yalnızlık zararları / Yalnızlık insanı hasta ediyor

Yalnızlık Zararları

yalnızlık zararları

Uzun süre yalnız kalan insanlar genellikle depresyon ve anksiyete gibi ruh sağlığı sorunları yaşarlar. Ayrıca, yalnızlık sosyal becerilerin zayıflamasına, özgüvenin azalmasına ve paranoya gibi durumlara yol açabilir. Yalnızlık duygusu, beyin üzerinde aşırı stres yaratarak mental sağlığı ciddi şekilde etkiler.

Uzun Süre Yalnız Kalmanın Fiziksel Zararları

Yalnızlık sadece psikolojik sağlığı etkilemez; aynı zamanda fiziksel sağlığımızı da olumsuz yönde etkiler. Araştırmalar, sosyal izolasyonun yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve obezite gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini göstermiştir. Hatta bazı bilim insanları, sosyal izolasyonun sigara içmek kadar sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğunu söylüyorlar.

Sosyal İzolasyonun Zararları Nasıl Önlenebilir?

Bir kişi uzun süre yalnız kaldığında, sosyal izolasyonun zararlarını önlemek için bazı adımlar atabilir. Öncelikle, sanal platformlar aracılığıyla aile ve arkadaşlarla düzenli olarak iletişim kurmak önemlidir. Bunun yanı sıra, yeni hobiler edinmek, gönüllü çalışmalara katılmak veya evcil bir hayvan sahiplenmek gibi etkinliklerle yaşamı daha dolu hale getirmek mümkün.

İnsanlar sosyal canlılardır ve sosyal bağlantılar sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Uzun süre yalnız kalmak, hem psikolojik hem de fiziksel sağlık üzerinde ciddi etkileri olan bir durumdur. Kendimizi ve sevdiklerimizi korumak için bu durumun farkında olmalı ve gerekli önlemleri almamız gerekir. Unutmayın, yalnızlık duygusuyla başa çıkmak için profesyonel yardım almakta bir sakınca yoktur. 

Fazla yalnız kalmak beyne fonksiyonlarına zarar veriyor! Unutkanlık yapıyor!

Değerli funduszeue.info okurları.

funduszeue.info ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak funduszeue.info yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca funduszeue.info yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler funduszeue.info yorum sayfalarında paylaşılamaz.

funduszeue.info yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve funduszeue.info bunlardan sorumlu tutulamaz.

funduszeue.info yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

Uzun Süredir Yalnızsanız Bu Bilgileri Okumanızda Fayda Var: Beyninizde Kalıcı Hasarlar Oluşabilir!

Ne kadar zamandır yalnızsınız? Özellikle pandemiyle birlikte sosyal izolasyon hayatınızınolağan bir parçası haline geldi mi? Bu sorulara dikkat lütfen! Vereceğiniz yanıtlar,beyninizde oluşabilecek hasarlarınbaşlıca sebepleriolabilir!

Amerikalı nörobilim uzmanları tarafından gerçekleştirilen çalışmalar, uzun süreli yalnızlığın vesosyal izolasyonunsiz farkında olmasanız ve hatta bu durumdan kendinizi memnun dahi hissetseniz beyninizde kalıcı hasarlara yol açarak yaşamınızın geri kalanında ciddi sağlık problemleriyle karşılaşmanıza zemin hazırlayabildiğini gösteriyor. İşte çalışmalardan ortaya çıkan tüm önemli detaylar…

Tehlikenin adı: Sosyal izolasyon

Sosyal İzolasyon

Sosyal izolasyon, fiziksel olarak yalnız olmaya değil; yalnız hissetme haline verilen isim. Uzmanlara göre bu his; fiziksel ve duygusal problemlerin yanı sıra bilişsel problemlere de neden olabilmekte. Sosyal izolasyonun yarattığı kronik stres; beynin duygusal, hafıza ve mekansal uyum düzenlemelerini gerçekleştiren hipokampüs bölümünü olumsuz etkiliyor. Böylece kişilerde depresyon, hafıza kaybı ve bilişsel kavramada zorluk çekme gibi sorunlar ortaya çıkıyor. İlgili sorunlardan depresyonun, hipokampüste fazladan hücre ölümlerine yol açtığı ve vücuda antidepresan etkisiveren faktörleri baskıladığı da çalışmalara yansıyan sonuçlar arasında yer alıyor.

Sosyal izolasyon ve psikoz bağlantısı

Sosyal İzolasyon 2

Uzmanlar; sosyal izolasyona ek olarak uzun süre gün ışığı alamamayıve duyumsal yoksunluk yaşama halinide dikkatli olunması gerekenler listesine eklemiş durumda. Aksi takdirde kişilerin sirkadiyen ritimlerinin olumsuz etkileneceği ve buna bağlı olarak bir takım psikotik düzensizliklerin gözlemlenebileceği söyleniyor.

Sosyal izolasyon, ölümü beraberinde getirebilir!

Sosyal İzolasyon 3

Sosyal izolasyon; yüksek kortizol oranı, inflamasyon ve tansiyonkaynaklı erken ölüm oranını %26’yakadar artırma potansiyeliyle de kırmızı alarm niteliği taşıyor. Öte yandan sosyal etkileşim eksikliği dolayısıyla kişilere toplumdan uzak kalma ve dışlanma hissi aşılayan sosyal izolasyonun, intihar vakalarına yol açarak intihar oranlarını da artırabileceği; çalışmanın bir diğer önemli çıktısı olarak karşımıza geliyor.

Fareler üzerinde yapılan çalışmanın sonuçları dikkat çekiyor!

Deney

Sosyal izolasyonun yaratabileceği tahribatı derinlemesine araştıran uzmanlar, fareler üzerinde de bir çalışmaya imza atarak sosyal izolasyonun insan dışı canlılarda da benzer sonuçlar doğurup doğurmayacağını incelemeye koyuluyor. Çalışma kapsamında 1 ay boyunca sosyal izolasyonda yaşayan farelerin, süreç sonunda motor ve duyumsal bölgelerinde %20’ye varan küçülmelerin yaşandığı fark ediliyor. Bu da tıpkı biz insanlarda olduğu gibi farelerde de uzun süreli sosyal izolasyonun ne denli zararlı olabileceği gerçeğini gözler önüne seriyor. 

Özellikle pandemiyle birlikte, sosyal izolasyonun hayatın parçasıymış gibi ekstra normal algılandığının farkındayız. Araştırmalar ışığında, sizleri; sağlığınız için bu konuda daha dikkatli olmaya davet ediyoruz!

Kaynaklar: 1, 2, 3, 4, 5

Emoji İle Tepki Ver

62

Yalnızlık Ruhsal ve Bedensel Hastalık Riskini Arttırıyor

NEW YORK — 

New York Stony Brook Üniversitesi'nden psikoloji ve psikiyatri profesörü Turhan Çanlı, yalnızlığın başta depresyon ve bilişsel gerileme gibi ruhsal sorunların yanında kanser, iltihaplı hastalıklar ve kalp sorunları gibi bedensel rahatsızlık riskini artırdığını söyledi.

Yalnızlık ve sosyal izolasyon, herkesin hayatında kısa ya da uzun dönem karşılaştığı sosyal bir sorun. Bazı kimseler için bu durum dönemsel olurken bazıları içinse yapısal ve uzun dönemli bir problem olabiliyor.

Peki uzun dönemli yalnızlık hissinin ruh ve beden sağlığı üzerinde ne tür etkileri olabilir? Prof. Dr. Turhan Çanlı, uzun dönem yalnızlık hissinin çok önemli sağlık sorunlarını beraberinde getirebileceğini söylüyor.

Yalnızlık nedir?

Prof. Dr. Çanlı, yalnızlık konusunda yaptıkları ve Nature dergisinde de yayınlanan çalışmalarını VOA Türkçe'ye değerlendirdi:

“Yalnızlık, sosyal olarak izole edilme, kendini diğerlerinden uzak görme hissidir. Bu tamamen sübjektif bir deneyimdir. Bunu ben dışarıdan söyleyemem. Bu bireylerin kaç kişiyle irtibatta oldukları ya da sosyal çevresinden de bağımsız bir histir. Bazı kişiler çok sayıda irtibatta olduğu arkadaşı, sosyal çevresi olmasına rağmen belki kendilerini yalnız hissedebilirler. Bazı kimseler ise fazla çevresi, arkadaşı olmamasına karşın mutlu olabilirler ve yalnızlık hissetmeyebilirler. Dolayısıyla bu çok kişisel bir histir ve bizzat kişilere sormadan çalışılması zor bir alandır. Psikologların bunu çözümlemek için soru teknikleri bulunuyor. İnsanlar size sosyal olarak izole edilmiş hissedip etmediklerini anlatıyor.”

Çanlı, yalnızlığın bir sorun olarak tanımlanabilmesi için bunun geçici mi yoksa yapısal mı olduğunun belirlenmesi gerektiğini söylüyor:

“Herkes hayatının bir döneminde yalnız hissedebilir. Buradaki püf nokta bu durum dönemsel bir sorun mu yoksa kendinizi sürekli bu hayatta yalnız hissetme hali mi söz konusu? Eğer ikincisi ise bu bir sorundur ve bu durumdan kurtulmak için yardım almalısınız. Bu yardımı aileniz ya da arkadaşlarınız da verebilir belki bir psikoloğa da ihtiyaç duyabilirsiniz.”

Uzun dönemli yalnızlık birçok hastalığa kapı aralıyor

Prof. Çanlı, Chicago'dan meslektaşlarının uzun dönemli bir proje yürüttüğünü, kendisinin de bu çalışmaya dahil olduğunu ve bulgularının Nature dergisinde yayınlandığını belirtiyor:

“Bazı meslektaşlarımla uzun dönemli çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarda yalnızlığın ilerideki sonuçlarının neler olabileceği konusunda bazı bulgulara ulaşıldı. Buna göre, uzun dönemli sosyal izolasyon ve yalnızlık hissi içinde bulunan bireyler 10 yıl sonra daha çok sorunlarla karşılaşabilirler. Bunlar sadece depresyon gibi ruhsal değil aynı zamanda kanser, iltihaplı hastalıklar, kalp hastalıkları gibi fiziki sorunlar hatta bilişsel gerileme, hafıza sorunları, alzheimer gibi problemler olabilir. Yüksek derece yalnızlık hissedenlerde bu sorunlar yalnızlık hissetmeyenlere göre daha şiddetli ve yaygın olabilir.”

Turhan &#;anlı

Yalnızlık ve depresyon riski

Yalnız kişilerin daha fazla depresif durumda oldukları ve içine kapandığı gözlemlenir. Çanlı yalnızlığın depresyon riskini çok artırdığını söylüyor:

“Yalnızlık kesinlikle depresyona yakalanma konusunda risk faktörüdür. Eğer yalnızlık hissediyorsanız devamında büyük ihtimalle depresif hissedeceksiniz demektir. Öte yandan zaten depresyondaysanız çok aktif olmayacağınız için diğer insanların sizinle iletişime geçmeleri zor olabilir. Bu durum sosyal çevrenizin size ulaşmasını daha da zorlaştırabilir. Yani depresyonun kendisi sizi daha yalnız da yapabilir. Sizinle insanlar iletişim kurmak istemeyebilirler çünkü eğlencesiz bir kişi olmuşsunuzdur. Bu durumda sosyal çevrenizden de insan kaybedebilirsiniz. Dolayısıyla depresyon ve yalnızlık kompleks bir ilişki. Karşılıklı etki söz konusu. Ancak çalışmalar, yalnızlık hissi bulunan birisinin uzun dönemde depresyona yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.”

“Sosyal medya, yalnızlıkla mücadelede yardımcı olabilir”

Peki çevresiyle çok fazla sosyal ilişkiye girmemesine rağmen sosyal medyada aktif olan kişiler yalnız sayılır mı? Çanlı bu konuda çelişkili söylemler olduğunu anlatıyor:

''Yalnızlığın fiziki yakınlıkla ölçülemeyeceğini düşünüyorum. Dünyanın öbür ucunda yaşayan birisine kendimi çok bağlı hissedebilirim. Bu kişiye duygusal bağlılığım olabilir. Başka ülkede yaşayan samimi bir arkadaşım olabilir. Sosyal medyadan sürekli görüşme imkanımız varsa irtibattayız demektir.

Bununla birlikte sosyal medyayı çok kullananların daha çok depresyon ve yalnızlığa kapılacakları konusunda söylemler de var. Ama bazı çalışmalar bu yönde bulgular taşırken bazıları da tam tersi yönde olabiliyor. Ben bu konuda tanımlayıcı bir çalışma yapmadım. Bana göre eğer sosyal medya başka kişilere olan bağlılık ve irtibat hissinizi artırıyorsa bu yalnızlık ve izolasyonla mücadele konusunda yardımcı olabilir.”

Çanlı, ilerleyen dönemde yalnızlıkla söz konusu ruhsal ve bedensel hastalıklar arasındaki ilişkinin nedenlerini ortaya koyup insanların daha sağlıklı bir yaşlılık geçirebilmeleri için alınabilecek önlemleri bulmayı planlıyor.

Turhan &#;anlı

Prof. Dr. Çanlı kimdir?

Almanya'da doğan Prof. Dr. Turhan Çanlı'nın babası Türk annesi ise Alman. Lise eğitiminin ardından Psikoloji ve Nöroloji öğrenimi görmek için ABD'ye gelen Çanlı, doktorasını Yale Üniversitesi'nde tamamladı. California Stanford Üniversitesi'nde 6 yıl doktora sonrası araştırmaları yapan Çanlı, yılından beri Long Island'taki Stony Brook Üniversitesi'nde çalışıyor.

Çanlı'nın depresyonun bulaşıcı bir hastalık olabileceği konulu çalışması bilim dünyasında büyük ses getirmiş, çalışma başta New York Times gazetesi olmak üzere medyada yaygın olarak yer almıştı.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası