1 bucuk ay adet gecikmesi / Adet Olamıyorum Ne Yapmalıyım? | Bahçeci Tüp Bebek

1 Bucuk Ay Adet Gecikmesi

1 bucuk ay adet gecikmesi

İdrar gebelik testi negatif çıktı ama adetim gecikti! Hamilelik testi negatif çıkıp hamile olanlar oluyor mu?

Regl dönemi geciken kadınlar yaptıkları hamilelik testinin negatif çıkmasının nedenlerini internet üzerinden araştırıyor. Hamilelik testleri günümüzde oldukça gelişerek büyük yol kat etti. Geçmişte, kadınların doktora gitmeden hamile olup olmadıklarını bilmenin güvenilir bir yöntemi yoktu. yılında evde yapılan ilk hamilelik testi icat edilene kadar kadınların beklediklerini doğrulayabilmeleri mümkün değildi. Şimdilerde ise adet dönemleri geciken kadınlar internet üzerinden Hamilelik testi negatif çıktı ama adet olmadım, ne anlama gelir? Sorusuna yanıt arıyor. Hamilelik testi negatif çıktı ama adet olmadım, ne anlama gelir? İşte detaylar…

15 GÜNDE ADET GÖRME NEDENLERİ

Regl periyodunda eksik bir dönemin genel olarak hamilelik anlamına geldiği düşünülür. Ancak bazen adetiniz başka nedenlerle geç kalır. Başlangıç olarak, adet döngüsü uzunluğunuz döngüler arasında değişebilir ve aslında döngülerin% 46'sı yedi gün veya daha fazla değişebilir. Adet döneminiz çok geç olabilir veya aşağıdaki nedenlerden dolayı döneminizi atlayabilirsiniz:

  • hastalık
  • seyahat
  • kötü uyku
  • çok yüksek stres

Ayrıca, bebek sahibi olduktan ve emzirdikten sonra düzensiz dönemler yaşayabilirsiniz. Yakın zamanda doğum yaptıysanız ve emziriyorsanız, emzirmeyi bırakana kadar süreleriniz tekrar başlamayabilir - ancak bu hamile kalamayacağınız anlamına gelmez, bu nedenle eğer plan!

Düzensiz veya eksik dönemlerin olmasının bir başka nedeni de menopoza girmenizdir. Ancak 45 yaşın üzerindeyseniz ve döneminizin geç olduğunu fark ettiyseniz bile, her ihtimale karşı hamilelik testi yapmak iyi bir fikirdir. Gebelik testi negatif çıktı ama hala adet olmadım şeklinde şikayeti olan bir kişinin aklına gelen nedenler arasında menopoz da gösterilebilmektedir.

Doğum kontrol hapları, dönemlerinizin düzenliliğini de etkileyebilir. Çünkü hormonal kontraseptifler onları alırken menstrüel sikluslarınızı gerçekten kontrol eder, böylece vücudunuzun 'yeniden kalibre edildiği' için ilk birkaç ay boyunca düzensiz olabilirsiniz.

İlk adet belirtileri nelerdir? En belirgin adet olma belirtileri nedir ve adet gecikmesi neden olur?

Birçok kişi gün içerisinde "adetim 10 gün gecikti test negatif" şeklinde problemleri internet üzerinden araştırıyor. Adet döneminin gecikmesi ile idrarda gebelik testi negatif çıkıp hamile olan kişiler olabiliyor. Bu tip durumlara karşın hamilelik belirtilerini kendilerinde gören kişilerin sadece evde yapılan gebelik testine güvenmeyip hastanede Beta HCG baktırarak olması gereken sonuca ulaşabilirsiniz…

Aylar boyunca bir süreniz olmadıysa ve hamile değilseniz, bunun nedeni hormon seviyelerinizdeki bir dengesizlik, ilaçlardan kaynaklanan bir yan etki, aşırı egzersiz veya aşırı derecede aşırı veya düşük kilolu olabilir. Aylar boyunca süreniz olmadıysa, nedenini öğrenmek için doktorunuza danışın.

Ancak, kadınların hamile olduklarını bildiren teknolojik ilerlemelere rağmen, bir kadının adet döngüsü hakkında hala birçok gizem var.

Bir kadının gecikmiş veya kaçırılmış bir dönemi olabilir, ancak yine de negatif gebelik testi geçirebilir. Hamilelik testiniz negatif olsa bile, döneminizin geç olabileceğinin birkaç nedeni:

1. Düşük hormon seviyeleri

Adet günüm geçti test yaptım negatif çıktı şeklinde gün içerisinde birçok kadın konuyla ilgili araştırmalarını yaparken adet gecikmelerinin nedenleri arasında düşük hormon sevileri de bulunabilir. Hamile kalmaya çalışıyorsanız, iyi haberler var: Hala hamile olabilirsiniz. Bazen, hamilelik döneminde erken gebelik hormonu insan koryonik gonadotropin (hCG) düzeyleri, bir ev gebelik testinin tespit edeceği kadar yüksek değildir.

İdrarda gebelik testi negatif çıkıp hamile olan birçok kişi bulunmaktadır. Güvenilen Kaynak, evde hamilelik testlerinin, yaygın olarak bildirilen yüzde 99 doğruluk oranını elde etmek için sadece mililitre başına 25 mili-uluslararası birimin (mIU / mL) üzerindeki hCG seviyelerini tespit etmesi gerektiğini buldu. çalışmasının yazarları Güvenilir Kaynak, hamileliklerin yüzde 95'ini tespit etmek için bir testin mIU / mL kadar düşük seviyeleri tespit etmesi gerektiğini hesapladı. Ancak tüm ev gebelik testleri bunu yapmaya yetecek kadar duyarlı değildi.

Bir kadının döngüsü büyük ölçüde değişebilir, bu nedenle döngünüzde daha sonra gebe kalırsanız, hormon seviyeleriniz kaçırdığınız süre boyunca yeterince yüksek olmayabilir.

Yumurtlama meydana geldiğinde 13 günlük bir fark olabilir, bu da sadece iki hafta olduğunuzda 4 haftalık hamile olduğunuzu düşünebilirsiniz. Hamilelik kanaması, son hormonal kontraseptif kullanımı veya emzirme, tarihlerinizi doğru bir şekilde bilmekle de etkileşime girebilir.

Kaçırılan bir dönemden sonra hamile olabileceğinizi, ancak hamilelik testinizde olumsuz bir sonuç aldığınızı düşünüyorsanız, birkaç gün bekleyin. Sonra tekrar test edin. Adet döneminizi kaçırmaya devam ederseniz, herhangi bir komplikasyonu ekarte etmek için doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.

Gebelik Testinde Beta HCG Değeri Kaç Çıkar? Kanda Hamilelik Testi Beta HCG Değerleri Hesaplama

2. Dış gebelik

Nadirdir, ancak bazen ektopik bir gebelik hamilelik testinde negatif olarak ortaya çıkabilir. Bu yüzde 3'ten daha az bir sürede gerçekleşir Güvenilir Ektopik gebelik kaynağı.

Hamilelik testiniz negatifse ve aşağıdaki belirtilere sahipseniz tıbbi yardım alın:

  • karnınızda veya bir tarafta şiddetli ağrı
  • baş dönmesi veya sersemlik
  • kanama veya lekelenme
  • mide bulantısı ve kusma

3. Yaşam tarzı faktörleri

Birkaç dış faktör, adet döngünüze zarar verebilir. Stres, örneğin, sürenizi geciktirebilir. Yetersiz beslenme de bunu etkileyebilir. Çok fazla kafein içerseniz veya yeterince yemek yemiyorsanız, döngünüz dalgalanabilir.

Yoğun egzersiz veya işinizde gece vardiyasında çalışmak gibi ani yaşam tarzı değişiklikleri de döneminizin düzensiz olmasına neden olabilir.

4. Emzirme

Emzirme, döngünüzde bazı düzensizliklere neden olabilir. Bebeğiniz geldikten ve adet döneminiz döndükten sonra bile, döngünüz normale dönmesi biraz zaman alabilir.

Emzirme aydan aya da öngörülemez. Bebekler büyüdükçe, beslemeleri değişebilir. Örneğin, bebeğiniz bir büyüme hamlesinden geçerse ve aniden gece beslenmelerinin sıklığını arttırırsa, döngünüzü etkileyebilir.

5. Tıbbi durumlar

Polikistik over sendromu (PCOS) veya tiroid problemleri gibi tıbbi durumlar, kadınların yüksek derecede düzensiz döngülere ve kaçırılmış periyotlara neden olabilir. Bazı kadınlar çok hafif dönemlere sahip olabilir, bazıları çok ağır dönemlere sahip olabilir ve bazıları da dönemleri tamamen atlayabilir.

Kadınlar için menopoz genellikle 50 yaş civarında başlar. Bununla birlikte, bazı kadınlarda 40 yaşından önce erken başlayabilir. Herkes için farklıdır. 90 günden uzun süredir döneminizi kaçırdıysanız ve hamile değilseniz, altta yatan tıbbi durumlar için test yaptırmak hakkında doktorunuzla konuşun.

6. İlaçlar

Doğum kontrolü, döngünüzde düzensizliklere neden olabilir. Diğer ilaç türleri de kaçırılmış bir döneme neden olabilir. Örneğin, tansiyon ilaçları veya alerji ilaçları döngünüzü atabilir.

Diğer nedenler

"İdrar testi yaptım negatif çıktı ama hamileyim" şeklinde internet üzerinden konuyla ilgili araştırma yapan kadınlar için tüm detayları bu içeriğimizde derledik. Kaçırılan bir dönemden sonra negatif gebelik testi için birçok farklı neden olabilir. Polikistik over sendromu gibi tanı konmamış bir tıbbi durumla uğraşıyor olabilirsiniz veya aşırı stres gibi bir yaşam tarzı sorunu olabilir. Negatif bir test sonucu aldıktan sonra, başka bir teste başlamadan önce birkaç gün ila bir hafta beklemelisiniz. Negatif ikinci kez test ederseniz ve hala adet döneminiz geçmediyse, derhal doktorunuzu görmeyi planlayın.

GEBELİK TESTİ YANLIŞ ÇIKAR MI?

Gebelik testi silik çizgi olarak çıkan kişilerin mutlaka tekrar bir test yaptırması gerekmektedir. Gebelik testlerinin doğrulukları hiçbir zaman yüzde değildir. Bu nedenle hastanelerde Beta HCG testini yaptırması gerekmektedir.

Hamilelikte Akıntı Nasıl Ve Neden Olur? Hamilelikte Akıntı Nasıl Geçer ve Sebebi Nedir, Vajinadan Beyaz Akıntı Gelmesi Hamilelik Belirtisi Midir?

Adet gecikmesine ne iyi gelir? Adet neden gecikir? Adetim gecikti diyenler için çözüm önerileri

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Adet gecikmesi ya da diğer bir adıyla adet düzensizliği kadınlarda sıkça görülen problemler arasındadır. Çeşitli etkenlerin sebep olduğu adet gecikmesi çoğunlukla normal karşılansa da bazen ciddi hastalıkların habercisi de olabilir. Peki adet gecikmesi neden olur? Adet gecikmesi hangi hastalıkların habercisidir? Adet gecikmesine ne iyi gelir? Hangi besinler adet gecikmesini düzene sokar? İşte tüm bu soruların cevabı haberimizde

Adet gecikmesine ne iyi gelir? Adet neden gecikir? Adetim gecikti diyenler için çözüm önerileri

Normal süre içerisinde kadınlarda iki adet arasındaki süre 21 gün ile 35 güne kadar değişmektedir. Genellikle günde bir görülen adet, 35 günden uzun olması durumunda adet gecikmesi olarak değerlendirilir ve öyle isimlendirilir.

Yapılan araştırmalar, her dört kadından birisinin adet düzensizliği yaşadığını göstermektedir. Adet gecikmesi hamilelik belirtisine de işaret edebildiği gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanmaktadır. Düzensiz bir adet döngüsü çeşitli hastalıkların belirtisi de olabilir. Peki, adet gecikmesinin nedenleri nelerdir? Adet düzensizliği neden olur?

ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR?

  • Stres. Adet dönemi düzensizliğinin en önemli nedeni strestir. Adet dönemini düzenleyen beynin hipotalamus bölgesidir. Stres döneminde yaşanan durumlar, beynin bu bölgesini etkiler ve adet düzensizliğine kaynaklık eder.
  • Düşük vücut ağırlığı. Adet gecikmesinin bir diğer nedeni olarak düşük vücut ağırlığıdır. Eğer kilonuz, normal kabul edilen kilonuzun %10 altında ise vücudunuzun çalışma şekli değişir ve bu da yumurtlama üzerinde doğrudan olumsuz etki yaratır. Bu durum da adet düzenliği sorununu ortaya çıkartır.
  • Aşırı kilo ya da obezite. Düşük kilonun tam tersi olarak fazla kilolu ve hatta obezite ayarında olan bir vücut yapısına sahip kadınlarda da adet düzensizliği sorunu baş göstermektedir. Fazla kilo, hormonal değişikliklere neden olur ve bu da adet gecikmesi sorununu ortaya çıkartır.
  • Polikistik Over Sendromu (PKOS). Yumurtalıklar üzerindeki kistlerin androjen gibi erkeklik hormonlarını fazla üretme süreci adet düzensizliği yaratır. Öyle ki, bu iki durum birbirini tetikler. Androjenlerin fazla olması kistleri arttırıken, kistler de androjenlerin çoğalmasına neden olur. Bu durumun tedavisi ilaçlarla gerçekleşmektedir.
  • Doğum Kontrol Hapları. Doğum kontrol hapları kullanan bayanlar adet düzensizliği ile sıkça karşı karşıya gelir. Doğum kontrol hapları yapısal olarak yumurtalıklarızın yumurta gelişimini ve yumurta bırakmasını engelleyen östrojen ve progesteron hormonları içermektedir. Belirli aralıklarla kullanılan doğum kontrol hapının kesilmesinin ardından adet düzensizliğini toparlanması 6 ayı bulabilir.
  • Kronik hastalıklar. Bir yıldan daha fazla süren ya da ömür boyu etkisini gösteren kronik hastalıklar adet düzensizliği üzerinde doğrudan etkilidir.
  • Erken menopoza girme. Kadınlarda normal olarak 45 ile 55 yaşları arasında menopoz süreci yaşanır. 40 yaş ve daha erken yaşta görülen peri-menopoz dönemi yumurtaların sayısının azalarak adet düzensizliği durumunu ortaya çıkarmaktadır.
  • Tiroid sorunları. Hipertiroidi yani aşırı aktif veya Hipotiroidi yani az aktif Tiroid bezi de adet düzensizliği veya gecikmesi nedeni olabilir.

ADET GECİKMESİNİN BELİRTİLERİ

  • Karın ve bel ağrısı hissetmek
  • Hamile kalma ihtimalinizin olması
  • Evde yapılan bir gebelik testinin hamile olduğunuzu söylemesi
  • İki düzenli periyodu kaçırmanız ve nedenini bilmemeniz
  • Doğum kontrol hapları aldığınızda iki dönem bu hapları almayı atlamanız
  • İlk regli 16 yaşına kadar görmemeniz
  • 14 yaşına kadar göğüslerinizin büyümemesi ya da kasık tüylerinin gelişmemesi

ADET GECİKMESİNE NE İYİ GELİR?

  • Zencefil: Menstrüel dönemleri düzenlemek ve adet kanamasını hafifletmek için zencefil çok yararlıdır. Adet düzenini geliştirir ve gecikmiş veya yetersiz dönemleriyle uğraşırken size yardımcı olur. Bir buçuk çay kaşığı taze öğütülmüş zencefili bir fincan suda beş ile yedi dakika kaynatın. Yemekten sonra bunu günde üç kez için. Bunu yaklaşık bir ay veya daha uzun süre uygulayın.
  • Tarçın: Tarçın menstrüel periyotları düzenlemek ve menstrüel krampları azaltmak için faydalı olarak kabul edilir. Geleneksel Çin tıbbına göre, vücut için bir ısıtma etkisi olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, insülin seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan ve adet düzensizliğini etkilediğinden şüphelenilen hidroksikalkon içerir. Polikistik over sendromlu kadınlarda menstrüel periyotlar için tarçının etkilerini analiz eden bir çalışma halen devam etmektedir. (5)
  • Zerdeçal: Menstrüel döngünün düzenlenmesi ve hormonların dengelenmesi söz konusu olduğunda, zerdeçal harika bir iş çıkarır. Antispazmodik ve antiinflamatuar özellikleri nedeniyle menstrüel ağrıyı azaltmaktadır. Çeyrek çay kaşığı zerdeçalı bir fincana koyun. Sonrasında bir çay kaşığı bal ve sıcak süt ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve günlük olarak için.
  • Rezene: Rezene tohumlarının faydaları sadece mutfaklarda kullanılmasıyla sınırlı değildir, aynı zamanda tıbbi özelliklere de sahiptir. Bu tohumların emmagonene özellikleri vardır, böylece sadece yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda menstrüel akışı da geliştirir. 2 çay kaşığı rezene tohumlarını bir bardak suya koyun. Sabah suyu süzün. Bunu her gün içmeyi deneyin.
  • Maydanoz: Maydanoz, menstrüel döngü düzenlenmesinden ve normalleştirilmesinden sorumlu apiol içerir. Her gün bir bardak maydanoz suyu içmek adet döngüsünü daha sağlıklı ve düzenli bir hale getirecektir. Maydanoz ve kişniş yapraklarını bir meyve sıkacağından geçirin. Maydanoz suyunu bir bardağa dökün. Tatlandırmak için bir çay kaşığı şeker koyabilirsiniz. (6)
  • Aloe vera: Düzensiz dönemler için etkili bir evde çaredir. Aloe vera adet kanamasından sorumlu olan hormonların üretimini artırabilir ve düzenli menstrüel döngüsünde yardımcı olabilir. Aloe vera jeli kullanmak için aloe vera yapraklarını alın ve ikiye bölün. Aloe jele 1 yemek kaşığı bal karıştırılabilirsiniz. Bu karışımı kahvaltıdan önce alın. İyi bir sonuç almak için işlemi en az üç ay boyunca tekrarlayın. Bununla birlikte, döneminiz olduğunda herhangi bir aloe vera jeli içmeyin.
  • Meyve ve sebze suları: Meyve ve sebze suları menstrüel sürelerin artırılmasına yardımcı olabilir. Üzüm suyu ve havuç suyu düzensiz dönem riskini azaltmak için bilinen en iyi meyve sularıdır. Menstrüasyon çok gecikirse, aloe vera suyunu da deneyebilirsiniz. (7)
  • Kişniş tohumu: İki bardak suyun içine 1 çay kaşığı kişniş tohumu ekleyin. Su miktarı yarıya düşene kadar kaynatın. Çözümü süzün ve döneminizin başlangıcından birkaç gün önce günde üç kez için. Bu tedavi yöntemini bir, iki ay boyunca deneyebilirsiniz. Alternatif olarak, her gün kişniş suyu da içebilirsiniz.
  • Safran: 1 çay kaşığı safranı ½ su bardağı suda kaynatın. Miktarı 1 çorba kaşığı kadar azalıncaya kadar kaynatın. Bu infüzyonu üç kısma bölün ve eşit miktarda su ile alın, birkaç gün boyunca her gün üç kez tüketin.
  • Elma sirkesi: Elma sirkesi, adet dönemlerini doğal olarak düzenleyen insülin ve kan şekeri düzeylerini düşürür. çorba kaşığı elma sirkesi suyuyla bir bardak suyu yemekten önce günde bir kez içmek düzensiz periyotları engellemeye yardımcı olur. (8)
  • İncir: Besleyici bir meyve olan incir, adet gecikmesi sorununu azaltmada büyük ölçüde yardımcı olabilir. Az miktarda incir üzerine su dökün ve içerik yarıya inene kadar kaynatın. Daha sonra menstrüasyon alışılmışa dönene kadar günde bir veya iki kez bunu için. (9)
  • Nar suyu: Her gün nar suyu içmek düzensiz olan adet döngüsünü normale çevirmek için yardımcı olabilmektedir. Bir bardak taze sıkılmış nar suyu en idealidir. Bu suyu gün içinde 3 parçaya bölerek için.
  • Ananas: Daha büyük miktarlarda tüketildiğinde, dönemlerinizi düzene sokmanız gerekiyorsa, etkili bir şekilde adet düzenine yardımcı olabilecek gıdalardan biridir. (10)
  • Kabak çekirdeği: Düzensiz dönemler için en etkili çarelerden biri kabak çekirdeğidir. Kabak çekirdeği, hormonları dengelemeye yardımcı olduğundan menstrüasyon döngüsünün düzenlenmesinde faydalıdır. Bu balkabağı tohumları fosfor, magnezyum, manganez, bakır, çinko, demir, protein ve esansiyel yağ asitleri için mükemmel bir kaynaktır. Kabak çekirdeğindeki esansiyel yağ asitlerinin varlığı, hormon üretimini arttırmaya yardımcı olur.
  • Papaya: Papayanın menstrüel periyotların düzenlenmesinde faydalı olduğu düşünülmektedir. İyi bir emmenagog olarak çalışır ve uterus kas liflerinin düzgün biçimde daralmasına yardımcı olur. Stres ve menopozla ilişkili düzensiz dönemler için özellikle yararlıdır. Papaya, C vitamini, karoten, folat, potasyum, pantotenik asit, B vitaminleri, magnezyum, bakır ve lif açısından da zengindir.

Adet düzensizliği durumları çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklı yaşanabilmektedir. Bu süreçte bir doktor kontrolünde muayene olmanızda fayda vardır.

ARKADAŞINA GÖNDER

Adet gecikmesine ne iyi gelir? Adet neden gecikir? Adetim gecikti diyenler için çözüm önerileri

SON DAKİKA

1 ay adet gecikmesi normal mi ve neden olur? Bir aylık adet gecikmesi hamilelik belirtisi midir?

Haberin Devamı

Adet Kanaması Nedir?

Ergenlik döneminde başlayan ve menopoz dönemine kadar her 28 günde bir oluşan sağlık durumuna adet kanaması denir. Üreme döneminde bulunan her kadın düzenli olarak bu durumu yaşar. Vücuttaki pek çok organın da doğru çalışabilmesi için adet dönemlerinin düzenli olarak yaşanması gerekir. Hormonal bir düzende oluşan bu durumlar gebelik durumlarında yalanmaz. Hamilelik sonrası yaşanmayan bu durum için yeni bir düzen oluşur ve vücut bu yeni duruma alışmaya çalışır.

Adet Düzensizliği Neden Olur?

Adet düzensizliğinin birçok etkisi olabilir. Kişiden kişiye göre farklılık gösteren bu durumlar genelde hormonal olmaktadır ve ilaçlarla tedavisi mümkündür. Adet düzensizliği rahmin ve yumurtalıkların kanseri, yumurta rezervlerinde bulunan yetersiz yumurta ya da diyabet gibi durumlarda yaşanabilir. Bu durumların mutlaka gözlemlenmesi ve çok fazla ilerlemeden tedavi edilmesi gerekir. Bu durum tedavisi bulunduğundan erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir.

Adet Düzensizliği Nasıl Tedavi Edilir?

Sene içerisinde birkaç kez adet düzensizliği herkeste meydana gelen bir durumdur. Fakat bu durumun sürekli hale gelmesi halinde mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Adet tarihlerini ergenlikten itibaren takip etmek düzensizlikleri belirlemek için oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

Adet tarihinin düzensizliği kadar adet kanamasındaki miktar ve süre de kontrol edilmesi gereken noktalar arasındadır. Uygun bir tedavinin belirlenmesi için bu düzensizliğinin nedenini belirlemek gerekir. Ayrıntılı bir jinekolojik muayene ile tüm adet düzensizliği sebeplerinin anlaşılması mümkündür. Çoğunlukla hormonal dengesizliklerden kaynaklanan adet düzensizliklerinde ilaçlı tedavi uygulanır ve adet düzensizliğinin giderilmesi hedeflenir.

Bu makalede adet gecikmesi ile ilgili sorulara yanıt aradık, bir uzmana danıştık. Adet gecikmesi yaşayan kadınların aklında bir sürü soru dolaşır. Adet gecikmem oldu acaba hamile miyim? Adet gecikmesi nedenleri nelerdir? Kullandığım doğum kontrol haplarının etkisi mi var? Ya da stresli günler geçirdiğim için mi adetim gecikti? gibi merak edilen sorulara Prof. Dr. Deniz Ulaş Hızlı yanıt verdi. İşte Formsante Arşivinden adet gecikmesi sebepleri:

adet gecikmesi

ADET GECİKMESİ SEBEPLERİ

ADET GECİKMESİ KAÇ GÜN OLURSA GEBELİK OLUR?

Adet gecikmesi, anne adaylarının hamileliklerinin farkına vardıkları ilk belirtilerdendir. Adet gecikmesi 1 haftayı yani 7 günü geçen kadınlar gebe olma ihtimalini taşır. Hamilelik testi yapılarak hamilelik konusunda daha net fikir sahibi olunabilir. Test sonucu pozitif çıkarsa, bir doktora başvurularak kesin sonuçları veren testler yapılmalı vegebelik takibine başlanmalıdır.

NE ZAMAN ADET GECİKMESİ YAŞANIR?

Üreme çağındaki sağlıklı bir kadının her ay düzenli adet görmesinin beyin ve yumurtalıkların uyum içinde çalışmasına bağlı olduğunu belirten Doç. Dr. Deniz Ulaş, kadınlarda normal adet döngüsünün gün ara ile olması gerektiğinin altını çizdi. Doç. Dr. Deniz Ulaş “Adetin 1. gününden diğer adetin 1. gününe kadar olan süre 21 günden kısa olmamalı, 35 günden de uzun olmamalıdır” şeklinde açıklama yaptı.

Kadınlarda adetlerin 1 hafta erken veya geç olması kabul edilebilir fizyolojik bir durumdur. Ayrıca sağlıklı bir kadın yılda 2 defa adet düzensizliği yaşayabilir. Hasta cinsel olarak aktif değilse yani gebelik şüphesi yoksa hemen panik olmaya gerek yoktur. Ancak gebelik şüphesi varsa öncelikle gebelik testi ile gebeliğin ekarte edilmesi gerekir.

Ayrıca yeni adet görmeye başlayan bir genç kızda, hormonaldenge tam oturmadığı için, ilk 2 yıl adetlerde gecikme yaşanabilir. Benzer şekilde menopoza tam girmemiş ama perimenopozal dönemi başlamış olan kadınlarda da adetler gecikebilir.  Bunlar dışında emziren kadınlarda da ilk yıl adet görmemek normal kabul edilir. Bu durumlarda yine gebelik olmadığından emin olduktan sonra endişe edecek bir durum yoktur.

ADET GECİKMESİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Ancak yılda 2 defadan daha sık adet gecikmesi yaşayan kadınların ayrıntılı olarak araştırılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Deniz Ulaş Hızlı adet gecikmesinin nedenlerini şu şekilde sıraladı:

GEBELİK

Adet gecikmesinin en sık nedeninin gebelik olduğunu hepimiz biliyoruz. O yüzden cinsel olarak aktif bir kadının adet gecikmesi durumunda hemen gebelik testi yaptırması gerekir.

İdrarda gebelik testleri %90 güvenilirdir. Ancak bazen yanlış negatif sonuç verebilir (Gebelik olsa bile idrarda gebelik testi negatif çıkabilir). O yüzden kanda gebelik testi (BHCG) yaptırmadan hamilelik % ekarte edilemez.

Tam ilişki olmadan da gebelik olabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Deniz Ulaş, bakire ama cinsellik yaşayan kızların da adet gecikmesi durumunda mutlaka gebelik testi yaptırması gerektiğini vurguladı.

STRES

Düzenli adet için beyin ve yumurtalığın uyum içinde çalışması gerektiğini biliyoruz. Aşırı stres, hava değişikliği gibi faktörler beyindeki hipotalamusuetkileyerek hormonlarda bozulmaya neden olur. Buna bağlı da adetlerde gecikme problemi yaşanabilir.

KİLO ALIP VERME

Aşırı kilolu olmak da aşırı zayıf olmak da hormonal dengeyi bozarak adetlerde gecikmeye neden olabilir. İdeal kilo, vücut kitle indeksine (VKi)  göre funduszeue.info 19’dan küçükse aşırı zayıf, 25’den büyükse kilolu kategorisine girer. Sadece ideal kiloya ulaşarak adetler düzene girebilir.

AŞIRI EGZERSİZ

Yoğun ve ağır spor yapmak da beyindeki hipotalamusuetkileyerek adetlerin bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle atletlerde ve balerinlerde adet gecikmesi problemleri daha sık görülür.

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PKOS)

Normalde her ay kadınlarda 1 yumurta gelişir ve çatlar. PKOS’da yumurta çatlayamaz ve yumurtalıklarda normalden fazla androjen (erkeklik hormonu) üretilmeye başlar. Bu da adet görememe, kıllanma, sivilcelenme ve kilo artışına neden olur.

DOĞUM KONTROL YÖNTEMLERİ

Doğum kontrol hapları, hormonlu spiral, cilt altı implantları, aylık veya 3 aylık iğneler gibi doğum kontrol yöntemleri hormonal içerikleri nedeniyle adetlerde gecikmeye neden olabilir. Adet gecikmesinin altında yatan başka bir neden yoksa bu durum normal kabul edilebilir.

TİROİD BOZUKLUKLARI

Tiroid hormonunun fazla çalışması da, az çalışması da adet düzenini bozar. Bu nedenle adet düzensizliği ile başvuran bir hastada mutlaka tiroid hormon düzeyine bakmak gerekir. Tiroid hormonları ilaçla normal düzeye getirildiğinde,  adetler de düzenlenecektir.

ERKEN MENOPOZ

Ülkemizde menopoza girme yaşının 48 olduğunu söyleyen Doç. Dr. Deniz Ulaş, “40 yaşından önce menopoza girilmesi durumuna erken menopoz denir. Erken menopoz teşhisi de adetin 2. veya 3. günü hormon profiline bakılarak konur” şeklinde açıklamada bulundu.

İLGİLİ İÇERİKLER

Formsanté

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası