ruhsal bunalımdan kurtulmanın yolları / Depresyondan Kurtulmak İçin 10 Altın Öneri

Ruhsal Bunalımdan Kurtulmanın Yolları

ruhsal bunalımdan kurtulmanın yolları

Depresyona karşı 10 etkili reçete

Günümüzde milyonlarca insanı etkisi altına alan ve artık bir yaşam biçimi haline gelen depresyon, başka pek çok sağlık sorununa daha davetiye çıkarıyor. Bu nedenle sorunun kesinlikle göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Gizem Hanzade Erkuş, depresyonla mücadelede etkili olabilecek 10 reçete sıraladı. Erkuş, eğer bunun gibi yöntemlerle depresyon alt edilemiyorsa, vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım alınması gerektiğinin de altını çizdi. 

Yayınlanma: - 08 Aralık Güncellenme:

Depresyona karşı 10 etkili reçete

Depresyon özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanları etkiliyor. Şehir hayatındaki kalabalık, gürültü kirliliği, hava kirliliği, iş stresi, trafik… Böyle bir ortamda yaşamaya çalışırken ortaya çıkan gelecek kaygıları ve hayatın getirdiği diğer sıkıntılar nedeniyle pek çok insan depresyon yaşadığının farkına bile varmıyor.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Gizem Hanzade Erkuş, kendinize şu soruları sormanızı istiyor: Uyku bozukluğunuz mu var, iştahınız mı değişti, halsiz mi hissediyorsunuz, suçluluk ve umutsuzluk gel-gitleri mi yaşıyorsunuz? Belki de depresyondasınız.

HORMONLARDAN ÇEVRESEL KOŞULLARA…

Depresyonu tetikleyen faktörler neler?

Depresyonu tetikleyen faktörler neler?

İşte Erkuş’dan depresyonu tetikleyen sebepler ve alınabilecek önlemler:

Depresyonun tek bir nedeni yoktur, genetik faktörler, hormonlar, çevresel koşullar, stresli yaşam olayları tetikleyici rol oynar. Genel olarak kabul gören görüş beyinde kimyasal iletiminde rol alan maddelerle ilgili bir dengesizliğin olmasıdır. Bu kişilerde olumlu düşünmeye çalış demek, diş ağrısı yaşayan kişiye dişine odaklanmamaya çalış, dikkatini başka bir şeye ver ağrın geçsin demeye benzer.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Depresyon belirtileri arasında son 2 hafta içerisinde; mutsuzluk, uyku bozukluğu, iştah değişiklikleri, enerji düşüklüğü, hareket, konuşma ve düşünmede yavaşlama, suçluluk duygusu, umutsuzluk, keyif veren aktivitelere karşı ilgi kaybı, konsantrasyon bozukluğu, intihar düşüncesi veya girişimi gibi belirtilerden en az 5 tanesi görülüyor.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Depresyon tedavisinde güvenilirliği kanıtlanmış birçok yöntem var. Önemli olan sizin için en uygun olan tedavi seçeneğini bulmaktır. Bilişsel davranışçı psikoterapi; problem çözme becerileri geliştirme ve negatif düşünceleri değiştirmeye odaklanır. Terapide danışan da aktif rol oynar ve çaba gösterir. Etkisi ilaçlar kadar çabuk başlamaz ancak başarılı bir terapi depresyonun tedavisini sağlar ve tekrarlama olasılığını azaltır. Kişide depresyonu tetikleyen belli durumlar veya tekrarlayan olumsuz düşünce örüntüleri üzerinde çalışılır. Genellikle antidepresan ilaç tedavisi ile 2 haftada kişi kendisini iyi hissetmeye başlar ve haftada depresyonda anlamlı bir düzelme beklenir. Tedavinin etkili olabilmesi için en az 1 yıl ilaca devam etmek gerekir. Ağır depresyon tedavisinde ilaç tedavisi gereklidir. Psikoterapi ve farmakoterapi ayrı ayrı veya birlikte uygulanabilir. Ancak her depresif ruh durumu da ilaç tedavisi gerektirecek ağır veya orta depresyon tanısı almaz. Bazı kişilerde depresyon kriterlerinin az bir kısmını karşılayan ve hafif şiddette olup, uzun süre devam eden distimik bozukluk denilen durum söz konusudur.

DEPRESYONLA MÜCADELEDE 10 ETKİLİ REÇETE

Psikiyatri Uzmanı Dr. Gizem Hanzade Erkuş'tan 10 mutluluk reçetesi

Psikiyatri Uzmanı Dr. Gizem Hanzade Erkuş’tan 10 mutluluk reçetesi…

Bugünü yaşayın
Yaşanılmış ve telafisi olmayan olayları ısrarla düşünmeye devam etmek ve gelecekle ilgili olumsuz kehanetlerde bulunmaktan vazgeçin. “Yeteneksizim, başarılı olamayacağım” gibi düşünceleri bir kenara bırakın.

Dengeli beslenin
Kilo vermek için yapılan tek besin grubu odaklı diyetler, hızlı kilo kaybı ve düşük kolesterol depresyona neden oluyor. B vitamini, Folik asit, D vitamini, omega 3 yağ asitleri (balık, ceviz, keten tohumu vb.), iyot, demir, selenyum, çinko elementlerinin eksikliğinin depresyona neden olduğu ispatlandı. Glisemik indeksi düşük karbonhidratlar (bazı meyveler ve sebzeler, makarna vb.), yeterli protein alımı (kuru baklagiller, et, süt vb.) ile mutlu olmak için ihtiyaç duyduğumuz serotonin denilen maddenin vücutta belli seviyede olması sağlanıyor.

Olumsuz düşünce şemalarınızın farkında olun
Olumsuz düşüncelere kapıldığınızda bunun farkında olun ve düşüncenin ne kadar gerçekliği yansıttığını tekrar gözden geçirin. “Her şey dört dörtlük olmalı, hata yapmamalıyım, eğer mükemmel olmuyorsa hiç yapmayayım daha iyi” gibi düşünceler gerçekliği yansıtmaz.

Spor yapın
Koşmasanız da yürüyebilirsiniz. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda haftada en az saat yapılan fiziksel egzersizin depresyon oluşumuna karşı koruyucu olduğu kanıtlanmıştır. Fiziksel egzersiz bu olumlu etkilerin özgüven artışı yapması yanında duygularımızı düzenleyen endorfin denilen biyokimyasalların ve bazı proteinlerin üretimini etkileyerek yapar.

Kendinize “Ya bu başkasının başına gelmiş olsaydı” diye sorun
Sizin başınıza gelen durum bir başkasının başına gelseydi, onunla da ilgili aynı olumsuz yorumları yapar mıydınız? Bazen kendinize mantıklı bir şekilde dışarıdan bakmak daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.

Kendinizi ve başkalarını yargılamayı bırakın
Eğer birilerini yargılamaya başladığınızı fark ederseniz, kendinizi durdurun. Hayatın her alanında daha pozitif olmaya çalışın.

“Kendinizi ve başkalarını yargılamayı bırakın”

Olumsuz düşüncelerinize muhalefet eden olumlu bir ses oluşturun
Aynı şeyleri tekrar tekrar düşünmek yerine kendinizle daha mantıklı içsel konuşmalar yapabilirsiniz. Neden böyle hissediyorum? Bunu değiştirmek için ne yapabilirim? Gibi..

Meditasyon yapın
Günde 15 dk kas gevşemesi ve nefes egzersizi yapın. Meditasyon depresyonun tedavisini sağlamaz ama belirtilerini hafifleterek kişinin rahatlamasını sağlar. Konsantrasyon ve dikkati arttırır.

Bırakın gitsin
Bazen en iyisi sizi sıkıntıya sokan durumdan uzaklaşmaktır. Canınızı sıkan konuyu gereğinden fazla hayatınızın merkezine koymayın. Sizi üzen ve rahatsız eden arkadaşlarla aranıza mesafe koyabilir, gerektiğinde hayır diyebilirsiniz.

Hayatınızın yönetimini elinize alın
Eğer yaşamınızı olumsuz duygularınızın yönlendirmesine izin veriyorsanız yeterince kontrol sahibi değilsiniz demektir. Daha olumlu bir yaklaşım geliştirmek için aktif çaba gösterin.

Sonbahar depresyonunu yenmek için 7 adımİlginizi ÇekebilirSonbahar depresyonunu yenmek için 7 adım

BalıkD vitaminidepresyonDiş ağrısıEgzersizgenetikGüneşintiharkilo vermekSağlıksözsüttrafik

Depresyona iyi gelen ayet ve dualar! Müslüman depresyona girer mi? Sıkıntı duaları

Depresyona iyi gelen ayet ve dualar! Müslüman depresyona girer mi? Sıkıntı duaları

Kendi iç alemimizde göğsümüzün daralıp sıkıntıya düştüğümüz o anlarda kalplerimize ilaç gibi gelecek ayetlerle kendinizi telkin edebilirsiniz. Peki Müslüman depresyona girer mi? Ruhsal bunalım ve sıkıntılardan kurtulmak için okunacak dualar

İmtihan olarak geldiğimiz şu dünyada Allah (c.c)'un başta en sevdiği kulu olan ve 'Habibim' olarak hitap ettiği Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), daha sonrasında ise diğer Peygamberlerin çektiği çilelerden sonra elbette insanoğlunun hayatlarında bazı sıkıntılarla karşılaşması doğaldır. Peygamberlerden sonra varisleri olan Hak dostlarının sevinçten çok hüzünle geçirdiği ömürlerinde salih kulların derecelerine göre başından geçtiği imtihanlara şahit oluruz. Sürekli düz bir çizgi halinde gitmeyen hayatımızda inişlerde çıkışlarda çok olacaktır. Bu esnada asıl önemli olan şey kişinin iman kuvveti ve hassasiyeti ile bu iniş çıkışlara karşı nasıl bir hal sergilediğidir. Mümin bir kimsenin hayatında yaşadığı en büyük çıkış noktalarında kavuştuğu nimete karşı şükrünü eda edip etmediği ve bu nimet karşısında şükredenlerden mi yoksa nankörlük edip şımaranlardan mı olduğu önemlidir. Üzüntülü ve sıkıntılı zamanlarında ise isyan mı ettiği yoksa çareyi Allah (c.c)'a yalvararak kendini dua halinde mi bulduğu önemlidir. İşte şu fani hayatımızda özellikle de ruhsal bunalıma girdiğimiz sıkıntılı zamanlarda depresyondan çıkmak için Allah'ın huzur ve güven veren ayetlerine sıkı sıkı sarılmalıyız. İşte kalplere huzur veren ayetler..

TIKLA OKU: PEYGAMBERİMİZ (SAV)'İN SIKINTI DUALARI

DEPRESYONA İYİ GELEN AYETLER!

SIKINTILARA İLAÇ GİBİ GELEN AYETLER VE DUALAR

Depresyon için okunacak dualar

Depresyon için okunacak dualar

DUHA SURESİ 3. AYET

Rabbin seni bırakmadı ve sana darılmadı.

ENAM SURESİ AYET

“Eğer Allah seni bir zarara uğratırsa, onu kendisinden başka giderecek yoktur. Ve eğer sana bir hayır verirse, (bunu da geri alacak yoktur). Şüphesiz O her şeye kadirdir.”

TEVBE SURESİ AYET

“(Ey Muhammed!) Yüz çevirirlerse de ki: Allah bana yeter. O’ndan başka ilâh yoktur. Ben sadece O’na güvenip dayanırım. O yüce Arş’ın sahibidir.”

İNŞİRAH SURESİ TAMAMI

“(Ey Muhammed!) Senin göğsünü açıp genişletmedik mi? Belini büken yükünü üzerinden kaldırmadık mı? Senin şânını ve ününü yüceltmedik mi?  Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır.  Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır.  Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul. Ancak Rabbine yönel ve yalvar.”

Depresyona iyi gelen ayetler! Sıkıntı duaları

Depresyona iyi gelen ayetler! Sıkıntı duaları

BAKARA SURESİ AYET 

''Ey iman edenler, sabırla ve namazla yardım dileyin. Gerçekten Allah, sabredenlerle beraberdir.''

AL-İ İMRAN SURESİ, AYET

''Size bir iyilik dokununca tasalanırlar, size bir kötülük isabet ettiğindeyse buna sevinirler. Eğer siz sabreder ve sakınırsanız, onların 'hileli düzenleri' size hiçbir zarar veremez. Şüphesiz, Allah, yapmakta olduklarını kuşatandır.''

TIKLA OKU: KALPLERE ŞİFA VEREN RAHATLATICI İNŞİRAH SURESİ FAZİLETİ

DEPRESYONU BİTİREN DUA! DEPRESYON VE SIKINTILARA İYİ GELEN TARIK SURESİ ARAPÇA OKUNUŞU VE ANLAMI

Depresyon için Tarık suresi arapça okunuşu

Depresyon için Tarık suresi arapça okunuşu

TARIK SURESİ TÜRKÇE OKUNUŞU:

Ve-ssemâ-i ve-ttârik. Vemâ edrâke mâ-ttârik. Ennecmu-śśâkib. İn kullu nefsin lemmâ 'aleyhâ hâfiz. Felyenzuri-l-insânu mimme hulik. Hulika min mâ-in dâfik. Yahrucu min beyni-ssulbi ve-tterâ-ib. İnnehu 'alâ rac'ihi lekâdir. Yevme tublâ-sserâ-ir. Femâ lehu min. kuvvetin velâ nâsir. Ve-ssemâ-izâti-rrac. Vel-ardi żâti-ssad.

İnnehu lekavlun fasl. Vemâ huve bil-hezl. İnnehum yekîdûne keydâ. Ve ekîdu keydâ. Femehhili-lkâfirîne emhilhum ruveydâ

Depresyondan kurtulmak için okunan dua

Depresyondan kurtulmak için okunan dua

TARIK SURESİ ANLAMI:

1- Andolsun gökyüzüne ve gece çakıp görünene!
2- O, gece çakıp görünen nedir bilir misin?
3- Karanlığı delen yıldızdır.
4- Hiç kimse yoktur ki, başında bir gözetleyeni bulunmasın.
5- İnsan neden yaratıldığına bir baksın.
6- O, atılan bir sudan yaratıldı.
7- O su, bel ve göğüs kafesi arasından çıkar.
8- Şüphesiz Allah onu (öldükten sonra) tekrar yaratmaya elbette kadirdir;
9, Bütün sırların ortaya dökülüp de insanın ne bir gücü ne de yardımcısının bulunacağı gün.
11,12, Andolsun içindekilerin gidip geldiği semaya ve bitkiyle yarılan yere ki Kur'an (hak ile bâtılı) ayıran bir sözdür.
O asla bir şaka değildir
Onlar bir tuzak kuruyorlar;
Ben de bir karşı plan hazırlıyorum.
Sen o inkârcılara süre ver, onlara biraz zaman tanı.

Şık ve kolay örgü patik yapılışı! Örgü bebek patiği nasıl örülür? örgü patik modelleri

İLİŞKİLİ HABER

Şık ve kolay örgü patik yapılışı! Örgü bebek patiği nasıl örülür? örgü patik modelleri

Depresyondan Kurtulmanın 15 Kolay Yolu

Hayattan artık keyif almama, mutsuzluk, durduk yere kötü hissetme, ağlama nöbetleri ve enerji düşüklüğü depresyon gibi durumların habercisi olabilir. İnsanların hayat kalitelerini düşüren ve yaşamdan beklentilerini görmezden gelen bu hastalıktan kurtulmak ise gündelik hayatta sarf edilen çabalar ile mümkün hale gelmektedir.

Depresyon, devamlı mutsuz olma durumu ve ilgili eksikliğine sebep olan bir duygudurum bozukluğudur. Bunun ile birlikte majör depresif bozukluk ya da klinik depresyon olarak da adlandırılır. His, düşünce, davranış biçimlerini etkiler ve türlü duygusal ve fiziksel problemlere neden olur. Gündelik işleri uygularken problem yaşayabilir ve bazı zamanlarda hayatın yaşamak için anlamsız olduğunu bile düşünebilirsiniz. Depresyon bir acizlik değildir ve bu durumdan kolay bir biçimde “kurtulmak zordur”. Depresyon orta ve uzun zamanlı bir tedavi süreci içermektedir.

Depresyonu Tetikleyen Nedenler Nelerdir?

Depresyon günlük hayatta yaşanılan olumsuzluklar, genetik faktörler, ruhsal etkenler gibi birçok durumun yaşanması sonucu meydana gelebilir. Bu hastalığı tetikleyen bazı nedenler vardır. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Biyolojik nedenler: Aileden herhangi birinde depresyon gibi bir duygudurum problemi mevcut ise böyle hastalıklara yakalanma oranı normalin üzerindendir. Şizofreni ya da alkolizm gibi farklı zihni etkileyen rahatsızlıklar bile depresyona yakalanma oranını yükseltir.
Psikolojik faktörler: Aile üyelerinden birinin ölümü, eşler arası ayrılık, ya da iş kaybı gibi kötü etkenler depresyonun yaşanmasına zemin hazırlar. Stres ve travma gibi durumların devamlı tekrar etmesi depresyon yaşama riskini daha da artırır.
Davranışsal faktörler: Alkol, madde kullanımının yükselmesi depresyonu tetikler.
Sosyal etkenler: Aile ve arkadaşlar arasında gelişen kuvvetli bağların kopması sonucu oluşan sosyal destek yoksunluğu depresyona neden olabilmektedir.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyen duygudurum bozukluğudur. Kişi depresyonda iken sağlıklı düşünemez, Duygusal ve fiziksel olarak da olumsuz yönde etkilenir. Depresyonun bazı belirtileri vardır. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Mutlu olamama, ağlama nöbetleri, boşlukta olma ya da umutsuzluk hissi
  • Ufak konularda bile hemen öfkelenme
  • Cinsel isteksizlik, günlük aktivitelere karşı ilgisizlik 
  • Uykusuzluk ya da aşırı uyuma 
  • Enerji düşüklüğü
  • İştahın kapanması veya sürekli yemek yeme isteği 
  • Anksiyete, kaygı ve korku 
  • Düşünürken aşırı yavaş hareket etme, konuşma bozuklukları
  • Değersizlik duygusu
  • Sürekli geçmişi düşünme 
  • Konsantrasyon bozukluğu, doğru kararlar verememe 
  • Sürekli intihar etmeyi düşünme ve girişimleri
  • Sırt bölgesinde ağrı, baş ağrısı gibi nedeni belirsiz fiziki problemler

Depresyondan Kurtulmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Tedavi edilmesi mümkün olan zihinsel bir hastalıktır. Hasta olan birçok kişi toplumun kendisine yönelik belirlediği önyargılar nedeni ile bu tedaviyi reddetmektedir. Oysa depresyon da diğer hastalıklar gibi tıbbi bir hastalıktır. Depresyon tedavisi önem derecesine göre belirlenir. Hafif ve yeni meydana gelmiş hastalıklarda uzman kontrolünde tedavi planlanırken, orta dereceli ve ağır depresyon vakalarında ise farklı tedbirler alınmaktadır. Ayrıca tedavinin başarılı olması için zaman tanımak da oldukça önemlidir. İlaç tedavisi ve psikoterapötik yapılan tedavinin olumlu yansımalarını göstermesi genellikle vakit alır. Gözle görülen bir iyileşme kendini genellikle birkaç hafta sonra belli eder. Ayrıca, tedavinin başarılı olması ve tekrar etmemesi için kendi kendinize alacağız tedbirler şu şekildedir;

  1. İlk olarak hastalığınızı kabul edip, harekete geçin.
  2. Arkadaş ve ailenizle etkili bir biçimde iletişim sağlayın.
  3. Uyku saatlerinizi düzene sokun. Erken uyuyup erken uyanmaya özen gösterin.
  4. Umutsuz olup, içinize kapanmayın.
  5. Uzman doktorunuz ya da psikoterapistiniz ile şeffaf bir şekilde konuşun.
  6. Gereken süre bitene kadar tedavinizi bırakmayın.
  7. Duygularınızı net bir şekilde ifade edin.
  8. Uzman psikoterapistinizin önerilerine kulak verin, uygulayın.
  9. Ufak, erişmesi mümkün hedefler tercih edin.
  10. Uykudan uyandıktan sonra yataktan hızlı kalkmaya çalışın.
  11. Bedeninizi sürekli aktif tutun.
  12. Haftalık olarak plan belirleyin.
  13. Sosyal yardım projelerinde aktif rol almaya çalışın.
  14. Alkol ve uyuşturucu kullanmayın.
  15. Sabır gösterin.

Depresyondan En hızlı Nasıl Çıkılır?

Aileniz ve arkadaşlarınız ile zaman geçirin. Sosyal medyadan bir süre uzak durun. Bol bol yürüyüş yapın. Düzenli uyuyun. Sosyal yardım projelerine katılın.

Depresyonda Olan Kişi Ne Yapmalı?

Depresyonda olan kişi ilk olarak bu hastalığı kabul edip tedavi olmalıdır. Ardından kendini rahatsız eden hangi olumsuz duygular davranışlar varsa o davranış ve duyguların üzerine çalışmalar yapmalıdır. Ayrıca tedavi süresi boyunca sabırlı olmalıdır.

Psikolojik Bunalıma Ne İyi Gelir?

Düzenli ve sağlıklı besinler tükenmek, depresyona iyi gelir. Temiz havada yürüyüş yapmak düzenli uyuyup uyanmak da depresyona iyi gelmektedir.

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim

Yayınlama Tarihi: 04 Ekim

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Depresyondan Kurtulmanın 13 Yolu

Depresyondan Kurtulmanın 13 Yolu

BOŞANMAK SİZİ DEPRESYONA SÜRÜKLEMESİN

Birçok sebebin bir araya gelmesi ile ortaya çıkan depresyon belirtileri birden bire ortaya çıkabildiği gibi yavaş yavaş da gelişebiliyor. Depresyonu tetikleyen sebepleri şöyle sıralayabiliriz;

Biyolojik etkenler: Ailenizden birinde depresyon gibi bir duygudurum bozukluğu varsa sizin bu tür rahatsızlıklara yakalanma riskiniz normalde olduğundan daha fazladır. Şizofreni veya alkolizm gibi diğer zihinsel hastalıklar bile depresyona yakalanma riskini artırıyor.

Psikolojik etmenler: Aileden birinin vefat etmesi, boşanma veya işini kaybetme gibi olumsuz nedenler depresyonu tetikleyebiliyor. Stres ve travma halinin sürekli tekrarlaması depresyona girme ihtimalini daha da yükseltiyor.

Davranışsal etkenler: Alkol tüketiminin veya madde kullanımının artması depresyona neden olabiliyor.

Sosyal faktörler: Akranlarla veya aileyle olan güçlü bağların kopmasından kaynaklanan sosyal destek eksikliği depresyona yol açabiliyor.

Depresyondan Kurtulmanın 13 Yolu

PROFESYONEL YARDIMDAN KAÇMAYIN

Tedavi edilebilir zihinsel bir rahatsızlık olan depresyonu, birçok hasta toplum tarafından kendisine zayıflık, kötü bir durum, utanç gibi çeşitli damgalar nedeniyle tedavi ettirmiyor. Oysa depresyon da diğer rahatsızlıklar gibi tıbbi bir rahatsızlıktır. Depresyon tedavisi ağırlık derecesine göre belirleniyor. Hafif ve yeni ortaya çıkmış olan rahatsızlıklarda doktor gözetiminde tedavi uygulanırken, orta dereceli ve ağır depresyonda başka önlemler almak gerekiyor. Ayrıca tedaviye zaman vermek de önemli. İlaçla ve psikoterapötik uygulanan tedavinin etkilerini göstermesi çoğunlukla zaman alıyor. Hissedilebilir bir iyileşme kendini çoğunlukla birkaç hafta sonra ortaya çıkarsa da tedavinin başarısı için psikoloğunuzla uzun süre birlikte çalışmanız gerekiyor.

DEPRESYONA KARŞI BU ÖNLEMLERİ ALIN

  • Arkadaş ve aile bireylerinizle aktif bir şekilde iletişim kurun
  • Umutsuzluğa kapılmayın
  • Uzman doktorunuz veya psikoterapistinizle açık şekilde konuşun
  • Gerekli olduğu süre boyunca tedavi olun
  • Uzman psikoterapistinizin tavsiyelerine uyun
  • Küçük ve erişilebilir hedefler belirleyin
  • Uyandıktan sonra mümkün olduğunca çabuk kalkın
  • Bedensel olarak aktif olun
  • Kişisel haftalık planınızı oluşturun
  • Üzerinizdeki yükü hafifletin
  • Yardımlaşma grubuna katılın
  • Alkolden ve uyuşturucudan uzak durun
  • Sabırlı olun
False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası