cinzano ne demek / Sesli Sözlük - cinzano

Cinzano Ne Demek

cinzano ne demek

Cin-cin, Cinzano!

Bir zamanların en gözde içkilerinden İtalyan vermutları Cinzano’lar, yıllar sonra yeniden ithal edildi. Şifalı ot ve bitki özleriyle yapılan bu tatlı şaraplar, aperitif olarak harikalar...

Efsanevi aktör Anthony Quinn, genç Nazi subayına etiketsiz bir şişe şarap armağan ediyor ve subay kasabayı terk ederken halk büyük bir coşkuyla çalıp oynamaya başlıyor...
Fonda şarabın yer aldığı en güzel filmlerden, 1969 yapımı “Kasabanın Sırrı”nı seyredenler son sahneyi hatırlayacaklardır. İtalya’nın kuzeyinde Cinzano vermut fabrikasına satmak üzere şarap yapan bir köy, Almanlar tarafından işgal edilir. Kasabanın en değerli varlığı, mahzenlerde bekletilen yüz binlerce şişe şaraptır. Almanlar da bunların peşinde olduğu için kasabalılar şarapların bir kısmını yemlik olarak bırakır, büyük bölümünü ise dağların eteklerindeki mağaralara istifler.
Almanlar şarapların gizlendiğini sezer, kurnaz belediye başkanı Anthony Quinn’i konuşturmak için yapmadıkları zulmü bırakmazlar.
O da kâh işkenceye dayanır, kâh ayak oyunlarıyla Almanlara hedef saptırır ve olaylar gelişir...
Dünyanın en ünlü vermutu Cinzano, işte böyle bir içki. Sadece filmlerle değil afişlerle, şarkılarla, edebiyat metinleriyle de tarihe geçmiş. Resmi kuruluş tarihi Sinyor Cinzano’nun “Damıtım Ustaları Birliği”ne üye olduğu 1757 olarak gözükse de, Antonio Cinzano’nun nikâh cüzdanındaki “iksir üreticisi” ifadesi dolayısıyla 1568 senesine kadar gidiyor. Yani dünyanın sadece en ünlü değil, aynı zamanda da en eski vermutu.

Mürver çiçeği de var yılan otu da...
Cinzano, Arjantin’den Hindistan’a kadar dünyanın tüm köşelerine ihraç edildiği 1800’lerde ilk dünya markalarından biri de olmuş. Vermutun altın çağları olan 1960’ların sonlarında ise Türkiye’de de üretilmiş. Tariş’in Manisa’da kurduğu bir tesiste, 10 yıl boyunca İtalya’dan lisanslı olarak yapılıp Türkiye’nin dört köşesine yayılmış.
“Cin-cin, Cinzano!” sloganlı
reklamlar, dönemin Ses ve Hayat gibi dergileriyle, radyolarıyla Cinzano’yu evlere kadar sokmuş.
Çok iyi tanıdığımız halde yıllardır karşılaşamadığımız, uzun yıllardır Türkiye’ye ithal edilmeyen bu eski dost, yeniden aramızda... Efe Rakı’yı da üreten Demirtaş ailesinin Demirtaş Gıda adlı şirketleri, Cinzano’nun üç çeşidini iç piyasaya sürdü.
En bilinen markası Cinzano olan, hemen arkasından da Martini&Rosso’nun geldiği vermut, tarihin en eski içkilerinden biri. Roma İmparatorluğu zamanından bu yana yapılan vermut adını en önemli hammaddelerinden pelin otundan, “wormwood”dan alıyor. Antik çağlarda şarabın şifalı ve kokulu ot, bitki ve köklerle bekletilmesinden yapılan vermut, önceleri bir içki olmaktan çok ilaç olarak kullanılmış. Zamanla güzel tadı ve karışımlara kattığı çeşni ile de beğenilerek yaygınlaşmış.
Bugünün vermutu, içine alkol ilave edilerek derecesi yükseltilmiş şaraplara büyük tanklarda çuvallar içinde ıtırlı otların eklenmesiyle yapılıyor. Vermutta yaygın olarak kullanılan 40’a yakın ot, bitki ve baharat arasında neler yok ki: Acı badem, adaçayı, andız otu, fesleğen, rezene, anason, tarçın, kakule, kantaron, kinin, kişniş, kekik, kulunç otu, melek otu, mürver çiçeği, mercanköşk, safran, süsen, turunç, vanilya, yılan otu, zencefil...

Evden çok barda içiliyor
Yine de her firmanın kendi harmanı farklı. Cinzano mesela, reçetelerini 1930’larda değiştirip tatları biraz hafifletmiş. Türkiye’ye de getirtilen Rosso (kırmızı) 35 çeşit tatlandırıcıyla yapılıyor. Dry (sek) ise 14... Bu vermut en hafif ve şekersiz çeşit olduğu için tatları çıplak yansıtıyor, o yüzden ona papatya ve gül yaprağı gibi tadı zarifleştirecek katkılar da yapılıyor. Bianco (beyaz) Cinzano’da ise farkı greyfurt kabuğu ile karanfil yaratıyor.
Cinzano’nun merkezi Torino’da olsa da, dünyanın değişik yerlerinde üretimleri var. Ama tatların da standart olması şart. Onun için ot ve baharatlar değişik ülkelerden alınıp İsviçre’ye gönderiliyor, final harmanları reçetelere göre burada yapılıyor ve ardından üretim merkezlerine yollanıyor. Harmanın İsviçre’de yapılmasının sebebi, lezzetlere damgasını vuran girdilerin çoğunun
Alp Dağları’ndan gelmesi...
Vermut günümüzde eskisi kadar popüler değil. Daha çok karışımlara lezzet katmak için barmenlerin ellerinin altında bir çeşni olarak duruyor, evlerden çok barlarda tüketiliyor. Oysa sadece dry vermutla yapılan Dry Martini veya kırmızı vermutla yapılan Manhattan gibi kokteyllerin içinde değil, buz ve limon dilimiyle bile güzelliğini ortaya koyuyor. Günümüzün kimyasal aromalar katılmış gazoz, soda, pasta, kek gibi ürünlerinin yapay cazibelerinin yanında, gerçek bitkilerden gelen gerçek koku ve tatları yansıtarak dağlardan, vadilerden, ovalardan bize lezzetler taşıyor.
Ve en güzeli, sıradan şarapların
bile 30 liraları bulduğu günümüzde
29,5 liralık fiyatıyla ve açılınca hemen içilmesini gerektirmeyen yüksek alkolüyle, bir aperitif şarap türü olarak kadehlerimizi şenlendirmeye hazır bekliyor...
Öyleyse vermut kadehleriyle “çin-çin”, pardon “cin-cin”...

10 Maddede Vermut (Vermouth) Hakkında Her Şey

Vermut, kısaca aperatif şarap olarak tanımlanabilir.

Bitki ve baharatla aromatize edilmiş ardından da alkol oranı yükseltilmiş şaraptır. Alkol oranının yükseltilmesinde brendi gibi damıtılmış alkollü içecekler kullanılır.

negroni vermut kokteyli

Aromatizasyon işleminde genellikle tarçın, kakule, pelin otu ve mercanköşk gibi çeşitli aromatik bitkiler kullanılır.

Vermut üreticisi her firma, farklı bitkileri farklı oranlarda kullanır ve genellikle tariflerini sır olarak saklarlar.

Vermutun üretilme amacı, kalitesiz beyaz şarabın tadını düzeltmekti.

Benzer bir şekilde, bugün de vermut ucuz ve kalitesiz beyaz şaraplardan üretiliyor.

martini kadehleri

Genel kanının aksine vermut ilk olarak Fransa’da değil, 18. yüzyılın ortalarında İtalya’da ticari amaçla üretildi ve tüm dünyaya buradan yayıldı.

Bu yüzden anavatanı İtalya kabul edilirken şarap üretimi yapan pek çok ülkede vermut da üretilir.

En büyük üreticiler ise, İtalya ve Fransa’dır.

Vermut, ismini, grimsi beyaz yaprakları olan pelin otu bitkisinden alıyor.

İngilizcede wormwood ve Almancada wermutkraut ya da wermut olarak isimlendirilen bitki, aynı zamanda absinthin ana maddesi.

martini vermut kokteyli

Vermut Yapımı

Beyaz üzümün fermantasyonu sonucunda elde edilen beyaz şarap, pelin otu başta olmak üzere karanfil, ardıç, ıhlamur ve kekik gibi çeşitli aromatik bitki ve baharatla tatlandırılır.

Ardından elde edilen karışıma alkol ve şeker eklenir.

Alkol eklenerek, alkol oranı %16-19’a çıkarılan içki damıtılır.

Gerekirse tatlandırmak için karamel ya da mistel eklenebilir.

Bir litre vermutun en az %70’i beyaz şaraptır.

Eklenen şeker oranına göre vermut; sek (dry), dömisek, tatlı ve rose olarak sınıflandırılabilir.

Sek olanlar genelde Fransız, tatlı olanlarsa İtalyan vermut olarak anılır.

Zaman içinde pek çok çeşidi ortaya çıktıysa da bunun temel sebebi üreticilerin pazarlama stratejisidir.

vermut kokteyli martini

Vermut Çeşitleri

Sek (Dry): Beyaz ya da hafif sarımtırak bir renge sahiptir. Alkol oranı %18 civarındadır. Limon, böğürtlen ve iris çiçeği kokusu ön plandadır.

Sek olarak ya da tonik, gazoz veya buzla tüketilebileceği gibi kokteyllerde de kullanılır.

%5’e kadar şeker ihtiva eder.

Rosso (Tatlı / Kırmızı): Sek vermuttan farklı olarak hem tatlıdır hem de kırmızı renge sahiptir. Renklendirme işleminde karamel kullanılır. Zengin ve aromatik bir tadı vardır.

Gazozla, tonikle ya da meyve sularıyla karıştırılarak tüketilebilir.

Genellikle %15-16 alkol oranına sahiptir.

%15’e kadar şeker ihtiva eder.

Bianca (Beyaz): En tatlı vermut çeşididir. Rengi sarıdır. Genelde %15-16 alkol oranına sahiptir. Vanilya kokusu ön plandadır.

Tonik ve buzla karıştırılarak tüketilebilir. Kokteyl yapımında da kullanılır.

%15’e kadar şeker ihtiva eder.

Rose: Diğer vermut türlerine nazaran yeni bir vermut çeşididir. Yapımında rose şarap kullanılır. Daha hafif yapılı olmasına rağmen aromatik ve doygun bir tadı vardır. %15-16 alkol oranına sahiptir.

Buzla, gazozla, soda ya da tonikle karıştırılarak tüketilebilir.

%15’e kadar şeker ihtiva eder.

Ünlü Vermut Markaları

  • Cinzano, İtalya (1757’den beri, 1999 yılında Campari tarafından satın alınmıştır)
  • Noilly Prat, Fransa (1813’den beri)
  • Campari, İtalya (1860’dan beri)
  • Garrone, İtalya
  • Martini, İtalya
  • Punt e Mes, İtalya
  • Grancia Originale, İtalya
  • Chambery, Fransa
  • Dubonnet, Fransa
  • Pimm’s, İngiltere

vermut kokteyliVermut, sek içilmesinin ve Martini, Negroni ve Manhattan gibi kokteyllerde kullanılmasının yanı sıra yemeklerden önce iştah açıcı olarak tüketilebilir.

Ayrıca aromatik bir içki olduğu ve 1-2 ay buzdolabında saklanabildiği için yemek yapımında da kullanılabilir.

BONUS

Martini, cin (gin) ve vermut ile hazırlanan bir kokteyl olmasının yanı sıra bir vermut markasıdır.

 

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂

10layn.com Patreon button
kaynağı değiştir]

Vermut adını, bilimsel adı Artemisia absinthium olan pelin otu'ndan alır. Pelin otunun İngilizce'deki adı Wormwood'dur. Almanlar ise bu bitkiyi Wermutkraut veya Wermut olarak adlandırırlar. Antik Çağ'da ilaç olarak kullanılmış olan bu bitki absent adlı sert içkinin de ana maddesiydi. Bitki eski İngilizce'de "wermōd" olarak adlandırılıyordu.

Kullanılan aroma verici maddeler[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası