fen bilgisi berk ne demek / Esnek ve Berk madde nedir? Esnek berk maddeler nelerdir?

Fen Bilgisi Berk Ne Demek

fen bilgisi berk ne demek

Berk, gaz basıncı ile ilgili yaptığı bir etkinlikte kap içerisindeki gazı aşağıdaki gibi sıkıştırıyor ve basınç ölçmede kull

Soru:

 Berk, gaz basıncı ile ilgili yaptığı bir etkinlikte kap içerisindeki gazı aşağıdaki gibi sıkıştırıyor ve basınç ölçmede kullanılan manometre değe- rinin değişimini grafikteki gibi gözlemliyor. Basınç (2 Piston → Manometre 1 2 Buna göre, yapılan işlem v

Berk, gaz basıncı ile ilgili yaptığı bir etkinlikte kap içerisindeki gazı aşağıdaki gibi sıkıştırıyor ve basınç ölçmede kullanılan manometre değe- rinin değişimini grafikteki gibi gözlemliyor. Basınç (2 Piston → Manometre 1 2 Buna göre, yapılan işlem ve gözlemlere göre aşağıda verilen ifadelerinden hangisi yanlış- tır? (Gazlar, ortama homojen olarak dağılmıştır.) A) Birinci durumda kabin tabanına etki eden gaz basıncı değeri, piston kısmına etki eden gaz basıncı değerinden daha azdır. B) İkinci durumda kabın alt kısmına etki eden gaz basıncı, birinci durumda kabın aynı nok- tasına etki eden gaz basıncından daha bü- yüktür. C) Sıkıştırma işlemi ile birlikte gazın kaba uygu- ladığı basınç artmıştır. D Gaz sıkıştırılmaya devam ederse manomet- rede ölçülen değer artar. Bilgi: Açık hava basıncını ölçmek için baromet- relerden yararlanırız.

Opak mat esnek ve berk nedir bilgi verir misiniz?

Opak mat esnek ve berk maddeleri ne demek bu maddeler hakkında kısaca bilgiler verir misiniz? Opak mat esnek ve berk anlamı nedir bu maddelere örnek verebilir misiniz?

Cevap: Öncelikle Saydam ve Opak madde hakkında bilgi vermek isteriz.

Eğer bir madde ışığı geçiriyorsa bu madde saydam maddedir. Cam, su, bazı plastik maddeler ve hava gibi maddeler saydam maddelere örnek olarak gösterilebilir. Bir madde ışığı geçirmiyor ise o maddelere de opak maddeler denir. Opak maddelere örnek vermek gerekirse; Tahta, demir, kitap, duvar, çelik tencere gibi maddeler söylenebilir.

Bazı maddeler ışığı tam değil de yarım geçirir. Böyle maddelere de yarı saydam maddeler denir. Buzlucam, defter yaprağı, şeffaf poşetler, ışıklandırmada kullanılan kapaklar yarısaydam maddelere örnek olarak gösterilebilir.

Parlaklık ve matlık hakkında da şu bilgileri verebiliriz:

Matlık: Bir madde ışığı tam olarak yansıtmıyorsa bu malzemeye mat malzeme denir. Çanta, odun, tahta, pantolon mat maddelere örnek olarak gösterilebilir.
Parlak: Bir madde ışığı tam olarak yanıstıyorsa bu malzemeye de parlak malzeme denir. Gümüş, elmas, çelik, altın, alüminyum folyo birer parlak maddelere örnek olarak verilebilir.

SERT VE YUMUŞAK maddeler hakkında bilgi verelim:

Sert Madde: Bir madde çizilmeye karşı dayanıklı ise bu maddeye sert madde denir. Taş, demir, tahta gibi cisimler sert cisimler örnek olarak gösterilebilir.
Yumuşak madde: Bir maddeye bir nesne zoruyla şekil verebiliyorsak bu maddeye de yumuşak madde denir. Hamur, sünger, pamuk, lastik gibi cisimler yumuşak madde olarak örnek gösterilebilir.

ESNEK VE BERK maddeleri hakkında bilgi verelim şimdi de:

Bir maddeye kuvvet zoruyla şekil verdiğimizde aldığı şekli kuvveti kaldırdığımız da geri eski şekline dönüyorsa bu maddeye esnek madde denir. Sünger, paket lastiği gibi maddeler örnek olarak verilebilir.
Berk madde: Esnemeyen maddelere ise Berk madde denir. Kurşun kalem, mermer vazo, cam sürahi gibi maddeleri örnek olarak gösterebiliriz. Berk maddeler esnetildiği zaman kırılır.

 

3. Sınıf Fen Bilimleri Maddeyi Niteleyen &#;zellikler konu anlatımı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eyl&#;l 17,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Madde 5 duyu organıyla algılanabilen; bölünebilen, ağırlığı ve hacmi olan ve belli bir yer kaplayan nesnelere madde denir. Diğer tanımıyla bir şeyi oluşturan ögeler madde olarak tanımlanmaktadır. Maddenin doğada bulunan farklı şekillerine maddenin halleri adı verilir. Katı, sıvı, gaz olarak doğada bulunan maddeler kendi içlerinde farklı gruplara ayrılır. 3. Sınıf konuları içerisinde bulunan maddenin halleri ve maddeyi niteleyen özellikler konu anlatımını derledik.

Haberin Devamı

3. Sınıf fen bilgisi konuları içerisinde maddenin halleri ve maddeyi niteleyen özellikler ile ilgili konular bulunmaktadır. Doğada maddeler farklı şekilde bulunması maddenin hallerini ifade eder. Maddeler katı, sıvı, gaz olmak üzere üç halde doğada bulunur. Maddenin halleri duyu organlarıyla ayırt edilmektedir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Maddeyi Niteleyen Özellikler Konu Anlatımı

 Maddeler doğada katı, sıvı, gaz olmak üzere üç farklı şekilde bulunur. Çevremize de baktığımızda farklı şekillerde ve renklerde birçok madde görülür. Çevrede gördüğümüz her şey bir madde olarak isimlendirilir. Maddeler belli bir yer kaplar ve kendine ait özellikleri mevcuttur. Maddelerin özelliklerini duyu organlarımızla ayırt edebiliriz. Örneğin; limonun rengini gözümüzle, kokusunu burnumuzla, tadını dilimizle, yumuşaklığını derimizle algılarız. Beş duyu organımızla algılayabildiğimiz bu özellikler maddeyi nitelendiren özellikler olarak tanımlanmaktadır. Maddeler farklı özelliklere göre sınıflandırılır.

Haberin Devamı

Sertlik- Yumuşaklık

 Sert maddeler; Maddenin özelliklerden bir tanesi sertlik yumuşaklıktır. Çizilebilen, kırılabilen, katı maddelere sert maddeler denir. Sert maddelere örnek olarak; taş, mermer, çelik gibi sert maddeler verilebilir. Sert maddelere elle şekil vermek pek mümkün değildir. Bir maddenin şeklinin kolayca de değişememesi o maddenin sert bir özelliğe sahip olduğu anlamına gelir. Sert maddeler kolaylıkla eğilemez, çizilemez ya da bükülemez.

 Sağlam olması gereken birçok eşya sert maddeden yapılmak zorundadır. Örneğin; buzdolabı, çamaşır makinesi, tencere, çivi gibi ürünler sert maddelerden üretilir.

 Yumuşak maddeler; kolaylıkla şekil değiştiren maddeler yumuşak maddeler olarak tanımlanır. Oyun hamuru, yastık, pamuk gibi maddeler yumuşaktır. Yumuşak maddelere kuvvet uygulandığında şekli çabuk değişir. Bazı maddelere uygulanan kuvvet ortadan kalktığında eski şekillerine dönme özelliğine sahiptir.

Esneklik

 Şekli kolay değişebilen maddelere esnek maddeler denir. Özellikle sünger, lastik gibi birçok madde esnek özelliğe sahiptir. Bu maddeler eğilebilir, bükülebilir özelliktedir. Bu şekilde maddenin değişmesi mümkün olmaktadır. Esnek maddelere uygulanan kuvvet ortadan kalktığında tekrar eski haline dönme özelliğine sahiptir.

Kırılganlık

Haberin Devamı

 Cam, porselen gibi sert maddelerin esneklik özelliği bulunmaz. Bu maddeler kırılgan özelliğe sahip maddelerdir. Bazı maddeler çabucak kırılabilen bir özelliğe sahip iken, bazı maddeler biraz fazla kuvvet uygulandığında kırılabilir özelliktedir

Pürüzlülük Ve Pürüzsüzlük

 Pürüzlülük; dokunulduğunda kendini hissettiren, girinti ve çıkıntıları olan maddeler pürüzlü maddeler olarak tanımlanır. Araç lastikleri, ağaç gövdeleri gibi maddeler pürüzlü alanlara örnektir.

 Pürüzsüzlük; yüzeyi düz olan dokunulduğunda kayma hissi yaşatan maddeler ise pürüzsüz maddeler olarak tanımlanır. Ayna, kağıt, cam gibi maddeler yüzeyleri pürüzsüz olan maddelerdir.

Renk

Haberin Devamı

 Renk, koku, tat gibi farklı özelliklere sahip maddeler bulunur. Çevremizde birçok farklı renkte madde bulunmaktadır. Aynı renklerden oluşan birçok üründe mevcuttur. Bazen aynı renkte ürünler tatlarıyla ya da kokularıyla ayırt edilebilir.

Koku

 Her maddenin maddelerin kendine özgü bir kokusu vardır. Bazı maddeler koku duyusuyla ayırt edilebilir özelliğe sahiptir. Keskin kokulu maddeler; sirke, sarımsak, soğan gibi maddeler olabilmektedir.

Tat

 Maddelerin farklı tatları bulunur. Örneğin; şeker tatlı iken, limon ekşi, biber ise acı bir tada sahiptir. Tatma duyusu dinimizle gerçekleştirilen bir duyudur. Şeker ve tuz renkleri benzer olduğu halde tatlarıyla ayırt edilebilen maddelerdir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası