b6 faydaları / B6 vitamini ne işe yarar? B6 vitamini nelerde, hangi besinlerde var? - Sağlık Haberleri

B6 Faydaları

b6 faydaları

B6 Vitamini Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur?

Merkezi sinir sistemine ve metabolizmaya sağladığı katkılarla bilinen B6 vitamini, suda çözüldüğü için vücut tarafından depolanamıyor. Bu nedenle günlük beslenmeye dahil edilmesi büyük bir önem taşıyor. Diyetisyen Mehtap Yakut B6 vitaminin önemi, faydaları ve B6 vitamini içeren besinler hakkında önemli bilgiler aktardı. 

B6 Vitamini Nedir? 

B grubu vitaminler arasında yer alan B6 vitamini, suda çözünen, vücuttan ter veya idrar yoluyla atılan organik bir bileşiktir. Merkezi sinir sistemi üzerinde de metabolizma üzerinde de birçok etkiye sahiptir. Bu vitamin, protein metabolizması ile ilgisi bulunan ’den fazla enzim reaksiyonunda görev yapar. Ayrıca bilişsel fonksiyonların iyileştirilmesinde de etkilidir. Nörotransmitterlerin sentezinde ve kandaki homosistein metabolizmasının dengesinin korunmasında da B6 vitaminine ihtiyaç duyulur. Sağladığı tüm bu faydalar B6 vitamini alımının önemini artırmaktadır. B6 vitamini gün içerisinde tüketilen besinlerden alınabilmekle birlikte bazı takviyeler ile de B6 vitamini eksikliği önlenebilmektedir. 

B6 Vitamini Metabolizma Sağlığını Destekliyor!

B6 vitamini vücuttaki faaliyetleri nedeniyle birçok fayda sağlıyor. Yapılan bilimsel araştırmalar da B6 vitamininin ne denli önemli olduğunu ortaya koyuyor. Gebelik sürecindeki kadınlarda yaygınlıkla görülen mide bulantısı ve kusma gibi yan etkilerin azaltılmasından, bilişsel fonksiyonların desteklenmesine; hava kirliliğinin vücut üzerindeki etkilerinin azaltılmasından, hücrelere oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin üretimine kadar birçok süreçte görev yaparak metabolizma sağlığını destekliyor. B6 vitamini ile ilgili bilinmesi gereken diğer bir önemli unsur da bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor olmasıdır. Aynı zamanda kan damarlarındaki pıhtı oluşumunu önlediğine ve kalp krizi riskini azalttığına yönelik bulguların da var olduğu bilinmektedir. 

B6 Vitamini Ne İşe Yarar? 

Besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde görev yapan B6 vitamini metabolizmanın çalışmasına ve kilo dengesinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Kasların büyüme hızını artırarak yağ yakımını da destekleyen bu faydalı vitaminin kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olarak açlık krizlerini engellediği de biliniyor. Kadınların adet döneminde sıklıkla karşılaştığı ve iştahlarını kontrol etmekte zorlanmalarına yol açan tatlı krizlerinin B6 vitamini ile kontrol edilmesi kolaylaşıyor. Yeri gelmişken bu vitaminin adet döneminde yaşanan stres, depresyon ve huzursuzluk gibi yan etkilerin azaltılmasında da etkili olduğu söylenebilir.

B6 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? 

Günlük sağlıklı ve dengeli beslenen bireylerde, özel bir sağlık sorunu olmadığı takdirde, B6 vitamini eksikliği oluşması bir anlamda zordur. Çünkü birçok besinde B6 vitamini bulunmaktadır. Nohut, patates, fındık, muz, somon balığı, hindi, kabak, pirinç, soğan, kuru üzüm, ıspanak, süzme peynir ve karpuz gibi gıdalardan B6 vitamini ihtiyacı karşılanabiliyor. Yapılan kan tahlilleri doğrultusunda belirgin ölçüde eksikliği bulunan kişiler için takviye kullanımının da önerilmesi mümkün oluyor.

Vitamin eksikliği hafifse bu belirtiler hissedilebilir düzeyde olmayabilir. Vitamin eksikliği uzun süre devam ediyorsa ve tedavi edilmesiyse belirtiler şiddetlenerek devam eder. B6 vitamini eksikliği tedavi edilmediği takdirde kanser gelişimini kolaylaştırabilir. Ayrıca başka sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bu yüzden B6 vitamini eksikliğiniz varsa, en kısa zamanda uzman doktorlara başvurarak doğru tedavi yöntemlerini uygulamanız gerekir.

Şunlara da göz atın;

  1. A vitamini içeren besinler nelerdir?
  2. B12 vitamini eksikliğinde ne olur?
  3. C vitamini hangi besinlerde olur?
  4. D vitamini ne işe yarar?
  5. Protein içeren besinler nelerdir?
Zengin B6 Kaynakları


B6 Vitamini

B6 Vitamini nedir? Nelerde Bulunur? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

B6 Vitamini ( Piridoksin)B Vitaminleri  grubunda, özellikle enerji fabrikalarımızdan biri olan protein metabolizmasında çok önemli bir koenzim olarak görev yapmaktadır.

Nöronlar arasında yada bir nöron ile başka bir tür hücre arasında iletişimi sağlayan kimyasallara nörotransmitter denir. Hücreler arası iletişim yapan hatta organik sinyalleri taşıyan bu nörotransmitterler tüm Sinir Sisteminde bunu yapar. B6 Vitamini (Piridoksin) Nörotransmitterin oluşum sentezinde baş rol oyuncusudur.

B6 Vitamini ( Piridoksin), besinlerde Piridoksamin ve Piridoksal formlarında da görülebilir. Besinlerde ham olarak görülme şekli  PLF yani Piridoksalfosfat&#;tır.

B6 Vitamini ( Piridoksin), UV ışınlarından etkilenip, hemen bozulabilir. Bu nedenden güneş ışınları ve bazik ortamlardan uzak tutulmalıdır. Tüketme, öncesi ve sonrasında bozulabilir.

B6 Vitamini

B6 vitamini nedir? Faydaları nelerdir?

Birçok sebze, tahıl ve et ürünlerinde bulunan B6 vitamini, yüksek kolesterol, anemi, kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklara karşı vücudu koruyan vitamin türüdür. Et ve süt ürünlerinde de bulunan B6 vitamini eksikliği vücutta bazı sorunlara yol açabilmektedir. Günlük tükettiğimiz besinlerden alınabilen B6 vitamini önemsenmesi gereken bir vitamin türüdür.

Bağışıklık sistemini de doğrudan etkilediği bilinen B6 vitamini, aynı zamanda metabolizmanın sorunsuz çalışmasını sağlamaktadır.

B6 vitamini kullanımı bünyeden bünyeye değişen etkiler yaratabilmektedir. Örneğin bazı vücutlarda bağ ağrısı veya uyku halinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Özellikle hamilelerin doktora danışmadan kullanmaları önerilmemektedir.

B6 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NELERE SEBEP OLUR?

Yorgunluk hissi yaratır

B6 vitamini eksiliğinin en belirgin özelliği yorgunluk hissidir. Bunun yanında cilt kuruluğu, dudaklarda çatlama gibi belirtiler de ortaya çıkabilmektedir.

Vücutta döküntüler meydana gelebilir

Vücutta bazı döküntülerin ortaya çıkması B6 vitamin eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. Zamanla bu döküntüler daha belirgin ve artar hale gelebilmektedir. B6 vitamininin vücutta ne kadar eksik olduğuyla bağlantılı olarak tahriş ve döküntüler fazla ya da az olarak ortaya çıkabilir.

Dudak çatlamalarına neden olur

B6 vitamini eksikliğinin kendini kolayca belli edebileceği yerlerden bir tanesi dudak çevresidir. Dudak çevreniz kuruyabilir ve kenarları çatlayabilir. Aynı dönemde dilinizde de kabartılar oluşabilir.

B6 vitamini eksikliği el ve ayaklarda uyuşukluk hissi yaratır

Parmaklarda karıncalanma hissinin ortaya çıkması B6 vitamini eksikliğinin bir göstergesi olarak bilinmektedir. El ve ayak parmaklarındaki uyuşukluk hissi B6 vitamini eksikliği dışında başka hastalıkların da habercisi olabilmektedir.

Hafıza zayıflaması B6 vitamini eksikliği olabilir

B6 vitamini ruh hali ve hafıza üzerinde de olumlu etkiler yaratabilir. Eğer kafanız karışık ve üzgün hissediyorsanız ya da ileri yaşlardaysanız vitamin eksikliği bunun sebebi olabilir. Mental becerilerinizin düşüşe geçmesinin sebebi de B6 vitamini olabilir.

B6 vitaminini hangi besinlerden alabiliriz?

B6 vitamini günlük hayatta tükettiğimiz birçok besinde vardır. En fazla yeşil yapraklı sebzelerde bulunmaktadır. Bunun dışında B6 vitamini içeren yiyecekler şunlardır;

- Kırmızı et

- Balık

- Tavuk

- Yumurta

- Süt

- Havuç

- Ispanak

- Bezelye

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.