salma hint bülbülü / Finch / İspinozlar - İspinoz Salma ve Kafesleri | funduszeue.info - Kuşlarınıza iyi geleceğiz

Salma Hint Bülbülü

salma hint bülbülü

Zebra Finch veya Zebra İspinozu olarak da adlandırılan Hint bülbülü tüm dünyada sevilerek bakılan kafes kuşlarının başında gelir. Dayanıklı ve bakımı kolay bir kuş türüdür. Tropikal Finch türlerinden biri olan Hint Bülbülünün anavatanı Avustralya’dır. Doğada çalılık ve ağaçlık alanlarda yaşayan bu tür ilgi çeken güzel görünümü ile çok uzun yıllardan bu yana kafeste bakılan kuşlardan olmuşlardır. İlk kez yılında batılı kuş severlerin ilgisini çeken bu tür, Avrupa’ya ithal edilmiş ve ilk kez li yıllarda Almanya da üretilmeye başlanmıştır. Ortalama cm uzunluğu olan küçük boyutlu kuşlardır. Sürü halinde yaşamayı severler. Bu nedenle kafes içerisinde tek bakılmaya pek uygun değildirler.

Doğal ortamlarında 5 yıl kadar yaşayan Hint bülbülü kafes içerisinde yıl yaşayabilmektedir. Aynı şekilde kafeste yaşayanlar, doğal yaşamda özgür yaşayanlardan boyut olarak da daha büyük olmaktadır.

Hint Bülbülü (Zebra İspinozu) İçin Seçilecek Kafes Nasıl Olmalıdır?

Oldukça küçük boyutlu olmalarına karşın bu tür için biraz büyük bir kafes tercih edilmelidir. Oldukça hareketli ve enerjik olan, uzun mesafeler uçabilen bu tür için rahatça kanat çırpabileceği kafesler veya salma kuş kafesleri tercih edilmelidir. İdeal olan birden fazla çift olarak büyük salma kafesler içerisinde tutulmalarıdır. Bir çift Hint bülbülü için ise minimum 30x40x50 cm ebatlarında bir kafes yeterli olacaktır.

Köşeli kafes veya yuvarlak kuş kafesi çeşitlerinden herhangi birisi seçilebilir. Kafesin şeklinden ziyade önemli olan geniş olmasıdır. Finch için kafes seçerken kafesin tel aralıklarına dikkat edilmelidir. Yani kafes tel aralığı kafasının geçemeyeceği şekilde 1,5 cm den dar olmalıdır.

İlginizi çekebilir: Kanarya Kafesleri

Tırmanıcı bir kuş değildir. Bu nedenle kafes tellerinin yatay veya dikey olması fark etmez. Ancak yine de dikey telli olan kafeslerin tercih edilmesi önerilir. Bunun yanı sıra seçeceğiniz kafes mutlaka kolay temizlenebilen ve kolayca çıkarılabilen tepsili bir kafes olmalıdır.

hint bülbülü bakımı

Hint Bülbülünün Kafesinde Hangi Malzemeler Olmalı?

Uçmayı ve daldan dala konmayı çok severler. Bu nedenle kafesinde mutlaka farklı dokularda ve farklı kalınlıkta bir kaç tünek bulundurulması iyi olacaktır. Tercihen doğal ağaç dalı kuş tünekleri tercih edilmelidir. Düz tahta tünekler de uygun dinlenme alanı sağlayacaktır. Tünekler kafesin farklı uçlarına asılarak uzun uçuş yapması sağlanmalıdır.

Fazla oyuncu ve tırmanıcı olmayan bir tür olan bu kuşun kafesinde kuş merdiveni veya kuş oyuncağı bulundurmaya gerek yoktur. Oyuncak konulacak ise didiklemeye uygun koton ipli oyuncaklar tercih edilebilir.

Çok fazla yem yemeyi sever ve sürekli yem yer. Bu nedenle silo yemlik veya büyük boy yemlik seçilmelidir.

Hint bülbülü çok su tüketen bir türdür. Bu nedenle büyük bir suluk seçmelidir. Bu amaçla silo suluk şeklinde suluklar ideal olacaktır.

Ödül yem kabı olarak bilinen kuş mamalığı kafesin içerisinde kolay erişebileceği bir yere konularak haftada bir veya iki kez haşlanmış yumurta veya yumurta maması olarak bilinen özel besleme mamaları verilmelidir.

Tüm kuş türleri iyi bir sindirim için kuş kumuna ihtiyaç duyar. Küçük bir ödül yem kabı içerisinde kafesinde sürekli kuş kumu bulundurulmalıdır. İhtiyaç duyduğu zaman istediği miktarda yemelidir.

Doğal yaşamında darıyı severek yiyen zebra ispinozunun kafesinde dal darı bulundurmak iyi olacaktır. Bir darı askısı ile kolay ulaşabileceği bir yerde darı dalı onu mutlu edecektir.

Didiklemeyi seven ve doğada tohum toplayarak yaşamını sürdüren Hint bülbülü için kafesinde kaliteli bir kuş krakeri bulunması iyi olacaktır.

Yuva hem uyku hem de üreme için kullanılacağından kafesinde mutlaka hasır kuş yuvası bulundurulmalıdır.

Pamuk veya keten yuva yapma ipi kafesinde kolay erişebileceği bir konumda kafes teline takılarak kullanılmalıdır.

Hem gagasını törpülemek hem de kalsiyum ve mineral ihtiyacını karşılayabileceği gaga taşı kafesinde sürekli bulundurulmalıdır. Özellikle mürekkep balığı kemiğini severek tüketecektir.

Su ile oynamayı çok seven bu tür için banyoluk kafesin olmaz ise olmaz kuş malzemelerinin başında gelir. Boyut olarak küçük bir kuş olduğundan cm’lik küçük bir kuş banyosu idealdir. Etrafa çok su sıçratacağını unutmamalı ve kapalı kuş banyosu seçmelisiniz.

Çok fazla yem tüketmeye bağlı olarak sık dışkılar ve bu nedenle kuş kafesinin tabanına mutlaka iyi sıvı emen bir taban malzemesi konulması koku oluşumunu azaltır. Bu amaçla doğal çam peleti veya mısır koçanından yapılan bitkisel kumlar konulabileceği gibi grit kuş kumu da konulabilir.

Zebra Finch Kafesi Ne Sıklıkla Temizlenmeli?

Oldukça sık yem yer ve sık dışkılar. Bu nedenle her gün kafes temizliği yapılmalıdır. Sık dışkılamanın yanı sıra aynı zamanda su ile oynamayı da çok seven Hint bülbülünün kafesinde temizliğe dikkat edilmesi çok önemlidir. Günlük temizlik yapılmaması koku artışına neden olabileceği gibi bakteri üremesine neden olacağından sağlığı tehlikeye girebilir.

Kafes temizliğinin kolay olabilmesi için çıkarılabilen alt tepsi olması bu konuda çok önemlidir. Böylece ürkek bir karakteri olan kuşlarınızı fazla rahatsız etmeden kafes temizliğini yapmak mümkün olacaktır.

Özellikle yumurtlama döneminde temizlik için kafese yaklaşırken dikkatli olmalısınız. Doğası gereği Hint bülbülü bir tehlike olduğunda yumurtaları kırmayı tercih edebilir.

zebra ispinozu

Hint Bülbülü Ele Alıştırılabilir mi?

Oldukça enerjik ve hareketli olan zebra finchleri çok heyecanlı kuşlardır. Kafesine yaklaşıldığında dahi heyecanla çırpınmaya başlar. Bu nedenle ele alıştırmak pek kolay olmayacağı gibi tercih de edilmemelidir. Ancak sizin kafesinizde doğan ve sizin büyüttüğünüz bir yavru ise elinizden yem yemeye alıştırabilirsiniz. Yine de bu konuda fazla ısrarcı olmamalı ve kendisinin size yaklaşmasını beklemelisiniz.

Hint Bülbülü Nasıl Beslenmelidir?

Doğal yaşam alanlarında tohumlar ve böcekler ile beslenen bu tür sarı panicium, kırmızı panicium, sarı darı, kırmızı darı, aspur tohumu ve nijer tohumunu çok severek yer. Beslenmesinde bu tohumlar önemli bir yer tutar. Alacağınız bir tropikal Finch yeminin içeriğinde bu tohumların bulunması iyi olacaktır. Bunun yanı sıra dengeli bir beslenme için taze sebzeler, haşlanmış yumurta ve yumurta maması ek besin olarak verilmelidir.

Bu amaçla haftada 2 kez elma, salatalık, portakal veya marul gibi sebze ve meyveler verilebilir.

Hint Bülbülünün Cinsiyet Ayırımı Nasıl Yapılır?

Boyut olarak hemen hemen birbiri ile aynı olan dişi ve erkeğin birbirinden ayırımı renklerine göre yapılır. Doğada var olan genel kural ispinozlar içinde geçerlidir. Erkekler daha gösterişlidir ve dişiler üremek için en gösterişli erkeği seçer. Hint bülbülü dişileri düz renklerde olurken, erkekler ise daha gösterişli renklerdedir.

Özellikle erkek Hint bülbülünün yanak kısmında bulunan koyu turuncu yanak yaması ve boyun altında bulunan ve “zebra finch” olarak adlandırılmasına neden olan siyah beyaz çizgiler spesifiktir. Ayrıca erkek olanların yan taraflarında kestane kahvesi ve beyaz benekli tüyler, göğsünde ise siyah çubuk şeklinde lekeler görülmektedir. Dişilerde ise bu bölgelerdeki tüyler düz renklidir.

Erkeklerde gaga rengi daha koyu kırmızımsı olurken dişilerde biraz daha açık turuncudur.

Dişi ve erkeği birbirinden ayıran tüy rengi ve gaga rengi kuşun yaşına göre değişken olabilmektedir. Yeni doğan yavrularda gaga siyah renktedir ve tüylerde renkler belirgin değildir. Yavrunun tüy renginden cinsiyet ayırımı yapmak için yaklaşık 90 gün geçmesi gerekir. Çünkü yavru ancak 90 gün sonra yetişkin tüylerine kavuştuğundan tüylerdeki renklenmeler de bu süre sonrasında olur ve cinsiyet ayırımı yapılabilir.

Hint Bülbülü Türleri Nelerdir?

Hint bülbülü türleri boyutlarına göre aşağıdaki gibi değerlendirilir;

  • Amerikan Zebra Finch

  • İngiliz Zebra Finch

  • Alman Zebra Finch

Amerikan zebra finch türleri boyut olarak vahşi zebra ispinozu ile aynı boyutlardadır. İngiliz ve Alman zebra ispinozu ise daha büyüktür. Şovlar için yetiştirilen bu çeşitlerden Alman ispinozları ise İngiliz ispinozundan daha iridir. Ancak boyutlarına göre ayırımlarını yapmak çok zor olduğundan genellikle Hint Bülbülleri renklerine göre türlere ayrılmaktadır.

Hint bülbülleri kuş yetiştiricilerince pek çok renk varyasyonlarında üretilmiş olsalar da, ana renk olarak gri ve açık kahverengi, bu tür için kabul edilen standart renkler olarak kabul edilmektedir.

Hint Bülbülü Ne zaman Üreyebilir ve Kuluçka Süresi Ne Kadardır?

aylık olduğunda erişkin hale gelir ve üreyebilir. Üremesi kolaydır ve yıl boyu sürer. Tek eşlidir. Eşi ölene kadar sadece onunla birlikte olmayı tercih eder. Üremesi için kafesine özel finch yuvası olarak adlandırılan hasır yuvalık ile birlikte yuva ipi konulmalıdır. Dişi ve erkek yuvayı birlikte hazırlar. Kuluçka döneminin her aşamasında erkek dişiye yardımcı olur.

Hint bülbülü kuluçka süresi; Genel olarak gün kadar sürmektedir. Yumurtadan çıkan yavrular ise gün sonra kendine bakabilir hale gelir.

Hint Bülbülünün Ötüşü Nasıldır?

Şarkı söylemeyi seven ve sürekli öten cıvıl cıvıl bir kuş türüdür. Erkekleri daha ötücü kuşlardır. Hint bülbülünün rahatsız etmeyen farklı bir ötüşü vardır. Kimi zaman namesiz cıvıltılar, kimi zaman ıslık benzeri ötüşü ile ilgi çeken bu türün yavruları ötüşü kendi ebeveynlerinden öğrenir. İlk öğretmeni babasıdır, bunun yanı sıra çevrede başka yetişkin kuş varsa onların ötüşü de yavru için ilham vericidir.

Kanaryalarda olduğu gibi Hint bülbülü yavrularının yanında müzik çalınarak ötüş kabiliyetleri geliştirilebilir. Ortalama 60 gün sonra artık tam olarak ötüş kabiliyetleri gelişmiş olur.

Hint bülbülü ile Aynı Kafeste Bakılabilecek Kuş Türleri Hangileridir?

Sürü halinde ve kalabalık olarak yaşamayı sever. Doğal yaşamda pek çok tür ile bir arada olabilse de kafes içerisinde tek tür olarak bakılması tercih edilmelidir.

Muhabbet kuşu ile bir arada tutulabilir, aynı odada serbest olarak birlikte uçabilir ancak kısa süreli olmalıdır. Uzun süreli olarak birlikte kaldıklarında mutlaka muhabbet kuşunun galip geldiği bir kovalamaca başlar. Aynı kafes içerisinde ise oldukça geçimsiz olabilirler bu nedenle birlikte olmamaları gerekir.

Bu türün bir arada tutulabileceği ve aynı kafes içerisinde sorunsuz bir şekilde yaşayabileceği kuş türü ise kanaryadır.

Genel olarak kendi türü ile birlikte bakılması uygun olan Hint bülbülünü iki erkek veya iki dişi çift olarak tutmak da pek uygun olmayacaktır. Aynı cinsler arasında geçimsizlik olabilir ve sürekli kavga edebilirler. Bu nedenle bir dişi ve bir erkek olarak bakılması gerekir.

Kuşlarda Tüy Yolma Nedenleri ve Önlemler konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

Finch / İspinozlar İspinoz Salma ve Kafesleri

İspinoz Salma ve Kafesleri
SALMA VE KAFES (İspinozlarda Barınma)


Salmalar kafeslerden oldukça büyük ve kuşlara daha geniş imkanlar sunan barınma alanlarıdır. Kuşların kendilerini doğal bir çevrede hissetmelerini sağlarlar ve genellikle hayvanat bahçesi gibi büyük organizasyonlarda bulunurlar. Bunu haricinde ev ve bahçe ortamlarında da daha küçük boyutluları bulunabilir. ( Mini salmalar ; örneğin "x50"x40")

Salmalar iç mekan salmaları ve dış mekan salmaları olarak ikiye ayrılır. Dış mekan salmalarında izolasyon, güvenlik, ışılandırma ve havalandırma daha fazla önem taşır. Bu salmalarda kuşları dışarıdan gelebilecek zararlı hayvanlara karşı korumak gerekir. Ayrıca rüzgardan ve ağaç etkilerinden de uzak tutulmalıdırlar. Dış salmaları yola yakın, rüzgarlı ve güvensiz ortamlara kurmamak gerekir. İç mekan salmalarında ise bu etkiler daha küçük boyutlardadır. Son dönemlerde iç mekanlarda camlı salmalar popülerdir. Bu salmalar, ev ortamına kafesten tüy, yem kabuğu, toz parçacığı, su damlası vs. bulaşmasını engeller. Bu salmalarda da uygun bir havalandırma sistemi sağlanmalıdır. Sağlanmadığında sağlık problemleri çok hızlı bir şekilde artmaktadır.

Bir salma inşa ederken ilk iş, uygun yeri saptamaktır. Bu boşluk genellikle bodrum katı olarak tercih edilir. Bu bölgenin ışıklandırılması, havalandırılması, tavan yüksekliği, uçuş boşluğu ve çevre temizliği uygun koşullarda olmalıdır.

Salmalarda veya odalarda elektrikolacaksa, bunun kuşların erişemeyeceği yerlerde gömülü bir şekilde kurulması gerekir. Havalandırmaise, kuşların havalandırdığı toz taneciklerinin bir soruna yol açmaması ve sağlıklı şekilde solunum yapabilmeleri için önemlidir. Bu yüzden bir hava temizleyicisi kullanılabilir. Bu temizleyiciler, toza ek olarak havadaki zararlı mikroorganizmaları da temizler. Yaygın kullanımda olan iyonizerler, negatif iyon akımı üreterek, havadaki negatif yükleme eksikliğini karşılamaya yardımcı olurlar. İyonlar toz parçacıkları ile birleşerek zemine çökerler ve süpürebileceğiniz bir toz kümesi oluştururlar. Bunun aksi olursa ve kuşlar bu havayı solursa, göğüs hastalıklarına neden olabilir. İyi havalandırılmış kuş odaları hayati önem taşır.

Işıklandırmaaçısından ise; suni ışıklandırma kuşların sadece beslenme düzenlerini değil karanlıkta korku durumlarını da etkiler. Hiçbir şekilde salmaya girer girmez doğrudan ışıkları açmayınız. Bu paniğe neden olarak yumurta ve yavru kaybı yaratabilir. Günde 12 saat ışığa maruz kalmak kuşların erken üreme faaliyetlerini tetikler. "Tungsten lambaları" veya "florasan lambaları" kullanmak bir seçim meselesidir. Önemli olan kuşları elektrikli aparatlardan uzak tutmaktır. Bu durumda kabloları gizlemeniz gerekir.

Isınmaise diğer önemli bir konudur. Küçük kuşlar, vücut sıcaklıklarını daha az koruyabilirler ve genellikle daha fazla ek ısı ve ışığa ihtiyaç duyarlar. Daha büyük kuşlar ise geceleri gizlenebilmek için belirli alanlar ararlar. İyi bir izolasyon ısı giderlerini azaltır. Örneğin pencerelere çift cam takarak bunu sağlayabilirsiniz.

İç ve dış salmalarda, kuşların kendilerini rahat hissetmesi ve dekorasyon açısından bitkiler kullanılabilir. Bu bitkilerin kuşa zararlı ve zehirli olmaması gerekmektedir. Bitkiler saksılar halinde yerleştirilerek sulama ve bakım kolaylığı sağlanabilir. Gerekirse bitkiler budanır.

Küçük kuşları (örneğin ispinozgiller) kafeslerde ve iç salmalarda beslemek daha kolaydır. Yine de bu kuşların da yeterli uçma alanına, havalandırmaya, ısı ve ışığa ihtiyaçları olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca tüm kuşlar üreme dönemlerinde ve yavru bakımı esnasında gizlilik ararlar.

Salmalardan daha küçük barınma alanları olan kafeslerde, kolay temizlenebilecek seçimler yapılması gerekir. Tahta kullanılmış kafesler zararlı mikroorganizma üremesine neden olabileceği için tercih edilmez. Odada barındırılan ispinozlar için ideal yer, en az rahatsız edilecekleri yerdir. Kuşları mutfağa koymaktan kaçınınız, çünkü bu bölge yeteri kadar hijyenik değildir ve zehirli gaz solunması riski vardır. Ani sıcaklık değişimleri düzensiz tüy dökümünü uyarabilir.

Kafesin yerden yüksekliğinde ideali göz hizasında olmasıdır. Bu yükseklikte kuş kendini daha güvende hisseder. Eğer küçük çocuğunuz varsa, kafesin yerini sabitlemeniz gerekir. Kafesin dışarıya tüy, yem kabuğu gibi artıkları bulaştırmasını önlemek için, çevresini akrilik bir tül perdeyle çevreleyebilirsiniz. Kuşun perdeye uzanıp çiğnemesini engellenmek için kafesin tabanında 5 cm’lik bir boş alan bırakılabilir.

Sıcak havalarda kafesi doğrudan güneş ışığı alan yerlere veya kışın kalorifer kenarı gibi ısı yoğunluğu olan yerlere koymayınız. Kuş sıcak çarpmasından etkilenebilir. Ayrıca sıcak havalarda kuşlara banyo imkanı verilmelidir.

İlave notlar:
  • İspinozlar kesinlikle küçük kafeslerde barındırılacak kuşlar değillerdir,ne kadar küçük görünseler de fizyolojik yapıları ve huyları geniş alanlara ihtiyaç duymalarını sağlar.
  • Bir çift kuşu en az 40 cm ebatlara sahip kafeste barındırınız. Yeni çıkacak yavrular için ek kafesler almayı ihmal etmeyiniz.
  • Küçük ebatlarda hastalanan kuşların geçici olarak barınacağı yedek bir kafes mutlaka elinizin altında bulunmalıdır.
  • Salmalar (aviary) yurtdışında oldukça tutulan kuş barındırma mekanlarıdır. Bu alanları inşa etmek çok zor değildir.
  • Egzotik türleri salmalarda üretmek çok daha kolaydır, ayrıca dekoratif açıdan salmalar göz zevkine hitap eden, aynı zamanda kuşların huzurlu olacağı ortamlardır.
  • Yine aynı şekilde ülkemizde çok büyük kafeslere de salma denilmektedir. Bu kafeslerin içini uygun dekore ederek yine hoş bir ortam yaratabilirsiniz.
  • Ayrıca kafes seçimi ve örnekleri için bu konumuzu inceleyebilirsiniz;
  • Hint Bülbülü Kafesi Nasıl Olmalıdır?

 

Hint Bülbülü Üretimi

Öncelikle merhaba ben yaklaşık 2 veya 3 yıldır hint bülbülü besliyorum daha amatör sayılırım bnce ama ginede bilgilerimi seninle paylaşmak isterim kafeste ve salmada besliyorum bu kuşları

1-Genelde pek eş seçmezler 1 erkek 1 dişi koyduğunda çiftleşirler büyük ihtimalle ama eş tutmama ihtimalide oluyo bazen

2-Anladım kadarıyla salmada beslemek istiyorsun bnmde salmam var şuanda içinde 8 tane kuş var 12 tane yuva var şuana kadar hiç kavga çıkmadı kafeste ama çıkma olsalığı funduszeue.infoa eş tutmalrı çok kolay

3-Kuluçkaya oturmasından ortalama gün sonra yavrular çıkmaya başlar.Süre uzayabilir.

erkek 1 dişi olmalıdır bence kesinlikle

5-Yani dişi sayısından bir kaçtane fazla koy bnce

6-Evt her yavrudan sonra biraz dinlemesi gerekir

7- yılda kuluçkadan fazla üretmemek onların sağlığı içfunduszeue.infoer 4 kuluçka yaptırıyorum yılda ama bazı kuşlar için hepsine 4 kuluçka yaptırmıyorum ve vitaminlerini kemiklerini eksik etmiyorum.

8-Soğuk derken aşırı soğuklara tabiki dayanamaz ama bn balkonda besliyorum ama kafeste izolasyon var bir sorun yaşamadım kaç senedir.

9-Yumurtadan çıktıktan sonra 3. ayda erişkinliğe ulaşırlar ancak mutlaka üretim için 9 ay beklemeniz her zaman tavsiye ediyor herkez.

Hint Bülbülleri yılın her vakti üreyebilirler,üreme sezonları yoktur,,formda olan bir çift uygun bir ortamda yuvalı bir kafese konulunca yuva örmeye başlarlar ve kısa zaman içinde dişi yumurta bırakır.

Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana yanlışım varsa daha iyi anlayan bilen varsa düzeltsin lütfen :D

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası