silikonlu boya ve plastik boya arasındaki fark / Su Bazlı Boya ve Solvent Bazlı Boya Arasındaki Fark Nedir | Polisan Home Cosmetics

Silikonlu Boya Ve Plastik Boya Arasındaki Fark

silikonlu boya ve plastik boya arasındaki fark

Doğru Boya Nasıl Seçilir? Boya Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Yaşam alanlarınızda değişiklik yapmak istiyorsanız eviniz için doğru boya nasıl seçilir sorusunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Mat, ipek mat ve parlak gibi çok fazla seçenekte boya alternatifi bulunmaktadır. Eviniz için doğru boya nasıl seçilir? Boya seçerken nelere dikkat etmeli gibi çeşitli bilgileri bulabilirsiniz.

Doğru Boya Nasıl Seçilir?

Boya türleri boyamak istediğiniz materyallere göre farklılık göstermektedir bu nedenle doğru boya nasıl seçilir sorusunu sorarken bunu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Örneğin duvar boyamak istiyorsanız; silikonlu ipek mat boya sizin için en uygunu olacaktır.

Silikonlu ipek mat boyanın öne çıkan özellikleri şu şekildedir, silikonlu yapısı ile elastikiyet sorununu çözen silikonlu ipek mat boya, ipek görünümü ile de tam silinebilir bir boyadır, ayrıca su bazlı olması hem koku sorununu çözer hem de duvara nefes aldıracağı için, duvarlarınızda nem ve rutubete bağlı kabarma ve dökülmelere karşıda daha dayanıklı olacağının altını çizmek lazım.

Tüm su bazlı boyaların nefes alma özelliği vardır Silikon esaslı su bazlı boyaların temizlenebilme özelliği vardır, silikonlu ipek mat boyaların tam silinebilir özelliği bulunur. İpek mat boyların solmaya karşı direnci diğer boyalara göre daha yüksek ve daha yüksek metrajlı alanlar boyar.

İpek Mat Boya, Parlak Boya, Hafif Parlak Boya, Mat Boya

Bu kısımda yaşam alanlarınızda duvar boyası uygularken doğru boya nasıl seçilir sorusunu parlak boya, mat boya ve ipek mat boya arasındaki farklılıklarının nerelerde kullanılacağını detaylı bir şekilde anlattık.

Mat Boyayı Ne Zaman Kullanmalı? Evcil hayvanlarınız veya çocuklarınız varsa, duvarları temizlemek için en zor olanı düz bir yüzeyden kaçınmak isteyebilirsiniz. Bununla birlikte, boya parlaklığının doğası ışığı yansıtmaktır. Bu, duvarlarınızda ki kusurları gizlemek ve duvarı hızlı bir şekilde örtmek için mükemmel bir seçenek sunar. Daha fazla pigmente sahip oldukları için, daha az yer kaplarlar ve evdeki geniş alanları kaplamak için en ekonomik seçimdir. Mat boyalar, mükemmel bir estetiği sizin evinize taşıyabilir.

Mat Boyayı Nerede Kullanmalı? Mat boyalar tavan, yatak odası, oturma odası ve çok fazla trafik veya kir görmeyen yemek odaları gibi alanlar için uygundur. Ek olarak, duvarda kusurları gizlemek için kullanılabilir.

Hafif Parlak Boya

Hafif parlak boyalar yaklaşık yüzde 35 ila 70&#;lik bir yansıtma oranına sahiptir.

Hafif Parlak Boya Ne Zaman Kullanılır?

Düşük parlaklığın sizin için uygun olup olmadığına karar vermekte sorun yaşıyorsanız hem duvarların dokusunu hem de odanın amacını düşünün. Düşük parlak boyalar çok dayanıklıdır ve evlerin çok yoğun trafik alanlarına ideal şekilde uygundur.

Ayrıca lekelere ve hasara daha iyi direnç sağlarlar; ancak, yüksek yansıtmalarından dolayı, duvardaki kusurları gizleyemezsiniz.

Hafif Parlak Boya Nerede Kullanılır?

Hafif parlak boyalar, kapılar, pencereler, döşeme işleri, kalıplama, koridorlar, yatak odaları, yemek odaları, mutfaklar, banyolar ve hatta dolaplar gibi çeşitli alanlarda kullanılabilir.

Yüksek dayanıklılıklarından dolayı hem iç hem de dış mekanlarda kullanılabilirler. Aynı zamanda su, sabun, kir veya gresle karşılaşacak bölgeler için idealdir ve kolaylıkla temizlenebilir.

Pencere Denizlikleri Dekorasyonu ile Evinize Renk Katın

Parlak Boya

Mükemmel bir yüzey, zarif parlaklığı ve en yüksek dayanıklılığı yakalamak için doğru boya arıyorsanız, parlak boya uygulaması, uygulamanız için en iyi seçenektir.

Parlak boyalar yüzde 70 veya daha yüksek bir yansıtma özelliği sunar ve yarı parlak, saten ve mat yüzeylerle karşılaştırıldığında temizlemesi en kolay olanıdır. Parlak boyalar kullanmanın en önemli olumsuz yanlarından biri, duvardaki hemen hemen her kusurun parlaklık tarafından vurgulanacağıdır. Ek olarak, parmak izlerine duyarlı alanlar, diğer herhangi bir boya kaplaması üzerinde çok parlak bir uygulamada kaplanmalıdır.

Parlak Boyaları Ne Zaman Kullanmalısınız?

Parlak boyalar, yüksek trafikli alanlar ve evinizde sabit ve ağır kullanımlı odalar için düşünülürse doğru boya nasıl seçilir sorusuna mükemmel cevap vermiş olur.

En yüksek dayanıklılık ve uzun ömür, yüksek parlaklık ile elde edilebilir. Bu yüksek yansıtıcı boya uygulaması, duvarınızdaki kusurları gösterebilirken, mat boya karşılaştırıldığında temizleme işlemi son derece kolaydır.

Yüksek Parlaklıkta Boya Nerede Kullanılmalı?

Parlak yüzeyler, kapı kaplamaları, ahşap işleri, kalıplama, dolaplar, mutfaklar, banyolar ve hatta dış mekan uygulamaları için mükemmeldir.

Mevcut en dayanıklı boya türü olduğundan, uygulamanın uzun ömürlülüğüne de güvenebilirsiniz. Uzun yıllar boyunca evinizde kalmayı planlıyorsanız, kir ve hasar görecek olan yüksek trafikli alanlara parlak boya uygulamanın avantajlarını değerlendirin.

Boyanın yüksek oranda yansıtıcı niteliği nedeniyle, uygulamak için bir profesyonel işe almak daha iyi bir seçenektir, çünkü düz bir katın korunması zordur. Uygulamanın kusurları, düz, saten ve hatta yarı parlak boyalarla karşılaştırıldığında çok daha fazla fark edilebilir olacaktır.

Saten Boya

Saten Boya, mat yüzeylerden biraz daha yüksek bir parlaklığa ve daha fazla dayanıklılığa sahip olduğu için, uygulama evdeki diğer alanlara çok daha elverişli olabilir. Alt yansıtıcı meslektaşlarından daha kolay temizlenir.

Evdeki daha aktif odalar için idealdir ve daha yüksek dayanıklılığı nedeniyle açık havada bile kullanılabilir. Uygulamasını düşünün, çünkü yumurta kabuğu veya mat boyalardan farklı olarak, saten kusurları da gizlemez ve düzgün olmayan bir uygulama göstermeyecek şekilde uygulanması çok daha zordur.

Saten Boyayı Nerede Kullanmalısınız?

Saten boyalar evdeki yüksek trafikli odalar için mükemmeldir ve koridorlara, fuayelere, misafir banyolarına, pencere ve kapı kaplamalarına, panjurlara, aile odalarına, çocuk yatak odalarına, mutfaklara ve çamaşırhanelere uygulanabilir.

Yüksek dayanıklılıklarından dolayı temizliği daha kolay ve güzel, zarif bir parlaklık ile herhangi bir oda parıltısı yapabilirler.

This entry was posted in Kendin Yap (DIY), Permolog. Bookmark the permalink.

Plastik Boya Nedir, Özellikleri, Çeşitleri Nelerdir?

plastik boya nedir

Plastik boyanın tanımı ve özellikleri çok fazla bilinmediğinden; bu yazımızda plastik boyanın ne olduğunu anlatarak, en önemli özelliklerini açıkladık. Diğer boya çeşitlerine göre, çok fazla avantajı olan, plastik boyanın özelliklerini derleyip toparladık. Bu özellikleri öğrendikten sonra, eviniz için boya satın alırken, seçiminizi plastik boyadan yana kullanmak isteyebilirsiniz. Plastik boya nedir, plastik boya özellikleri ve çeşitleri nelerdir? detaylıca aşağıda anlattık. Öncelikle, plastik boyanın tanımı ile başlayalım.

Plastik Boya Nedir?

Plastik iç cephe boyası nedir, plastik boya ne demek? Çok fazla kafa karıştırıcı kimyasal detaylara girmeden, plastik boyanın ne olduğunu hemen belirtelim. Plastik boya nedir? Plastik boya, su bazlı boyanın bir çeşididir. Silinemeyen, mat, su bazlı boyalara plastik boya denir. Halk arasında plastik boya ve su bazlı boyaların çok ayrı boyalar olduğun sanılsa da; plastik boyalar da aslında su bazlı boyadır.

Su bazlı plastik boya nedir, plastik boya iyi mi? Plastik boyalarda silikon katkısı olmaz ve temizlenebilme özelliği de yoktur. Fakat, nadir de olsa, silikonlu plastik boya da vardır. Fakat, plastik boya silikonlu olsa bile; silinme özelliği yoktur. Yani, plastik boya üzerinde oluşan lekeleri silmek isterseniz; boyanın beze çıktığını görürsünüz. Fakat, plastik boyanın birçok avantajı vardır. Bunları sayfanın daha aşağısında plastik boyanın özellikleri başlığında anlattık. Şimdi, biraz da silikonlu plastik boyalardan bahsedelim.

Silikonlu Plastik Boya Nedir?

Silikonlu plastik boya içerisine sıvı silikon eklenmiş plastik boya demektir. Halk arasında silikonlu boya silinebilir olarak algılansa da; her silikonlu boya silinemez. Üretim aşamasında bir plastik boyanın içerisine silikon katılsa da; silinebilme özelliğine sahip olamaz. Ayrıca, silikonlu da olsa; tüm plastik boyalar mat görünüme sahiptir.

Plastik Boya Nerelerde Kullanılır?

plastik boya ne demek

Plastik boya nerelerde kullanılır, plastik boya ile ne boyanır? Plastik boya genellikle sıvalı yüzeylerde kullanılsa da; saten alçılı yüzeylerde de kullanılabilir. Plastik boya iç cephe duvarlarında kullanılır. Yağlı boya üzerine direkt olarak kullanılmaz. Fakat, geçiş astarı yapılarak uygulanabilir. Plastik boya ile boyayabileceğiniz yüzeyler şunlardır:

  • Tüm alçı çeşitleri
  • Alçıpan yüzeyler
  • Beton ve hazır beton
  • Tüm sıva çeşitleri
  • Plastik boya üzerine
  • Su bazlı silikonlu silinebilir boyalar üzerine (astardan sonra)
  • Yağlı boya üzerine (geçiş astarından sonra)

Plastik Boya Nasıl Temizlenir?

Plastik duvar boyası nasıl temizlenir, plastik boya nasıl silinir? Yukarıda bahsettiğimiz gibi plastik boyanın silinebilme özelliği yoktur. Plastik boyalar çeşitli kalitede üretilse de sürtünmeye dayanıklı değildir. Fakat, üretici firmalar üst kalite plastik boyalara bir miktar sürtünme direnci kazandırarak hafifçe silinebilme özelliği verebilir.

Bir plastik boyayı silmek zorunda kalırsanız; nemli temiz bir bez ile silin. Aşırı derecede bastırarak silinen ve üzerinde deterjan kullanılan plastik boyaların rengi çıkar, beze gelir, leke duvarda yayılabilir. Bu nedenle, kirlenen bir plastik boyayı temizlemek yerine üzerini tekrar boyamak en iyi seçenektir.

Plastik ve Silikonlu Boya Farkı

Plastik boya silikonlu boya farkı: Silikonlu silinebilir boya da vardır, plastik silikonlu boya da. Yukarıda bahsettiğimiz gibi plastik boyaları silinemez ve görünümü tam mattır. Su bazlı silinebilir boyalar ise; yarı mat, ipek mat, soft mat görünümünde olabilir ve silinebilme özelliğine sahiptir.

Plastik Boya Nasıl İnceltilir?

Plastik boya nasıl inceltilir, plastik boya ne ile inceltilir? Plastik boyalar bir su bazlı boya çeşididir. Dolayısıyla su ile inceltilir. Fakat, inceltmeden direk olarak kullanabilirsiniz. Özellikle plastik boyanızın kalitesinden emin değilseniz veya duvarda koyu bir rengi kapatmak için plastik boyayı hiç inceltmeden kullanabilirsiniz. Fakat, kullanmadan önce çok iyi karıştırmanız gerekiyor.

Plastik Boya Ne İle İnceltilir?

Plastik boyalar su ile inceltilir. Musluk suyu plastik boyayı inceltmek için yeterlidir. Her boyada olduğu gibi bazı firmalar tüketici ihtiyaçlarına cevap vermek adına çeşitli kalitede plastik boya üretirler. Orta kalite bir plastik boya % inceltilebilir. İyi kalite bir plastik boya ise % oranında inceltilebilir. Yani bir plastik boyaya ortalama % su ilave edebilirsiniz. Plastik boyanın inceltme oranı ambalajının üzerinde mutlaka yazar. Üretici firmanın talimatları doğrultusunda inceltmenizi öneriyoruz.

Plastik Boya Çeşitleri

plastik boya çeşitleri

Plastik boya çeşitlerini silikonlu ve silikonsuz olarak ayırabiliriz. Fakat, bir plastik boyanın içerisinde silikon olması veya olmaması fiyatını çok etkilemez. Yani silikonsuz bir plastik boya, silikonsuz bir plastik boyadan daha kapatıcı olabilir veya daha fazla alan boyayabilir. Ayrıca, boya üretici firmalar 1. kalite ve 2. kalite plastik boya üretebilir. Yani, bir boya üreticisi orta kalite ve iyi kalite olmak üzere 2 çeşit plastik boya üretimi yapabilir.

Tabi, plastik boyaların üretimi çeşitli ihtiyaçlara göre yapılır. Örneğin; 2+1 öğrenci evi için ekonomik grup bir plastik boya yeterli olacaktır. Fakat, 3+1 metrekare ve renkli duvarlara sahip bir eve mutlaka iyi bir plastik boya kullanılmalıdır.

  • Silikonlu plastik boya
  • Silikonsuz plastik boya

Şimdi silikonlu ve silikonsuz plastik boyalar hakkında daha detaylı bilgi verelim.

1) Silikonsuz Plastik Boya

Silikon katkısı olmayan standart, mat plastik boyalardır. Plastik boya tanımına en uygun plastiktir.

2) Silikonlu Plastik Boya

Silikonlu plastik boya ne demek? Üretim aşamasında içerisine bir miktar sıvı silikon ilave edilmiş plastik boyadır. Fakat, içerisine ilave edilen silikon, plastik boyayı silinebilir yapmaz veya parlatmaz. Bu tip silikonlu plastik boyalar, çoğu zaman bir satış stratejisi olarak kullanılmıştır.

Plastik Boya Özellikleri

plastik boya özellikleri

Plastik boyanın en önemli özelliklerini ve avantajlarını aşağıda derledik. Aşağıdaki özellikleri okumaya başlamadan önce, plastik boyanın her zaman mat görünümlü olduğunu ve silinebilme özelliğinin olmadığını tekrar hatırlatalım.

  • Fırça rulo izi bırakmaz
  • İyi nefes alır, küf oluşturmaz
  • Rötuş kolaylığı
  • Daha az kimyasal içerik (sağlıklı)
  • Daha hesaplı
  • Uygulama kolaylığı
  • Alçılı ve alçısız yüzeylere uygulayabilme
  • Kokusuz

Şimdi, yukarıdaki özelliklerden biraz daha detaylı bahsedelim.

1) Fırça Rulo İzi Bırakmaz

Tüm plastik boyalar mattır. Bu nedenle, kuruduktan sonra fırça rulo izi kalmaz. Kendi evinizi boyamak istiyorsanız amatör boyacılar için çok uygun olan plastik boyayı kullanabilirsiniz.

2) Hava Geçirgenliği Yüksektir

Plastik boyaların hava geçirgenliği çok yüksektir. Duvarlarınızda ilk boyadan son boyaya kadar plastik boya kullanıyorsanız, küf ve terleme oluşma ihtimali çok azdır.

3) Rötuş Kolaylığı

Duvarlarınızı boyadıktan birkaç gün sonra veya birkaç ay sonra, hasar gören veya lekelenen bazı kısımları düzeltmeniz gerekebilir. Plastik boya rötuş ve tamir yapmak için en uygun boyadır. Tabi daha önce de duvarlarınız plastik boya ile boyanmış olmalıdır. Rötuş sonrası duvarlarınızda iz bırakmaz. (Tabi seneler önce boyanmış ve aşırı kirlenmiş duvarlar hariç.)

4) Daha Az Kimyasal İçerik

Su bazlı boyalar üretilirken içerisine bazı kimyasal maddeler eklenir. Bu kimyasal maddelerin bazıları boyayı parlatmak için, bazıları kayganlaştırmak için bazıları da sürtünme dayanıklılığını arttırmak içindir. Plastik boyada kimyasal madde oranı en aza indirilmiştir. (Plastik boya için; basit bir su bazlı boya diyebiliriz aslında.)

5) Daha Ekonomik

Sıradan bir plastik boyayı su bazlı silikonlu silinebilir boya ile karşılaştırdığımızda fiyatının daha ekonomik olduğunu görüyoruz. Plastik boyanın içerisine konulmayan kimyasal maddeler, hem sağlıklı hem ekonomik yapıyor.

6) Uygulama Kolaylığı

Uygulaması hızlı ve kolay bir boya arıyorsanız plastik boyalar tam size göre. Rulonuzun uzun ipli veya kısa ipli olması fark etmez. Fakat, pürüzlü yüzeylerde rulonun gözeneklere girebilmesi için uzun ipli bir rulo kullanabilirsiniz. Bunun dışında, herhangi bir rulo ile plastik boyayı hızlıca uygulayabilirsiniz. Yine de ruloyu rastgele değil, yukarı aşağı hareket ettirerek kullanın.

7) Alçılı ve Alçısız Yüzeylerde Kullanım

Plastik boyayı emici olan tüm yüzeylerde kullanabilirsiniz. Saten alçılı, sıva alçılı, sıvalı, beton gibi yüzeylere diret olarak uygulayabilirsiniz. Fakat, yüzeyin plastik boyayı emmesini engellemek için boyadan plastik boyadan önce astar uygulamanız gerekebilir.

8) Kokusuz

Yukarıda plastik boyanın su bazlı boya olduğundan bahsetmiştik. Dolayısıyla, plastik boyalarda diğer su bazlı boyalar gibi kokmaz ya da az kokar. Fakat, yine de bilinen bir marka satın almaya dikkat edin!

Silikonlu mu plastik mi hangi boya seçilmeli?Çoğu zaman evimizi boyatmaya karar verdiğimizde karşımıza ne renk boya yaptıracağımızın yanı sıra nasıl bir boya seçeceğimiz sorusu gelir. Seçeceğimiz boya mat mı, parlak mı, silinebilir mi, silinmeyen bir boya mı olsun?

Bu konuda karşımıza su bazlı boyalardan iki çeşit boya çıkar:

  1. Plastik boyalar
  2. Silikonlu boyalar

Plastik boyalar mat dokuya sahip su bazlı boyalardır. Plastik boyalar silinemezler. Ancak içerisindeki dolgu oranlarının yüksek olmasından dolayı daha örtücüdürler. Özellikle alçı veya macun uygulanmamış ince sıvalı yüzeylerde performansları yüksektir. Su bazlı olmalarından dolayı nefes alır ve kokusuzdurlar. Fiyatları silikonlu boyalara oranla daha uygundur.

Evinizin duvarları alçı ile düz bir yüzey haline getirildiyse ( son 10 yılda yapılan evlerin neredeyse tamamı alçı kullanılmış evlerdir) tavsiyemiz silikonlu boyalardır. Silikonlu boyalar mat, ipek mat, yarı mat gibi sınıflara ayrılırlar. Duvarda plastik boyalara oranla daha pürüzsüz bir doku bırakırlar. Silikonlu boyalar silinebilirler. Su bazlı olmalarından dolayı silikonlu boyalar da kokusuzdurlar.

Silikonlu mu plastik mi hangi boya seçilmeli? Yalnız su bazlı silinebilir boyalar ile ilgili bir uyarımız var. Sadece su ile nemlendirilmiş bez ile silinebilir. Deterjan gibi kimyasal maddeler kullanılarak silindiğinde yüzeyde temizlik izi kalabilir.

Tags: badanaboyaboya badanaboya badana işleriboya seçimiBoyaciboyacı ustasıboyacılıkboyamadaire boyamadekorasyondiyevev boyamakendin yapplastik boyasilikonlusilikonlu boyasilinmesilmesu bazlısu bazlı boyatadilattemizlik

Su Bazl&#x; Boya ve Solvent Bazl&#x; Boya Aras&#x;ndaki Fark Nedir

su-bazli-boya-solvent-bazli-boya-farklari-nedirSu Bazlı Boyalar

Su bazlı boya, kusursuza yakın yapısı ve dokusu nedeni ile son yıllarda en fazla tercih edilen boya türleri arasında yer alır. Kokusuz bir boya türü olan su bazlı boya, su ile inceltilerek uygulandığı için koku yapmaz ve günlerce havalandırma gerektirmez. Bu nedenle solunum rahatsızlıkları ve alerjik problemleri olan kişiler için en uygun boya çeşididir. Su bazlı boyalar kokusuz oldukları gibi aynı zamanda hızlı kuruma özelliğine de sahiptir. Boyama işlemi bittikten sonra hızla kurur ve boyanan bölge tekrar kullanılabilir hale gelir. Aynı zamanda su ile inceltilmesi nedeniyle bu tür boyaların uygulanması oldukça kolaydır. Doğru bir fırça veya rulo kullanarak kolayca boyama yapılabilen su bazlı boyalar, kolay uygulanabilir olması sayesinde işçilik gücünü minimuma indirir. Kalıcılığı oldukça fazla olan su bazlı boyalar, uzun vadeli kullanım sağlar. Sahip olduğu yapısı gereği uzun süreler canlılığını korur ve rengi solmaz. Ayrıca leke tutmayan ve kolay temizlenebilen bir boya türüdür. Bu da uzun süreli kullanım sağladığını gösterir ve uzun vadede ekonomiktir.

Su bazlı boya çeşitleri mat boya, soft mat boya, yarı mat boya, parlak boya ve yarı parlak boya olarak 5 adettir. Halk arasında plastik boya olarak da adlandırılan su bazlı mat boyalar kaygan bir yapıya sahip olmadıkları için mat boya olarak adlandırılır. Su bazlı mat boyalar, kapatma gücü olarak yüksektir ve yüzeyde tok bir görüntü bırakır. Bu nedenle mat boya ile boyanan duvarların ıslak bezle silinmesi tavsiye edilmez. Silinmesi durumunda renk ve parlama kaybı oluşabilir.

Parlaklık derecesi yarı mat ve mat arasında olan ve özel bir dokuya sahip olan boyalara soft mat boyalar denir. İki kategori arasında bulunmasına rağmen silinebilme özelliğine sahip boyalar uygulandığı bölgede kadifeye benzer özel bir doku oluşturur.

Halk arasında saten boya olarak adlandırılan yarı mat boyalar alçı ya da macun ile düzeltilen yüzeylere dekoratif amaçla uygulanır. Kaygan yapıda olan saten boyaların tam silinebilir boya özelliği bulunur. Buhar geçirgenliği ve su itme özellikleri sayesinde su boya tarafından emilir. Bu sayede lekeler kolayca silinir ve suyun boyaya ulaşmasına izin verilmez. Yarı mat ve soft boyalar su ile kolay şekilde temizlendikleri için iç cephe boya olarak kullanılabilir.

Solvent Bazlı Boyalar

su-bazli-boya-solvent-bazli-boya-farklari-nedir-polisanSolvent bazlı boyalar, temel olarak tiner, toluen ve etil glikol gibi solvent bazlı çözücüler kullanılarak inceltilen boya türlerindendir. Yapıları nedeniyle hatırı sayılır miktarda uçucu organik kimyasallar barındırırlar. Bu nedenle bu boya türlerinin atıkları genel olarak çevreye zararlıdır. Tehlikeli ve yanıcı sınıfa giren bu atıklar, yüksek ısıl içeriği ve atıkların geri dönüşümü gibi alanlarda değerlendirilmesi mümkündür. Ekolojik olarak su bazlı boyalara göre tehlikeli olarak sınıflandırılır. Solvent bazlı boyalar uygulandıkları mekanda koku bıraktıkları için boyanan bölgelerin havalandırılması ve uygulamanın maske ile yapılması tavsiye edilir. Solvent bazlı boya, suya dayanıklı olduğu için dış cephe boya olarak kullanılabilir. Solvent bazlı boya su bazlı boyalara göre çok daha uzun sürede kurur. Temizliği ise su ile yapılmadığı için kimyasal çözücülere ihtiyaç duyulur. Özellikle astım hastaları, alerjisi olanlar ve çocuk sahibi ailelerin evlerini solvent bazlı boya ile boyamaması tavsiye edilir.

Solvent boyalar iki türden oluşur. Duvar boyası olarak kullanılanlar saten boyalar metal yüzeylerde kullanılanlar ise yağlı boyalardır. Alkid esaslı olarak üretilen solvent bazlı duvar boyalarının kapatıcılığı çok yüksek olup, pürüzlü yüzeyleri kusursuzlaştırmak için kullanılır. Solmayan yapıları sayesinde her renk duvarda uzun süreli kalıcılık sağlar. Aynı zamanda rutubet ve nemi önleyen yapıya sahip solvent bazlı duvar boyaları, banyolarda kullanım için daha fazla tercih edilir.

Solvent bazlı ahşap ve metal boyaları, dayanıklı yapıları sebebiyle dış ve iç mekanlarda kullanılır. Metal ve ahşap gibi materyaldeki yüzeylerin pürüzsüz ve akıcı bir görünüme kavuşmasını sağlar. Dekoratif, dayanıklı ve uzun süreli kullanım sağlayan bu boyalar, parlak, silinebilir ve paslanmayı önleyen içeriğe sahiptir.

Solvent bazlı boyalar fabrika, tamirhane ve çok kirlenen apartman boşlukları gibi alanlarda çok sık tercih edilir. Hızlı kuruma özelliği bulunmayan solvent bazlı boyalar genellikle pencere, iç kapı, mutfak, banyo gibi alanlarda kullanılır. Polisan’ın özel amaçla üretilen solvent bazlı boyaları UNIVERSAL, TITANIUM, POLİMETAL VE EMPRENYE’dir. Bu ürünler işçiliği azaltarak zamandan tasarruf etmeyi sağlar.

Solvent Bazlı Boya ile Su Bazlı Boya Arasındaki Fark Nedir?

  • Su bazlı boyalar kokusuzdur ve daha hızlı kurur. Nefes alma özelliği yani buhar geçirgenliği daha yüksektir.
  • Su bazlı boyalar su ile solvent bazlı boyalar tiner ile inceltilir.
  • Solvent boyalar adından da anlaşılacağı gibi tinerle inceltilen boyalardır. Kuruma ve sürme işlemlerinde dışarıya koku verirler. Ayrıca parlayıcı ve yanıcı özellikleri vardır.
  • Su bazlı boyalar solvent boyalara göre daha mattır ve dirençleri daha düşüktür.
  • Su bazlı boyalar ince bir film tabakası olarak uygulanırken solvent bazlı boyalar kalın bir film tabakası olarak uygulanır. Solvent bazlı boyalarda duvarın nefes alması engellenir.
  • Solvent boyalar hava kirliliğine neden olan solvent kimyasallara sahip olurken, su bazlı boyalar buna oranla içerisinde daha az çözücü miktarı bulundurur. Bu nedenle atık suyunda daha az miktarda toksik organik içerir.
  • Su bazlı boyalar, solvent bazlı boyalara göre daha düşük stoklama maliyetine sahiptir.
  • Su bazlı boyalar uygulama kolaylığı açısından solvent boyalara göre daha pratiktir. Uygulanan yüzey veya mekanın kısa sürede kullanıma açılması kapsamında oldukça elverişlidir.
  • Solvent bazlı boyalar su bazlı boyalara oranla darbelere, hava şartlarına ve kirlenmeye karşı daha dayanıklıdır.

Siz de ihtiyacınız olan tüm boya çeşitlerini, astar, tiner, vernik, ısı yalıtımı ve daha birçok ürünü yüksek kalitesi ve farklı özellikleri ile Polisan’da bulabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası