lys matematikten 20 net yapmak / Uzmanlar: Yapan ve yapamayan için adaletsizlik yaratıyor - Eğitim Haberleri

Lys Matematikten 20 Net Yapmak

lys matematikten 20 net yapmak

YKS Sınavında Hangi Soru Kaç Puan?

YKS yani Yükseköğretim Kurumları Sınavları iki ayrı oturumdan oluşan merkezi bir sınav sistemidir. Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT)’den oluşan YKS sınavları; üniversite eğitimine devam etmek isteyen öğrencilerin soru işaretlerinin merkezi konumundadır. Eski sınav sisteminde YGS ve LYS sınavlarına karşılık gelen TYT ve AYT sınavları ile ilgili hazırladığımız bu yazımızda önemli bilgiler bulabilirsiniz.

Temel Yeterlilik Testi (TYT)

Temel Yeterlilik Testi; Türkçe ve Matematik sorularından oluşan bir test olma özelliği gösterir. Öğrencilerin temel yeterliliklerini ölçmek amacıyla düzenlenen bu sınavda 20 fen, 20 sosyal bilimler, 40 Türkçe ve 40 matematik sorusu sorulur. TYT sınav sonucu tek bir puan türünden hesaplanır ve öğrenciler tek tip puana sahip olarak AYT sınavına hazırlanabilirler. AYT sınavına girilebilmesi için TYT sınavından en az puan alınması gerekir. Temel Yeterlilik Sınavı kapsamında alınan puanlar AYT sınav sonuçları ile birleştirilir ve öğrencilerin sözel, sayısal ve eşit ağırlıklı puanları hesaplanır. Hangi puan türü hesaplanırsa hesaplansın TY puanın ağırlığı son puanların %40’ını oluşturur.

Alan Yeterlilik Testi (AYT)

AYT yani Alan Yeterlilik Testi 4 yıllık üniversitelere kaydolmak isteyen öğrencilerin girmesi gereken ikinci basamak sınav olarak tanımlanabilir. TYT puanları iki yıllık kurumlara girmek isteyenler için yeterliyken 4 senelik üniversiteleri hedefleyenler AYT oturumuna katılmak durumundadır. Eski sistemdeki LYS ile aynı konu kapsamında bulunan AYT sınavı Matematik – Geometri – Fizik – Kimya – Biyoloji – Edebiyat – Coğrafya – Tarih – Coğrafya 2 – Felsefe Grubu ve Din Kültürü Konularında düzenlenir.

YKS ‘de 1 Soru Kaç Puan Getirir?

YKS’de ders özelinde soruların ne kadar getireceği bilgisini vermeden önce YKS puanında TYT sınavının %40; AYT sınavının ise %60 oranında etkili olduğunu belirtmek istiyoruz.

TYT Sınav Soruları Puanları

TYT sınavında Matematik sorularının tamamı 52 ham puan, Türkçe sorularının tamamı 52 ham puan, sosyal bilimler sorularının tamamı 28 ham puan ve fen bilimleri sorularının tamamı 28 ham puan değerine sahiptir. Buradan yapılacak hesaplamalarla hem Matematik hem de Türkçe sorularının her birinin 1, 3 ham puan getireceği sonucuna varılabilir. Sosyal ve Fen bilimleri soruları ise 1,4 değerine sahiptir. Ham puanların tek başına etkili olmayacağının da bilinmesi gerekir. Ham puanlar standart sapmalarla birlikte hesaplanır ve sınava katılan öğrencilerin bir soruyu doğru işaretlemeleri oranına göre bazı soruların standart sapma oranı katılmış puanları ham puan değerinin altına düşebilir.

AYT Sınav Soruları Puanları

  • AYT sınavında Sayısal puan türünde  Matematik dersinde 1 doğru; puan, Fizik dersinde 1 doğru 2, puan, Kimya dersinde 1 doğru 3, puan ve Biyoloji dersinde 1 doğru 3, puan değerine sahiptir.
  • AYT sınavında Eşit Ağırlık puan türünde  Matematik dersinde 1 doğru; puan, Edebiyat dersinde 1 doğru puan, Tarih dersinde 1 doğru puan ve coğrafya dersinde 1 doğru 3,33 puan değerine sahiptir.
  • AYT sınavında sözel puan türünde Edebiyat dersinde 1 doğru; puan, Tarih dersinde 1 doğru 2, puan, Coğrafya dersinde 1 doğru 3,33 puan ve Tarih 2 dersinde 1 doğru 2,91 puan, Coğrafya 2 dersinde 1 doğru 2,91 puan, Felsefe grubu 1 doğru puan ve din Kültürü 1 doğru puan değerine sahiptir.

 

Uzman Kariyerin Eğitim Programları İle Hayalinizdeki Üniversiteyi Kazanın!

Hazırlık Programları Hakkında Daha Fazla Bilgi Alın

Paylaş ve Yorum Yap

Ocak ÖSYS Tercih Kılavuzu

YGS, LYS ve Üniversiteye Giriş Sistemi

  • YGS-1 ve YGS-2
    Sayısal ağırlıklı ( Fen- Matematik) puan türleridir.
  • YGS-3 ve YGS-4
    Sözel ağırlıklı ( Türkçe – Sosyal ) puan türleridir.
  • YGS-5 ve YGS-6
    Eşit ağırlıklı (Türkçe – Matematik ) puan türleridir.

YGS’den ham puan olarak puanı geçen adayların puanların OBP eklenerek adayın Yerleştirme YGS (Y-YGS) puanı ortaya çıkar. Aday bu puanla 2 yıllık meslek yüksek okulu bölümlerini tercih edebilir. YGS’den ham puan olarak puan barajını geçen adayların puanına OBP eklenerek Y-YGS puan elde edilir aday bu puanla 4 yıllık eğitim veren yüksekokulları tercih edebilir.

Not: YGS’de tüm puan türlerinde; puan barajını geçmek için her testten 4 net yani yaklaşık olarak 16 net yapmak gerekir. puan barajını geçmek içinse her testten 8 net yani yaklaşık 32 net yapmak gerekir. 1,, adayın girdiği YGS sınavında yaklaşık , kişi puan barajını, , kişi puan barajını geçememiştir.

YGS’den her hangi bir puan türünden puan barajını (ham puan olarak) geçen adaylar istedikleri kadar LYS’ye girme hakkı kazanır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır