kıl kökü iltihabı çeşitleri / Ter Bezi İltihabı (Hidradenitis Suppurativa) Nedir? Neden Olur? | Avicenna Hastanesi

Kıl Kökü Iltihabı Çeşitleri

kıl kökü iltihabı çeşitleri

Saç Ekimi Sonrası Saç Diplerinde Sivilcelenme

Saç ekimi sonrası sivilce oluşumu, bu işlemin olası yan etkileri arasında yer alan bir durumdur. Saç ekimi sonrasında donör bölgede sivilcelenme, hafta gibi kısa bir süre sonra saç diplerinde ortaya çıkabilir. Saç ekimi sonrası ekim alanında çıkan sivilceler son derece normal ve endişe duyulmaması gereken, olası bir sonuçtur.

Saç ekimi sonrası saç diplerinde meydana gelen sivilcelenmenin birçok farklı sebebi olabilir. Başarılı tedavi sonuçları için sivilce oluşumu yaşandığında bölgenin o şekilde bırakılmaması ve uygun biçimde tedavi edilmesi gerekir. Dr. Serkan Aygın Klinik olarak bu yazımızda hem saç ekimi sonrasında neden ve nasıl sivilce oluştuğu hem de bu sivilcelerin tedavisi noktasından neler yapılması gerektiği konusuna değineceğiz.

Saç Ekimi Sonrası Sivilce Nedir?

Saç ekimi tedavisi kapsamında, saç dökülmesi yaşanan bölgelere saç yoğunluğu yüksek olan bölgelerden alınan saç kökleri greftler halinde ekilir ve bu bölgelerde yeniden saç çıkması sağlanır. Bu süreç boyunca yaşanan saç ekimi sonrası saç diplerinde sivilcelenme genellikle, kıl köklerinin deriden çıkarken oluşturduğu tahrişten kaynaklanmaktadır.  

Genel olarak baktığımızda, vücudumuzda oluşan sivilcelerin büyük çoğunluğu da zaten kıl batıklarından kaynaklanmaktadır. Tıpkı vücudun çeşitli bölgelerinde olduğu gibi saç köklerinde de ekilen saçların büyümesine bağlı olarak sivilcelenmenin yaşanması çok olağandır.  Fakat ekilen saç köklerinin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için bu sivilcelerin hasta tarafından sıkılmaması ve uygun biçimde tedavi edilmesi gerekmektedir.

Saç ekim bölgesinde oluşan sivilceler standart normal sivilcedir. Ekstra iltihaplı, büyük veya zararlı cilt problemleri değildir. Bu sorun yaşandığında, uygun şekilde tedavi ve müdahale edilmesi gerekir.

Saç Ekimi Sonrası Sivilcelenme Neden Meydana Gelir?

Saç ekim sonrası sivilce oluşumunun muhtemel birçok nedeni vardır. Bu nedenlerin bazıları işlem kaynaklı olabilirken bazıları ise hastaların işlem sonrasında yeterince dikkatli olmamasından kaynaklanabilmektedir. Genel olarak incelendiğinde saç ekimi sonrası sivilce oluşumunun nedenleri aşağıdaki gibidir;

  • Ekimi yapılan saçların çıkıp büyümeye başlaması ile sivilce oluşur.
  • Ekim işlemi sırasında saç köklerinin doğru bir şekilde çıkarılmaması ve saç kökünün derinin içinde kalması ile oluşur. Ekim işlemleri sırasında mikro motor adı verilen araçlarla saç kökleri tek tek çıkarılır. Bu işlem sırasında kökler düzgün bir biçimde çıkarılmazsa, kök kırılır ve içinde kalır. Bu da saç batıklarının oluşmasına neden olur.
  • Saç ekim işlemi sonrasında ekim yapılan iyi bakılması ve bölgenin temiz tutulması gerekir. Eğer hastalar ekim yapılan bölgeyi yeterince temiz tutmazsa biriken tozların ve kirlerin sonucunda bakteri üretimi meydana gelir. Bu da bölgenin iltihaplanmasına ve bu tip sivilce oluşum durumlarına neden olur. Dr Serkan Aygın Klinik, saç ekimi sonrasında bu tür bakteri oluşumlarını önlemek amacıyla nasıl bir bakım yapmanız gerektiği konusunda sizi bilgilendirir.
  • Saç ekim işlemi sırasında, saç köklerinin yerleştirilmesi için kanallar açılır. İşlem sırasında kanalların fazla derin açılması ise sivilce oluşumlarının en önemli nedenlerinden biridir. Dermoid kisti olarak bilinen durumların oluşmasındaki temel neden budur.
  • Sivilce oluşumunun en önemli sebeplerinden biri vücudun fazla sebum üretmesidir. Saç ekimi sonrasında da bölgede eğer fazla sebum üretilirse sivilce oluşumu yaşanabilir.

Saç Ekimi Sonrası Sivilcelerin Çeşitleri

Saç ekiminden sonra kafada sivilce oluşması normaldir ve hatta bunların farklı çeşitleri vardır. Yaygın olarak çıkan sivilce çeşitleri şöyledir;

 

  • Folikulit-Kıl kökü iltihabı: İşlem sonrası bölgenin temiz tutulmaması sonucunda sebebi bakteri birikimi olan sivilcelerdir.
  • Küçük sivilceler: Saç ekim işlemi sonrasında hem bölgede oluşan batıklar hem de bölgedeki tahribat neticesinde oluşan sivilcelerdir.
  • Dermoid kistler: Her ne kadar nadir görülse de dermoid kistler, saç ekimi operasyonunun başarısını kötü etkileyebilen oluşumlardır. Kanalların derin açılması sonucunda meydana gelir ve bölgede iltihaba neden olur. Bu tür sivilce oluşumunda tedavi için doktorunuza başvurmanız kesinlikle gerekmektedir.
  • Batıklar: Saç ekimi esnasında nakledilen kıl köklerinin deriden çıkmakta güçlük yaşadığı zamanlar olabilir. Bu durumda da deri yüzeyine çıkamayan saçlar ters yönde uzamaya başlar. İçeri doğru uzayan saçlar bölgede iltihaba ve sivilceye neden olur.

Sivilcelenme Oluştuğunda Yapılması Gerekenler

Saç ekiminden sonra çıkan sivilceler için gerçekleştirilecek tedaviler sivilcenin oluşum sebebine ve yapısına göre (örn., sivilce yoğunluğu, farklılık gösterebilir. Bu sebepten ötürü, sivilcelenme durumunda sivilcelenmenizin nasıl bir yapıda olduğunu anlamanız faydalı olacaktır.

Saç köklerinin büyümesine bağlı olarak donör bölge sivilce oluşumu ortalama ay gibi bir süre sonra yaşanır. Çıkma zamanı veya sivilce oluşumu kişinin bölgeye nasıl baktığına ve yapısına göre değişiklik gösterebilir.

Saç Ekimi Sonrası Oluşan Sivilcelerin Tedavisi

Saç ekilen bölgede sivilce oluştuğunda, telaş yapmanıza gerek olmasa da bu sivilcelerinizin tedavi gerektirmediği anlamına gelmez. Saç ekimi yapılan bölgede çıkan sivilceler için alternatif birçok tedavi yönteminden bahsedilebilir. Bunlar ve bunların uygulama aşamaları aşağıdaki gibidir:

Saç Ekimi Sonrası Saç Diplerindeki Sivilcenin Yapısı

Saç ekimi sonrasıdna saç diplerinizede sivilce oluşması durumunda sivilcenizin nasıl bir yapıda olduğunu anlamanız önem teşkil eder. Özellikle sivilcenin büyüklüğünü ve ağrı yapıp yapmadığını mutlaka incelemeniz gerekir. Zira saç ekimi sonrası iltihaplı sivilce oluşumları bahsedilen normal sivilceler gibi değildir. En doğru tedaviyi tatbik etmesi açısından doktorunuza başvurmanız en iyi karar olacaktır.

Sıcak Su Kompresi Uygulamak

Doktorunuz, saç ekimi sonrası oluşan sivilcelerinizin küçülmesi için sıcak su kompresi uygulamanızı tavsiye edebilir. İşlem sırasında çok fazla baskı uygulamamaya ve bölgeyi çok fazla sıcağa maruz bırakıp, tahriş etmemeye özen göstermeniz gerekir.

Topikal Tedaviler

Sivilce oluşumu için en etkili tedavi kuşkusuz tropikal tedavi yöntemleridir. Buna göre sivilce oluşumu için doktorunuza başvurmanız ve ondan yardım almanız gerekir. Doktorunuzun sizlere vereceği antibiyotik etkisine sahip kremleri kullanarak, iltihaplı dokunun kurumasını sağlayabilirsiniz. Eğer bölgede kaşıntı sorunu varsa, bunun hafiflemesini de ayrıca sağlayacaktır.

Oral Antibiyotik Tedavisi

Çok fazla tercih edilmese de bazen bölgedeki sivilceler çok şiddetlendiğinde oral yolla antibiyotik alınması gerekir. Bu durum sürekli kendini tekrarlayan sivilce oluşumlarında da tercih edilir. Kullanılacak olan antibiyotiklerin doktorunuz tarafından reçete edilmesi gerekir.

İltihaplı Yapının Doktorunuz Tarafından Boşaltılması

Eğer saç ekimi sonrasında sivilceler giderek büyüyor, ağrıyor ve şişiyorsa içindeki iltihabın boşaltılması gerekir. Bu sizin evde yapabileceğiniz bir şey kesinlikle değildir. Saç ekimi sonrası iltihaplı sivilce kesinlikle evde patlatılmaya çalışılmamalıdır. Bu işlem ancak doktor tarafından, temiz bir iğne yardımıyla yapılabilir.

Saç Ekimi Sonrası Sivilce Oluşumu Engellenebilir Mi?

Saç ekimi sonrası sivilce oluşumu olağan bir durum olduğu için sivilce oluşumunu engellemek veya bunun oluşmaması için ekstra çaba sarf etmek çok verimli sonuçlar vermeyecektir. Çünkü bazen tekrar saç çıkması için bu sivilcelerin oluşması gerekir.

Bu noktada hastaların sivilce oluşumlarını engellemeye çalışmak yerine saç ekimi sonrası sivilce patlatmak gibi hatalı davranışlardan kaçınması gerekir. Çünkü bölgede oluşan sivilcelerin patlatılması veya sıkılması enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Ayrıca bölgeyi tahrip ettiğinizde tekrar kıl kökü çıkmayabilir. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmamak için ciddi sivilce oluşumlarında mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.

Saç Ekimi Sonrası Sivilce Oluşumu Nasıl Engellenir?

Saç ekimi sonrası sivilce oluşumu büyük oranda engellenmez. Ancak bazı noktalara dikkat ederek daha az veya daha küçük sivilce oluşumu sağlanabilir. Örneğin; bölgenin temiz tutulmamasından kaynaklı olarak oluşan sivilceleri engellemek için, bölgeyi doktorunuzun önerdiği şekilde temiz tutmaya özen gösterebilirsiniz. Bazen sivilce oluşumunun nedeni, işlemi yapan kişinin yeterince özenli ve dikkatli olmaması da olabilir. Bu durumda da dikkat etmeniz gereken, alanında uzman kişilerden destek ve yardım almaktır. Bu şekilde saç ekiminden sonra sivilce çıkması gibi sorunları, en azından olabilecek en az seviyeye indirebilirsiniz.

Kıl kökü iltihabı (Folikülit) nedir? Kıl kökü iltihabının nedenleri ve tedavisi…

Kıl kökü iltihabı genellikle yüz, kol, üst sırt ve alt bacaklarda görülen yaygın bir durumdur. Kızarıklık, tahriş, kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan kıl kökü iltihabı hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde Kıl kökü iltihabı (Folikülit) nedir? Kıl kökü iltihabının nedenleri ve tedavisi

Yayınlanma:

Kıl kökü iltihabı (Folikülit) nedir? Kıl kökü iltihabının nedenleri ve tedavisi…

Vücudun kıl barındıran herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen kıl kökü iltihabı (Folikülit) nedir? Kıl kökü iltihabının nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz…

KIL KÖKÜ İLTİHABI (FOLİKÜLİT) NEDİR?

Folikülit, saç köklerinin iltihaplandığı yaygın bir cilt durumudur. Genellikle bakteriyel veya fungal bir enfeksiyondan kaynaklanır. İlk başta, saç köklerinin etrafında küçük kırmızı yumrular ya da beyaz başlı sivilceler gibi görünebilir – her saçın büyüdüğü küçük cepler. Enfeksiyon yayılmakta ve iyileşmeyen, kabuklu yaralara dönüşebilmektedir.

KIL KÖKÜ İLTİHABI BELİRTİLERİ

Folikülit belirtileri ve semptomları şunlardır:

– Saç köklerinin etrafında gelişen küçük kırmızı yumrular veya beyaz başlı sivilce kümeleri
– Açık ve kabuklu kabarcıklar
– Kaşıntılı deri
– Ağrılı, hassas cilt
– Büyük şişmiş yumru veya kütle

Kılı çevreleyen ağrılı kızarık şişlik ve bazen orta kısımda irinli bir kesecik olarak görülür. Kaşıntı ve hassasiyet eşlik edebilir. İlerleyen günlerde irinli şişliğin açılması ile kabuklanma gözlenebilir. Kıl kökünden derine ilerleyen follikülit, fronkül (çıban) adını alır. İltihap derinleştikçe şişlik ve hassasiyet artar. Birkaç kılın birlikte iltihaplanması karbonkül olarak adlandırılır.

shutterstock_

KIL KÖKÜ İLTİHABI NEDENLERİ

Kıl kökü iltihabı (folikülit) en sık olarak Staphylococcus aureus (staph) bakterisi ile kıl foliküllerinin bir enfeksiyonundan kaynaklanır. Folikülit ayrıca virüsler, mantarlar ve hatta büyümüş tüylerden kaynaklanan iltihaplardan da kaynaklanabilir. Kıl kökü iltihapları en yoğun olarak kafa derilerinde ve vücudun avuç içi, ayak tabanı, dudaklar ve mukoza zarlarınız dışında her yerde bulunurlar.

KIL KÖKÜ İLTİHABI (FOLİKÜLİT) TEDAVİSİ

Folikülit tedavileri, durumunuzun türü ve şiddetine, halihazırda denediğiniz öz bakım önlemlerine ve tercihlerinize bağlıdır. Seçenekler arasında lazer epilasyon gibi ilaçlar ve müdahaleler bulunur. Tedavi yardımcı olsa bile, enfeksiyon geri gelebilir.

-İlaçlar

-Enfeksiyonu kontrol etmek için kremler veya haplar

-Hafif enfeksiyonlar için doktorunuz antibiyotik krem, losyon veya jel reçete edebilir. Oral antibiyotikler folikülit için rutin olarak kullanılmaz. Ancak şiddetli veya tekrarlayan bir enfeksiyon için doktorunuz bunları reçete edebilir.

-Fungal enfeksiyonlarla savaşmak için kremler, şampuanlar veya haplar

-Antifungaller, bakteriler yerine mayanın neden olduğu enfeksiyonlar içindir. Antibiyotikler bu tip tedavide yardımcı değildir.

-İnflamasyonu azaltmak için kremler veya haplar

-Hafif eozinofilik folikülite sahipseniz, doktorunuz kaşıntıyı hafifletmek için steroid kremini denemenizi tavsiye edebilir. HIV / AIDS varsa, antiretroviral tedaviden sonra eozinofilik folikülit belirtilerinde iyileşme görülebilir.

-Diğer müdahaleler

-Küçük ameliyat

-İlerlemiş olgularda biriken cerahatin akıtılması için folikülit üzerinde kesi yapılması şeklinde küçük bir cerrahi işlem gerekebilir.

-Lazer epilasyonu

Diğer tedaviler başarısız olursa, lazer tedavisi ile uzun süreli epilasyon, enfeksiyonu temizleyebilir. Bu yöntem pahalıdır ve çoğu zaman birkaç tedavi gerektirir. Saç köklerini kalıcı olarak temizler, böylece tedavi edilen alanda saç yoğunluğunu azaltır.

Vücutta kaşıntı neden olur? Kaşıntı nasıl geçer?İlginizi ÇekebilirVücutta kaşıntı neden olur? Kaşıntı nasıl geçer?

ameliyatbeyazepilasyonsivilce

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası