el parmak eğriliği / Elinizin şekli ve parmaklarınızın uzunluğu karakteriniz hakkında ne diyor?

El Parmak Eğriliği

el parmak eğriliği

 

Parmaklarınızda görülen değişimlerin özellikle tırnak kökü ile parmak ucu arasındaki bölümün genişleyerek şekil değiştirmesini dikkate alın. Pek çok hastalığın habercisi olabilir.

Hisar Intercontinental Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanlarıyla parmaklarda çomaklaşmayla kendini gösteren hastalıkları konuştuk…

Parmaklarda çomaklaşma nedir?
Parmakların uç kesimlerinin, tırnak kökü ile parmak ucu arasındaki bölümün, genişleyerek ve bombeleşerek çomak şeklini almasına çomak parmak veya parmaklarda çomaklaşma adı verilir. Genellikle başparmaktan başlar ve diğer parmaklara yayılır. Sıklıkla her iki el parmakları tutulur. Bazen birlikte ayak parmaklarında da çomaklaşma oluşabilir.

Hangi hastalıklarda daha sık görülür?
Çocuklarda doğumsal kalp hastalıkları (özellikle Fallot Tetralojisinde), erişkinlerde ise akciğer kanseri en sık nedenlerdir.

Bunların dışında;
Akciğer apsesi, Bronşiektazi (bronşların yani hava yollarının genişlemesi ve harabiyeti), Ampiyem (akciğer zarları arasında iltihap birikimi), Akciğer fibrozisi (sertleşmesi), Ağır pnömoni (zatürre), Ağır kronik (uzun süreçli) tüberküloz (verem) gibi solunum sistemi hastalıklarında,
Kalp yetmezliği, Enfektif endokardit (kalp kapaklarının iltihabı) gibi kalp hastalıklarında, siroz, Ülseratif Kolit, Crohn gibi iltihaplı barsak hastalıklarında, akciğer ve/veya akciğer zarlarına metastaz (yayılım) yapan tüm organ veya doku kanserleri, Hodkgin hastalığı, Lenfoma, Tiroid kanserinde de parmaklarda çomaklaşma görülebilir.

Parmaklarda çomaklaşmayı her zaman bir hastalığın habercisi olarak kabul edebilir miyiz?
Hayır. % oranında ailevidir yani diğer aile fertlerinde görülebilir ve bu durumda bir hastalık belirtisi değildir. Çomaklaşma sadece bir elde de görülebilir. Bu durumda parmaklarda çomaklaşmaya yol açabilecek hastalıklar değil; travma, el damarları veya sinirlerinin hastalığı olabileceği akla getirilmelidir.

Parmaklarında çomaklaşma fark eden kişi ne yapmalıdır?
Parmaklarda çomaklaşma pek çok önemli hastalığın en erken belirtisi olabileceğinden hiç vakit kaybetmeden göğüs hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır. Böylelikle erken teşhis ve tedavi fırsatı kaçırılmamış olur.

ÇEKİÇ PARMAK ( MALLET FİNGER ) YARALANMASI

e-Posta
Yazdır
PDF

Parmağın en uç eklemine olan darbeler sonucu meydana gelir. Parmağı açan (düzleştiren) tendon (ekstansor tendon) parmağın en uç boğumundaki kemiğe (distal falanks) yapıştığı bölgede yaralanmıştır. Çoğu zaman parmak üzerinde hiçbir kesinin olmadığı kapalı yaralanmalar sonrasında görülür.

Hastaya parmağı düzleştirmeye çalışması söylendiğinde bunu yapamaz, ancak diğer eli veya muayene eden doktor tarafından parmak düz pozisyona getirilebilir. (Şekil 1)

Çekilecek direkt el grafilerinde bazı olgularda küçük bir kemik kırığının da olaya eşlik ettiği izlenir. (Şekil 2)

Erken dönemde buz uygulaması ve nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar ağrı için faydalı olacaktır. (Şekil 3)

Kemik kırığı izlenmeyen hastalarda ortopedi malzemeleri satan yerlerden temin edilebilecek çekiç parmak ateli 2 ay süre ile parmaktan hiç çıkarmadan uygulanır.

Bu aşamada hastanın cerrahi müdahaleye gerek olmaksızın sadece atel ile izlenebileceği kararı mutlaka doktoru tarafından verilmelidir.
Açık yaralanması olan, kemik kırığı da bulunan olgularda cerrahi müdahale gereklidir. Bu müdahale lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Hem kırık kemik parçası, hem de yaralanan tendon onarılır. Parmağın en uç iki boğumunu yaklaşık iki ay süre ile düz tutacak bir tel konarak hastanın parmağını bu süre içinde bükmemesi sağlanır.

Hastaların bir kısmı sadece görüntüsel bir problemleri olduğunu düşünerek uzman bir doktora başvurmazlar. Ancak tedavi edilmeyen olguların bir kısmı yaralanan tendonun kısalarak aşağı doğru yer değiştirmesi ile kuğu boynu deformitesi dediğimiz daha ileri bir şekil ve hareket problemine dönüşebilir. Bu nedenle tedavi süreci ve şekli ile ilgili bilgiyi bu konun uzmanları tarafından edinmek ve onların izleminde iyileşme sürecini geçirmek çok önemlidir.

YOUTUBE VİDEOLARIMIZA AŞAĞIDAKİ LİNKDEN ULAŞABİLİRSİNİZ ↓

→Mallet finger kuğu boynu deformitesi kiriş yaralanmasına bağlı parmak düşüklüğü


busy

Tetik parmak hastalığı nedir? Tetik parmak hastalığının nedenleri belirtileri ve tedavisi…

Parmakların kasılı kalması, aniden kilitlenmesi ya da ağrıması gibi belirtilerle ortaya çıkan tetik parmak hastalığı hakkında merak edilenleri haberimizde bulabilirsinizTetik parmak sendromu nedir? Tetik parmak hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Yayınlanma: - 16 Temmuz Güncellenme:

Tetik parmak hastalığı nedir? Tetik parmak hastalığının nedenleri belirtileri ve tedavisi…

İşleri veya hobileri sürekli tekrarlayan kavrama eylemleri gerektiren kişilerde sıklıkla görülen tetik parmak hastalığı nedir? Tetik parmak hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi ile ilgili tüm detaylara haberimizden erişebilirsiniz…

TETİK PARMAK NEDİR?

Parmakların veya başparmağın bükülme sırasında kasılması ya da kilitlenmesi sonucunda parmaklarda acıya neden olan duruma tetik parmak hastalığı denmektedir. Hastanın parmağında ani kitlenme görülür ve kitlenen parmağı düzleştirmek oldukça zordur.

Tetik parmak, tenosinovit stenosing olarak da bilinir. İltihap, etkilenen parmaktaki tendonun etrafını saran kılıf içindeki alanı daralttığında ortaya çıkar. Tetik parmağı şiddetli ise, parmağınız bükülmüş konumda kilitlenebilir.

İşleri veya hobileri sürekli tekrarlayan kavrama eylemleri gerektiren kişilerde, tetik parmağı geliştirme riski daha yüksektir. Bu durum ayrıca kadınlarda ve diyabetli olanlarda daha yaygındır.

TETİK PARMAK HASTALIĞININ NEDENLERİ

Çoğu zaman, tekrarlanan bir hareket ya da parmağınızın ya da başparmağınızın zorlayıcı kullanımından kaynaklanır. Tendonlar (kasları ve kemikleri parmağınızla veya başparmağınızla birbirine bağlayan sert doku bantları) iltihaplı hale geldiğinde de meydana gelebilir. Onlar, elleriniz ve kollarınızdaki kaslar ve elleriniz ve baş parmaklarınız bükülür ve düzeltilir. Tendonlarla birlikte, elleriniz ve kollarınızdaki kaslar, parmaklarınızı ve başparmağınızı büker ve düzeltir.

Bir tendon genellikle eklemleri çevreleyen bir yağlama membranı olan sinoviyum sayesinde onu örten dokudan (kılıf olarak adlandırılır) kolayca kayarak akar. Bazen bir tendon iltihaplı ve şişmiş olur. Tendon kılıfının uzun süre tahriş olması, tendonun hareketini etkileyen skarlaşmaya ve kalınlaşmaya neden olabilir. Bu olduğunda, parmağınızı veya başparmağınızı bükmek iltihaplı tendonu çeker. Bu da sıkışmaya ve şişliğe neden olur.

Suçiçeğini andıran 'El ayak ağız' hastalığına dikkat!İlginizi ÇekebilirSuçiçeğini andıran 'El ayak ağız' hastalığına dikkat!

RİSK FAKTÖRLERİ

Tetik parmak hastalığına yakalanma olasılığınızı artıran şeyler şunları içerir:

Yaş: Genellikle 40 ve 60 yaşları arasında ortaya çıkar.

Cinsiyet: Kadınlarda erkeklerden daha yaygındır.

Sağlık koşulları: Diyabet, gut ve romatoid artrit tetik parmağına neden olabilir.

İş: Çiftçiler, sanayi çalışanları, müzisyenler gibi parmak ve başparmak hareketlerini tekrarlayan kimseler arasında yaygındır.

shutterstock_

TETİK PARMAK HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Tetik parmağının işaret ve semptomları hafif ila şiddetli ilerleyebilir ve şunları içerebilir:

– Özellikle sabahları parmak sertliği

– Parmağınızı hareket ettirirken bir atma sesi ile birlikte “tık sesi”

– Etkilenen parmağın tabanında avuç içi hassasiyet veya bir yumru (nodül)

– Aniden düz bir şekilde ortaya çıkan bükülmüş bir pozisyonda yakalama veya kilitleme

– Düzleştirilemeyen bükülmüş konumda kilitli parmak

Tetik parmağı, başparmak dahil olmak üzere herhangi bir parmağı etkileyebilir. Bir seferde birden fazla parmak etkilenebilir ve her iki el de söz konusu olabilir. Tetikleme genellikle bir nesnenin sıkıca kavranması veya parmağınızın doğrultulması sırasında sabahları daha belirgindir.

TETİK PARMAK TEDAVİSİ

Tedavinin amacı şişliği indirmek ve yakalama hareketini sağlamaktır. Bu amaçla atel kullanımı ya da ilaç tedavisi bazen faydalı olabilir. Tetik parmak zorlayıcı hareketlerin tekrarlanması sonucunda ortaya çıktığı için bu tarz zorlayıcı hareketleri mümkün olduğunca yapmamak da ameliyatsız tedavinin bir parçasını oluşturur. Tendon ve pulley içerisine steroid enjeksiyonu yapmak parmağın rahatlamasına yardımcı olabilir. Parmak egzersizleri yine hafif seviyedeki tetik parmak hastalarında etkili olabilir. Bunlar ameliyatsız tetik parmak tedavi yöntemleridir. Tedavinin bir de cerrahi yolu vardır.

Eğer ameliyatsız yöntemler fayda sağlamazsa tetik parmak ameliyatı gerekebilir. Tetik parmak ameliyatında genellikle genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Tedavinin amacı parmağın tabanındaki kılıfı açarak tendonun eskisi gibi rahat hareket edebilmesini sağlamaktır. Avuç içinde yaklaşık 1 cm'lik kesi açıldıktan sonra içerideki tendon hareketlerini kısıtlayan kılıf kesilerek rahatlatılır. Daha sonra işlem bölgesi kapatılarak ameliyat sonlandırılır. Hasta ameliyattan hemen sonra normal hayatına döner. Parmağını kısıtlayan bir alet verilmez, rahatlıkla hareket ettirebilir. Kısa dönemde hareketlerin rahat yapılamamasına neden olan ağrı, şişlik veya hassasiyet olabilir. 1 hafta içerisinde bu şikayetler azalarak biter. Bu zamandan sonra parmak hareketleri daha rahat yapılabilir. Nadir de olsa bazı hastaların ameliyat yerindeki ağrı, şişlik ve hassasiyet biraz daha geç iyileşebilir. Bu durumlarla çok az karşılaşılır ancak böyle bir durumda el terapisi faydalı olabilir.

Adale romatizması yani fibromiyalji nedir? Fibromiyalji belirtileri ve kas romatizması tedavi yöntemleriİlginizi ÇekebilirAdale romatizması yani fibromiyalji nedir? Fibromiyalji belirtileri ve kas romatizması tedavi yöntemleri

AğrıameliyatdiyabetSağlıkSanayisöz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası