ganglion kisti ameliyatı kaç saat sürer / Boyunda Kist Neden Olur? Ameliyatı Nasıldır? - Dr. Altan Yıldırım

Ganglion Kisti Ameliyatı Kaç Saat Sürer

ganglion kisti ameliyatı kaç saat sürer

Ganglion Kisti

Ganglion kisti el ve el bileği çevresinde en sık gözlenen kitledir. Bu kistler kötü huylu (habis=kanser) değildir ve diğer doku ve organlara uzanım (sıçrama) göstermezler. Ganglion sapı olan, sıvı dolu kistik bir yapıdır (resim 1). İçerisindeki sıvı madde jel veya jöle kıvamındadır. Kesin oluşma sebebi bilinmemektedir. Eklem veya kirişlerin zorlanması sonucu tepkisel olarak oluştuğu düşünülmektedir. Gerçekten de ganglion en sık el bileği ekleminin sırtında gözlenir (Resim 2). El bileği ekleminin avuç içine bakan bölgesi ve parmak uçlarının eklem kenarı diğer sık gözlendiği bölgelerdir (Resim 3 ve 4). Ganglion kistleri zaman içerisinde boyut olarak değişkenlik gösterir. Büyüyebildiği gibi küçülebilir veya tamamen ortadan kaybolabilir. Tamamen kaybolduktan bir süre sonra eklemin zorlanması ile tekrar ortaya çıkabilir.

(Şekil 1)

(Şekil 2)

(Şekil 3)

(Şekil 4)

TANI NASIL KONUR

Kitlenin yeri ve klinik görüntü genellikle tanının konması için yeterlidir. Ganglion kistleri ağrılı veya ağrısız olabilir. El sırtında olanlar yuvarlak ve oval şekilli, kısmen yumuşak kıvamdadır. Parmak ucu ve avuç içinde olanlar ise yaklaşık olarak bezelye büyüklüğünde, ağrılı ve oldukça set kıvamdadır. Bazen hasta tarafından kemik dokusu zannedilebilir.

Her hastada eklem radyografisi istenmesi tartışmalı olmakla birlikte ek patolojilerin atlanmamasını sağlar. Sıklıkla gözlenen ek patoloji, kitleye komşu eklemde aşınma-kireçlenme (artrit) sonucu oluşan kemik çıkıntılardır (spur).

Ganglion Kisti Tedavisi

Tedavi genellikle cerrahi uygulanmasını gerektirmez. Ağrı mevcut ise eklemi hareketsiz tutacak atel adı verilen cihazlar ve ilaç kullanılabilir. Kitlenin bir enjektör yardımı ile boşaltılması (aspirasyon) denenebilecek diğer bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem sonrası kitlenin tekrarlaması (sıvı ile dolması) oranı yüksektir. Kitle ağrısız ise sadece gözlem ve takip yeterlidir. Ağrının geçmemesi, kitlenin komşu olduğu eklemde hareket kısıtlılığına neden olması veya kozmetik olarak hastayı rahatsız edecek boyutlara gelmesi (resim 5) durumunda cerrahi tedavi seçeneği izlenebilir. Kitle el bilek ekleminde ise açık veya artroskopik (kapalı) yöntemle alınabilir (video). Diğer bölgelerde açık cerrahi tek seçenektir. Usulüne uygun yapılmış cerrahi tedavi sonrası başarı oranı %90 dolaylarındadır. Cerrahi esnasında çevre dokular dikkatlice korunarak kitle ve komşuluğundaki eklemin kapsülü alınır (resim ).

5e
6e
7e

(Şekil 5)

(Şekil 6)

(Şekil 7)

CERRAHİ TEDAVİ NASIL BİR SÜREÇ İZLER, BENİ NELER BEKLİYOR?

Ortopedi veya El Cerrahisi uzmanı muayenesi sonrası röntgen grafisi istenebilir. Cerrahi büyük çoğunluğunda günübirlik (hastanede kısa yatış) olarak uygulanır. Genel anestezi uygulanmasına gerek yoktur. Bölgesel (aksiller blok veya RIVA) anestezi uygulaması genellikle yeterli olmaktadır. Kitle el bilek ekleminde ise açık veya artroskopik (kapalı) yöntemle alınabilir. Diğer bölgelerde açık cerrahi tek seçenektir. Doktorunuz ile görüşmenizde özel koşullarınızdan bahsetmeniz (kronik hastalıklar, devamlı kullanılan ilaçlar vb) önemlidir. Cerrahi sonrası erken dönemde (ilk 3 gün)soğuk uygulama ve elin kalp seviyesinin üzerinde tutulması ağrı ve zonklamayı azaltacaktır. Erken dönemde el bileğinizin çevresinde bir sargı veya muhtemelen atel olacaktır. Sargı genellikle gün arasında açılarak yaranın durumu kontrol edilir. Her hangi bir sıkıntı gözlenmiyor ise banyo yapmanız mümkün olacaktır. Bu sürenin sonunda nadiren fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamasına geçilebilir. Genel süreç, uygulanan cerrahi ve bileğinizin durumuna göre değişkenlik gösterse de 3 hafta içinde normal günlük hayata dönüş beklenebilir.

OLASI TERSLİKLER

En önemli terslik cerrahi sonrası kitlenin tekrarlamasıdır fakat bu olasılık oldukça düşüktür. Özellikle el bileği ekleminde, cerrahi sonrası sertlik ve hareket kısıtlılığı oluşma riski mevcuttur. Cerrahi yara bölgesinde kan birikmesi (hematom), enfeksiyon (iltihap) oluşumu, cerrahi bölgesinde doku yapışıklığı nedeni ile parmak hareketlerinde kısıtlılık, kronik ağrı (RSD), beklenen sonuçların geç veya hiç alınamaması akla gelen diğer tersliklerdir.

Prof. Dr. Hakan Gündeş’in Konuyla İlgili Yayını İçin Tıklayınız…

 “Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”

Önceki İçerikDe Quervain

Sonraki İçerikTetik Parmak

Hakan Gundes

EL BİLEĞİ KİSTİ

e-Posta
Yazdır
PDF

El bileği kisti nedir? Neden oluşur?

Eklem kapsülü, tendon veya tendon kılıfı üzerinden çıkan içi jel kıvamında bir sıvı ile dolu kistik yapıdaki iyi huylu kitlelerdir. Daha çok eklem kapsülünün zayıf olduğu bölgelerden eklem kapsülünün yukarı doğru fıtıklaşarak içine eklem sıvısı ile dolması ile oluşur. Eklem sıvısının fıtıklaşan kapsülün içine girip çıkması nedeni ile şişliğin sertliği ve büyüklüğü günden güne değişiklikler gösterir

El bileği kistleri kimlerde görülür? El bileği dışında başka yerlerde oluşabilir mi?

Genellikle yaş arasında ve daha çok kadınlarda görülür. Tek bir kist şeklinde ve çoğunlukla el bileği ve eldeki belli yerlerde çıkmakla beraber, el ve el bileğinin hemen her ekleminde yerleşebilir. Ganglion el bileğinin sırtında,el bileğinin iç yüzünde, avuç içinin parmaklara yakın kısmında ve parmakların en uç eklemleri hizasında, hatta ayakta oluşabilir.

Bu kitlelerin oluşmasının nedenleri nedir? Kistler kendiliğinden gerileyebilir mi?

Kesin bir sebebi yoktur. Tekrarlayan küçük travmalar sonrası oluşabilir. Hastanın mesleği ile doğrudan bir ilişki yoktur. Aniden ortaya çıkabileceği gibi aylar içinde yavaşça gelişebilir. Hastalar genellikle oluşan şişlik nedeni ile doktora başvururlar. Şişlik dinlenme ile azalıp aktivite ile artabilir. Bazen kistin patlaması sonucu tamamen ortadan kalkabilir. Fazla büyüyen kistler eklem hareketleri sırasında ağrıya neden olabilir. Bu kistler kötü huylu değildir, başka bölgelere yayılmaz.

Tanı nasıl konur? Bulguları nedir?

Muayene sırasında kist bölgesinde çıkan kitlenin tespiti ile tanı konulur. Oval veya daire şeklinde; yumuşak veya çok sert kıvamda olabilirler. Üzerine bası geldiğinde veya yumruk yapma sırasında ağrılı olabilirler. Genellikle parmak dibindeki küçük nodüller sert kıvamdadır.

Alttaki eklem mekanik patolojilerini ve kemik lezyonlarını ekarte etmek için radyolojik tetkik yapılması faydalıdır. Aslında ağrı her zaman kist nedeni ile oluşmaz. Bazen altta yatan bağ yaralanması ağrının asıl nedeni olabilir. Bu ayrımın çok iyi yapılması; şüpheli durumlarda MRI denen bilgisayarlı film tetkikinin eklenmesi faydalı olabilir. Operasyon sonrası gerilemeyen ağrının en sık rastlanan sebebi tanı konmayan bağ hasrlanmalarıdır. 

Kistlerin tedavisi nasıl yapılır ? Ameliyat ne zaman yapılmalıdır?
Tedavi çoğu hastada gözleme almak yönünde olmalıdır. Genellikle süreç kitlenin azalıp çoğalması setleşip yumuşaması ile seyreder. Kitleler çoğu zaman ağrısız olarak seyreder. Bazıları zaman içinde kaybolabilir. Kist ağrılı hale geldiğinde; hareketler ve fonksiyonlarda kısıtlanma meydana geldiğinde; çok aşırı şişlik oluşup estetik olarak kötü görünüm oluştuğunda cerrahi tedavi uygulanmalıdır.

Kist ameliyatı nasıl yapılıyor?

Ameliyat kolun tamamının uyuşturulduğu bölgesel anestezi altında yapılıyor Kola uygulanan turnike ile tamamen kanamasız ortamda ameliyat gerçekleştiriliyor. Kist üzerinden açılan yaklaşık iki cm’lik kesi ile girilerek kitleye ulaşılır Kitlenin duvarı çok incedir. Ameliyat sırasında patlayabilir Mümkün olduğunca dikkatli şekilde kitle etrafından ayrılarak ekleme kadar takip edilir. Cerrahi işlemin usulüne uygun yapılması tekrarlama oranını düşürür. Özellikle lokal anestezi ile yeterli uyuşturma sağlanmadan; kanamasız ortam yaratmadan yapılan ameliatlarda cerrahi yetersiz kalabilir. Kistin tamamının ekleme kadar takibini sağlamak gereklidir.

Ameliyat sonrası kist takrarlayabilir mi?

Kistin tekrarlaması mümkündür. Cerrahi ne kadar dikkatli yapılırsa yapılsın belli oranda tekrarlama riski vardır. Kistin nüks ihtimalini en aza indirmek için köken aldığı eklem aralığına kadar ulaşmak ve burada bir pencere oluşturarak çıkarmak gerekir. Bazı olgularda ameliyat sonrasında on gün süre ile atel kullanımı gerekebilir. Hastalar normal aktivitelerine kısa sürede geri dönerler. Bazı olgularda ameliyat sonrası kısa şişlik dönemi olur ama bu gittikçe azalır.

Elde başka yerleşim bölgeleri var mı? bu bölgelerde dikkat edilmesi gereken durumlar nedir?

El bileğinin iç tarafında oluşan kistler genellikle damarların etrafını sararlar bu kistlerin eksizyonu sırasında damarların güzelce ayrılıp herhangi bir zarara uğratılmadan kistin çıkarılması funduszeue.info herzaman kolay olmaz damarla kist içiçe girmiş olabilir.

Bazen parmakların bükülmesini sağlayan kirişlerin üzerinde yeralan ve hareketin aksını düzenleyen köprülerin üzerinde de kkistler oluşmaktadır. Bunlar bazen üzerinden geçen sinire basısı nedeni ile çok ağrılı olabilmektedirler. Bu tip kistler genelde gerilemezler. Cerrahi olarak kitlenin çıkarılması en iyi tedavi yöntemidir.

Bazen el bileği iç tarafında kirişler ve ana sinirlerin geçtiğ tünel tabanında eklem fıtıklaşması olabilir ve sinire ciddi bası oluşfunduszeue.info olarak kısa zamanda sinir sıkışması olan olgularda şüphelenmek, gereğinde bilgisayarlı film çektirmek gereklidir. Eğer tetkik yaptırma imkanı yok ise en azından sinir gevşetme ameliyatlarında tünel tabanını dikkatlice değelendirmek gerekir.

YOUTUBE VİDEOLARIMIZA AŞAĞIDAKİ LİNKDEN ULAŞABİLİRSİNİZ ↓

→El Bilek Kisti Nedeni ile Opere Edilen Hastanın Görüşleri


busy

EL CERRAHİSİ ANESTEZİSİ

elanestazi

Hastaların ameliyat sırasında ve sonrasındaki anestezi risklerinin azaltılması ve etkili ağrı kesilmesi temel hedefleri el cerrahisinde kullanılan anestezi alternatiflerinin geliştirilmesinde etkili olmuştur. El cerrahisi anestezisinde lokal, bölgesel ve genel anestezi teknikleri kullanılabilir. Kullanılan teknik hastanın işlem yapılacak bölgesi, sağlık durumu, psikolojik durumu değerlendirilerek karar verilir.

Lokal anestezi
Lokal anestezi küçük alanların (parmak, küçük cilt kesileri vb) uyuşturulmasında cilt altına verilen ilaçlar yardımı ile yapılır. Bu yöntem ile birlikte damar yoluyla verilen rahatlatıcı ilaçlar yardımı ile hastanın rahatlaması sağlanır. Basit, uygulanması kolay ve çok az riski olan bir yöntemdir. Küçük cerrahi işlemlerde ağrı giderilmesinde en iyi yöntemdir. Hasta operasyon sonrasında hemen hastaneden ayrılabilir. Bu teknik ile hastanın ameliyat sonrası yemek yemesinde ve su içmesinde sorun yoktur.

Bölgesel anestezi ( Regional Anesthesia)
Bölgesel anestezi, vücudun ana sinirlerinin yakınına yapılan ilaçlar yardımı ile sinir hem motor , hem de duyu fonksiyonlarının geçici bir süre için durdurulmasıdır. Lokal anesteziye göre daha geniş bölgelerin uyuşturulması sağlanmaktadır. Genellikle kolda ultrason eşliğinde veya sinir stimülatörü yardımı ile sinirlerin geçiş yerleri tespit edilir. Bu anestezi türü mutlaka ameliyathane koşullarında uygulanmalıdır. Hastanın rahatlatılması için beraberinde damar yolundan rahatlatıcı (sakinleştirici) ilaçlar verilebilir. Bu yöntem sayesinde ameliyat sırasında kolun uyuşturulmasının yanında ameliyat sonrasında oluşabilecek erken dönem ağrılarının da önüne geçilir. Bu yöntem ile hasta genel anestezi risklerini almaz. Ameliyat sonrası hasta hemen yemek yiyebilir, su içebilir. Ameliyat sırasında uygun durumlarda cerrah ve anestezi ekibi tarafından bilgilendirilebilir. Eğer hasta işlem sırasında uyumak ister ise sakinleştirici ilaçlar yapılabilir. Ayrıca parmaklarda dolaşım kaybı olan hastalarda hem ağrı gidermek hem de parmakta kan dolaşımının artırılmasına yardımcı olmak amacıyla bölgesel anestezi yapılan alana kateter takılarak sürekli ağrı kesilmesi sağlanabilir. Yöntemin uygulanması rahat ve kısa süre almaktadır. Hasta yöntem uygulanır iken çok rahatsızlık hissetmemektedir. Bölgesel anestezi kişisel farklılıklar göstermekle birlikte genelde 6–8 saat arası kolun kullanılamamasına neden olur. Hasta kolunu tam kullanıncaya kadar hastanede yatırılır.

Komplikasyonları oldukça az görülür. Anestezinin yeterli düzeyde olmaması, iğne yapılan sahada acı ve morarma, birkaç gün karıncalanma hissi az sıklıkta görülebilir. Anestezist ameliyat öncesi ağrının kesilip kesilmediğini, kolun uyuşması gereken bölgelerinde bir sorun olup olmadığını kontrol eder.

Bölgesel anestezi olarak supraklavikular blok, aksiller blok, interskalen blok, infraklavikular blok, dirsek seviyesi ulnar blok, el bileği bloğu yöntemleri de kullanılır.

Genel anestezi
Bu yöntem ile hasta uyku haline geçirilip ameliyatı yapılır. Ameliyat öncesi saat açlık süresi gerekir. Riskleri bölgesel anesteziye göre daha fazladır. Genelde çocuklarda, psikolojik durumu iyi olmayan ve/veya birkaç bölgesinde operasyon yapılacak erişkin hastalarda kullanılır. Hastanın ameliyat sonrası ağrıları yapılacak diğer analgezi yöntem ve ilaçları ile giderilir. Ameliyat sonrası en az 4 saat yemek yenmesine ve su içilmesine bazı komplikasyonlara yola açabileceği için izin verilmez. .

El,El bileği, el bileği kırıkları,scafoid kırığı, kienböck hastalığı, geçmeyen el bileği ağrıları, el bileği kırıkları, Artroskopi, önkol kırıkları, çocuk kırıkları , yaşlılarda kırık tedavisi , Diz ağrısı ,diz artoskopisi, menüsküs, diz protezi, protez ,kalça protezi, omuz çıkığı, Omuz ağrısı, Omuz artroskopisi, Ayak bileği kırıkları, ayak bileği artroskopisi, halluks valgus, dirsek ağrısı, dirsek kırıkları,omuz kırıkları, sinir yaralanması, kalça kırığı , bacak kırığı, romatizma, kireçlenme, boyunda eğrilik, boyun ağrısı, ortopedik ayakkabı, ortopedik ortez protez, ortopedi,ortopedi travmatoloji, ortopedi doktoru, ortopedi nedir, kırık çeşitleri, kırık çıkıkta ilk yardım, kemik erimesi, kemik ağrısı,çıkık , burkulma , incinme , kemik hastalıkları, ganglion, karpal tünel, sinir sıkışması, tetik parmak, hareket kısıtlılığı, bel ağrısı, boyun ağrısı,

Baker Kisti Nedir? Tedavi Edilmezse Neler Meydana Gelebilir?

Dizin arka bölümünde oluşan ve zaman içinde büyürse oldukça şiddetli ağrılara ve dolaşım bozukluğuna neden olan Baker kisti artmış miktarda eklem sıvısı içeren bir bursa hastalığıdır. Genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülen kistik yapı pek çok farklı sağlık sorunu nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Tedavisinde ise genel olarak Baker kistine neden olan komplikasyonlar üzerinde yoğunlaşılmakta ve ilaçla tedavi,  ya da cerrahi operasyonla hastaların günlük hayatlarına dönmeleri sağlanmaktadır.

Baker Kisti Nedir?

Diz içinde çeşitli nedenlerle biriken eklem sıvısının artarak dışarıya doğru taşmaya başlamasıyla oluşan ve bu bölgede görünen şişlik ve gerginliğe neden olan çıkıntı Baker kisti nedir sorusunun cevabıdır. En sık görüldüğü bölge gastroknemius bursasıdır. Yuvarlak, düzgün yüzeyli ve yumuşak bir kitle olan Baker kisti başlangıç evresinde çok fazla semptoma neden olmasa da büyümesi durumunda keskin ağrılara neden olabilmektedir. Diz arkası Baker kisti özellikle dizin bükülmesini içeren fiziksel aktiviteler sırasında hem kişilerin zorlanmasına hem de ağrılara neden olmaktadır.

Baker Kisti Neden Olur?

Baker kisti hastalıkları genellikle kıkırdak yırtıkları ve diz eklemi iltihapları nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu komplikasyonlar nedeniyle eklemlerin çok fazla sürtünme olmadan yumuşak hareketler gerçekleştirmesini sağlayan kayganlaştırıcı sinovyal sıvı birikmekte ve Baker kistini oluşturmaktadır. Özellikle fiziksel aktiviteler sırasında meydana gelen yaralanmalar, darbeler ve travmalarla romatizmal hastalıklar Baker kistine neden olmaktadır.

Kistin oluşum nedenleri arasında osteoartrit olarak da bilinen yaşa bağlı kemik dejenerasyonu ve aşınmaları, romatoid artrit ve gut hastalığı gibi romatizmal hastalıklar da bulunmaktadır.

Baker Kisti Nasıl Anlaşılır?

Diz arkasında meydana gelen ve şişlik şeklinde kendini gösteren sol ya da sağ Baker kisti eklem hareket açıklığı kısıtlılığına neden olmaktadır. Şiş bölge çevresinde görülen ve hareketle birlikte daha belirgin hale gelen gerginlik ve ağrı Baker kistinin yaygın görülen belirtileri arasında bulunmaktadır. Özellikle diz hareketlerinde duyulan keskin ağrıyla karakterize olan Baker kisti bacakların uzatılmasında, dizlerin bükülmesinde ya da gerilmesinde ve uzun süre ayakta kalındığında hastalara rahatsızlık vermektedir.

Kist, bazı durumlarda patlayabilmekte ya da yırtılabilmektedir. Baker kisti patlarsa bu bölgede kızarıklık ve şişkinlik yaratmaktadır. Aynı zamanda kitle içinde yer alan sıvı yayılım göstereceği için dizden baldıra doğru yayılan bir ağrı oluşmaktadır. Bu durum derin ven trombozu denen toplar damar hastalıkları ile karışabilmekte ve bu nedenle yanlış tedavi edilebilmektedir.

Başlangıçta çok fazla belirti göstermeyen Baker kisti şiddetli ağrı olması  ya da kistin patlaması durumunda tanı ve ayırıcı tanı için diz röntgeni, MR’ı, Doppler ultrasonografisi ve eklem ultrasonografisi gibi görüntüleme yöntemleri ile teşhis edilmektedir.

Baker kisti teşhis edildikten sonra semptomların artmaması için hastaların yoğun egzersizlerden ve ani bacak hareketlerinden kaçınması gerekmektedir.

Baker Kisti Kendiliğinden Geçer mi?

Baker kisti bazı vakalarda kendiliğinden geçmektedir. Uzman hekimler kontrolünde takip edilen kist, yalnızca fizik tedavi uygulamaları ve tavsiye edilen egzersiz hareketleriyle zaman içinde kaybolmaktadır. Vakaların ortalama %70’inde kistin kaybolduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte Baker kistinin kendiliğinden geçmesi oldukça uzun sürmektedir. Kistik oluşum bazı vakalarda yıllar sonra ortadan kalkmaktadır.

Baker Kisti Tedavisi

Kist semptomatik hale geldiği zaman çoğu hasta Baker kisti nasıl tedavi edilir şeklinde araştırma yapmaktadır. Dejeneretif eklem hastalığının tedavisinde öncelikle buz uygulamaları tavsiye edilmektedir. Buz ve bandaj uygulamaları genellikle şişliğe eşlik eden herhangi bir semptom görülmediği durumlarda etkilidir.

Bununla birlikte bu uygulamalar ve egzersizlerle kendiliğinden geçmeyen Baker kisti için ilaçlı tedaviye başlanmaktadır. Akut aşırı ağrılı ve şiş Baker kistinin steril aspirasyon uygulamasıyla iğne yoluyla boşaltılarak glukokortikoid verilmesi hem ağrıları hem de  romatizmal yangıyı azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. Baker kisti tedavi yöntemlerinden biri de Ultrason eşliğinde gerçekleştirilen işlemle aspirasyondur.  Böyleceiğne yardımıyla kistin içindeki sıvı boşaltılmaktadır. İğneli aspirasyon tedavisinin ardından bazı hastalara fizik tedavi önerilmektedir. Bazı durumlarda ise kistin tedavi edilebilmesi için kiste neden olan romatizmal veya ortopedik eklem patolojisinin de tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu anlamda anti-romatizmal ilaçlardan veya cerrahi yöntemlerden faydalanılmaktadır.

Baker Kisti Tedavi Edilmediğinde Neler Olabilir?

Baker kisti tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde patlayabilmektedir. Patlama nedeniyle açığa çıkan eklem sıvısı baldırlara doğru akmakta ve dizden ayak bileğine kadar keskin bir ağrıya, şişliğe ve renk değişikliklerineneden olmaktadır. Bu dramatik tabloda sıvı akışının gerçekleştiği baldır bölgesinde belirgin kızarıklık ve şişlikler görülmektedir. Bu durumda daha ciddi komplikasyonlara da neden olabilen Baker kisti bacak damarlarında kan pıhtısı oluşmasına da neden olabilmektedir. Bu nedenle şişlik ve kızarıklıkların devam etmesi durumunda en yakın zamanda bir sağlık kurumuna başvurmak gerekmektedir.

Baker Kisti Ameliyatı

Bazı durumlarda kendiliğinden geçen, bazı vakalarda ise ilaçlar ya da aspirasyon yöntemiyle tedavi edilen Baker kisti patladığında ya da çok ciddi komplikasyonlara yol açtığında hastalar ameliyat edilmektedir. Bununla birlikte Baker kisti ameliyatı en son çare olarak tercih edilmekte ve genellikle sıvı boşaltılsa da tekrarlayan vakalarda uygulanmaktadır.

Diz eklemi ameliyatlarında sıklıkla tercih edilen artroskopik yöntem, Baker kisti ameliyat yöntemlerinden biridir. Genellikle lokalanestezi altında gerçekleştirilen operasyonda amaç kistin tamamen çıkarılmasıdır. Bununla birlikte artroskopi operasyonlarının ardından kistin tekrar etme riski de bulunmaktadır. Zaman içinde tekrar tekrar sıvı birikmesi görülmesi durumunda ise açık ameliyat düşünülebilir. Açık ameliyatta kistin tamamı alınmakta ve kistin olduğu bölge kapatılmaktadır.

Cerrahi girişimlerin ardından tekrarlama olasılığı %40 olan Baker kistinin düzenli aralıklarla takip edilmesi gerekmektedir.

Baker Kisti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Baker kisti ameliyatı kist duvarının yırtılması gibi komplikasyonlar görülmemesi durumunda ortalama 30 dakika sürmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası