adaçayı hamilelikte içilirmi / Hamilelikte Bitki Çayları ve Güvenli Olmayan İçecekler

Adaçayı Hamilelikte Içilirmi

adaçayı hamilelikte içilirmi

Hamilelikte Bitki &#;ayları ve G&#;venli Olmayan İ&#;ecekler

Video: Gebelik döneminde hangi bitki çayları içilebilir, hangileri içilmemelidir?


Bitkisel çaylar her zamankinden daha fazla günlük hayatımıza girmiş durumdadır.

Eskiden sadece aktarlardan alınabilen ve genellikle zahmetli işlemler sonrası hazırlanabilen bitkisel çaylar artık market raflarında poşetlerde kolay kullanıma hazır bir şekilde bizleri bekliyor.

Bitki çayı dendiğinde aklımıza bunların aşırı kullanımında ciddi sorunlara yol açabileceği hiç gelmiyor, zira bitkileri her zaman ilaçlardan daha masum görüyoruz.


Gebelikte bitki çayları o kadar masum olmayabilir!

Belli başlı bazı bitkisel çayların içinde bulunan etken maddeler özellikle çocuklarda ve hamile kadınlarda sorunlara neden olabilir. Eczaneden alınan ilaçların içerdikleri etken maddelerin her biri ve miktarları net olarak bilindiği halde bitkisel çaylar birden fazla etken madde içerebildiğinden etken madde miktarının net olarak bilinmesi imkansızdır.



Hamilelik döneminde kadınların çoğu zencefil, ıhlamur, papatya, rezene, kuşburnu, normal çay, yeşil çay ve meyve çaylarını bulantı gidermek için (zencefil), sıvı ihtiyaçlarını gidermek için, sakinleştirici özelliklerinden faydalanmak için (rezene) veya lohusalık döneminde süt yapımını artırmak için (papatya, rezene, ısırgan otu çayları) kullanmaktadırlar. Bu sayılanlarda günlük miktar iki fincanı aşmadığı sürece sorun yoktur.

Halbuki ismi masum gözüken ve bize aşina olan çeşitli bitki çayları, örneğin adaçayı, sinameki, fesleğen, keten tohumu, ahududu çayı gibi çaylar sıkça tüketildiğinde düşük yapma riskini, gebelikte kanama riskini ve rahim kasılmalarını artırarak erken doğum yapma riskini artırabilmektedir.

Ahududu çayının doğum kasılmalarını başlatıcı etkisi yüzyıllardan beri bilinmekte ve ebeler tarafından bu çay gecikmiş doğumları başlatmak için kullanılmaya devam etmektedir.

Bunlar yanında üçüncü bir grup bitki çayı ise artık hemen her markette rastlayabileceğimiz isimlerini az duyduğumuz veya hiç duymadıklarımız: Fesleğen, Biberiye, Lavanta, yaban mersini, sarı kanturon, melisa yaprağı, kediotu, oğul otu, aloe vera, karahindiba bunlara örnek verilebilir. Bu sayılan bitki çaylarının ortak özelliği gebelik döneminde kullanıldıklarında erken doğum, gebelikte kanama ve düşük riskini artırma olasılıklarının bulunması ve bu nedenle kesinlikle kullanılmaması gerektiğidir.

Bazı bitkilerin aşırı kullanımda anomalili doğuma yol açtıklarına dair bazı bulgular bile mevcuttur.

Özet olarak hamilelik döneminde bitkisel çaylara masum gözüyle bakmak yerine günümüzde kullanılan ilaçların kökeninde bitkiler olduğu gerçeği göz önünde bulundurulmalı ve bitkisel çayları kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Bitkiler her zaman masum değildir.”Bitkisel tedavi ilaç tedavisinden iyidir” düşüncesiyle aktarlardan içeriği ve ne işe yaradığı bilinmeyen bitkilerin alınması ve kullanılması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bitkisel tedavi ancak bu konuda özel eğitim almış bir doktor tarafından yürütülebilir.


Video: Gebelikte nar yenir mi, suyu içilir mi? Riskli mi? Faydaları nelerdir? Bebek cildinde leke yapar mı?


Hamilelik Döneminde Hangi İçecekler Güvenlidir?

  • Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu, taze meyve suları ve süttür. Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir. Kolalı içecekler, çay, yeşil çay ve kahve kafein içerikleri nedeniyle günlük kullanımı maksimum iki birim (fincan veya bardak) ile sınırlanmalıdır.
  • Son zamanlarda sıklıkla reklamları yapılan enerji içeceklerinin içerdiği katkı maddeleri hamilelikte şeker metabolizmasını bozabileceğinden bu içeceklerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
  • Alkol nörotoksik bir madde olarak gelişmekte olan bebeğin beyin hücrelerinin gelişimini engelleyen bir maddedir ve hamilelikte kesinlikle uzak durulmalıdır. Aşırı alkol tüketen toplumlarda çocuklardaki zeka geriliğinin en önemli nedeni anne adayının alkol kullanımıdır.
  • Diyet içecek ve gıdaların içeriğinde ve suni tatlandırıcılarda bulunan aspartam her ne kadar bebeğe zararlı bir madde olarak görülmese de (gebelikte ilaç kategorisi B, yani kullanımı uygun) tatlandırıcı olarak diğer maddeleri içeren diyet ürünlerden ve mümkünse tüm diyet ürünlerinden tümüyle uzak durulmalıdır.
  • Light süt ise yalnızca yağı azaltılmış bir ürün olduğundan kalsiyum kaynağı olarak gebelikte güvenle kullanılabilir.
  • Probiyotik bakteri içeren ürünler (probiyotik yoğurtlar) iyi huylu bu bakterilerin etkisiyle sindirimin kolaylaşmasını sağlar ve kabızlığı önlerler ve hamilelik döneminde de rahatlıkla kullanılabilirler.
  • Kefir eski bir ürün olsa dahi tıp literatürüne yeni girmeye başlamış bir içecektir. Masum bir içecek olduğu düşünülmekle beraber hamilelik döneminde kullanımı konusunda henüz yapılmış kontrollü çalışmalar bulunmamaktadır.

Video: GEBELİKTE SOĞUK SU, KOLA İÇMEK, DONDURMA YEMEK BEBEĞE ZARARLI MI, ERKEN DOĞUMA,DÜŞÜĞE NEDEN OLUR MU?





Gebelikte bitki &#;ayı i&#;ilebilir mi?


Video: Gebelik döneminde hangi bitki çayları içilebilir, hangileri içilmemelidir? - Dr. Kağan Kocatepe


Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu:

Hamilelik döneminde bitki çayları içilebilir mi, veya hangileri içilebilir hangileri içilemez?

Tabii ki bitki çayı deyince o kadar çok fazla sayıda bitki çayı var ki insan bazen şaşırıyor.

Kış aylarında kış çayları dediğimiz şeyler, nane limon, zencefil, ıhlamur, papatya, rezene, bunlar rahatlıkla tüketilebilir, bunlarda herhangi bir sorun yok.



Normal çay ve yeşil çay da çok abartmamak koşuluyla tüketilebilir. Kafein ve tein içermesine rağmen çok fazla abartmamak koşuluyla içilmesinde bir sakınca yok.

Sorun, özellikle kabızlıkta kullanılan adaçayı, ahududu, sinameki gibi bitki çaylarında ve melisa.

Özellikle bu 4 tanede sorun olabilir çünkü bunlar rahimde kasılma yaratabiliyor ve bu nedenle düşük ve erken doğuma yol açtığı söyleniyor.

Ama şunu unutmamak lazım ki hamilelik birçok şeyi tolere edebilen bir dönem, yani böyle bir tane bitki çayı içtiniz diye yanlışlıkla bu bilgiyi almadan önce, diyelim ki melisa çayı içtiniz hemen bir şey olmuyor.



Genel olarak söylemek gerekirse çoğu bitki çayı tüketilebilir, ancak tabii ki abartmamak koşuluyla.​




Hamilelik ve Bitki Çayları: Hamilelikte Hangi Bitki Çayları İçilmez?


Hamilelik, anne aday&#;n&#;n hem kendi sa&#;l&#;&#;&#; hem de bebe&#;in sa&#;l&#;&#;&#; ve geli&#;imi aç&#;s&#;ndan birçok noktada dikkatli olmas&#;n&#; gerektiren özel bir süreçtir. Hamilelerin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri de tükettikleri yiyecekler ve içeceklerdir. Anne adaylar&#; kar&#;&#;la&#;t&#;klar&#; problemlere do&#;al yolla yard&#;mc&#; olmas&#; aç&#;s&#;ndan  bitki çay&#; içmeyi tercih eder. Baz&#; bitki çaylar&#;n&#; önce doktorunuza dan&#;&#;t&#;&#;&#;n&#;z sürece, hamileyken içmek güvenli olabilir. Peki hamilelikte hangi bitki çaylar&#; içilmez? Gebelikte hangi bitki çaylar&#; tehlikeli? Op. Dr. Düzgün Korkmaz, anne adaylar&#;n&#;n en çok merak etti&#;i hamilik ve bitki çaylar&#; konusunda merak edilen sorular&#; yan&#;tlad&#;.  

Hamilelikte Bitki Çaylar&#; Tüketilir mi?

Op. Dr. Düzgün Korkmaz’&#;n yapt&#;&#;&#; aç&#;klamalara göre; anne adaylar&#;n&#;n hamileli&#;in ilk 3 ayl&#;k döneminde &#;hlamur ve ye&#;il çay tüketmesi öneriliyor. &#;lerleyen dönemlerde di&#;er bitki çaylar&#; da a&#;&#;r&#;ya kaçmamak suretiyle tüketilebiliyor. Ve bunun hamilelik sürecinde anne ve bebek aç&#;s&#;ndan tespit edilmi&#; herhangi bir zarar&#; bulunmuyor.

Hamilelik döneminde anne adaylar&#;n&#;n çay ve kahve tüketimini de s&#;n&#;rland&#;rmas&#; gerekiyor. Günlük kahve tüketimi günlük mg’&#; geçmemeli. Ayn&#; zamanda asitli içeceklerden de uzak durulmal&#;. Günlük su tüketimi ortalama 10 bardaktan az olmamal&#;. Ayran, süt, taze s&#;k&#;lm&#;&#; meyve sular&#; tercih edilmeli. Anne adaylar&#; bu dönemde sa&#;l&#;kl&#; beslenmeye oldu&#;u kadar yeterli ölçüde fiziksel aktivitede bulunmaya da özen göstermeli. Her hamilelik ki&#;iye özel oldu&#;undan doktor onay&#; dahilinde günde 20’&#;er dakikal&#;k yürüyü&#;ler, gebelik pilatesi, yüzme ya da uygun bir egzersiz program&#; mutlaka uygulanmal&#;.

Hamilelik dönemi özel bir dönem olmakla birlikte anne aday&#; hasta psikolojisine girmemeli. Normal ya&#;ant&#;s&#;nda sa&#;l&#;&#;&#;n&#; korumak için yapmas&#; gereken noktalar&#; hamilelik döneminde de hassasiyetle uygulamal&#;.

Papatya Çay&#; Hamilelere Zararl&#; m&#;?

Peki, papatya çay&#; hamilelikte zararl&#; m&#;? Korkmaz bu soruyu &#;öyle yan&#;tl&#;yor: Papatya genellikle güvenilir ve zararl&#; olmayan bir bitki olmakla birlikte nadiren de olsa çe&#;itli zararlara neden olmas&#; mümkündür. Papatya çay&#; rahim kas&#;lmalar&#;na ba&#;l&#; olarak dü&#;ü&#;e ya da erken do&#;uma neden olabilece&#;inden anne adaylar&#; jinekologlar&#;n&#;n onay&#; olmadan papatya çay&#; tüketmemelidir. Ayr&#;ca papatyan&#;n içerisindeki kumarin maddesi belirli ölçüde kan inceltici etkiye sahiptir. Bu nedenle kanama bozuklu&#;u sorunu olan ki&#;iler de doktor onay&#; olmaks&#;z&#;n papatya çay&#; tüketmemelidir.

Ada Çay&#; Hamilelikte Bebek Dü&#;ürür mü?

Hamilelikte aday çay&#; tehlikeli mi? Korkmaz'&#;n bu soruya yan&#;t&#; &#;öyle: Hamilelikte ada çay&#; tüketiminin etkisi üzerine net bilimsel çal&#;&#;malar bulunmamakla birlikte kan bas&#;nc&#;n&#; ve rahimin kimyasal yap&#;s&#;n&#; bozabilece&#;inden dolay&#; gebelikte ada çay&#; tüketimi önerilmez. Bu nedenle hamilelik sürecinde ada çay&#; ve benzer özelli&#;e sahip ökse otu, biberiye, kedi otu, sinameki, aloe vera, melisa gibi bitkilerden yap&#;lan çaylar&#;n tüketiminden kaç&#;n&#;lmal&#;d&#;r.

Hamilelik Döneminde Hangi &#;çecekler Güvenlidir?

Hamilelik döneminde anne adaylar&#;n&#;n güvenli bir &#;ekilde tüketebilecekleri içeceklerin ba&#;&#;nda;

  • Su
  • Süt
  • Taze meyve sular&#; gelir.
  • S&#;cak içeceklerden de salep tüketilebilir.
  • &#;çerisinde bulunan &#;eker oran&#; nedeniyle taze meyve sular&#;n&#;n tüketildi&#;i miktar konusunda dikkatli olunmal&#;d&#;r.

 
Hamilelikte &#;çilmemesi Gereken Bitki Çaylar&#; Neler?

Peki hamilelikte içilmemesi gereken, hamilelikte tehlikeli olabilen bitki çaylar&#; hangileri? Korkmaz bu  soruyu &#;öyle yan&#;tl&#;yor:

Düz kaslar&#;n kas&#;lmas&#;na, kanaman&#;n ve rahim kas&#;lmalar&#;n&#;n fazlala&#;mas&#;na yol açabilen bitkiler ve bitki çaylar&#; &#;öyle:

  • Ada çay&#;
  • Sinameki
  • Ökse otu
  • Aloe vera
  • Fesle&#;en
  • Lavanta
  • Akdiken
  • Meyan kökü
  • Rezene
  • Ahududu çay&#;
  • Keten tohumu
  • Maydanoz otu ve kökü gibi bitkilerden yap&#;lan çaylar&#;n tüketilmemesi önemlidir.

 
Aksi halde düz kaslar&#;n uyar&#;lmas&#;na ba&#;l&#; olarak dü&#;ük ya da erken do&#;um gibi durumlarla kar&#;&#; kar&#;&#;ya kal&#;nabilir. Dama&#;a ac&#; bir tat veren alkoloid’leri yo&#;un olarak içeren ada çay&#;, maz&#;, rezene, biberiye, kekik gibi esansiyel bitkiler anne rahmindeki ceninin fonksiyonlar&#;n&#;n etkilenmesine neden olabilir.

Emenagog etkili bitkiler do&#;rudan kas&#;lmaya yol açmasa da adet görmeye te&#;vik etti&#;inden hamilelik sürecinde a&#;&#;r&#; doz kullan&#;mlar&#; sak&#;ncal&#;d&#;r.

Bu bitkiler aras&#;nda Cezayir menek&#;esi, meyan kökü, yarpuz, ravent, maz&#; ve meyan kökü say&#;labilir.

 BU &#;ÇER&#;KLER DE &#;LG&#;N&#;Z&#; ÇEKEB&#;L&#;R

Etiketler:#Hamilelik

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır