ağız ve burundan kan gelmesi nedenleri / Ağızdan gelen kan neyin habercisi? - Sağlık Haberleri

Ağız Ve Burundan Kan Gelmesi Nedenleri

ağız ve burundan kan gelmesi nedenleri

Ağızdan gelen kan neyin habercisi?

Ağız yoluyla olan kanamanın genellikle mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağından kaynaklandığını belirten uzmanlar, ülser, ağır gastrit, enfeksiyonlar ve sindirim sistemi tümörlerinin de kanama nedeni olabileceğini söylüyor.

Ağızdan kan gelmesi durumunda önce kanın kaynağının tespit edilmesi gerektiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Öztürk, “Birçok vücut kısmının dışarı bağlantısı olan ağız buralardan meydana gelen kanamalardan direk olarak etkilenecektir” dedi ve ağızdan kan gelmesiyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Burun kanamalarında geriye doğru kaçan kan burun ve ağız arasında ki bağlantı sayesinde ağız içine gelir ve buradan dışarı çıkabilir. Aşırı öğürerek meydana gelen kusmanın ardından yemek borusundaki aşınmadan dolayı da ağızdan kan gelmesi görülebilir. Tüm bunların ayrımına varmak ancak iyi bir incelemenin ardından mümkündür. Kişide öksürüğü takiben ağızdan gelen kan daha çok akciğer ve solunum yollarını düşündürürken bulantı ve kusmanın ardında kanamanın olması, beraberinde yemek artıklarının olması mide ve yemek borusunu öncelikle akla getirir. Akciğerler kaynaklı olan kanama hava ile daha fazla temas ettiği için köpüklüdür. Öncesinde yoğun alkol alımı olan, hepatit, siroz gibi karaciğer hastalıkları olan kişilerde ise mide kanaması veya yemek borusunda varis kanaması ilk akla gelmesi gereken durumlardan biridir.

Kanın rengi ve miktarı da sebebi hakkında önemli bilgiler vermektedir. Parlak kırmızı renkte, az miktarda kan daha üst kısımlardan (burun, boğaz bölgesi) kanama ihtimalini arttırırken kahve telvesi renginde bir kan midede beklemiş kanı gösterir. Aşırı miktarda taze kan gene mide ile ilgili ciddi kanamalarda gözlenmektedir. Hayati tehlike oluşturabilecek kanamaların başında sıklıkla Üst Sindirim Sistemi kanamaları gelmektedir.

ÜST SİNDİRİM SİSTEMİ KANAMALARI
Üst sindirim sistemi yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağından oluşur. Üst sindirim sistemi kanamaları ile bu organlarımızda meydana gelen kanamaları ifade etmekteyiz. Üst sindirim sistemi kanamaları, acil hastaneye yatış sebeplerinin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturur. Kanamadan ölümlerin büyük çoğunluğu kanama ile birlikte ciddi kanama dışı hastalığı olan yaşlı hastalarda görülür. Hastaların risklerini tespit etmekte ilk saat içinde yapılan endoskopi (Gastroskopi) büyük önem taşır. Üst sindirim sistemi kanaması geçiren hastalar genellikle kahverengi kusma ve/veya siyah dışkılama ile doktora başvurur.

Üst Sindirim sistemi sistem kanamalarının sebepleri şunlar olabilir:
Peptik ülser hastalığı (Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserleri),
Yemek borusu ve midenin varisleri,
Gastritler,
Daha çok alkol kullananlarda gördüğümüz aşırı öğürmeye bağlı mide girişinde yırtık oluşması,
Tümörler,
Sirozlu hastalarda görülen mide mukozasındaki değişiklikler sebebiyle meydana gelen kanama,
Mide de bazı kişilerde yüzeysel damarların kanamaları,
İntihar girişimi-örneğin çamaşır suyu içimi,
Tıbbı müdahalelerin komplikasyonu olarak (ERCP komplikasyonu olarak).

Tüm dünyada Üst Sindirim Sistemi Kanamaların en sık sebebini peptik ülser hastalığı oluşturur (yüzde 60’ından fazlasından sorumludur). Peptik ülserlerin çoğu Helikobakter pylori mikrobu ve anti-romatizmal ilaç kullanımı sebebiyledir. Kanamaların yaklaşık yüzde 80’i kendiliğinden durma eğilimindedir, medikal tedavi ile kanamanın durdurulmasına ve kan kaybının yerine konulmasına çalışılır. Kalan yüzde 20’sinde kanamanın durdurulmasında ve tekrar kanamanın önlenmesinde endoskopik müdahaleler gerekli olabilir. Üst Sindirim sistemi endoskopi kanamanın sebebini belirlemede (Varis, peptik ülser kanaması, damar kanamaları, kanser vs), kanamaya ait risklerini değerlendirmede (Endoskopik bulgulara göre riskler, yoğun bakıma yatma gereği ve taburcu olma belirlenir), endoskopik müdahale ile kanamayı durdurmakta önem taşır.

Hastalar tarafından bilinmesini istediğim iki önemli nokta var. Birincisi, üst sindirim sitemi kanamalarının büyük çoğunluğunda ağızdan kırmızı kan gelmez. Midenin asidi ile karşılaşan kan anında kahverengi olur. Yani midesi kanayan hasta kahverengi kusar. Halkımız bunu kahve telvesi veya kızılcık şerbeti gibi kustum diye ifade eder. İkincisi ise makattan kırmızı kanama genellikle üst sindirim sistemi kanamalarında olmaz.

KANAMALARDA TANI NASIL KONUR?
Öncelikle hastanın öyküsü dinlenir. Hastanın şikâyetleri tanıda çok önemlidir.
Fizik muayenede barsak seslerinin artışı, rektal tuşe önemlidir.
Varsa, kusma ve/veya gaita materyalinin incelenmesi gerekir.
Kanamanın üst / alt sindirim sisteminden olduğu ayırıcı tanısı yapılmalıdır.
Nazogastrik sonda mideye yerleştirilerek kan gelip gelmediğine bakılır.
Üst/alt sindirim sistemi endoskopisi, anjiografi, sintigrafi gibi tetkikler kullanılmaktadır.

TEDAVİDE ÜÇ YÖNTEM UYULANIYOR
Kanayan lezyon kesin olarak saptandıktan sonra ona özel tedaviler uygulanır. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibi sınıflandırılır:
1. İlaç tedavisi
2. Endoskopik yöntem eşliğinde yapılan tedaviler
İnjeksiyon,
Termal yöntemler,
Termal yöntem + ilaç injeksiyonu,
Ligasyon,
Angiografik tedaviler,

3. Cerrahi tedaviler.

SAĞLIK HABERLER&#x;

Ataşehir Avicenna Hastanesi İç Hastalıkları uzman hekimleri, gece uyurken ağızdan kan gelmesi ve bunun nedenlerini anlattılar.

Gece Uyurken Ağızdan Kan Gelmesi

Hemen hemen her insan, gece uyurken ağzından kan gelmesiyle birlikte tedirginleşir. Bu tedirginlik oldukça doğaldır. Sonuçta bu durumun çok sayıda nedeni olabilmektedir. Bu sebeplere bağlı olarak çok sayıda ciddi hastalık da oluşabilmektedir. Kanın yoğunluğuna ve rengine göre hastalık belirlenebilir. Gece uyurken ağızdan kan geliyorsa mutlaka bir iç hastalıkları uzmanına görünmek gerekir.

Uyurken Ağızdan Kan Gelmesinin Nedenleri

  • Mide Hastalıkları: Genellikle en sık karşılaşılan sebep, mide hastalıklarıdır. Özellikle mide ülseri hastalığında ağızdan kan geldiği bilinmektedir. Benzeri hastalıklarda da ağızdan kan geldiği görülebilir. Mide hastalıklarına bağlı kanamalarda kan rengi koyu kırmızı ya da kahverengidir.
  • Kanser: Genel olarak sindirim sistemi üzerinde bir kanser bulunuyorsa, vücuda verdiği zarar giderek artar ve yayılır. Bu da uyurken kan gelmesine neden olabilir. Kanamalar giderek artan şekilde seyredebilir.
  • Boğaz Tahrişi: Boğazda yaşanabilecek tahrişler ve yaralar, uyurken ağızdan kan gelmesi şeklindeki kanamalara neden olabilir. Hasarın oranına göre kanamanın oranı artar. Şiddetli öksürük kanamayı arttırabilir.
  • Yaralanma: Boyun ve kafaya alınabilecek darbelere bağlı olarak çeşitli travmalar oluşabilir ve ağızdan kan gelebilir. Bu tarz bir durumla karşılaşıldığı zaman mutlaka doktora gidilmelidir. Zira, tedavi edilmezse hasar büyür ve gece uyurken ağızdan kan gelebilir.
  • Diş Eti Kanaması: Diş ve diş eti kanamalarına bağlı olarak ağızdan kan geldiği görülebilmektedir. Gece boyunca devam eden mini kanamalar, kanın ağızda birikmesine neden olabilir. Daha sonra da yastıkta kan lekesi ile karşı karşıya kalmak mümkün olabilir.
  • Üst Solunum Yolu Hastalıkları: Akciğer kaynaklı hastalıklar da kanama yapabilmektedir. Apse, tüberküloz, tümör ya da kanser gibi ciddi örnekleri görülebilir.
BT Anjiyografi için Bilgi ve Fiyat Alın

Uyurken Ağızdan Kan Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi için öncelikle bir iç hastalıkları uzmanına gidilmesi gerekir. Burada hastalıkla ilgili tanı koyulacaktır. Daha sonra tedavi süreci, hastalığa göre planlanacaktır. Ağızdan uyku esnasında kan gelmesi gibi kötü bir durum ile karşılaşan herkesin hiç vakit kaybetmeden doktora görünmesi gerekir. Zira bu durum, kanser kaynaklı bile olabilmektedir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Uyurken ağızdan kan gelmesinin nedeni nedir?

Üst solunum yolu hastalıkları, akciğer kaynaklı hastalıklar, apse, tüberküloz, tümör veya kanser gibi hastalıklar neden olabilir.

Uyurken ağızdan kan gelir mi?

Üst solunum yolu ve sindirim sistemi sorunları uyurken ağızdan kan gelmesine yol açar.

Ağızdan kan gelmesi hangi hastalığın belirtisi?

Tüberküloz, kanser, tümör, apse ve bronşektazi gibi hastalıklarda ağızdan kan gelmesi görülebilir ve kanama aniden artabilir.

 

Avicenna Hastalıkları İç Hastalıkları &#; Dahiliye Bölümü Doktorları

Burun kanamaları neden olur?

Burundan ve ağızdan kan gelmesi durumunda olabildiğince soğukkanlı davranması gerektiğini söyleyen Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu, burun kanaması sebeplerinden bahsetti.

Burun kanamaları olaya maruz kalan kişilerde ciddi panik yaratırlar. Eli kesilen bir insanda kesi yerinden olan kanamaya göre insanın burnundan ve ağzından kan gelmesi kişiyi daha çok korkutur. Burun kanamaları ciddi sebeplerden kaynaklanabilecekleri gibi bazen çok ciddi olmayan sebeplerden de meydana gelebilirler.

Burun kanamalarının sebepleri iki ana başlık altında incelenmelidir.

funduszeue.info: Burun kanaması, buruna ait bir hastalık sonucu değil, sistemik bir başka hastalığın belirtisidir.

funduszeue.info: burun kanaması buruna ait bir hastalık nedeniyle meydana gelmiştir.

Burun kanamaları neden olur

BURUN KANAMALARI NEDENLERİ

Buruna ait bir hastalık dışında olan burun kanamaları:

funduszeue.infoANSİYON: Özellikle ülkemiz nüfusunda sık rastlanan hipertansiyona bağlı burun kanamaları erişkinlerde en sık rastlanan burun kanamalarıdır. Bu tip kanamalar genellikle sabaha karşı olur ve hasta görüntü olarak kilolu, kırmızı yüzlü ve öncesinde hipertansiyon sorunu olan hastalardır. Bu gibi hastalarda kanamayı durdurmaya çalışmaktan çok tansiyonu düşürmeye çalışmak daha doğrudur.

2.Çocuklarda ve erişkinlerde pıhtılaşma bozukluğu ile seyreden bazı kan hastalıkları, burun kanamalarına neden olurlar. Bu hastalıkların bazıları şunlardır;

  • Hemofili
  • Von willebrand hastalığı
  • Kronik trombositopeni
  • Konjenital Antitrombin III eksikliği
  • idiopatik trombositopenik purpura (ITP)
  • Lösemi

3. Bazı karaciğer hastalıklarında pıhtılaşma ile ilgili faktörlerin yapımı bozulduğunda ciddi burun kanamaları ortaya çıkar.

  • Kronik karaciğer hastalığı
  • Siroz (özellikle alkolden)
Burun kanamaları neden olur

4. Bazı vitamin eksiklikleri özellikle K vitamini

5. Travmatik olaylar

Buruna gelen şiddetli travmalar burun kırıkları ile birlikte şiddetli kanama nedeni olabilir. Buruna yapılan çeşitli cerrahi girişimler sonrasında da şiddetli burun kanamaları olabilir.

6.Gebelik esnasında gebeliği son 3 ayı civarında gerek karın içi basıncı, gerek hormonal değişiklikler burun kanamasının nedeni olabilir.

7. Bazı İlaçların kullanımı burun kanaması nedeni olabilir

Bu ilaçların başında aspirin ( asetilsalisilik asit ) i ve benzeri kan sulandırıcılar gelir. Genellikle bu hastalarda hipertansiyon da olduğundan aspirin kullanımı ile birlikte çok ciddi burun kanamaları ortaya çıkar. Bu tip burun kanamalarında hasta mutlaka hastane şartlarında tutulmalıdır.

Uzun süre kullanılan sprey halinde olan kortizonlu burun spreyleri

Kokain kullanımına bağlı olarak burun orta bölmesi delinmeleri

İlkel olarak sinüziti tedavi etmek amacıyla burun acı kavun ve benzeri maddelerin buruna uygulanması

8. Allerji

Özellikle çocuk burun kanamalarında allerji akla gelmelidir. Küçük çocuklarda burnun hemen girişinde yer alan damarlar çok kırılgan bir yapıya sahiptir. Çocuğun alerjik nedenlerle burnunu kaşıması sık sık burun kanamasına neden olur. Erişkin alerjilerinde de şiddetli hapşırma sonucu burun kanamaları ortaya çıkar.

Burun kanamaları neden olur

9. Sıralamada en sonda olmasına rağmen bir burun kanamasında en ihmal edilmemesi gereken detaylı burun muayenesidir. Burun içinde sinüslerde veya genizde yer alabilecek tümörlerin bazen ilk belirtisi kanama funduszeue.info nedenle sebebi bulunamayan burun kanamaları asla kendi haline bırakılmamalı ve sebep bulununcaya kadar asla hiçbir tetkikten kaçınılmamalıdır.

BURUN KANAMALARI TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Bir burun kanaması durumunda ilk yapılacak şey; burnunuzu başparmak ve işaret parmağı arasına alarak sıkmalı ve bu sıkma işlemi 5 dakikadan az olmamalıdır. Çok önemli olmayan burun kanamaları bu şekilde durabilirler. Tansiyona bağlı burun kanamalarının bir özelliğide kanamanın tansiyon düşünce kanamanın durması ve yükselince tekrar başlamasıdır. Bu tip kanamalar genellikle sabaha karşı ya da sabah saatlerinde olur. Bu tür kanamalar genellikle burun arka kısmından kaynaklandıklarından sürekli olarak ağızdan da kan gelmektedir. Bu tip durumlarda buruna yapılacak mekanik tamponlarla asla kanamayı durdurmaya funduszeue.info gibi durumlardaı en etkili tedavi bir an önce tansiyonu düşürülmesi olacaktır. Yine kronik karaciğer hastalıkları ve kan hastalıklarında kanamanın sebebi pıhtılaşmayı sağlayan elemanların eksikliği olduğu için hastaya taze kan verilerek pıhtılaşma faktörleri yerine konmalıdır. .

Özellikle çocuklarda görülen burun kanamaları çocuğun alerjiden dolayı burnunu kaşımak veya burnu ile oynamak suretiyle gelişir. Bu gibi olgularda çocuğun kaşıntısını önlemek amacıyla anti-allerjik ilaçlara başlanması çoğu kez sorunu çözer. Eğer sorun çözülmüyorsa bu durumda gümüş nitrat ile kimyasal olarak kanayan bölgeye yakma işlemi uygulanabilir.

DURDURULAMAYAN KANAMALARDA NE YAPILMALI?

Travma veya operasyon sonunda oluşan kanamalarda ilk tedavi tampon olmakla beraber tamponun yeterli olmadığı durumda ameliyathane şartlarında endoskopik yolla kanayan damar bulunarak olaya müdahale edilir. Bu tür kanamalarda atardamar kaynaklı ise çok ciddi sorunlar doğabilir.

Durdurulamayan kanamalarda kan sulandırıcı kullanımı derhal akla gelmeli ve süratle kesilmelidir. Yine uzun süredir aralıklarla devam eden, sebebi bulunamayan burun kanamalarında bazen detaylı endoskopik burun muayene yetmez. Bu gibi olgularda mutlaka önce bilgsayarlı sinüs tomografisi ,sinüs MR veya PET çekilerek tümör olasılığı ortadan kaldırılmalıdır.

Sonuç olarak kişiyi endişelendiren burundan ve ağızdan kan gelmesi durumunda olabildiğince soğukkanlı davranmalı ve burun içine basit bir tampon yapılarak bir acil servise ulaşılmalıdır. Burun kanamalarını nadir de olsa bazı ciddi sonuçları yol açabileceği asla unutulmamalıdır.

Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu 

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası