ertesi gün hapı kaç günde içilir / Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır? - Op. Dr. İhsan Atabay

Ertesi Gün Hapı Kaç Günde Içilir

ertesi gün hapı kaç günde içilir

Ertesi gün hapı ne kadar etkili?

Ertesi gün hapı ne kadar etkili?

Ertesi gün hapı %100 Korur mu?

Hayır maalesef mevcut kimyasal korumalar içinde en düşük yüzde ertesi gün hapına aittir.

Ertesi gün hapı, doğum kontrol yöntemi olmayan yada korunma kazaları gerçekleşen cinsel ilişki sonrasında kullanılabilecek bir acil korunma yöntemidir. Ertesi gün hapı korunmasız ilişki sonrasında yumurtlamayı ertelemek şeklinde etki gösterir. Yumurtlamayı ertelemek sperm ve yumurtanın karşılaşmasını önler böylece gebelik henüz oluşmadan önce engellenmiş olur.

Ertesi gün hapının kullanımı son derece kolaydır, korunmasız ilişki sonrası olabildiğince hızlı şekilde 1 tablet ağız yoluyla alınır. Ne kadar çabuk etkisi o kadar etkili olur.

Ertesi gün hapı ne kadar etkili?

%75-80 arasında bir koruma sağlar. Dolayısıyla o siklusta ertesi gün hapı almış olsanız dahi adet gecikmeniz varsa mutlaka gebelik testi yaptırmanızı öneririm.

Sonuç olarak ertesi gün hapı;

  • Bir metot değildir,
  • Sürekli kullanılmaz,
  • Kalıcı tehlikeli yan etkileri yoktur,
  • Koruyuculuğu % 80 civarıdır,
  • Siz yine de aile planlamasını ciddiye alın ve istenmeyen gebelikleri fiziksel ve ruhsal travmalardan kendinizi koruyun.

Adı ertesi gün hapı olsa da bu ilaç cinsel ilişkiyi takip eden 72 saat (3 gün) İçinde kullanılmalıdır. En etkili olduğu zaman aralığı ise cinsel ilişki sonrasındaki ilk 12 saattir. 12 saat içerisinde alındığında koruyuculuğu yaklaşık % 90 civarındadır. 2. güne kalırsa % 75 3. güne kalırsa bu oran % 55 ‘lere kadar düşer. 3 günden sonraki kullanımlarda etkili olmayacağı kabul edilir. Bir dipnot olarak ertesi gün hapının alımından sonra 3 saat içinde kusma gerçekleşir ise yeni bir tane alınması gereklidir. Ayrıca ertesi gün hapı % 100 etkili değildir; Zira ertesi gün hapı alındığında halihazırda yumurtlama gerçekleşmiş olabilir. Korunmasız cinsel ilişkiden sonra olabilecek en kısa sürede ertesi gün hapı almak ilacın etkisini artıracaktır.

Mutlu Günler...

  1. Önceki
  2. Sonraki
Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?

Ertesi gün hapı nedir?

Ertesi gün hapı ile ilgili olarak birçok soru sorulmaktadır. Halk arasında gün sonu hapı, sonraki gün hapı, 72 saat hapı veya İlişki sonrası hapı olarak da bilinmektedir. Ertesi gün hapı gebelikten acil korunma yöntemi olarak bilinmekte ve sıkça araştırılmaktadır.

Ertesi gün hapı nedir? Ertesin gün hapı nasıl kullanılır? Ertesi gün hapının yan etkileri var mıdır? yada zarar var mıdır? Ertesi gün hapı marka? gibi sorular sıkça sorulmaktadır. Bu yazımızda ertesi gün hapları hakkındaki tüm sorularınızın cevaplarını bulacaksınız.

Ertesi gün hapı veya ilişki sonrası hapı ne işe yarar?

Ertesi gün hapı korunmasız cinsel ilişki sonrası istenmeyen gebelik meydana gelmesin diye kullanılan ilaçlara verilen genel bir isimdir. Bu tür ilaçların içerikleri hormon menşelidir. Genellikle yüksek doz progesteron hormonu ve türevleri bu ilaçlardaki temel etkin maddedir. Yumurtalıklardan yumurtanın atılmasını ve spermin yumurtayı döllemesini önleyerek gebelik oluşumunu önler.

Ertesi gün hapı nasıl kullanılır? Ertesi gün hapı ne zaman içilir?Kesin çözüm mü?

Ertesi gün hapı kaç saat içinde alınmalıdır? Ertesi günü hapı kullanımı çok kolaydır. Piyasalardaki ilaçların içinde sadece 1 tablet bulunur bu tablet adet periyodunuzun herhangi bir döneminde içilebilir. İlişki sonrası en kısa sürede içilmelidir. Piyasada bulunan ertesi günü haplarından biri 72 saat(3 gün) içinde diğeri ise 120 saat(5 gün) içinde kullanılabileceğini belirtmektedirler.

Ertesi gün hapları sürekli kullanılan doğum kontrol hapları değillerdir. Sadece acil doğum kontrol yöntemidir. Önce ilaç alınıp sonra ilişkiye girmeniz durumunda gebeliği önlemez. Düzenli doğum kontrolü hakkında bilgi almak isterseniz doğum kontrol yöntemleri hakkındaki yazımızı okumanızı öneririm.

Ertesi gün hapları sık sık kullanılmaz. Yani bir adet döneminde bir defa kullanılması güvenlidir. Defalarca kullandığınızda hem güveliği düşer hem de adet düzeniniz etkilenir. 

Ertesi gün hapı markaları / isimleri nelerdir?

En iyi ertesi gün hapı hangisidir sorusu yada ilaç markası sıkça sorulmaktadır. Ertesi gün hapları piyasada farklı etken madde ve isimlerle bulunmaktadırlar. Bu konuda bilgi almak son derece basittir.

  • Ella,
  • Ertes72,
  • Norlevo,
  • Postpill One.

Eczaneye başvurduğunuzda eczacılar size bu konuda yardımcı olmaktadırlar. Tek yapmanız gereken eczaneye gitmek ve ertesi gün hapları konusunda eczacıdan yardım istemektir.

Ertesi gün hapı kaç saat etkili? Ertesi gün hapının etkisi ne zaman geçer?

Ertesi gün hapı kaç saat etkilidir? Ertesi gün hapı kaç gün içinde kullanılır? Ertesi gün hapının işe yaradığını nasıl anlarız? soruları sık sorulan sorulardandır. Bu süre kullandığınız ilacın içeriğine göre değişebilmektedir. Piyasada şu an iki ertesi gün hapı markası bulunmaktadır. Bir tanesinde ilacın etkinliği ilişki sonrası 72 saat yani 3 gün iken diğerinde 120 saat yani 5 gündür. Eczacınız size bu konuda yardımcı olacaktır.

Markaları etik ve yasal kurallar nedeni ile burada belirtememekteyiz. Bu ilaçların etkinlikleri verilen belirli süreler içinde olmaktaysa da cinsel ilişki sonrası en kısa zamanda kullanılması en iyisidir. Çünkü ilişki sonrası geçen zaman uzadıkça ilaçların etkinlikleri azalır. 

Ertesi gün haplarının işe yarayıp yaramadığını anlamının tek yolu adetinizin olmasını beklemektir. Eğer adetiniz 3 gün geçerse mutlaka idrarda gebelik testi yapınız.  

Ertesi gün hapı yan etkileri nelerdir? Ertesi gün hapı zararları nelerdir?

Ertesi gün haplarının doğru kullanımında belirgin bir zararı yoktur. Sizi kısırlaştırmaz. Veya hormonlarınızı bozmaz. Sadece geçici olarak hormon profilinizi etkiler. Adet döngünüzü bozman sadece birkaç gün gecikme veya erken görmenize neden olabilir.

Her ilaç gibi ertesin haplarının da sık ve az görülen yan etkileri olabilir. Ertesi günü haplarının en sık görülen yan etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Bulantı ve kusma,
  • Baş ağrısı,
  • Karın ağrısı,
  • Baş dönmesi,
  • Meme hassasiyeti,
  • Adet döneminin ağrılı geçmesi,
  • Yorgun hissetme,
  • Duygusallık yada sinirlilik,
  • Kas veya sırt ağrısı.

Ertesi gün hapı adeti etkiler mi? Ertesi gün hapı adeti geciktirir mi?

Ertesi gün hapı genel olarak adet döneminizi etkilemez. Bazen adet döneminizi birkaç gün geçirebilir. Çok az bir kısımda ise erken görmeye neden olabilir. Takip eden adetlerinizi etkilemez.

Ertesi gün hapı gebelikten kesin korur mu? İşe yaradığını nasıl anlarız?

Ertesi gün hapı istenmeyen gebelikten ne yazık ki kesin koruyamaz. Genel olarak %84 ila %98 arasında koruyuculukları vardır. Bu nedenle ertesi gün hapı almanıza rağmen eğer adet gününüz 5 günden daha fazla geçerse mutlaka gebelik testi yapmanız önerilir. Ertesi gün haplarının işe yarayıp yaramadığını anllamanın tek yolu adet gününüzü beklemektir. Eğer adet gününüz üç gün geçerse mutlaka idrarda gebelik testi yapınız. İkinci yol ise şüpheli ilişkiden iki hafta sonra kanda gebelik testi yapmaktır.

Eğer gebelik testi pozitif çıkarsa kürtaj için kadın doğum uzmanı ile görüşmeniz gerekir. Kürtaj hakkındaki tüm bilmek istediklerinizi ve sorularınızın cevabını bulmak için kürtaj sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Ertesi gün hapı memede ağrı yapar mı?

Ertesi gün hapı memede ağrı yapabilir. Bunun nedeni kullanılan ilaçların içeriğinde yüksek doz progesteron olmasıdır.

Progesteron bir tür kadınlık hormonudur ve etkilerini vücuttaki reseptörlere yapışarak gösterirler. Göğüslerde progesteron reseptörleri yoğun olarak bulunur yüksek doz progesteronun neden olduğu su ve tuz tutulumuna bağlı oluşan ödem memelerde ağrıya ve şişliğe neden olur. Memelerdeki şişlik ve ağrı bir süre sonra azalıp kaybolacaktır.

Ertesi gün hapı fiyatı nedir?

Ertesi gün hapı fiyatı etken maddelere göre değişebilmektedir. Bununla birlikte hemen hemen birbirine yakındır. Ertesi gün hapı fiyatı 2023 yılı içinde piyasada bulunan iki ertesi gün haplarından birinin fiyatı 70-80 tl arasında iken diğeri ise 90-100 tl arasındadır. İlaç reçetesiz olarak satılmaktadır.

Ertesi gün hapı kullananlar

Ertesi gün hapı kullananlar genel olarak tecrübelerinde kullanımının kolay olduğunu ve bazen adette gecikme veya göğüslerde şişkinlik gibi hafif yan etkileriyle karşılaştıklarını belirtmektedirler.

  1. Önceki
  2. Sonraki
ertesi gün hapı

Faydalı Sağlık Bilgileridrgonul

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?

Doğum kontrolü başarısız olduktan sonra, ertesi gün hapı istenmeyen gebeliği önleyebilir. İlaç mümkün olan en kısa sürede alındığında en etkilidir. Reçetesiz olarak eczaneden satın alınabilir.

Ertesi gün hapı nedir ne zaman kullanılır?

Ertesi gün hapı sadece acil durumlarda, planlanmamış bir gebeliği önlemek için kullanabileceğiniz bir korunma yöntemidir.

Ertesi gün hapı korunmasız cinsel ilişkiden sonra mümkün olan en kısa sürede, tercihen 12 saat içinde alınmalıdır.

Bir kez bir tablet alınır. Önceden bir şeyler atıştırmanız (yarım sandviç veya benzeri bir şey) tavsiye edilir. Mideniz boşsa, tableti kusma olasılığınız daha yüksektir. Kusma, yutulduktan sonraki ilk üç saat içinde meydana gelirse, etkinliğin sürdürülmesi için yeni bir ertesi gün hapı mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır.

Ertesi gün hapı adet döngüsünün herhangi bir noktasında alınabilir.

Levonorgestrel ve ulipristal asetat birlikte alınmamalıdır.

Yumurtlamayı önlemek için, ertesi gün hapını mümkün olan en kısa sürede, tercihen korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 12 saat içinde almak en iyisidir. Bundan sonra, etkinlikleri giderek azalır. Levonorgestrel etkin maddeli ilaçların korunmasız cinsel ilişkiden sonra en fazla 72 saat (3gün), etkin madde ulipristal asetat içeren ilaçların en fazla 120 saat (5gün) sonra kullanılması onaylanmıştır. 120 saatten sonra ertesi gün hapı için artık çok geçtir.

Yumurtlama hesaplama aracı ile yumurtlama günlerinizi öğrenebilirsiniz.

Levonorgestrel içeren ilaçlar yumurtlamadan yaklaşık iki gün öncesine kadar, ulipristal asetatlı ilaçlar ise yumurtlamadan 1 gün önce alınırsa etkilidir. Bununla birlikte, yumurtlama yakınsa veya zaten gerçekleşmişse, her iki hazırlık da artık etkili değildir.

Ertesi gün hapının doğru alınmasına rağmen döllenme gerçekleşmişse ve döllenen yumurta rahme yerleşmişse mevcut bilgilere göre embriyoda herhangi bir hasar beklenmemektedir.

Ertesi gün haplarının rutin olarak kullanımı önerilmez, bunun için çok daha etkili doğum kontrol yöntemleri vardır.

Nereden Alınır?

Ertesi gün hapı eczanelerde reçetesiz satılmaktadır. Orada danışmanlık da yapılıyor. Örneğin, halihazırda hamile olup olmadığınız, döllenme olasılığınızın ne olduğu ve herhangi bir kontrendikasyon veya diğer ilaçlarla olası etkileşimler olup olmadığı tartışılabilir. 

Bazı eczaneler ertesi gün hapı vermeyi reddediyor. Bu durumda başka bir eczaneye başvurabilirsiniz. Yerel eczane acil servisleri geceleri ve hafta sonları mevcuttur ve internette veya telefonla bilgi alınabilir. Her eczanede vitrinlerde de bilgi verilmektedir.

Kimler ertesi gün hapı kullanamaz?

Levonorgestrel veya ulipristal asetata veya tabletlerdeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan kadınlar ertesi gün hapını almamalıdır.

Halihazırda hamilelik belirtileri varsa (örn. adet gecikmesi veya sabah bulantısı), ertesi sabah hapını almadan önce bir hamilelik testi yaptırmak veya bir jinekoloğun tavsiyesini almak mantıklıdır.

Halihazırda fallop tüplerinde iltihaplanma, dış gebelik veya dış gebelik geçirmiş olan kadınlar, ertesi gün hapının onlar için bir seçenek olup olmadığını doktorlarıyla netleştirmelidir.

Ertesi gün hapı, şiddetli karaciğer fonksiyon bozukluğu durumunda önerilmemektedir. 

Kişisel veya aile geçmişinizde tromboz (kan pıhtısı) riskinde artış varsa, levonorgestrel etkin maddesini içeren ertesi gün hapını almanız önerilmez.

Aktif madde ulipristal asetat, glukokortikoidler alındığında şiddetli astımda kullanılmamalıdır.

Verimlilik

24 saat içinde alınırsa etkinlik %90 civarındadır. 72 saatten sonra etkinlik %75’e düşer (çünkü bu bileşikler döllenme gerçekleştikten sonra etki göstermez).

Korunmasız ilişkiden sonra mümkün olan en kısa sürede kullanıldığı sürece etkinliği en fazladır.

Yumurtlamadan önce iyi bir zamanda alınırsa, ertesi sabah hapı büyük olasılıkla hamileliği önleyecektir. Bununla birlikte, korunmasız cinsel ilişki ile ertesi gün hapı alınması arasında geçen süre ne kadar uzun olursa, yumurtlamanın gerçekleşebileceği süre de o kadar uzun olur. Bu yüzden onları mümkün olan en kısa sürede almak çok önemlidir. 

Bazı antibiyotikler, antikonvülsanlar (antiepileptikler) veya HIV enfeksiyonları, antiviraller (antiviraller) veya sarı kantaron içeren ilaçlar gibi diğer ilaçlar aynı zamanda alınırsa ertesi gün hapının etkinliği azalabilir. Düzenli olarak ilaç kullanan veya yakın zamanda almış olan kadınlar, ertesi gün hapını almadan önce bu konuyu eczaneye danışmalı veya tıbbi yardım almalıdır. 

Çok fazla kilolu olmak da ertesi gün hapının, özellikle levonorgestrel preparatının etkinliğini azaltabilir. Etkilenen kadınlar, kendileri için en uygun yöntem hakkında bir doktordan veya eczaneden tavsiye almalıdır.

Hangi yan etkiler meydana gelebilir?

Mide bulantısı ve kusma. Takip eden iki saat içinde kusma olursa, doz tekrarlanmalıdır.

Aşırı kusma varsa vajinal yoldan ikinci bir doz uygulanabilir. Kusmayı önlemek için, haptan 45 dakika önce antiemetik bir ilaç almanız önerilir.

Diğer yan etkiler şunlardır: baş ağrısı, meme ağrısı, baş dönmesi ve yorgunluk. Genellikle 24 saat içinde kaybolurlar. Alerji öykünüz olmadığı sürece ağrı kesicilerle tedavi edilebilirler.

Bilinen başka bir yan etkisi yoktur, bu nedenle ara sıra kullanımı sağlık açısından bir tehlike oluşturmaz.

Aldıktan sonra ne kadar süre sonra adet görmeyi beklemeliyim?

Adet genellikle beklenen tarihte veya beklenen tarihten sonraki 7 gün içinde ortaya çıkar.

Bazı durumlarda ertesi gün hapı aldıktan birkaç gün sonra adet görme ile karıştırılmaması gereken lekelenme şeklinde hafif kanamalar olabilir.

Adet dönemi, beklenen tarihten bir haftadan fazla geciktiyse, hamilelik testi yaptırmalı ve doktorunuza görünmelisiniz.

Adet döngüsü boyunca ertesi gün hapı beni korur mu?

Hayır, acil kontrasepsiyon sadece korunmasız cinsel ilişkiye karşı koruma sağlar.

Bir sonraki adet dönemine kadar bariyer yöntemi (prezervatif) diğer korunma yöntemlerini kullanmalısınız.

Rutin veya sık kullanımı tavsiye ediliyor mu?

Devamlı kullanımı diğer yöntemlere göre daha az etkili ve yan etkileri daha sık olduğu için önerilmez.

Kişisel ihtiyaçlarınıza, üreme beklentilerinize ve sağlık durumunuza göre, size en uygun düzenli kullanım için doğum kontrol yöntemini seçmek için doktor randevusu oluşturun.

Ertesi gün hapı ve emzirme

Etkin madde levonorgestrel anne sütüne geçer. Bu nedenle bu etken madde ile yapılan ilaçlar mümkünse emzirmeden hemen sonra alınmalıdır. Bundan sonra, en az sekiz saatlik bir emzirme molası gözlemlenmelidir.

Etken madde ulipristal asetat içeren ilacı aldıktan sonra en az bir hafta emzirmeye ara verilmesi önerilir. Bu süre zarfında süt üretimini sürdürmek için anne sütünü sağmak mantıklıdır. Sağılan süt atılmalıdır.

Piyasada bulunan ertesi gün hapları nelerdir? Ertesi gün hapı fiyatları ne kadardır?

Ulipristal içeren ertesi gün hapları;

  • ELLA 30 MG etken maddesi ulipristal 2023 yılı fiyatı 315 TL – 350 TL aralığındadır.
  • JOSEI 30 MG etken maddesi ulipristal 2023 yılı fiyatı 315 TL -350 TL aralığındadır.
  • ULPISAD 30 MG etken maddesi ulipristal 2023 yılı fiyatı 315 TL – 350 TL aralığındadır.

Levonorgestrel içerek ertesi gün hapları;

  • ABALEVO 1,5 MG etken maddesi levonorgestrel 2023 yılı fiyatı 260 TL – 300 TL aralığındadır.
  • ERTES 72 1,5 MG etken maddesi levonogestrel 2023 yılı fiyatı 260 TL – 300 TL aralığındadır.
  • NORLEVO 1,5 MG etken maddesi levonogestrel 2023 yılı fiyatı 260 TL – 300 TL aralığındadır.
  • POSTPILL ONE 1,5 MG etken maddesi levonogestrel 2023 yılı fiyatı 260 TL – 300 TL aralığındadır.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?

Ertesi gün hapı bir doğum kontrol yöntemi değildir, korunmasız cinsel ilişki sonrasında gebeliğiln oluşmasını önlemek amacıyla kullanılır. Geleneksel doğum kontrol yöntemlerinde yaşanabilecek aksiliklerin (doğum kontrol hapının unutulması, prezervatif çıkması, prezervatif yırtılması) gebeliğe yol açmaması için ertesi gün hapı acil çözüm olarak kullanılır.  ( Doğum kontrol hapının unutulması durumunda öncelikle, doğum kontrol hapı ile birlikte kutuda var olan kullanma talimatına riayet edilmesi uygun olacaktır. )

Ertesi Gün Hapı Nedir?

Piyasada birbirinden farklı ertesi gün hapları bulunmaktadır. Bu hapların başarı oranları birbirine benzerdir ve ne kadar erken dönemde alınırsa başarı oranları o kadar yüksektir. Ertesi gün hapları düşük yapmak için kullanılan ilaçlar değillerdir. Genellikle gebeliğin en baştan oluşumun engelleme üzerine etki mekanizmalarına sahiptriler.

Bugün piyasada bulunan bazı ertesi gün haplarının içinde bir progesteron hormonu türevi olan Levonorgestrel vardır. Bu hormonun yumurtlamayı, sperm göçünü, tüplerin hareket kabiliyetini ve rahim duvarı fonksiyonunu değiştirdiği varsayılır. Korunmasız cinsel ilişkiden 72 saat sonrasına kadar aç veya tok alınır

Piyasada epey talep edilen diğer bir ertei gün hapı ise Ulipristal Acetate ( UPa ) içerir. Bu madde progesterone reseptörünü selektif olarak module eder. Bu sayede yumurtlamayı önleyerek veya geciktirerek etki gösterir, östrojen konsantrasyonunu azaltır. Yumurtlamadan hemen önce  kullanıldığında yumurtlamayı 5-9 gün geciktirebilir. Yumurtlama sonrası dönemde  kullanıldığında ise Rahim duvarl kalınlığını azaltarak gebeliğin Rahim duvarına tutunmasını engeller . UPA korunmasız cinsel ilişkiden 120 saat sonrasına kadar aç veya tok alınır; alımını takiben 3 saat içerisinde kusma gerçekleşirse doz tekrarı önerilir

Ertesi Gün Hapını Ne Zaman Almalıyım?

Ertesi gün hapının etkisini gösterebilmesi için cinsel birliktelikten sonraki 72 saat ( 3 gün )  içinde alınması gerekmektedir. Yine de piyasada bazı ertesi gün hapları ilişki sonrası 5. Güne ( 120 saat ) kadar alınabilirler. Aldığınız ertesi gün hapının içinde var olan kullanma talimatında bu süre belirtilir. Bu konudaki bilimsel çalışmalara göre, ertesi gün hapı korunmasız ilişki sonrası ne kadar erken dönemde alınırsa, gebeliği önlemede hapın başarısı o kadar yüksek olacaktır.

Ertesi Gün Hapı Ayda Kaç Kere Kullanılır?

Ertesi gün hapının ayda 1 defaden fazla kullanılması önerilmemektedir çünkü bu hap bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır.

Ertesi Gün Hapının Yan Etkisi Var mıdır?

Ertesi gün haplarının bazı yan etkileri şu şekildedir:

  • Bulantı
  • Kusma
  • Düzensiz vajinal kanama
  • Baş ağrısı
  • Karın ağrısı
  • Adet sancısı,
  • Yorgunluk,
  • Baş dönmesi
  • Adet gecikmesi

Ertesi Gün Hapı Kullandıktan Sonra Adet Ne Zaman Gelir?

Ertesi gün hapı sonrası ilk adet kanaması genellikle beklenenden 1 hafta önce ya da 1 hafta sonra meydana gelir Eğer gecikme 1 haftadan fazla olur ve kanama miktarı normalden az olursa mutlaka gebelik testi yapılmalıdır. Çünkü bugün piyasada var olan hiç bir ertesi gün hapı %100 koruma garanti etmez.

Ertesi Gün Hapı Sonrası Adet Düzensizliği

Ertesi gün hapı kullanımı sonrası düzensiz kanama ile sık karşılaşılır. Bu durum genellikle takip eden adet dönemi ile normale döner. Yapılan çalışmalarda ertesi gün hapı kullanımı sonrası görülen lekelenme tarzı ara kanamalar  %37 ye varan oranda geniş bir aralıkta rapor edilmiştir.

Ertesi gün Hapına Alternatif Olarak Ne Kullanılabilir?

Korunmasız ilişki sonrasında gebeliği önlemek için hap dışında diğer bir başarılı yöntem ise bakırlı spiral uygulamasıdır. Hatta yayınlanan bir meta analize göre korunmasız ilişki sonrası istenmeye gebeliği önlemede en başarılı yöntem olduğu belirtilmiştir. İlişki sonrası 4-5 gün içinde Rahim içine yerleştirilen spiral gebeliği önlemede oldukça etkilidir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır