basınç kaynama noktasını nasıl etkiler / Kaynama noktası ve buharlaşma ısısı nedir? - Fizik Dersi

Basınç Kaynama Noktasını Nasıl Etkiler

basınç kaynama noktasını nasıl etkiler

Suyu 50°C’de Kaynatmak Mümkün mü?

Suyun kaç derecede kaynadığını biliyor musunuz? Muhtemelen cevabınız °C olacaktır. Çünkü suyun deniz seviyesindeki kaynama noktası °C’dir. Peki, suyu daha düşük ya da yüksek sıcaklıklarda kaynatmak mümkün olabilir mi?

Bilmekte Fayda Var!

Kaynama, bir sıvının sıvı hâlden gaz hâle geçmesidir. Bu genel tanımı hepimiz biliyoruz. Bir sıvının kaynama noktasını daha detaylı tanımlarsak, kaynama noktası sıvının yüzeyinde buharlaşma ile oluşan basıncın (sıvının buhar basıncı olarak tanımlanır) sıvının yüzeyine etki eden dış basınca eşit olduğu sıcaklıktır. Yani bir sıvının kaynama noktası dış basınca bağlıdır. Örneğin deniz seviyesinde suyun buhar basıncı atmosfer basıncına eşit olduğunda su kaynar.

Suya ısı verdiğimizde su moleküllerinin hızını yani kinetik enerjilerini artırırız. Moleküller hızlandıkça buharlaşma miktarı artar. Suyun buhar basıncı atmosfer basına eşit olduğunda ise su kaynamaya başlar. Bu nedenle suyun deniz seviyesindeki kaynama noktası ile bir dağın tepe noktasındaki kaynama noktası aynı değildir. Su deniz seviyesinde yani atmosfer basıncının 1 atm olduğu durumda °C'de kaynar. Deniz seviyesinden daha yükseğe çıkıldığında ise atmosfer basıncı azalır. Bu durumda suyun buhar basıncı daha düşük sıcaklıklarda dış basınca eşitlenir. Böylece suyu °C’den daha düşük sıcaklıkta kaynatmış oluruz. Deniz seviyesinin altında ise su °C’nin üzerinde kaynar. Örneğin deniz seviyesinin 28 metre altında bulanan Bakü’de su ,1°C’de kaynar.

Peki, deniz seviyesinden yukarı çıkmadan suyun kaynamasını sağlayabilir miyiz? Deneyler köşesinin bu etkinliğinde, suyun yüzeyine etki eden basıncı azaltarak suyun 50°C’de kaynamasını sağlıyoruz.

Nelere İhtiyacımız Var?

  • Bir bardak su
  • Isıya dayanaklı kap
  • Isıtıcı
  • Termometre
  • Hacmi 20 mililitre olan bir şırınga

Ne Yapıyoruz?

Bir bardak suyu ısıya dayanaklı bir kabın içine boşaltalım ve suyu ısıtmaya başlayalım.

Suyun içine termometreyi yerleştirelim ve sıcaklığını ölçelim.

Suyun sıcaklığı yaklaşık 50°C’ye ulaştığında şırıngaya bir miktar su çekelim.

Şırınganın içindeki havayı boşaltalım.

Parmağımızla şırınganın ucunu sıkıca kapatalım.

Şırınganın ucu kapalıyken şırınganın pistonunu kendimize doğru çekelim.

Ne Oldu?

 

 

Sıcaklığı 50°C olan suyu pistonun içine çektikten sonra içindeki havayı boşaltıp şırınganın ucunu parmağımızla kapattık. Şırınganın pistonunu kendimize doğru çektiğimizde şırınganın içindeki hacmi artırmış oluruz. Şırınganın içine hava girmemesine rağmen hacmi arttığında içindeki basınç azalır. Bu durumda suyun üzerine etki eden basınç da azalır. Suyun buhar basıncı şırınganın içindeki basınca eşit olduğunda ise şırınganın içinde su kabarcıkları oluşmaya yani su kaynamaya başlar. Bu sırada su molekülleri sıvı hâlden gaz hâle geçerken ısı alması gerekir. Ancak hazırladığımız şırınga düzeneğinde suya dışarıdan ısı verilmediği için su molekülleri sıvı hâlden gaz hâle geçmek için gereken ısıyı suyun kendisinden alır. Bu nedenle suyun sıcaklığı giderek düşer ve suyu kaynatmak zorlaşır.

Kaynaklar:

  • funduszeue.info
  • funduszeue.info
     

Yazar Hakkında:

Dr. Sevda Seçer

Zeytinburnu Şehitler Bilim ve Sanat Merkezi Fen Bilimleri Öğretmeni


paylaş

Nasıl oluyor da basıncı değişen bir maddenin kaynama sıcaklığı değişiyor?

Sorulara Dön
Suyun kaynama noktası, sabit atmosfer basıncında ( MmHg) °C&#;dir. Eğer basınç artarsa, su daha zor kaynar. Peki bu olay tam olarak nasıl gerçekleşir? Aynı şekilde basınç azalırsa donma sıcaklığı da değişir mi? Bu olay sadece sıvılara ya da suya özgü müdür yoksa her kimyasal madde için geçerli midir?

22, görüntülenme

Cevap Ver

  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Merhaba.Çok fazla soruyu bir arada sormuşsunuz ancak ben birkaç formül ile tüm sorularınızın cevaplarını aydınlığa kavuşturmak için yola çıktım,bir hatam olursa düzeltin lütfen.

P=Basınç

F=Kuvvet

m=Kütle

v=Hacim

d=Öz kütle

S=yüzey alanı

ŞİMDİ;

1)Formülden F'yi çekin F=P.S funduszeue.info kuvvet demek,basınç ile yüzey alanının çarpımı demek.

Devam edelim: Peki kuvvet formülü nedir?

Yine kuvvet demek kütle çarpı ivme funduszeue.info göre m.a=P.S funduszeue.info:Madde 1'den

Devam edelim: m kütle,burada amacımıza göre zekice bir şeyler yapmamız gerekiyor.Özkütle deneyelim.

m yi çekelim: d.v=m

Formülde yerine yazalım: oldu.Dünya'da olduğumuz için S(YÜZEY ALANI) funduszeue.info hacim ve ivme, şartlara göre funduszeue.infoçekim ivmesi=9,8 her yerde yani.(Kutupları ignore edin şimdilik:)

Ne kaldı? d=P

Bir maddenin özkütlesi sıcaklığına bağlı olarak değişir. Sıcaklık artışı genellikle özkütleyi azaltır, ancak sıcaklığı arttıkça hacmi azalan ve özkütlesi artan maddeler de vardır. Olduğundan P'miz yani basınıcımız da bağlantılı olarak değişir.

5, görüntülenme

Kaynaklar

  1. Karadeniz Teknik Üniversitesi. Kaynama. (26 Aralık ). Alındığı Tarih: 26 Aralık Alındığı Yer:

    Bu yazıda kaynama noktası ile yüzeyindeki basınç arasındaki ilişkiyi ve bunların birbirleri üzerindeki etkisini ve etkisini inceleyeceğiz.

    Belirli bir sıcaklık noktasında, buhar basıncı olarak işlem gören sıvının içindeki basınç, o sıvının etrafındaki ortamın basıncına eşittir. Bir sıvının moleküllerinin ondan kaçma eğilimi, o sıvının buhar basıncı olarak kabul edilir.

    Bir sonraki bölümde, kaynama noktası ve basınç tanımlarını tartışalım.

    Kaynama noktası ve basınç, bir sıvının iki fiziksel özelliğidir.

    Bir maddenin sıvı hali belirli bir sıcaklık değerinde gaz haline dönüşür ve bu sıcaklığa o maddenin kaynama noktası denir. Genel olarak, bir cismin (sistemin) yüzeyine bir birim alan için düşey (dik) olarak uygulanan kuvvetin büyüklüğü ve bu kuvvetin bölgeye dağıldığı söylenir.

    Aşağıdaki bölüm, basıncın etkisiyle kaynama noktasındaki değişiklikleri ele almaktadır.

    Evet, kaynama noktası basınçla değişir.

    Kaynama noktasının çevredeki basınca göre değişmek zorunda olduğunu öğreniyoruz. Kaynama noktası ile basınç arasındaki ilişki doğru orantılıdır. Buradaki basınç daha düşük olduğundan ve dolayısıyla sıvıyı da daha düşük bir buhar basıncına sahip olmaya zorlar ve bu, çok az miktarda bir buhar basıncı harcanarak elde edilebilir. sıcaklık.

    Ardından, kaynama noktasının basınçla nasıl değiştiğini keşfedeceğiz..  

    Kaynama noktasının daha düşük değeri ile daha az basıncın ilişkili olduğu ve bunun tersi olduğu gözlemlenmiştir.

    Göreceli olarak daha yüksek kotlarda genellikle daha düşük bir kaynama noktasının gözlemlendiğini görebiliriz. Buradaki basınç daha düşük olduğundan ve dolayısıyla sıvıyı da daha düşük bir buhar basıncına sahip olmaya zorlar ve bu bir harcama ile elde edilebilir. çok az miktarda ısı.

    Şimdi etkisini inceleyelim. kaynama noktasındaki basınç.

    Basıncın sıvının kaynama noktası üzerindeki bariz etkisi aşağıda verilmiştir,

    Kaynama noktasında bir artış (bir kritik nokta) her zaman çevrenin basıncı daha yüksek bir değere değiştiğinde görülür. Örneğin, bir vakumla çevrili sıvının kaynama noktasının atmosfer basıncından daha düşük olduğu bulunmuştur..

    yani kaynama noktası, sıvının çevresindeki çevresel basıncın etkisinden sapmaya devam eder.

    Burada, basınç nedeniyle kaynama noktasının artmasıyla ilgili sürece odaklanıyoruz.

     Kaynama noktasına ulaşma olgusunda yer alan iç süreç,

    Sıvının etrafındaki atmosferik basınç büyükse, sıvının buhar basıncını yüzeydeki çevresel basınca uyacak şekilde artırmak için daha fazla ısı sağlanması gerekir.

    Atmosfer basıncının üstesinden gelebilmesi ve sıvının içinde kaynayarak dışarı çıkacak buharlar oluşturabilmesi için, bu, basınç arttıkça sıvının kaynama noktasının yükselmesini ve bunun tersinin de geçerli olmasını sağlar..

    Basınçla ilgili kaynama noktalarını hesaplamak için birçok formül mevcuttur.

    Genel olarak kaynama işlemi, sıvının buhar basıncının sıvı üzerindeki atmosferik basınçla eşleşmesi durumunda gerçekleşir. Yukarıda belirtildiği gibi, suyun kaynama noktasını hesaplamak için birkaç formül kullanabiliriz. Bunlardan biri deniz seviyesinde zaten bilinen bir kaynama noktası kullanıyor.

    Daha sonra, buhar basıncını ve kaynama noktasını tartışacağız.

    Hem buhar basıncı hem de kaynama noktası bir sıvının fiziksel özellikleridir.

    Belirli bir sıcaklığa sahip kapalı bir sistemde, denge (termodinamik) koşullarında buhar tarafından farklı fazlar tarafından uygulanan basınç miktarı, o sistemin denge buhar basıncı olarak adlandırılır. Bir sıvının buharlaşma hızından başka bir şey değildir.

    Bir maddenin sıvı hali belirli bir sıcaklık değerinde gaz haline dönüşür ve bu sıcaklığa o maddenin kaynama noktası denir.

    Sıvının buhar basıncı, kaynama noktasını doğrudan etkiler.

    Buhar basıncı ve atmosferik basınç birbirine bağlı olsa da, kaynama noktası ile farklı şekilde ilişkilidirler. Sıvının kaynama noktasında bir azalma meydana geldiğinde, sıvının buhar basıncında gözle görülür bir artış olur.

    Sıcaklığa karşı bir buhar basıncı grafiği çizerek yukarıdaki gerçeği verebilir. Örneğin, en yüksek buhar basıncına sahip olan metil klorür, en düşük kaynama noktasına sahiptir.

    Buhar basıncı ile kaynama noktası arasındaki bağlantı, aşağıda verilen bir denklem ile gösterilebilir.

    Clausius-Clapeyron denklemi, buhar basıncı ile ilgili olarak kaynama noktasındaki değişim oranını verir.

    (P1/P2)=−ΔH{ R(1/T1−1/T2)}. R= Kj/mol⋅K olduğunda

    Aşağıdaki bölüm, bu bölgede sık sorulan birkaç soruya katkıda bulunmaktadır.

    Hem buharlaşma hem de kaynama, buhar oluşumudur.

     Aradaki fark, buharlaşmanın tamamen sıvının yüzeyi ile ilişkili bir olgu olmasıdır ve burada sadece sıvıdan kaçtığı görülen sıvı moleküller yüzeydedir ve bir tarafta sıvı basıncı ile sınırlı değildir.

    Buna karşılık, sıvının herhangi bir yerinde bulunanların tümü kaçma eğilimindedir. Kaynamada, sıvının içinde bile buharlar veya kabarcıklar oluşur.

    İki fiziksel özellik, yani basınç ve kaynama noktası arasındaki ilişki,

    Sıvının yüzeyinin üzerinde ölçülen basınç, sıvıyı doğrudan etkiler. sıcaklık hangisinde buharlara dönüşür. Daha yüksek bir değere sahip bir atmosfer basıncı onu çevrelediğinde, bir sıvının kaynamaya başlaması için daha fazla enerji harcaması gerekir.

    Bölgenin atmosferik koşulları kaynama sürecini etkiler, dolayısıyla kaynama noktasını etkiler.

    Daha yüksek rakımlarda, o bölgedeki hava basıncının alçak olana göre daha düşük olduğu bulunmuştur. yüksekliks. Bu düşük basınç, daha az ısıyla bile, atmosfer basıncına eşit buhar basıncını elde etmek için yeterli olduğundan kaynama noktasına ulaşmanın mümkün olmasını sağlayan bir koşul verir.

    Sıcaklığa karşı buhar basıncı grafiği, doğrusal bir çizimden oluşur.

    noktasından çizilen yatay çizgi standart basınç, ekstrapolasyon yapıldığında, düz bir çizgi ile uzatılırsa sıcaklıkta buluşur. Elde edilen bu özel sıcaklık, sıvının kaynama noktasını temsil edecektir. Ayrıca basınç, bu noktadaki sıvının içindeki buhar basıncına eşittir.

    Herhangi bir sıvının buhar basıncı düşürüldüğünde, o sıvının kaynama noktasında bariz bir değişiklik olur.

    Gözlemle, sıvının basıncını çevresel basınçla senkronize etmek için büyük miktarda enerji gerekli olacağından, sıvı içinde ölçülen buhar basıncının azalması sırasında kaynama noktasının artma eğiliminde olduğu sonucuna varıyoruz. Bu eşzamanlı davranışın kaynama noktasında meydana geldiği bulunmuştur.

    Atmosfer basıncının sıvının kaynama noktası üzerinde bariz bir etkisi vardır.

    Sıvıyı çevreleyen atmosfer basıncında bir artış olduğunda kaynama noktası daha yüksek bir sıcaklık değerine ulaşır. Benzer şekilde, daha yüksek irtifalarda, hava basıncı düşme eğilimi gösterdiğinde, sıvı daha düşük bir sıcaklık değerinde (kaynama noktası) buhara dönüşür;

    bunun nedeni, sıvının içindeki moleküllerin artık çevreye doğru hareket etmek için daha az hız gerektirmesidir.

    Basıncın kaynama ve kaynama üzerinde benzer ancak farklı bir etkisi var mı? erime noktaları?

    Bir maddenin fazı katıdan sıvıya geçtiğinde yani erime olduğunda hacminde de değişiklikler meydana gelir. Bu hacim farkına bağlı olarak, erime noktası basınç uygulandığında artma veya azalma eğilimi gösterir.

    Buna karşılık, basınç uygulandığında her zaman kaynama noktasının yükseldiği bulunur.

    Basınç artışıyla ilişkili kaynama noktası artışı, buharların oluşması için gerekli enerjideki bir değişiklikten kaynaklanır.

    Bir miktar sıvı düşünelim ve yüzeydeki atmosferik basıncı artıralım. Gözlemlediğimiz zaman, artık kabarcıklar veya buharlar oluşturmak ve gaz fazına dönüşmek için gereken enerjinin daha fazla olacağını görebiliriz. Buna karşılık, sıvıdan kaçmak için daha fazla molekül yüksek enerjiyle çarpışmaya başlar.

    Kaynama noktası diyagramı, iki niceliğin grafiği olarak tanımlanabilir.

    Sabit basınçta, bir sıvı karışımının kaynama noktalarına karşı bu ikili karışımın buhar dengesi grafiği, bir kaynama noktası diyagramıdır.

    Kaynama noktası irtifa değişikliklerinden de etkilenir ve yüksek irtifalarda havanın yoğunluğu daha azdır.

    Deniz seviyesinde, santigrat derece sıcaklıkta buhar basıncı elde edilir ve bu nedenle su bu sıcaklıkta kaynar. Buna göre, deniz seviyesinden yükseldikçe, yeterli buhar basıncına ulaşmak için gereken sıcaklık giderek azalır; bu, düşük sıcaklıkta suyun kaynayabileceği anlamına gelir.

    yani su, atmosfer basıncının buhar basıncıyla aynı olduğu bir sıcaklıkta kaynar.

    Düdüklü tencerenin çalışma prensibi şu şekilde verilmektedir:

    Bir düdüklü tencerede, iç kısım, yüksek basınçtaki suyun kaynama noktasından daha yüksek bir sıcaklıktadır; Bunun nedeni, daha yüksek basınçta, suyu kaynatmak için daha yüksek bir sıcaklığa ulaşmamız gerektiğidir. Bu normal bir gemide meydana gelmez.

    Bir sıvının kaynama noktasını bulabileceğimiz birçok yöntem vardır.

    • denklemleri kullanarak
    • nomogram kullanma
    • Çevrimiçi hesaplayıcılar tarafından
    • Grafikler ve tablolar kullanılarak.

    nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.