mide bulantısı burun kanaması nedenleri / Beyin Kanaması Nedenleri ve Tedavisi | NPİSTANBUL

Mide Bulantısı Burun Kanaması Nedenleri

mide bulantısı burun kanaması nedenleri

Beyin Kanaması Nedenleri ve Tedavisi

Beyin kanaması kafatasında, beyin dokusu, beyin boşlukları ve beyin yüzeyinde olan kanamalar olarak adlandırılır. Çok tehlikeli durumlara ve ölümlere neden olabilmektedir. Yılda yaklaşık 1 milyona yakın kişi bu hastalığı yaşamaktadır. Tehlikeli travma gibi durumlarda beyin kanaması yaşanabilir. Her yaş grubunda meydana gelen bu hastalık bilhassa yaş aralığındaki kişilerde daha fazladır. Kadınlarda erkeklere kıyasla 3 kat daha fazla görülmektedir.

Beyin kanaması, beyni besleyen damarlardan birinin ya da bazılarının dışarı kan sızdırmasıyla, kanla beslenen bölümün işlevsiz olmasıdır. Bu durum birden meydana gelebilir ve genel olarak yüksek tansiyon hastalarında görülebilir. Beyin kanaması sonrası kişide felç, inme yaşanabilir.

Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Beyin kanaması kendini kişide değişik şekillerde belli etmektedir. Beyin kanaması belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kişide oluşan ani ve şiddetli baş ağrısı
  • El ve kolların uyuşması ve karıncalanma hissi
  • Görmede güçlük
  • Konuşma ve yutkunma güçlüğü
  • Bilinç kaybı
  • Okuma ve yazma güçlüğü
  • Fiziksel hareket kaybı
  • Bulantı ve Kusma refleksi
  • Koordinasyon sıkıntısı
  • Bilincin yitirilmesi
  • Bulantı ve kusma
  • Baş dönmesi ve denge kaybı
  • Vücudun sağ ya da sol kısmında kol ve bacakta güç kayıpları
  • Duyu (görme, duyma) bozuklukları
  • Bilinç bozuklukları
  • Ense sertliği (boynu hareket ettirmede güçlük, sağa ya da sola çevirememe)
  • Kulak çınlaması
  • Kollarda ve bacaklarda karıncalanmalar ve uyuşmalar

Bayılma beyin kanaması belirtileri olabilir. Sıralanan bu belirtiler kişide beyin kanaması şüphesini arttırmaktadır. Bu belirtilerden bazıları başka şeylerden de kaynaklanabilmektedir. Beyin kanaması anevrizmanın beynin hangi bölümünde olduğuna bağlı belirtiler de gösterir. Öz damarlarına yakın bir yerde ise görmede bozukluk, göz kapağını kontrol edememe gibi belirtilerle kendini gösterir.
Bu kanam beyin sapına yakın bir yerdeyse beyin kanaması belirtileri mide bulantısı ve kusma isteği şeklinde olabilir. Bu belirtilerden bir ya da birkaç tanesi bir arada gözlemleniyorsa en kısa sürede acile başvurulmalıdır. Fakat beyin kanamasının her zaman belirti vermediği de bilinmelidir. Sıralanan bu belirtiler kişide beyin kanaması şüphesini arttırmaktadır. Bu belirtilerden bazıları başka şeylerden de kaynaklanabilmektedir.

Beyin Kanaması Nedenleri Nelerdir?

Beyin damarları yaş ilerledikçe yıpranırlar ve elastik özelliklerini kaybederler. Bu nedenle özellikle tansiyon yüksekliği olan yaşlı insanlarda sıklıkla yırtılarak beyin kanaması oluştururlar. Beyin kanaması sebepleri genellikle birçok nedene bağlı olabilmektedir. Tek bir neden söylemek bu konuda mümkün değildir. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Hipertansiyonu ve diyabet( şeker hastalığı) olan kişiler,
  • Alkol, uyuşturucu v.b maddeleri yüksek miktarda kullanan kişiler,
  • Doğum kontrol haplarının bilinçsiz kullanımı,
  • Bağ, doku hastalıklarına sahip kişiler,
  • Kanı sulandırıcı etkiye sahip ilaçları kullanan kişiler

Beyin Kanaması Nasıl Teşhis Edilir?

İnsan beyninde dil işlevleri için özel alanlar mevcuttur. Bu alanlar; sağ elini kullanan kişilerin hemen tamamında sol beyin yarısında, sol elini kullananlarda ise en az %75 oranında yine soldadır. Konuşma merkezi sol beynin ön lobunda, anlama merkezi yan lobunda bulunur. Yazma ve okumayla ilgili merkez ise yan-üst lobdadır. 
Genelde bu kanamalarda, beynin sol tarafında meydana gelen bir hasar sonucu; Kişi konuşma, konuşulanı anlama, okuma veya yazma gibi lisan kabiliyetlerini kaybeder. İlk yardımda beyin kanaması ihtimalinin teşhis aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Gülümsemesi, tebessüm etmesi istenir. Eğer yapamazsa beyin kanaması durumundan dolayı felç olmuş olabilir.
  • Bir cümle kurması istenir (Örnek: "Bugün çok güzel bir gün" gibi) Eğer kurmuyorsa beyin kanaması geçirme ihtimali vardır.
  • Her iki kolunu birden kaldırması gerekir,
  • Dilini dışarı çıkartması istenir. Eğer dil yamulmuş ise felç geçirdiğine işarettir.

Beyin Kanamasının Etkileri Nelerdir?

Bu kanamalar sonucu ölümcül olmakla beraber kalıcı hasarlarda bırakabilmektedir. Beyin kanaması geçiren hastaların bir tarafları felç olur.
Beyin kanaması geçiren kişilerin ayak ve el (tutulan tarafta) tamamen veya kısmen felç olur. Beyin kanaması ayrıca konuşma merkezinin tutulduğu durumlarda olursa hasta konuşamaz. Genç yaşlarda beyin damarlarının civarının zayıflaması sonucunda balonlaşması ve bu balonlaşan kısmın yırtılması neticesinde beyin kanaması oluşabilir. Beyin kanaması belirtileri, en belirgin olarak ani, aşırı şiddetli bir baş ağrısının duyulması ile birlikte acil durum gerektiren bir durumdur.
Beyin kanaması beynin farklı bölümlerinde ortaya çıkabilen ve yaşamın sonlanmasına ya da kayıplara yol açabilen bir durumdur. Bu belirtileri travmalara bağlı ya da başka nedenlerden dolayı olabilir. Beyin kanaması belirtileri dış beyin zarı ile kemik arasındaki kanama (epidural), dış beyin zarı ile orta beyin arasındaki kanama (subdural), orta beyin zarı ile iç beyin arasındaki kanama (subaroknoid), beyin içerisindeki su havuzcukları içindeki kanama (intraventriküler), beyin içindeki kanama (intraserebral) ve beyin damarlarındaki baloncuğun yırtılması (anevrizma) sonucu oluşan kanama şeklinde olabilir.
Beyinde oluşan kanamalar kafatası içindeki basıncın artmasına neden olup birçok geri dönülmesi zor hastalıklara ve ölümlere neden olabilir. Beyin kanaması belirtileri çok iyi bir şekilde gözlemlenmeli ve en kısa zamanda müdahale edilmelidir.

Beyin Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

Beyin kanaması ciddiye alınması gereken bir durumdur ve özellikle travma sonrası ve kendiliğinden meydana gelen beyin kanaması durumlarında kesinlikle ambulans aranmalıdır. 
Beyin içinde gelişmekte olan herhangi bir kanama ilk anda semptom göstermeyebilir. Ancak bireyin ilk 24 saat kontrol altında tutulması gerekir. Kazadan sonraki zaman diliminde kanama ilerler ve beyine baskı oluşturur. Bu durum kişinin komaya girmesine, ya da ölümüne sebep olabilir. Beyin kanaması tedavisinde öncelikle, kanamanın nedenini ortadan kaldırmak gerekir.
Hastanın hayatını koruma altına almak ve istenmeyen durumların oluşmasını engellemek gerekir. Beyin kanaması yaşayan kişi, yoğun bakım bölümünde takip altında tutulur ve genellikle ameliyata alınır. Ameliyat tan sonra hastanın uyanma süresi geçirilen cerrahi işlemin durumuna göre farklılık oluşturur. Narkozun etkisi bittikten sonra hastanın ilk 24 saat içinde uyumaması gerekir. Bu sebeple sağlık ekipleri tarafından kişi, sık sık uyandırılır ve bilincinin yerinde olup olmadığına bakılır.

Beyin Kanaması İlk Belirtileri Nelerdir?

• Bulantı ve Kusma refleksi • Koordinasyon sıkıntısı • Bilincin yitirilmesi • Bulantı ve kusma • Baş dönmesi ve denge kaybı • Vücudun sağ ya da sol kısmında kol ve bacakta güç kayıpları • Duyu (görme, duyma) bozuklukları

Beyin Kanaması Ne Kadar Sürede Öldürür?

Beyin kanaması, baş bölgesinde ani ve şiddetli ağrı, mide bulantısı, kusma, konuşmada zorluk, baş dönmesi gibi bazı semptomlarla meydana gelmektedir. Geç kalındığında tedavisi olmayan problemlere yol açabilmektedir.

BURUN KANAMASI

BURUN KANAMASIBurun kanaması, burnun bir ya da her iki deliğinden birden kan gelmesidir. Hafif ya da yoğun bir kanama şeklinde görülebilir ve birkaç saniyeyle 10 dakika arasında devam edebilir.
Tıptaki adı ‘epistaksis’tir. Her yaşta insanın başına gelebilir ve farklı nedenleri vardır. Burunda pek çok küçük damar bulunur ve bunlar en ufak bir darbeyle kanayabilecek kadar hassastır. Kanamalar burnun ön (anterior) ya da arka tarafından (posterior) kaynaklanır. Anterior burun kanaması; alerji, nezle ya da ufak bir yaradan dolayı olabilir ve hafiftir. Genellikle evde tedavi edilebilir. Öte yandan daha çok yetişkinlerde görülen, yüksek tansiyon, tümör ya da ilaç kaynaklı olabilecek posterior burun kanamaları, tıbbi müdahale gerektirebilecek, ciddi kanamalardır.

Sebepleri nelerdir?
- Kuru hava, en çok rastlanan burun kanaması nedenleri arasındadır. Kuruyan burun zarları, kanama ve enfeksiyonlara karşı hassaslaşır. Çok soğuk havalarda burun mukozasının kuruyup çatlaması sonucu, oluşabilir.
- Pek çok burun kanamasında, kanamanın sorumlusu farklı şekillerde oluşan darbe veya yaralardır.
- Kaza ya da kavga sonucu buruna alınan şiddetli bir darbeyle oluşan kırıklar da şiddetli bir kanamaya ve şekil bozukluğuna yol açabilir.
- Tıkalı burnumuzu açıp rahatlamak için var gücümüzle sümkürmeye çalıştığımızda, ne yazık ki rahatlamak yerine bir de çatlayan damarlardan kaynaklanan kanamaya yol açabiliriz.
- Sinüzit, soğuk algınlığı veya grip gibi benzeri solunum yolu enfeksiyonları, burun kanamalarına yol açabilir.
- Burun spreyleri ya da madde kullanımı, burun kanaması nedenleri arasındadır. Kan sulandırıcı ilaçlar da sorun yaratabilir.
- Hemofili gibi kanın pıhtılaşmamasıyla ilgili hastalıkları olan kişilerde, durup dururken burnun kanamasıyla sık karşılaşılır. Bu gibi durumlarda vücut kendi kendini onarmak için gerektiği gibi kanamayı durduramaz.
- Hipertansiyon çoğu kez belirti göstermez. Ancak ciddi baş ağrıları, bulantı ve kusma veya burun kanamaları hipertansiyonu işaret ediyor olabilir.
n Karaciğer hastalıkları, kronik alkol kullanımı ve tümörlerde tekrarlayan burun kanaması nedenlerindendir.

Evde acil müdahale için:
- Ayakta kalmayın, bir yere oturun.
- Burnunuzu baş parmak ve işaret parmağınızın arasına alarak sıkın.
- Başınızı geri doğru değil, öne doğru eğerek dakika bekleyin.
- Tampon yapmak için herhangi bir maddeyi (pamuk, gazlı bez gibi) burnun içine sokmayın.
- Ensenize ve burun sırtınıza soğuk kompres (buz uygulaması) yapabilirsiniz (soğuk; damarları büzüştürüp kanamanın durmasına yardımcı olur).
- Sümkürmeyin, burun içindeki pıhtıları temizlemeye çalışmayın.

Ne zaman tehlikelidir?
Alınan tedbirlere rağmen kanama durmuyor ve 10 dakikadan fazla devam ediyorsa,
- Çok şiddetli bir kanama varsa,
- Kanama nefes almayı engellemeye başladıysa,
- Kanama durduktan kısa süre sonra tekrar başlıyorsa,
- Kan inceltici ilaçlar kullanıyorsanız ya da kan pıhtılaşmasına neden olan bir rahatsızlığınız varsa,
- Şiddetli bir darbe sonrası burun kanamaya başladıysa,
- Burun kanamasına baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş, kalp çarpıntısı, fenalık geçirme hissi ya da vücutta başka bir kanama gibi diğer anormal belirtiler de eşlik ediyorsa, mutlaka bir doktora veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir.

BURUN KANAMASITEDAVİSİ
Burun kanaması olan kişinin sakinleştirilmesi çok önemlidir. Heyecan ve panik, tansiyonu yükseltir ve kanamanın şiddeti artabilir. Baş hafifçe öne doğru eğilmeli, kanın yutularak mideye gitmesi engellenmelidir.
Ön burun kanamalarında sınırlı bir tampon yapılarak veya küçük bir müdahaleyle damar pıhtılaştırılarak kanama durdurulabilir. Kanama durmuşsa veya tampon alındıktan sonra, yumuşatıcı ve yara iyileştirici krem veya merhemler kullanılabilir. Ön taraftan gelen kanamalar için; ucunda kimyasal maddeler bulunan ufak çubuklarla ya da bipolar ile yakma işlemi (koterizasyon) yapılabilir. Durmayan kanamalarda önden ya da arkadan tampon uygulaması yapılabilmektedir. Bu tip kanamalarda hastaların saat arasında hastanede kalıp, takip edilmesi gerekebilir. Kanama nedeni bulunduktan sonra, ek tedaviler de uygulanır.

Burun kanamasının 10 nedeni

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Dizlerimiz ağrır, kafamıza takmayız. Belimiz tutulur, ciddiye almayız. Kulağımız aylarca uğuldayıp durur, bir doktora görünmek aklımıza bile gelmez ama sorun burun kanamasıysa iş ya doktorda ya da acilde biter.

Haberin Devamı

Evet, burnumuz kanadığında çoğumuz gereksiz yere telaşlanıp korkarız. Oysa çoğu zaman korkacak/telaşlanacak bir durum yoktur. Burnumuzda biriken sertleşmiş yapılar, sert ve güçlü burun silmeler, kuru, rutubetsiz ortamlar ya da basit enfeksiyonlardır burnumuzu kanatan. Eğer “burun kanatan nedenler nelerdir?” diye merak ediyorsanız işte kısa bir özet


1. Buruna darbe almak: Küçük çocukların burun deliklerine yabancı cisim sokmaları ya da sokmaya çalışmaları sık rastlanan ve ebeveyni acile koşturan önemli bir burun kanaması nedenidir. Erişkinlerin de sık ve sert hareketlerle burun karıştırması benzer etkiyi yaratır. Kaza ya da kavga sonucu buruna alınan şiddetli bir darbe sonucu da burunda şiddetli bir kanama ve eğer kırık gelişirse şekil bozukluğu olabilir. Çok nadir olarak, burun kanaması kafatasında başka bir yere alınan darbeden kaynaklanır. Burun veya diğer yüz ameliyatlarından sonra da burun kanamasına rastlanabilir.
2. Ortam havasının kuruluğu: Kuru hava en çok rastlanan burun kanaması nedenleri arasındadır. Burun içini kaplayan mukoza adlı tabaka kurur, kanamaya ve enfeksiyona karşı duyarlı hale gelir. Çok soğuk havalarda da burun mukozasının kuruyup çatlaması sonucunda kişilerde burun kanaması görülebilir.
3. Sert ve güçlü burun silme: Tıkalı burnumuzu açıp rahatlamak için var gücümüzle sümkürmeye çalıştığımızda burun damarlarımızın çatlayıp kanamasına neden olabiliriz. Burun tıkanıklığı ne kadar rahatsız edici olursa olsun burnu fazla zorlamamakta fayda olduğunu hatırlatalım.
4. Burun kemiğinin eğri olması: Bu eğriliğin tıptaki adı “septum deviasyonu”dur. Burun deliklerini ayıran ince duvar olağan koşullarda ortada yer alır ve her iki burun boşluğunu eşit olarak birbirinden ayırır. Bazen bu duvar bir tarafa doğru eğik olabilir ve burun boşluklarından birinin daralmasına yol açar. Bu eğrilik yüzünden daralan tarafta hava akışı azalır, nefes almakta zorlanma ve burun kanaması gibi belirtiler görülebilir.
5. Enfeksiyonlar: Nezle, soğuk algınlığı veya gribal enfeksiyonlar, sinüzit benzeri daha ciddi enfeksiyonlar da kanamaya neden olabilir. Bu durum daha çok burun içini kaplayan mukozanın kurumasından ve kabuklanmasından kaynaklanır. Öksürük, aksırık ve biriken ifrazatı temizlemeye yönelik sümkürme gibi nedenlerden dolayı kabuk çatlar, yara olur, kanama yapar.
6. Kan basıncının yükselmesi: Yüksek tansiyonun belirtileri arasında burun kanaması da yer alır. Çoğu kez hiçbir belirti vermeyen yüksek tansiyon bazı kişilerde, özellikle de aniden hızla yükseldiğinde ciddi baş ağrısı, bulantı ve kusma hatta burun kanaması ile ortaya çıkabilir.
7. İlaçlar: Burun spreyleri de burun kanamasına neden olabilir. Kan inceltici, sulandırıcı ilaçlar ve aspirin de sorun yaratabilir. Endüstriyel ortamlarda kullanılan kimyasalların da burun kanamasına yol açtığı görülmüştür. Burun kanamanızın nedensiz olduğunu düşünmeden önce sık kullandığınız ilaçları veya kimyasalların yoğun olarak solunduğu bir ortamda bulunup bulunmadığınızı gözden geçirmenizi öneririz.
8. Kanama veya pıhtılaşma sorunu yaratan hastalıklar: Hemofili gibi kanın pıhtılaşmaması ile ilgili hastalıkları olan kişilerde, durup dururken burnun kanaması sık karşılaşılan bir durumdur. Pıhtılaşma ile ilgili sorunlarda, kanın pıhtılaşmasını sağlayan faktörlerde eksiklik vardır ve vücut kanamayı durduramaz. Yara kanamasının durmaması, uzun süreli kanamalar, ansızın ortaya çıkan kanamalar, nedensiz morluk oluşumu, iç kanamadan kaynaklanan eklem ağrısı ve şişmesi akla bir kanama-pıhtılaşma sorununu getirmeli ve zaman yitirmeden bir uzmanla görüşülmelidir. Yaşlı kişilerde, kanın pıhtılaşması daha uzun uzun sürebilir. Kan kaybını tolere edebilme kapasiteleri de düşük olduğundan daha dikkatli olmak gerekir.
9. Vitamin eksikliği: K vitamini kanın pıhtılaşmasına katkıda bulunan bir vitamindir. Eksikliğinde kanama-pıhtılaşma sorunları yaşanabilir. K vitamini eksikliği, diş etlerinde kanama, hemoroid (basur) kanamaları gibi sorunların yanı sıra burun kanamasına da neden olabilir. Yumurta sarısı, süt ürünleri, kırmızı et, marul, bamya, brokoli, kabak, lahana, ıspanak, yeşilbiber, muz, kivi, şeftali, çilekte ve pirinç K vitamini oranı yüksek besinlerdir.
Besin destekleri: Eğer kanama eğilimi olan biriyseniz kan sulandıran destekler bilinçsiz veya yanlış kullanıldıklarında (gingko özleri, ginseng) burun kanamasına yol açabiliyorlar.

Haberin Devamı

UNUTMAYIN
Bademsiz olmaz!

Arginin son yılların popüler moleküllerinden biri. Kalp damar sağlığından cinsel performansa, kan şekeri ayarından insülin direncine, bellek sağlamlığından iltihabi süreçleri baskılamaya kadar pek çok alanda anahtar görevler üstlenen önemli bir madde. Arginin zenginliği bakımından da yer fıstığından sonra ikinci sırada. Tabiî ki başka marifetleri de var.
Örneğin mineral gücü çok fazla. Demiri, magnezyumu, kalsiyumu -özellikle kalsiyumu- çok yüksek. Vitamin yapısı da önemsenecek düzeyde. Biotin (saçlara ve tırnaklara bayram yaptırır), riboflavin ve E vitamininden oldukça zengin.
Önemli bir özelliği de şu: Badem aynı zamanda mükemmel bir bitkisel protein kaynağı. Ağırlığının yüzde 20’si protein. Bu dörtte bir su bardağı bademde gram kadar bitkisel proteinin varlığı anlamına geliyor. Bir yumurtada 6 gram hayvansal protein olduğu düşünülürse bademin protein değeri daha bir öne çıkıyor.
Son bir faydasını daha hatırlatalım: Bademin kabuğu (badem içini kaplayan kahverengi ince kabuk) polifenollerden, özellikle de resveratrolden zengin mi zengin. Bilindiği gibi resveratrol ve diğer polifenoller yaşlandırıcı/paslandırıcı serbest radikalleri yok edebilen en önemli doğal savaşçılar. Bu nedenle bademin dışındaki o ince kabuğu lütfen soyup atmayın ve bademi kavurarak polifenol içeriğini yok etmeyin.

Haberin Devamı

AKLINIZDA OLSUN
Mangal keyfinin riski nasıl azaltılır?
Hafta sonları mangal keyfi yapmayı sevmeyen var mı? Ama biz sağlıkçılar (!) maalesef bu işinde keyfini kaçırdık. Bana gelince Ben hafta sonu dostlarla mangal sefası yapmanın sanıldığı kadar kötü bir alışkanlık olduğunu düşünmüyorum. Hatta temiz havada eğlenceli bir hafta sonu bahanesi oluşturduğu için faydalı olduğunu bile söyleyebilirim.
Mangal keyfinin eski tadının kalmamasının temel nedeni kızartılmış -yanmış- etin bazı sağlık sorunlarını tetiklediğinin anlaşılması. Oysa kırmızı et (veya tavuk) dikkatli pişirildiği ve makul ölçülerde yenildiği sürece son derece faydalı bir besin. Yeter ki yağlı kısımları mümkün olduğu kadar ayrılabilsin, tüketim sıklığı haftada ile sınırlanabilsin.
Mangal yaparken etin kömürleşmemesine, yanmamasına, özellikle alevle temas etmemesine de dikkat etmeniz gerekiyor. Yanmış et (özellikle kalın bağırsak kanseri yönünden) önemli bir sağlık riski oluşturuyor. Sıcak kömürlerin üzerine damlayan yağların neden olduğu dumanın içinde poliaromatik hidrokarbonlar ve kanserojen başka maddeler var.
Ayrıca “mangalda et” keyfi yaparken bol miktarda sebze tüketilmesi de önemli. Çünkü sebzedeki kanserojenler ve posa yapısı koruyucu bir etki sağlayabiliyor. Mangal yaparken kullandığınız ızgarayı her kullanımdan sonra yıkamayı ihmal etmemeniz de gerekiyor. Tavuk etinin yüzeyinin siyahlaşmadan pişirilmesi gerekiyor. Pişirilmiş her türlü etin siyahlaşmış bölgelerini temizlemeden yememeniz de daha doğru bir seçim.

Haberin Devamı

BİR NOT
Trans yağı yüksek besinler hangileri?

Trans yağ özellikle hazır besinlerde daha fazla miktarda bulunuyor. Bu nedenle besin etiketlerini dikkatle okumak, trans yağ oranı düşük olanları ve tercihen bir porsiyonunda 1 gramdan daha az trans yağ içerenleri kullanmak gerekiyor. Sert margarinlerde trans yağ bulunması olasılığı artıyor.
İçinde pamuk çekirdeği yağı, Hindistan cevizi yağı, palmiye çekirdeği yağı –hurma yağı- bulunan fırın ve pastane ürünlerinden, kızartma ve panelerden de uzak durmak gerekiyor. Bu yağlar trans yağ değil ama en az trans yağlar kadar sağlıksız doymuş yağlar. Isıl işlemlerle daha çok trans yağ gelişebiliyor.
Bisküvi, çörek, kraker, cips, kızartılmış ve pane edilmiş tavuk, balık ve benzeri ürünler (tavuk kanadı kızartması, tavuk budu kızartması, kızartılmış ve pane edilmiş parça balıklar) trans yağdan zengin olabiliyor. Pizzalarda da yüksek miktarda trans yağ bulunabiliyor. Prensip olarak fırında ve buharda pişirilmiş yiyeceklerde, haşlama besinlerde trans yağ oranı düşüyor.
Kızartılmış yiyeceklerde özellikle yağda pane edilerek kızartıldıkları zaman trans yağ oranları artıyor.

#Sağlıklı Yaşam#OSMAN M&#;FT&#;OĞLU

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Hematemez (Üst Sindirim Kanalı Kanamaları)

Hematemez Nedir?
Kusmayla kan gelmesine hematemez denilir. Kanama genellikle üst gastroentestinal sistemden olmaktadır; bu üst ince barsaktan, mideden veya yutak borusundan kaynaklanabilir.

Nasıl Olur?
En sık sebeplerden birisi mide veya on iki parmak barsak ülserlerinden kanam olmasıdır.

Mide yada özefagustaki (yutak borusu) irritasyonlar (yangı) da kan kusmaya sebep olur. Aspirin, ibobrufen ve naproksen mide ve özefagusdaki irritasyonların en sık sebepleridir.

Diğer bir sık kanama nedeni karaciğer hastalığıdır. Siroz nedeniyle karaciğerde skarlar gelişirse yutak borusu civarındaki kirli kan damarları bacaklardaki varislere benzer şekilde genişlerler. Hiçbir belirgin sebep olmadan aniden kanamaya başlayabilirler ve öksürük yada kusmayı takiben kanarlar.

Bazen özefagus (yutak borusu) yırtılırsa kanama olur. Bu durum genellikle çok fazla miktarda alkol alınımını takiben şiddetli kusmalarla yada şiddetli öksürükleri takiben olmaktadır.

Mide yada özefagus kanserlerinde şiddetli kanama olması nadir görülür.

Bulgular Nelerdir?
Kan kusma korkutucu bir tecrübedir. Hafif vakalarda kusmada, parlak kırmızı yada kahve telvesi gibi koyu kahverengi renkli (mide asidi ile sindirilmiş kan) görülebilir. Eğer şiddetli kanama varsa, bol miktarda parlak kırmız kan gelir ve kusmalar durmaz.

Sizde aynı zamanda kan kusma yapan sebebin bulguları da olabilir, bunlar;

  • Mide yanması
  • Mide ağrısı
  • Koyu, siyah katran renginde dışkılama
    Koyu siyah ve katran renginde dışkılama bazen barsaklardan da kanamanın bulgusudur. Barsaklardan geçen ve sindirilen kan katran gibi siyah bir renk alır.

    Nasıl Tanı Konur?
    Eğer kanama hafif ve sık değilse doktorunuz size aile ve öz geçmiş hakkında sorular soracak ve sizi muayene edecektir. İze aynı zamanda;
  • kan testleri
  • gaitada gizli kan testi
  • mide yada özefagusun radyolojik incelemesi isteyecektir.
    Eğer bu testler kanamanın sebebini göstermezse ve semptomlar devam ederse doktorunuz sizden gastroskopik inceleme isteyecektir. Bu işlemde size ilkin bir sakinleştirici yapılır. Daha sonra ağzınızdan ince, bükülebilen, ucunda ışık kaynağı ve kamera bulunan bir tüpü (gastroskop) ağzınızdan mideye doğru uzatarak inceleme yapacak ve kanamanın nedenini arayacaktır. Endoskopla özefagusta varikoz venler gastrit yada ülserler veya kanserlerin varlığı aranacaktır.

    Nasıl Tedavi Edilir?
    Eğer kanama şiddetliyse, hastanenin acil ünitesinde yada acil yoğun bakım ünitesinde tedavi edileceksiniz. Tedavinin ilk amacı kanamayı durdurmaktır. Kanama sırasında kalp, beyin ve böbrek gibi hayati organların normal kan basınç seviyesini muhafaza edebilmek için yeterli sıvı ve kanların verilmesi gereklidir. Bunların verilmesi için uygun damar yollarının açılması gereklidir. Size aynı zamanda burun maskesi ile oksijen verilebilir. Ayrıca kanama takibi yapabilmek ve bazı ilaçları verebilmek için “nazogastrik sonda” adı verilen ince plastik bükülebilen yumuşak bir tüp burnunuzdan mideye doğru itilebilir.

    Eğer şiddetli özefagus varis kanaması varsa hastaya Blackmore Sangstaken ismi verilen özel bir sonda yutturulur ve yutak borusu içinde şişirilip kanayan venlere basınç yapılarak kanama durdurulur. Nadiren  kanamaları durdurmak için cerrahi işlem gerekebilir.

    Kanamanın şiddetine ve yerine bağlı olmak kaydıyla hastanede kalma süresi birkaç gün olabilir. Tedavinin sebebine bağlı olarak ta tedaviniz olacaktır.

    Kanama ister şiddetli ister hafif olsun alınan kan testleri ne kadar kan kaybı olduğunu , pıhtılaşma ile ilgili hastalığınız olup olmadığını gösterir. Bu testler aynı zamanda kanamanın sebebi ve tekrarlama eğilimini de gösterebilir. Kanamanın tanı ve tedavisi için bir yada daha fazla endoskopiler gerebilir.
    Eğer anama az ise tedavi kanamanın sebebine göre olur;
  • İrritasyon yapan ilaçlara son verilir.
  • Şiddetli kusmalar için ilaçlar verilebilir.
  • Gastrit ve ülserler ilaçlarla tedavi edilir ve sizden yaşam biçiminizi değiştirmeniz istenebilir.
  • Karaciğer hastalıkları sebebine göre tedavi edilir.
  • Özefagusun varikoz venleri ortadan kaldırılmalıdır (cerrahi yada içine uygulanan kimyasal maddelerle)
  • Bütün vakalar için doktorunuz size uygun yumuşak bir diyet önerecektir.

    Kendime Nasıl Bakabilirim?
  • Doktorunuzun ilaç ve diyet konusundaki önerilerini dinleyiniz
  • Eğer kanama alkol kullanımından olduysa alkol almayı kesmelisiniz
  • Doktorunuzun bütün randevularına uyunuz.
  • Yeniden kanam olduğunda ne yapmanız gerektiğini öğrenmelisiniz.

    Kendimiz Nasıl Koruyabilirim?
    Sık kan kusma sebeplerinin acil tedavisi gereklidir. Bunun için,
  • Özefagus, mide yada duodenumdaki ülser ve gastritlerin semptomlarının (bulgu) tedavisi gereklidir (mide ağrısı, mide ekşimesi ve asit içilmesi vs gibi).
  • Siyah katran, renkli dışkılama
    Eğer çok fazla alkol alırsanız karaciğerde sirozu gelişimine neden olursunuz ve yutak borusu yada midedeki problemler şiddetli mide kanamasına neden olur ? Alkol probleminiz için yardım almanız gerekebilir.
  • nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası