sakarlık nasıl geçer / Yetişkin Dikkat Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi | MentalUP

Sakarlık Nasıl Geçer

sakarlık nasıl geçer

Çocuğum Çok Sakar

Çocuklarda Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu Nedir?

Bu çocuk kime çekti? Neden bu kadar sakar? Daha ayakkabısını bile bağlayamıyor? Babası da böyleydi..

Bazı çocuklar bu şekilde tanımlanabilir. Baktığımızda zekası normal algısı normal okul başarısı iyi ama inatla ayakkabıyı bağlayamaz, makasla kesemez, kalemi bir garip tutar, el yazısı çirkindir; denge ve koordinasyon gerektiren sporlarda beceriksizdir, yürürken dünyayı devirir yalpalar.

Aslında çevremizde sık sık rastladığımız bu çocuklarımızda tam olarak bir hastalık olarak tanımlanmasa da gelişimsel koordinasyon bozukluğu olabilir. GKB, günlük hayattaki etkinlikleri ve akademik başarıyı olumsuz etkileyebilen koordinasyon bozukluklarını içeren bir nörolojik gelişme bozukluğudur. Bu çocukların hareketleri “beceriksiz” ve “sakar” olarak tanımlanır. Gelişimsel koordinasyon bozukluğu sebebini bilmediğimiz bir nedenden dolayı koordine hareketleri yapmada zorlanan kişilerde görülmektedir. Böyle çocuklara geriye dönük olarak baktığımızda, gelişimsel aşamaları hep sınırda yakalamışlar, belki hiç sürünmeden yürümeye başlamış olabilirler.

GKB’nin okul çağı çocuklarda görülme sıklığı % 5 civarındadır. Bu oldukça yüksek bir rakamdır ve bu kadar sık görülmesine rağmen maalesef sağlık profesyonelleri tarafından çok az bilinmektedir. Mesela Kanada’da yılında doktor arasında yapılan bir ankette hekimlerin %91’inin bu bozukluğu hiç duymadıkları gösterilmiştir. 

Gelişimsel Koordi̇nasyon Bozukluğunun Nedeni̇ Nedi̇r?

Geli̇şi̇msel koordi̇nasyon bozukluğunun kesin ve tek bi̇r nedeni̇ saptanamamıştır. Yapılan çalışmalarda bazı risk faktörleri tespit edilmiştir:

  • İleri anne yaşı (>35 yaş) Gebelikte alkol kullanımı 
  • Gebeliğin haftasından önce düşük tehdidi yaşanması
  • Erken doğum (37 haftadan küçük doğum)
  • Doğum ağırlığının gebelik yaşına göre düşük olması
  • Patolojik yenidoğan sarılığı,
  • Doğum sonrası kortizona maruz kalma; 

gibi durumlarda GKB'nin daha sık ortaya çıkmakta olduğu görülmüştür. Ayrıca solaklık bu çocuklarda daha fazla görülmektedir.

Bu çocuklarda gelişimsel rahatsızlığa sebep olabilecek herhangi bir neden gösterilememekte, nörolojik muayeneleri, rutin beyin görüntülemeleri normal olmaktadır, ancak gelişmiş fonksiyonel beyin emarı çalışmalarında beyincikte işlev bozukluğu ve beyincik ile beynin prefrontal lobları arasında bağlantılarda aktivite düşüklüğü bulunmuştur. 

Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğunun Belirti ve Bulguları

Her hastalıkta olduğu gi̇bi̇ geli̇şi̇msel koordi̇nasyon bozukluğunun da şiddet dereceleri vardır. Spesifik bir hareketi çok hafif becerememe/yapamama olabildiği gibi genel tüm motor hareketlerde gerilik de görülebilir. Belirtiler yaşa ve durumun şiddetine göre değişkenlik gösterir. Mesela çok küçükken yürümeleri gecikir; yürüyüşleri gariptir. Anaokulu çağında giyinme soyunma, düğme ilikleme, fermuar takma-çekme becerileri zayıftır. Yemek yerken çatal-bıçak kullanma, bardakla su içmede beceriksizlik gösterirler; okul faaliyetlerinde makas kullanamadıkları dikkat çeker, boyama yapmaları, resim çizmeleri kötüdür. İp atlayamazlar, bisiklete binemezler. İlkokulda ve ortaokulda bu sorunlar çeşitlenerek devam eder. Bu süreçte grup sporları, grup oyunlarında beceriksizlikleri nedeni ile dışlanmaya başlayıp motivasyonlarını kaybederler. Bu durum, zekaları normal olduğu halde yaşadıkları tekrarlayan başarısızlıklar sonucu yükseköğretime ve iyi mesleklere ulaşmalarını engeller. Spor faaliyetlerinden kaçındıkları için daha sağlıksız ve ileride de obez ve hipertansif olma riski taşırlar. 

Bütün Bunlardan Dolayı Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğunun Erken Tanısı ve Tedavisi Önemlidir.

Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğunun Birlikte Bulunduğu Diğer Durumlar, Başka Hastalıklar

GKB başka bazı duygusal, sosyal ve öğrenme sorunları ile birlikte görülebilmektedir. Mesela yılında yapılmış bir çalışmada yaş arasında GKB teşhisi konmuş 96 çocuğun hepsinde ek bir psikiyatrik sorun daha olduğu gösterilmiştir. En sık görülenler : “dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu”, “özel öğrenme güçlükleri”, “disleksi”, “diskalkuli”, “sosyal kaygı bozukluğu”, “otizm spektrum bozuklukları”, “anksiyete bozukluğu” ve depresyondur. 

Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğunun Teşhisi nasıl Konur?

Sağlam çocuk takibinde çocuk doktoru ve ailenin takip etmesi gereken kriterler şunlardır:

  • Çocuğunuz erken doğdu mu? (erken doğumda GKB riski fazladır)
  • Çocuğunuzun doğum ağırlığı ne kadardı? (zamanına göre zayıf doğanlarda GKB riski daha fazladır)
  • Çocuğunuz ne zaman kendi kendine yürüdü? (15 aydan geç yürüme durumunda GKB riski fazladır)
  • Çocuğunuzu “sakar” olarak tanımlar mısınız?
  • Çocuğunuzun giyinme-soyunma, çatal-bıçak kullanma, diş fırçalama yönünden becerilerinde gerilik olduğunu düşünüyor musunuz?
  • Çocuğunuz 2 tekerlekli bisiklete binmeyi ne zaman öğrendi / öğrendi mi?
  • Çocuğunuz yazı yazma, makas kullanma gibi ince işlerde beceriksizlik gösteriyor mu?Çocuğunuz top fırlatma, yakalama; topa vurma, teker teker merdiven inme gibi kaba motor hareketlerde geri mi? Takım oyunlarında ve beden eğitimi dersinde beceriksizlik, başarısızlık yaşıyor mu?
  • Ailenizde başka GKB veya hiperaktivite bozukluğu vs olan var mı?

Bu sorular sonucu şüphe doğuyorsa kabul edilen en doğru test olan “revize edilmiş Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu Anketi (DCDQ-R: Revised Developmental Coordination Disorder Questionnaire) uzman psikolog tarafından yapılmalıdır.

Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğunun Tedavisi

Gelişimsel koordinasyon bozukluğu olan çocukların özellikle okul öncesi dönemde tanı alması ve tedavi edilmesi çok önemlidir. Gelişimi desteklemeyi hedefleyecek fizyoterapi ve duyusal bütünleme yöntemleriyle çocuğun okul döneminde arkadaşlarından geri kalması ve arkadaslari tarafından dışlanması önlenebilmektedir. En basitinden kalem tutma becerisindeki zorluklar nedeniyle yazısının kötü olması, yazı yazmaktan nefret etmesi ya da özgüven eksikliği engellenebilir. Koordinasyon becerilerindeki gerilemelerden dolayı oyunlarda istenmeyen çocuk olması ve dışlanması engellenebilir.

Aslında sağlığın bütün alanlarındaki en önemli sorun erken tanı ve tedaviye ulaşabilmektir. Bu nedenle şüphe ettiğiniz durumlarda beklemeden doktora başvurup erken dönemde tedavinin sağlanması uzun dönemli oluşabilecek sorunları ortadan kaldırır.

Tedavide bu alanda uzman hekimler, psikoterapistler, özel eğitim uzmanları ve fizyoterapistler vardır.

Gelişimsel koordinasyon bozukluğunun tedavisinde  ana kategori vardır:

  1. Motor sorunun kaynağı olan vücut fonksiyon bozukluklarının iyileştirilmesi: buna “Vücut fonksiyonu ve yapı odaklı yaklaşım” denir.
  2. Performans arttırıcı aktiviteler
  3. Günlük yaşamda bu aktivitelere katılımı arttırmak için tasarlanan yaklaşımlar 
  4. Görev odaklı yaklaşımlar
  5. Fizik tedavi

Kaynak

Sakarlığın sebebi nedir?

Haberin Devamı

Sakarlık, günlük yaşamda hepimizin zaman zaman yaşadığı bir durum. Eğer kendini yoğun bir şekilde tekrarlamıyorsa, buna önemsiz sakarlık deniyor. Örneğin, açılan ayakkabı bağcıklarına takılarak düşmek ya da yürürken bir direğe çarpmak, biyolojik veya kalıtsal durumlara bağlı olarak oluşan sakarlık türlerinden değil. Ancak sık tekrarlanan sakarlıkların sebebi genelde genetik faktörlere bağlı oluyor.

Araştırmalar, özellikle çocukluktaki sakarlıkların bir çeşit gelişme bozukluğundan kaynaklı olduğunu gösterdi. Böyle bir durumda; dengeli bir şekilde yürümeye başlama,kendi kendine giyinebilme ve yardım almadan yemek yiyebilme gibi becerilerin gelişmesinde belirgin bir gecikme yaşanıyor. Yetişkinlerin sakarlıklarıysa genellikle ilgi dağınıklığından kaynaklanmakta.

Haberin Devamı

Tabii bir de ciddiye alınması gereken sakarlıklar var. İstemsiz kas hareketleri sonucunda oluşanlar bunlardan biri. Yani birey, kesinlikle elinde olmayan sebeplerle sakarca davranmış oluyor. Bir diğeri de; istikrarsız ve dengesiz yürüyüş ki, bu da Huntington hastalığının başlangıcına işaret ediyor olabilir. Ancak derecesi ne kadar ağır olursa olsun, eğer genetik bir faktörle desteklenmiyorsa, her tür sakarlık için uygun terapi teknikleri mevcut.

 tarafından hazırlanmıştır.

YETİŞKİNLERDE DİKKAT EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Dikkat eksikliği: Dikkati bir iş üzerine toparlayamama, konsantre olamama veya dikkati sürdürememe durumudur.

Hiperaktivite: Aşırı hareketlilik, çabuk sıkılma ve düşünmeden karar alma gibi istenmeyen durumlara sebep olan rahatsızlıktır.

MentalUP Dikkat Egzersizleri, kullanıcıya özel zorluk seviyesini otomatik belirleyerek hem çocuklarda hem de yetişkinlerde dikkat gelişimini destekler. MentalUP’ı incele

YETİŞKİNLERDE DİKKAT EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yetişkinlerde dikkat eksikliği belirtileri ile çocuklardaki dikkat eksikliği belirtileri aynı değildir. Çocuklar genellikle öğrenme güçlüğü çekerken yetişkinler işinde ve sosyal hayatında problemler yaşayabilir. Eğer kendinizle ilgili dikkat eksikliği şüpheniz varsa aşağıdaki listeyi kullanabilirsiniz. Aşağıdaki dikkat eksikliği belirtileri sizi ifade ediyor mu?

YETİŞKİN DİKKAT EKSİKLİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

✅ Büyük Rehber: Yetişkin Dikkat Eksikliği
✅ İçerik: Belirtileri & Tedavi Yolları
✅ Faydalı: Tüm Yetişkinler
✅ Yaklaşım: Bilimsel & Faydalı

Yukarıdaki durumlardan sadece 1’ini yaşıyor olmanız dahi dikkat eksikliği belirtisi olabilir. Birkaçı veya tamamını da aynı anda yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda derhal önlem almanız gerekmektedir. Dikkat eksikliği testi çözmek ve dikkat egzersizleri yapmak gerekebilir. Birazdan yetişkinlerde dikkat eksikliği tedavisi konusuna da değineceğiz ama erişkinler için hiperaktif belirtileri başlığını da hızlıca incelemeliyiz. Okumaya devam edin.

HİPERAKTİF MİYİM?

Aşağıdaki hiperaktif belirtileri size tanıdık geliyor mu? Kendinizde bu gibi davranışları gözlemliyor musunuz?

Yukarıdaki maddelerde belirtilen durumlar yetişkin hiperaktivitesi belirtisidir. Maddelerden biri veya birkaçı sizin için “evet” ise DEHB belirtileri gösteriyor; belki de DEHB tedavisi olmanız gerekiyordur. Bu ihtimalleri değerlendirip uzman psikiyatrist yardımı alabilirsiniz. Eğer şikayetleriniz yaşamınızı engelleyecek boyutta değilse çeşitli egzersiz ve besinler ile önlem alabilirsiniz.

Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği Tedavisi

Egzersiz ve Besinler

İlaç kullanmak istemeyen, ilaç kullanacak boyutta şikayetleri olmayan ve kendi imkanlarıyla dikkat eksikliğini yenmek isteyen kişilerin en iyi tercihi kendi alışkanlıklarını düzenlemek olacaktır. Örneğin şeker kullanımını azaltmak ve havuç suyu içmek dikkat eksikliğine iyi gelir. Egzersiz olarak da spor faaliyetleriyle ilgilenmek ve beyin egzersizleri yapmak dikkat eksikliğine iyi gelir. Özellikle nokta atışı çözümlerden birisi beyin egzersizleri yapmaktır.

Bu konuya çözüm üretmek üzere TÜBİTAK desteği ile geliştirilmiş resmi Pedagojik ürün sertifikalı MentalUP Beyin Egzersizleri uygulamasını muhakkak inceleyin. Çocuklarda çok yönlü zihinsel gelişim aracı olan MentalUP, yetişkinlerin dikkat eksikliği problemlerine de çözüm olduğu için uzmanlar tarafından tavsiye edilip sıklıkla tercih edilmektedir. Oyun şeklinde tasarlanmış uygulamayı bilgisayarınızda ve cep telefonunuzda kullanabilirsiniz. Toplu taşıma araçlarında, bekleme anlarında veya dinlenme zamanlarınızda günlük dk ayırmanız yeterli olacaktır. Faydasını göreceğinizden emin olabilirsiniz. Aynı zamanda, performans raporlarınızda dikkat düzeyinizi takip edebilirsiniz.

MentalUP Dikkat Egzersizleri:

Şimdi Deneyin

Yetişkin dikkat egzersizi

Geliştirdiği Alanlar: Sürdürülebilir Dikkat, Görsel Tanıma, Kısa Süreli Bellek

Büyükler için dikkat egzersizi

Geliştirdiği Alanlar: Görsel Dikkat, Mantıksal Düşünme, Sürdürülebilir Dikkat

Dikkat geliştirici egzersiz

Geliştirdiği Alanlar: Bölünmüş Dikkat, Tepki Kontrolü, Odaklanma

İlaçlı Tedavi

Uzman psikiyatristler tarafından tanı/teşhis koyulduktan sonra çeşitli antidepresanlar veya sentetik uyarıcılar reçete edilebilir. Dikkat eksikliği ilaçları, ileri düzey dikkat problemi olanlar için önerilmektedir.

Reçete edilen ilaçlar ilk etapta iyi sonuçlar vermeyebilir. Bu yüzden doktorunuz birkaç farklı ilaç ile deneme yanılma yöntemine gidebilir. Bu süreçte zarar görmezsiniz ancak ilk denemede iyi sonuçlar alamadığınız için hemen tedaviyi terk etmemelisiniz.

Terapi

Uzman psikologlar yardımıyla bilişsel-davranışçı terapi uygulanabilir. Dikkat eksikliği problemi olan hastada çeşitli farkındalıklar yaratılabilir ve çeşitli görev listeleri ile alışkanlıkları yönetilebilir.

Sosyal Destek

Hastanın dikkat eksikliği veya hiperaktivite bozukluğu yaşadığı, kendisine ona göre davranılması gerektiği hakkında en yakın çevresi (akrabaları, iş arkadaşları vs) bilgilendirilir. Bununla birlikte aynı hastalığı taşıyan diğer kişiler ile bir araya gelmesi sağlanabilir.

Örnek: bir forum sayfası veya organizasyon olabilir. Bu şekilde dikkat eksikliği olan bireyler kendilerince bulduğu yöntemleri tartışıp geliştirebilir; hiperaktif belirtileri olanlar da nasıl başa çıktığını tartışıp geliştirebilir.

Dikkat Dağınıklığı Ve Unutkanlık Ulusal Sorun Haline Geldi!

Dikkat Dağınıklığı Ve Unutkanlık Ulusal Sorun Haline Geldi!

Dikkat dağınıklığı şehir hayatının vazgeçilmez bir parçası oldu. Herkes unutkanlıktan yakınarak “alzheimer oldum!” endişesi ile nörologlara koşuyor. Oysaki gerçek böyle değil. Şehir insanını kuşatan zor koşullar, yazılı ve görsel basının devamlı pompaladığı “hastalık” korkuları ile birleşince; unutkanlık gelişiyor. Bu unutkanlık, sıklıkla, alzheimer hastalığı ile alakasız. Günümüzde 13, 14 yaşlarındaki çocuklar bile “unutkanlık” illetinden muzdarip. Fakat bu boyuttaki bir “salgının” nedeni ne? Neden, bizim yaşam biçimimiz.  Günümüz sıkışık trafikte bir yerlere yetişme çabası ile geçiyor. Bol abur cuburla besleniyoruz. Paketlenmiş gıdalar tüketiyoruz. Çocukların beslenmesinde şeker tüketiminde patlama yaşanıyor. Obezite, daha şimdiden ülkemizde de ulusal bir sorun haline geldi. Doğal gıdalar, sebze-meyve, sağlıklı ve bol su yeterince tüketilemiyor. İnsanlar daimi bir korku ve koşuşturma içinde. Gelecek kaygısı, sınav kaygısı, güvenlik endişeleri, ailevi sorunlar gibi daimi bir korku iklimi insanları kuşatıyor. Asansörlerin kapı kapama düğmeleri silikleşmiş durumda. Bindiğiniz asansörlerin içindeki düğmelere bir bakın. En çok silinmiş düğmeler, en sık kullanılan “kapı kapama” düğmeleri. Sebebi, herkesin acele ile bir yerlere yetişme kaygısı içinde olmaları.

Mutlu Olmanın Tek Formülü Anı Yaşamak!

Dikkat, tüm farkındalığınızı bir yere odaklamak anlamına gelir. İnsanların verimli ve mutlu olabilmeleri için tüm dikkatlerini yaptıkları işe vererek “şu ana” ve “şimdiye’’ odaklanmaları gerekir. Ancak toplumun büyük kısmı ya geçmiş ya da gelecekte kaybolmuş vaziyette yaşıyor. İnsanlar büyülenmiş gibi. Kafaları her daim meşgul, “başka alemlerde uçuyor” gibiler. İşte tam da bu nedenle “dikkat eksikliği”, “odaklanamama” sorunu yaşıyoruz. Bu durumun çocuğu ise “unutkanlık”.

Dikkat Dağınıklığı Çekenler İçin 15 Önemli Tavsiye

Peki ne yapmalı. Bazı önerilerimiz var;

  1. Dengeli ve düzenli beslenin. Çocukları tüm paketlenmiş ve özellikle şeker ilave edilmiş tatlı gıdalardan uzak tutun. Enerji içecekleri kesinlikle yasak. Şekerli gıdaların gelişim halindeki beyinleri olumsuz etkilediği ve “dikkat eksikliği hiperaktivite sendromu” na zemin hazırladığı ispatlandı.
  2. Düzenli egzersiz yapın. Okula bisikletle gidip gelen çocuklarda dikkat eksikliğine pek rastlanmadığı gösterildi. Tabii sorun şu; hangi şehrimizde çocuklarımız güvenli bir biçimde bisiklet kullanabilir ?
  3. İyi uyuyun. Uyku eksikliğinin mutlaka bir bedeli olur ve faiz oranı yüksektir.
  4. Düzenli olarak şunlardan birini yapın; meditasyon (Riyazat), yoga, pilates, tai chi. Bunları yapamıyorsanız, her gün bir doğa parkında, hiç konuşmadan en yarım saat etrafı izleyin ve dinleyin. Tabii eğer böyle bir park bulabilirseniz….Güzel bir ağaçlı yolda yapılan sessiz yürüyüşler de olabilir.
  5. Olumsuz insanları etrafınızdan uzaklaştırın. Sizi olumlu yönde etkileyen, yaşama sevinci veren insanlarla görüşün.
  6. Asla aynı anda birkaç şey yapmayın. Her zaman tek bir işe odaklanın ve tüm dikkatinizi ona veren. Taocu “çay töreni” nin amacı budur.
  7. İşinizi sevin. Sevmiyorsanız değiştirin.
  8. Ajanda defteri kullanın. Gereksiz hiç bir şeyi hafızanızda tutmayın. Yarın yapacağınız en önemli 5 işi deftere yazın. Yarın olduğunda öncelikli olan işleriniz bu maddelerdir.
  9. İyi aydınlatılmış bir ortamda çalışın. Sevdiğiniz şeyleri çevrenize yerleştirin. Eğer hafif bir müzik eşliğinde çalışmak sizi rahatlatıyor ise, öyle yapın.
  10. Çok yoğun bir iş sırasında “beyninizin durduğunu” düşünüyorsanız; kısa bir süre için ara verin. İyi bildiğiniz bir şiiri ya da şarkıyı yüksek sesle tekrarlayın ya da bulmaca çözün. Sonra, işiniz her ne ise ona geri dönün. Başaracaksınız.
  11. Bir müzik aleti çalın ya da resim yapın. Bedeni bir meşguliyetiniz olması iyidir. Bedeni meşguliyetler, zevkle yapılan bir hobinizin olması, farkındalığı artırır. Bilardo oynamak ya da balık tutmak da böyle meşguliyetler arasındadır.
  12. Derin düşüncelere dalmayın, kafanızdaki korkuları uzaklaştırın. Çoğu, hiçbir zaman gerçekleşmeyecek. Düşünmeyin sadece “yapın”.
  13. Alkol gibi zihinsel baskılayıcılar kısa süre için işe yarar görünür. Odaklanmayı artırabilir ama uzun vadede kesinlikle yarardan çok zarar getirir. Uzak durun.
  14. Elektronik ekranlara bakarak geçen süreyi sınırlandırın. Özellikle çocuklarda bu çok daha önemli.

Ailevi “olaylarınız” olsun. Daha çok sohbet edin. Yemeğe birlikte oturun.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası