şekillerde de yapılarak yenilmektedir. Yumurtayla birlikte yapımı kolaydır ve çok faydalıdır. Ayrıca hamur işlerinde, tost ve sandviç içlerinde, makarnalar ve pizzalarda da tüketilebilir ve oldukça lezzetlidir.

Koyun Peyniri Nasıl Yapılır?

Koyun peyniri yapımı %90 oranında koyun sütü sağılarak yapılmaktadır. Sağma işlemi tülbent yardımıyla sütü süzerek olmalıdır. Süt sağımından sonra sütü derin bir kazanda veya krom kaplarda saat bekletmek gerekir. Daha sonra bekletilen süt iyice kaynatılır. Kaynayan süt tekrar ılık hale gelene kadar bekletilir. Sırasıyla mayalama, süzme ve tuzlama işlemleri yapılır. Mayalama için 20 litre süte bir çay kaşığı peynir mayası katılması yeterlidir. Sütle maya karıştırılarak ağzı sıkıca kapatılır. Bir bezle iyice sarılarak yaklaşık 2 saat bekletilir. 2 saat bekleyen mayalanmış koyun peyniri bez torbalara konularak özenle süzülmesi sağlanır. Bu işlemden sonra kaya tuzu ile hazırlanan kalıplardaki peynirlere tuz eklenir. gün sonra ise bir miktar tuz konularak kaynatılan su, dinlendirilerek bu kapların içindeki hazırlanmış koyun peynirine dahil edilir. Tekrar ağzı sıkı kapatılarak kaplarda karanlık ve serin olan bir yerde saklanır. En az 1 ay bekletildikten sonra tüketilmeye başlanabilir.

 

Koyun Peyniri Nasıl Saklanır?

Tüm peynir çeşitlerinde olduğu gibi koyun peynirinin muhafaza edilme şekli çok önemlidir. Son kullanma tarihine dikkat edilmelidir. Son kullanma tarihi geçen peyniri tüketmek ciddi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Koyun peyniri, ambalajından çıktığı veya kapağı açıldığı an tüketim süresine çok dikkat edilmelidir. Mutlaka serin bir yerde hatta buzdolabında ağzı sıkı kaplarda saklanmalı ve kısa sürede de tüketilmelidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası