mikroskobik canlıların olumlu etkileri / UYGUN - BİLGİLİ ÖN TEST - FEN BİLİMLERİ 5. SINIF

Mikroskobik Canlıların Olumlu Etkileri

mikroskobik canlıların olumlu etkileri

Mikroskobik Canlılar Konu Anlatımı - Mikroskobik Canlı Örnekleri, Yararları, Zararları Ve Özellikleri Neler, Solunum Yapar Mı?

Dünyamızda milyonlarca canlı türü bulunurken sadece gözle görebildiğimiz kadarını tahmin edebiliyoruz. Gözle görülemeyen, sadece mikroskop sayesinde görülebilen canlı türlerinin sayısını ölçmek neredeyse imkansız. Bu yazımızda "Mikroskobik canlılar nelerdir?" Konusunu ele aldık.

MİKROSKOBİK CANLILAR NELERDİR?

Çevremizde çıplak gözle görülmeyecek kadar çok küçük canlılar yaşamaktadır. Bu canlıları görmek için mikroskop keşfedilmiştir. yüzyılda Hollandalı Anton Van Leeuwenhoek ve İngiliz Robert Hooke tarafından geliştirilmiştir. Mikroskop sayesinde görülebilen canlılara da mikroskobik canlılar adı verilmiştir. Bu canlılar; suda, havada, toprakta ve diğer canlıların üzerinde bulunmaktadırlar. Mikroskobik canlı türleri içerisinde en çok bilineni bakterilerdir. Bakterilerin hem yararlıları hem de zararlıları vardır. Sütten yoğurt elde etmek yararlı bakterilerin sayesindedir. Verem ve zatürre gibi hastalıklara neden olan ise zararlı bakterilerdir.

MİKROSKOBİK CANLILARA ÖRNEKLER

Mikroorganizmalar çok çeşitli canlılardır. Bu tanımlama bakterileri, mantarları, arkeaları, protistleri, mikroskobik bitkileri ve plankton, planarya ve Amoeba gibi mikro hayvanları da içine almaktadır. Bazıları virüsleri mikroorganizmaların içine dahil etse de, bunlar canlı olmayan olarak da kabul edilmektedir.

MİKROSKOBİK CANLILARIN ÖZELLİKLERİ

  • Gözle görülemeyip mikroskopla görebildiğimiz canlı türleridir.
  • Bu canlılarda diğer canlılar gibi hareket eder, ürer, beslenir, büyür, solunum ve boşaltım yapar.
  • Bu canlılardan bazıları besinlerimizin bozulmasına, çürümesine neden olmaktadır.
  • Çeşitli hastalıklara neden olabilirler.
  • Mikroskobik canlılar; toprakta, havada, suda, toprak altında, insan ve çeşitli canlıların vücutlarında yaşayabilir.
  • Hem zararlı hem de faydalı mikroskobik canlılar vardır.
  • Mikroskobik canlılar, besinlerimizin bozulmasına neden olabilir.
  • Sütün mayalanıp yoğurda ya da peynire dönüşmesini, üzümden sirke oluşmasını sağlayan mikroskobik canlılardır.
  • Toprakta yaşayan bazı mikroskobik canlılar hayvan ve bitki artıklarının çürümesini sağlar.

MİKROSKOBİK CANLILARIN YARARLARI NELERDİR?

  • İnsanlar için faydalı olan mikroorganizmalardır.
  • Sütten yoğurt ve peynir oluşumu, üzümden sirke yapılması yararlı mikroorganizmalar sayesinde gerçekleşir.
  • Turşu yapımında etkilidir.
  • Topraktaki canlı atıklarının çürütülmesi yani mantarlarla birlikte parçalanmasını sağlayarak minerallerin oluşmasında ve toprağa karışımında görev alırlar.

MİKROSKOBİK CANLILARIN ZARARLARI

Çeşitli hastalıklara sebep olan mikroorganizmalardır.

  • Verem, zatürre, kolera, tifo, dizanteri, tetanos gibi hastalıkları mikroskobik canlılar yapar.
  • Zararlı mikroorganizmalar besinlerde bozulmasına neden olur.
  • Dişlerimizin çürümesine neden olurlar.

Dişlerimizin çürümesine sebep olan mikroskobik canlılar:

Dişlerimizin çürümesine sebep olan mikroskobik canlının adı "bakteri" olarak bilinmektedir.

MİKROSKOBİK CANLILARIN FOSİLLERİ OLUŞUR MU?

Mikroskobik canlıların fosilleri oluşmaz. Mikroskobik canlıların fosilleri neden oluşmaz dersek; mikroskobik canlılarda sert bir kısım bulunmadığı içindir. Bu canlılar gözle görülemeyecek kadar küçük canlılardır. Fosil, oldukça eski dönemlerde yaşamış bitki ve hayvanların sertleşmiş kalıntı ve izlerine verilen addır.

MİKROSKOBİK CANLILAR SOLUNUM YAPAR MI?

Mikroskobik canlılar solunum yaparlar. Canlılar solunum yapmadan yaşayamazlar.

UYGUN - BİLGİLİ &#;N TEST - FEN BİLİMLERİ 5. SINIF

funduszeue.info SADIK UYGUN YAYINLARI funduszeue.info funduszeue.info BİLGİ: Mikroskobik canlıların zararları: Hastalık yaparlar. &#;rneğin verem, zat&#;rre, tifo, grip, kızamık, akut bronşit vb. t&#;rde etkileri vardır. 6 I. II. III. Verem Tifo Dişlerin &#;&#;r&#;mesi Verilen hastalıklardan hangilerinin se- bebi mikroskobik canlılardır? F. A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III BİLGİ: Mikroskobik canlıların faydaları: • S&#;tten yoğurt, peynir elde edilmesi. • &#;z&#;mden sirke elde edilmesi. • Turşu yapımı. 7 Verilen besinlerden hangisinin oluşu- munda mikroskobik canlıların etkisi yoktur? F. A) Yoğurt B) Peynir C) S&#;t D) Sirke BİLGİ: Mikroskobik canlıların besinleri bozmaması i&#;in: • Dondurma • Kurutma • Kaynatma • Konserve gibi işlemler yapılabilir. 8 Mikroskobik canlıların &#;reyip besinle- ri bozmasına engel olmak i&#;in, I. II. III. Dondurma Kurutma Nemli yerde saklama uygulamalarından hangileri yapılabi- lir? F. A) Yalnız II B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III 9 I. II. III. IV. Hastalıklara sebep olur. Yoğurt ve sirke oluşumunu sağlar. Bağırsaklarımızda vitamin sen- tezler. Besinlerin bozulmasına sebep olur. Yukarıda verilen mikroskobik canlıla- rın sebep olduğu etkilerin olumlu ya da olumsuz olarak sınıflandırılması hangisi gibi olur? F. Olumlu Olumsuz A) I - IV II - III B) II - III I - IV C) I - III II - IV D) II - IV I - III 10 &#;zellikler D / Y Bakteriler en basit mikroskobik canlılardır. Buzullarda yaşayamazlar. Hava ve su damlacıkları ile uzun mesafelere taşınabilirler. Mikroskobik canlılarla ilgili tabloda verilen ifadelerin doğru (D) veya yan- lış (Y) olarak değerlendirilmesi aşağı- dakilerden hangisi gibidir? F. A) D Y Y B) Y D D C) D Y D D) Y Y D 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A B C D 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 A B C D


RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=

  4 dakikalık Okuma

Tek hücreli canlı türleri arasında yer alan bakteriler, çeşitli metabolik aktiviteleri olan ve bölünerek çoğalan canlılardır. Her ne kadar göreceli olarak basit bir yaşam formu olarak kabul edilseler de birçok doğa faktörüne kolayca adapte olabilme özelliğine sahiptirler. Genel olarak tüm ekosistemin işleyişi, bakterilerin doğru şekilde fonksiyon göstermesine bağlıdır. Örneğin, sonbaharda dökülen yaprakların ya da canlılara ait diğer atıkların parçalanması ve tekrar doğaya kazandırılması bakteriler sayesinde mümkün olur.

Bakteriler çıplak gözle görülemeyen mikroskobik canlılardır. Hem vücudun içerisinde hem de dış çevrede bulunan bakteriler her yerde yaşayabilen canlı türlerinden biridir. Yaşadıkları ortamlar sıcak iklimlerden buzul iklimlere kadar değişkenlik gösterebilir. Bazı bakteri türleri vücudunuzun bazı işlevlerine çeşitli katkılar sağlayabilirken bazı bakteri türleri ise enfeksiyon durumu oluşturarak rahatsızlanmanıza neden olabilir.

Bakterilerin ağır çevre koşullarına uyum sağlamasını kolaylaştıran ve bağışıklık sistemi hücrelerinden kendilerini korumalarına yardımcı olan bir dış membranları (zarları) bulunur. Bazı bakterilerde bu zar yapısına ek olarak flagellum adı verilen kamçı şeklinde bir çıkıntı da yer alabilir. Kamçı, bu bakterilere hareket edebilme özelliği sağlar. Bakterilerin dış yapılarından bir diğeri ise yüzeylere kolayca yapışmalarını sağlayan saç teli benzeri çıkıntılardır.

Bakteriler genel olarak metabolik aktivitelerinde oksijen kullanıp kullanmamalarına göre aerobik (oksijen kullananlar), anaerobik (oksijensiz solunum yapanlar) ve fakültatif anaerob olarak sınıflandırılabilir. Sadece anaerobik olarak enerji üreten bakteriler ortamda oksijen varlığında yaşamlarını sürdüremezken, fakültatif anaerob bakteriler ise oksijen varlığında hücresel aktivitelerinde artış meydana gelmesine rağmen, yaşamlarını sürdürmek için oksijene ihtiyaç duymayan bakteri türünü oluşturur.

Bakterilerin Faydalı ve Zararlı Türleri Nelerdir?

Bazı bakteri türleri yararlı olarak kabul edilirken bazıları sağlığı olumsuz yönde etkileyebilme özelliğine sahiptir. Sindirim kanalı boyunca bağırsaklarda yaşamını sürdüren bakteri türleri yararlı bakteriler arasında yer alır. Bazı bakteriler ise vücut içerisine yerleşmelerini takiben çeşitli toksinler (zehir) salgılayarak dokuların hasarlanmasına sebep olabilir. Streptococcus pneumoniae, haemophilus influenza, escherichia coli ve salmonella gibi bakteriler birçok hastalığın ortaya çıkışında rol oynayabilen bakteri türlerine örnek olarak sayılabilir. Bu zararlı bakterilere karşı kişisel hijyene dikkat edilmesi gerekir. Antibiyotikler insanlığın sahip olduğu en iyi silahlar arasında yer alır. Ancak antibiyotik ilaçlar, hastalık oluşturma potansiyeline sahip zararlı bakterilerle birlikte bağırsaklarda yer alan yararlı bakterilerin de ortadan kalkmasına neden olabilir. Bu nedenle sadece gerekli durumlarda ve hekimler tarafından reçetelendirildikleri süre zarfı boyunca kullanılmaları oldukça önemlidir.

Zararlı bakteriler dışında insan sağlığı için fayda sağlayabilen bakterilerin de olabileceği düşüncesi yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Nobel ödüllü Rus biyolog Elie Metchnikoff, vücudumuzda yaşamını sürdüren bakteri türleri ile benzer özellik gösteren türlerin tüketilmesinin vücudun çeşitli fonksiyonlarını destekleyebileceğini öne sürmüştür. Bu düşüncesinin temeli Bulgaristan köylerinde yaşayan kişilerin uzun yaşam süreleri ile fermente süt ürünleri kullanımı arasında bir ilişki olabileceği fikrine dayanır. Probiyotik terimi ise ilk olarak yılında kullanılmıştır. Probiyotik, Latince kökenli bir terim olup kelime anlamı olarak “yaşam için” anlamına gelir. Probiyotikler olarak sınıflandırılan bu yararlı bakteri türleri takviye gıda ürünleri, yoğurt ya da peynir gibi fermente ürünler içerisinde yer alır.

Bakterilerin İnsan Sağlığına Etkileri Nelerdir?

İnsan vücudu birçok bakteri türü için konak özelliği gösterir. Yaklaşık olarak trilyon bakteri özellikle sindirim sisteminde olmak üzere vücut içerisinde yer alır. Bu faydalı canlılar ile uyum içerisinde yaşamlarını sürdüren insanlar aynı zamanda birçok önemli normal vücut fonksiyonu için bu bakterilerden destek alır. Sindirim kanalında bulunan bakteriler bu bölgedeki metabolik faaliyetleri destekleyerek besin maddelerinin emilimine yardımcı olurlar. Aynı zamanda çeşitli vitaminleri sentezleme özelliğine de sahip olan bu canlılar, hastalık oluşturma potansiyeli olan diğer bakteri türleri ile mücadele ederek onların vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını sürdürmesine katkıda bulunabilirler.

Bağırsak Florasındaki Bakterilerin Faydaları Nelerdir?

Bağırsakta yaşayan trilyonlarca mikroorganizma genel olarak “mikrobiyota” veya “flora” olarak isimlendirilir. Bu canlılar özellikle sindirim kanalında ve cilt üzerinde yer alır. Sindirim sistemi florasında ’in üzerinde farklı bakteri türü mevcuttur. Bu bölgedeki bakterilerin toplam kütlesi yaklaşık kg ağırlığında olup bu değer neredeyse insan beyninin kütlesine eşittir.

Bağırsak florasındaki bakterilerin etkileri doğum ile birlikte başlar. Anne karnında başlayan bakterilerle tanışma süreci doğum kanalından başlayıp ilerleme sırasında da devam eder. Bebek gelişimini sürdürdükçe bağırsaklarında yaşayan bakterilerin sayısı ve çeşidi de giderek artış gösterir. Çocukluk ve yetişkinlik çağında ise bağırsaklarda yaşayan bakteri çeşitliliği beslenme tarzı ve tüketilen gıdalara bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bağırsaklardaki bakteri dengesinin yararlı bakteriler lehine değiştirilmesinde çeşitli uygulamalar katkı sağlayabilir:

  • Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programına sadık kalınması
  • Tek tipte beslenmeden kaçınılması
  • Fermente besinlerin tüketimi
  • Lif içeriği yüksek tam buğday ürünlerin tercih
  • Yapay tatlandırıcı içeren ürün tüketiminin sınırlandırılması
  • Prebiyotik içerikli gıdaların tüketilmesi ve probiyotik takviye gıda ürünlerinin kullanımı.


Bağırsaklarda yaşayan bakteriler ilk olarak büyüme ve gelişme için oldukça önemli olan anne sütünün sindiriminde normal vücut fonksiyonlarını destekleyici özellik gösterir. Bazı yararlı bakteri türleri ise gıdalar içerisinde yer alan lif yapıdaki maddelerin sindirimini gerçekleştirirler. Savunma hücreleri ile iletişim halindeki bu yararlı bakteriler, bağışıklık sisteminin antikor salgılama ve savunma hücresi üretimi gibi çeşitli normal fonksiyonlarının desteklenmesine katkı sağlayabilirler.

Probiyotik mikroorganizmalar aynı zamanda diyare (ishal) gelişimine karşı da vücudun normal fonksiyonlarının desteklenmesine katkıda bulunabilirler. Diyare, antibiyotik ilaç kullanımını takiben oluşan ve sık görülen yan etkiler arasındadır. Bu türdeki ilaçlar her ne kadar bağırsak florasında yer alan bakteriler arasındaki dengeyi olumsuz yönde etkileyebiliyor olsa da mevcut enfeksiyon durumunun ortadan kaldırılması adına reçetlendirildikleri süre boyunca kullanılmaları ve hekimler tarafından aksi belirtilmedikçe kullanımlarına bireysel kararlar ile son verilmemesi gerektiği unutulmamalıdır.

Bağırsaktaki Probiyotik Bakteriler Zararlı Mıdır?

Bağırsaklarda yaşayan probiyotik bakteriler zararlı olmayıp insan vücudunun çeşitli işlevlerinde katkı sağlayabilen canlılardır. Bütün probiyotik canlılar aynı özelliklere sahip değildir. Probiyotik bakteriler genel olarak basil ve bifidobacterium sınıfındaki bakterilerden meydana gelir. funduszeue.infohilus, funduszeue.info, funduszeue.inforum, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.infom ve funduszeue.infoi gibi bakteriler probiyotik olarak sınıflandırılan bakteri türlerine örnek teşkil ederler.

Probiyotik canlıları içeren besinlerin ve takviye gıda ürünlerinin ağız yoluyla vücuda alınmaları nedeniyle bu bakteri türlerinin, midedeki aşırı asidik ortama karşı dirençli olmaları önemlidir. Yüksek kaliteli probiyotik mikroorganizmalar, mide asidi içerisinde bütünlüğünü koruyarak besinlerin emiliminin gerçekleştiği bağırsaklara doğru ilerleyebilirler. Bu durum probiyotik canlıların özelliklerini gösterebildiği temel bölgenin bağırsaklar olması nedeniyle oldukça önemlidir.

Bağırsaklarda yer alan bakteriler genel olarak bağırsak florası olarak isimlendirilir. Bakteriler dışında çeşitli mantar türleri de buradaki canlılar arasında yer alıyor olsa da bu küçük canlıların büyük çoğunluğunun bakterilerden meydana geldiği unutulmamalıdır. Bağırsak florasının metabolik aktivitesi vücudun bir organı gibi fonksiyon gösterir. Bağırsak florasında yer alan bakteriler aynı zamanda B ve K gibi vitaminlerin sentezini de gerçekleştirirler. Liflerin sindirimini sağlayan bazı probiyotik bakteri türleri bu besin maddelerinden kısa zincirli yağ asitleri oluşturarak bağırsak duvarının beslenmesine ve bu sayede sindirim sisteminin normal fonksiyonlarının desteklenmesine katkıda bulunurlar. Yararlı bakteriler tarafından üretilen kısa zincirli yağ asitleri aynı zamanda vücutta istenmeyen yabancı maddelere karşı mücadelede bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarının desteklenmesine de katkıda bulunabilir.

Probiyotik canlıların bir diğer özelliği de kolesterol metabolizmasında vücudun normal fonksiyonlarını destekleyici özellik gösterebilmeleridir. Yağ içeriği bulunan gıdaların tüketimi ile birlikte karaciğerde üretilen safra bu gıdaların sindirimini kolaylaştırmak adına bağırsaklara iletilir. Safra ise genel olarak kolestrolden meydana gelen bir vücut salgısıdır. Bağırsaktaki probiyotik bakteriler salgılanan safranın yıkımını gerçekleştirerek sindirim kanalı boyunca emilmesini ve kolesterol olarak kan dolaşımına girmesini önleyici özellik gösterebilir.

Bağırsak florası, beslenme tarzı ve tüketilen gıda türlerine karşı oldukça hassas bir oluşumdur. Bu bakteri türleri arasında dengenin yararlı bakteriler lehine olacak şekilde korunması oldukça önem arz eder. Vücuda probiyotik canlı türlerinin alınması fermente gıdalar veya probiyotik takviye gıda ürünleri ile gerçekleştirilebilir. Yoğurt ve kefir gibi besinler probiyotik canlı içeren temel gıdalar arasındadır.

Tüketicilerin dikkat etmesi önerilen bir diğer konu da probiyotik ve prebiyotik kavramlarının karıştırılmamasıdır. Prebiyotik maddeler genellikle beslenme planı içerisinde yer alan lifli gıdalar olup bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin beslenmesine katkıda bulunurlar. Bakteri cinslerinin içerisinde birçok farklı tipte bakteri türü yer alır. Tüketiciler takviye gıda ürünlerinin üzerinde yer alan etiketleri inceleyerek o ürünün içerisinde hangi bakteri türünün olduğu konusunda bilgi edinebilirler. Probiyotik mikroorganizmaların vücudun hangi fonksiyonlarına katkıda bulunduğu da bakteri türüne göre değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle sizin için hangi probiyotik canlı türünün daha uygun olduğu konusunda hekimlerden ve eczacılardan bilgi alabileceğinizi unutmamanız önemlidir.

Enterogermina Sindirim Sistemini Düzenlemeye Yardımcı Olur

Probiyotik takviye gıda ürünleri genel iyilik hali ve çeşitli normal vücut fonksiyonlarına yaptığı katkılar dolayısıyla tüketilen ürünler arasındadır. Bağırsaklardaki zararlı ve yararlı bakteri türleri arasındaki dengenin korunması, sindirim sistemi işlevleri için önemli olduğu kadar kişilerin genel iyilik hali ile de ilişkili olabilir. Faydalı canlılar olarak görülen probiyotikler bağırsak florasının doğal dengesine destek olur. Bu bakteriler bağırsaklarda kolonize olarak floranın düzenlenmesine katkı sağlayabilir.

Koruyucu veya katkı maddesi içermeyen Enterogermina probiyotik ürünleri içerisinde funduszeue.infoi olarak isimlendirilen probiyotik bakteri türü yer alır. Basil sınıfındaki probiyotik bakteriler genel olarak dayanıklı spor formlarında olup ısı, kuruluk ve susuzluk gibi çevresel faktörlere karşı oldukça dayanıklıdır. Dayanıklılık dışarıdan alınacak probiyotik bakterilerde aranan temel özellikler arasındadır. Bacillus clausii, oksijensiz solunum yapan ve spor formu oluşturabilen bir bakteri türüdür. Bu özellikleri sayesinde midenin asidik ortamında canlılığını sürdürerek bağırsaklara ilerleyebilen ve bu bölgede kolonize olabilen bir bakteridir. Spor formunda bağırsaklara ulaşan probiyotik basiller bağırsaklarda tekrar aktif formlarına dönüşerek çoğalır ve sindirim sisteminin normal fonksiyonlarına katkı sağlayabilir. Bu bakteri türü aynı zamanda çeşitli antibiyotik ilaçlarla da metabolik işlevlerini sürdürebilme yeteneğine sahip olması nedeniyle oldukça dayanıklı kabul edilir.

Bağırsak florası trilyonlarca bakteriden meydana gelir. Bu bakterilerin sindirim ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarına katkıları dışında birçok vücut işlevi için de öneme sahip olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle dengeli bir bağırsak florasına sahip olmak ve bu dengenin sürdürülmesini sağlamak oldukça önemli konulardır.

Ürünlerimize Göz Atın

Enterogermina'nın ürün yelpazesi sindirim sisteminin düzenlenmesine ve bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olan milyarlarca iyi bakteri içerir 

Enterogermina 2 Milyar

  • Yaş Arası Çocuklar

  • Flakon

Sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı, 2 milyar kob Bacillus clausii sporu bulunan içime hazır flakonlar olarak sunulmaktadır.

*kob: koloni oluşturan birim

Enterogermina 4 Milyar

  • 11 yaş ve üzeri bireylerde

  • Flakon

Sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı, 4 milyar kob Bacillus clausii sporu bulunan içime hazır flakonlar olarak sunulmaktadır.

*kob:koloni oluşturan birim

Enterogermina 6 Milyar

  • 11+ Yaş ve Üzeri Yetişkinler

  • Ağızda eriyen saşe form

Yetişkinlerde, sindirim sistemini düzenleme ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olmak için 6 milyar kob Bacillus clausii sporu içeren susuz, tek kullanımlık saşelerde sunulur.

*kob: koloni oluşturan birim

Mikroskobik canlıların yaşamımıza olumlu ve olumsuz etkilerini İnternet, ansiklopedi,  gazete ve dergilerden araştırınız. Araştırma sonuçlarınızı görsel malzemelerle destekleyerek bir poster sunusu hâline getirip arkadaşlarınıza sununuz.

Ancak mikroskop ile görülebilen canlılara mikroskopik canlılar denir. Bu canlıları çıplak gözle görmemiz mümkün değildir. Mikroskıbik canlılar, başka canlıların üzeride dahil heryerde yaşayabilirler. Bu canlılardan bazıları yararlı bazıları da zararlıdır. Bu canlılara mikrop dense de, bunlar, hücresel yapıda olanlar ve olmayanlar diye ikiye ayrılır.

Hücresel yapıda olmayan mükroskbik canlılara, Virüsler, viroidler, prionlar örnek gösterilebilir. Hücresel yapıda olanlar ise bakteriler, mantarlar, protistler.

Mikroskobik Canlıların Olumlu Etkileri

&#; Sütten peynir olması,
&#; Üzümden sirke veya şarap üretilmesi,
&#; Sebzelerden Turşuların yapılabilmesi,
&#; Canlı atıklarının parçalanması ve toprağa karışımnda görev alırlar.

Mikroskobik Canlıların Olumsuz Etkileri

&#; Beli başlı hastalıkların sebepleri bu tür canlılardır. Bu hastalıklara verem, tifo, Kolera, tetanoz, ve sıtma örnek gösterilebilir.
&#; Besinlerin bozulmasına ve tüketilmeyecek duruma gelmelerine neden olur.

mikroskopik canlılar3

Mikroskobik Canlı

mikroskopik canlılar2

Mikroskobik Canlı

mikroskopik canlılar

Mikroskobik Canlı

formica karıncası

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası