cocugum uykuda sicriyor / Korkan çocuğa okunacak en etkili dua! Gece uykusunda ağlayan çocuğa korku duası - Çocuk Haberleri

Cocugum Uykuda Sicriyor

cocugum uykuda sicriyor

UYKU BOZUKLUKLARI

Uyku bozuklukları tek başına ya da diğer ruhsal sorunlarla birlikte çocuk ve gençlerde sıkça rastlanmaktadır. Uyku bozukluğu anormal bir uyku paterni ya da uykunun bölünmesi olarak tanımlanmaktadır.


Uyku Terörü

Uyku terörü, sıklıkla rüya veya kabusla karışır. Özellikle ailelerin ayırması zor olur. Uyku terörü; çocuğun uyanmasıyla başlar. Oturan çocuk karşıya anlamsızca bakar, huzursuzdur, ağlayabilir ya da çığlık atabilir. Çocukta eş zamanlı olarak kalp çarpıntısı ve hızlı nefes alma eşlik eder. Çocuk bu anda hiçbir şekilde sakinleştirilemez. Süreç bittiğinde de genellikle geri uyur. Uyandırıldığında ya da sabah uyandığında ise gece olanları anımsamaz. Başlama yaşı çoğunlukla ’dir.


Kabus görme

Kabuslar çocuğu uykusundan tamamen uyandıran korkutucu rüyalardır. Kabuslar gecenin ilerleyen saatlerinde, en derin rüyada ortaya çıkar. Çocuk uyandığında korkmuştur, hızlı nefes alıp verme görülür ya da ağlar. Her yaştaki çocuk kâbus görebilirse de en yaygın olarak 6 yaşın altındaki çocuklar kabus görür.

Çocuğunuz kâbus görürse size anlatması için cesaretlendirin, onun yanında olduğunuzu söyleyin ve ona güven verin. Çocuğunuz sakinleştiğinde tekrar uyumasını sağlamaya çalışın. 

Uykuda Yürüme ve Sayıklama  

Çocukluk çağında en sık rastlanan psikolojik kökenli uyku bozukluğudur. Uyurgezer bir çocuk yatakta oturabilir, yataktan kalkabilir ve yürüyebilir. Hatta bazıları giyinip oyuncakları ile oynayabilir. Çocuk tamamen uyuyordur, uyandırılması çok güçtür, dalgın bir ifadesi vardır fakat yolu üzerindeki eşyaları görebilir. Genellikle saniye sürmekle birlikte nadiren 30 dakikalık nöbetler de olabilir. Uyanan çocuk olayı hatırlamaz. Bazen çocuk büyüdükçe iyileşme görülür. Çocuklarda uyurgezerlik epilepsiden (sara) mutlaka ayırt edilmelidir.

Çocuk yatağa dönebilir ve ne olduğunu hatırlamayabilir. Konuşulduğunda cevap vermeyebilir veya bir iki kelimelik cevaplar verebilir. Çocuğunuz uyurgezer ise düşmemesi için çocuğun yolu üzerindeki eşyaları kaldırmanız gerekir. Uyurken gezen çocuğa uyandırılmak yerine yatağına dönmesine yardımcı olmalısınız. Çocuğunuz olasılıkla yeniden uykuya dalar. Çocuğun yaralanmasını önlemek için kapısına bir bariyer koymanız yarar sağlayabilir.

Uykuda Konuşma

Bazı çocuklar uykusunda konuşabilir; yalnızca sesler çıkarabilir, basit kelimeler söyleyebilir veya anlamlı cümleler kurabilirler. Çocuğun uykusunda konuşması gece korkusu sırasında veya yalnız başına olabilir. Bazı durumlarda stres ve hastalık sırasında artabilir. Çocuğunuz uykusunda konuşuyor ise onu uyandırmamanız gerekir.

Ailelere Öneriler;

Ø  Çocuğunuzun uykuya dalmasını ve tüm gece boyunca uyumasını kolaylaştırmak için düzenli bir uyku takvimi geliştirin. Çocuğun gündüz aşırı uyumadığına emin olun.

Ø  Uygun olarak seçilen uyku saati konusunda kararlı olun.

Ø  Çocuğunuz endişeli ve korkulu görünüyor ise onu rahatlatmaya çalışın. Uyku zamanında ona masal okuyun. Çocuğu sakinleştirin ve gece boyunca onun yakınında olacağınızı anlatın.

Ø  Bir gece ışığını açık bırakın ya da sakinleştirici bir müziği hafif sesle çalacak şekilde açık bırakın.

Ø  Gece çocuğunuz korkarak yanınıza geldiğinde onu yatağınıza alıp birlikte uyumak yerine odasına geri götürün. Korkusunu anlamaya çalışın ve güvende olduğunu, onun yanında olduğunuzu vurgulayın. Odasına birlikte gittikten sonra baş ucunda oturularak bir masal okunan ve gece lambası açık bırakılarak, iyi geceler dilenen çocuk, kendi yatağında uyuyacaktır. Gece uyanıp ailesinin yanına gittiğinde, 'korkulacak bir şey olmadığını, ailesinin orada olacağını' kararlı bir davranışla öğrenen ve geri götürülen çocuk, geceleri ebeveyn yatağına gitmekten vazgeçecektir.

Bebeğim Uykusunda Korkuyor, İnliyor, Sıçrıyor Ne Yapayım?

Bebeklerde uykuda sıçrama, inleme ve irkilme çok sık rastlanan bebeklik çağı sorunlarındandır. Bebeğinizde bu problemler varsa onu en kısa zamanda bir Çocuk doktoruna muayne ettirmelisiniz. Doktorunuz gerek görürse EEG filmi çekip çocuktaki bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Sual: Bebeğim 7,5 aylık uyurken uykusunda çok fazla sıçrıyor. Neden olabilir?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Murat Aydın'ın cevabı:  (Muayene edilmesi uygun olur,bu sıçramalar muhtemelen normaldir,ancak havale gibi durumlardan ayırmak için muayene ve gerekiyorsa EEG çekilmesi uygun olur.)

Sual: Bebeğim birkaç gündür uykusunda yarı uyanık inliyor daha 3 aylık acaba bir yerimi ağrıyor? Normalde uyanıkken herhangi bir rahatsızlığı yok gibi, acaba neden olabilir?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Murat Aydın'ın cevabı: (Uyurken bebeklerde inilti gibi sesler olabiliyor, eğer ateş, öksürük gibi bir sıkıntı yoksa endişelenmeyin. Ancak yine de gözardı etmemek için muayene ettirirseniz uygun olur.)

Sual: Bebeğim 1 yıldır uykusunda sürekli sıçrıfunduszeue.info bağırıp kalkıyor, neden olabilir?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Mehmet Öztürk'ün cevabı:( Bebeğinizi bir çocuk nöroloji uzmanına gösteriniz.)

Sual: Benim 3 yaşında bir oğlum funduszeue.infori uyurken bazen ağlayarak uyanıfunduszeue.infoşeylerden korkuyor funduszeue.info kaç gündür eşimle aramıza yatmak funduszeue.info konuda ne yapabilirim yardımcı olabilirseniz sevinirim

CEVAP

Psikolog Eda Gökman'ın cevabı: (Yanınızda yatmasına izin vermeyin ama uyandığında yanına gidin ve yanında olduğunuzu güvende olduğunu ona hissettirin, eğer tam olarak uyanmadan durmadan ağlamalar varsa bu bir gece terörü olabilir, bu endişelenecek bir durum değildir, yapmanız gereken sadece yanında olduğunuzu ona hissettirmek, odası da hafif loş ışıkta olabilir duvardaki resimleri kaldırabilsiniz)

Sual: 4 yaşında bir kizim funduszeue.infoı bir odası olmasına rağmen gecenin erken saatlerinde bizim yanımıza gelip bizimle yatıyor. Eşimin ve benim ne durumda olduğumuzu tahmin edersiniz. Geceleri kaç kere uyurken yatagına götürüyorum ama 5 en fazla 10 dk sonra korkuyorum diye geri geliyor. Dayanamayıp yine alıyoruz yanımıza. Odasına her türlü ilgi çekicek şeyi aldık. Bazı şeylerini kısıtladık güzellikle ve sevgiyle halletmeye çalıştık ama maalsef hiç biri ise yaramadı. Bu konuda lütfen bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Çocuk Doktoru Murat Aydın'ın cevabı: (Gece yatmadan önce sakinleştirici olarak ataraks şurup 1 ölçek içirip yatırın,uykusu bölünmeyeceği için gece kalkma durumu da olmayacaktır.)

Sual: Bebeğim gece uykusunda inliyor. Elleri hep ağzında hiç çıkarmıyor, neden inliyor?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Murat Aydın'ın cevabı: (Diş çıkarmaya bağlıdır. Diş çıkarma dönemlerinde huysuzluk,inleme,ateş ,iştah azalması olabiliyor.)

Sual: 2 aylık kızım uyku öncesinde ve uykusunda inliyor. Gazlı bir bebek. Gazdan kaynaklı olabilir mi inlemesi?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Nuran Gürses'in cevabı: (Yüksek olasılıkla gaza baglıdır tabii bunun dışında birçok neden de söz konusu olabilir takip edilmesi gereken bir durum.)

Sual: Oğlum 3 aylıfunduszeue.infoıkken yada çoğu zaman uykusunda irkilip sıçrıfunduszeue.info ne olabilir?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Asaf Güven'in cevabı: ( Çocuklarda bu tip irkilmeler normalde olabilir.)

Sual:Oğlum 18 ayını funduszeue.infonda çok sıçrıyor ayaklarını öne itme gibi hareket yapıyor acaba bu durum normalmidr?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Murat Aydın'ın cevabı: (Uykusundaki sıçramaları çok değilse önemli değil, ancak sıçramaları çoksa çocuk nöroloji tarafından EEG sinin çekilmesi gerekebilir.)

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Seydi Battal'ın cevabı: (Bebeğinizdeki bu durum İnfantil Spazm adlı rahatsızlıktan kaynaklanabilir. Belirtileri çok hafif olan bu hastalık aslında beyni olumsuz olarak etkileyebilen ciddi bir hastalıktıfunduszeue.infoa uykuda ortaya çıkan sıçrama ve yumulma gibi belirtileri görülür..Çocuğunuzun infantil spazm (infantil kolikle hiç ilgisi yok) yönünden de araştırılmak üzere bir Çocuk Nöroloğu tarafından muayene edilmesi gerekir.

Sual: Bebeğim 70 günlük hala uyurken sıçrıyor bu normal mi?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Halit Özkaya'nın cevabı: (70 günlük bebek uykusunda sıçrayabilir. Bu normaldir.)

Sual: 11 aylık oğlum günde bi kaç kez irkilme şeklinde bi hareket yapıyor. daha açık ifade etmem gerekirse ürperme şeklinde. Hani üşüme geldiğinde biz yetişkinler şöyle bir irkiliriz işte aynen öyle. İlk başta çok önemsemedim ama süreklilik gösterince tedirgin oldum. yaşadığımız ilde çocuk nöroloji dr olmadığı için size sormak istedim.

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Adnan Ayvaz'ın cevabı: (Ürperme, bilinç kaybı olmadan silkinme benzeri hareketler genellikle iyi huylu, nöbet kabul etmediğimiz durumlardandır. Nadiren epilepsi ile ilişkilidir. Epileptik nöbet benzeri durumlardan ayırt etmek gerekir. Anlattığınız durumu kameraya çekerek bir çocuk nörolojisine muayeneye gitmeniz en sağlıklı yol olacaktır. )

Bebeklerde Rezene Çayı Uyku Yaparmı? Rezene Çayının Bebeklere Faydaları Tıklayınız

Bebekler Uykuda Neden Ağlar?Çocuk Doktorları Cevaplıyor Tıklayınız

Bebeklere Uyku İlacı, Şurubu, Damlası Verilirmi? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Bebekler Uykuda Neden Sıçrar ve İrkilir?

İlk kez anne baba olan çiftler, genellikle bebeklerinin her hareketini gözlemler ve dikkatlerini çeken en ufak bir detayın normal olup olmadığını araştırırlar. Bebeklerin uykuda irkilmesi ve sıçraması da araştırdıkları konuların başında geliyor. Peki, bebekler uykuda neden sıçrar? Bebekler, özellikle yaşamlarının ilk 1 yılında uykuda irkilip sıçrayabilirler. Eğer bu duruma eşlik eden başka bir belirti yoksa bebeklerin uykuda irkilmesi veya sıçraması gayet normaldir. Zira açlık, uyku rutininin henüz oluşmaması, gaz birikmesi gibi pek çok fizyolojik durum, bebeklerde uykuda irkilmeye neden olabilmektedir. Nadiren de vitamin eksiklikleri, üşütme veya epilepsi gibi hastalıklar bebeklerde uykuda sıçramaya sebep olabilir.

Gelin şimdi, bebeklerin uykuda irkilme nedenlerini daha detaylı inceleyelim.

Bebekler Uykuda Neden Sıçrar?

Bebeklerin uykuda sıçraması, ilk 1 yıl çok sık gözlemlenir. Bu durum, özellikle ilk kez anne baba olan ebeveynleri endişelendirse de çoğu zaman tehlikeli değildir. Hele ki bebeklerde uykuda irkilmeye eşlik eden başka bir belirti yoksa bu durum genellikle normal değerlendirilir. Çünkü açlık, gaz problemleri ve uyku sorunları, bebeklerin uykuda sıçramasına sebep olabilmektedir. Ayrıca bebeklerin sinir sisteminin henüz gelişmediği ilk aylarda, ilkel refleks olarak da bilinen moro refleksi, bebeklerin sık sık istemsizce sıçramalarına neden olmaktadır. Ancak uykuda irkilmeye eşlik eden öksürük ve ateş gibi belirtiler de varsa, vakit kaybetmeden bebeği takip eden doktora danışmak gerekir. Zira böylesi bir durum, bebeğin üşütmüş olabileceğinin bir sinyali olabilmektedir.

Bebeklerde Uykuda İrkilme Nedenleri

Bebeklerin uykuda sıçraması ve irkilmesinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

1. Açlık

Bebeklerde uykuya dalarken sıçramanın en önemli sebeplerinden biri açlıktır. Gün içinde yeterince anne sütü alamayan veya formül mama ile beslenemeyen bebekler, uykuya dalarken irkilip sıçrayabilirler. Bu sebeple bebeğin gün içinde yeteri kadar beslendiğinden emin olmak gerekir.

Bunu da Okuyun: Yenidoğan Bebekler Ne Sıklıkta Beslenmeli?

2. Uyku Problemleri

Uykusuzluk ve uyku rutininin oluşmaması da bebeklerin uykuda irkilmesinin bir diğer sebebidir. Eğer bebek uzun bir süredir uykusuzsa, uykuya dalarken sıçraması gayet normaldir.

Bunu da Okuyun: Bebeklerin Uyumasını Güçleştiren Durumlar!

3. Gaz Birikmesi

Bebeğin uykuda iç çekmesi veya irkilmesinin bir diğer önemli nedeni de gaz birikmesidir. Özellikle yenidoğan döneminde gaz problemleri ile çok sık karşılaşılır. Bunu önlemek ve bebeği rahatlatmak için beslenme sonrası gaz masajı yapmak faydalı olacaktır.

Bunu da Okuyun: Bebeklerde Kolik Belirtileri Nelerdir?

4. Vitamin Eksikliği

Bebeklerde uykuda irkilme vitamin eksikliğinden de kaynaklanıyor olabilir. Bu tespit edebilmek için bebeğe vitamin testi yapılabilir.

5. Hastalıklar

Fizyolojik ihtiyaçların dışında bebeklerin uykuda sıçramasının sebebi hastalıklar da olabilir. Özellikle ateş, öksürük, hırıltı, huzursuzluk gibi başka semptomlar da varsa mutlaka bebeğin takibini yapan doktora muayene olmak gerekir.

6. Epilepsi

Bebeklerde irkilme ve sıçrama, özellikle yaşamın ilk aylarında çok sık görülür ve genellikle ciddi bir problemin habercisi olmaz. Ancak nadiren de olsa epilepsi gibi hastalıklar, irkilmenin altında yatan sebep olabilir. Bu nedenle her ihtimale karşı, bebeğinizin sağlığı ile ilgili şüphelendiğiniz konuları bebeğinizin doktoruna danışmayı ihmâl etmeyin.

Bebekler Uykuda Neden Sıçrar ve İrkilir?

Bebeklerde İrkilme ve Sıçramanın En Önemli Nedeni Moro Refleksi

Moro refleksi, doğumdan birkaç gün sonra ortaya çıkan ve sıçrama şeklinde oluşan bir reflekstir. Toplumda ilkel refleks olarak da bilinir. Böyle adlandırılmasının sebebi, bu tür istemsiz hareketlerin bilinçsiz bir şekilde, içgüdüsel olarak yapılmasıdır. Bebeklik döneminde sinir sisteminin henüz yeteri kadar gelişmemesi, moro refleksinin en önemli sebebidir. Yani bu tarz sıçrama ve irkilme hareketleri, bebeklerin bilinçsiz bir şekilde dış dünyaya verdikleri bir çeşit tepkidir.

Sağlıklı her bebekte olan moro refleksi, bebeklerin nörolojik gelişimini takip etmek için de oldukça önemlidir. Bu reflekste bebekler, gürültü veya flaş ışığı gibi bir uyarana karşı kollarını aniden kaldırıp indirebilir, irkilip sıçrayabilir ve ağlayabilirler. Bebeklerin sinir sisteminin gelişmesiyle birlikte moro refleksinin de zamanla ortadan kalkması beklenir. Doğumdan birkaç gün sonra ortaya çıkan moro refleksinin 6. ayda, en geç ise 1. yaşta geçmesi beklenen bir tablodur. Ancak nörolojik hastalığı olan kişiler, yetişkinlik döneminde de moro refleksi sergileyebilirler.

Bebeklerde Sıçrama ve İrkilme Refleksi Ne Zaman Geçer?

Bebeklerde uyurken sıçrama veya irkilme refleksinin ortalama 6. ayda geçmesi beklenir. Zira bu aylarda bebeğin sinir sistemi gelişmeye başlar. Ayrıca bebeğin beslenme gibi fiziksel ihtiyaçlarının da karşılanmış olması, uyurken irkilme gibi reflekslerinin azalmasına yardımcı olur. En geç ise 1. yaşta bebeğin irkilme reflekslerinin geçmesi beklenir.

Bebeklerde sıçrama ve irkilme refleksinin olması genellikle tehlikeli bir duruma işaret etmez. Asıl bu reflekslerin ilk 6 ay olmaması bir problemin habercisi olabilmektedir. Çünkü bebeğin refleks hareketlerinin hiç olmaması, santral sinir sisteminde bir problem olabileceğinin sinyali olabilir. Böylesi durumlarda mutlaka bebeği takip eden hekime muayene olunmalıdır.

Bebekler Uykuda Neden Sıçrar ve İrkilir?

Bebeklerde İrkilme ve Sıçrama Ne Zaman Tehlikelidir?

Bebeklerin uykuda sıçraması, titremesi, irkilmesi gibi durumların gayet normal olduğunu yukarıda belirttik. Ancak bu refleksler, bebek 1 yaşına gelmesine rağmen hala geçmediyse, mutlaka muayene olunmalıdır. Ayrıca reflekslere öksürük, ateş vb. hastalık semptomları da ekleniyorsa, yine muayene olmak faydalı olacaktır.

Çok nadir karşılaşılsa da bebeklerde epilepsi de titremelere neden olabilmektedir. Özellikle gözlerin sabit bir yere kitlenmesi, ağızdan köpük gelmesi, ciddi kasılmalar, çenenin kilitlenmesi ve bilinç kaybı gibi durumlarda vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak gerekir. 

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası