kefir gaz yapar mi / Kefirin faydaları ve zararları nelerdir?

Kefir Gaz Yapar Mi

kefir gaz yapar mi

Uzun s&#;re oturmayın

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Hareketli bir yaşam, sağlığı korumanın “emniyet supabı” Ama biz hâlâ hareket için fırsat yaratmaktan daha fazla çabayı hareket etmemek için bahane bulmaya harcıyoruz. Tek suçlu tabii ki biz değiliz, şartlar da bizi zorluyor biraz.

Haberin Devamı

Modern hayatın şartları, hareket etmemize izin vermiyor.
Yürümemize, merdiven ya da yokuş tırmanmanıza müsaade etmek bir yana bizi koltuklara yapıştırıyor.
Spora zaman ayırma ise adeta “lüks tüketim”e giriyor.
Genelde bahanemiz aynı: “İşten güçten vakit ayıramıyorum!” Oysa çalışırken yani işte de yapılabilecek hareketler var.
“Evet, işyerinde asansör yerine merdiven kullanmalıyız. Telefon etmek yerine doğrudan gidip konuşmak da adım sayımızı artırıyor” dediğinizi duyar gibiyim.
Lütfen uzun süre oturmayın. Hiç olmazsa saat başı kalkıp dakika tur atın!
Aktaracağım yeni bir araştırma, bu önlemlerin bir “tık” ötesinde. Ne mi yapacağız? Buyurun yandaki kutuya

AYAĞA KALKIN!

Özellikle son birkaç ayda yayınlanan ciddi bilimsel çalışmalar bakın ne diyor.
* Günde 5 binden fazla adım atanlarda ne kilo sorunu var ne de ciddi ve kronik bir hastalık! Peki, bunu yapacak dakikanız yok mu?
* 20 dakika tempolu yürümeniz de işe yarıyor. Buna da mı imkân bulamadınız?
* Sabah ve akşam yapacağınız 10’ar dakikalık yürüyüşler de faydalı. Yine mi olmadı?
* Saat başı yapacağınız 2 dakikalık egzersizlerin, kısacık yürümeler, merdiven tırmanmaların da sağlığınıza “ilaç gibi” etkileri var. Hâlâ “bunu da beceremiyorum” mu diyorsunuz? Buyurun son bilgiye
* Günde 2 saat ayakta durmanız halinde bile bedeniniz ve ruhunuz size minnettar kalıyor.

Haberin Devamı

KABIZLIK NOTLARI

* Süt kabızlık yapar mı?
- Gaz ve kabızlık sorununuz varsa sütten uzak durun. Onun yerine yoğurdu tercih edin.
* Kefir kabızlığa iyi geliyor ama gaz yapıyor, ne yapmalıyım?
- Kullandığınız kefirin dışında gaz yapan başka bir sorumlu aramalısınız, çünkü kefir gaz yapan bir içecek değildir.
* Uzun süredir düzenli olarak kefir içiyorum, bir zararı
olur mu?
- Hayır. İstediğiniz kadar kefir içebilirsiniz. Kefiri beslenme düzeninizin bir parçası haline getirmenizi öneriyorum, yeter ki evde kendi hazırladığınız kaliteli bir kefir olsun.
* Papatya çayının kabızlığa iyi geldiğini duydum, doğru mu?
- Evet, doğru. Günde bardak papatya çayı içebilirsiniz. Dilerseniz akşamları papatya-melisa karışımı bir çay içerek uykunuzu da derinleştirebilirsiniz.
* Zeytinyağı içmek işe yarar mı?
- Zeytinyağının faydalı olması, bağırsağı kayganlaştırması için bir yemek kaşığından fazla olması gerekir. O zaman da kalorisi yüksek olur, dikkat edin.
* Domates salatalık gibi şeyleri midem kabul etmiyor, neden acaba?
- Domatesin mideyle ilişkisi pek iyi değildir. Özellikle reflüsü olanlarda, domates ve domates suyu maalesef rahatsızlık yaratan bir besindir.

Haberin Devamı

YENİ BİR ARAŞTIRMA

Çoğumuzun saati ofiste masa başında oturmakla geçiyor. Bu hareketsiz saatlerin olumsuz birikimi çok önemli. İşyerlerimizde “neler yapabiliriz”e bir bakmak, sorunu daha derinlemesine araştırmak gerekiyor.
İngiltere Halk Sağlığı Birimi de öyle yapmış. Büro çalışanlarının yüzde ’inin zamanlarının çoğunu oturarak geçirdiklerini gözlemleyen uzmanlar, kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinin yaygınlığı açısından bu durumu incelemeye almışlar.
Prof. John Buckley’nin yürüttüğü araştırmada, ofiste çalışan ama daha uzun süre ayakta duranların kan şekeri düzeylerinin daha çabuk normale indiği, kan basıncı iniş çıkışlarının aşırı uçlara kaymadığı, daha fazla kalori harcadıkları saptanmış.
Wellbeing uzmanı Dr. Ann Hoskins, aktif olmanın sadece beden sağlığı için değil, ruh ve zihin sağlığı için de vazgeçilmez olduğunu söylüyor:
“Oturarak geçirilen uzun ofis saatlerini kısa ortam değişiklikleri ve hareketli zaman dilimleri ile bölmenin büyük değişiklikler yapacağını, üretimi, yaratıcılığı, yararlanılabilirliği artırıp hastalanma riskini ve işe gelmeme sorunlarını azaltacağını unutmayalım!”
İskandinav ülkelerinde başlatılan “işyerinde ayakta çalışma” uygulamasının yüzde 90’a varan yaygınlıkla uygulanabiliyor olması ise çok büyük bir başarı. Uygulamanın çalışan sağlığına katkısı ise önümüzdeki dönemlerde yapılacak araştırmalarla ortaya çıkacak.
Sonuç net. Ayakta geçirilen saatler, oturarak kaybedilen zamanlara göre bedene de ruha da çok ama çok daha faydalı

Haberin Devamı

9 MÜHİM ÖNERİ

* Sağlıklı besleniyor olabilirsiniz ama eğer kiloluysanız karaciğeriniz yine tehdit altında demektir.
* Fazla meyve yemek de karaciğeri kötü etkiler, özellikle meyve sularından kaçınmaya çalışın.
* En büyük düşman, içine früktoz katılmış hazır yiyeceklerdir. Paketlenmiş gıdalardan, pastane mamullerinden uzak durun.
* Reçel, bal ve tatlılar insülini tahrik eder, bu da karaciğerin yağlanmasına neden olur.
* Hamilelik de karaciğer yağlanmasına neden olur. Hamilelerin ağrı kesiciler, antibiyotikler konusunda çok daha dikkatli olması gerekiyor, çünkü karaciğeri yoran ilaçların ve ağrı kesicilerin karaciğer krizi ya da komasına neden olma ihtimali daha yüksek.
* Hareketsizliğin kendisi de çok önemli bir risk faktörü.
* Karaciğerinizle barışık bir hayat sürmek istiyorsanız tükettiğiniz yiyeceklerin içeriklerinden emin olun ve diyetiniz doğal besinlerden oluşsun.
* Alkol karaciğerin en mühim düşmanıdır.
* Bilinçsiz ilaç kullanmak karaciğer için tehdittir.

Haberin Devamı

HANGİ YİYECEĞİ NEREDE, NE KADAR SÜRE SAKLAYABİLİRSİNİZ?

Havaların ısınması ile birlikte yiyeceklerin saklama koşulları konusunda daha tedbirli davranmak zorunlu hale geldi. Yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan besin zehirlenmelerinden korunmak istiyorsanız, listemizi mutfağınızdan eksik etmeyin!

Uzun süre oturmayın

#Yazar#Kelebek#OSMAN M&#;FT&#;OĞLU

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Kefir &#;çmek Kilo Yapar M&#;?

Fermente edilen besinler aras&#;nda yer alan kefir, süt ürünlerinden biridir. Laktoz içermedi&#;i için sindirimi oldukça rahat olan kefir, içeri&#;inde do&#;al bir maya bulundurur. Bu maya sayesinde belirli i&#;lemlerden geçer ve kendini ço&#;alt&#;r. Sütte yer alan mineral ve protein, kefirde de vard&#;r. Bu özelli&#;i sayesinde kefir sa&#;l&#;kl&#; ve probiyotik bir besin olarak tan&#;n&#;r. Hafif k&#;vaml&#; s&#;v&#; bir yap&#;s&#; olan kefir, her ya&#;tan ki&#;i için sa&#;l&#;kl&#; bir seçim olmaktad&#;r.

Kefir, bazen kilo vermeye yard&#;mc&#; ek içecek olarak bazen de kilo almay&#; h&#;zland&#;ran bir besin olarak tüketilmektedir. Tüketilme &#;ekli ve eklenen di&#;er besinler sayesinde kilo üzerindeki kontrolü netle&#;ir. Peki, kefir kilo ald&#;r&#;r m&#;? Kefir tüketerek kilo alaca&#;&#;n&#;z zamanlar da olacak elbette. Genellikle diyet programlar&#;nda dikkat çeken kefir, dü&#;ük kalorili beslenme listelerinde metabolizmay&#; h&#;zland&#;rmak için tercih edilir.

Kefir kilo yapar m&#; sorusunu gidermeden önce kefirin besin de&#;eri de incelenmelidir. Ortalama 1 bardak ölçüde ( ml) 4 gram protein bulunur. Yakla&#;&#;k 8 gram da karbonhidrat yer al&#;r. Ayr&#;ca 6 gram civar&#;nda da do&#;al ya&#; yer al&#;r. Kefirin yap&#;m&#; için kullan&#;lan sütün kalitesi ve cinsi besin de&#;erini etkileyecektir. Sonuç olarak kefir, kad&#;n ve erkekler için hatta çocuklar için faydalar&#;yla dikkat çeken fermente bir besin maddesidir.

Herhangi bir ö&#;ünde sade kefir kilo ald&#;r&#;r m&#; diye dü&#;ünenler, hamilelikte kefir bebe&#;e kilo ald&#;r&#;r m&#; konusu hakk&#;nda bilgi almak isteyenler bu sayfay&#; sonuna kadar okudu&#;unda akl&#;ndaki soru i&#;aretlerini gidermi&#; olacak. &#;imdi kefirin kilo üzerindeki etkisine de&#;inelim.

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için beslenme uzman&#;ndan destek al&#;n&#;z.

Diyette Kefir Ne Zaman &#;çilirse Zay&#;flat&#;r?

kefir kilo yapar m&#;

Kefir Kilo Ald&#;r&#;r M&#;?

Kefir Kaç Kalori? Sade – Meyveli Kefir Kalori ve Besin De&#;erleri

Kefir Kilo Almak &#;çin Ne Zaman &#;çilmeli?

Kefir doyurucu ve besleyici bir içecektir. Kilo alma problemi olan ki&#;ilerin de zevkle tüketebilece&#;i bir besindir. Peki, kefir içerek nas&#;l kilo al&#;n&#;r? Baz&#; eklemeler yapman&#;z gerekecektir. Bu durumu &#;öyle ifade edelim:

Kefir Nedir, Faydalar&#; Nelerdir? Hayrete Dü&#;ece&#;iniz 11 &#;ifal&#; Özelli&#;i

kefir kilo ald&#;r&#;r m&#;

Hamilelikte Kefir Bebe&#;e Kilo Ald&#;r&#;r M&#;?

Gebelik sürecinde probiyotik besinlerin tüketilmesi önemlidir. Annenin kab&#;zl&#;k ya&#;amamas&#; için kefirden yard&#;m almas&#; iyi bir seçimdir. Anne karn&#;ndaki bebe&#;in kilo almas&#; için anneler kefir tüketir. Peki bu durum gerçekten bebe&#;in kilosunu etkiler mi? Uzmanlar&#;n ifadelerini sizlere aktaral&#;m:

Tarif için: Evde Kefir Yap&#;m&#;

Süt Kilo Ald&#;r&#;r M&#;?

Noodle Kilo Ald&#;r&#;r M&#;?

Karbonhidrat Tozu Nedir? Kilo Ald&#;r&#;r M&#;?

Makarna Kilo Ald&#;r&#;r M&#;? &#;&#;te &#;a&#;&#;rtan Yan&#;t!

Kefir Mayas&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r, Saklan&#;r, Ço&#;alt&#;l&#;r? Resimli

Kefirin faydaları ve zararları nelerdir?

Kefir ile yoğurt hemen hemen aynı maya türü gibi düşünülse de aslında kefir çok daha konsantre ve yoğurtta bulunmayan bakterileri içeren bir besindir. Görünümü ayranı andıran bu besin; her yaştan birey tarafından tüketilebilir ve özellikle tedavi süreçlerinde oldukça faydalı sonuçların elde edilmesine yardımcı olur.

Karmaşık kimyasal reaksiyonlarından bahsetmek yerine, kısaca bakterilerin faydalarına değinmek, kefirin neden önemli olduğunu daha iyi açıklar.

Vücudumuz bakteriler olmaması halinde kısa zamanda yaşayamaz hale gelir. Bakteriler vücudumuzda birer organ gibi çalışır ve sistemin efektif biçimde işlemesini sağlar. Biz bunlara "faydalı bakteriler" diyoruz. Cildimizden, bağırsaklarımıza, dolaşım sisteminden beyin hücrelerine kadar hemen her noktada bakteriler vücudumuzun ayakta durmasını sağlayan mikroorganizmalardır.

Kefir; içerisindeki milyarlarla ifade edilen faydalı bakteri ile insan vücudunun en iyi dostlarından bir tanesidir. Diğer tüm mayalı ürünlerden daha fazla bakteri yaşam alanına sahip bu besin, bugünlerde dünyanın en çok üzerinde durduğu süt ürünüdür.

Elbette kefir bir süt ürünü olduğundan laktoz içerir. Ancak yoğurt ve özellikle kefir, laktoz intoleransı üzerinde daha az tahrik edici özelliğe sahiptir. Sütün asitliğini de azaltarak sindirim sistemini yormaz, bilakis sindirim sistemi üzerinde yapıcı etkileri vardır.

Tabii burada bir hususun altı çizilmelidir. Kefir bir şehir sihirli iksir değildir. İçer içmez mucizeler beklemek doğru olmaz. Belli periyotta ve sizin için uygun ise bu besini tüketerek orta vadede faydalı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Bunun yanında, kimi kaynaklarda faydalı olmadığı neredeyse hiçbir husus yokmuş gibi gösteriliyor olması da yanıltıcıdır. Örneğin; bu besinin kanser üzerinde bir etkisi olduğuna dair bilimsel veri yoktur. Bunun gibi size olağan dışı güçler de kazandırmaz. 

Ancak kefir; bugün çoğunlukla sentetik hale gelmiş besin gamı içerisinde tüketebileceğiniz en faydalı besinlerdendir demek doğru olur. Tabii kefirin yapıldığı sütün de mümkün olduğunca organik standartlara yakın olması gerekir.

KEFİRİN BESİN DEĞERLERİ

Kefir ml (yaklaşık gr) içerisinde yüzde 85 su, yüzde 5 karbonhidrat, yüzde 3, yüzde 4 süt yağı, yüzde 4 protein yüzde 2 mineral, vitamin ve diğer bileşenleri içerir. Kefirin kalori değeri ml için yaklaşık 70kcal seviyesindedir. Bu noktada kefirin kalori değerini değiştiren en önemli unsur; yapıldığı sütün yağ oranıdır. Yukarıda gösterdiğimiz değer; birçok farklı hayvanın sütünden yapılabilen kefirin tam yağlı inek sütü ile yapılması durumunda ihtiva edeceği kalori değeridir. İnek sütü de farklı yağlılık değerlerine sahip olabilir. Ev yapımı kefirin kalori değerini tam olarak hesaplayabilmek bu bakımdan çok kolay değildir. Ancak ml için marjinal bir farktan söz edilemez. Kaldı süt yağı oldukça faydalı bir yağ türüdür ve tüketilmesinde herhangi bir mahsur yoktur.

Burada dikkat edilmesi gereken süt proteini ve süt yağı alerjisi olup olmama durumudur. Süt ürünlerine herhangi bir şekilde alerjisi olanların bu besini tüketmeleri doğru olmayabilir.

Kefirin içerisinde mg kalsiyum bulunur. Bu mineral, yaşamsal döngümüz için oldukça önemli bir mineraldir. Günde bir bardak kefir tüketerek günlük kalsiyum ihtiyacımızın 4’te birini karşılayabiliriz.

Kefir besin türleri içerisinde çok yaygın bulunmayan fosfor bileşenini içerir. Yine kalsiyum gibi bir bardak kefirin içinde günlük ihtiyacın yüzde 25’i yer almaktadır. Fosfor kadar önemli bir diğer bileşen olan folik asitte kefirin içerisinde az da olsa bulunur.

Bağışıklık sisteminin efektif çalışması için son derece faydalı minerallerden olan magnezyum da bir bardak kefirin içinde günlük ihtiyacın yüzde 10’u kadar yer alır. 

Bazı kaynaklarda yer aldığı gibi; kefirin içerisinde tüm vitaminler fazlasıyla bulunmaz. Kefir; A, B2 ve B12 vitamini içerir. A ve B2 vitaminlerini çok yüksek miktarda içermiyor olsa da, son derece önemli bir vitamin türü olan B12’yi yüklü miktarda içerir. Her gün bir buçuk bardak kefir, ihtiyacınız olan tüm B12’yi alabilmenizi sağlar.

Ancak kefir; tekil olarak tüketilebilecek bir ürün değildir. Bir başka deyişle sadece kefir tüketerek hayatta kalabilmeniz mümkün değildir. Diğer pek çok vitamin ve minerali almalısınız ki, kefir tek başına bunları sağlayamaz. Ancak destek bir gıda olarak her evde bulunması önerilir.

KEFİR, NASIL VE NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?

Kefir; yoğun ama akışkan bir besindir ve çoğunlukla ayran gibi tüketilir. Yemeklerin yanında veya herhangi bir zamanda içerek tüketilebilir. Dolapta bekleme süresi 3 hafta kadar olan ürün üretilirken herhangi bir katkı maddesi kullanılamadığından, güvenle tüm aile bireyleri tarafından kullanılabilir.  Ancak süt ürünlerinin tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekir. Her ne kadar çok faydalı bir besin olsa da, aşırı tüketilmesinin bazı riskleri vardır. Özellikle laktoz intoleransı durumunda ciddi sayılabilecek yan etkiler gözlemlenebilmektedir.

Miktar olarak kefir tüketimi ile ilgili net bir veri bulunmamakla birlikte, kalori değerlerini hesaplayarak tüketmekte fayda vardır. ml kefirin içinde (bir su bardağı) yaklaşık kalori (Kcal) enerji bulunur. Bu değer her ne kadar çok yüksek gibi görünmese de, günde bardak kefir tüketimi aslında bir öğün yemeğe denktir demek yanlış olmaz. Bu bakımdan tüketim miktarını sınırlı tutmak; kilo almamak için faydalı olacaktır.

Kefirin tüketimi için belirli bir zaman öngörülmez. Her ne kadar kimi kaynaklarda gece yatmadan önce veya sabah gibi ifadeler yer alıyor olsa da, bunun faydalarını arttırdığına dair herhangi bir veri bulunmuyor. Ancak sıvı ve hacimli bir besin olmasından ötürü, mide aşırı yüklü iken tüketmek yerine, öğün dışında tüketilmesi reflü gibi mide sorunları olanlar için daha doğru olabilir. Tabii kefirin ayran yerine tüketimi de söz konusu olabilir.

Sindirim sistemi sorunları olanlar için genel diyetin yanında, mutlaka doktorun talimatlarının içerisinde yer almak koşulu ile belirlenen zaman aralıklarında tüketimi uygundur. Özellikle sair rahatsızlıkları olanların, hekimin onayı olmaksızın kefir veya bir başka besini tedavi amacıyla tüketmesi doğru değildir. Bu noktada yapılacaklar, devam etmekte olan tıbbi tedavinin zarar görmesine veya normalde var olmayan yan etkilerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Diğer pek çok hastalıkla değilse de, kefir tüketiminin mide ve bağırsak hastalıklarıyla ilişkisi olabileceğinden, bu konu hakkında hekimden görüş almanız faydalıdır. Sağlık sorunların olanların, tıbbi tedavileri devam ederken, hekimin kontrolü dışında besin takviyeleri ve alternatif tıp denemeleri yapmaları doğru değildir.

KEFİR NEYE İYİ GELİR?

"Kefir neye iyi gelir?" sorusu; pek çok kaynakta çeşitli biçimlerde yanıtlanır. Ancak bilimsel kaynakların neredeyse hiç birinde, bu faydalar listesinin bütünü ile ilgili kesinlik ifade eden veri yoktur. Elbette son derece sağlıklı ve vücut için faydalı bir besindir ancak, kefir bir hayat iksiri değildir. Sağlığınızı koruyabilmek için, temel beslenme standartlarına özen göstermek ve çeşitli beslenerek, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin bileşenlerini almak gerekir. Sadece kefirin faydalarına odaklanmak son derece yanlış olacaktır. Örneğin; vücut kefirde yer almayan; vitamin ve mineral bileşenlerini de almak zorundadır. Eğer kefir ile birlikte, bu bileşenleri almazsak, genel sağlığımız zarar görebilir.

Bu bakımdan kefirin iyi geldiği hastalıklara odaklanmak yerine, sağlıklı beslenmeye odaklanmak ve sağlıklı besleme koşullarını kefir tüketerek en iyi hale getirmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Kefirin faydaları başlığında yer alan unsurlara göz atalım.

KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR?

Kefir; içerdiği faydalı bakteriler bakımından çok önemli bir besindir. Faydalı bakteriler bağırsak florasında yer alır ve besin bileşenlerinin vücutta kullanılabilir hale gelmelerini sağlar. Bağırsaklarımızda yeterince bakteri olmaması durumunda, sindirim sistemi sorunları yaşamamız; bunun sadece bir sonucudur. Bağırsak florasının yeterli bakteriyi içermemesi durumunda besinler sindirilemez ve posa olarak atılır. Besinlerin bileşenlerinden faydalanamayan vücut, kritik seviyelerde sağlıksız hale gelebileceğinden, sindirim sisteminin vücudun diğer tüm yaşamsal fonksiyonları kadar, hatta biraz daha fazla önem arz ettiği kimi kaynaklarda belirtilir.

Kefirin içerdiği benzersiz faydalı bakterilerin, vücudun ihtiyaç duyduğundan çok daha fazlasını içerdiği ifade edilir. Belirttiğimiz gibi; tükettiğimiz tüm besinlerin vücuda faydalı bileşenler haline gelmesini sağlayan bu bakterilerin yeterli olması durumunda, tüm besinlerden olağan dışı biçimde faydalanabilmek mümkün olmaktadır. Kimi kaynaklarda, kefirin mucizevi etkilerinden bu özelliği nedeniyle bahsedilmesi de, böyle bakıldığından anlaşılabilir olur.

KEFİRİN BAŞLICA FAYDALARI

- Sindirim sistemini düzenlemesi

- İçerdiği kalsiyum ile eklem sağlığına fayda sağlaması

- Kolesterol seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olması

- Kan şekerini düzenlemesine yardımcı olması

- Enflamasyonun azalmasına yardımcı olması

- Metabolik fonksiyonların iyileşmesin yardımcı olması

- Hücre rejenerasyonuna destek olması

- Bağışıklık sistemine destek olması

- Kardiyovasküler sistemin ve dolaşım sisteminin sağlıklı çalışmasına destek olması

- Çeşitli ilaçların kullanımı sonrasında bozulan floranın iyileşmesini sağlaması

şeklinde özetlenebilir.

Bunların yanı sıra kefirin bazı kanser türlerinde etkili olduğuna işaret eden çalışmalar da bulunur. Ancak kefir kansere iyi gelir veya kefir kanserin ilacıdır demek doğru değildir. Bu noktada kesin bir bilimsel veri olmadığı gibi, mevcut verileri tek başında kefirin böyle bir etkisi olmadığını da kesin olarak ifade eder. 

"Kefir zayıflatır mı?" sorusuna cevap olarak ise yine kanserde olduğu gibi kesin bir cevap yoktur. Metabolik fonksiyonları iyileştirmesi ve besinlerin en iyi şekilde sindirilmesine yardımcı olması bakımından, kefirin kilo verme sürecinde destek olduğu teorik olarak ifade edilebilir. Ama yine bilimsel bir kesinlik ifadesinden, bu günün koşullarında bahsedilemiyor.

KEFİRİN ZARARLARI NELERDİR?

Kefirin bilinen bir zararı veya yan etkisi yoktur. Açıklamalarda belirtildiği gibi, bazı sağlık sorunları ile birleştiğinde beklenmedik yan etkileri ortaya çıkarabilmesi ve aşırı tüketilmesi durumunda ortaya çıkacak sorunlar dışında kefirin son derece güvenli bir besin olduğundan bahsedilir. 

Hekiminiz veya diyetisyeniniz yasaklamadığı sürece kefiri güvenle tüketebilirsiniz. Günümüzde paketli formları marketlerde satılan ürünün elbette ev yapımı olanı daha çok önerilir. Ancak kefirin evde üretilmesi için gerçek kefir mayasına ulaşmalı ve geleneksel yöntemlerle üretimini yapmalısınız. Güvenilirliğinden emin olmadığınız ürünleri tüketmek, faydalarından çok zararlarına isabet etmenize neden olabilir.

Özet olarak; kefirin faydaları ve zararları kıyaslaması yapıldığında oldukça asimetrik bir sonucun çıktığını ifade edebiliriz. Türk kültürünün önemli besin bileşenlerinden birisi olan kefirin, bugün batı dünyasının da yaygın biçimde tüketmeye başladığı bir besin olduğunu söyleyebiliyoruz. Bu besinin uygun miktarlarda tüketiminin, son derece faydalı olduğunu ve hemen herkes için önerildiğini de söyleyebiliyoruz. 


Hamileler Ve Emziren Anne Kefir İçebilirmi, Kefirin Zararları Neler?

Kefir; inek, keçi veya koyun sütünün mayalanmasıyla elde edilen bir içecektir. Kefir içmek dinimizde caiz değildir ve kefirin sağlığa çeşitli zararları da mevcuttur.  

Kefirin sağlıklı olduğu, kolestrolü düşürdüğü, laktoz intoleransını tedavi ettiği, ağız yaralarını geçirdiği gibi tezler, bazı kefir üreticileri tarafından ortaya atılan ve bilimsel olarak kanıtlanmamış ticari kaynaklı iddialardır.

Sual: Kefir dinimizde haram diyorlar, doğru mu?

CEVAP

Türkiye Gazetesi yazarlarından ilahiyatçı Osman Ünlü'nün cevabı: (Evet efendim haramdır. Sütü alkol hâline dönüştürünce kefir olur. Kefirdeki alkoldür, binde bir oranında da bulunmuş olsa da, çoğu sarhoş edenin azını da içmek haramdır. Buna göre de kefir haramdır.)

Kefirin yan etkileri ve sağlığa zararları şunlardır;

*Kefir doğal olarak tiramin ve histamin içerir, her iki maddede kefir mayalanırken meydana gelir. Histamin, hemen hemen her canlıda üretilen kimyasal bir bileşiktir. Bu bileşik, hücre dışına çıktığında alerjik reaksiyonlar ortaya çıkar. Özellikle alerjik bünyeli kişiler kefirden uzak durmalıdır. Tiramin ve hisamin migreni de tetikleyebilen maddelerdendir. Migren hastalarının da kefir içmesi onlara zarar verecektir.

*Emziren annelerde ve hamilelikte kefir tüketiminin güvenilirliği konusunda yeterli bilimsel araştırma mevcut olmadığından, bu gibi özel durumlarda da kefir içmemelidir.

*Kefir, aktif olarak büyüyen bakteri ve maya içerir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler kefir tükettiğinde bu bakteri ve mayalar çoğalıp kolaylıkla enfeksiyona neden olabilir.

*Kefirin en önemli dezavantajları doymuş yağ içermesi, nispeten yüksek kalori yoğunluğu ve ağır şeker konsantrasyonu barındırmasıdır. Kefir ayrıca kullandığımız bazı ilaçlar ile etkileşime geçerek onların yan etkilerini artırır. Kefirde bulunan bakteriler, maya ve probiyotikler de potansiyel olarak kabızlık, bağırsaklarda kramp ve mide ağrısı gibi gastronemiyel sağlık sorunlarına yol açabilir.

*Kefirin mayalanma işlemi sırasında oluşan bakteriler, özellikle Aids, kanser gibi bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde hastalıklara ve enfeksiyonlara neden olabilir. Kefir ayrıca Crohn hastalığı ve irratbl bağırsak sendromu semptomlarını daha da ağırlaştırmaktadır.

*Kefirin başka olası yan etkileri de mevcuttur. Kefirde bulunan bakteriler ve probiyotikler bulantı, karın ağrısı, baş ağrısı, ishal, mide rahatsızlığı, şişkinlik ve gaz olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Kefir içen bazı kişilerde sivilce ve çıban gibi cilt sorunlarıyla karşılaşıldığı da kayıtlara geçmiştir.

*Kefir, laktoz inteloransı ve süte alerjisi olan kişilerde gaz, şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi mide bağırsak sorunlarına neden olur. Kefirde bulunan bir proteini bağışıklık sistemi tehlike olarak algılar ve onunla savaşmaya başlar, bunun sonucunda bildirdiğimiz sağlık sorunları yaşanır.

*Kefir, antidepresan kullanan kişilerde ilaçla etkileşime geçip tansiyonda ani yükselişe neden olabilmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalarda kefirin ayrıca basiliksimab, azatioprin, takrolimus ve prednizon içeren ilaçlar dahil olmak üzere bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlarla da olumsuz şekilde etkileşim yaptığı tespit edilmiştir.

Yaban Mersininin Sağlığa Zararları, Yan Etkileri Nelerdir? Tıklayınız

Elmanın Zararları Nelerdir Ve Elma Gaz Yaparmı? Tıklayınız

Cevizin Sağlığa Zararları Nelerdir, Ceviz Gaz Veya İshal Yaparmı? Tıklayınız

Patatesin Sağlığa Zararları Nelerdir? Bilimsel Araştırma Sonuçları Tıklayınız

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası