taze zencefilin zararları / Zencefilin faydaları ve zararları nelerdir? - Gıda Hattı

Taze Zencefilin Zararları

taze zencefilin zararları

Zencefilin az bilinen faydaları ve zararları - Zencefil kullanımı ve bal limon tarifi

Zencefilin az bilinen faydaları nelerdir?

1- Sindirimi kolaylaştırır:

Zencefil çayı bağırsak faaliyetlerini düzenler ve kötü bakterilerin temizlenmesini sağlar. Yemek yedikten yarım saat kadar sonra bir çay kaşığı zencefil yemek ise şişkinliği azaltır ve karın ağrısını geçirir.

2- Soğuk algınlığına iyi gelir:

Kış aylarında ve mevsim geçişlerinde sık sık grip olan kişilerin düzenli aralıklarla zencefil tüketmeleri öneriliyor. Vücudu kış hastalıklarına karşı koruyan bu baharat, hastaların daha kısa sürede iyileşmesini sağlar.

3- Enfeksiyonu azaltır:

Zencefil mikropları öldürür ve enfeksiyonun diğer hücrelere sıçramasını engeller.

4- Doğal bir ağrı kesicidir:

Damar kaynaklı kas ağrılarını dindiren zencefil, kronik baş ağrılarını da geçirir.

5- Bademciklerin inmesine yardımcı olur:

Enfeksiyonlar bademciklerin şişmesine ve boğaz ağrısına neden olur. Bunun önüne geçmek için de zencefil ile bal karıştırılarak bir arada tüketilebilir.

6- Zindelik verir:

Diğer baharatlara oranla zencefilde çok daha fazla miktarda magnezyum bulur. Magnezyum ise hücrelerin daha hızlı çalışmasını ve enerji üretmesini sağlar.

7- Böbrek sağlığını korur:

B6 vitamini bakımından zengin olan zencefil, böbrek sağlığına da iyi gelir. Düzenli aralıklarla tüketildiği takdirde böbreklerde taş ve kum oluşmasını önler.

8- Öksürüğe iyi gelir:

Halk arasında ''inatçı öksürük'' adıyla bilinen uzun süreli öksürüklerin çözümü için zencefil ile bal karıştırılarak yenebilir.

9- Nefes açar:

Nefes darlığına iyi gelen zencefil, astım hastalarının sık sık tüketmesi gereken baharatların başında geliyor.

10- Bağırsak hastalıklarından korur:

Zencefil, başta bağırsak fistülü olmak üzere birçok bağırsak hastalığına iyi gelir.

Zencefilin zararları nelerdir?

1- Mideye zarar verebilir:

Midesindeki asit oranı normal seviyeden fazla olan kişilerin taze zencefil tüketirken dikkat etmesi gerekir. Zencefil gastrit, ülser ve refü gibi mide hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Midedeki asit oranını yükselttiği için ekşimeye ve yanmaya yol açar.

2- Alerjik reaksiyona neden olabilir:

Yapılan araştırmaların sonunca zencefilin bazı kişilerde alerjik reaksiyona yol açtığı ortaya çıktı. Zencefile alerjisi olan kişilerde sık görülen belirtiler şunlardır: Deride pul pul dökülme, kızarıklık, kaşıntı.

Zencefil kullanımı

  1. Zencefil, kış aylarında bal ve limon ile karıştırılarak tüketilebilir.
  2. Zerdeçal baharatı ile birlikte tüketildiğinde boğaz enfeksiyonlarının geçmesini sağlar.
  3. Aroma terapi masajlarında haricen kullanılan zencefil, kas ve kemik ağrılarına iyi gelir. Darbe sonucu oluşan şişliklerin geçmesi için de zencefil ve diğer baharatlardan üretilen merhemler kullanılır.
  4. Günlük zencefil tüketiminde aşırıya kaçılmamalı. Taze zencefilin gün içerisinde en fazla 1.2 - 1.5 gram aralığında tüketilmesi öneriliyor.
  5. Kendisini otobüs ve deniz tutan kişiler yola çıkmadan önce bir çay kaşığı kadar zencefil tüketebilir. Bağırsakları rahatlatan zencefil mide bulantısını keser.
  6. Son olarak hamilelik ve loğusalık döneminde zencefil daha az tüketilmelidir. Zencefil yedikten sonra ortaya çıkan sağlık sorunlarında mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Zencefil - bal - limon tarifi

Soğuk algınlığına, gribal enfeksiyona, nezleye ve sinüzite iyi gelen zencefil bal limon karışımı pratik bir şekilde hazırlanabilir. Öncelikli olarak zencefilin kabukları soyulmalı. Daha sonra tercih bağlı olarak limonun da kabukları soyulabilir. 5 dakika boyunca kaynatılan zencefilin üstüne limon dilimlenir. Akabinde 5 dakika daha demlenir. Son olarak bal eklenen karışım 10 dakika kadar bekletildikten sonra içilebilir.

Zencefilin Yan Etkileri Nelerdir? Fazla Tüketilirse Zencefilin Zararları Nelerdir?

Zencefil hem çay şeklinde hem de direkt olarak tüketilmektedir. Zencefilin aşırı tüketimi sonucunda olumsuz faktörler doğabilir. Bundan dolayı uzman bitki doktorları tarafından zencefilin dozajında tüketilmesi önerilir. Zencefil aroma bakımından zengin bir bitkidir. Bundan dolayı bazı yan etkileri olabilir. Bu yan etkileri iyi bilmek gerekir. 

Zencefilin Yan Etkileri Nelerdir?

1) Mide Ekşimesi

 Zencefilin yan etkilerinden bir tanesidir. Günde 4 bardaktan fazla zencefil çayı tüketilmesi sonucunda mide problemleri ile karşılaşılır. Mide ekşimesi de bu yan etkilerden bir tanesidir. Mide ekşimesi zencefil ile birlikte iyice kötüleşebilir. Bundan dolayı fazla zencefil çayı tüketmemek bu noktada önemlidir.

2) Baş Dönmesi

 Aşırı derecede zencefil tüketiminin bir doğal sonucu da baş dönmesidir. Baş dönmesi çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Gün içerisinde aşırı zencefil tüketimi sonucunda bir yan etki olarak gün boyunca sürecek baş dönmesi yaşayabilirsiniz.

Fazla Tüketilirse Zencefilin Zararları Nelerdir?

1) Alerjik Reaksiyonlar Doğabilir

 Zencefilin aşırı derecede tüketilmesinde doğabilecek bir takım zararlar vardır. Bunlardan bir tanesi de alerjik reaksiyonların gelişmesidir. Fazla tüketilen zencefil vücutta alerjik tepkimeleri harekete geçirebilir. Bunun sonucunda da vücutta zencefile karşı gelişen bir alerjik tepkimeler yer alır.

2) Mide Yanması

 Yazımızda zencefilin mide ekşimesi ve diğer mide rahatsızlıklarına yol açtığından bahsetmiştik. Fazla tüketilen zencefilin midede yaratmış olduğu bir diğer zarar ise mide yanmasıdır. Mide yanması özellikle aşırı tüketim sonucunda gece daha da ortaya çıkar. 

3) Bağırsak Tıkanıklığı

 Özellikle zencefil çiğnenmeden yutulunca ortaya çıkan bir durumdur. Bağırsak tıkanıklığı en sık karşılaşılan zararlardandır. Dolayısıyla fazla zencefil tüketmek yanlış bir tercih olacaktır. Özellikle yutulan taze zencefil bağırsak tıkanıklığı gibi olumsuz faktörleri ortaya çıkarmaktadır. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir