diş hastanesi acilde ne yapılır / Bartın Uzman Diş Kliniği - Diş Hekimliğinde Acil Durum

Diş Hastanesi Acilde Ne Yapılır

diş hastanesi acilde ne yapılır

Diş İle İlgili Acil Durumlarda Ne Yapılmalıdır?

Diş İle İlgili Acil Durumlarda Ne Yapılmalıdır?

Diş ile ilgili acil durumlarda ne yapılmalıdır?

Diş ile ilgili acil durumların başından diş travmaları gelmektedir. Travmanın kelime anlamı; dışarıdan gelebilecek ani bir darbe veya bir etki sonucunda meydana gelen ağrı, yaralanma, kanama, kırıklar gibi olaylardır. Diş travmaları ise genellikle; herhangi bir darbe, düşme ve çarpma gibi durumlar sonrasında gelişen diş kırılmaları, diş çıkmaları, diş eti kanamaları gibi acil müdahale gerektiren kazalardır. Diş travmaları, herkesin başına gelebileceği gibi çoğunlukla çocuklarda ve sporcularda görülmektedir.

Hangi durumlarda diş hekimine gitmem gerekir?

Diş travmalarında acil müdahale şarttır. Herhangi bir işlem yapılıp yapılmamasına, tedavi şekline yalnızca diş hekimi karar verebilir. Travma sonrasında kalıcı sıkıntılar olmaması adına vakit kaybedilmeden acile veya bir diş hekimine gitmek faydalıdır. Muayene ve röntgenler sonucunda doğru kararı verebilecek kişi, bir diş hekimidir. Yaralanmadan veya kırıktan dolayı eğer ki ağrı çekiyorsanız; ağrı kesici kullanabilirsiniz. Dişinizin bir parçası kırıldıysa, diş doktorunuza o parçayı da götürünüz.

Çocuklarda diş travmaları neden sık görülür?

Çocuklarda büyüme ve gelişmelerinin doğal bir sonucu olarak süt dişlerinin kaybı yaşanmaktadır. Bu dişler yerine, zamanla yeni dişleri sürmektedir. Bu diş değiştirme döneminde, süt dişleri çarpma, düşme veya darbe sonucunda da kaybedilmektedir. Normal şartlarda süt dişlerinin kaybında acil müdahale gerekmez ancak travmaya bağlı olarak yalnızca süt dişleri zarar görmeyebilir. Süt dişleriyle birlikte çene kemiği de zarar görebilir. Bu yüzden süt dişleri oluşumunda dişlerin muayenesi iyi bir şekilde yapılmalı, travmaların önüne geçilmelidir. Genellikle yaş aralığında görülme oranı artan çocuklarda travma görülme oranı artmaktadır. Travmalar dişlerin yerinden çıkması ya da dişlerin gömülü olması şeklinde görülebilmektedir. Travma ile çıkan dişler yerine tekrar yerleştirilmeye çalışılmamalıdır. Bu daha çok zarar verebilir. Diğer bir travma nedeniyse çocukların yetişkinlere göre daha hareketli olmasıdır. Bu durum, ufak kazalara sebebiyet verebilmektedir. Burada ailelerin çocuklarını kontrol etmeleri, güvenliklerini sağlamaları oldukça önemlidir.

Sporcularda neden diş travmaları olur?

Sporcular ve hobi olarak spor yapan kişilerde, travmaların nedeni genellikle yaptıkları spor dalıyla alakalıdır. Oluşabilecek düşme, kaza, darbe gibi durumları engellemek adına koruyucu ekipman kullanımı önem arz etmektedir. Eğer ilgilendiğiniz sporla alakalı böyle bir koruyucu malzeme yoksa, diş hekiminizle görüşerek kendinize bir ağız koruyucu yaptırabilirsiniz.

Acil Durumlara Pratik Çözümler

DİŞ HEKİMLİĞİNDE ACİL DURUMLAR

Ağız ve çevresindeki dokularda meydana gelen beklenmeyen durumlarda (Örneğin yaralanma veya ani şiddetli ağrı gibi) rehber olması amacıyla diş hekimliğinde acil durumlardan bazıları ve bu olaylarda neler yapabileceğimizi aşağıda kısaca değineceğiz.

Burada bahsini edeceğimiz durumlardaki tüm önlemler, diş hekimine ulaşana kadar neler yapabileceğinizle ilgilidir. Örneğin diş hekimine ulaşana kadar ağrıyı azaltmak şişlik oluşumunu ve diğer zararları önlemekte faydalı olacak bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Öncelikle hekiminizi haberdar etmeniz,ona ulaşana kadarki zaman içerisinde size diğer randevularından zaman yaratmasını sağlayacaktır. Böylelikle acil tedavi gerektiren durumlarda zaman kaybedilmemiş olur.


ACİL DURUMLARDA YAPILABİLECEKLER

  • Öncelikle sakin olmaya çalışın
  • Işıklı bir ortamda sorunu görmeye çalışın
  • Soğuk su ile çalkalayın
  • Yanak dişeti dil gibi yumuşak dokularda kanama varsa buraya gazlı bez ile tampon yaparak hafifçe basınç uygulamanız kanamayı durdurmak için önemlidir
  • Buz uygulaması şişliği ve ağrıyı azaltır
  • Kanayan yeri emmeyin ve çok sık tükürmeyin,
  • Tampone ettikten sonra çalkalamayınki pıhtıyı kaldırmasın.
  • Özellikle kanama varsa ve volümlüyse ciddi sorunlara yol açmadan hekiminize yada en yakın sağlık kuruluşuna ulaşmanız Çok önemlidir.




DİŞ KIRIKLARI

Kırılan parçayı bulabiliyorsanız temiz bir şekilde hekime ulaştırmaya çalışın. Ancak parça bulunamasada kırığın büyüklüğüne göre hekiminiz uygun tedavi ile estetik bir şekilde eski görüntüyü sağlayacaktır.


DUDAK DİL YANAĞIN ISIRILMASI YADA YARALANMASI

Yumuşak dokulara gelen sert ve ani bir darbe sonucu bir yaralanma meydana geldiyse öncelikle mümkünse bölgeyi su vasıtasıyla temizleyin yara üzerine tampon vasıtasıyla hafifçe bir basınç uygulayın.Dışarıdan buz uygulanması şişlik oluşumunu ve ağrıyı azaltır. Ancak tampon uygulamanıza rağmen 20 dakika sonra kanama durmuyorsa veya volümlü bir kanama geliyorsa acilen en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Çocuklarda anestezi yapılarak uygulanan tedavilerden sonra uyuşukluk geçene kadar çocukların dudak veya yanağını ısırmasıda benzer bir duruma yol açar yine aynı yol izlenir.




DİŞ ÇEKİMLERİNDEN SONRAKİ KANAMALAR

  • Şiddetli kanama varsa zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurun .
  • Hafif bir kanama olması normaldir. Çekimden sonraki 6 saat zarfında sızıntı şeklinde kanama normal kabul edilebilir.
  • Mümkünse başınız yüksekte olacak şekilde yatınız,
  • Çekimden sonraki iki saat boyunca bir şey yemeyin
  • Sıcak gıdalarda kaçının,
  • Alkol almayın
  • Aspirin kullanmayın
  • Hafifçe yüksek bir tampon çekim boşluğu üzerine konularak 15 dakika üzerine kuvvet uygulamak ve sonra yavaşça kaldırmak yeterli olmuyorsa poşet çayı ıslatın ve gazlı bezin içine yerleştirin ve yine tampon olarak hafif yüksek bir şekilde çekim boşluğunun üzerine koyun. İçerdiği mineraller kanın pıhtılaşmasına yardımcı olacaktıfunduszeue.info yinede kanama varsa muhakkak hekiminize bildirin.


DİŞLERİN ARASINA BİR ŞEY SIKIŞMASI;

Rahatsız edici olan böyle bir durumda diş ipi yardımıyla sıkışan cismi çıkarmayı deneyebilirsiniz,ama sert cisimlerle kuvvet uygulayarak daha fazla zarar vermekten veya derine itmekten kaçınıfunduszeue.infoa diş hekimine görünün çünkü o bölgede Çürük yada dolgu kenarında uyumsuzluk vardır. Patolojik bir dişeti cebi varsa tedavi edilmelidir.





DİŞİN YUVASINDAN FIRLAMASI;

Aşırı sert bir darbe sonucu diş yuvasından fırladıysa kesinlikle köke dokunmamaya dikkat ederek dişi temiz bir şekilde diş hekimine ulaştırmaya gayret edin.

Eğer yere düşmediyse dişi yuvasına tekrar yerleştirebilirseniz bu şekilde diş hekimine gidebilirsiniz.

Diğer durumlarda dişin köküne dokunmadan kron kısmından tutarak temiz su ile yıkayın.

Kesinlikle sabun ve deterjan kullanmayın ve SÜT DOLU BİR KAP yada serum içerinde hekime ulaştırın.

Eğer enfekte olmadan ve kısa süre içinde ulaştırabilirseniz,REİMPLANTASYON adını verdiğimiz tedaviyle dişinizi tekrar yuvasına yerleştirip splintlerle yuvasına sabitlieyip,yeniden kemik ile kaynaşmasını sağlıyabiliriz.


ŞİDDETLİ DİŞ AĞRISI

Bu çok geniş kapsamlı bir konudur ,öncelikle ağrının kaynağını teşhis etmek gereklidirki müdahale edilebilsin.

TEŞHİS TEDAVİNİN YARISIDIR;Yukarda belirttiğimiz gibi doğru tedavi ancak doğru teşhis ile mümkündüfunduszeue.infoş hekimlerine gelen bazı hastalarda ağrının kaynağı bazen ağız dışı dokular olabilmektedir.Örneğin orta kulak iltihabı yada sinüzitin akut dönemindeki rahatsızlıklar diş ağrısı sanılabilmektedir.

20 Yaş dişlerinin sürme ağrısı ,Temporomandibuler eklemin ağrısı,
Diş sıkma veya gıcırdatmaya bağlı aşırı oklüzal kuvvetlerden kaynaklanan ağrı ,
Bütün bu durumlarda farklı farklı tedaviler uygulanır.

Bunlardan en çok rastladığımız ve en şiddetlisi ise pulpa iltihabı kaynaklı diş ağrısıdır.

Yansıyan ağrı adını verdiğimiz bazı durumlarda hasta ağrının kaynağını bildiğini sanabilir ancak bazı durumlarda üst çeneden kaynaklandığını düşündüğü ağrı alt çenedeki bir dişe ait olabilir.
Çene kemiği içinde gömük kalan dişlerde ağrı sebebi olabilir. Bunu ancak röntgen vasıtasıyla tespit edebiliriz. Bu amaçla panaromik röntgen adını verdiğimiz Alt ve Üst çene kemiklerini ve dişlerin çene kemikleri ile ilişkisini gösteren Röntgen, teşhis için bize çok faydalıdır.

NEDEN GENELDE GECELERİ DİŞ AĞRISI ARTAR;

Bu sıklıkla karşılaştığımız bir soru.
Birincisi yattığımız zaman pulpaya giden kan basıncı yerçekimi etkisi azaldğından daha artar, bu durum zaten ilthabi karakterdeki pulpa içi basıncını artırdığından ağrı şiddetlenir.

Bunun dışında geceleri dinlenmeye çekildiğimizde beynimizi oyalayan tüm uyaranlar (gürültü,başka insanlarla olan diyaloglar,meşgul olduğumuz tüm işler v.s.) kaybolduğundan diş ağrısı daha şiddetli algılanır.


DİŞ AĞRISINDA EVDE YAPABİLECEĞİNİZ ŞEYLER NELERDİR:

Öncelikle tüm bu anlatacağımız şeyler hekime gidene kadar yapılabilecek şeyleri anlatmaktadır.
Çünkü ağrınızın kesilmesi problemin geçtiği anlamına gelmez.
Bazı durumlarda diş nekroz olarak (canlılığını yitirerek) ağrı kesilmekte ancak diş ve etrafındaki dokularda harabiyet yaratmaya devam etmektedir. Bu dişler civarında oluşan enfeksiyon kılcal damarlar vasıtasıyla diğer organlarada iletilebilir. Böyle bir durumda çene kemiğinde oluşan kist apse gibi patolojik oluşumlar bir süre ağrısız devam etsede sonuçta akut döneme geçtiğinde bu sefer şişlik ve ağrı eşliğinde hastalar kliniğe başvurmaktadır.

AĞRI KARŞISINDA NELER YAPABİLİRSİNİZ

  • Dişleri fırçalamak sizi rahatlatabilir, çürük boşluğunu dolduran gıdalardan kaynaklı ağrınız varsa bu bir çözüm olabilir.
  • Bazı safhalarda soğuk bazı safhalarda sıcak ve ılık ağrıyı funduszeue.infoe soğuk ağrıyı uyarıyorsa sıcak rahatlatabilir veya sıcakta ağrı şiddetleniyorsa soğuk ağrıyı dindirebilir.
  • Bazı diş ağrılarında hekime gidene kadar ağzınızı soğuk suyla çalkalamanız ağrının hafiflemesi bakımından yardımcı olabilir. 
  • Şişlik varsa dışarıdan buz tatbiki ödemin çözülmesinde ve ağrının dinmesinde faydalı olacaktır.
  • Pulpa kaynaklı ağrılarda ,yani derin bir çürüğün pulpayı irrite etmesi sonucu oluşan geri dönüşümsüz ağrılarda,aslında dişetlerini tahriş etme ihtimalinden dolayı önermediğimiz ancak çok çaresiz durumlarda dikkatli bir şekilde küçücük bir pamuk ile çürük boşluğuna koyulan karanfil yağı (karanfil yağı yoksa bir parça karanfili zeytinyağında ezip bir pamuğa koyup dişin çürüğüne yerleştirmek ağrınızı rahatlatır) içerisindeki öjenolün teskin edici etkisiyle sizi rahatlatabilir.
  • Asla ASPİRİN KOYMAYINIZ dişetlerini yakar ve bir faydası olmaz. Benzer şekilde alkol,kolanya v.s. de koymayınız.
  • Yüksek yastıkta hatta oturur pozisyona yakın uyumak gibi tedbirler ağrınızı azaltabilir.
  • Ağrı kesiciye yüklenmeyin. Bilinçsiz antibiyotik kullanmayınız.

DİŞ HEKİMLİĞİNDE ACİL DURUMLARI NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ

Bazı durumlara karşı kısmende olsa önlem almak mümkündür.

Önemli bir konu spor yaralanmaları ile ilgilidir. Basketbol,boks,karate,kayak vs. gibi sporlarda diş hekimi tarafından hazırlanan ağız koruyucu bir aparey (Mouth guard) takılması darbeler karşısında spor yapan kişiyi koruyacaktır.

Araçta seyahat ederken muhakkak çocukları araç koltuğuna funduszeue.infoşkinler için ise emniyet kemerini ihmal etmemek olası kötü durumlardan korur.

Ev kazalarından korunmak için evde bebek varsa bir takım önlemler almak kaza risklerini azaltabilir,yürümeye başlayan bebekleri çarpmaların zararlarından korumak için masa köşelerine yuvarlak hatlı plastik köşebentler takmak faydalı olabilir.

Yine bu beklenmeyen sıkıntılı durumlarla karşılaşmamak için düzenli diş hekimi kontrollerine gidinizki, şikayetiniz olmasa bile mevcut çürüklerin tespit edilmesi ve tedavisi sizi böyle bir durumdan koruyacaktır.Çocuklarda bu diş hekimi ziyaretlerinde koruyucu diş hekimliği uygulamaları sayesinde çürük daha oluşmadan bir takım önleyici tedaviler mümkündür.

 

Diş Hekimliğinde Acil Yaklaşımı

Beklenmedik zamanlarda ortaya çıkan dişlerdeki acil sorunlara yönelik ilk yardımın nasıl yapılacağı konusunda yeterli bilgiye sahip değiliz. Oysa ki basit uygulamalarla zor tabloların ortaya çıkması önlenebilir

Acil diş servisine çoğunlukla acil diş ağrısı, acil diş kırılması, dil-dudakyanak yaralanmaları, diş çekim sonrası durmayan kanama gibi şikayetler ile gelinir. Bu ve benzeri şikayetlerde, ihmal etmeden acil diş servisine gelinmesi çok önemlidir.
Dişlerinize, dudaklarınıza, yanağınıza, damağınıza ve dilinize alacağınız darbeler yaralanmalara ve acil durumlara yol açabilir. Bunun için ağzınızı korumak ve yaralanma sırasında ne yapacağınızı bilmek çok önemlidir. Örneğin spor yaparken ağız koruyucusu takmak, yaralanma riskini azaltır. Patlamış mısır, sert şeker ve buz gibi sert gıdaları yemek veya gazoz kapağı vb. kapağını açmaya çalışmak da diş kırıklarına neden olabilir.
Kişiler genellikle, beklenmedik zamanlarda ortaya çıkan, dişlerindeki acil sorunlara yönelik ilk yardımın nasıl yapılacağı konusunda yeterli bilgiye sahip değildirler. Oysa yapılacak çok basit uygulamalarla daha sonradan çözümlenmesi çok zor olan tabloların ortaya çıkması önlenebilir. Acil yaklaşım gerektiren diş sorunları şunlardır:

ŞİŞLİĞE SOĞUK KOMPRES UYGULAYIN

Diş ağrısı: Ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıda birikintileri, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmeli ve yarım su bardağına yarım çay kaşığı tuz ilave edilerek elde edilen tuzlu su ile ağız iyice çalkalanmalıdır. Kesinlikle ağrıyan diş üzerine aspirin ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulanmamalıdır. Kimyasal yapıları nedeni ile bu gibi ilaçlar diş etinde ve çevre yumuşak dokularda tahrişlere neden olabilir. Bu da diş ağrısının yanında ikinci bir ağrının oluşmasına neden olacaktır.
Eğer iltihap nedeni ile yüzde şişlik oluşmuşsa, o bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır. Diş hekimine gitmeden önce bir ağrı kesici ilaç alınabilir. Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa, buraya çok az karanfil yağı emdirilmiş pamuk koyulabilir. Karanfil yağı ağrının azalmasını sağlayacaktır. Ancak, bu işlemi yaparken karanfil yağını fazla kullanarak diş etine sızmasına neden olunmamalıdır. Çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir. Bir an önce diş hekimine başvurulmalıdır.

Diş kırılması/diş yaralanması: Tedaviye yardımcı olabilir düşüncesi ile mümkünse kırılan diş parçası bulunarak koruma altına alınmalıdır. 30 dakika içerisinde diş hekimine gidilmelidir. Bu arada bölgede kanama meydana gelmişse temiz bir gazlı bez ile basınç uygulanmalıdır. Basınç uygulamasına rağmen kanama 15 dakika içerisinde durmazsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Diş kırılmaları; dişlerin yerlerinden oynaması ya da çıkması, ağız dokularında yaralanmalar ve beyin sarsıntısı, sıklıkla da basketbol, futbol vs. gibi kontak sporları yaparken oluşan çarpma ve düşmeler ile trafik kazaları sonucunda oluşur. Özellikle kontakt spor yapan çocuklarda oluşabilecek ağız yaralanmalarını ve diş kırıklarını önlemek için uygulanacak en uygun yöntem ağız koruyucusu kullanmalarını sağlamaktır.
Diş, darbe nedeni ile kendi yuvasında yer değiştirir ise hafif bir parmak basıncı ile diş eski pozisyonuna getirilmeye çalışılmalıdır. Dişi yuvasına yerleştirirken kesinlikle zorlanmamalıdır. En geç 30 dakika içerisinde diş hekimine başvurulmalıdır.



DİŞİ ASLA KÖK KISMINDAN TUTMAYIN

Dudak ve yanak yaralanmaları: Yaralı bölge ılık su ile temizlenmelidir. Yara bölgesinde kanama varsa kanamanın durması için gazlı bezle basınç uygulanmalıdır. Yanak ya da dudak dışından soğuk kompres uygulanmalıdır. Eğer yara fazla büyükse ve kanama devam ediyorsa, diş hekimine ya da en yakın acil polikliniğine başvurulmalıdır.

Daimi dişin yerinden çıkması: Yerinden çıkan diş bulunmalıdır. Bulunan diş taç (kuron) kısmından tutulmalıdır. Dişi kök kısmından tutarak buradaki dokuların daha fazla hasar görmesine neden olunmamalıdır. Eğer dişin kök kısmındaki dokular fazla hasar görürse dişin yuvasına tutunması mümkün olmaz. Kuron kısmından tutulan dişin üzerinde bulunan yabancı maddeler akan su altında yıkanmalıdır.
Diş yüzeyinin temizlenmesi sırasında ovalama işlemi yapılmamalı ve kesinlikle fırça kullanılmamalıdır. Öncelikle dişi yuvasına yerleştirmeye çalışın. Diş yuvasına yerleştirilebilmişse yerinde sabit kalabilmesi için üzerine temiz bir gazlı bez koyularak ısırtılmalıdır. Bu şekilde en kısa zamanda diş hekimine başvurulmalıdır. Eğer diş yuvasına yerleştirilememişse diş hekimine gidinceye kadar süt ya da su içerisinde korunmalıdır.

Çene kırığı: Şişmeyi kontrol altına alabilmek için soğuk kompres uygulayın. Diş hekiminize veya en yakın hastanenin acil servisine başvurun.

DİŞ ÇEKİMİNİ TAKİBEN ÖNERİLER
Ağız içi cerrahi işlemlerden sonra şişlik görülmesi normaldir, girişimin ve travmanın derecesi ile orantılıdır. Operasyon sonrasındaki üçüncü günden sonra şişlik azalmaya başlamazsa, enfeksiyon söz konusu olabilir ve antibiyotik verilebilir.
Çekimden sonra mümkünse başınız yüksekte olmak kaydıyla yatınız.
Çekimi takiben yaklaşık iki saat kadar herhangi bir şey yemeyiniz. Sıcak yiyeceklerden kaçınınız.
Alkol ve kanamayı artırabilecek ilaçları kullanmayınız.

Diş ağrısını evde geçirecekpratik öneriler
İlk olarak dişlerinizi fırçalayıp tüm ağzınızı temizlemekle işe başlayabilirsiniz. Bu, ağzınızdaki bakterili ve asitli ortamı hafifletecektir.
Bol tuzlu ve az sirkeli suyla dişlerinize gargara yaparak sık sık çalkalayabilirsiniz. Tuzlu su ağzınızın temiz kalmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.
Karanfil tohumu veya karanfil yağı uygulayarak dişinize doğal anestezi işlemi yapabilirsiniz. Karanfil tohumunu ağrıyan dişinizin üzerine bir süre bastırarak, bölgenin uyuşmasını ve bir süre ağrıyı hissetmemenizi sağlayabilirsiniz.
Piysada satılan karanfil yağını alıp bir küçük pamuğu top haline getirin. Üzerine karanfil yağını emdirin ve ağrıyan dişinize kıstırın. Bir süre sonra karanfil yağının diş ağrınızı geçirdiğini göreceksiniz.
Ağzınızdaki ve dişinizdeki sorunun sadece ağrı ile sınırlı olmayabileceğini düşünüp en kısa zamanda bir diş hekimine başvurmanız gerekir. Dişinizdeki ağrı, diş eti hastalıklarının habercisi olabilir.

Eğer bir dolgu kaybederseniz?

Eğer diş ağrısı çekiyorsanız, bu büyük bir çürüğün ya da dişte bir çatlağın habercisi olabilir. Herhangi bir ağrı kesici alın ve bir an önce diş hekiminizle görüşün. Eğer ağrınız yoksa o bölgeyi temiz tutun ve diş hekiminizden bir an önce randevu alın. Eğer kırılan dişin keskin bir köşesi varsa ve dilinizi ya da yanağınızı kesiyorsa diş hekiminizi görmeden önce o keskin kısma balmumu ya da önceden çiğnenmiş şekersiz sakız yerleştirebilirsiniz.

Eğer kaplamanız düşerse?

İster geçici ister kalıcı bir kaplama olsun, asla yapıştırıcıyla geri yapıştırmayın. Sadece kaplamayı muhafaza edin ve bir an önce diş hekiminizi görün.

Eğer diş telinizdeki braket kırılırsa?

Keskin kısma bir diş balmumu ya da önceden yumuşatılmış şekersiz sakın koyun ve bir an önce ortodontistinizi görün.

Eğer bir dişiniz kökten kırılırsa?

Eğer süt dişse:

  • Endişe etmeyin. Dişin çıktığı bölgeyi bir diş hekimi değerlendirsin çünkü bu kalıcı dişin çıkmasında etkili olabilir.

Eğer kalıcı dişse:

  • Suyla nazikçe çalkalayın, ovmayın, nazikçe diş boşluğuna geri koyun.
  • Eğer geri koyamıyorsanız, bir bardak sütün içine atıp dişi nemli tutun ve aceleyle diş hekiminizi görün. İlk 90 dakika içinde diş kurtarılabiliyor. 

Eğer diş çekildikten sonra ağrı çekiyorsanız:

Diş çekildikten 24 saat sonra hala şiddetli ağrınız varsa bu kuru oyuğa işaret olabilir. Bu diş oyuğundaki kan pıhtısı gelişemediğinde olur. Ağrı kesiciler geçici olarak ağrıyı azaltabilir ama siz bir an önce diş hekiminizi görmelisiniz çünkü kuru diş oyuğunun tedavisi diş oyuğunun iç kısmından yapılır.

Detaylı Bilgi Talep Formu

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası