midede yanma nedenleri / Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? | NPİSTANBUL

Midede Yanma Nedenleri

midede yanma nedenleri

Mide yanmasına ne iyi gelir, nasıl ge&#;er? Mide yanması neden olur?

Mide yanması bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilirken bazen de kendiliğinden geçer. Genellikle tüketilen besinler mide yanmasına neden olur. Bazı yiyecek ve bitkisel çaylar mide yanmasına iyi gelir.

Mide yanması çok kişide rastlanılan sağlık sorunlarındandır. "Mide yanması neden olur?", "Mide yanması nasıl geçer?" sorusunun cevaplarını öğrenmek için ilk olarak bir doktora danışmanız gerekir. Ancak doktora görünmenize rağmen bir teşhis konulamadıysa mide yanması sorununun altında yatan nedenleri kendi başınıza da öğrenebilmeniz mümkün olabilir. Beslenme alanında yapılan birtakım değişimler bile mide yanmasına neden olan etkenlerin ortadan kalkmasını sağlayabilir. 

Mide yanması neden olur sorusunun cevaplarını sizler için araştırıp bir araya getirmiş olduğumuz bilgilerden öğrenebilirsiniz.

Kendinizi takip ederek size neyin yarayıp neyin yaramadığını bulabilirsiniz. Ancak mide yanmasının sebebi sadece tüketilen yiyecek ve içeceklerden kaynaklı olmayabilir. Sıklıkla mide yanması yaşıyorsanız bir doktora görünmenizde fayda var.

MİDE YANMASINA NE İYİ GELİR?

Süt için

Mide yanmasına ne iyi gelir, nasıl geçer Mide yanması neden olur

Süt mide yanmasına çok iyi gelir. Mideniz yandığında yudum süt içebilirsiniz. Laktoz intoleransı olanlar laktozsuz süt içebilir ancak midede ülseri olanlar süt tüketmemelidir.

Karbonatlı su için

1 bardak su ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı karbonat midedeki hidroklorik asidin etkisini azaltarak yanmanıza iyi gelecektir.

Papatya, meyan kökü veya kekik çayı

Mide yanmasına ne iyi gelir, nasıl geçer Mide yanması neden olur

Yemek yedikten hemen sonra içeceğiniz papatya ve meyan kökü çayı gıda asitlerini engelleyerek midede yanma oluşumunu engelleyecektir. Kekik çayı ise sindirimi kolaylaştırarak mideyi rahatlatır.

Zencefilli bal ya da zencefil çayı

1 tatlı kaşığı bala 1 çay kaşığı taze ya da kuru zencefil ekleyip yutun ya da 1 bardak sıcak suya zencefil ve bal karıştırarak için midenizdeki yanma geçecektir.

Sakız çiğneyin

Yemeklerden sonra yarım saat sakız çiğnenmesi mide asidinin etkisini azaltır ve sindirimi rahatlatır, böylece mide yanmalarınız önlenecektir.

Tarçınlı bal

Mide asidi ve ülser için kullanılan bal, tarçınla karıştırarak yenildiği zaman midenizi sakinleştirir.

Muz ve kavun

Muz ve kavun lifli yapısıyla sindirime ve mideye faydalıdır. Bu meyveleri yemek mide yanmasını azaltır.

Patates

Mide yanmasına ne iyi gelir, nasıl geçer Mide yanması neden olur

Patates sindirim ve mide problemlerini azaltır. Mide yanmasını önlemek için patatesi çiğ ya da haşlanmış olarak tüketelebilirsiniz.

Ispanak

Besleyici bir sebze olan ıspanak haşlanmış ya da çiğ olarak tüketmek mide yanmalarını önlemede faydalıdır.

Hurma

Hurma mide yanması ve mide problemlerinin önlenmesinde önemli bir besindir.

Maden suyu

Mide yanmasına ne iyi gelir, nasıl geçer Mide yanması neden olur

Maden suyu genel içeriğiyle sindirim ve mide asitlerini düzenler. Böylece mide yanması gibi bir sorun oluşumunun da önler.

Midenize masaj yapın ya da yürüyüşe çıkın

Eğer mideniz gaz birikiminden dolayı yanıyorsa sırtınızı dik tutun ve midenize dairesel hareketlerle masaj yapın. Diğer bir seçenek olarak yürüyüş yapmak midenizi rahatlatacaktır.

MİDE YANMASININ NEDENLERİ

Mide yanması mide asidinin yemek borusuna doğru çıkarak gırtlağa doğru oluşan yanma ve ekşime hissidir. Eğer kronik bir hastalığınız yoksa tükettiğiniz besinleri sindiremiyor olabilirsiniz. Yiyecekleri çiğnemeden yutmak, ağır beslenmek mide yanmasına neden olur. Sizde mide yanmasından sıklıkla şikâyet ediyorsanız yiyecekleri çiğneyerek yutmayı ve kolay sindirebileceğiniz gıdaları tercih ederek kendinizi deneyebilirsiniz.

Yanlış beslenmenin yanı sıra mide yanması yanlış kıyafet tercihinden de kaynaklı olabilir. Midenizi sıkan veya kasan dar kıyafetler midenizde yanmaya neden olur.

MİDE YANMASI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Mide yanması bir hastalık değil belirti olduğundan önce mide yanmasına sebep olan hastalık teşhis edilmelidir. Hekiminiz tıbbi öykünüzü alacak ve size muayene edecektir. Bunun yanı sıra midenizi incelemek için endoskopi denen bir tetkik de isteyebilir. Bu tetkikte ucunda kamera olan çok ince bir boru midenizin içerisine ağız yoluyla sokulur ve burada yara olup olmadığı araştırılır. İstenirse küçük bir mide dokusu alınıp incelenmek için laboratuvara gönderilebilir. Doktorunuz H. Pylori enfeksiyonu ya da şüphelendiği farklı rahatsızlıkları elemek için de ek testler isteyebilir. 

MİDE YANMASI HASTALIK HABERCİSİ Mİ?

Gastrit belirtilerinin başında mide yanması veya ekşimesi gelmektedir. Uzun süreli ve geçmeyen mide yanmaları gastriti işaret edebilmektedir. Mide yanması şikayeti olanların bir uzman kontrolünden geçip yanmanın nedeninin tespit edilmesi gerekmektedir. Mide yanması beraberinde reflüyü getirir. Reflü gastriti, gastrit ülseri…

MİDE YANMASINI ARTIRAN BESİNLER NELERDİR?

- Soğan
- Sarımsak
- Domates
- Baharatlı yiyecekler
- Kızartmalar
- Narenciye
- Kafeinli içecekler
- Çikolata

MİDE YANMASINA İYİ GELEN YİYECEKLER NELERDİR?

- Çiğ sebzeler
- Lifli meyveler
- Uzun süre tok tutan tam tahıllı gıdalar 

Mide yanmasına ne iyi gelir, nasıl geçer Mide yanması neden olur

MİDE YANMASINA NE İYİ GELİR? - İbrahim Saraçoğlu

funduszeue.info İbrahim Saraçoğlu'nun önerdiği süt kürüne göre midede yanma başladığı zaman soğuk veya ılık sütten sadece 2 yudum alınması gerekiyor. Süt etkisini dakika içerisinde gösteriyor. Dikkatli davranılması öngörülen en önemli husus sütün sıcak olmaması ve 2 yudumdan yani önerilen orandan fazla içilmemesi.

Dr. Erhan ERGiN Dr. Erhan ERGiN

 

Mide ekşimesi veya mide yanması olarak da bilinen gastrit, kişinin göğüs kemiğinin arkasında bulunan yemek borusunda oluşan yanma hissidir. Bu şikayet genellikle yemek yedikten sonra, kişi antrenmandayken veya yatarken mide yanmasını hisseder. Ağızda bir yandan diğer yana tatlı ve acı bir tat oluşur.

Ağız ile mide arasında bir köprü olan yemek borusunun yiyecekleri mideye itter. Besinlerin mideye girdikten sonra geri kaçmasını önlemek için alt yemek borusu sfinkteri yemek borusu ile midenin birleştiği yerde bulunan özel bir kasım içine iner. Mideyi gıda asitlerinden koruyan özel koruyucu hücreler vardır. Ancak yemek borusunda böyle hücreler yoktur. Bu kısma gıda asitleri veya gıda akarsa, bu korunmasız mide tüpüne zarar vererek mide yanmasına neden olur.

Mide yanmasına ne sebep olur?

Mide ekşimesinin veya mide yanmasının ana nedenlerinden biri gastroözofageal reflü hastalığıdır. Bu hastalık, yemek borusundan yukarı doğru mide asidi sızıntısına sebep olur. Bu asit sızıntısının nedeni yemek borusunun alt ucunda bulunan sfinkterin kapanmasıdır. Özofagus sfinkteri adı verilen kapağın gevşemesinin nedenleri anatomik anormallikler, çok fazla ağrı, doğumda çok fazla zorluk veya midenin hamilelik sırasında mideye baskı yapması sonucu oluşan mide fıtıklarıdır. Bunların haritasında oluşan mide ekşimesi nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Gastrit: Midenin iç yüzeyindeki dokunun iltihaplanmasıdır. Bu rahatlıkta midede yanmanın yanı sıra midede ve yemek sonrası şişkinlik olması da mümkündür.

Helicobacter Pylori Enfeksiyonu: Çok sık görülen ve uzun süre bulaşan bu enfeksiyon rahatlıkla ortalarda yaşayabilir. Ayrı olarak, midede yanma hissi, varlığı ve iştah kaydına yol açan semptomları vardır.

Hazımsızlık: Bazı kişilerde gerginlik, aşırı stres.  Stres arttıkça mide asidi de artar ve midenin koordineli çalışması bozulur. Zaman zaman hasta şişkinlik hisseder.

İlaç Kullanımı: Ağrı kesiciler, özellikle iltihap önleyici ilaç gruplarına ait olanlar mide yanmasına neden olabilir.

Gıda hassasiyeti: Örneğin, çölyak hastalığı olan kişilerde glüten içeren gıdaların yanması, laktoz intoleransı olanların ise süt ürünleri tüketirken yanma hissi olabilir.

 Mide Yanması Belirtileri Nelerdir?

 Genel olarak, yemekten sonra midede yanmaya şunlar neden olabilir: Yemekten sonra ve geceleri genellikle yataktayken gelen göğüste yanma hissi bir süre sonra boyun, boğaz ve ağızda hissedilebilir. Ağızdan gelen acı su, yiyecek kalıntılarını boğaza veya göğüste sıkışma gibi bir his yaşıyorsanız bir gastroenterologtan randevu alın.

Kadınların ortalama %'ini hamilelik sırasında yanma sonucu etkileyen bir durumdur. Genel olarak ikinci trimester ( hafta) döneminde ortaya çıkabilir, şiddeti ve gerginliği artarak devam eder. Kesin nedenler henüz kanıtlanmadıysa, aşağıdaki gibi de olabilir:

Vücutta artan progesteron ve östrojen hormonu nedeniyle alt yemek borusu sfinkteri gevşemeye başlar, mideden yemek borusuna kaçar.

Bunun nedeni, büyük rahmin mide hareketlerinde normal değişiklikler yaşaması ve karın üzerinde basınç oluşturması ile bağırmasıdır.

Mide yanması nasıl teşhis edilir?

Mide yanması olan birinin öncelikle hastalığını teşhis etmek gerekir. Bu nedenle doktor hastanın detaylı tıbbi geçmişini dinleyerek fizik muayene yapar. Doktorun gerçeği gördüğü takdirde isteyebileceği testler şu şekildedir:

Endoskopi: Ağız yoluyla mideye kadar uzanan esnek bir tüpün ucundaki kamerayı bulun ve midede yara oluşumuna bakar. Burada küçük bir doku parçasının alınması ve laboratuvarda incelenmesi arzu edilir.

Ph-Meri: Bu testte yemek borusundaki asit miktarına bakılır.

Motilite Testi: Yemek borusundan mideye uzanan esnek bir tüp, boruda meydana gelen hareketleri inceler.

Mide yanması nasıl tedavi edilir?

Mide yanması tedavisinin ilk adımı, altta yatan hastalığın tedavisi değildir. Örneğin; funduszeue.info fırınından kaynaklanan bir tablo varsa doktor bu enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotik verecektir. Peki bu tedavi her zaman doğru mudur? Manisa’ da uzman gastroenterelog Erhan Ergin her vakasını kapsamlı düşünerek hastayı tedavi eder. Mide yanması tedavisi için Manisa ‘da bulunan kliniğimizden randevu alabilirsiniz. Veya şu anda sadece hafif bir gastrit gözlemleniyorsa, mide yanması için diyet ve doktorunuzun ilaç sağlanabilir.

İlaç olarak asit yanığı, asit asidi nötralize eden antasitler, mide asidini azaltan H2 reseptör antagonistleri veya proton pompa inhibitörleri tekrar kullanılabilir. İlaçla geçmeyen yemek borusu reflü için de cerrahi yöntemler uygulanabilir. Bu operasyonda alt yemek borusunun yerini alabilecek fiziksel bir kapakçık geliştirilir.

 

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Mide yanmasına ne iyi gelir?” sorusu konu mide sağlığı olunca akla gelen ilk sorular arasında. Sık yaşanan sağlık şikayetlerinden biri olan midede yanma, yaşanma sıklığına ve şiddetine göre kişinin yaşam kalitesini etkiler. Özellikle yemeğin ardından yemek borusunda ve midede yanma şikayetleri şeklinde görülür. Bu şikayetlerin sık tekrar etmesi sindirim sistemi rahatsızlığının belirtisi olabilir ve tedavi edilmelidir. Nadir olarak yaşanan yanma ise evdeki yöntemlerle kontrol altına alınabilir.

Mide Yanması Nedir?

“Mide yanması nedir?” diye merak ediyorsanız yemek borusu ve midede hissedilen yanma olduğunu bilmelisiniz. Bu his yemekten sonra, yatınca, eğilince ve akşam olduğunda şiddetlenir. Bazı durumlarda da ağızda asidik ya da acı tat hissi yaratabilir. Sık sık tekrar etmesi ve şiddetli yaşanması durumunda mide yanması nedenleri araştırılmalıdır.

Mide Yanması Neden Olur?

Mide yanması sebepleri aşağıdaki gibidir:

  • Alkol, tütün ve sigara kullanımı
  • Belirli gıdalara duyulan hassasiyet
  • Fıtık
  • Gastrit: Midenin iç yüzeyindeki dokunun iltihaplanması durumudur. Bu durumu yaşayan kişiler mide yanması ve bulantı, yemek sonrası şişkinlik hissi yaşfunduszeue.info edilmediği durumda ülsere neden olabilir.
  • Gastroözofageal reflü: Kişide mide asidinin yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanan reflü rahatsızlığının olması bu durumun yaşanmasına ve midede ekşimeye, yutkunmada güçlük çekmeye, kuru öksürüğe ve göğüste yanma hissine neden olabilir.
  • Hazımsızlık
  • Helicobacter pylori enfeksiyonu: Helicobacter pylori, asidik mide ortamında yaşayabilen bir bakteri türüdür. Mideye yerleşmesi ile kişide iştah kaybı, bulantı ve kilo kaybı gibi semptomların yaşanmasına neden olur.
  • İlaç kullanımı: Antienflamatuvar ilaç grubundaki ağrı kesicilerin kullanımı midede yanma hissinin yaşanmasına neden olabilir.
  • Mide kanseri
  • Ülser

Mide Yanması Belirtileri Nelerdir?

Midede yanma belirtisi kişinin göğsünün ortasındaki göğüs kemiğinde yanma şeklinde yaşanan ve rahatsızlık veren bir histir. Genellikle akşamları eğilme, uzanma veya yemekten sonra şiddetlenir. Bu ağrı yaşanan göğüs ağrısı çoğu zaman kalp krizi ağrısı ile karıştırılabilir. Birkaç dakika ile birkaç saat sürebilen mide yanması belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Yemekten sonra ve geceleri ortaya çıkan göğüste yanma,
  • Göğüsteki yanma hissinin ağza doğru yükselmesi ve bazı durumlarda da boyunda hissedilmesi,
  • Eğilirken ya da uzanırken ağrı şikayetinin artması,
  • Ağızda asidik veya acı tadın olması,
  • Yiyeceklerin boğazın veya göğsün alt kısmında sıkışmış olduğu hissinin yaşanması.

 

Yaşanan ağrıya bağlı olarak bazı komplikasyonlar gelişebilir. Kişinin yaşadığı ağrıyı göz ardı etmesi sonucunda yemek borusunda tekrar eden tahriş ve iltihap ve ülser gelişebilir. Ülserin gelişimi ile de iç kanama görülebilir. Bunun yanında yemek borusundaki hücrelerin tip değişikliği yaşaması sonucunda da yemek borusu kanseri yaşama riski artabilir. Uzun süre devam eden midede yanma hissi kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Bu nedenle “Mide yanması için ne yapılmalı?” sorusuna yanıt aranmalı ve gereken tedavi bir uzman eşliğinde uygulanmalıdır.

Mide Yanması Nasıl Teşhis Edilir?

Mide yanması nedenleri ve tedavisi teşhis aşamasında detaylı olarak araştırılır. Midede yaşanan ağrı hissi bir hastalıktan çok belirti olduğundan ilk olarak yanmayan neden olan hastalık tespit edilir. Bu aşamada da hasadan tıbbi öykü alınarak detaylı muayene uygulanır. Ayrıca hastadan endoskopi de istenebilir. Doktor, helicobacter pylori enfeksiyonundan şüphelenmesi durumunda da ek test isteyebilir. Teşhis için uygulanan başlıca testler aşağıdaki gibidir:

  • Endoskopi
  • Motilite testi
  • pH-meri

Mide Yanması Nasıl Tedavi Edilir?

“Mide yanması neden olur tedavisi nedir?” sorusunun yanıtı yapılan teşhis ve kişinin genel sağlık durumuna göre yanıtlanarak uygulanacak tedavi süreci planlanır. Tedavi sürecinde mide asidini nötralize eden antasitler ya da asidin azalmasına yardımcı olan proton pompa inhibitörleri reçete edilir. Bunun yanında hastanın durumuna göre yemek borusuna geri giden asidi azaltmak adına cerrahi tedavi de uygulanabilir.

Mide Yanması Nasıl Önlenir?

  • Mide yanması durumunu önlemek için alkol ve sigara tüketimi azaltılmalıdır.
  • Kişi az miktarda ve sık öğünlerle beslenmelidir.
  • Mideye zararı dokunan gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Mideye ağır gelen ilaçlar kullanılmamalı ve doktora bildirilmelidir.
  • Mideyi sıkan kıyafet ve kemerler tercih edilmemelidir.
  • Yüksek yastıkla yatılmalıdır.
  • Geceleri mide yanması yaşamamak adına son öğün yatmadan en az 3 saat önce yapılmalıdır.
  • Az yağlı yemekler tercih edilmelidir.
  • Kilo fazlalığı verilmelidir.

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

“Mide yanması evde nasıl geçer?” sorusu da konu hakkında merak edilen sorular arasında. İşte bu sorunun yanıtları ve evde uygulanabilecekler:

  • Karbonat mide yanması için tercih edilen yöntemlerden biridir. Bunun için 1 çay kaşığı karbonat ile 1 bardak su karıştırılarak içilir ve mide asitlerinin nötralize edilmesi sağlanır.
  • Yanma ve bulantıyı hafifleten zencefil de uygulanabilecek yöntemler arasında. Kek, salata ve çorbalara eklenerek tüketilebilir ya da çayı içilebilir.
  • Su ile seyreltilmiş elma sirkesi de yanma hissinin azalmasında yardımcıdır.
  • Yemeklerden 30 dakika kadar çiğnenen sakız, tükürük üretiminin artmasını sağlayarak mide asidinin azalmasına yardımcı olur.
  • Doğal antiasitler içerdiğinden muz tüketilebilir.
  • Yemekten sonra mide yanması yaşamamak için duruşa dikkat edilmeli, yürüyüşe çıkılmalı ve sindirim gerçekleşene kadar dik durulmalıdır.

Mide Yanması Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Yanma yapan yiyecekler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Acı biber,
  • Baharatlı yemekler,
  • Cips ve diğer işlenmiş atıştırmalıklar,
  • Çikolata,
  • Domates,
  • Gazlı içecekler,
  • Kahve,
  • Kızartma,
  • Krema,
  • Salçalı yemekler,
  • Soğan, sarımsak,
  • Sosis, pastırma,
  • Soslar,
  • Tatlı tuzlu hamur işleri
  • Turunçgiller,
  • Tuz,
  • Yağlı peynirler.

Mide Yanması İçin Ne Yenmeli?

Mide yanması doğal çözümler arıyorsanız ve reflü gibi sorunlar yaşamak istemiyorsanız beslenmenize özen göstermelisiniz. Beslenmenizde yanma hissinin azalmasına yardımcı olacak besinler aşağıdaki gibidir:

  • Lifli yiyecekler: Esmer pirinç, kuskus, yulaf ezmesi gibi tam tahıllar, pancar, havuç ve tatlı patates, yeşil fasulye, brokoli, kuşkonmaz, bakla, enginar, bezelye.
  • Alkali yiyecekler: Kavun, muz, karnabahar, fındık, rezene, salatalık, kereviz, karpuz, marul.
  • Mide yanması için bitki çayı
Yorum Ekle

Mide yanması ve ekşimesini ihmal etmeyin

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Murat KOCA, tıbbi adı “GÖRH” olan ve toplumda reflü olarak bilinen hastalığın toplumda yaygın şekilde görüldüğünü söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Murat KOCA, Reflü (GÖRH) hastalığının evrensel olarak kabul edilen bir tanımı bulunmadığını belirterek “Hastalığı belirtilerine göre tanımlamak en basit yaklaşımdır. Ancak mide ekşimesi (mide yanması) ve mide asidi geri kaçması gibi reflü göstergesi olduğu düşünülen belirtiler toplumda çok yaygındır ve birçok kişi bunları normal olarak değerlendirir ve tıbbi yardım aramaz” dedi.

Başka hastalıkların belirtisi olabilir

Bu belirtilerin yemek borusu darlığı, diffüz özofageal spazm, özofagel karsinom, mide çıkışı darlığı, safra kesesi taşı, gasrtrit, duodenal ülser, koroner kalp hastalığı gibi başka hastalıklarda da görülebildiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Ahmet Murat KOCA, “O nedenle bu belirti ve şikâyetler görüldüğünde muayene ve incelenmesi tanı için çok önemli olmaktadır” uyarısında bulundu.

Yaşam kalitesini düşürüyor

Reflü hastalığının gece belirtileri üzerine yapılan çalışmada toplumda yaklaşık 5’te 1 oranında haftada en az 1 kere gece mide ekşimesi ve mide yanması olduğuna dikkat çeken Özer, “Mide ekşimesi olanların % 80’inin gece, % 65’inin hem gece hem gündüz şikâyetleri olmaktadır. %63‘ü uykuya dalışının ve ertesi gün işlerinin etkilendiğini bildirmektedir. %72’si reçeteli ilaç kullanmaktadır. Yaklaşık yarısı (%45) güncel tedavilerin bütün belirtileri rahatlatmadığını bildirmektedir” diye konuştu.

Sistemdeki sorun reflüye yol açıyor

Yemek borusu ile mide birleşiminde bir yüksek basınç bölgesi bulunduğunu, normal zamanda bu bölgenin kapak görevi yaptığını belirten Yrd. Doç. Dr. Ahmet Murat KOCA, “Bu bölgede halka şekilli askı kas yapısı ve tutturucu liflerden oluşan özelleşmiş bir kalınlaşma vardır. Bu kaslar yutma işlemi yapılırken gevşer, besin borusunun mideye geçişine imkân sağlar; ek olarak, mide duvarı gaz ve sıvı ile gerildiğinde açılır gazın çıkmasına (geğirme) izin verir. Bu sistemin görevini yapamaması GÖRH’e sebep olmaktadır. Mide suyunun, yemek borusuna doğru ters akımına karşı direncin kaybolmasıdır. Bağırsak Kanunu’na göre akım ağızdan anüse doğrudur” diye konuştu.

Aşırı yemek mide duvarlarının gerilmesine yol açıyor

Aşırı yemek yeme ve yüksek yağ içerikli beslenme alışkanlığına bağlı olarak mide boşalmasının gecikmesinin mide duvarlarının gerilemesine sebep olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Ahmet Murat KOCA, “Meydana gelen bu gerilme, genişlemiş mide duvarları tarafından kapağın kapatılamamasına neden olur ve yemek borusunun mide sıvısına mağduriyetiyle sonuçlanır. Tekrarlayan maruziyet inflamasyon ve mide girişinde yapı değişikliğine neden olur. Özofajit (yemek borusu iltihabı) ve kardit görülür. Hasta bu durumu yutkunmayı arttırarak dengelemeye, tükürük sıvısının geri kaçan mide suyunu nötralize ederek reflünün oluşturduğu rahatsızlığı yatıştırmaya çalışır. Artan yutkunma, hava yutma, karında şişkinlik ve geğirme ile sonuçlanır. Bu durum mide gerilmesini arttırarak yemek borusunun maruziyetini, tekrarlayan hasarını arttırarak bir kısır döngü yaratır” dedi.

Uyumadan önce yemek yemeyin

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Murat KOCA, reflü olmamak için tedbirleri de şöyle sıraladı:
“Yatak başını yükseltmek,
Vücudu saran kıyafetler giymekten kaçınmak,
Az ve sık yemek,
Uyuma vaktinden kısa bir süre önce yemek yemekten kaçınmak,
Alkol, kahve, çikolata gibi basınç azaltan besinlerden uzak durmak.
Akşamları karnımızı doldurmamalıyız!”

Reflü, kronik bir hastalıktır

Reflünün sebebinin tam olarak araştırılması ve sebebe yönelik tedavinin yapılması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ahmet Murat KOCA, “Salgı azaltıcı ilaçlar, antiasitler hafif vakalarda komplikasyonları olmayan durumlarda kontrol ve takip çok önemlidir. Reflü, şimdilerde yemek borusu hastalıkların çoğunluğunun sebebi sayılmaktadır. Kronik bir hastalıktır. Tıbbi tedavi gerektiğinde bu tedavi ömür boyu sürer. Çeşitli endoskopik anti-reflü müdahalelerinin geliştirilmesinde son çabalar, çığır açıcı olmalarına rağmen reflüyü kontrol altına almada kalıcı bir başarı göstermemişlerdir. Anti-reflü cerrahisi etkili ve uzun vadeli bir tedavi ve gastroözofageal kapağı onarabilen tek yaklaşımdır” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 01 Aralık

Yayınlama Tarihi: 02 Ocak

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası