böbrek taşı kırma yorumları kadınlar kulübü / Böbrek taşı düşürme | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

Böbrek Taşı Kırma Yorumları Kadınlar Kulübü

böbrek taşı kırma yorumları kadınlar kulübü

Böbrek Taşları Ve Tedavisi Bilgi Ve Paylaşım Alanı

asososos .!.:

Eşime böbrek yetmezliği teşhisi konuldu hiçbir fikriniz yok netten araştırıyorum ne yenmemesi gerektiği yazıyor da ne yenmesi gerektigiyle ilgili çok bir şey yok şu besin yararlıdır vs bir bilgiye ihtiyacım var yardimci olursanız çok sevinirim

Genişletmek için tıkla


Umarım size yardımcı olur:KK

Akut ve kronik böbrek yetmezliğinde diyet tedavisi nedir?
Beslenme tedavisindeönemi unutulmaması gereken bazı kurallar vardır. Örneğin, uygun miktarda enerji ve protein alımı, uygun vücut ağırlığının sağlanması veya korunması, diyette bulunan besin öğelerinin miktarı (sodyum, fosfor, potasyum, sıvı, vitamin ve mineraller gibi) unsurların dikkat edilmesi önemlidir. Yeterli enerji alımı organ ve dokuların çalışması ve sağlığın devamlılığı için büyük önem taşır. Kronik böbrek yetmezliği olan hastaların, karbonhidrat ve yağı yeterli enerjiyi sağlayacak kadar besinler ile almaları sağlanmalıdır.

Kronik böbrek hastalarında diyet tedavisi her zaman kişiye özel olur. Kronik böbrek hastalığı diyetinde, hastanın diyalize girme sıklığı, diyaliz yöntemi, kan bulguları, kişinin vücut ağırlığı, kişide idrar çıkışının olup olmaması, cinsiyeti, yaşı ve hastanın genel sağlık durumu önemlidir. Protein miktarı, yağ miktarı ve sıvı alımı kişinin genel durumuna, diyaliz tedavisine ve kilosuna göre planlanır. Farklı nedenlerden dolayı iştahsız olan kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda önerilen enerji ve protein miktarını tükettirmek önemlidir.

Kronik böbrek yetmezliği hastasının beslenmesinde proteinin önemi :Diyalize girmeyen böbrek hastalarında günlük protein miktarı gram/kg ( gram arasında) protein verilebilir. Diyalize giren hastalarda günlük protein alım miktarı gr/kg verilebilir. İyi kalite proteinler (yumurta ve süt) gibi verilir ise iyi sonuçlar gösterir.

Kronik böbrek yetmezliği hastasının beslenmesinde potasyum ve fosfatların önemi : Fe, B vitaminleri, D vitamini ve multivitamin takviyesi yapılır. Hastada idrar azalması ve idrar yapamama var ise sıvı kısıtlaması verilir. Hastanın özellikle idrar yapamama sorunu var ve sadece gizli sıvı kayıpları var ise (metrekare başına ml) sıvı verilir. Az idrar yapan hastanın gizli kayıplara çıkarılan idrar miktarı eklenerek verilecek sıvı miktarı ayarlanabilir. Hastada sıvı yüklemesinin olup olmadığı, hastayı devamlı tartarak bulunabilir.

Proteinsiz diyet örneği
Proteinsiz diyet genellikle gün uygulanır.

Sabah kahvaltısı : Şekerli çay, reçel, yağ, glutensiz ekmek.

Ara öğün : Sütsüz nişasta peltesi.

Öğle ve akşam yemekleri :Komposto, limonata, nişasta peltesi, glutensiz ekmek.

Ara öğün olarak : Yağ şeker karışımı şekerlemeler yenebilir.

Böbrek yetmezliği hastalığında genel yasak ve serbest yiyecekler
Genel yasaklar : Fazla miktarda verildiğinde sölüt yükü yaratacak besinler (süt, et, yumurta) gibi, içeriği bilinmeyen yiyecekler, konserve, sucuk, pastırma, salamura, turşu, sosis gibi salamura yapılan yiyecekler, sakatatlar, tuz ve tuzlu yiyecekler, kuru yemişler, kurutulmuş meyveler, çikolata, et suyu, meşrubatlar, kahve, kakao, boza, nescafe, tahin, pekmez, tahin helvası, muz, kavun, kurubaklagiller, bulgur, mısır, tarhana, patates gibi yiyecekler kronik ve akut böbrek yetmezliği hastalarının diyetinde genel olarak yasak edilen yiyeceklerdir.

Genel besin ayarlaması içinde serbest olan yiyecekler :Şekerli çay, ıhlamur, tuzsuz yağ, nişasta, şeker, sade akide şekeri, pişmaniye, sade lokum gibi yiyecekler kronik ve akut böbrek yetmezliği hastalarının diyetinde serbest ve besin ayarlaması içerisine konulan serbest yiyeceklerdir.

Diyet yiyeceklerini hazırlarken dikkat edilecekler : Pişirme sırasında, gıdaların besin değerlerini kaybetmemesi (kızartma yerine haşlama olmasına) dikkat etmek gerekir. Sebzeler pişirilirken ilk haşlama suları dökülür ve sonra tekrar pişirilir. Böylece potasyumun azaltılması sağlanır. Besinlerin tadını güzelleştirmek amacı ile baharat kullanılması önerilmez. Gıdaların daha kolay sindirilebilecek şekilde pişirilmesi tavsiye edilir.

Böbrek yetmezliği olan hastaların uyması gereken öneriler
Böbrek yetmezliğiolan hastanın dışarıda yemek yiyeceği zaman yemek yediği mekana diyet uyguladığını bildirmesi ve isteyeceği etin günlük protein alımına göre olmasını, salçasız olmasını, miktarını, haşlanmış tavuk, ızgara hindi veya et, biftek hamburger şeklinde olması şeklinde olabilir. Etin yanında yiyebilecek kadar tuzsuz salata (sirke ve yağ kullanılabilir).

Kızarmış hamur ve ağır tatlılardan kaçınmak gerekir. İzin verilen meyveler, sütlü tatlılar ve dondurma yenebilir. Şerbet, buzlu meyve suları, jöleler, kahve ve çay günlük sıvı ihtiyacı kadar içilebilir. Alkol böbreğe zarar verir. Aşırı alkol ülserli hastalarda kanama riskinin artmasına, terlemeyi arttırarak idrar miktarının azalmasına ve tansiyonun yükselmesine neden olabilir. Sigara kesinlikle içilmemeli veya bırakılmalıdır.

Böbrek yetmezliği böbrek taşına neden olur mu?
Böbrek taşları idrardabulunan maddelerin yoğunlaşması sonucu meydana gelir. Böbrek taşı oluşumunda beslenmenin çok fazla etkisi olmaz. Fakat böbrek taşını önlemek için bol sıvı alımı önerilir. Böbrekte oluşan taşın cinsine göre beslenme şekli düzenlenebilir. Böbrek taşı, kalsiyum taşı ise düşük kalsiyum içeren beslenme (diyet) önerilir. Ayrıca ürik asitoksalat ve sistin taşları da olabilir.

Alınan gıdalar, vücuda metabolik açıdan belirli bir yük getirmektedir. Ortaya çıkan artıklar büyük oranda böbrekler vasıtası ile vücuttan atılır. Bu artıkların yeterince atılabilmesi için yoğun ya da sulu idrar yapabilmenin yanı sıra, yeteri kadar idrara çıkabilmenin önemi büyüktür.

Sıvı kontrolünü sağlamak için :Sofra tuzundan ve sodyumlu yiyeceklerden kaçınmak, susuzluğu giderecek kadar su içmek, limon dilimleri ve ciklet ile ağzı nemli tutmak, ağzı soğuk sıvılar ile çalkalamak gibi yöntemler ile kronik böbrek hastaları sıvı kontrolünü sağlamaya çalışabilirler.

Kronik böbrek hastalarında uygulanması gereken diyet örneği nedir?
Günlük yiyeceklerin gramı ve ölçüsü

40 gram proteinli tuzsuz diyette : ( kalori, mg potasyum, mg fosfor, mg sodyum) bulunur.

Günlük süt veya yoğurt : gram (2 çay bardağı).

Günlük yumurta :50 gram (1 yumurta).

Günlük et, tavuk ve balık : 90 gram (3 köfte kadar).

Günlük ekmek : gram (5 ince dilim).

Günlük sebze :2 porsiyon.

Günlük meyve : 2 porsiyon.

Günlük yağ : 20 gram (2 yemek kaşığı).

Günlük bal ya da reçel :20 gram (2 tatlı kaşığı).

40 gram proteinli diyette örnek yemek listesi

Sabah kahvaltısı : Şekerli bir fincan çay ya da ıhlamur, 1 adet yumurta ve 1 kibrit kutusu kadar tuzsuz peynir, 2 tatlı kaşığı bal veya reçel, 1 tatlı kaşığı tuzsuz yağ, 1 ince dilim ekmek.

Öğle yemeği öncesi ara öğün :1 porsiyon meyve.

Öğle yemeği :2 adet ızgara köfte ya da aynı oranda et veya tavuk, 2 yemek kaşığı bitkisel yağ içeren sebze yemeği, 1 çay bardağı yoğurt, 2 yemek kaşığı pirinç pilavı, 1 kase nişasta peltesi.

Öğle yemeği sonrası ara öğün :1 porsiyon meyve.

Akşam yemeği :30 gram (bir küçük parça haşlama et), 2 yemek kaşığı makarna, 2 yemek kaşığı bitkisel yağ içeren sebze yemeği, 1 ince dilim ekmek.

Akşam yemeği sonrası ara öğün :Şekerli bir çay bardağı süt.

Hemodiyaliz hastalarında uygulanan diyet örneği nedir?
60 gram proteinli tuzsuz diyet.

Günlük Yiyecek Miktar (Gram) Ölçü.

Günlük süt veya yoğurt : gram (3 çay bardağı).

Günlük tuzsuz peynir : 30 gram (1 kibrit kutusu).

Günlük yumurta : 50 gram ( 1 yumurta).

Günlük et, tavuk, balık :( gram 4 köfte).

Günlük ekmek : gram (6 ince dilim ekmek).

Günlük sebze :2 porsiyon.

Günlük meyve : 2 porsiyon.

Günlük yağ : 20 gram (2 yemek kaşığı).

Günlük bal ya da reçel : 20 gram (2 tatlı kaşığı).

Not :
1-Kaloriyi yükseltmek için çay, ıhlamur, et suları, tuzsuz yağ, nişasta, şeker, sade akide şekeri, pişmaniye ve sade lokum yenebilir.

2-Sebzeler yıkandıktan sonra küçük parçalara bölünerek haşlanmalı ve haşlama suyu dökülmelidir. Haşlanan sebzeleri yağ koymak yerine et ilave ederek pişirmek yeterli olabilir.

3-1 yumurta ile bir köfte kadar et aynı değerdedir ve gerektiğinde yumurta ya da köfte yenebilir.

4-1 köfte kadar (30 gram et) yerine 3 yemek kaşığı kuru fasulye, nohut, kara bakla, barbunya veya mercimek gibi yemeklerin birinden yenebilir.

5-Et olarak, koyun eti, balık eti ve tavuk eti tercih edilmelidir.

6- Bitkisel sıvı yağ olarak ta zeytin yağı tavsiye edilir.

7-Beslenme tarzı 5 öğün şeklinde az ve sık olmalı ve yemek yerken yavaş yemek yenmelidir.

ALINTIDIR

Nefroloji - Böbrek Hastalıkları Böbrek taşlarını kırdıranlar, kırdıracaklar , ESWL

ben sürekli tekrar eden böbrek taşı hastasıyım 2 kezde piyolonefrit oldum pek çok kez taş kırdırdım , en son böbreklerimde 5 tane taş vardı :) en büyüğü ufak zeytin kadar , hacettepede ilk eswl mi oldum cihaz , ortam çok düzgündü,ancak iğne yapmadıkları için çok sarsıldım, o büyük taş kırıldı kırılmasına, tabiki evde 2 gün kanama oldu , pek çok kırılan taşı döktüm ancak tıkanma yaptı, hacettepede prof bu taşı alttan almak lazım dedi bayıltarak , bense ewsl devam istedim çünkü 1 ameliyat çare değildi daha yukarda 4 kırılacak taş daha vardı , bende gataya gittim , tıkanan yerlerede taş kırma yapıldı icce ufaltıldı, sonra diğer 2 böbreğiimdeki taşlar durumlarına göre kırıldı ..tıkanınca kanalrradaki yerlere de uygulandı taş kırma yani kez uygulama yapıldı bana 2 ayda ha birede film çekildi .. son aşamada görünmeyen bir taş tıkanaıklık yaptı, ve piyolonefrit oldum , 5 gün hastenede yattım çıktıktan 1 ay sonrada allatn kataer ile son taş da çıkartıldı şu an iiyim şükür ama çok zor bir tedavi bu , insanı hırpalıyor , yan etkisine gelince :KK3 ay adetten kesildim , şaçlarım az döküldü şükür ancak hiç uzamadı drumla konuşmadım ama sanırım bu taş kırmalardan böbrek üstü bezlerim etkilendi vede tıknaıklık olduğu yerler yumurtalıklarıma yakındı taş kırma işleminden onlarda hasar gördü bilemiyorum ay adet görmemekten sonra çok şideeti adet öncesi sendromu ağrılar , kocaman bir karın v sden sonra çok şükür şu sıralar iiyim taş kırdırırkende çok dikatli olmalı , çok yoğun bu tedaviyi uygulatmak konusunda dr larla artı ve eksileri ii ölçüp biçmek gerek, herkese sağlıklı günler dilerim sevgiler

Böbrek taşı düşürme

Ne desem bilemedim 5 gündür çektiğim ağrı uykusuzluk üstüne gelen sınavlar İlk teşhis olarak idrar yolu enfeksiyonu olduğu söylendi hemde hiçbir teste tabi tutulmadan. İlaçlar alındı içildi ama ağrı hiç istifini bozmayıp daha da şiddeti yükseldi. 2. Hastaneye gidişimde neyse ki test yapıldı ve taş olduğu söylendi sancılı geçen 1 günün ardından ağrıya daha fazla dayanamadım ve tekrar hastanenin yolunu tuttum. Ama ne tutmak ağrıdan hunharca ağlayarak. Bu gidişimde doktor tekrar test yapıp hem idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğini hemde taş düşürdüğümü söyledi. Ağrım geçsin diye ağrı kesici yaptı yetmedi üstüne bi güzel serum yedim. Ama bu taş durur mu 2 dk dursa düşer neme lazım. Herneyse beni taburcu edip yolladılar. Yurda girer girmez sanki o anı beklercesine bi ağrı tekrar başladı. Yani ağlaya ağlaya oturup daha doğrusu yurdu tavaf edip çalışmaya çalıştım ama ağrı sağolsun müsade etmedi. 5 gündür hergün hiç aksatmadan yaptığım tek şey hastaneye gidip serum yiyip geri dönmek. Hastalık gerçekten çok zor birşey hele yanında ailen olmayınca. Arkadaşlarım sağolsun çok yardımcı oldular ama anne yerini tutamaz. Herkesten bi fikir geldi yok traktöre bin, merdiven çık, zıpla Yapmadığım kalmadı yine de düşmedi. Ürolojiye gitmem gerekiyor fakat okuduğum yerde bu bölüm maalesef ki yok. Ağrıdan ölüyorum hiç uyku uyuyamıyorum yatınca sanki daha çok ağrıyor. Yaşayan bilen varsa lütfen yardım etsin çok kötü durumdayım

 

Böbrek taşında en uygun tedavi seçeneği nedir?

___funduszeue.info


1.BÖBREK TAŞI TANISINI KOYMADA NELER YAPILMALIDIR?


Böbrek ve idrar yolu taşlarından şüphelenilen durumlarda idrar tahlili , kan tahlili (kreatinin, üre, ürik asit, hemogram, CRP) ve radyolojik görüntüleme (direkt üriner sistem grafisi, üriner Ultrasonografi, Üriner sistem Tomografi) gibi tetkikler yapılması gerekir. Ağrı, idrarda yanma ve benzeri belirtilerle gelen her hastaya mutlaka tam idrar tahlili yapılmalıdır. İdrar tahlilinde mikroskobik boyutta bile olsa kan hücresinin görülmesi taş olasılığını artırır fakat olmaması taş hastalığını ekarte ettirmez. Bazı hastalarda idrarda mikroskobik hematüri görülmeyebilir. İdrar tahlili değerlendirmesinde enfeksiyona da çok dikkat edilmelidir. Taş hastalığı ile birlikte varolan idrar yolu enfeksiyonlarında idrar akımını engelleyecek taş varlığına özellikle dikkat edilmesi gerekir çünkü tıkanıklık enfeksiyonun antibiyotikle tedavi edilmesini engelleyen bir durumdur. Eğer tıkanıklık açılmaz ve taşın gerisinde idrar birikmesi olursa enfeksiyon çok alevli seyredebilir ve kontrol altına alınamaz, mutlaka tıkanıklığın açılıp idrar akışının sağlanması gerekir. İdrar tahlilinin değerlendirilmesinde idrar pH’sının asit ve/veya alkalen olması varolabilecek taşın tipi açısında fikir verebilir. İdrar pH ve altında ise ürik asit taşı düşünülürken pH ve üzerinde enfeksiyon taşı düşünülür. Böbrek taşı düşünülen hastalara yapılan kan tahlillerinde üre, kreatinin değeri bakılarak böbrek fonksiyonları kontrol edilmelidir. Taş varlığı olan veya taş düşürme hikayesi olan hastalarda kan kalsiyum, magnezyum, fosfor, elektrolitler, ürik asit, vitamin D ve paratroid hormon düzeyi kontrol edilmelidir. Örneğin vitamin D düzeyi düşüklüğü taş oluşumuna zemin oluşturmakta fakat eksik olan vitamin yerine konduğunda taş oluşumuna olan katkısı ortadan kalkmaktadır. Aynı şekilde ürik asit düzeyi çok yüksek aşırı protein içerikli gıdalarla beslenenlerde de böbrek taş olasılığı ihtimali artmaktadır. Bu grup hastalara da diyet ile birlikte verilecek ilaç tedavisi taş oluşumu ihtimalini azaltıcı yönde etki yapmaktadır. Hastalara görüntüleme yöntemi olarak en sık üriner sistem ultrason tercih edilir, eğer taş kanalı düşmüş ise ve ultrason ile bir bulgu elde edilememiş ise o zaman üriner sistem tomografisi çekilir. Hastalara ultrason çekmeden direkt tomografi çekilmemesinin nedeni tomografinin içerdiği radyasyon ve maliyeti sebebiyledir. Bir çok hastada ultrasonik değerlendirme yeterli olmaktadır. Ultrasonda bir bulgu olmaması ve hastanın ağrılarının devam ettiği şartlarda üriner sistem tomografi çekilir. Ultrasonik değerlendirmeler özellikle 3 mm altı taşlarda ve üreter denilen idrar kanalındaki taşlarda yeterli bilgi verememektedir. Fakat hastanın radyasyona maruz kalmaması ve maliyetinin daha az olması sebebiyle ilk tercih edilen görüntüleme yöntemidir.

Tekrarlayan taş hastalığı olan hastalarda medikal değerlendirme ve önleyici tedbirler için şunlar yapılmalıdır;
- Taş Analizi yapılmalı
- 24 saatlik idrar tetkikinde(pH, dansite, oksalat, sitrat, ürik asit, kalsiyum, fosfat düzeyleri) bakılmalı -Kanda üre, kreatinin, ürik asit, kalsiyum, magnezyum, fosfor, vitamin D3, paratroid hormon düzeylerine bakılmalıdır.

funduszeue.info SEÇİMİNDE BÖBREK TAŞI BOYUTU ÖNEMLİ MİDİR?

Böbrek taşı şiddetli yan ağrısı, ateş, bulantı, kusma gibi belirtilerle başlayıp böbrek yetmezliğine kadar giden çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Böbrek ve idrar yolu taşlarında tedavi seçenekleri şu şekilde sıralanabilir; -ESWL(Extracorporal shock wave lihtotripsy)/(Vücut dışından ses dalgalarıyla taş kırma) -Perkütan Nefrolitotomi (Kapalı yöntemle böbrek taş ameliyati) -Endoskopik yolla (Semirigid ve/veya flexible üreterorenoskop ile) taş tedavisi - Açık cerrahi tedavi Böbrek taşı ve idrar yolu taşlarının tedavisinde seçeneklerin değerlendirilmesinde taşın boyutu ve lokalizasyonu büyük önem arz etmektedir. Örneğin cm altındaki böbrek taşlarında ilk tedavi seçeneği olarak ESWL(şok dalga tedavisi) düşünülürken böbrek alt bölgesindeki lokalize aynı boyuttaki bir taşta fleksibl üretrerorenoskopi ve/veya perkütan nefrolitotomi ilk seçenek olarak değerlendirilebilir. Tedavi seçeneklerinin belirlenmesinde ağrının giderilmesi, tıkanıklığın açılması, enfeksiyonun düzeltilmesi ve taşların temizlenmesi amaç edinilerek planlama yapılır. ESWL(Şok dalgası ile böbrek taşı kırma yöntemi) yönteminde taşın boyutu ve yerleşimi başarısını etkileyen önemli etkendir. Bunlarla beraber taşın tipi , böbrek ve üreterdeki anatomik anomalilerde aynı şekilde ESWL başarısını etkileyen etkenler arasındadır. ESWL tedavisi taş tedavisinde ilk ve en çok kullanılan tedavi seçeneği olarak günümüzde yerini almaktadır. Sert taşlarda(Kalsiyum okzalat monohidrat ve sistin taşları ) etkinliği düşüktür.

ESWL tedavi seçeneği öncesi şunlar gözönünde bulundurulmalıdır;

1-Sert ve büyük taşlar ESWL yerine perkütan veya fleksible üreterorenoskopi ile taş tedavisi kullanılmalıdır.
2-Özellikle 1- cm boyutundaki taşlarda hastalara üreteral stent takılarak ESWL işlemi planlanmalıdır.)

Perkütan Nefrolitotomi (Kapalı yöntemle böbrek taşı ameliyatı) uygulandığı hasta grubu şu şekilde sıralanabilir;
- Hastada 2 cm’den fazla taş bulunması (Eğer taş böbreğin alt bölümünde ise bu cm olarak değerlendirilir.)
- Böbreğin bütün toplayıcı sistemini dolduran geyik boynuzu taşlarda da perkütan nefrolitotomi uygulanmalıdır.
- İdrar çıkış darlığı gibi anatomik bozukluğu olanlarda da perkütan işlem uygulanarak taşlar alınır ve aynı zaman darlık bölgesi endoskopik olarak açılır.
- Atnalı böbrek gibi ESWL ile kırılan taşların dökülme ihtimalinin düşük olduğu anatomik anomalili durumlarda da perkütan yöntem ilk tercih olmalıdır.

Üreteroskopi(URS) ve/veya üreterorenoskopi böbrek ve idrar yolu taşlarında şu durumlarda tercih edilir;
1- ESWL’nin kıramadığı taşlarda uygulanır.
2- Sert olduğu bilinen taşlarda(kalsiyum okzalat monohidrat ve sistin taşları) ESWL yerine uygulanır.
3- Aşırı kilolu ESWL işleminin uygulamasının zor olacağı vakalarda
4- Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ve ESWL işleminin uzun süren tedavi süreci boyunca ilacın kesilmesinin sakıncalı olduğu durumlarda uygulanır.
5- Üst üreterde birden fazla taş olması durumlarında da URS işlemi ilk tercih olarak düşünülmelidir.
6- Taş kırma işleminde kullanılan skopide görülmeyen taşlarda da ilk tercih URS yöntemi olmalıdır.


ALINTIDIR..

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası