protein tozu karaciğere zararlımı / Protein Tozu Böbreğe Zarar Verir Mi? | Anadolu Sağlık Merkezi

Protein Tozu Karaciğere Zararlımı

protein tozu karaciğere zararlımı

Protein Tozu Böbreğe Zarar Verir Mi?

Sağlıklı ve ortalama ağırlıkta bir yetişkin kişinin günde vücut ağırlığının her kilogramı başına gram protein tüketmesi gerekir. Sporcularda ise sporun ağırlık derecesine göre kilogram başına – 2 gram arasında protein gereksinimi vardır. Sağlıklı yaşam için spor yapan kişilerin az yağlı et, balık, tavuk, yumurta ve az yağlı süt ürünlerini tüketerek vücudun gereksinimi olan kaliteli proteini sağlayabileceklerini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu “Bu kişilerin ekstra olarak protein tozu kullanmalarına gerek yok. Çünkü kas kitlesini 1 kilogram arttırabilmek için ek olarak günlük gram protein gereksinimi vardır. Ancak bazı protein tozları porsiyonda 80 gram kadar protein içerir. Bu miktar da protein sağlıklı ve dengeli beslenen bir kişi için çok fazla olduğundan, vücut fazla proteini enerji üretiminde kullanır” dedi.

Protein tozu veya fazla protein tüketimi böbreklere zarar verebilir

Gerek diyetle alınan proteinin gerekse protein tozu tüketiminin gereksinimden fazla olması halinde böbrek fonksiyonlarının direkt olarak etkilendiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu “Böbrek ve karaciğer, protein metabolizmasında merkezi bir rol oynayan organlardır. Albumin başta olmak üzere pek çok protein karaciğerde üretilir. Böbrek ve karaciğer arasındaki karmaşık etkileşim sonucu işlevini tamamlamış proteinlerin parçalanması ve vücuttan atılması işlemi gerçekleştirilir. Özellikle zeminde bir böbrek hastalığı olan kişilerde fazla miktarda alınan protein, böbrekleri olumsuz etkileyebilir” uyarısında bulunarak bazı besinlerin içerdiği protein miktarları hakkında bilgiler verdi:

  • Orta boy ( gram) ızgara tavuk göğüs 42 gram protein
  • Biftek ızgara ( gram) 36 gram protein
  • Izgara somon fileto ( gram) 42 gram protein
  • Ton balığı konserve ( gram) 25 gram protein
  • İki adet orta boy yumurta ( gram) 13 gram protein
  • Az yağlı süt ( ml) 10 gram protein
  • Yarım yağlı kaşar peyniri (40 gram) 11 gram protein
  • Badem ( gram) 21 gram protein
  • Mercimek çorba ( gram) 12 gram protein içeriyor.

 

Bir müsabaka veya yarışmaya hazırlanan sporcuların ise diyetteki protein miktarını arttırmalarını gerektiren birkaç durum vardır:

  • Büyüme çağındaki sporcular: Ağır sportif aktivitelerde buluna gelişme döneminde olan sporcuların vücutları daha fazla miktarda kaliteli proteine gereksinim duyar
  • Yeni ve yoğun bir programa başlayacak sporcular
  • Giderek ağırlaşan egzersiz programı uygulayan sporcular
  • Sakatlık sonrası iyileşme döneminde egzersizlere başlayan sporcunun iyileşmesine katkı sağlamak için tercih edilebilir.

Protein Tozu Kullanmak Zararlı mı?

Protein tozu zararlı mı sorusu, protein tozu kullanımının artması ile birlikte konuya uzak olan kişilerin sıklıkla dile getirdiği bir soru haline gelmiştir. Biz de bu sebeple vücut geliştiricilerin ve sporcuların en sık kullandığı supplementlerden biri olan protein tozu hakkında bir rehber hazırlamak ve protein tozu zararlı mı sorusunu cevaplandırmak istedik?

Protein Tozu Nedir?

Protein tozu farklı protein kaynaklarının saflaştırılması ile elde edilen tozdur. Bu kaynaklardan en çok bilinen ve kullanılan peynirdir. Peynir üretimi sırasında oluşan peynir altı suyunun protein haricindeki diğer besinlerinin ayrılması ile elde edilen ürüne whey protein denir. Piyasada satılan whey protein ürünleri sporcuların en çok tercih ettiği ürünlerden biridir. Whey, bir miktar sütte de bulanabilen bir üründür. (1)

Whey proteinin dışında sütten üretilen kazein protein tozu, laktoz intoleransına sahip bireyler için üretilen izole protein tozu, et proteini, farklı protein tozlarını bir arada içeren kompleks protein tozu ve bitkisel protein çeşitleri de bulunmaktadır. Bitkisel protein vegan ve vejetaryen bireylerin protein ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için üretilmektedir. Bitkisel protein yapımında pirinç, soya ve bezelye gibi farklı bitkilerden yararlanılmaktadır.

Piyasada bulunan protein tozu ürünlerini inceleyip satın almak için linke tıklayabilirsiniz.

Protein Tozu Zararlı mı?

Eğer fitness ve vücut geliştirme açısından özellikle kısa vadede yoğun bir gelişim hedefiniz yok ise protein tozu kullanmak sizin için elzem olmayabilir. Ancak bu durum protein tozu kullanmak zararlıdır demek değildir.

Yine de protein tozunun bir takım yan etkiler gösterebileceği durumlar vardır. Laktoz intoleransı olan kişilerde whey protein tozu sindirime bağlı gaz, şişkinlik, ishal ve kramp problemleri oluşabilmektedir. (2) Bu kişilerin izole protein tozu kullanması önerilir.

Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınların hiçbir supplementi doktor kontrolü olmadan kullanmamaları gerekir. Bu dönemlerde doğal beslenmenin önüne geçilmemelidir.

Bazı kişilerde inek sütüne bağlı protein alerjisi olabilmektedir. Bu durum ender görülüyor olsa bile kişilerde kurdeşen, döküntü, yüz şişmesi, boğaz ve dil şişmesi, son olarak da burun akıntısı ya da tıkalı burun problemleri görülebilmektedir. (3) Bu kişilerin whey protein ya da kazein proteini yerine bitkisel protein tozlarını tercih etmeleri daha doğru olabilir.

Kabızlık, sık olmasa da protein tozu kullanan kişilerde görülebilen durumlardan bir tanesidir. Az sayıda insada laktoz intoleransı ile beraber gelişen ve bağırsak hareketlerini yavaşlatan kabızlık problemi gözlemlenmiştir. (4) Aynı zamanda sadece whey protein ya da herhangi bir protein tozu yüklemesi yapmak vücudun doğal beslenme ile alacağı diğer besinleri sınırlamak, hatta bu besinlerden vücudu mahrum bırakmak demektir. Bu sebeple de whey protein ya da herhangi bir protein tozu çeşidinin doğal beslenmenin önüne konulmaması gerekmektedir.

Sıklıkla ve yüksek miktarda proteinli yemek tüketmek kan değerlerine hızlı bir şekilde yansıyor olsa bile whey proteinin böbrekler üzerinde bir hasara sebep olduğuna dair kanıtlanmış belgeler bulunmamaktadır. Bu konu ile ilgili yapılmış araştırmalar henüz net bir bilgi vermemektedir. Ancak çalışmalar böbrek problemlerine sahip kişilerin yoğun miktarda protein içeren diyetler uyguladıkları takdirde uzun vadede böbreklerinde hasarlar oluşabileceğini göstermiştir. (5, 6) Bu sebeple eğer böbreklerinizde sağlık sorunları varsa mutlaka protein tozu kullanımını doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Sağlıklı karaciğere sahip bireylerin protein kullanımının bir sorun yarattığını gösteren çalışmalar bulunmamaktadır. (7)

Tüm bu bilgiler doğrultusunda protein tozu kullanımının sağlıklı bireylerde gözle görülür bir yan etki oluşturmadığını söyleyebiliriz. Ancak herhangi bir sağlık sorununa sahipseniz ya da alerjik bir bünyeniz var ise protein tozu kullanmadan önce mutlaka doktorunuza konu hakkında danışmanız gerekmektedir.

Evde kolayca yapabileceğiniz proteinli tatlı tarifleri için &#;Tatlı Krizlerinizi Sonlandırırken Protein İhtiyacınızı da Karşılayacak 2 Lezzet Dolu Tarif&#; içeriğimizi buradan okuyabilirsiniz.

Protein Tozu Ne İşe Yarar?

Piyasada bulunan protein tozları temelde vücudun ihtiyacı olan proteinin karşılanmasına destek olur. Burada önemli bir konuya parantez açmamız gerekir. Protein tozu ya da diğer supplementlerin hiçbiri doğal beslenmenin yerini tutamaz ve önüne geçmemelidir. Yani eğer herhangi bir supplementi kullanmayı düşünüyorsanız öncelikle doğal beslenme ile yiyeceklerden besin almayı önemsemelisiniz.

Protein tozları içerilerinde farklı besinler bulundurabiliyor olsa dahi (yağ ve karbonhidratlar gibi) en çok protein değerleri ile göze çarparlar. İçerdikleri yüksek miktarda protein aslında proteinin faydalarını size sağlar.

Protein sporcular tarafından en çok ihtiyaç duyulan makro besinlerden bir tanesidir. Bunun en önemli sebebi ise proteinin, kasların yapısına katılarak kas kütlelerini arttırabilmesidir. Proteinlerin içinde vücudun tüm hücrelerinde görev alan esansiyel amino asitler de bulunmaktadır. Whey protein, lösin izolösin ve valinden oluşan dallı zincirli amino asitler olan BCAA’ları da içermektedir. Tüm bu içerik kasların oluşturulması için gerekli besinlerdir. (8, 9)

Protein Tozu Zararlı Mı, Neden Zararlı? Protein Tozu Hakkında Merak Edilenler

Protein tozu, ilave olarak protein almak için sporcular tarafından sıklıkla kullanılır. Ancak fazla doz alındığında ya da bazıları için zararlı olabilir mi, hangi durumlarda nasıl kullanılır araştırma konusudur. İşte, protein tozu zararlı mı, neden zararlı sorularının yanıtları…

Protein Tozu Nedir?

Protein tozu sadece spor yapan kişiler tarafından kullanılan bir ürün Protein tozunun içinde ne olduğu ve nelerden üretildiği birçok insanın merak ettiği bir konudur. Özellikle bazı gıdalara alerjisi olan kişiler içeriğinde ne olduğunu öğrenmek istiyor. Soya fasulyesi, yumurta ve et barındıran bir üründür. Herkese özel olarak hazırlanan ve çeşitleri çok olan bir üründür. Piyasada bulunan protein tozlarının büyük bir kısmı peynir altı suyundan üretiliyor. Protein tozları genellikle antrenman öncesi ve sonrası kullanılıyor. Kana karışma hızı yüksek olan bir üründür. Yüksek protein etkisiyle insanın duyduğu protein ihtiyacından daha fazla protein veriyor. Bu tozların kullanımı oldukça yaygındır.

Protein Tozu Ne İşe Yarar?

İnsanların ihtiyaç duyduğu besinlerden birisi de proteinlerdir. Spor yapan kişilerin kullandığı ve tercih ettiği bir ürün olarak biliniyor. Protein tozlarının kullanımı kaslardaki gelişimi hızlandırıyor. Bazı nedenlerden dolayı insanlar ihtiyaç duyduğu proteini karşılayamıyor ve bu nedenle protein tozu kullanıyor. Bu tozlar ilave protein ihtiyacı için tercih ediliyor. Egzersiz ve spor yapan kişilerin en çok tercih ettiği ürünlerden biridir.

Protein tozu Zararlı Mı, neden zararlı?

Protein tozunun yararları ve zararları çok tartışılan bir konudur. Protein tozunu kullanmak isteyen kişiler bu konuda araştırma yaparak sağlığını riske atmak istemiyor.

Yapılan araştırmalara göre protein tozunun bazı zararları da bulunuyor. Protein tozunun zararları şu şekildedir;

  • Fazla tüketim kalp hastalıklarına yol açar
  • Kemik erimesi oluşturabilir
  • Böbrek taşı riski
  • Karaciğer hastalıkları

Protein tozunun kullanımında dozlara çok dikkat edilmelidir. Fazla abartılı bir şekilde kullanıldığında büyük sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Tavsiye edilen seviyelerde ve zamanlarda kullanılması insan sağlının bozulmaması adına çok önemli detaylardan bir tanesidir.

False

Proteinler,vücudun büyüme ve hasar gören hücrelerin onarımı için gereken yapı bloklarıdır. Vücudun enfeksiyonlara karşı koyabilmesi için antikorların üretilmesinde de gereklidir.

Spor yapan kişilerin en önemli kaygılarından biri yeterli proteini alamadıklarını düşünmeleridir . Bazı sporcular; kas hacmini arttırmak ve performanslarını geliştirmek amacıyla protein takviyeleri ya da bilinen adıyla protein tozu kullanmaktadırlar. 

Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde aşırı yağ birikmesidir. Bu, karaciğerin görevlerini yapamamasına ve ileri durumlarda bazı hastalıklara neden olabilir.

Karaciğer yağlanmasının nedenleri arasında, şişmanlık,fazla alkol kullanımı, şeker hastalığı ve bazı ilaçların kullanımı sayılabilir.

Spor yapan kişilerin bir bölümü daha fazla protein almak için protein içeriği yüksek olan kırmızı et tüketimini oldukça arttırmaktadırlar. Kırmızı et ile birlikte yağ tüketiminin de artması sonucunda karaciğer yağlanması gibi hastalıklara yakalanma olasılıkları artmaktadır.

Bununla birlikte, protein tozları düşük oranda yağ içerdiğinden karaciğer yağlanmasına neden olmamaktadırlar.



nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir