araç kullanırken alkol sınırı / Alkol Sınırı ve Alkollü Araç Kullanma Ceza Miktarları | encazip

Araç Kullanırken Alkol Sınırı

araç kullanırken alkol sınırı

Trafikte Alkol Sınırı ve Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir?

trafikte alkol cezası

Trafik kazaları; can kayıplarına, yaralanmalara, psikolojik yıkımlara ve maddi kayıplara neden olan bir problem. Alkol alan bir kişinin araç kullanması ise kaza riskini ciddi anlamda arttırır. Bu yüzden alkollü araç kullanan kişilere devlet tarafından çeşitli cezalar uygulanır.

Peki, “Alkollü araç kullanma sınırı nedir?” ve “Alkollü araç kullanan sürücülere ne gibi yaptırımlar uygulanır?” oldukça merak edilen sorulardan bazılarıdır. Konuya açıklık getirmek için size sıkça sorulan sorulardan oluşan bir bölüm hazırladık. Şimdi, alkollü araç kullanımı ile ilgili merak edilenlere göz atalım.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir?

Karayolları Trafik Kanunu’na göre ilk kez alkollü araç kullanma cezası  yılında gelen güncelleme ile TLolarak belirlenmiştir. Ayrıca alkollü araç kullanma cezası olarak aracın trafikten menedilirken sürücü belgene ise 6 aylığına el konulur ve 20 ceza puanı kazanırsın. Bu durumda ilk alkollü araç kullanma cezasını 15 gün içinde ödersen mevcut fiyat üzerinden %25 indirim uygulanır ve alkollü araç kullanma cezası TL'ye düşer. 

2. Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir?

Karayolları Trafik Kanunu’na göre 2. defa alkol sınırını aşarak trafiğe çıkarsan 2. kez alkollü araç kullanma cezası olarak  TL ödemek zorunda kalırsın. Aynı şekilde aracı trafikten menedilir ve ehliyetine 6 ay değil, 2 yıl boyunca el konulur ve 20 ceza puanı alırsın. Eğer funduszeue.info alkollü araç kullanma cezasını 2 hafta içinde ödersen %25 indirim ile TL ödeme yapman yeterli olacaktır. 

3. Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir?

3. kez alkollü araç kullanma suçunu işleyen kişi, ağır yaptırımları olan trafik cezaları ile karşılaşır. Bu kişiye funduszeue.info alkollü araç kullanma cezası yılında  TL para cezası olarak uygulanır. Ayrıca eğer funduszeue.info aynı suçu işlersen ehliyetine 5 yıl süresince el konulur, aracın trafikten menedilir ve 20 ceza puanı alırsın. Alkollü araç kullanmak, hapis cezası ile de sonuçlanabilir. Kanunlara göre funduszeue.info aynı suçu işleyen kişilere 6 aydan fazla olacak şekilde hafif hapis cezası uygulanır. funduszeue.info alkollü araç kullanma cezasını 15 gün içinde ödersen bu tutar, %25 indirim ile birlikte  TL’ye düşecektir.

Üçüncü kez aynı suçu işleyen ve ehliyetine 5 yıl süreyle el konulan kişi, 5. yılın sonunda ehliyetini geri alabilmek için psiko-teknik değerlendirmeden geçer. Yani Alkollü araç kullanma sonucu aracını kaptırırsan psikiyatri muayenesi sonrasında uygun görülürse sürücü belgeni geri alabilirsin. Trafik sigortası cezası hakkında bilgi almak için tıklayın.

Alkolmetreye Üflememenin Cezası Var mı?

Alkolmetre, alkollü sürücüleri tespit etmek için kullanılan bir cihazdır. Karayolları Trafik Kanununa göre alkol miktarının tespiti için alkolmetre kullanımını kabul etmezsen alkolmetre üflememe cezası olarak TL idari para cezası ödemen gerekir ayrıca ehliyetine de 2 yıl süreyle el konulur.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Affı Mümkün mü? 

Alkollü araç kullanımı, trafikte en katı cezai yaptırımı olan uygulamalardan biridir. Alkollü araç kullanma cezası affı bulunmadığı için yalnızca cezayı idari para cezasına çevirmek için işlemler yapılabilir. Eğer ehliyetine el konulmasını istemiyorsan, cezanın para cezasını çevrilmesi için gerekli mercilere başvuruda bulunabilirsin. 

Alkollü Araç Kullanma Cezası İtirazı Nedir? 

Haksız yere alkollü araç kullanma cezası aldığını düşünüyorsan idari mahkemeye başvurabilirsin. Ancak her türlü itiraz durumunda öncelikle trafik cezasını ödemen gerekir. Ceza tebliğ edildikten sonra 15 gün içinde elindeki kanıtlarla birlikte alkollü araç kullanma cezasının yazıldığı il veya ilçedeki sulh ceza hakimliğine itiraz dilekçesi ile başvuru yaparak itirazda bulunabilirsin. Başvuru sonucunda ceza incelemeye alınır, alkollü araç kullanma ve ehliyetine el koyma cezası iptal ettirilebilir.

Ehliyetine El Konulan Kişi Ehliyetini Nasıl Geri Alır?

Alkollü araç kullanma cezası, ehliyete el koyma şeklinde de gelişebilir. Trafikte alkollü araç kullanma suçundan ehliyetine el konulursa ehliyetini geri almak için alıkoyma süresinin bitimine kadar beklemen gerekir. Bu süre bittikten sonra en yakın trafik denetleme şube müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak sürücü belgeni geri alabilirsin. Alkol nedeniyle kaptırdığın ehliyetini geri almak için ek olarak bir ödeme yapman gerekmez, yalnızca yanında cezayı ödediğine dair bir belge götürmen yeterli olacaktır.

Alkol Sınırı Kaç Promildir?

Trafikteki alkol limitinden bahsetmeden önce "Promil nedir?" öğrenmekte fayda var. Promil, vücuda alınan alkolün mililitre kandaki oranını miligram olarak gösteren bir ölçü birimidir. Yani bir kişinin bir litre kanında yarım gram alkol varsa 0,50 promil oranında alkollü olduğu anlamına gelir.

  • Ülkemizdeki yasalara göre hususi araçlar için trafikteki alkol sınırı 0,50 promildir.
  • Hususi araç dışında kalan yani ticari araçlarda alkol promil sınırı ise 0,20 promildir.

Promil Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Alkol almış birinin kanındaki promil oranını kesin ve net bir şekilde tespit etmek pek mümkün değil. Ancak basitçe promil hesabı yapmak için kişinin vücut ağırlığı, genel sağlık durumu, yaşı, cinsiyeti, metabolizma sistemi gibi durumlar dikkate alınabilir. Ayrıca alkol alımından sonra geçen zaman da promil ölçümünü etkileyen durumlar arasında.

Basit bir şekilde hesaplamaya çalışalım:

  • 0,20 promil, 20 miligram alkol/ mililitre kan anlamına gelir. Yani promil oranı (20 : ) 0,20 olur.
  • 0,50 promil oranında alkollü olan birinin ml kanında ise 50 mg alkol bulunur. Yani promil oranı 0,50’dir.

Promil Oranına Göre Etkiler Nelerdir?

Alkol kullanımı her bünyede aynı sonucu vermese de bazı genel etkilerden bahsedilebilir. Mesela 0,20 promil oranında alkollü olan birinin ruh hali değişmeye başlayabilir ve davranışları üzerinde kontrolü azalabilir. Kişide 0,50 promil oranında alkol varsa dikkat dağınıklığı yaşamaya başlayabilir. 0,80 promil oranı söz konusu olduğunda ise kişinin algısında bozulmalar ve kendini kontrol etmede sorunlar görülebilir.

Stajyer Ehliyet İçin Alkol Sınırı Nedir?

Alkollü araç kullanma cezalarında stajyer ehliyete sahip kişiler için durum farklıdıfunduszeue.infor sürücüler için trafikteki alkol sınırını ve ihlali durumundaki trafik cezasını şu şekilde açıklayalım:

  •  Alkol oranı 0,20 promilin altında ise: Oara cezası ve 20 ceza puanı alır. Kural ihlali yapıldığı tarihte ceza puanı 75 ceza puanına ulaşıyor ise ehliyetine 2 yıl süre için el konur. Eğer ceza puanı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istersen “ Ceza Puanı Dolunca Ne Olur?” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.
  • Alkol oranı 0,20 promilin üstünde ise: ehliyetine süresiz el konur.

Alkollüyken Yapılan Trafik Kazasının Zararını Araç Sigortaları Karşılar mı?

Alkollü sürücünün kaza yapması durumunda Kasko Sigortası ve Zorunlu Trafik Sigortası’nın kaza sonucu hasarı karşılayıp karşılamadığı sık sorulan sorulardan biri. Böyle bir durumda kazaya alkolün dışında başka bir faktörün sebep olup olmadığı yetkili birimler tarafından araştırılır. Alkollü araç kullanmanın dışında yol sorunları ya da arıza gibi etkenler de söz konusuysa sigorta şirketi tarafından ödeme yapılabilir.

Trafik kazasına sebebiyet verenin alkol olup önemli bir noktadır. Çünkü alkolün etkisi altında kalarak trafikte kazaya karışan bir sürücünün hasarını sigorta şirketleri karşılamaz. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak istersen “Sigorta Alkollü Kazayı Karşılar mı?” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.

Aracını Güvence Altına Almayı İhmal Etme!

Trafik kuralları açısından çok dikkatli bir sürücü olsanız bile trafikte hiç beklemediğiniz bir anda tatsız sürprizlerle karşılaşabilirsin. Böyle zamanlarda ise araç sigortaları en değerli yardımcıların arasında yer alır.

Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası, hem senin aracını hem de olası bir kazada karşı tarafın hasarını, poliçede belirtilen limit ve teminatlar kapsamında güvence altına alan sigortalardır. Dilersen “Trafik Sigortası Nedir” başlıklı yazımızı okuyarak trafik sigortası hakkında, “Kasko Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?” başlıklı yazımızdan ise kasko hakkında bilgi edinebilirsin.

Henüz aracını güvence altına almadıysan da funduszeue.info üzerinden sanaen uygun Zorunlu Trafik Sigortası teklifini ve Kasko Sigortası teklifi alabilirsin.

Trafikte Alkol Sınırı Nedir?

Alkol Sınırı ve Alkollü Araç Kullanma Ceza Miktarları

Trafikte alkol sınırı, sürücülerin en fazla ne kadarlık alkol etkisi altında trafiğe çıkabileceklerini düzenleyen bir limittir.

Alkol sınırının üzerinde alkol alan sürücülerin trafikte araç kullanmaları yasaktır. Alkol sınırını aşmış bir şekilde araç kullanırken yakalanan sürücüler için para cezasından başlayarak ehliyete el konulmasına kadar uzanan cezai yaptırımlar mevcuttur.

Alkol Sınırı Kaç Promildir?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde trafikte motorlu taşıt kullanırken alınabilecek maksimum alkol sınırı 0,50 promidir. 0,50 promil, bir litre kan içerisinde yarım gram alkol bulunduğunu gösterir. 0,50 promilin üzerinde alkol almış kişiler ise sürücü olarak trafikte araç kullanamaz. Kişisel araç kullanıcılarının aksine ticari araç sürücüleri ile kamu araçlarını kullanan görevlilerin hiçbir şekilde alkol almaması gerekir. 

Alkol Sınırı Aşılırsa Ne Olur?

Alkol sınırını aşmış bir şekilde trafikte araç kullandığı tespit edilen sürücüler için cezai yaptırım uygulanır ve ehliyete el konulur. Bu cezai yaptırımlar, sürücünün daha önce kaç kere alkollü araç kullanırken yakalandığına göre değişiklik gösterir. yılı itibarıyla alkol sınırının aşılması halinde uygulanan cezai yaptırımlar değişkenlik gösterir. Alkollü araç kullanırken ilk yakalamada TL, ikinci yakalamada TL ceza ödenir. Diğer yakalanma cezaları aşağıdaki gibidir.

Alkollü Yakalanma SayısıPara CezasıEhliyete El Koyma SüresiCeza Puanı
1TL6 ay20
2 TL2 yıl20
3 ve üzeriTL5 yıl20

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Nedir?

Trafikte alkollü araç kullanmak, sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 48/5 maddesi gereğince para cezasına çarptırılır. Ayrıca alkollü sürücünün ehliyetine belirli bir süre ile el konulur.  trafik cezaları kapsamında alkollü araç kullanma cezası yakalanma sayısına göre değişiklik gösterir. Alkollü araç kullanmanın cezası şu şekildedir.

  • İlk yakalanmada TL ve 6 trafikten men
  • İkinci yakalanmada TL ve 2 yıl trafikten men
  • Üçüncü ve sonraki yakalanmalarda TL ve 5 yıl trafikten men

Alkollü Araç Kullanıp Trafik Cezası Alırsam Tekrar Sürücü Belgesi Alabilir miyim?

Alkollü araç kullandığı gerekçesiyle sürücü belgesine el konulan kişiler, el konulma süresinin sonunda ilgili trafik birimine dilekçe yolu ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilir. Sürücü belgesinin geri alınabilmesi için trafik cezası süresinin dolmuş olması gerekir. Ceza süresi dolmadan sürücü belgesi geri alınamaz. Geri alma süresi ilk yakalanmada 6 ay, ikinci yakalanmada 2 yıl, üç ve sonraki yakalanmalarda ise 5 yıldır.

Alkollü Araç Kullanırken Kaza Yaparsam Sigorta Ödeme Yapar mı?

Alkollü araç kullanırken gerçekleşen kazalarda ödeme yapılmaz. Sigorta şirketleri tarafından sunulan kasko sigortası poliçelerinin hiçbiri alkollü kazaya ödeme yapmaz. Meydana gelen durum alkole bağlı olmasa bile, alkol raporunda alkol sınırının aşıldığı tespit edildiği takdirde ilgili kaza için sigorta şirketi tarafından ödeme yapılmaz.

Arazi Araçlarında Alkol Sınırı Nedir?

Normal araçlar için geçerli olan 0,5 promil yasal alkol sınırı, arazi araçları için çok daha düşüktür. Arazi aracı kullananların hiçbir şekilde alkol almaması gerekir. Yasal sınır ise 0,20 promildir. Bu oran çok az alkol alımıyla bile aşılabilir. Özellikle yolların hem kişinin kendisi hem de ikinci bir taraf açısından son derece riskli olması sebebiyle 0,20 promil sınırına bakmadan alkol tüketimini sınırlamak gerekir.

Ticari Araçlarda Alkol Sınırı Nedir?

Normal araçlar için geçerli olan 0,5 promil yasal alkol sınırı, ticari araçlar için çok daha düşüktür. Ticari araç kullananların hiçbir şekilde alkol almaması gerekir. Yasal sınır ise 0,20 promildir. Bu oran çok az alkol alımıyla bile aşılabilir. Ticari araçlar hem araç ağırlığı hem de yük ağırlığı fazla olan araçlardır. Gerek ticari araç sürücünün gerekse de ikinci bir tarafın güvenliği açısından araç kullanmadan önce alkol tüketmemeye özen gösterilmelidir.

Bir Bira Kaç Promildir?

Bir biranın kaç promile tekabül edeceği kişiden kişiye değişse de %0,5 alkol oranına sahip 33 lük bir şişe biranın 0,33 promile tekabül ettiği söylenebilir. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı tarafından yayınlanan makaleye göre alkol ölçüm değerlerinin birey üzerindeki etkisi şu şekildedir.

PromilBelirtiEtkiÖlçüm Değeri (ml/dl)
 Ruh halinde değişiklik, davranış kontrolünde azalma Sıcaklık hissi,  yüzde kızarma,  algı yavaşlaması,    düşüncede açıklık, kendine güven, atılganlık, konuşkanlık 50
 Belirgin gevşeme, dikkat azalması,  Koordinasyon ve muhakeme bozukluğu Algılama yavaşlığı, dikkat bozulması, reflekslerde yavaşlama, kontrol güçlüğü, fazla konuşma, gülme, duygusallaşma  
Ruh halinde dalgalanma Hareketlere hakim olamama, konuşma ve yürüme bozukluğu, çift görme  
 Yürüme ve konuşmada zorluk, denge ve koordinasyon kaybı Ayakta duramama, kusma, sızma  
Ağrı ve diğer fiziksel duyumlarda azalma Bilinç kaybı, idrar kaçırma, hipotansiyon, solunum yavaşlaması, terleme  
Bilinçte bulanıklık Ölüm ihtimali 

Sıkça Sorulan Sorular

Promil Ne Demektir?

Latince kökenli bir kelime olan promil, Latincede “binde” anlamına gelir. Promil, miligram kan içerisinde bulunan alkol oranını gösteren ölçü birimidir. Örneğin 0,5 promil ifadesi, bir litre kan içerisinde yarım gram alkol bulunduğunu ifade eder. Sürücülerin trafiğe alkollü çıkıp çıkmadıklarının tespit edilmesi için bu ölçü birimi kullanılır. 

Trafik Alkol Sınırı Kaç Kadehe Eşittir?

Trafikte geçerli olan alkol sınırı 0,5 promildir. Bu oranın kaç kadehe eşit olduğu kişinin bünyesine ve içilen içki içerisindeki alkol oranına göre değişiklik gösterir. Ortalama olarak bir kadeh viski, votka veya duble rakı 0,5 promile tekabül eder. Bira ve şarap gibi içkilerde ise 0,5 promile tekabül eden sayı 2 kadehtir. Yasal sınırın üstüne geçmemek, trafiğe çıkan tarafları riske atmamak adına, trafiğe çıkmadan önce herhangi bir ölçü birimine bağlı kalmaktan ziyade, alkol tüketilmemelidir. 

Stajyer Ehliyet Alkol Sınırı Nedir?

Stajyer ehliyet, yılında faaliyete geçen bir ehliyet türüdür. Bir sürücünün normal ehliyete sahip olabilmesi için, ehliyetin alınış tarihinin üzerinden 2 yıl geçmelidir. Normal ehliyette ceza puanı iken stajyer ehliyette ceza puanı 75’tir. İki yıllık süre içerisinde 75 ceza puanının doldurulması halinde sürücünün ehliyeti iptal edilir.

Standart ehliyetler için 0,5 promil olan yasal alkol sınırı, stajyer ehliyetler için 0,20 promildir. 0,20 promil ile trafiğe çıktığı belirlenen stajyer ehliyet sahiplerinin ceza puanları gözetilmeksizin ehliyetleri iptal edilir. 

Alkol Sınırı Kaç Bira ile Aşılır?

Alkol sınırının kaç bira ile aşılabileceği kişinin kan sayımına ve biradaki alkol oranına göre değişiklik gösterir. Bira bazında alkol ölçüm aşımı için net bir bilgi sunulamaz. Ortalama olarak iki şişe bira 0,50 promil seviyesine ulaşmak için yeterlidir. Alkol sınırı 0,20 promil olan sürücüler için bir şişe bira içmek bile alkol sınırının aşılmasına neden olabilir.

Motosiklet için Alkol Sınırı Nedir?

Motosiklet kullanan sürücüler için yasal alkol sınırı 0,20 promildir. Arabalar için 0,50 promil olan yasal alkol sınırı, iki tekerlekli bir araç olan motosikletler için daha düşüktür. Bu nedenle motosiklet sürücüleri 0,20 promil yasal alkol sınırını aşmamalıdır.

Alkol Promil Hesaplama Nasıl Yapılır? 

Promil hesaplama işlemi yapılırken alınan alkolün ağırlığı, alkolü alan kişinin ise kan hacmi dikkate alınır. Örnek olarak promil ifadesi, mililitre kan içerisinde 50 miligram alkol olduğunu ifade eder. Sürücülerin kazaya karışmalarını önlemek amacıyla trafiğe alkolsüz çıkılması gerekir. Yasal ölçüler çerçevesinde belirlenen alkol sınırlarının aşılıp aşılmadığını öğrenmek için ise alkol promil hesaplaması yapılır.

Alkollü Araç Kullananlar Ehliyetini Nasıl Geri Alabilir?

Alkollü araç kullanmaktan dolayı ehliyetine el konulan sürücüler, el konulma süresinin sonunda ehliyete el koyan trafik birimine ve Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne dilekçe yolu ile başvurarak ehliyetini geri almak için işlemleri başlatabilir. Ehliyeti geri alabilmek için aynı zamanda vergi dairesinden alınmış “borcu yoktur” yazısı da gerekir. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra herhangi bir ehliyet randevusu almaya gerek kalmadan sürücü belgesi geri alınabilir.

Alkolmetreye Üflememe Cezası Ne Kadardır?

yılı itibarıyla alkolmetreye üflemeyi reddetmek, TL idari para cezasıyla cezalandırılır. Buna ek olarak sürücü belgesine iki yıl süreyle el konulur. Bazı durumlarda sürücüler alkolmetreye üflemeyi reddetme hakkına sahiptir. Bunun için hastalık ve benzeri geçerli bir sebebin olması gerekir. Herhangi bir hastalığı sebebiyle alkolmetreye üfleyemeyen kişiler için alternatif yollar sunulur. Bu tip durumlarda alkol testi polis nezaretinde bir hastanede kan alınarak yapılır. 

Alkol Vücuttan Nasıl Daha Hızlı Atılır?

Alkolün vücuttan atılması normal şartlar altında 48 saat ile 72 saat arasında zaman alır. Alkolün vücuttan tamamen atılması için yaklaşık kere kan sirkülasyonu olması gerekir. Bu da alkolü daha hızlı atmak için kan dolaşımını artırmak gerektiğini ortaya koyar. Alkol aldıktan sonra araç kullanan kişilere alkolün etkisini azaltmak ve daha güvenli bir araç sürüşü için bol miktarda su, kahve ve çay içmesi tavsiye edilir. Buna ek olarak aracı bir süre durdurup yürüyüş ve koşu gibi faaliyetler yaparak kan dolaşımının hızlandırılması, kişinin sürüşe daha rahat odaklanmasını sağlar. Ancak 0,5 promil üzerinde alkol aldıktan sonra araç kullanmanın tehlikeli ve kanuni yönden yasak olduğu unutulmamalıdır.

Alkollü araç kullanma cezası ne kadar? alkollü araç kullanma suçu, cezası ve promil sınırı

Alkollü araç kullanımı emniyet güçleri tarafından en yoğun kontrol edilen ihlaller arasındadır. Bu durumun hayati bir sebebi bulunmaktadır. Alkollü sürücüler yüksek oranda muhakeme yeteneklerini ve kontrollerini kaybetme eğilimindedirler. Bu durum yalnızca onların ve kullandıkları araçların değil trafikteki tüm insanların hayatlarını çok yüksek oranda tehlikeye atmaktadır. Bu sebeple alkollü araç kullanımına yasalar ile düzenlenen cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Alkollü araç kullanımının cezası her alkollü sürücüye uygulanmaz. Yasalarla belirlenen sınırlar aşıldığında sürücüler cezai yaptırımlarla karşılaşırlar. İşte alkollü araç kullanma suçu, cezası ve promil sınırı…

Alkollü Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

  • Alkollü araç kullanma cezası yılı için 4 bin 64 TL’dir. Bu ceza ilk defa alkol promil limitini aşan sürücüler için uygulanır. Uygulanacak para cezasının yanı sıra sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konur.
  • İkinci defa promil sınırını aşan sürücüler için uygulanacak para cezası 5 bin 96 TL olarak belirlenmiştir. İkinci defa alkollü olduğu tespit edilen sürücülerin ehliyetlerine ise 2 yıl boyunca el konulur.
  • Promil sınırını üçüncü defa aştığı tespit edilen sürücülere 8 bin TL para cezası uygulanarak ehliyetlerine bu defa 5 yıl süreyle el konur.

Tüm bunların yanı sıra promil değeri üzerinde olan sürücüler kaçıncı kez sınırı aştığına bakılmaksızın cezai yaptırımların yanı sıra trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan da yargılanırlar. Kesilen cezalar 15 gün içinde ödendiği takdirde yüzde 15 indirim uygulanır. Kesilen cezalar idari para cezası kapsamında olduğundan ödenmediği takdirde hapse dönüştürülmez, icra yolu ile tahsil edilir.

Alkollü Araç Kullanma Promil Sınırı

Alkollü araç kullanan sürücülere cezai işlem uygulanabilmesi için belirlenen sınırlar hususi araçlar için promil, bunun dışında kalan araçlar için promil olarak belirlenmiştir. Bu promil sınırları üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücülere idari para cezası verilir ve ehliyetlerine el konur. Tüm sürücüler için ise promil üst sınır olarak belirlenmiştir. promil üzeri alkollü olduğu tespit edilen sürücüler Türk Ceza Kanunun maddesi kapsamında suç işlemiş sayılır ve buna göre cezalandırılır.

Alkollü Araç Kullanma Suçu

Alkollü araç kullanma cezası Karayolları Trafik Kanunu ile belirlenmiştir. Buna göre yapılan tespit sonucunda promil değeri üzerinde olan sürücüler hakkında ayrıca TCK uncu maddenin ikinci fıkrası hükümleri uygulanır. Bu maddeye göre kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. promil üzerinden alkol kullanımı tespiti yapılan sürücüler için cezai süreç başlayacağı gibi idari para cezası ve ehliyete el koyma yaptırımı da uygulanır.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Ehliyete El Koyma

Alkollü araç kullanırken promil sınırı üzerinde uygulanan cezalar arasında sürücülerin ehliyetine belirli bir süre el konması da vardır. Buna göre ilk defa promil sınırı üzerinde tespit edilen sürücülerin ehliyetlerine 6 ay süreyle el konur. İkinci defa promil sınırını aşan sürücülerin ehliyetlerine ise 2 yıl süreyle el konur. Üçüncü defa promil sınırı üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücülerin 5 yıl süreyle ehliyetlerine el konur.

Ehliyetine el konan sürücüler belirtilen sürenin sonunda idari para cezalarının ödeme dekontlarıyla birlikte ehliyetlerini geri alabilirler.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Mahkeme Kararları

Ehliyetine el konulan sürücüler elbette bu yönde itirazda bulunabilirler. İtirazı lehine sonuçlanan sürücüler ehliyetlerini geri alabilirler. Alkollü araç kullanma cezası itiraz ya da iptali için başvuran sürücüler hiç veya cezaya yeterli seviyede alkol almadığı yönünde itirazda bulunabilirler. Bunun haricinde alkol seviyesi ölçümü yapan cihazların hukuka aykırı olarak kullandırılmış olması veya alkol metrenin 6 aylık bakımlarının yapılmamış olduğu gibi itirazlarda bulunabilirler.

Alkollü araç kullanımında ceza alan sürücüler cezanın tebliğinden itibaren 15 gün içinde sulh ceza mahkemelerinde itirazda bulunmalıdırlar. Aksi halde cezaları kesinleşmiş olur. Bununla birlikte eğer alkollü araç kullanma cezası yanında bir idari yaptırım kararı da verilmiş ise kararı veren kolluk biriminin bulunduğu İdare Mahkemesine 60 gün içinde başvuru yapılabilir.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Nereye Ödenir?

Adınıza yazılan alkollü araç kullanma cezası ya da trafik cezalarını E-devlet üzerinden kolayca öğrenebilir ve ödeyebilirsiniz. Bunun haricinde Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir idaresi Başkanlığından da trafik cezalarınızı ödeyebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası