bağırsak kurtlarının zararları / Bağırsak Kurdu Zararları

Bağırsak Kurtlarının Zararları

bağırsak kurtlarının zararları

Hayatı mahvediyor! Yediklerinizden bulaşıyor, kıl kurdu belirtileri nelerdir? Tedavisi nedir?

K&#;l kurdu çok yayg&#;n olan ba&#;&#;rsak parazitidir. K&#;l kurtlar&#; genellikle çocuklarda görülse de yeti&#;kinlerde de görülmektedir. Birçok nedene ba&#;l&#; olarak geli&#;en kurtlar iyi y&#;kanmam&#;&#; sebzeler ve pi&#;memi&#; etler, yeterince temizlenmeyen eller üzerinden bula&#;ma yapmaktad&#;r. Mikroskobik yumurtalar bulunduran yiyecek, içecek veya parmaklar yoluyla a&#;za ta&#;&#;nabilir. Yutulan yumurtalardan ç&#;kan larvalar, ince ba&#;&#;rsakta birkaç hafta içinde yeti&#;kin kurtlara dönü&#;ür ve daha sonra kal&#;n ba&#;&#;rsa&#;a giderek yerle&#;ir. K&#;l kurdu yumurtalar&#;, kirli ellerde, yüzeylerde ve nesnelerde bulunabilir. K&#;l kurtlar&#;n&#;n mutlaka tedavi edilmesi gerekir. E&#;er ki k&#;l kurdu belirtilerini gösteriyorsan&#;z doktora ba&#;vurmal&#;s&#;n&#;z.

KIL KURDU BEL&#;RT&#;LER&#;

Yeni Proje - T

Ba&#;&#;rsak/k&#;l kurdu belirtileri &#;öyledir:

Kar&#;n a&#;r&#;s&#;
&#;i&#;kinlik
Bulant&#;
Kusma
&#;shal
Kilo alamama
Kans&#;zl&#;k
Anüste ka&#;&#;nt&#;

KIL KURDU TEDAV&#; ED&#;LMEZSE NE OLUR?

Yeni Proje - T

Ba&#;&#;rsak kurtlar&#; özellikle çocuklarda geli&#;im gerili&#;ine sebep olabilir. Çok say&#;da olan parazitlerde ba&#;&#;rsak t&#;kan&#;kl&#;&#;&#; görülebilir. Baz&#; parazitlerin larvalar&#; akci&#;er ve karaci&#;er gibi organlara yerle&#;ip oraya özgü &#;ikayetler yapabilmektedir. Ayr&#;ca zatürre, kanama gibi ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilirler. Ba&#;&#;rsak parazitleri ishale neden oldu&#;unda, büyük tehlike dehidrasyondur. Dehidrasyon h&#;zla ciddile&#;ebilir ve hatta ya&#;am&#; tehdit edebilir. Dehidrasyon belirtileri aras&#;nda koyu renkli idrar, normalden daha az idrara ç&#;kma, a&#;&#;r&#; susama, ba&#; a&#;r&#;s&#;, ba&#; dönmesi, yorgunluk ve çimdiklendikten sonra kabar&#;k kalan cilt yer al&#;r. Bebeklerde ve yeni yürümeye ba&#;layan çocuklarda, a&#;&#;z ve dil kurulu&#;u, halsizlik, sinirlilik, kuru a&#;lama, çökük gözler ve yanaklar görülebilir.

KIL KURDUNUN TEDAV&#;S&#; NED&#;R?

Yeni Proje - T

Tan&#;s&#; konular ba&#;&#;rsak parazit enfeksiyonlar&#; uzman doktorun uygun gördü&#;ü medikal ilaç ile tedavi edilmektedir. Ba&#;&#;rsak parazit tedavisi ki&#;inin &#;ikayetlerine göre planlan&#;r. Semptomlar hafifse ve ki&#;i sa&#;l&#;kl&#;ysa, protozoal enfeksiyonlar kendili&#;inden geçebilir. Belirtiler &#;iddetli veya kal&#;c&#; oldu&#;unda, ilaçlar enfeksiyonun çözülmesine yard&#;mc&#; olabilir. Helmint enfeksiyonlar&#; için solucan önleyici ilaçlar enfeksiyonu temizleyebilir. Tüm ba&#;&#;rsak enfeksiyonlar&#;nda bol s&#;v&#; içerek dehidrasyonu önlemek önemlidir. Yeniden enfeksiyonun önlenmesi, k&#;yafetleri, çar&#;aflar&#; ve havlular&#; y&#;kayarak kullanmak tedavi için çok önemlidir.

KIL KURDUNDAN KORUNMAK &#;Ç&#;N NE YAPILAB&#;L&#;R?

Yeni Proje - T

  • &#;yi pi&#;memi&#; et ve et ürünleri tüketilmemeli
  • Çi&#; yenen sebze ve meyveler iyi y&#;kanmal&#;
  • Güvenli su ve g&#;da tüketilmeli
  • El hijyenine uyulmal&#;
  • Günlük iç çama&#;&#;r&#;, pijama, havlu, el bezi ve yatak tak&#;mlar&#; de&#;i&#;tirilmeli, s&#;cak suyla y&#;kanarak yüksek &#;s&#;da kurutulmal&#;
  • Parmak veya ba&#;parmak emme ile t&#;rnak yeme önlenmeli
  • T&#;rnaklar k&#;sa ve temiz tutulmal&#;
  • Anal bölgeyi ka&#;&#;maktan kaç&#;n&#;lmal&#;

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Bağırsak kıl kurdu, parazitler ve tenyalar neden olur? Belirtileri nelerdir?

İnce ve kalın bağırsakta oluşan beyaz solucan ya da kurt şeklindeki parazitlerdir. Ancak çok fazla olmaları durumunda mesaneye kadar gidebilmektedirler. Bağırsak kurtları yumurtlama şekliyle ürerler ve bu şekilde insan vücuduna girerler. Türkiye’de en fazla görüleni kıl kurdudur. Küçük olurlar. Tenyalar ise; tedavi edilmezse bir kaç metre uzayabilmektedirler.

Pis sulardan, işlenmiş hayvansal gıdalardan, pis sularla sulama yapılan sebzelerden, hayvan dışkılarından, topraktan ve kişilerden bulaşabilen parazitler, kıl kurtları ve tenyalardır. Sebzelerin iyi şekilde yıkanması ve ellerin sürekli sabun ile yıkanmasına mutlaka önem verilmelidir. Çünkü temiz ve hijyen olmayan her şey bu parazitlerin oluşmasına sebep olmaktadır.

Bağırsak Kurt Oluşumunun Belirtileri:

  • Uykuda ağızdan salya akması ve diş gıcırdatma
  • Fazla yemek yeme ya da iştah kaybı
  • Vitamin eksikliği ve kansızlık hali
  • Halsizlik hali
  • Sürekli ishal hali ya da kabızlık hali
  • Huzursuzluk,
  • Makat kısmında sürekli kaşıntı hali
  • Tarif edilemeyen karın ağrıları
  • Mide de bulantı hali

Belirtilerden bir kaçının olması halinde, bir hekime görünmek gereklidir. Çünkü eğer böyle bir durum oluşmuşsa parazitler yediğiniz her gıdayı emerek sizi halsiz, yorgun ve bitkin hissettirmeye başlar. Vücutta vitamin ve kan azalmaya başlar. Bazı çengelli kurt şeklinde olanlar kan emicidir. Bu da kansızlık yapar. Bağırsak kurtları düğümlenirse ishal ya da kabızlık yapar. Bağırsak kurtları karaciğere zarar verebilmektedir.

Süt emen bebeklerde bağırsak kurdu olmaz ancak anne de varsa geçme ihtimali olabilmektedir. Çocuklarda bağırsak kurtları ölümcül olabilmektedir.

Parazitlerin ve bağırsak kurtlarının tedavisi için şuruplar kullanılmaktadır. İki kerelik doz olarak alınmaktadır. Bu parazitlerin tırnak diplerinde ya da iç çamaşırına bulaşma ihtimali söz konusudur. Onun için her açıdan temizliğe ve hijyene önem vermek gerekmektedir. Aile içerisinde herkesin aynı tedaviyi uygulaması şarttır. Çünkü bulaşıcı olma ihtimali yüksektir. 

Kıl kurdu ya da diğer adıyla bağırsak kurdu, bağırsaklarda yaygın olarak görülen bir parazit türüdür. Halk arasında kimi zaman mide kurdu olarak anılsa da, bu isimlendirme doğru değildir. Tıp dilinde enterobiasis olarak da bilinen bu enfeksiyon, genellikle ilkokul çağındaki çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda kıl kurdu yayılımı, mikroskobik olarak görülebilen yumurtalar aracılığıyla meydana gelmektedir. Bağırsak kurdu hayatta kalmak ve üremek için insan bedenini kullanmasıyla bilinir.

Bu bakımdan evcil hayvanlar konusunda rahat olunmalıdır. Tedavisinde doktorların yazacağı bir kıl kurdu reçetesi yeterli olmaktadır. Aile içerisindeki yayılımın engellenebilmesi için pijamalar, çarşaflar ve iç çamaşırlar değiştirilmeli, dikkatlice yıkanmalıdır. Diğer aile üyelerinin test yaptırması, yayılım açısından çok önemlidir. Yetişkinlerde kıl kurdu görülebileceği unutulmamalı, gereken tüm önlemler alınmalıdır.

Kıl Kurdu Nedir?

Bağırsaklarda yaşayan ve enfeksiyonlara neden olan küçük parazit solucanlara kıl kurdu denir. Yer yüzünde çok sayıda insanı ele geçiren bu rahatsızlık, genellikle küçük çocuklarda yaygın olarak görülmektedir. En büyük halleri 10 milimetreye kadar büyüyen bu kurtlar, genellikle beyaz renkli olurlar. Her birinin maksimum ömrünün 6 hafta olduğu düşünülmektedir. Yumurtlayarak ürerler ve bu yumurtalar gözle görülmesi imkansız seviyede küçük olur. Hastalar genel olarak ciddi bir rahatsızlık geçirmese de, kaşıntılara, ağrılara ve yanmalara neden olabilir. Tedavisi oral yollardan alınan ilaçlarla yapılmaktadır.

Kıl Kurdu Neden Olur?

Peki, kıl kurdu nereden bulaşır? Bağırsak kurdu genel olarak, kurt yumurtalarının oral yollardan yutulmasıyla ya da solunmasıyla bulaşmaktadır. Bu yumurtaların üzerinde bulunduğu yiyecekler, içecekler ve kirli eller, bulaşıcılığa eden olurlar. Kişinin yuttuğu yumurtaların içerisinden çıkan larvalar, ilk olarak ince bağırsaklarda büyürler. Yeteri kadar büyüdükten ve yetişkin hale geldikten sonra, kalın bağırsağa ilerlemeye başlarlar. Kalın bağırsağa geldikten sonra buraya yerleşirler ve parazit enfeksiyonu olarak yaşamlarını sürdürürler. Genel olarak bağırsak kurdu yumurtalarının bulunabileceği yüzeyler şunlardır:

  • Okul sıraları
  • Kum havuzları
  • Yatak örtüsü
  • Havlu
  • Mutfak tezgahı
  • Giyecekler
  • Oyuncak
  • Tuvalet
  • Banyo yüzeyleri
  • Yiyecek kapları
  • Bardaklar
  • Yiyecekler

Vücuda alınan yumurtalar, büyüdükten sonra tekrar ürerler. Bu seferde bağırsakların içerisinde bulunan dişi kurtçuklar yumurtlarlar. Bu yumurtalar bağırsaklardan anal bölgeye ilerler. Burada kaşıntıya neden olur. Özellikle çocuklarda anal bölgenin kaşınması durumunda, yumurtalar tırnak aralarına ve ellere yerleşirler. Böylece kirli ellerden oyuncaklara, okul sıralarına ve yiyeceklere bulaşabilirler. Bağırsak kurdu yumurtaları üç haftaya kadar dış dünyada ve yüzeylerde hayatta kalabilirler. Ancak bu tarz parazitlerin hayvanlara bulaşmadığı ve üremediği unutulmamalıdır.

Kıl Kurdu Zararları Nelerdir?

Bağırsak kurtlarının insanlara ciddi zararları dokunmamaktadır. Fakat ender görülse de, kadınlarda vajinal bölge enfeksiyonlarına sebep olabilmektedir. Çünkü anal yollardan dışarıya çıkan yumurtalar, nadiren de olsa vajinal yollardan giriş yapabilirler. Böylece bu bölgelerde vajinal kıl kurdu enfeksiyonu yaşanabilir.

Bağırsak Kurdu Belirtileri

Genel olarak kıl kurdu belirtileri aşağıdakilerden oluşmaktadır:

  • Geceleri anüs çevresinde ortaya çıkan kaşıntı
  • Beslenme problemleri
  • Kilo kaybı, yorgunluk, kansızlık
  • Karın ağrıları
  • Kusma
  • İshal
  • Uyurken ağızdan salya gelmesi ve yastıkta salya izleri

Kıl Kurdu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

  • Kilo kaybı: Bağırsak kurdu zayıflatır mı sorusu oldukça sık sorulan bir sorudur. Enfeksiyonlar ilerleme göstermeleri halinde, insan bedeni için elzem olan besinleri emer ve istenmeyen kilo kayıplarına neden olabilirler. Özellikle bebeklerde kıl kurdu enfeksiyonu, bebeğin fiziksel gelişimine engel olabilir.
  • Apandis patlaması: Bazı bağırsak kurtları apandisit denilen organa ilerleyerek, apandisite neden olabilirler.
  • Cilt enfeksiyonları: Bağırsak kurtları kaşıntılara neden olacağı için, fazla kaşımaya bağlı olarak çiziklere, yaralara ve böylece enfeksiyonlara sebep olabilirler.
  • İdrar yolu enfeksiyonu: Özellikle kadınlarda daha çok görülür. Vücudunda yoğun miktarda bağırsak kurdu bulunduran kadınlarda fazlasıyla yaygın olarak görülür. Parazitlerin mesaneye ulaşması halinde sistite neden olması kaçınılmazdır.

Kıl Kurduna Doğal Çözüm Önerileri

Bağırsak kurdundan kurtulmak için evde alınabilecek çeşitli önlemler vardır. Kişisel hijyenin sağlanması, önem açısından birinci sırada yer alır. Alınabilecek diğer tedbirler ise genel olarak şöyledir:

  • Belirli aralıklarla ellerin yıkanması
  • Tırnak bakımına dikkat edilmesi
  • Pijamaların kısa aralıklarla değiştirilmesi
  • Her gün mutlaka yeni iç çamaşırı giyilmesi
  • Ev temizliğine genel olarak dikkat edilmesi
  • Çarşafların ve nevresimlerin daha sık değiştirilmesi ve yıkanıp temizlenmesi

Tedavi Yöntemleri

Oldukça kolay tedavi edilen bu enfeksiyon türünde, kesin sonuç alabilmek için tüm aileye ilaç tedavisi uygulanır. İlaçlar, tüm hane halkı için verilir ve herkesin düzgünce ilaçları kullanması gerekir. Hamileler veya emziren anneler için ilaç yerine, farklı tedaviler uygulanması gerekebilir. Bu noktada doktorun önerileri dikkate alınmalıdır. Oldukça ender yaşansa da, bazı hastalarda tüm tedavi yöntemleri yetersiz kalabilir. Böyle durumlarda bağırsak kurdu ameliyatı yapmak gerekebilir. Ancak bu durum, daha önce de söylediğimiz gibi oldukça nadir görülür.

Bağırsak Kurdu Bitkisel Tedavi

Peki, bağırsak kurdu nasıl düşürülür? Kıl kurdu sirke ile öldürülebilir mi? Kıl kurdu için ne yemeli? Parazitlere ne iyi gelir? Bağırsak kurdu bitkisel tedavi Saraçoğlu tarafından hazırlanan bitkisel reçetelerle yapılabilmektedir. İşte bağırsak kurdunu döken 10 bitkisel tedavi önerisi:

  • Zerdeçal
  • Kekik
  • Papatya çayı
  • Yeşil çay
  • Sarımsak
  • Zencefil
  • Portakal kabuğu
  • Nar suyu
  • Ananas
  • Kabak çekirdeği

Kıl kurdu ile ilgili bilinen en güçlü yöntemlerden birisi de, sirke ve sarımsak karışımıdır. Bir miktar elma sirkesi ve sarımsağı bir kavanoza koyup bir süre beklettikten sonra içmek, bağırsak kurtlarını dökmenin güçlü yöntemlerindendir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Kıl kurdundan nasıl kurtulunur?

Kıl kurdu hastalığı sonrası, kişisel eşyaların temizliği ve doktorun reçete ettiği ilaçlar alınarak tedavi sağlanabilir.

Bağırsak kurdu tedavi edilmezse ne olur?

Parazitler, tedavi edilmediği durumlarda; bağırsaklardan tıkanıklık, ağır organ hasarı, kansızlık, karaciğer hastalığı gibi sorunlara neden olabilir.

 

Avicenna Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası