avokado nasıl yenir / Avokado Nedir, Nasıl Yenir? Avokadonun Faydaları Nelerdir? | NPİSTANBUL

Avokado Nasıl Yenir

avokado nasıl yenir

Avokado Nasıl Yenir: Şifa Deposu Avokado Nasıl T&#;ketilmelidir?

Ana vatanı Meksika olan avokado, ülkemizde en çok Antalya ve İskenderun'da yetiştirilmektedir. Doktorlar tarafından bağışıklığı güçlendirdiği söylenen avokadonun tüketimi gün geçtikçe artıyor. İçeriğindeki zengin vitaminler sayesinde mutfaklardan eksik edilmemesi gereken avokado, tam anlamıyla bir demir kaynağıdır. Vücuttaki toksik maddeleri etkisiz hale getiren bu meyve, kalp ve damar hastalıklarına karşı da etkilidir. Düşük kalorisiyle diyet listelerinde de kendine yer bulan avokado, isteğe göre sade tüketilebilir veya farklı tariflerin içerisinde kullanılır. Peki, avokado nasıl soyulur ve nasıl tüketilir? İşte, avokado soyma yöntemleri:

Avokadolu tarifler sayfamızdan en lezzetli tariflere göz atabilirsiniz.

Avokado Nasıl Soyulur?

avokado

Öncelikle avokadoyu enine, tam derece olacak şekilde kesin. Kesme esnasında içinde bulunan çekirdeğe zarar vermemeye dikkat edin. Avokadoyu kestikten sonra, iki elinizle tutarak ikiye ayırın.

avokado

Bıçakla çekirdeğe hafifçe vurduktan sonra çıkartabilirsiniz. Avokadoyu soymak için kullanabileceğiniz ilk yöntem kabuğunu elma soyar gibi soymaktır. Bu işlemi bıçakla veya elinizle yapabilirsiniz. Avokadonun kabuğu çok sert olmadığı için kolayca soyulur.

avokado

Avokado soyma işleminde kullanılan ikinci yöntem ise kaşık kullanmaktır. Yemek kaşığını kabuk ile meyve arasına yerleştirin. Kaşığı oyacak olarak kullanabilirsiniz. Meyveyi elinizle yavaşça döndürerek kabuğunu soyabilirsiniz.

avokado

Avokadonun kabuğunu soyduktan sonra önce enine, sonra dikine olacak şekilde kesin. Avokadoyu küp küp doğrayın.

Avokado Nasıl Yenir?

  1. Avokadoyu olduğu gibi yiyin:

avokado

Avokadoyu dilimledikten sonra üzerine bir miktar tuz ve limon suyu serpiştirerek sade bir şekilde tüketebilirsiniz.

  1. Avokadoyu kahvaltılık olarak sunun:

avokado

Avokadoyu kahvaltıda yemek istiyorsanız, yumurta ve baharatlarla nefis bir karışım hazırlayabilirsiniz. Avokadonun çekirdeğini çıkarttıktan sonra orta kısımlarına oyuk açın ve yumurta sarısını bu kısma yerleştirin. Üzerine baharatlar serpiştirin ve fırında 10 dakika pişirin.

  1. Avokadoyu çorbalara ekleyin:

avokado

Avokadoyu dilimleyerek veya püre haline getirerek çorba yapımında kullanabilirsiniz. Veya sebze çorbalarının içerisine ekleyerek zenginleştirebilirsiniz.

  1. Avokadoyu salatalara ilave edin:

avokado

Avokadonun en yaygın kullanımlarından biri de salataların içerisinde kullanmaktır. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler ve bol limonla nefis bir salata hazırlayabilir, diyet listelerine ekleyebilirsiniz.

  1. Avokado püresiyle sandviç hazırlayın:

avokado

Avokadoyu blender veya robottan geçirerek püre haline getirin. Hazırladığınız püreyi dip sos olarak kullanabilir veya sandviç ekmeklerine sürebilirsiniz. Avokadolu sandviçi yumurta ve kuşkonmaz ile zenginleştirebilirsiniz.

  1. Avokadoyu tatlı yapımında kullanın:

avokado

'Avokado nasıl tüketilir?' diye merak edenler için son önerimiz, tatlılar. Avokadoyu püre haline getirerek tatlı yapımında kullanabilirsiniz. Özellikle puding gibi sütlü tatlılar, avokado ile daha da lezzetli hale geliyor, bizden söylemesi.

Avokado Çekirdeği Yenir Mi?

Avokado çekirdeğinin acı bir tadı vardır ve doğrudan tüketilmesi önerilmez. Tüketmeden önce üzerindeki kahverengi deri tabakası çıkartılmalıdır. Daha sonra çekirdek rendelenmeli ve toz haline getirilmelidir. Bu şekilde salata ve güveçlerde kullanılabilir. Ancak avokado çekirdeğinin yüksek oranda tüketilmesi, kolesterolün yükselmesine, ağız içinde yara, kızarıklık ve kaşıntı oluşmasına neden olabilir. 

avokado

Olgunlaşmamış Avokado Yenir Mi?

Avokado, bekledikçe olgunlaşan bir meyvedir. Olgunlaşmamış avokado, sert bir yapıya sahip olduğu için kaşıkla tüketilmesi oldukça zordur. Ayrıca lezzeti de tam olarak oturmamış olur. Bu yüzden olgunlaşması için gün beklemek daha doğru olacaktır.

İçi Kahverengi Avokado Yenir Mi?

Olgun avokadonun içi açık yeşil rengindedir. Eğer avokadonun içi kahverengiye dönmeye başladıysa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Renge ek olarak keskin ve kötü bir koku yayabilir. Bozulmuş avokadonun yenmesi, sağlık açısından tehlikelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Avokado tarifleri
  2. Avokado nasıl saklanır?
  3. Evde avokado nasıl yetiştirilir?
  4. Avokadonun faydaları nelerdir?
  5. Avokado nasıl seçilir?

Avokado Nedir, Nasıl Yenir? Avokadonun Faydaları Nelerdir?

Avokado son yıllarda oldukça popülerleşmiş ve ülkemizde sıkça tüketilen bir meyve haline gelmiştir. Sağlığa oldukça faydalı olan bu meyve, vücudun yağda çözünebilen vitamin ve minerallerini emmesini sağlar ve diğer besinlerle tüketilmesi durumunda vücuda faydası yüksektir. Avokado kan trigliserid seviyelerinin dengelenmesinde büyük rol oynar. İçerdiği birçok antioksidan sayesinde hastalıkların önlenmesinde yardımcı olur ve bağışıklığa olumlu yönde etki eder. Potasyum ve B,E,K,C vitaminlerini barındıran avokado, vitamin bakımından zengin olmasıyla beraber cilt, saç ve göz sağlığı için muhakkak tüketilmesi gerekmektedir.

Avokado Nedir?

Avokado, avokado ağacının yağlı yapıya sahip meyvesidir. Meksika ve Orta Amerika dolaylarında yetişen bu meyve doymamış yağları barındırdığı için çok zengin bir meyvedir. Diğer meyvelere kıyasla yağ oranı yüksek olan bu meyve, kremsi bir yapıya sahiptir ve kolaylıkla tüketilebilir. Bir ortalama avokadonun %70’inden fazlası iyi yağlardan oluşur. Yağda çözünen antioksidan içeren meyveler arasında avokado başta yer alır. Avokado yağı, trans yağlar yerine yemeklerde tercih edilebilir. Vegan ve vejetaryenlerin tüketmesi için uygun bir besindir.

Avokado Nasıl Yenir? Nasıl Tüketilir?

Avokado birçok besinle birlikte tüketilebilen, yoğun tadı olmayan bir meyvedir. Avokado dilimlenerek, üzerine limon, tuz ve farklı baharatlar konularak, ekmek üzerine sürülmesi ile ya da direkt salatalara konularak tüketilebilir. Ayrıca smoothie’lerde; çikolata ve kakao karıştırılarak puding gibi tatlı şekilde de tüketilebilir. Avokado ne kadar faydalı da olsa içerdiği sağlıklı yağlar sebebiyle fazla tüketildiğinde kalori miktarı yükselecektir. Bu yüzden diyet yapanlar ya da kalori-kilo dengesini sağlamaya çalışanlar fazla avokado tüketmekten kaçınmalıdır. Uzmanların tavsiyesine göre günde yarım avokado ya da bir avokadonun 3/1’i kadarını tüketmek yeterli olacaktır. Meyve uzunlamasına ortasından kesildikten sonra iki eş parçaya bölünür. Ortadaki iri çekirdeği çıkarılır. Daha sonra ay şeklinde ince dilimler halinde kesilebilir, bir kâse içerisinde ezilerek püre haline getirilebilir. Arzuya göre tuz, pul biber, karabiber, sarımsak tozu gibi baharatlarla zenginleştirilebilir. Arzuya göre limon sıkılabilir, yoğurt ile karıştırılabilir ya da domates, soğan, maydanoz ilave edilerek salata şeklinde tüketilebilir. İlave yağ konması gerekmez.

Avokadonun Faydaları Nelerdir?

Avakadonun faydaları, avokadonun birçok faydası bulunmaktadır ve birçok hastalığa karşı da koruma özelliği taşır. Avokadonun faydaları şu şekilde sıralanabilir:
• Avokado; C,E,K,B6,B1,B3,B9,B2,B5 vitaminlerini içermesiyle beraber
- Demir,
- Bakır,
- Çinko,
- Fosfor,
- Potasyum,
- Manganez gibi mineralleri de bünyesinde barındırır. İçerisinde omega-3 gibi vücudun gereksinim duyduğu yağ asitleri de bulunmaktadır.

• Avokado oldukça iyi bir lif kaynağıdır. Bu sayede tüketildiğinde sindirim sistemine faydalı olurken aynı zamanda tok tutmayı da sağlar. Ortalama bir avokadonun kalori değeri yaklaşık kadardır ve bir yarım avokadonun içerdiği lif miktarı gram kadardır. Kabızlık sorununa faydalı olacak bir besindir.

• İçerdiği yağ asitleri sayesinde tüketildiğinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kandaki şeker düzeylerini dengeler. Ayrıca vitamin ve minerallerin emilimini kolaylaştırır.

• Kolesterol seviyesinin sabitliğini sağlar avakado ve bu da kalbe direkt etki eden bir durumdur.

• İçerdiği güçlü antioksidan karotenler sayesinde göz sağlığının korunmasını sağlar. Gözü ultraviyole ışınlarından korumaya karşı savunma oluşturur.

• İçerdiği yüksek potasyum minerali sayesinde depresyonun azalmasını sağlar.

• Günde yarım avokado tüketmek K vitamini ihtiyacının %22’sini edinmeye yardımcı olur. Kemik sağlığı için oldukça önemli olan K vitamini içeren avokado, tüketilmesi durumunda kemik sağlığına oldukça faydalı olacaktır. Avakado besin değeri oldukça fazla olan bir meyvedir.

• Ayrıca içerdiği lif bakımından kronik hastalıklara karşı da savunmacı bir besindir. Sık sık avokado tüketen birinde kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, bağırsak ve mide hastalıkları görülme sıklığı azdır.

Avokado, içerdiği beta-karotenoidler sayesinde tüketildiğinde, kıkırdak yaralanmaları ile daha az karşılaşılır. Osteoporoz yani kemik erimesi oluşumunu önler. Avokado özellikle kemik erimesi rahatsızlığı olanlara önerilmektedir.

• Vücuttaki toksik maddelerin önlenerek, yaşlanmaya karşı bir savunma mekanizması geliştirir. Dolayısıyla yaşlanmayı önler ve olası hastalıkların da oluşumunu önler.

• İçerisinde bulunan sağlıklı yağlar, protein ve mineraller hem yaşlıların, hem çocukların hem de hamilelerin tüketmesi için birebirdir.

• Sporculara ve diyet yapanlara da metabolizmayı hızlandırması, doygunluk vermesi, vücudun ihtiyacı olan besinleri barındırması sebebiyle tüketilmesi önerilir.

• Avokadonun içerdiği linoleik asit, kuru ciltlere; saç kırılmalarına, dökülmelerine ve saç yıpranmalarına, yaraların iyileşmesine faydalıdır.

• Avokadonun içinde bulunan yağ asitleri beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasına ve hafızaya olumlu yönde etki eder.

• Avokadoda bulunan yüksek demir oranı sayesinde veganlar ve vejetaryenler için et yerine tüketilebilir ve etten alınabilecek demir oranı avokado ile karşılanabilir.

• Diğer meyvelere nazaran içeriğinde oldukça az şeker bulunması ile avokadonun glisemik indeks düzeyi sıfır kadardır. Böylelikle kan şekerini kontrol altında tutar.

• Avokadonun probiyotik etkisi vardır.

Avokadonun Zararları Nelerdir?

Avokadonun birçok yararı bulunmasına rağmen bazı zararları da olabilmektedir. Avokadonun zararlarının ortaya çıkması kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Avokadonun fazla tüketilmesi sakıncalı olabilir, kişide bulunan bazı hastalıkların varlığı sebebiyle ya da bazı ilaçlarla birlikte tüketilmesi durumunda istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Avokado tüketmeden önce şu unsurların göz önünde bulundurulması gerekmektedir:

• Hamilelik döneminde veya emzirme döneminde olan kişiler avokadoyu hekimlerine danışarak tüketmelidir. • Avokadonun aşırı tüketilmesi durumunda vücut; kaşıntı, kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlar gösterebilir. • Latekse alerjisi olan kişilerin uzak durması gereken bir besindir. • Hassas cilt tipine sahip kişiler kullanırken dikkat etmelidir. • Grip, astım gibi üst solunum yolu rahatsızlıkları olan kişiler avokado tüketirken dikkatli olmalıdır. • Kişi kan inceltici ilaçlar kullanıyorsa avokado tüketmeden önce bir hekime danışmalıdır. • Kolesterolü olanlar ve karaciğer hastalığı olanlar hekim kontrolü eşliğinde kullanmalıdır.

 

Avokado Nasıl Seçilir?

Avokadonun tüketilmesi için olgun olması önemlidir. Marketlerde her zaman olgun avokado bulunmaz. Bu sebeple avokado alınacağı zaman iyi seçilmiş olması gerekir. Olgun olmayan avokadoyu soyması ve ezmesi güçtür. Bu yüzden kullanılması da zor olur. Olgun bir avokado hafifçe sıkıldığında içe göçer ve içinin yumuşak olduğu anlaşılır. Olgun avokadoların renkleri koyudur. Yemyeşil ve sert avokadolar, henüz olmamış avokadolardır. Bununla beraber siyaha yakın rengi olan ve oldukça içe göçmüş olan avokadolar bozulmuş olabilir. Yani bir avokadonun görünüşünden de yemeye hazır olup olmadığı kolayca anlaşılabilir. Eğer avokado olgunlaşmamışsa muzlarla aynı yerde muhafaza edildiğinde birkaç gün içinde olgunlaşması hızlandırılabilir. Diğer bir seçenekte avokadoyu bir kâğıda sarıp karanlık bir yerde saklamaktır. Öte yandan dilimlenmiş bir avokado da su dolu bir kavanozun içinde bozulmaması için saklanabilir. Bu şekilde bozulma olasılığı azalacaktır ve bir hafta kadar meyveyi saklamak mümkündür.

Avokado Güzellik Maskesi Olarak Kullanılabilir Mi?

Avokado yenerek tüketilebildiği gibi güzellik alanında da kullanılabilen şifalı bir meyvedir. Kuru cilde sahip kişiler, avokadonun içerdiği sağlıklı yağlar sayesinde, meyveyi nemlendirici bir maske şeklinde kullanabilir. Yarım avokado ve yarım su bardağı yulaf ezmesi karıştırılarak maske elde edilebilir. Yağlı ciltler için ise; bir avokado, bir muz ve bir yumurta karıştırılarak yüze maske şeklinde uygulanabilir.

Avokado Yağının Faydaları Nelerdir?

Avokado yağı hem yemekleri pişirme amaçlı hem de salatalarda kullanılabilir. Soğuk press yöntemiyle meyveden çıkarılan bu sağlıklı yağ, zeytinyağına bir alternatif olabilir. Aynı zamanda yaşlanma karşıtı olan avokado yağı, kuru saç ve kuru cilde sahip kişilerin güzellik bakımında yer alması gereken sağlıklı bir yağdır.

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan

Yayınlama Tarihi: 11 Nisan

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir