kürtaj sonrası vücuttaki değişiklikler / Kürtaj Sonrası Hissedilenler Nelerdir? - Dr. İsmet Yıldırım

Kürtaj Sonrası Vücuttaki Değişiklikler

kürtaj sonrası vücuttaki değişiklikler

Düşük Sonrası Kürtaj

düşük sonrası kürtajDüşük sonrası kürtaj , maalesef düşük en sık rastlanan gebelik kaybı. Tanısı konulan gebeliklerin yaklaşık % i Düşük ile sonlanmakta ve çoğunluğu ilk 8 haftada olmak üzere haftaya kadar olmakta. Çok üzücü bir durum olmasına rağmen bu dönemdeki kayıpların yaklaşık % 90 sebebi bebekteki sakatlık.

Düşükten sonraki tedavinin temel amacı kanam ve enfeksiyondan korunmak. Erken dönemdeki düşüklerde vücut fetus ve plasentanın tamamını attığı için herhangi bir müdahaleye gerek olmazken daha sonraki dönemde parça kalma ihtimali fazla. Kanama ve enfeksiyondan korunmanın e yaygın yöntemi küretaj.

Kürtaj; D&C

D&C dilatasyon ve kürtaj demek. Dilatasyon rahim ağzının genişletilmesi kürtaj ise rahim içinde kalan parçaların temizlenmesi. Kürtaj keskin küretler veya vakum ile yapılabilir.

Düşük Sonrası Kürtaj Gerekli mi?

Yaklaşık düşüklerin yarısında kürtaj gerekmez. Bunlara komplet (tam) düşük denir, yani içerde parça kalmaz. İçeride parça kalan düşüklerde yani inkomplet düşüklerde kürtaj yapmak gerekir.  İnkomplet düşüklerde tam düşük olması beklenebilir ancak kanama ve enfeksiyon için iyi takip gerekli.  Çoğunlukla bu süreç uzun olacağı için kürtaj yapılması daha sağlıklı.

Kürtaj Nasıl Yapılır

Kürtaj hasta hastaneye yatırılarak veya sonrasında eve gönderilecek şekilde yapılabilir. Sedasyon veya genel anestezi hastanın konforu için iyi olur. Kürtaj işlemi için:

  • Enfeksiyon kapılmaması için antibiyotik başlanır
  • Servis (rahim ağzı) dar ise uygun hale gelene kadar genişletilir
  • Plastik kanüllerle vakum aspirasyon veya küretle kürtaj yapılır
  • Kanama  kontrolü yapılarak işleme son verilir.

Kürtaj Riskleri

  • Anesteziye bağlı riskler; solunum, aspirasyon ve diğer riskler
  • Kanama
  • Rahim ve diğer organlarda enfeksiyon
  • Rahim delinmesi
  • Servikste yırtık
  • Yetersiz kürtaj nedeniyle tekrar kürtaj yapılması

Deneyimli ellerde kürtajın hemen hemen hiç riski olmadığı unutulmamalı.

Kürtaj Sonrası

Kürtaj sonrası saat içinde çoğunlukla eve gidilebilir. Eğer komplikasyon gelişirse daha uzun süre hasta gözlemlenir. Antibiyotik ve ağrı kesici alımı planlanır. Kürtaj sonrası evde dikkat edilmesi gereken hususlar:

  • Çoğunlukla birkaç gün içinde normal aktiviteler dönülür hatta ilk 24 saat içinde çok zor işler dışında her şey yapılabilir.
  • İlk 24 saat içinde ağrı kesiciye ihtiyaç duyacak kadar ağrı olabilir.
  • Hafif kanama ve kasık ağrısı normal. Bazen 2 haftaya kadar sürebilir.
  • 2 hafta boyunca cinsel ilişki olmamalı, vajinal duş yapılmamalı.
  • Tampon bir sonraki adet dönemine kadar kullanılmamalı

Kürtaj Sonrası Acilen Doktorun Aranması Gereken Durumlar

Kürtaj sonrası komplikasyon oranı çok fazla değil. Ancak doktorunuzu aramanız gereken durumlar:

  • Bayılma
  • Uzamış kanama (2 haftadan fazla)
  • Uzamış kramp tarzı ağrı (2 haftadan fazla)
  • Adetten daha fazla kanama
  • Şiddetli ve artan kasık ağrısı
  • C den fazla ateş
  • Kötü kokulu akıntı

Etiketler:düşükdüşük sonrası kürtajenfeksiyongebelik kaybıgenel anesteziinkomplet düşükkomplet düşükkürtajkürtaj nasıl yapılırkürtaj risklerikürtaj sonrasıkürtaj sonrası nelere dikkat edilmelisedasyontam düşük



Kürtajdan sonra nelerle karşılaşılacağı kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Kürtaj işlemini çoğunlukla anestezi altında yaptığımız için işlem sırasında ağrı hissedilme ihtimali yoktur.

Kürtajdan sonra, anesteziden uyanırken hafif bir kasık ağrısı olması doğaldır. Bu ağrı ağrı kesiciler ile kolaylıkla önlenebilmektedir. Bazı hastalarda kürtaj sonrası hiç ağrı olmayabilir.

Kürtajdan sonra çok az miktarda kanama olabilir. Bu kanama 1 hafta kadar sürebilir. Daha uzun sürmesi durumunda doktorunuza haber veriniz.

Hamilelik sırasında bulantı kusma yaşıyorsanız, kürtaj sonrası bu belirtiler hızlıca kaybolur.

Kürtajdan sonra anestezinin etkisi tamamen geçene kadar hastayı taburcu etmeyiz. Hastanın normal fonksiyonlarına döndüğüne emin olduğumuzda hastayı evine yollarız.

Kürtajdan sonra yemek yenebilir, su içilebilir.

Sizlere verilen reçetedeki ilaçları düzenli kullanınız. Reçetede antibiyotik ve ağı kesici yer almaktadır.

Kürtajdan sonra aynı gün araç kullanmak tehlikelidir. Aldığınız anestezi sebebi ile reflekslerde yavaşlama olabilir, kaza yapabilirsiniz.

Kan grubunuzu bilmiyorsanız kürtaj öncesinde merkezimizde kan grubu testi yapılmaktadır.

Kan uyuşmazlığı varsa yani anne kan grubu negatif baba kan grubu pozitif ise kürtaj işlemi sonrasında kan uyuşmazlığı ilacı enjeksiyon şeklinde hastaya yapılmaktadır. Bunu yapma amacımız bir sonraki gebelikleri korumaktır.

Kürtajdan 1 hafta sonra kontrole gelmeniz gerekir. Rahim içerisinde kan birikimi olup olmadığı gibi olağan dışı durumlar değerlendirilir.

Kürtajdan sonra gün geçtiğinde normal adet görülmeye başlar.


K&#;rtaj işlemine bağlı oluşan &#;zel durumlar

Aşağıda anlatılan özel durumlar yasal tahliye sınırları içinde uygulanan kürtaj işlemlerinde ve özellikle ilk 8 haftadaki uygulamalarda (hematometra ve gebeliğin devam etmesi hariç) çok ender görülür. Jinekolog Opr. Dr. Kağan Kocatepe, kürtaj işlemine bağlı oluşan özel durumlar hakkında bilgi veriyor

Kürtaj sonrası aşırı kanama:

Özellikle kürtaj işlemi sonrası 2. günden güne kadar adet miktarını geçmeyen kanamalarda endişeye gerek yoktur. Ancak iki haftayı aşan kanamalarda ya da ilk iki haftadaki aşırı kanamalarda doktorunuza müracaat etmelisiniz. Bu durumda parça kalması ya da enfeksiyon söz konusu olabilir.

Kürtaj sonrası enfeksiyon: Steril şartlarda usulüne uygun ve yasal tahliye sınırları içerisinde yapılan kürtaj işleminde genellikle enfeksiyon gelişmez. Ancak genital sistemlerinde patojen bakterileri yüksek oranda barındıran kadınlarda özellikle 5. günden sonra ciddi enfeksiyonlar oluşabilir. Bu durum kendini ağrı ve kanama şeklinde belli eder. Bu durumda hekime başvurduğunuza uygun antibiotik tedavisine geçilir.

Kürtaj sonrası "parça kalması": Usulüne uygun ve yasal tahliye sınırları içerisinde yapılan kürtaj uygulamalarında yaklaşık olarak %5 hastada ortaya çıkar. Bu durum kendini ilk iki haftada aşırı kanama, ya da ikinci haftadan sonra devam eden kanama şeklinde belli eder. Bazı durumlarda özellikle de büyük gebelik haftalarında uygulanan kürtaj işleminde vajinadan kanamayla birlikte parça düştüğü gözlenebilir. Bu durumda hemen doktorunuza başvurun. Parça kaldığından emin olunan durumlarda genellikle bu parçaları temizlemek için kısa süren ikinci bir kürtaj işlemi uygulanır. Parça kaldığı kesin değilse bu durumda rahim kasılmasını artırıcı ilaçlar ve antibiyotiklerle durum düzeltilir.

Hematometra (rahim içinde kan birikmesi): Özellikle 6. haftadan önce yapılan kürtaj uygulamalarında görülür. Ufak gebelik haftalarında rahim ağzı bujilerle genişletilmediğinden işlem sonrası devam eden kanama rahim içinde birikir ve saatlik bir süre sonunda rahimin aşırı büyümesine ve kramp tarzı ağrıların oluşmasına neden olur. Yapılan muayene sonrasında rahimin büyük olduğu saptanır ve rahim ağzından içeri bir kanül ittirilerek rahim boşaltılır.

Kürtaj sonrası gebeliğin devam etmesi:

Genellikle 6. ve özellikle de 5. gebelik haftasından önceki kürtaj uygulamalarında yaklaşık %5 kadında rastlanır. Kürtaj başarısız olmuştur ve gebelik aynı kürtaj öncesi olduğu gibi devam etmektedir. Bu durum gebelik kesesinin henüz çok ufak olduğu durumlarda kanülün keseye ulaşamaması sonucu meydana gelir. Belli bir süre sonunda (genellikle 1 hafta sonra) tekrar kürtaj gerekir. Bu durumu engellemek için doktorların bir kısmı tahliye için en az 5 gebelik haftasının dolmasını beklerler.

Kürtaj esnasında rahimin delinmesi: Genellikle 8. gebelik haftasından sonra ve özellikle de yasal sınırı aşmış kürtajda görülür. Tahliyenin herhangi bir aşamasında ve özellikle de rahim içine metal aletler (küretler) sokulması esnasında ortaya çıkan bir durumdur. Erken fark edilirse genellikle bir problem yaratmaz. Ancak delinme sonrasında metal alet ya da vakum işlemi rahim dışındaki diğer organları (barsaklar) zedelerse bu durumda genellikle ameliyat gerekir. Şüpheli durumlarda laparoskopik inceleme ile delinme ve organ hasarı direkt gözlenebilir.

Kürtaj sonrası rahimde yapışıklık oluşması: Genellikle büyük gebelik haftasında yapılan kürtaj işleminde metal küretlerle rahim iç tabakasının aşırı kazınma nedeniyle hasar görmesine bağlı olarak ortaya çıkar. Düşük ya da doğum sonrası görülen şiddetli enfeksiyonlar da yapışıklığa neden olabilir. Asherman sendromu adı verilen bu durumda rahim iç tabakasındaki yapışıklık ağırılık derecesine göre kürtaj sonrası normalden az adet görülmesine ya da âdetin tamamen kesilmesine neden olur. Kürtaj sonrası adet görememe durumlarında ilk önce ilaç tedavisi denenir. Cevap alınmazsa histerosalpingografi (rahim ve tüplerin radyolojik incelemesi) incelemesiyle yapışıklığın boyutları belirlenir. Daha sonra ya spiral takılarak ya da en iyisi histeroskopi yöntemiyle bu yapışıklıklar giderilmeye çalışılır. Ancak önceden belirtildiği gibi yasal sınırlar içinde gerçekleşen kürtajlarda Asherman sendromu oldukça ender görülür.

False

Kürtaj Sonrası Vücuttaki Değişiklikler Nelerdir?

Kürtaj zaman zaman gereklilik olarak görülse de kimi durumda kişilerin isteği çerçevesinde yaptırılan gebelik sonlandırma işlemidir. Birçok ülkede yasal olarak güvence altına alınsa da halen daha tartışmalı bir konu olarak gündemdeki yerini de korumaktadır.

Bugün kürtaj yaptırılırken birçok yöntem kullanılmaktadır. Vakumlu aspirasyon, laparotomi, karman kanüllü aspirasyon bunlardan birisidir. Her yöntemin kendisine göre çeşitli gebelik sonlandırma ve kişinin sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilme yolları bulunmaktadır. Kişiler kürtaj sonrasında vücutlarında yaşanan değişikliğe de dikkat etmektedirler ve doktorlarına bu konuda birçok soru yöneltmektedirler.

Kürtaj Sonrası Vücuttaki Değişiklikler Nelerdir?

Kürtaj sonrasında kadınlarda vajinal kanama sıklıkla görülür. Ancak herkeste aynı şiddette olmaz. Kimi kadınlarda lekelenme şeklinde kimisinde ise şiddetli bir kanama şeklinde gerçekleşir. Kanama durumu birkaç gün ya da haftalarca sürebilir. Buna ek olarak kürtajdan sonra kramp ve karın ağrısı da olabilir. Bu semptomlar normaldir ve genellikle ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir.

Kürtaj Sonrası Vücut Ne Zaman Toparlanır?

Kürtaj sonrası vücudun toparlanması birkaç gün ile birkaç haftayı bulabilir. Bu tamamen kadının vücut yapısı ve metabolizması ile alakalıdır. İşlemden hemen sonra kadınlar kramp, kanama ve karın ağrısı yaşayabilir. Bu semptomlar genel olarak birkaç gün içinde azalır.  Ancak kadınların bu süre zarfında mutlaka dinlenmeleri ve kendilerini aşırı yoracak faaliyetlerden uzak durmaları oldukça önemlidir.

Bazı durumlarda, kadınlar kürtajdan sonra enfeksiyon veya ağır kanama gibi komplikasyonlar yaşayabilir. Kadınların semptomlarını izlemeleri ve herhangi bir komplikasyon belirtisi yaşarlarsa tıbbi yardım almaları önerilmektedir.

Kürtaj Sonrası Hormonlar Ne Zaman Düzelir?

Kürtaja kadar geçen sürede kadınların hormonları hamileliğe göre şekillenir. Ancak elbette hamileliğin sonlandırılması ve birdenbire kişinin gebe olmaması durumunda bu hormon fazlalığı kadını olumsuz yönde etkilemeye başlar. Hormonal değişiklikler kadının fiziksel ve duygusal sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Hamilelik sırasında özellikle östrojen ve progesteron hormonları had safhada yükselir.

Dolayısıyla genel olarak, kürtajdan sonra hormon düzeylerinin normale dönmesi birkaç hafta alabilir. Bu süre zarfında kadınlar, yorgunluk, ruh hali değişiklikleri ve iştah ve uyku düzeninde değişiklikler gibi bir dizi semptom yaşayabilir. Bu dönem içerisinde kişi yediğine ve içtiğine, yaşam tarzına mutlaka dikkat etmelidir.

Kürtaj Sonrası Kaç Gün Dinlenmeli?

Kürtaj sonrasında yaşamınıza eskisi gibi dönmeniz biraz zaman alabilir. Bedende ciddi değişim başlatan hamileliğin birdenbire sona erdirilmesi kişinin bedenine yük getirebilir. İyileşme süreci, işlemin türüne ve kadının genel sağlığına bağlı olarak değişebilse de genellikle kadınların kürtajdan sonra en az birkaç gün dinlenmesi önerilir.

İşlem sonrasında kadınların çeşitli ağrı hissetmeleri de bu birkaç günlük dönem içerisinde gerçekleşir. Dolayısıyla kişinin doktorların uyarılarını da dikkate alarak en azından ilk hafta bedenine çok yüklenmeden yaşamını sürdürmesi gerekmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası