hamsi pişirme teknikleri / Balık pişirme yöntemleri nelerdir? - Mobilşef

Hamsi Pişirme Teknikleri

hamsi pişirme teknikleri

Karadeniz mutfağının temsilcisi olarak nitelendirilmesiyle bilinen Hamsi, aynı zamanda her kesimden Türk sofralarının vazgeçilmez bir lezzeti olarak da karşımıza çıkıyor. Ülkemizde hamsi balık çeşidinin en sık görülen ve en sevilen balık olmasının neticesinde sofraların olmazsa olmaz tatları arasında yer alıyor. Öncelikle, lezzetli hamsiler kızartabilmek için tercih edeceğiniz hamsinin gözlerinin canlı, parlak ve saydam olması gerekmektedir. Bununla birlikte, hamsinin solungaç kısımları parlak kırmızı rengini alması, pul kısımlarının gergin ve parlak olması lazımdır. Sonrasında balığa dokunulduğunda kuyruk kısmının sert olması ve parmakla baskı uygulandığında çukur meydana gelmemesi gerekir. Bunun sonrasında haberimizin içeriğinde sizin için yer vereceğimiz hamsi kızartma teknikleriyle tadına doyum olmayan hamsileri sofralarınızın başköşesine taşıyabilirsiniz.

HAMSİ

HAMSİ NASIL KIZARTILIR? ADIM ADIM HAMSİ PİŞİRME TEKNİKLERİ…

Hamsiler öncelikle iyi bir şekilde karın bölgelerinden el yordamıyla temizleniyor. Temizlenmiş hamsileri bol suda ve tek tek yıkanıyor. Daha sonra bir süzgece alınarak tuzlandıktan sonra suyunun süzülmesi bekleniyor.

- Mutfak tezgahının üzerine temiz bir kağıt serip, süzgeçte süzülen balıkların iyice sularını çekmesi için kağıt üzerine alınıyor.

- Yine tezgah üzerine serdiğiniz başka bir kağıt üzerine bir bardak kadar mısır unu koyuluyor.

- Hamsiler teker teker mısır ununa bulunuyor. Dilerseniz bu aşamada unun içine baharat yada tuz ilavesi de yapılabiliyor.

İlgili resim

- Çok geniş olmayan balık tavasına yarım çay bardağını geçecek kadar ayçiçek yağı dökülüyor. Yağ kızdıktan sonra ocağın altını kapatıp hamsileri tavaya kuyrukları ortada kalacak şekilde diziliyor. Bu dizilişte hamsilerin birbirine değerek sıkışması gerekiyor. Daha sonra ocağın altını yeniden yakılarak hamsiler pişiriliyor.

- Eğer hamsileri dizerken bir yandan da ocağın altı açık kalırsa ilk dizdikleriniz pişecek, son olarak tavaya koyduklarınız ise çiğ kalacaktır. Bu nedenle ocağın altının kapalı olması gerekiyor.

- Hamsi tavayı kısık ateşte yapmaya özen göstermek gerekiyor. Hamsilerin altta kalan kısımlarının kızarıp kızarmadığını kontrol etmek için,üst kısımlarının renginin hafifçe değişmesini ve kuyruklarının da hafifçe çıtır olmasını bekleniyor.

TAVADA HAMSİ ile ilgili görsel sonucu

- Tüm hamsileri aynı anda çevirebilmek için tavanın boyutuna göre düz bir kapak kullanarak, kapağı hamsilerin üzerine kapatarak çevirmek gerekiyor. Tüm hamsileri kapağın üzerine alıp, pişmemiş tarafını tavaya koyunuz. Bu sırada tavadaki yağın boşaltılması ve sonradan yeniden üzerine eklenmesi gerekiyor.

- Kısık ateşte hamsilerin pişmeyen yüzeylerini de kızarttıktan sonra, servis tabağına alarak sıcak sıcak servis yapılıyor. Kızaran hamsilerin yağını süzmek için havlu kağıt üzerine alarak fazla yağından arınabiliyor.

TAVADA HAMSİ ile ilgili görsel sonucu

HAMSİ BESİN DEĞERİ

HAMSİ

Fırında Hamsi Tarifi: Hamsi Fırında Nasıl Yapılır? Hamsi Fırında Kaç Derecede Pişer? En Güzel Hamsi Yapımı

Tavuk veya et gibi ürünlerin dışında alternatif arayanlar genellikle balık çeşitlerine yönelmektedir. Balığın birçok çeşidi bulunmaktadır. Hem sağlıklı hem de lezzetli bir yemek çeşidi arayanların tercihi olan balığın en popüler çeşidi ise herkesin tahmin ettiği gibi hamsidir.

 Fırında Hamsi İçin Gereken Malzemeler Nelerdir?

1 kilo Hamsi

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Yarım çay bardağı mısır unu

Tuz

Fırında Hamsi Tarifi: Hamsi Fırında Nasıl Yapılır?

 1. Öncelikle güvendiğiniz bir balıkçıdan 1 kilo kadar hamsi almalısınız. Eğer kalabalıksanız kiloyu artırabilirsiniz. Hamsileri balıkçınızda ayıklatırsanız evde uğraşmak zorunda kalmazsınız. Yine de tercih sizindir.

 2. Daha sonra ayıklanmış olan hamsileri bolca suda yıkamalısınız. Balıkları yıkarken nazik davranmanızda fayda vardır. Böylece balıklar ezilmemiş olur. Balıkları güzelce temizleyip yıkadıktan sonra diğer aşamaya geçebilirsiniz.

 3. Sıra geldi balıkların suyunu süzdürmeye. Bu aşamada bir süzgeç yardımı ile balıkların suyunu süzdürmeniz gerekmektedir. Hamsileri süzgece aldıktan sonra sularının iyice süzüldüğünsen mutlaka emin olun.

 4. Şimdi hamsiyi pişirmek için hazırlayabilirsiniz. Belirtilen miktarda yağı hamsilerin içine dökerek iyice harmanlayın. Ardından hamsileri tuzlayarak mısır ununa batırın.

 5. Bu aşamaya geldiğinizde hamsileriniz yavaş yavaş pişmeye hazır gele gelmiş sayılır. Lezzetli olacak olan hamsileri yemenize çok az kaldı.

 6. Son aşamaya gelindiğinde ise fırını 180 dereceye ayarladıktan sonra hazırlamış olduğunuz yemeğin üzerine az miktarda zeytinyağı gezdirerek fırına sürebilirsiniz. Afiyet olsun.

 Fırında Hamsi Nasıl ve Kaç Derecede Pişer?

 - Fırında pişireceğiniz hamsinizi 35-40 dakika arasında pişirmeniz yeterli olacaktır. Pişirme için fırınınızın ayarı 180 derecede olmalıdır. Balığın kurumamasına mutlaka özen göstermelisiniz.

 - Hamsi oldukça lezzetli olan ve küçük büyük demeden herkesin sevdiği bir yemektir. Hem yapması hem de yemesi son derecede keyiflidir. Ayrıca sağlıklı bir besin olması açısından sıkça tüketebilirsiniz.

 - Hamsi tavada, fırında veya ızgarada yapılabilen bir balık çeşididir. Fırında yapmayı tercih ederek güzel bir seçim yapmış olursunuz. Çünkü fırında yapılan Hamsi hem daha lezzetli hem de daha hafif olacaktır.

 ​​​​​​En Güzel Hamsi Yapımı Nasıl Olmalıdır?

 > Hamsiyi pişirmeden önce iyice yıkamak ve yağla harmanlamak çok önemlidir. Buna mutlaka dikkat etmelisiniz.

 > Fırını erken açarak en az 5 dakika ısıtmanız hamsiyi daha iyi pişirmenize yardımcı olacaktır.

 > Hamsiyi pişirmek için koyacağınız tepsiye yağlı kağıt serperek yapışmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca yağlı kağıdın üzerini az bir yağla da yağlayabilirsiniz. Yağlamasanız da yağlı kağıt yine de işinizi görecektir.

 > Fırına hamsinizi koymadan önce isterseniz üzerine limon dilimleri yerleştirebilirsiniz. Limonun kokusu ve aroması balığa daha iyi bir tat verecektir.

 Fırında Hamsinin Yanında Neler Yenilmelidir?

 - Lezzetiyle tadını damağınızda bırakacak olan hamsinin yanında bir şeyler yemek isteyebilirsiniz. Peki fırında hamsinin yanına en çok ne yakışır?

 - Fırında pişirilmiş olan hamsinin yanına en çok yakışacak olan ürün taze malzemelerle yapılmış olan bir salatadır. Salata malzemeleri sizin tercihinize kalmış olan bir durumdur. Her malzeme ile hamsinizin yanına güzel bir salata yapabilirsiniz.

 - Diğer güzel bir seçenek ise üzerine toz biber serpilmiş olan ve limon sıkılmış olan doğranmış soğandır. Soğan balıkla birlikte tüketilebilen faydalı bir üründür.

 - Soğanı sade yemek istemeyenler bol sumaklı güzel bir soğan salatası yaparak da tüketebilir. Hamsinin yanına limon dilimlemeyi ve evinizde varsa eğer turp doğramayı unutmayın.

 - Ayrıca hamsinin yanına olmazsa olmaz bir ürün ise rokadır. Roka veya arzu ettiğiniz diğer yeşillikleri hamsinin yanına ilave edebilirsiniz. Taze soğanda farklı bir alternatif olabilir.

Balık pişirme yöntemleri nelerdir?

1) Kızartma

En sık kullanılan balık pişirme teknikleri arasında yer alır. Temizlenen balıkları küçükse bütün olarak, daha büyükse dilim ya da fileto halinde kızartmak mümkündür. Balığı lezzetli ve hızlı bir şekilde sofraya getirmeyi sağlayan kızartma tekniği, pratik olması nedeniyle de sıklıkla tercih edilir.

2) Izgara

Çok yağlı balıklarda iyi sonuçlar veren ızgara yöntemi de lezzetli balık pişirme teknikleri arasında bulunmaktadır. Izgara balık yapımı için kor bir ateş hazırlamak, balığın alevlerle yanmadan ideal biçimde pişmesi açısından önemlidir.

3) Tütsüleme

Tütsüleme, balığın ateşsiz bir biçimde pişmesini sağlar. Dumanla tütsülenen balıklar, isli aromalarıyla oldukça farklı bir lezzet deneyimi sunar.

4) Marinasyon

Marinasyon, başta levrek olmak üzere birçok balığın, limon suyunda ya da benzer özellikli bir ortamda bekletilmesiyle yapılır. Bu yöntem balık etinin lokum kıvamına gelmesini sağlar.

5) Gravlaks

Çıkış noktası İskandinav ülkelerinde toprak altında yapılan marineleme işlemine dayanan gravlaks tekniği, günümüzde ev ortamında da rahatça yapılabilen bir yöntemdir.

6) Buharda Pişirme – Buğulama

Balıkların suyla direkt temas etmeden buhar ile pişirilmesi, en sağlıklı balık pişirme yöntemleri arasında gösterilmektedir. Buharda pişirme tekniği balıkların besin değerlerini korumaya da yardımcı olur.

7) Sığ Kızartma

Sığ kızartma tekniği, kızartma işleminin daha az yağ ile yapışmaz bir tavada yapılması ile gerçekleşir. Çok ağır olmaması için daha az yağlı balıkları seçmek, damak tadınız açısından yararlı olur.

8) Fırınlama

Fırında rosto, büyük balıklar için rahatça uygulanabilecek bir pişirme tekniğidir. Hem görsellik hem de lezzet açısından ideal bir yemek ortaya çıkmasını sağlar.

9) Tuzda Pişirme

Tuzda pişirme de giderek daha popüler olan bir pişirme biçimidir. Yöntem temel olarak, balığın kalın bir tuz tabakası ile sıvanmış halde pişirilmesinden ibarettir.

Hangi Balık Hangi Mevsimde Hangi Teknikle Pişerse Daha Lezzetli Olur?

Mevsimine göre balık seçmek ve uygun balık pişirme çeşitleri ile pişirmek, usta aşçılara taş çıkartacak sonuçlar elde edebilmenizi sağlayacaktır. Kişisel yemek zevkiniz elbette önemlidir ama bazı türlerin kendine has özelliklerini öne çıkaran teknikleri kullanmak da lezzet açısından yararlı olur.

  • Hamsi: Balık dendiğinde akla Karadeniz, Karadeniz dendiğinde ise elbette hamsi gelir. Ülkemizdeki en popüler balık çeşitleri arasında yer alan hamsinin hemen hemen her türden yemeği mevcuttur. Ekim ve ocak arasındaki yağlandığı lezzetli dönemlerde arkadaşlarla toplanıp bol hamsili bir ızgara şöleni mutlaka düzenlenir. Yaz ayalarında daha az yağı olacağından, kızartması tercih edilebilir.
  • Palamut: Eylülden şubata kadar oldukça lezzetli olan palamutların da fırın ve ızgarası bu dönemlerde yenilebilir. Diğer zamanlarda da kızartması tüketilebilir.
  • Sardalya: Temmuzda başlayıp yaz sonuna kadar geçen süre zarfında en lezzetli haliyle tezgahlarda yerini alır. Buğulaması yapılabilen sardalyalar ızgara olarak da servis edilebilir.
  • İstavrit: Kasım ve şubat arasında lezzeti üst seviyede olan istavrit balığını da tava ya da ızgara olarak yapabilirsiniz.
  • Alabalık: Çiftliklerde yıl boyu bulunabilecek taze alabalıklar de birçok lezzetli tarif eşliğinde tüketilebilmektedir. Özellikle tereyağı ile fırında yapılacak alabalıklar, sofralarınıza lezzet katar. Balık çeşitleri pişirme yöntemleri farklılık gösterse de döneme göre uygulanacak teknikler ideal lezzete ulaşmayı kolaylaştırır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası