apartman garaj yönetmeliği / Apsiyon Blog - Apartman ve Sitelerde, Otopark Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?

Apartman Garaj Yönetmeliği

apartman garaj yönetmeliği

Mükyen Hukuk">

Apartman otopark yönetmeliğinin amacı ilgili yönetmeliğin ilk maddesinde “Bu Yönetmeliğin amacı, 10/7/ tarihli ve sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında kalan belediyelerde, son nüfus sayımına göre nüfusu ve daha fazla olan yerleşmelerde, nüfusu 'den az olmakla birlikte imar planı onaylanmış yerleşmelerde ve alanlarda ve imar planı bulunmamakla beraber bu Yönetmeliğin uygulanacağına dair idarelerce karar alınan bütün yerleşmelerde, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapı ruhsatı düzenlenecek binalarda araçların yol açtığı parklanma ve trafik sorunlarının çözümü için otopark yapılmasını gerektiren bina ve tesislerde otopark ihtiyacının miktar, ölçü ve diğer şartlarının tespit ve giderilme esaslarını düzenlemektir.” şeklinde ifade edilmiştir.

Bölge ve Otoparkların Düzenlenmesi Esasları Nelerdir?

Bölge ve otoparkların düzenlenmesi ile ilgili esaslar apartman otopark yönetmeliği 6. Maddesinde yer alır ve ilgili maddeye aşağıda yer verilmiştir.

Otopark Yönetmeliği Madde 6

  1. Bölge otoparkları ve genel otoparklar, imar planlarında bu kullanımlara ayrılan yerlerde ve plan esaslarına uygun olarak yer üstünde veya altında açık, kapalı veya çok katlı olarak gerektiğinde mekanik sistemler de kullanılarak yapılır.
  2. Bölge otoparklarında mekanik otopark sistemleri kullanılması halinde, bu sistemler teknik, mekanik ihtiyaçları göz önünde bulundurularak ilgili idarelerin uygun görüşü doğrultusunda ilgili standartlara göre yapılır ve mekanik otopark sistemlerinin bulunduğu kısımlarda bu Yönetmelikte belirlenen ölçülere uyulmayabilir.
  3. Valilik veya belediyeler tarafından yaptırılan bölge ve genel otoparkların denetim, bakım, onarım ve işletilmesi valilik veya belediyelere aittir. Bu hizmetler için alınacak ücret valilik veya belediyelerce tespit edilir. Bölge ve genel otoparkların yapımı, bakımı, onarımı ve işletilmesi üçüncü şahıslara verilebilir.
  4. Ana arter yollarda cadde altı, imar mevzuatının izin verdiği meydan, yeşil saha ve parklar ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca uygun görülen, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim tesis alanları hariç, bu kuruluşlara ait veya tahsisli taşınmazların bahçelerinde; tamamen tabii veya tesviye edilmiş zemin altında kalan kısımlarda, otopark giriş ve çıkışlarında can ve mal güvenliğinin sağlanması, giriş ve çıkışların bu alanların giriş ve çıkışlarından ayrı olması ve kullanımını etkilememesi koşullarıyla, mevcut ağaç dokusu dikkate alınarak; korunması gerekli ağaçlara hiçbir şekilde zarar verilmemesi, ağaçlandırma ve bitkilendirme için yeterli derinlikte toprak örtüsü bırakılması ve standartların sağlanması kaydıyla bölge ve genel otopark yapılabilir. Yer altı otoparkları, her durumda trafik tedbirleri alınarak ve yerel trafik etütleri yaptırılmak kaydıyla; trafik yükü hesaplanarak planlanır ve projelendirilir. Bu tür otoparkların yapımı için kurumlar arası (idare ve ilgili kurum) mutabakat ve konuyla ilgili UKOME ya da trafik/ulaşım komisyonu kararı alınması gerekir.
  5. Bölge ve genel otoparklar ile AVM’lere ait otoparklarda, her 50 park yerinden en az biri elektrikli araçlara uygun olarak (şarj ünitesi dâhil) düzenlenir. İhtiyaca göre elektrikli araç otopark yeri sayısının artırılması hususunda idarelerce karar alınabilir.

Park Et-Devam Et Otoparklarının Düzenlenme Esasları Nelerdir?

Park et-devam et otoparklarının düzenlenme esasları ile ilgili düzenleme Otopark Yönetmeliği 7. Maddesinde yer alır ve ilgili yönetmelik maddesine aşağıda yer verilmiştir.

Otopark Yönetmeliği Madde 7

  1. Araçların şehir merkezine yönlendirilmemesi amacıyla, şehrin merkezi alanları dışında çeperlerinde yer alan ana toplu taşıma istasyonu, durak ya da aktarma noktalarına idaresince belirlenecek yürüme mesafesi içerisinde park et-devam et otopark alanları tesis edilir. Büyükşehir belediyelerince yapılması zorunlu olan ulaşım ana planlarında park et-devam et otopark alanları gerekli detayları ile birlikte belirtilir. İmar planları hazırlanırken ulaşım planları dikkate alınır.
  2. Park et-devam et otopark alanlarına sadece binek taşıtlar, hafif ticari araçlar, motosiklet ve bisikletler park edebilir.

Yeterli alan yoksa &#;ncelik kimde olur? Sitede ve apartmanda otopark hakkı

Türkiye’de yaklaşık 25 milyon araç trafiğe kayıtlı. Büyükşehirlerde trafik keşmekeşi yaşandığı gibi bir de hiç bitmeyen otopark sorunuvar. Geçmişte inşa edilmiş binalarda otopark yapılmadığı için sokaklar park etmiş araçlarla dolu. Kaldırımlar, engelli yolları park halindeki araçların işgali altında. Otoparksız binalarda yaşayan araç sahipleri sokak aralarında yer bulma sorunu yaşarken, yeni binalarda da otopark yerleri büyük bir tartışma konusu.

ARSA PAYINA GÖRE

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre otoparklar, ortak alan olarak ifade ediliyor. Kat malikleri bütün ortak yerlere, ‘arsa payları oranında’ ortak mülkiyet hükümlerine göre malik oluyor. Kat malikleri, ortak yerlerde kullanma hakkına sahip. Bu hakkın otoparklardaki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlı. Otoparklar ya eklenti olarak kabul ediliyor ya da her daireye otopark alanı tahsis ediliyor. Her bina sakini tahsisli otoparkını kullanmak zorunda.

PAYLAŞIM NASIL YAPILIR?

Peki, bu tahsis nasıl yapılıyor? Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, her binanın bir yönetim planı olmak zorunda. Yönetim planı; binanın yönetim tarzı, kullanma amacı gibi hususları düzenliyor. Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmünde. Otoparkların nasıl paylaşılacağı da bu planda belirleniyor. Binada daire sayısı kadar otopark alanı varsa hangi alanı hangi dairenin kullanacağı bu planda belirleniyor.

YETERLİ ALAN YOKSA

Yönetim planında belirlenen yerler de çoğu zaman tartışma konusu olsa da asıl tartışmalar, sitede daire sayısı kadar otopark alanı yoksa ya da otoparklar dairelere ayrı ayrı tahsis edilmemişse başlıyor. Bu konuda yöneticinin hakkaniyetli bir kullanım yöntemi belirlemesi gerekiyor. Bunun için genel kurulda ortak bir karar alınabilir. Uygulamada, çoğunlukla 1+1 dairelere ortak bir alan bırakılıyor, 2+1 dairelere tek tek yer ayrılıyor. Bunun dışında uygulanan diğer çözüm yöntemleri şöyle: - Araçların dönüşümlü olarak dışarıda park edilmesi teklif edilebilir. - En yakın ücretli otoparktan yer tahsis edilerek, ücreti apartman bütçesinden karşılanabilir.

DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?

Yönetim planında değişiklik yapılmasının talep edilmesi için kat maliklerinin beşte dördünün (yüzde 80’inin) oyu gerekiyor. Yeterli oy toplanırsa tahsisli otopark alanları değiştirilebilir.

Siteye ait bir yönetim planı yoksa, kat mülkiyeti kurulmamışsa mahkemeye başvurularak otopark alanının kullanım şeklinin belirlenmesi istenebilir.

Otopark kullanım kararı kat malikleri kurulunda alınmışsa karar aleyhine, karar tarihinden başlayarak bir ay içinde iptal davası açılabilir.

AİDATTAN İNDİRİM İSTENEBİLİR Mİ?

Ortak giderlere katılma konusunun Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20’nci ve toplu yapılar için ise 72’nci maddesinde düzenlendiğini söyleyen Avukat Emine Kara, “Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20’nci madde hükmü gereğince; kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz. Bu doğrultuda; otopark kullanmaktan vazgeçme beyanı ile aidatta indirim mümkün değildir. Ancak uygulamada yönetim planları ve kat malikleri genel kurul kararları ile aksine düzenlemeler yapıldığını görüyoruz” diye konuştu.

MİSAFİR GİREBİLİR Mİ?

Bu sorunun yanıtı da yönetim planında gizli. Eğer girişi yönünde bir madde varsa misafir araçları otoparka kabul edilebilir. Ancak yasaklanıyorsa, misafir aracı da giremez.

METREKARE AYARI

Yeni inşa edilecek binalarda ‘her daireye bir otopark’ zorunluluğu bulunmuyor. Yeni Otopark Yönetmeliği’ne göre, dairelerin metrekaresine göre otopark şartı getirildi. Buna göre, 80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80 ile metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, ile metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve metrekare üzeri her daire için 2 adet otopark yeri ayrılması hükmü getirildi. Dükkan, mağaza ve banka gibi fonksiyonlarda her 40 metrekare için 1 adet olarak, büro binalarında her 50 metrekare için 1 adet zorunluluğu var.

BİRDEN FAZLA ARACI OLANLAR

Birden fazla aracı olanların otoparkları nasıl kullanacağı konusunda arsa payı ve yönetim planında alınan kararlar etkili. Eğer daire sahibinin arsa payı oranında birden fazla araçlık otopark yeri varsa (örneğin 3+1 dairelere 2 araçlık yer veriliyor), diğer site sakinleri bu kullanıma engel olamaz. Ancak binada yeteri kadar otopark alanı olmadığında bir otopark yeri tahsisli olup ikinci aracı olanlar için yönetim planında alınmış karar devreye girer. Bazı binalarda ikinci araçların otoparka girişi engelleniyor. Eğer yeterli otopark alanı varsa, otoparka girişe müsaade edilebiliyor. Ayrıca sitede park etmeye uygun bir yer varsa ve park edilmesi yasaklanmamışsa, trafiği aksatmayacak şekilde site içindeki yol kenarına park etmek üzere aracın siteye girişine izin verilmek zorunda.

KURALLARA UYULMAZSA

Avukat Emine Kara, otopark kurallarına uymayanlara ceza kesilip kesilemeyeceği sorusunu şöyle yanıtladı:

“Site yönetimlerinin aidat borçları için aylık yüzde 5 gecikme cezası uygulamak dışında, kurallara uymayanlara ceza uygulaması için yasal mevzuatta bir dayanak bulunmuyor. Buna karşın yönetimlerin bu cezalar için genellikle yönetim planlarına veya kat malikleri kurul toplantılarında alınan kararlara dayanak gösterdiğini görüyoruz. Site yönetimleri tarafından uygulanan bu kararlara karşı kat maliklerinin sulh hukuk mahkemesinde dava açma hakkı bulunuyor.”

Sitede ve apartmanlarda otopark hakkı nasıl belirlenir?

Türkiye’de tarfiğe kayıtlı olan yaklaşık 25 milyon araç bulunuyor. Büyükşehirlerde trafik keşmekeşi oluştuğu gibi bir de asla çözülemeyen otopark sorunu seafoodplus.info Gazetesi'nden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; geçmişte yapılmış binalarda otopark yapılmadığı için sokaklar park eden araçlarla dolu halde. Kaldırımlar ve engelli yolları da park etmiş araçlar tarafından işgal ediliyor.

Otoparksız binalarda oturan araç sahipleri sokak aralarında yer bulma problemiyle karşılaşırken, yeni binalarda da otopark yerleri büyük tartışmalara neden oluyor.

Sitede ve apartmanlarda otopark hakkı nasıl belirlenir?

ARSA PAYINA GÖRE

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre otoparklar, ortak alan şeklinde belirtiliyor. Kat malikleri bütün ortak yerlere, ‘arsa payları oranında’ ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olabiliyor. Kat maliklerinin, ortak yerlerde kullanım hakkı bulunuyor. Bu hakkın otoparklardaki ölçüsü, aksine sözleşme bulunmadıkça, her kat malikine ait arsa payıyla oranlanmış şekilde. Otoparklar ya eklenti şeklinde kabul ediliyor veya her daireye otopark alanı veriliyor. Her bina sakini kendine tahsisli otoparkını kullanmakta zorunlu.

PAYLAŞIM NASIL YAPILIR?

Peki, bu tahsis nasıl uygulanıyor? Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, her binaya ait bir yönetim planı bulunmalı. Yönetim planı; binanın yönetim tarzı, kullanma amacı gibi unsurları düzenlemek için yapılıyor. Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmüne sahip. Otoparkların nasıl paylaşılacağı da bu plan kapsamında belirtiliyor. Binada ev sayısı kadar otopark alanı bulunuyorsa hangi alanı hangi evin kullanacağı bu planda belirtiliyor.

Sitede ve apartmanlarda otopark hakkı nasıl belirlenir?

YETERLİ ALAN YOKSA

Yönetim planında tespit edilen alanlar da çoğu zaman tartışmalar yaratsa da asıl tartışmalar, sitede konut sayısı kadar otopark alanı bulunmuyorsa ya da otoparklar evlere ayrı ayrı tahsis edilmemişse ortaya çıkıyor. Bu kapsamda, yöneticinin hakkaniyetli bir kullanım yöntemi düzenlemesi gerekli. Bunun için genel kurulda ortak bir karar verilebilir. Uygulamada, çoğunlukla 1 oda 1 salon evlere ortak bir alan ayrılıyor, 2 oda 1 salon evlere tek tek yer belirleniyor. Bunun haricinde uygulanan diğer çözümler ise şu şekilde: 

- Araçların dönüşümlü şekilde dışarıda park edilmesi teklifi sunulabilir. 

- En yakın ücretli otoparktan yer tahsis edilerek, ücreti apartman bütçesinden giderilebilir. 

DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?

Yönetim planında değişiklik yapılmasının istenmesi için kat maliklerinin beşte dördünün (yüzde 80’inin) oyu gerekli. Yeterli oy toplanırsa tahsisli otopark alanlarında değişiklik yapılabilir.

Siteye ait bir yönetim planı mevcut değilse, kat mülkiyeti kurulmamışsa mahkemeye başvuru yapılarak otopark alanının kullanım şeklinin tespit edilmesi talep edilebilir.

Otopark kullanım kararı kat malikleri kurulunda verilmişse; karar aleyhine, karar tarihinden başlayarak bir ay içinde iptal davası açılabilir.

Sitede ve apartmanlarda otopark hakkı nasıl belirlenir?

AİDATTAN İNDİRİM İSTENEBİLİR Mİ?

Ortak giderlere katılma konusunun Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20’nci ve toplu yapılar için ise 72’nci maddesinde düzenlendiğine vurgu yapan Avukat Emine Kara, “Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20’nci madde hükmü gereğince; kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz. Bu doğrultuda; otopark kullanmaktan vazgeçme beyanı ile aidatta indirim mümkün değildir. Ancak uygulamada yönetim planları ve kat malikleri genel kurul kararları ile aksine düzenlemeler yapıldığını görüyoruz” açıklamasında bulundu.

MİSAFİR GİREBİLİR Mİ?

Misafir girebilir mi sorusunun cevabı da yönetim planında buluur. Eğer girişi yönünde bir madde bulunuyorsa misafir araçları otoparka alınabilir. Fakat yasaklanıyorsa, misafir aracı da kullanamaz.

METREKARE AYARI

Yeni yapılacak binalarda ‘her daireye bir otopark’ zorunluluğu mevcut değil. Yeni Otopark Yönetmeliği’ne göre, evlerin metrekaresine göre otopark koşulu koyuldu. Buna göre, 80 metrekareden küçük her 3 ev için en az 1 otopark, 80 ile metrekare arasındaki her 2 ev için en az 1 otopark, ile metrekare arasındaki her ev için en az 1 otopark ve metrekare üzeri her ev için 2 adet otopark yeri ayrılmasına hükmedildi. Dükkan, mağaza ve banka gibi fonksiyonlarda her 40 metrekare için 1 adet olarak, büro binalarında her 50 metrekare için 1 adet koşulu bulunuyor.

Sitede ve apartmanlarda otopark hakkı nasıl belirlenir?

BİRDEN FAZLA ARACI OLANLAR

Birden fazla aracı bulunanların otoparkları nasıl kullanacağı konusunda arsa payı ve yönetim planında alınan kararlar etkili oluyor. Eğer konut sahibinin arsa payı oranında birden fazla araçlık otopark yeri bulunuyorsa (örneğin 3 oda 1 salon evlere 2 araçlık yer veriliyor), diğer site sakinleri bu kullanımı engelleyemiyor. Fakat binada yeteri kadar otopark alanı bulunmaması durumunda bir otopark yeri tahsisli olup ikinci aracı olanlar için yönetim planında alınmış karar uygulanır. Bazı binalarda ikinci araçların otoparka girişine izin verilmiyor. Eğer yeterli otopark alanı bulunuyorsa, otoparka girişe izin verilebiliyor. Ayrıca sitede park etmeye uygun bir yer bulunuyorsa ve park edilmesine yasak getirilmemişse, trafiği aksatmayacak şekilde site içindeki yol kenarına park etmek üzere aracın siteye girişine izin verilmesi gerekiyor.

KURALLARA UYULMAZSA

Avukat Emine Kara, otopark kurallarına uymayanlara ceza uygulanıp uygulanamaycağıyla ilgili de şunları kaydetti:

“Site yönetimlerinin aidat borçları için aylık yüzde 5 gecikme cezası uygulamak dışında, kurallara uymayanlara ceza uygulaması için yasal mevzuatta bir dayanak bulunmuyor. Buna karşın yönetimlerin bu cezalar için genellikle yönetim planlarına veya kat malikleri kurul toplantılarında alınan kararlara dayanak gösterdiğini görüyoruz. Site yönetimleri tarafından uygulanan bu kararlara karşı kat maliklerinin sulh hukuk mahkemesinde dava açma hakkı bulunuyor.”

Bina otoparklarında öncelikli kullanım hakkı kime ait?

Otopark yönetmeliği ile konut fiyatları tavan yapacak!

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir