imge nedir vikipedi / İkinci Yeni ve imgenin serüveni | Bilim ve Ütopya

Imge Nedir Vikipedi

imge nedir vikipedi

kaynağı değiştir]

Düş kurma ve kitap okurken gerçekleşen zihinsel canlandırma, yaygın zihinsel imge örneklerindendir. Atletlerin, antrenman sırasında veya yarışma öncesi, onları amaçlarına başarıyla ulaştıracak her bir adımı ana hatlarıyla zihinlerine çağırması da bir diğer örnek olarak verilebilir[24]. Müzisyen şarkıyı duyduğunda, şarkıyı tamamen ses nitelikleriyle duymasının yanı sıra, kimi zamanlar da şarkının notalarını kafasının içinde ‘görür’[25]. Bu durum artçıl etkiden farklı sayılır, bakılan görüntü ortadan kalktıktan sonra görsel alanda bir süre daha izlenebilen ardışık görüntü gibidir. Zihnimizde imgeyi canladırmak istemli bir davranış olabilir, bu nedenle çeşitli derecelerde bilinçli kontrol altında olarak nitelendirilebilir.

Psikolog ve bilişel bilim insanı Steven Pinker’a[26] göre, yeryüzündeki deneyimlerimiz zihnimize zihinsel imgeler olarak yansımaktadır. Bu zihinsel imgeler daha sonra diğerleriyle ilişkilendirilebilir veya karşılaştırılabilir, ve tamamen yeni imgeler sentezleyebilmek için kullanılabilir. Bu görüşte, zihinsel imgeler sayesinde sonucu doğrudan deneyimlememize gerek kalmadan zihnimizdeki imgelerin olası dizilişlerini formüle edip dünyamızın çalışmasıyla ilgili yararlı teoriler oluşturabiliriz. Bu yeteneğin diğer canlılarda olup olmadığı tartışılmaktadır. Zihinsel imgelerin zihnimizde nasıl oluşturuldukları hakkında bazı teoriler vardır. Bunlardan bazıları, İkili Kodlama Teorisi, Kavramsal-Önermesel Hipotez ve İşlevsel-Eşitlik Hipotezidir. yılında Allan Paivio tarafından oluşturulan İkili Kodlama Teorisine göre beynimizdeki bilgiyi temsil etmek için iki ayrı kod kullanırız: imge kodları ve sözel kodlar. İmge kodları, bir köpeği düşünürken onun fotoğrafını aklına getirmeye benzer. Oysaki, sözel kod ‘köpek’ kelimesini aklına getirmek gibidir[27]. Bir diğer örnek, adalet veya aşk gibi soyut kelimeleri aklına getirmek ile fil ve sandalye gibi somut kelimeleri aklına getirmek arasındaki farktır. Soyut kelimeler akla geldiğinde, onları tanımlayan veya açıklayan kelimeler bulmak yani onları sözel kodlar olarak düşünmek daha kolaydır. Somut kelimelerde ise, imge kodlarını kullanmak ve insan veya sandalyenin fotoğrafını zihne getirmek, onlarla ilişkili ve onları tasvir eden kelimeleri zihne getirmekten genellikle daha kolaydır.

Kavramsal-Önermesel Hipotez, imgeleri soysal önermesel kod formunda depolamayı içerir. Bu kodlar imgenin kendisini değil, kavramın anlamını depolar. Önermesel kodlar ya imgeyi tasvir eder veya temsilidir. Daha sonra bu önermesel kodlar zihinsel imge oluşturmak için sözel ve görsel kod içine aktarılır[28].

İşlevsel-Eşitlik Hipotezine göre ise, zihinsel imgeler fiziksel nesnelerin fiili algılanmasıyla aynı şekilde çalışan ‘içsel temsil’lerdir.[29]. Bir başka ifadeyle, köpek kelimesi okunduğunda zihne gelen köpek fotoğrafı, bir kişi sanki gerçek bir köpeğe bakıyormuş gibi yorumlanır.

Zihinsel İmgelemeye Felsefi Yaklaşım[değiştir

İmge Nedir? İmge &#;rnekleri Ve T&#;rleri Nelerdir?

Edebiyatın hayatın içinden hem çok gerçek hem de kurgusal dünyaların yansımasını halka ulaştıran bir araçtır. Edebiyat sanatının olmazsa olmaz unsurları bulunur. Edebiyatın olmazsa olmaz unsurlarından biride imgedir.

İmge Nedir?

İmge kelime anlamı olarak hayal demektir. Şiirin özünü oluşturan ve şiiri şiir haline getiren en önemli unsurlardan biri imgedir. İmge ile sanatı ve imge ile şiirin ayrılmaz birer parça olduklarını savunan birçok görüş vardır. Sanat gerçek ve hayalin karışımından oluşur. İmgeler şiirin ana duvarlarından birini oluşturur.

İmge Türleri Nelerdir?

Dil sınırlı sayılarda kelimelerden oluşmaktadır. Sözcükler bir dilin tüm kelimelerinin büyük bir kısmını bir araya getirerek sözlük adında eserleri oluşturur. Türk Dil Kurumunun Türkçe’ de en kapsamlı şekilde kelime barındıran Büyük Türkçe Sözlüğünde tam olarak adet kelime bulunmaktadır. Sözlük içerisinde yer alan bu kadar sözcük kişilerin duygularını, düşüncelerini ve hayal dünyalarını ifade edebilmeleri için yeterli değillerdir.

Oldukça büyük ve geniş olan bu evrendeki her şeyi ifade edebilecek kadar her şeyin karşılığının bulunabileceği kadar yeterli kelime yoktur. Bir insanın hayal dünyasının ve düşüncelerinin sınırları yoktur.

Şiir, edebiyat ve sanat kişilerin duygu, düşünce ve hayallerinin yansımasını oluşturur. Dillerdeki kelimeler yeteri kadar bu duygu, düşünceleri ve hayalleri kendi başlarına ifade edilemez. İşte tam bu noktada imgeler sanatçının kurtarıcı haline gelmektedir. İmge dilin kullanımındaki sınırların ve çerçevelerin ortadan kalkmasını sağlar.

İmgenin Oluşumu

İmgeler beş farklı duyu ile elde edilmiş olan tecrübelerin zihinde oluşan görüntülerin düşünsel resimlerini oluşturur. İmgeler ilk olarak şairin çevresini gözlemlemesi ile oluşmaya başlar. Şairin çevresi ile ve çevresinde bulunan bir nesneye karşı çeşitli bağlantılar kurar.

Doğayı gözlemleyen şair doğadan etkilenmiş fakat onun birebir aynısı olmayan yeni bir tasarım meydana getirir. Zihinlerde meydana gelen bu tasarımın karşılığı dış dünyada bulunmadığından özgün ve soyuttur. Zihinlerde yer alan bu özgün tasarımlar şiirlerde dil kullanılarak ifade edilmeye çalışılır bu da imgenin oluşum sürecidir.

İmge Örnekleri

Alev gibi dallarda durur kanlı bülbüller,
Bağdan bağa gezer çoban çeşmesi,
Bir şaraptı dudakların, gözlerin alev,
Gece, camlardan süzüyor beni bir göz misali
Sükutu ilmek ilmek örüyor avuçlarında,
Ellerinde demirden bir gül sanki canı gitmiş bir bülbül.

Zihinsel imge

Zihinsel imge, dış dünyanın kişinin zihnindeki temsilidir[1]. Çoğu durumda, bazı cisim, olay veya manzarayı algılarken yaşadığımız deneyime ciddi anlamda benzer ancak bahsi geçen ilgili cisim, olay veya manzara gerçekte duyularımızda var olmadığı zaman gerçekleşir[2][3][4][5]. Bazı zamanlarda, özellikle uykuya dalmak (hipnagojik imgeleme) ve uyanma (hipnopompik) zamanında, zihinsel imgeleme, hızlı, hayali görünüşlere ait olan istemsiz karakteriyle, algıya meydan okur ve sürekli değişen bir alan sunar. Bu alanda herhangi bağımsız bir cisim seçilemez[6].

Bu deneyimlerin doğası, nasıl gerçekleşebildikleri, ve fonksiyonları(eğer varsa) uzun zamandır felsefe, psikoloji, bilişşel bilim ve son zamanlarda sinirbilim alanındaki araştırma ve tartışmaların konusu olmuştur. Günümüzde araştırmacıların kullandığı ifadeyle, zihinsel imgeler veya imgeleme duyusal girdilerin herhangi bir kaynağındaki bilgiyi içermektedir; kişi işitsel imgeleri[7], kokusal imgeleri[8]. ve benzerlerini deneyimleyebilir. Ancak, konuyla ilgili felsefi ve bilimsel araştırmaların çoğu görsel zihinsel imgeleme üzerinde odaklanmıştır. Kimi zaman, bazı hayvan türlerinin insanlar gibi zihinsel imgeleri deneyimleyebildikleri varsayılmıştır [9]. Olgunun özünden gelen içebakışçı doğasından dolayı, bu görüşün lehinde veya aleyhinde neredeyse hiçbir kanıt yoktur.

George Berkeley ve David Hume gibi filozoflar, Wilhelm Wundt ve William James gibi erken dönem deneysel psikologlar ideaları genel zihinsel imgeler olarak yorumladı. Günümüzde, zihinsel temsiller (veya zihinsel modeller) gibi bu oranda imgelem fonsiyonlarının hafıza ve düşüncede önemli rol oynadıklarına inanılmaktadır [10][11][12][13]. William Brant (,p.&#;12) ‘zihinsel imgeler’ ifadesinin bilimsel olarak kullanımının kaynağını John Tyndall’ın tarihli ‘Hayalgücünün Bilimsel Kullanımı' (Scientific Use of the Imagination) adlı konuşmasında buldu. Bazıları imgelerin en iyi şekilde, tanım gereği, içsel, zihinsel veya sinirsel temsil formu olarak anlaşılabileceğini önerecek kadar ileri gittiler [14],[15], hipnagojik ve hipnopompik imgeleme durumlarında, hiçbir biçimde temsili değildir. Başkaları ise, imge deneyiminin zihindeki veya beyindeki herhangi bir temsil ile aynı olduğu ( veya doğrudan ondan kaynaklandığı) görüşünü reddettiler.[16][17][18][19][20][21], ancak imgelemin kavramsal olmayan yani soyut formlarını hesaba katmadılar.

yılında, IBM insan yüzlerinin zihinsel imgelerini insan beyninden seçip çıkarmaya yarayan bir yöntem için patent başvurusunda bulundu. Bu yöntem, beyinde bulunan ve yüzü tanıma derecesiyle orantılı olarak etkinleşen Fusiform yüz bölümündeki beyin ölçümlerini temel alan Geribildirim döngüsünü kullanıyordu[22]. Bu patent yılında çıkarıldı[23].

Zihinsel İmgelerin Beyinde Oluşumu[değiştir

Özet: &#;İmge Nedir? İmge Ne Demektir? Anlamı&#; başlıklı yazımızda İmge nedir, İmge ne demektir, İmge kelimesinin tanımı, İmge kelimesinin eş anlamlısı, İmge kelimesinin ingilizce karşılıkları, İmge ile ilgili atasözleri ve deyimler ve İmge hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

İmge Tanımı

İmge kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Zihinde tasarlanan ve gerçekleşmesi özlenen şey, hayal, hülya

Sponsorlu Bağlantılar

2. Genel görünüş, izlenim, imaj
&#;Efsanevi asi kız imgesine, bu imgenin kararlı ödünsüzlüğüne kavuşabilirdi.&#; &#; M. Mungan

3. ruh bilimi Duyu organlarının dıştan algıladığı bir nesnenin bilince yansıyan benzeri, hayal, imaj

4. ruh bilimi Duyularla algılanan, bir uyaran söz konusu olmaksızın bilinçte beliren nesne ve olaylar, hayal, imaj

İmge Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

İmge kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • İmge &#; hülya / hayal / düş / imaj / izlenim

İmge kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • İmge kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

İmge İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

İmge kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  İmge kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

İmge İle İlgili Birleşik Sözler

İmge kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  İmge kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

İmge İngilizcesi

İmge kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

imge

İmge Hakkında Detaylı Bilgi

İmgelem, insanın istediği şeyleri gözünde canlandırabilme yetisinin ürünlerini kapsayan funduszeue.infoşılan dünyanın duyu idraklarından elde edilen ögelerin içinden kısmen bulmak veya tamamen kişisel alanlar için doğuştan yetenek ve işlem olarak kabul edilir. Algı duyusunda önceden verilen nesnelerin aklın algıladıklarında canlandırma süreci olarak psikolojide teknik olarak kullanılan bir terimdir. Terimin bu kullanımının sıradan lisan üstündeki karışıklarından beri, bazı psikiyatrlar bu işlemi tarif etmek için hayal (ing. imaging), imge (ing. imagery) veya onun konuşması &#;üretken&#; (ing. reproductive) olarak tersi &#;yaratıcı&#; (ing. productive) veya &#;yapıcı&#; (ing.constructive) hayal gücünü tercih ederler. Hayal edilen imgeler aklın gözüyle görülür.

Sponsorlu Bağlantılar

Göktürk

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.