günlük hayatta kullanılan asit ve bazlar / AS İ T VE BAZLAR Günlük hayatta kullandı ğ ımız asit ve bazlar. - ppt indir

Günlük Hayatta Kullanılan Asit Ve Bazlar

günlük hayatta kullanılan asit ve bazlar

Günlük Hayatta Kullandığımız Asit Ve Bazlar Nelerdir?

Günlük Hayatta Kullandığımız Asit ve Bazlar hayatımızda kullandığımız hemen hemen tüm gerekli şeylerin içinde yer almaktadır. Olumlu yönleri olduğu gibi olumsuz etkileri de barındırabilen asit ve bazlar, sabun, çamaşır suyu, tuz ruhu, gazoz, sirke ve bazı ilaçların içeriğinde bulunmaktadır. Yediğimiz sebze ve meyvelerin içerisinde de örneğin, limon, mandalina, portakal gibi turunçgillerde doğal olarak bulunmaktadır. Asit ve baz denildiği zaman zararlı bir durum gibi gözükse de folik asit eksikliğinde aneminin oluşması gibi bazı asit ve bazların eksikliğinde bir takım hastalıklar meydana gelmektedir.

 

Asit ve bazların Günlük Hayatımızda Kullanım Alanlarından Bahsedecek Olursak;

Asetik Asit(CH3COOH)

Sirke asidi olarak bilinen asetik asidin %'lik çözeltisi sirke olarak tüketilmektedir. Tahriş edici kokuya sahip olan birçok ilaç ve endüstri maddesinin hazırlanmasında kullanılmaktadır. Taze kesilmiş yaralarda kan dindirici özelliğinden dolayı alüminyum asetat tuzu kullanılmaktadır.

 

Formik Asit(HCOOH)

Mikrobik bozulmayı önlemek için gıdalarda koruyucu olarak kullanılan Formik asit, bakterilere küf ve mayalara etki etmektedir. Karıncaların salgılarından bol miktarda bulunmaktadır.

 

Sülfürik Asit(H2SO4)

Dünyada en çok üretilen kimyasallardan olan ve endüstri gibi önemli üretim noktalarına kullanılan sülfürik asit, SO2 gazı kullanılarak Kontak Metodu denilen bir metotla üretilmektedir. Özellikle gübre üretimi, patlayıcı yapımı, boya sanayii, Petro kimya sanayii ve amonyum sülfat üretiminde kullanılmaktadır.

 

Sorbik Asit(HC6H)

Kokusu lezzeti olmayan Sorbik Asit, küf ve mayaların gelişmesinde etkili olduğundan yiyeceklerde de antimikrobik koruyucu olarak kullanılmaktadır.

 

Benzoik Asit(C6H5COOH)

Gıdalarda mikrobik bozulmayı önlemek için kullanılan benzoik asit iğne ve yaprakçık görünümünde olan bir maddedir. Meyve suyu, marmelat, gazlı içecekler, turşular, ketçap ve benzeri ürünlerde en çok kullanılan benzoik asit birçok bitkinin yaprak kabuk ve meyvelerinde de bulunmaktadır. Genellikle sodyum tuzu olarak kullanılan Benzoik asit, ilave edildiği gıdanın tadını etkilemektedir.

 

Hidrojen Sülfür(H2S)

Kokmuş yumurtayı andıran renksiz bir gıda olan sülfür, oldukça zehirli olduğundan uzun süre solunduğu zaman insanı öldürebilmektedir. Seyreltik olarak havada bulunduğunda kişide yorgunluk ve baş ağrısı etkileri görülmektedir.

 

Nitrik Asit(HNO3)

Nitrik asidin gliserin ile reaksiyonundan nitrogliserin meydana gelmektedir. Gübrelerin üretiminde kullanılmaktadır.

 

Sodyum Hidroksit(NaOH)

Suda kolaylıkla çözünen, kaygan bir sabun hissi uyandıran bir çözelti veren sodyum hidroksit beyaz renkte bulunan nem çekici bir maddedir. İnsan dokusunda kaşındırıcı etkisi olan Sodyum Hidroksit, deney yapılan laboratuvarlarda CO2 gibi asidik gazları yakalamak için kullanılmaktadır. Petrol rafinerilerinde, tekstil boya, deterjan endüstrisi, sabun ve kağıt gibi yapımlarda kullanılmaktadır.

 

Potasyum Hidroksit(KOH)

Pillerde elektrolit olarak ve gübre yapımında kullanılmaktadır.

 

Kalsiyum Hidroksit(Ca(OH)2)

Suda hamurumsu bir görünüş alan Kalsiyum Hidroksit, asidik gazların uzaklaştırılması, çimento ve kireç yapımı gibi alanlarda kullanılmaktadır.

 

Amonyak(NH3)

Kendine özgü keskin bir kokusu olan Amonyak, renksiz, polar yapıda, hidrojen bağı yapan ve su gibi iyonlarına ayrılan bir gazdır. Laboratuvarlarda birçok kimyasal maddenin elde edilmesinde kullanılan Amonyak, azotlu gübrelerin ve nitrik asidin üretiminde başlangıç maddesi olarak kullanılmaktadır.

 

Hidrosiyanik Asit(HCN)

Doğada bulunan zehirli gazların en tehlikelisi olan Hidrosiyanik asitin kokusu metreküpte 34 miligramda HCN varlığı hissedilebilir. Koku alındıktan sonra öldürücü tesir hızı yaklaşık 16 dakikadır.

Günlük hayatımızda yer alan, kullandığımız bazlar nelerdir? Bu bazlar ne işe yarar? Günlük hayattaki bazların formülleri ve kullanım alanları.

bazlar

Bazı bazlar ve Kullanım Alanları

Sodyum hidroksit (NaOH)

  • Halk arasında sud kostik olarak bilinir.
  • Beyaz renktedir, nem çekici özelliği vardır.
  • Suda oldukça iyi çözünür.
  • Ele kayganlık hissi veren bir çözelti oluşturur.
  • Laboratuvarlarda \displaystyle C{{O}_{2}}, \displaystyle S{{O}_{2}} gibi asidik bazı gazların uzaklaştırılmasında kullanılır. f
  • Endüstride, yapay ipek, sabun, kağıt, tekstil, boya ve bileşenleri, deterjan yapımında kullanılır.
  • Petrol rafinerilerinde,
  • Tıkanmış boruların açılmasında lavabo açıcı olarak, kullanılır.

Potasyum hidroksit (KOH)

  • Potas kostik olarak halk arasında bilinir.
  • Geniş bir kullanım alanı vardır.
  • Endüstride arap sabunu, traş köpüğü üretiminde
  • Pillerde, elektrolit ve kimyasal gübre yapımında
  • Tarım ilaçları yapımında
  • Geri dönüşüm kağıtlarının yapımında
  • Laboratuvarda asidik olan (\displaystyle C{{O}_{2}} gibi) gazları tutucu olarak, kullanılır.

Amonyak (\displaystyle N{{H}_{3}})

  • Renksiz kendine özgü-kokusu olan bir gazdır.
  • Susuz baz olarak bilinir.
  • Endüstride azotlu gübrelerin ve nitrik asidin üretiminde başlangıç maddesi olarak kullanılır.
  • Nitrik asit, amonyum tuzları, üre, boya, ilaç imalatında kullanılır.
  • Özellikle patlayıcı maddelerin sentezinde Sentetik elyaf üretiminde
  • Üre eldesinde
  • Birçok organik ve inorganik bileşiğin elde edilmesinde, kullanılır.

Sodyum Bikarbonat (\displaystyle NaHC{{O}_{3}})

Kimyacılar tarafından hem sodyum bikarbonat hem de sodyum hidrojen karbonat olarak bilinen kabartma tozu, çok amaçlı bir bazın başka bir örneğidir. Lezzetini arttırmak için sitrik asit ilavesiyle kullanılır; aslında, kabartma tozu tek başına bir antiasit işlevini yerine getirebilir, ancak tadı oldukça tatsızdır.

Karbonat, yangınlarla mücadelede de kullanılır, çünkü yüksek sıcaklıklarda yangına oksijen akışını engelleyerek alevleri gülen karbondioksite dönüşür. Zayıf bir asitle birleştirildiğinde kabartma tozu olarak da kullanılır. Asit ve kabartma tozu reaksiyonu, karbondioksit üretir, bu da hamurun yükselmesine neden olur. Bir buzdolabında veya dolapta, kabartma tozu hoş olmayan kokuları emebilir ve ayrıca bir temizlik ürünü olarak uygulanabilir.

Sık Kullanılan Bazlar

Günlük Hayatta Kullandığımız Asit Ve Bazların Vücudumuza Etkileri

Gösterilen Sayfa 2 / 4


Günlük hayatta kullandığımız besin ve malzemelerdeki bazı asitler ve bazlar
Günlük hayatta kullandığımız sabun,çamaşır suyu,tuz ruhu,bazı ilaçlar,gazoz,sirke,tıraş köpüğü,cilt bakım kremi,ketçap gibi maddelerin yapısında asit yada baz bulunmaktadır.
Bazı asit ve bazlar ise yediğimiz sebze ve meyvelerde doğal olarak vardıseafoodplus.info bazı asit ve bazların eksikliğinde canlı vücudunda birtakım hastalıklar meydana gelir. Folik asit eksikliğinde aneminin oluşması gibi. Şimdi önemli asit ve bazların özelliklerini ve kullanıldığı alanları inceleyelim.

Formik asit(HCOOH):
Bakterilere küf ve mayalara etki eder. Mikrobik bozunmayı önlemek için gıdalarda koruyucu olarak kullanılır. Karınca salgısında bol miktarda bulunur.

Asetik asit (CH 3 COOH):
Sirke asidi olarak bilinir asetik asidin % lik çözeltisi sirke olarak kullanılır. Asetik asit bir çok ilaç ve endüstri maddesinin hazırlanmasında kullanılır. Tahriş edici kokuya sahip bir sıvıdır. Alüminyum asetat tuzu,taze kesilmiş yaralarda kan dindirici olarak kullanılır.

Sorbik asit (HC 6 H 7 O 2 ):
Küf ve mayaların gelişmesine engel seafoodplus.info özelliğinden dolayı yiyeceklerde antimikrobik koruyucu olarak kullanılır. Kokusu,lezzeti yoktur.

Sülfürik asit (H 2 SO 4 ):
Endüstride kullanılan en önemli asit ve dünyada en çok üretilen kimyasallardan biridir. SO 2 kullanılarak Kontak Metodu denilen bir metotla üretilir. Endüstride bir çok alanda kullanılan bu asit,özellikle gübre üretiminde,amonyum sülfat üretiminde,patlayıcı yapımında,boya sanayiinde,petro kimya sanayiinde kullanılmaktadır .

Benzoik asit(C 6 H 5 COOH):
Beyaz renkli iğne ve yaprakçık görünümünde bir maddedir. Gıdalarda mikrobik bozunmayı önlemek için kullanılır. En çok kullanıldığı alanlar,meyve suyu,marmelat,reçel,gazlı içecekler,turşular,ketçap ve benzeri ürünlerdir. Benzoik asit,bir çok bitkinin yaprak,kabuk ve meyvelerinde bulunur. Benzoik asit,genellikle sodyum tuzu olarak kullanılır. İlave edildiği gıdanın tadını etkiler.

Folik asit:
Folik asit,yaşayan tüm hayvan ve bitki dokularında az da olsa bulunur. Folik asit en çok koyu yeşil yapraklı sebzeler ve gıda olarak kullanılan hayvanların böbrek ve karaciğerlerinde bulunur. Biftek,hububat,sebzeler,domates,peynir ve sütte az miktarda bulunur. Folik asit eksikliğinde vücutta anemi (kansızlık) ortaya çıkar.

Hidrojen sülfür(H 2 S):
Renksiz bir gazdır. Kokmuş yumurtayı andıran bir kokusu vardır.Çok zehirlidir. Uzun zaman solunduğunda insanı öldüre bilir. Havada seyrektik olarak bulunduğunda yorgunluk ve baş ağrısı yapar.

Nitrik asit(HNO 3 ):
Nitrik asit,dinamit yapımında kullanılır. Nitrik asidin gliserin ile reaksiyonundan nitrogliserin meydana gelir. Ayrıca nitrik asit NH 4 NO 3 içeren gübrelerin üretiminde kullanılır.

Fosforik asit(H 3 PO4):
Saf fosforik asit,renksiz kristaller halinde bir katıdır. Fosforik asit, en çok, fosfatlı gübrelerin yapımında ve ilaç endüstrisinde kullanılır.

Hidroflorik asit(HF):
Hidroflorik asit yüksek oktanlı benzin yapımında,sentetik kriyolit(Na 3 AlF 6 ) imalatında kullanılır. Ayrıca hidroflorik asit, camların üzerine şekil yapmak için kullanılır. Bu iş için, önce cam eşya yüzeyi bir parafin tabakası ile kaplanır. Sonra parafinin üzerine bir çelik kalem ile istenen şekil çizilir. Bu çizgilere hidrojen flüorür gazı veya çözeltisi tatbik edilir. Camdaki parafinin temizlendikten sonra camda yalnız sabit şekiller kalır.

Sodyum hidroksit(NaOH):
Beyaz renkte nem çekici bir maddedir. Su da kolaylıkla çözünür ve yumuşak kaygan ve sabun hissi veren bir çözelti oluşturur. İnsan dokusuna kaşındırıcı bir etkisi vardır. Sodyum hidroksit, lâboratuvarda CO 2 gibi asidik gazları yakalamak için kullanılır. Endüstride bir çok kimyasal maddenin yapımında, yapay ipek, sabun, kâğıt,boya, deterjan endüstrisinde ve petrol rafinelerinde kullanılır.

Potasyum hidroksit(KOH):
Endüstride arap sabunu üretiminde, pillerde elektrolit olarak ve gübre yapımında kullanılır.

Kalsiyum hidroksit(Ca(OH) 2 ):
Beyaz bir toz olup, suda hamurumsu bir görünüş alır. Sönmemiş kirece su ilave edilmesiyle elde edilir. Kalsiyum hidroksit asidik gazların uzaklaştırılması, kireç ve çimento yapımı alanlarında kullanılır.

Amonyak(NH 3 ):
Renksiz, kendine özgü keskin kokusu olan bir gazdır. Sıvı amonyak özellikleri bakımından suya benzer, polar yapıdadır, hidrojen bağı yapar ve su gibi iyonlarına ayrışır. Amonyak,endüstride en çok azotlu gübrelerin ve nitrik asidin üretiminde başlangıç maddesi olarak kullanılır. Lâboratuvarlarda ise amonyak , zayıf baz olarak ve bir çok kimyasal maddenin elde edilmesinde kullanılır. Amonyak, bilhassa nitrik asit ve amonyum tuzları imalatında, üre, boya, ilaç ve plastik gibi organik madde imalatında kullanılır. Amonyak gazı, normal sıcaklıkta basınç uygulandığında kolaylıkla sıvılaşır. Oluşan bu sıvının buharlaşma ısısı yüksektir (kkal/g). Bundan dolayı amonyak endüstride soğutucu olarak kullanılır.

Hidrosiyanik asit(HCN):
Tabiatta bulunan zehirlerin en kuvvetlisidir. HCN' nin kokusu şeftali çekirdeği içi kokusuna benzer. Metreküpte 34 miligram HCN varlığında kokusu hissedilebilir. Öldürücü tesir hızı yaklaşık 16 dakikadır. Öldürücü dozu konsantrasyonuna bağlıdır.

Laktik asit:
Zeytine lezzet ve bileşenlerinin salamuraya geçişini sağlıyor.

Probiyonik asit:
Peynirde,ekmek ve unlu mamullerinde rop hastalığına karşı, küflere karşı etkili bir asittir.

Malik asit:
Hafif ekşimsidir. Asitliği düzenlemek için kullanılıseafoodplus.info çözünürlüğü yüksektir.

Tartarik asit:
Çözünürlüğü yüksek bir seafoodplus.infok ve tat için kullanılır. Üzümde bulunur.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir