salep fidesi nasıl yetiştirilir / salep yumrusu ve fidesi nasıl dikilir - YouTube | Farmer, Plants, Garden

Salep Fidesi Nasıl Yetiştirilir

salep fidesi nasıl yetiştirilir

ÜRÜNLERİMİZ


 

SALEP TOHUMU

 

 

Salep tohumu mayıs ve haziran aylarında hasat edilip oda şartlarında dikime kadar bekletilen yumrular sünmeye başlar. Sünmenin başlamasıyla ekilmeye hazır hale gelir. Eylül ayı itibariyle ekimine başlanır.

SALEP FİDESİ

 

 

Eylül ayında dikilen yumrular, ocak ayından sonra fide haline gelir. Ocak - Mayıs aylarında dikilebilir. İlk kez dikecek kişiler için en uygun ekim zamanıdır.

SALEP TOZU

 

 

Hasat edilen salep yumruları suyla temizlendikten sonra, acılığının gitmesi ve daha kolay kuruması için kısa bir süre kaynayan sütte terbiye edilir. Sonra kurutulan salep yumruları değirmende öğütülerek toz haline getirilir. 1 kg salep tozu üretmek için ile adet arası yumruya ihtiyaç duyulmaktadır.

EKİNEZYA TOHUMU

 

 

Ekinezya  özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmesinden dolayı soğuk algınlığı, grip, ve kanser gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltan şifalı bitkilerden biridir. İklim açısından seçici değildir. Çimlendirmesi,yetiştirilmesi ve kökten kesme işlemiyle çoğaltılması çok kolaydır. Güneşli veya yarı gölge ortamları sever.

EKİNEZYA FİDESİ

 

 

Ekinezya toprak isteği olarak seçici olmamakla birlikte organik maddelerce zengin, kumlu tınlı topraklarda iyi gelişir. Sulama bitkinin yetiştirildiği bölgenin iklim ve toprak şartlarına göre belirlenir. Kurak olmayan bölgelerde haftada bir sulama yeterlidir, kurak ortamlarda yetiştirildiğinde bitkinin su ihtiyacı toprağın durumuna bakılarak belirlenir.

SAFRAN

 

 

Safran (Crocus sativus L.) türünün kurutulmuş stigmasıdır. Bu tür cm. boyunda, sonbaharda yaprakları ile birlikte mor renkli çiçekler açan, soğanlı bir kültür bitkisidir. Triploid bir bitki olduğundan tohum vermez, soğanları ile üretilir. Safranın elde edildiği bitki de safran olarak adlandırılmaktadır.

Salep Bitkisi Nasıl Yetişir? Salep Bitkisi T&#;rkiye'de En &#;ok Ve En İyi Nerede Yetişir Ve Nasıl Yetiştirilir?

Salep kışın soğuk havalarda sıcak sıcak içilen tatlı bir içecektir. Salep bir çeşit tozdur ve salep bitkisinden elde edilir.

Salep Bitkisi Nasıl Yetişir?

Salep bitkisi orkidegiller familyasına ait bir bitkidir. Genellikle mor renkli olan salep bitkisi bazen beyaz renk de olabilir. Güzel görüntüsü nedeniyle süs bitkisi olarak kullanılan salep bitkisinin toprak altında kalan kısmının ezilmesiyle bildiğimiz salep tozu elde edilir.

Soğuk havaya elverişli olan salep bitkisi çoğu iklimde yetişebilir. Kumlu ve kireçli toprakları seven salep bitkisi evlerde saksı içinde yetiştirmeye de elverişlidir. Salep bitkisinin tohumu ekildikten sonra güneş ister. Fazla suyu sevmeyen salep bitkisinin toprağının nemli olması gerekir. Eylül ayında ekimi yapılan salep bitkisi, çiçeğini nisan ve haziran aylarında açar. Bu dönem de salep bitkisi hasat edilebilir.

Salep Bitkisi Nerede Yetişir?

Salep bitkisi soğuk hava koşullarını seven ve genellikle kendiliğinden doğal olarak yetişen bir bitkidir. metre yüksekliklere kadar salep bitkisine rastlanabilir. Salep bitkisi soğuk ve kireçli topraklardan hoşlanır. Fazla suyu sevmeyen salebin toprağının orta seviyede nemli olması gerekir. Salep bitkisi deniz seviyesinde de yüksek dağlarda da yetişebilen bir bitkidir. Bu nedenle de çoğu coğrafi koşula da uygundur. Aynı zamanda salep bitkisi şifalı bitkilerdendir.

Salep Bitkisi Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?

Salep bitkisi Türkiye'de neredeyse her bölgede yetiştirilebilir. Antalya ve çevresi, Ege kıyıları, İç Anadolu ve Van gibi farklı illerimizde salep yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye'de en ünlü salep ise Burdur'un Bucak ilçesinde yetiştirilir. Bucak'tan sonra ülkemizdeki en iyi salep Kastamonu ve Yozgat illerinde yetiştirilir.

Salep Bitkisi En Çok Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?

Salep genellikle süt veya suyla karıştırılarak içecek şeklinde tüketilse de giderek yaygınlaşan salep üretimi ve tüketimi sebebiyle pek çok farklı şekillerde de karşımıza çıkabilir. Dondurma, kurabiye ve çeşitli tatlılarda kullanılan salep bitkisi, dünyanın farklı bölgelerinde yetiştirilebilir.

Salep yetiştiriciliği pek çok farklı bölgeye dağılmış şekildedir. Belçika, hollanda, İtalya, Rusya, Tunus, Danimarka, Suriye, Irak, Romanya, Fransa, İspanya ve Norveç de dahil olmak üzere farklı ülkelerde salep bitkisi yetiştiriciliği yapılmaktadır.

False

Salep Nasıl Çoğaltılır? Dalından ve Kökünden Salep Bitkisi Çoğaltma Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Salep bitkisi hoş görünümü ile dikkati çeker. Aynı zamanda bu bitkiden elde edilen salep tozları dondurma yapımında ve birçok yemeğin baharatı olarak kullanılır. Kullanım alanı geniş olduğu için de son yıllarda evlerde de yetiştirilmek istenebilir. Salep yetiştirilmesi ve çoğaltılması özel koşullara bağlı olduğundan bu süreçte bitkiyi yakından tanımak büyük bir önem taşır.

SALEP NASIL YETİŞTİRİLİR?

Salep bitkisini yetiştirmek için hem toprak hem de sulama koşullarının yeterli olması gerekir. Bu bitki daha çok soğuk yerleri ve kireçli olan toprakları sever. Çoğu iklimde de kolaylıkla yetiştirilebilir. Eylül aylarında dikimi yapılır ve nisan ile haziran aylarında çiçek açmaya başlar.

Çiçek açtıktan sonra da yumruları toplanır ve tüketime hazır bir hale getirir. Salep üzerinde iki tane yumru vardır. Bir tanesinin toplanması diğer yumrunun ise seneye bırakılması üretim sırasında dikkat edilmesi gereken bir detaydır.

SALEP BİTKİSİ NASIL YETİŞTİRİLİR?

Salep bitkisini yetiştirebilmek için belirli aşamalara dikkat etmek gerekir. Öncelikle bulunduğunuz yerin iklim koşullarının uygun olduğundan emin olmalısınız. Sonrasında da toprağı besin değeri açısından uygun bir hale getirmelisiniz. Yetiştirme sırasında şu detaylara mutlaka dikkat etmeniz gerekir:

  • Toprağın %25 kum ve %10 yanmış koyun gübresinden oluşması gerekir.
  • Salep tohumlarını toprağın 5 cm derinine ekmelisiniz.
  • Ekilen saksıları ise bol güneş alan bir yere koymalısınız.
  • Salep bitkisi çok fazla su istemez. Bu nedenle toprağının nemli olması yeterli olur.
  • Bitkilerin hasatı için ise nisan sonu ve haziran başını beklemelisiniz.

Salep bitkisi emek isteyen bitkilerdendir.

SALEP BİTKİSİ NEREDE YETİŞİR?

Salep bitkisi denizden metre yüksekliklere kadar çıkabilir. Doğada kendi kendine yetişebilen bir bitki türüdür. En çok yetiştiği yerler arasında Isparta, Antalya, Kahramanmaraş, Van, Kastamonu, Taşköprü, Safranbolu, Milas ve Muğla şehirleri vardır.

SALEP NASIL EKİLİR VE ÜRETİLİR?

Ekimi sırasında toprağın mutlaka organik koyun gübresi ile desteklenmesi gerekir. Bunun yanında üretiminde ekim sırasında toprağın 5 cm derinliğine gömülmesi kısa sürede çıkması için son derece önemli bir detaydır. Salep bitkisi soğuk yerlerde yetişebilir. Ancak güneşe de ihtiyaç duyar.

SALEP BİTKİSİ, OTU VE FİDESİ NASIL EKİLİR VE ÇOĞALTILIR?

Salep bitkisini yetiştirebilmek için içerisinde bulunan iki yumrudan birini bir sonraki seneye bırakmanız gerekir. Birini hasat edince diğerini çoğalması için bitki üzerinde bırakmak gerekir. Bu bitkinin hasat işlemi de tek tek el ile yapılması gerekiyor. Aynı zamanda kökündeki ana soğanı da toprakta bırakmanız bir sonraki sene verim alabilmek için önemlidir.

Salep Bitkisi Nasıl Yetiştirilir, Nasıl &#;oğaltılır? Faydaları Ve &#;zellikleri Nelerdir?

Hem doğal ortamında yabani şekilde yetişen hem de özel olarak yetiştirilen salep bitkisi evde veya farklı mekanlarda kolayca gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda hoş görüntüsü ile bir adım öne çıkan bitkiler arasında yer alıyor. Dondurmaya kıvam vermesi açısından değerlendirilen salep, aynı zamanda pek çok yemek için önemli bir kaynak şeklinde öne çıkmaktadır. Kullanım açısından ayrıca her geçen gün daha geniş yelpazeye yayılmaya devam eden önemli besin kaynaklarından biridir.

Salep Bitkisi Nasıl Yetiştirilir, Nasıl Çoğaltılır?

Nadiren beyaz olması ile beraber daha çok mor renk üzerinden, birçok farklı amaca göre besin kaynağı olarak tüketilen bitki olarak salep bitkisi öne çıkıyor. Özellikle toprak altında bulunan yumru denen kısım, toz haline getirilmesiyle yemeklerde yaygın olarak değerlendirilmektedir. Genel olarak salep yetiştiriciliği tarlalarda gerçekleştiği gibi, aynı zamanda bireysel açıdan evde de bu uygulama ele alınabilmektedir. Tabii aşamalı şekilde ve sırasıyla işlemlerin yapılması çok önemlidir.

- oranında yanmış koyun gübresi ile beraber %25 oranında bulunan kum, toprak ile beraber bir araya getirilmelidir.
- Toprağın yaklaşık olarak 5 santimetre kadar derinine salep tohumları ekilmelidir. Özellikle saksının alt kısmını çıkarmak verim açısından daha etkili olacaktır.
- Ekme işlemini tamamladıktan sonra saksıları bol güneş alan bir yere yerleştirin.
- Fazla sulama sevmeyen salep için, toprak nemli kaldığı sürece bu işlemi çok fazla gerçekleştirmeye gerek yoktur.
- Genel olarak salep bitkisi adını hasat zamanı nisan sonu ile beraber haziran başı gibi gerçekleşir. Bu sebepten dolayı belli bir süre beklemek ve sabırlı olmak önemlidir.

Toz haline getirmek suretiyle pek çok farklı yemekte kullanım özelliği veren salep, Türkiye'de en çok tüketilen önemli besin kaynakları arasında gelmektedir. Bu şekilde siz de bireysel olarak evinizde rahatlıkla salep bitkisi yetiştirebilirsiniz.

Salep Bitkisi Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

Sağlık açısından önemli bir kaynak olarak öne çıkan salep bitkisi, değişik yöntemler üzerinde kullanım imkanı vermektedir. Böylece hem fiziksel hem de psikolojik olarak rahatlamak amaçlı kullanılabilir.

- Özellikle vücut ısısını arttırmak suretiyle kış aylarındaki hastalıklardan koruma imkanı verir.
- Yaşanabilecek soğuk algınlığı ve benzeri hastalık belirtileri söz konusu olduğu zaman, salep tüketmek iyi gelecektir.
- Süt kullanılarak pişirme yöntemi uygulanan salep, sağlıklı ve düzenli şekilde kilo verme imkanı sağlar.
- Dengeli şekilde yağların erimesi için ideal bir besin kaynağıdır.
- Sindirim sistemini korur ve hazımsızlığı önler.
- Kabızlığın önüne geçer.
- Zihni canlandıran salep, beyin fonksiyonlarını daha etkin çalıştırarak odaklanma imkanı verir.

Bu gibi faydaları ve özellikleri ile beraber değişik yöntemler üzerinden salep tüketebilirsiniz. Aynı zamanda kolayca evde yetiştirerek, tozlarından faydalanmak suretiyle pek çok hastalıkta korunma imkanı elde etmeniz mümkün. Zira özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirdiği için önemli bir konuma potansiyel oluşturuyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası