doğum kontrol hapı kullanırken adet olunurmu / Doğum Kontrol Hapları - Aslı Öngün - bianet

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Adet Olunurmu

doğum kontrol hapı kullanırken adet olunurmu

Soru:

Doğum kontrol hapı bitmeden başlayan lekelenmeler

Merhaba,
4 ay Yasmin kullandıktan sonra hap kullanmayı bıraktım. Ancak 2 ay ara verdikten sonra doktor tavsiyesi ile Ekim ayından bu yana Belara kullanıyorum. İlk ay kutunun bitmesine 5 gün kala her zamanki adet sancılarım ile birlikte lekelenme şeklinde kanamam başladı ve hap bittikten sonra da lekelenmeler 4 gün boyunca devam etti, normalde adetim 3 günü geçmiyor. 2. kutuya başladım, göğüslerimdeki aşırı şişkinlikten başka hiç bir şikayetim olmadı ve kutu bittikten 2 gün sonra normal şekilde adet oldum. Şu an 3. kutumun bitmesine 5 hap kaldı ve ara ara giren değişik, adet ağrısına benzemeyen karın ağrılarımla birlikte lekelenmem yine başladı. 3 kutuyu da oldukça düzenli kullandım, saat bile geçirmedim. Yalnızca geçen ay, 2. kutumda bir kez 11 saat kadar gecikmeli içtiğim oldu.

Yasmin kullanırken de ilk bir ay boyunca her gün lekelenmem olmuştu.
Şu an gerçekten tedirgin oldum, bu durumun normal olup olmadığı hakkında bilgilendirmenizi rica ederim.

Bu Soruya Doktor Cevabı Gönder

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Kanama veya Adet Olması

Adet kanamasının başlama zamanına ve ne kadar sürdüğüne özen gösterilmesi gerekir. Kutu bittikten sonra mutlaka yedi gün ara verilmeli ve sekizinci gün yeniden başlanılmalıdır. Kimi zaman adetlerinin geç ya da erken başlaması sebebiyle bayanlar ilaçları kullanma süreçlerini değiştirmeyi düşünebilirler. Ancak bu hatalı bir düşüncedir. Adet zamanını önemsemeden doğum kontrol hapları bitince ara verilmesi ve sekizinci gün yeni kutuya başlanması gerekir.

Bütün ilaçların kullanımına bağlı olarak karşılaşılabilen yan etkiler, doğum kontrol haplarının kullanımında da farklı problemlere sebep olabilir. Doğum kontrol hapı kullanımında meydana gelen yan etkilerin hemen hemen hepsi ciddi bir probleme yol açmamaktadır. Bu sebeple de tedavi gerektirmeden, kendiliğinden düzelebilen sıkıntılardır.

Doğum kontrol hapı kullanılırken kanama veya adet olması

Doğum kontrol haplarının kullanımıyla alakalı olarak en çok görülen etki, lekelenme ve kanamalardır. Bu kanamaların sebebi rahim içini döşeyen endometrium adı verilen tabakadaki değişiklerden meydana gelir. Normal durumda kalın olan endometrium tabakası, doğum kontrol hapının içinde bulunan düşük doz hormonların tesiriyle incelir ve hassaslaşır.

Ancak doğum kontrol hapları endometrium tabakasını kalınlaştırmamaktadır. Çünkü dolaşımda endometriumu hamileliğe hazırlamak maksadıyla yüksek miktarda kalınlaştıracak seviyede hormon yoktur. Doğum kontrol haplarının kullanımı esnasında adet kanamalarının her zamankinden daha az olarak gerçekleşmesi bu etkiden kaynaklanır. Bu sayede döllenme gerçekleşmez. Döllenme olsa bile embriyonun yerleşebileceği uygun bir ortam bulunmadığı için gebelik mümkün olmaz.

Endometrium kullanılan ilaçlardan ötürü değişen hormonal düzene uyum göstermeye çalışırken, zaman zaman lekelenmeler ve kanamalar meydana gelebilir. Bu belirtilerin görülmesinin sebebi doğum kontrol haplarının içeriğinde bulunan progesteron hormonudur. Söz konusu lekelenme ve kanamalar düşük doz östrojen hormonu içeren ve yeni nesil olarak adlandırılan haplarda daha çok görülür. Genel olarak kanamalar kullanımın ilk 3 ayının ardından kendi kendine kaybolmaktadır. Ancak bazı durumlarda kullanıma başlamanın üzerinden aylar geçse dahi söz konusu kanamalar kesilmeye bilir ya da birden de ortaya çıkabilir. Söz konusu kanamanın sebebi de yine progesteron hormonunun endometrium da yaptığı değişikliklerden ötürü kaynaklanmaktadır.

Kanama ya da adet görüldüğünde yapılması gerekenler nelerdir?

Doğum kontrol haplarının kullanımından kaynaklı olarak görülen bu yan etkiler, endişe duyulmasına gerek olmayan etkilerdir. İlaç kullanımından dolayı gerçekleşmesi halinde kullanıma ara verilmeden devam edilmelidir. Bir kutuyu bitirmenizin ardından verdiğiniz yedi gün aradan sonra yeniden başladığınız sekizinci günle birlikte adet kanaması ya da lekelenme görülürse bu tarz durumlarda da adet kanaması baz alınmalıdır. Bu şekilde hapları kullanmaya devam edilmelidir. Ancak kanama bir haftadan çok sürerse ya da aşırı yoğunluğa sahip bir kanama söz konuysa, mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Doktorunuz da doğum kontrol haplarını kesmenizi istemez fakat gerçekleşen kanamanın kesilmesi adına ek ilaç takviyesi uygun görebilir. Doktorunuza danışmadan hap kullanımınızın düzenini bozarsanız, adet düzensizliklerine sebep olursunuz ve gebelikten korunma oranınız düşer. Doğum kontrol haplarının kullanıldığı süreçlerde hamlelik riski çok düşük bir oranda olsa vardır. Bu sebeple adet gecikmesi halinde mutlaka gebelik testi yaptırmalısınız.

Doğum kontrol hapı kullanırken adet kanamasında kesilme yaşanır mı?

Doğum kontrol haplarının rahim içini döşeyen tabaka üzerinde incelmeye sebep olduğunu belirtmiştik. Ancak bazı bayanlarda progesteron hormonunun tesiriyle kanama yaratacak kadar endometrium tabakasında kalınlaşma olamayabilmektedir. Bu sebeple doğum kontrol hapı kullanan bazı kadınlarda hap kullanımına ara verilen 7 günlük zaman diliminde adet kanaması görülmez. Bu durum korkulacak ciddi bir hasarın belirtisi değildir. Doğum kontrol ilaçlarını kullanmaya ara verip yumurtalık fonksiyonlarının kendine gelmesi sayesinde kandaki östrojen seviyesinin artırılması endometriumun uyarılıp yeniden kalınlaşmasını sağlar. Bir diğer yöntem ise yüksek doz östrojen içeren ilaçların kullanılması yardımıyla düzenli kanamaların sağlanmasıdır.

Doğum kontrol hapı kullanımı sebebiyle adet kesilmesi ileride gebe kalınmasını engeller mi?

Doğum kontrol haplarının kullanılması sebebi ile görülen adet kesilmeleri, bayanların ileri ki dönemlerinde gebe kalma potansiyellerini hiçbir şekilde etkilememektedir. Çok küçük dozlarda kullanılan hapların adet kanamasının kesilmesi gibi belirtilerinin olması oldukça normaldir. Söz konusu belirtiler ilk sene % 1 civarında seyrederken birkaç sene sonra % 5’e kadar görülme ihtimalini arttırır.

Doğum kontrol ilaçlarının kullanımında ilk defa adet görülmemesi durumu ile karşılaşıldığında kesinlikle gebelik testi yapılması gerekir. Söz konusu belirti olası hamileliğin oluşumunun bir habercisi olabilir. Bu sebeple ilk defa görülen adet kesilmelerinde test yapılırsa olası gebeliğin önüne geçilebilir.

Doğum Kontrol Hapı Bitmeden Adet Gördüm

Doğum kontrol hapı kullanıma bağlı olarak görülen en büyük tepkiler kanamalar ve lekelenmelerdir. Bu kanamaları asıl sebebi ise rahimi döşeyen endometrium tabakasında değişikliklerin olmasıdır. Normal zamanlarda kalın tabakaya sahip olan endometrium tabakası doğum kontrol haplarının kullanılmasıyla incelmeye başlar.

Doğum kontrol hapları hiçbir zaman bu tabakayı kalınlaştırmaz. O yüzden bu hapları kullanırken adet kanamalarının görülmesi bu yüzdendir. Tabaka inceldiği için gebelik meydana gelmez. Döllenme yaşanma bile embriyonun tutunacağı uygun ortam olmayacağından gebelik oluşmaz.

Endimetrium değişen hormonal denge ve tabakadan dolayı yeni ortama uyum sağlamak isteyecektir. Bu uyumun sağlanması için zaman zaman kanamalar yaşanabilir. Bu belirtilerin oluşmasında doğum kontrol hapının içerisinde yer alan progesteron hormonunun olmasıdır.

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Kanama

Doğum kontrol hapları diğer bir ismiyle oral kontraseptif anılan hapların kadınlarda oluşturabileceği sorunların biri de kanamadır. Doğum kontrol haplarının bitmesiyle yedi gün ara verilir. Ara verdiğiniz bu yedi gün içerisinde adet görülür.

Yedi günün bitmesinden sonra kutu şeklini almaya başlar. Adet kanamaları bu geçiş aşamalarında başlar. Bu kanamalar en fazla beş gün sürer. Adet kanaması ne zaman başlayıp bittiğini dikkate almayınız.

Kutuya yedi gün ara verip sekizinci gün başlanmalıdır. Bazen kadınlar adetin geç ya da erken başlamasıyla kullandığı ilaçların süresini değiştirmeyi öngörürler. Bu öngörü oldukça yanlış bir düşüncedir. Adet kanamasına bakmadan yedi günü tamamlamanız gerekir.

Doğum Kontrol Hapı Adet Kanamasını Uzatır Mı?

Doğum kontrol hapları normal şartlarda kadının gebe kalmasını engelleyen ilaçlar grubunda yer alır. Ama adetle alakalı düzensizlik olduğunda veya doktorun kullanımında sakınca görmediği durumlarda kullanımına başvurulur.

Doktorun adet düzenlemek için kullanmasını istediği bir hastanın hapların aylık süresi bittikten sonra birkaç gün içinde adet olması beklenir. Bunun dışında bir etkisi yoktur. Ama bünyeden kaynaklanan olasılıklar söz konusu olabilir.

Adet süresinin uzaması da bunlardan bir tanesidir. Doğum kontrol hapından sonra normal adet sürenizin oldukça fazla dışına çıkılırsa doktorunuz ile görüşmekte fayda olabilir. Çünkü kullanılan ilacın yan etkisi olma ihtimalini de değerlendirmek gerekir. Aksi durumda ilişkisi olmamalıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir