hacettepe konservatuvar tiyatro yetenek sınavı / Ankara Devlet Konservatuvarı TİYATRO (@huadktiyatro) • Instagram photos and videos

Hacettepe Konservatuvar Tiyatro Yetenek Sınavı

hacettepe konservatuvar tiyatro yetenek sınavı

OYUNCULUK SANAT DALI - LİSANS 

Sahne Sanatları Bölümü-Tiyatro Anasanat Dalı-Oyunculuk Sanat Dalı; Türkiye’de akademik düzeyde oyunculuk eğitimi veren ilk birimdir. yılında kurulan “Ankara Devlet Konservatuvarı” bünyesinde “Tiyatro Bölümü” olarak eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır. Bölümün kurucu yöneticisi Türk Hükümeti tarafından davet edilen Alman tiyatro ve opera rejisörü Prof. Carl Ebert’tir. Carl Ebert’in oyuncu, rejisör ve tiyatro eğitmenleri yetiştirmek üzere planladığı eğitim-öğretim müfredatı, ulusal bir yöntem oluşturma düşüncesini temel almakla birlikte, Konstantin Stanislavski’nin ve Max Reinhardt’ın yorum yöntemlerini birlikte içeren Rus ve Alman oyunculuk ve rejisörlük yöntemlerinin sentezi niteliği taşır. 

Konservatuvarın yılında Hacettepe Üniversitesi’ne bağlanmasıyla Sahne Sanatları Bölümü’ne bağlı bir birim olan Tiyatro Anasanat Dalı-Oyunculuk Sanat Dalı, Stanislavski yorum yönteminin yanı sıra çağdaş oyunculuk biçem ve teknikleriyle zenginleştirilmiş, ulusal/yerel araştırma, yorum, teknik ve uygulamalara yer veren bir lisans programı uygulamaktadır. 

Ülkemizde oyunculuk eğitiminde köklü ve saygın bir geçmişe sahip olan birim lisans eğitiminde; ulusal ve uluslar arası ilgili programları, uygulamaları yakından izleyen; oyunculuk eğitiminin alt disiplinlerinde eğitim-öğretimi ve diğer sanat ve bilimlerle ilişkide disiplinler arası etkileşimi önemseyen; çağdaş eğitim anlayışıyla ulusal/yerel kaynakları değerlendiren; konferanslar, seminerler, atölye çalışmalarıyla desteklenen ders programlarıyla tiyatro, sinema, TV ve diğer gösteri sanatları alanlarına donanımlı, yaratıcı sanatçılar yetiştirerek sosyal ve kültürel misyonunu sürdürmektedir. 

TİYATRO - YÜKSEK LİSANS 

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Anasanat Dalı Tiyatro- Yüksek Lisans Programı, “Tiyatro Yüksek Lisans Programı” olarak Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde açılmış ve ilk mezunlarını yılında vermiştir. Program yılı Güz döneminde Güzel Sanatlar Enstitüsü’ne bağlanmıştır. 

Bu programda; tiyatro rejisörlüğü alanını teorik ve uygulamalı dramaturgi-yorum, göstergebilimsel ve yapısalcı yaklaşımlar, dramatik metin yazım teknikleri, tiyatro araştırmaları yorum ve uygulamaları, müzik, sahne tasarımı, estetik gibi alanlarla birleştiren; oyunculuk bilgi ve deneyimi desteğinde disiplinler arası bir ders programı uygulanmaktadır. Programda rejisörlük ve dram sanatına özgü teori, uygulama bilgisi, beceri ve tutumlarla donatılmış sanatçı; tiyatro eğitimi veren eğitim kurumlarında görev alacak nitelikte tiyatro alan bilgi ve deneyimine sahip eğitmen ve akademisyen yetiştirmek amacıyla eğitim verilmektedir.

TİYATRO - SANATTA YETERLİK

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Anasanat Dalı Tiyatro-Sanatta Yeterlik Programı, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde ilk olarak döneminde açılmıştır. Program yılı güz döneminde Güzel Sanatlar Enstitüsüne bağlanmıştır.  

Bu programda tiyatro rejisörlüğü alanını teorik ve uygulamalı dramaturgi-yorum, göstergebilimsel ve yapısalcı yaklaşımlar, dramatik metin yazım teknikleri, tiyatro araştırmaları yorum ve uygulamaları, müzik, sahne tasarımı, estetik gibi alanlarla birleştiren; oyunculuk bilgi ve deneyimi desteğinde ileri düzeyde disiplinler arası bir ders programı uygulanmaktadır. Programda rejisörlük ve dram sanatına özgü ileri düzeyde teori, uygulama bilgisi, beceri ve tutumlarla donatılmış sanatçı; tiyatro eğitimi veren eğitim kurumlarında görev alacak nitelikte tiyatro alan bilgi ve deneyimine sahip eğitmen ve akademisyen yetiştirmek amacıyla eğitim verilmektedir.

San. Öğr. El. Doğan ÇAKAR (Sahne Sanatları Bölüm Başkanı)

Doç. Dr. Yeşim Baltacıoğlu (Tiyatro Anasanat Dalı Başkanı)

Sekreter: Ela AVŞAR () 62 10 /

 

İlgili Yönergeler


İlgili yönergelere web sayfamızdan ADK Hakkında menüsü altında bulunan Belgeler, Yönetmelik ve Yönergeler menüsünden ulaşabilirsiniz.

 

Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik / Doktora


Ayrıntılı bilgiye Güzel Sanatlar Enstitüsü web sayfasından ulaşılabilinir.

Lisans, Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlilik/Doktora Ders Kataloğu/AKTS Bilgi Paketi

Ayrıntılı bilgiye Bologna Süreci Çalışmaları web sayfasından ulaşılabilinir.

 

Öğretim Kadrosu


Tiyatro Anasanat Dalı Eğitmen Kadrosu

Öğretim Üyeleri:

Doç. Dr. Yeşim BALTACIOĞLU


Öğretim Görevlileri:

Öğr. Gör. Dr. Burcu KAN


Öğr. Gör. Vesile ÇALIKOĞLU


San. Öğr. El. Doğan ÇAKAR (Bando Şefliği SD)


Öğr. Gör. Ayşe Mine YÜKSEL (Opera ADS)


 

Yabancı Uzm. Anna AKABALI (Bale ASD)


 

Arş. Gör. Dr. Emine Seda ÇAĞLAYAN MAZANOĞLU (İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü)

 


Misafir Öğretim Elemanları

Prof. Dr. Tülin SAĞLAM


 

Dr. Seyda ERBİLGİN


 

Sevgi TÜRKAY


Eray ESEROL


 

Cebrail ESEN


Begüm ATAK


Batuhan YALÇIN


Deniz YILMAZ KART


Tuğçe Simay KOÇ

 

Medya Galerisi


YOUTUBE' da HÜ ADK Tiyatro ASD Oyunculuk

 

Tiyatro ASD Görselleri


Medya Galerisi

OYUNCULUK PROGRAMI


D Program Hakkında Genel Bilgi

  1. Program Hakkında Genel Bilgi
Sahne Sanatları Bölümü-Tiyatro Anasanat Dalı-Oyunculuk Sanat Dalı; Türkiye'de akademik düzeyde oyunculuk eÄŸitimi veren ilk birimdir. yılında kurulan “Ankara Devlet Konservatuvarı” bünyesinde “Tiyatro Bölümü” olarak eÄŸitim-öğretim faaliyetine baÅŸlamıştır. Bölümün kurucu yöneticisi Türk Hükümeti tarafından davet edilen Alman tiyatro ve opera rejisörü Prof. Carl Ebert'tir. Carl Ebert'in oyuncu, rejisör ve tiyatro eÄŸitmenleri yetiÅŸtirmek üzere planladığı eÄŸitim-öğretim müfredatı, ulusal bir yöntem oluÅŸturma düşüncesini temel almakla birlikte, Max Reinhardt'ın ve Konstantin Stanislavski'nin yorum yöntemlerini birlikte içeren Rus ve Alman oyunculuk ve rejisörlük yöntemlerinin sentezi niteliÄŸi taşır.

Konservatuvar'ın yılında Hacettepe Üniversitesi'ne bağlanmasıyla Sahne Sanatları Bölümü'ne bağlı bir birim olan Tiyatro Anasanat Dalı-Oyunculuk Sanat Dalı, Stanislavski yorum yönteminin yanısıra çağdaş oyunculuk biçem ve teknikleriyle zenginleştirilmiş, ulusal/yerel araştırma, yorum, teknik ve uygulamalara yer veren bir lisans programı uygulamaktadır.

Ülkemizde oyunculuk eğitiminde köklü ve saygın bir geçmişe sahip olan birim lisans eğitiminde; ulusal ve uluslar arası ilgili programları, uygulamaları yakından izleyen; oyunculuk eğitiminin alt disiplinlerinde eğitim-öğretimi ve diğer sanat ve bilimlerle ilişkide disiplinler arası etkileşimi önemseyen; çağdaş eğitim anlayışıyla ulusal/yerel kaynakları değerlendiren; konferanslar, seminerler, atölye çalışmalarıyla desteklenen ders programlarıyla tiyatro, sinema, TV ve diğer gösteri sanatları alanlarına donanımlı, yaratıcı sanatçılar yetiştirerek sosyal ve kültürel misyonunu sürdürmektedir.

D Kazanılan Derece

Geri Dön

Lisans Derecesi

D Öğrenim Düzeyi

Geri Dön

YÇ-AYA: 1
AYÇ-YBÖ: 6

D Kayıt Kabul Koşulları

Geri Dön

Kayıt Kabul Koşulları

Programa YGS puanı ve Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul edilir. Adayların programın sınav yönergesinde belirtilen koşulları karşılaması ve yerine getirmesi funduszeue.info://funduszeue.info

Uluslararası öğrenciler için, Hacettepe Üniversitesi'nin, yurtdışından öğrenci kabulüne yönelik belirlediği koşullar geçerlidir (funduszeue.info).

D Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

Geri Dön

Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar

Sahne Sanatları Bölümü-Tiyatro Anasanat Dalı-Oyunculuk Sanat Dalı Lisans Programı'ndan mezun olabilmek için gerekli ulusal mezuniyet kredisi, ortak zorunlu dersler (ozd) hariç olmak üzere en düşük ; AKTS kredi toplamı ise 'tır.

funduszeue.info?grp=y&dir=&file=lisans__&filetype=html&submenuheader=3

D Önceki Öğrenmelerin Tanınması

Geri Dön

Önceki öğrenmelerin tanınması

Önceki öğrenmelerin tanınmasında, Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin ilgili maddelerinde belirtilen koşullar geçerlidir (funduszeue.info).

D Programın Amacı

Geri Dön

Programın Amacı

Sahne Sanatları Bölümü-Tiyatro Anasanat Dalı-Oyunculuk Sanat Dalı Lisans Programı'nın amacı; çağdaş sanat anlayışı çerçevesinde; tiyatro, sinema, televizyon ve diğer gösteri sanatları alanlarında mesleğini başarıyla icra edebilen, oyunculuk sanatının gerektirdiği kuramsal ve teknik bilgiyle donanmış; uygulama içinde donanımını doğru kullanma becerisi kazanmış, araştırmaya, öğrenmeye, yeniliklere açık, bağımsız çalışabilen ve sorumluluk alabilen, iletişim yeteneği ve sosyal yönü güçlü, mesleğin etik değerlerini benimsemiş saygın sanatçılar yetiştirmektir.

D Mezunların Mesleki Profili

Geri Dön

Mezunların Mesleki Profili

Sahne Sanatları Bölümü-Tiyatro Anasanat Dalı-Oyunculuk Sanat Dalı Lisans Programı'ndan mezun olanlar; tiyatro, sinema, TV ve diğer gösteri sanatları alanlarında oyuncu olarak çalışabilirler. Tiyatro sanat alanında Devlet Tiyatrosu, Şehir Tiyatrosu gibi ödenekli kurumlarda ve önemli özel tiyatrolarda istihdam şansı bulabildikleri gibi, kendi girişimleriyle kurdukları tiyatrolarda işletmeci ve/veya oyuncu olabilirler. Sinema ve TV yapımlarında, reklam sektöründe görev alabilir; oyuncu koçluğu yapabilir, oyunculuk ajanslarında çalışabilirler. Yurtdışında eğitim ve çalışma imkanı bulabilenler mesleki birikimlerini yüksek lisans, doktora eğitimiyle ve/veya önemli tiyatro gruplarında katıldıkları atölyelerle geliştirebilir; mesleklerini uluslar arası tiyatrolarda icra edebilirler. İlgili master programlarını tamamlama koşuluyla yüksek öğretim kurumlarında akademisyen olabilir; gerekli pedagojik formasyonu almaları halinde eğitim-öğretim kurumlarında drama eğitmenliği yapabilirler.

D Bir Üst Öğrenime Geçiş

Geri Dön

YÇ-AYA: 2
AYÇ-YBÖ: 7

D Öğretim Programının Yapısı

Geri Dön

Öğretim Programının Yapısı

Bu programda; 15'i üniversite zorunlu dersleri olmak üzere, toplam ulusal kredilik zorunlu ders verilmektedir. Öğrenci mezuniyet için ortak zorunlu, zorunlu ve seçmeli dersler dahil en az krediyi tamamlamalıdır. Bu kredinin ulusal kredisi, ozd ve zorunlu dersler, 44 kredisi seçmeli derslerden oluşmaktadır. Tiyatro Anasanat Dalı-Oyunculuk Sanat Dalı'nda 38 yerel kredili bölüm içi seçmeli, 24 yerel kredili alan seçmeli olmak üzere toplam 62 yerel kredilik seçmeli ders mevcuttur. Seçmeli dersler, Tiyatro Anasanat dalından alınabileceği gibi, Konservatuvar ve Üniversite'nin diğer bölümleri ve üniversite ortak havuzundan da alınabilmektedir.

Tiyatro Anasanat Dalı'ndan alınabilecek bölüm içi seçmeli derslere ilişkin bilgiler aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

D Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Geri Dön
  1. Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Her ders için uygulanan ölçme ve deÄŸerlendirme yöntemleri, ilgili öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Buna göre; Oyunculuk I, II, III, IV; DoÄŸaçlama I, II; Ses ve KonuÅŸma TekniÄŸi I, II, III, IV; Geleneksel Oyunculuk I, II; Sahne I, II; Oyunculuk Biçemleri I, II; Oyun I, II ve Mezuniyet Tezi I, II derslerinin sınavları jürili sınavlardır ve bu sınavlardan öğrencinin en az 70 puan alması gerekir. DiÄŸer derslerin sınavlarında notlandırma en az 50 puandır. Dramaturgi Uygulama, Akrobasi I, II; Hareket I, II, III, IV; Eskrime GiriÅŸ I, II; Eskrim I, II, III, IV; Sahne Dövüşü I, II ve Şan I, II, III, IV dersleri jürili sınavlardır.

Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin maddeleri uygulanır funduszeue.info).

funduszeue.info?grp=y&dir=&file=lisans__&filetype=html&submenuheader=3

D Mezuniyet Koşulları

Geri Dön
  1. Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet Tezi II dersinin alınabilmesinin önkoşulu öğrencinin Mezuniyet Tezi I dersinden başarılı olmasıdır. Bunun dışında öğrenciler Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin maddesinde belirtilen mezuniyet koşulları geçerlidir. (funduszeue.info).
  1. Programdan mezun olmak için gerekli koşullar

Bu programdan mezun olabilmek için, Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin maddesinde belirtilen mezuniyet koşullarının yanı sıra, ortak zorunlu dersler hariç, en düşük ulusal kredi ve toplam AKTS kredisi elde etmek gereklidir

D Eğitim Türü

Geri Dön

Tam Zamanlı 1. Öğretim

D Program Sorumlusu

Geri Dön
  1. Bölüm Başkanı ya da eşdeğeri
Doç. Dr. Türel Ezici (Tiyatro Anasanat Dalı Başkanı)

[email protected]
0 () 62 10

1 Hacettepe Üniversitesi Özel Yetenek Giriş Sınav Yönergeleri Lisans Programları

2 İçindekiler Tarihçe Eğitim Programları Kodları Eğitim Programları, Bölümler ve Anasanat Dalları Sanat Dalları YGS puanı hakkında Özel Yetenek Giriş Sınavlarına Başvurularda Uygulanacak İlkeler Yönergeler Müzik Bölümü Caz Anasanat Dalı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı Kompozisyon Sanat Dalı Bando Şefliği Sanat Dalı Piyano Anasanat Dalı Piyano- Arp Sanat Dalı Gitar Sanat Dalı Arp Sanat Dalı Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı Sahne Sanatları Bölümü Bale Anasanat Dalı Bale Sanat Dalı Modern Dans Sanat Dalı Koreografi ve Koreoloji Sanat Dalı Opera Anasanat Dalı Tiyatro Anasanat Dalı Müzik Bilimleri Bölümü Müzikoloji Anabilim Dalı

3 Hacettepe Üniversitesi Kodu Lisans Program Kodları Kompozisyon Hazırlık Tiyatro Kompozisyon Bale Askeri Bando Şefliği Müzikoloji Piyano Koreoloji Koreografi Arp Modern Dans Yaylı Çalgılar Gitar Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Gitar Hazırlık Opera Caz Opera Hazırlık Caz Hazırlık

4 Eğitim Programları, Bölümler ve Anasanat Dalları Sanat Dalları I. Müzik Bölümü Kompozisyon ve Orkestra Şefliği ASD Bando Şefliği Sanat Dalı Kompozisyon Sanat Dalı III. Müzik Bilimleri Bölümü Müzikoloji Anabilim Dalı Piyano ASD Arp Sanat Dalı Piyano Sanat Dalı Gitar Sanat Dalı Yaylı Çalgılar ASD Keman Sanat Dalı Viyola Sanat Dalı Viyolonsel Sanat Dalı Kontrabas Sanat Dalı Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar ASDı Flüt Sanat Dalı Obua Sanat Dalı Klarinet Sanat Dalı Fagot Sanat Dalı Korno Sanat Dalı Trompet Sanat Dalı Trombon Sanat Dalı Vurma Çalgılar Sanat Dalı Tuba Sanat Dalı Caz Anasanat Dalı II. Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro Anasanat Dalı Oyunculuk Sanat Dalı Opera Anasanat Dalı Opera Sanat Dalı Bale Anasanat Dalı Bale Dansçılığı Sanat Dalı Koreografi- Koreoloji Sanat Dalı Modern Dans Sanat Dalı

5 YGS Puanı Hakkında Program Adı YGS Puanı Güzel Sanatlar Liseleri ve Müzik Hazırlık Liseleri Mezunu Adaylar için En az YGS Puanı Diğer Lise ve Dengi Okullar İçin Müzik bölümü Caz Bando Şefliği * Kompozisyon Piyano Arp Gitar Yaylı Çalgılar Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sahne Sanatları Bölümü Bale ** - - Koreoloji ve koreografi Modern Dans Opera Tiyatro *** Muafiyet Devlet Konservatuvarları Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi ve lisans devresi mezunları için Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı puan şartı aranmaz. Müzik Bilimleri Bölümü Müzikoloji * Konservatuvara başvuruda bulunabilmek için, Silahlı Kuvvetler Bando Okulları Konservatuvara Gönderilecek Öğrenciler Özel Yönergesi hükümlerine göre Silahlı Kuvvetler Bando Okulları Komutanlığı nca aday gösterilen öğrenciler sınava başvuruda bulunabilirler. ** Sadece konservatuvarların müzik ve sahne sanatları liselerinin bale anasanat dalından mezun olan adaylar başvurabilir. *** Konservatuvar lisans mezunları için YGS puanı istenir.

6

7 ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVLARINA BAŞVURULARDA UYGULANACAK İLKELER Başvuru Koşulları Lisans programına başvuracak adaylar için a) Sınav Başvuru Formunun Doldurulması b) 2 (iki) fotoğraf c) Lise 4. Sınıf geçici mezuniyet(*) (**) belgesi veya diploma *) Geçici mezuniyet belgelerini alamayan adaylar, müdürlük tarafından hazırlanan formu doldurmak zorundadırlar. Adaylar sınav gününden önce mutlaka mezuniyet belgelerini almak ve müdürlüğümüzde kendilerine ait dosyaya koymak zorundadırlar. Mezuniyet belgesini sınav tarihine kadar almayan adaylar sınav haklarından vazgeçmiş sayılırlar. **) Mezuniyet belgesini Getiren adaylar sınav başvuru belgelerini alabilirler. d) Başvurulacak programın yönergesinde bulunan YGS puanının alındığına dair belge Sınav başvuru tarihleri Sınav duyuruları, Üniversite ve Konservatuvar WEB adreslerinden, basın- yayın kuruluşları, Sosyal paylaşım siteleri ve internet ile duyurulur. Sınav Tarihleri ve Kontenjanlar Sınav tarihleri ve kontenjanlar adresinden duyurusu yapılır. Sınav Yeri Özel Yetenek sınavları, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı nda ilgili birimlerin ders odaları ya da salonlarında gerçekleştirilmektedir. Sınav Başvurusu ne kadar sürede Tamamlanır? Başvuruda bulunan adayların sınava giriş belgeleri en geç iki iş günü içinde adaylara teslim edilir. Sınav komisyonlarının belirlenmesi Özel yetenek giriş sınav komisyonları, Anasanat / Sanat ile Anabilim Dalları nın yönergelerinde belirtilen hususlarla belirlenir; konservatuvar yönetim kurulu tarafından atanırlar.

8 Sınav Komisyonu görev ve sorumlulukları Özel yetenek sınav komisyonu kendi içinde bir başkan ve üyelerden oluşur. Başkan ve Komisyonun tüm üyeleri sınavın belirtilen saatler içinde, sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlamakla yükümlüdürler. Sınav Saati Sınavlar saat da başlar. Adayların, en geç saat da sınav yerinde hazır olmaları gerekir. Sınav Yeri Sınav, Hacettepe Üniversitesi nda Bahriye Üçok cad. No.4 Beşevler / Ankara Adresinde yapılır. Sınavların yapılacağı odalar daha önceden ilan edilir ve Bina içinde yönlendirme yapılır. Sınavlarda dikkat edilmesi ve uyulması gereken kurallar Sınav yürütüldüğü esnada sınav odası civarında işi olmayan aday/veli v.b. kişiler dolaşamaz, bekleyemez. Başvurulan programın özel yetenek sınavına, Sınav saatinden yarım saat önce geliniz. Sınav esnasında yasaklanan bölgelerde dolaşılmaması ve girilmemesi gerekir. Sınav salonuna giren adaylar yanlarında cep telefonu, kayıt cihazı, fotoğraf makinası, bilgisayar v.b. cihazlarla giremezler. Sınava girerken yanınızda getirmeniz gereken belgeler ve evraklar Adaylar, Sınav Giriş kağıdı, Nüfus Cüzdanı (Orjinal) getirmeleri zorunludur. *) Geçici mezuniyet belgelerini alamayan adaylar, müdürlük tarafından hazırlanan formu doldurmak zorundadırlar. Adaylar sınav gününden önce mutlaka mezuniyet belgelerini almak ve müdürlüğümüzde kendilerine ait dosyaya koymak zorundadırlar. Mezuniyet belgesini sınav tarihine kadar almayan adaylar sınav haklarından vazgeçmiş sayılırlar. **) Mezuniyet belgesini Getiren adaylar sınav başvuru belgelerini alabilirler. Sınav giriş kağıdını kaybeden adaylar gün içinde Konservatuvar Müdürlüğü ne başvurmaları gerekmektedir. Yazılı sınavlar için ek olarak kalem, kalemtraş, silgi, en az 3 yaprak nota kağıdı, düz kağıt getirmeleri beklenir. Sınav evraklarının adaylar tarafından korunması Başvuru sırasında adaylara verilen sınav giriş belgesini adaylar kendileri korumakla yükümlüdürler.

9 Sınav başvuru formu ve örnek doldurulmuş şekli Sınav başvuru formunu adresinden sınavlar hakkında linkinden ya da Konservatuvar kayıt masalarından alınabilir. Sınav başvuru formunu doldurmak için örnek başvuru kağıdı incelenebilir. Sınav Başvurusu ve Aday Kayıtları. Sınav Başvurusu ve aday kayıtları, kayıtlar için açılmış masalarda yapılmaktadır. Posta ile Aday başvurusu ve kaydı yapılamaz. Adayların şahsen başvurmaları gerekmektedir. Sınav Giriş Belgesi nereden ve ne zaman alınır? Başvuru koşullarında belirtilen evraklar başvuru dosyasında tamamlandıktan ve Konservatuvar Müdürlüğü nün onayından sonra sınav giriş belgeleri en fazla 2 iş günü içinde, başvuru yapılan masadan alınır.

10 Özel Yetenek sınavlarının aşamaları Özel Yetenek Sınavları, baraj ve Kesin Kabul olarak iki şekilde gerçekleştirilir. Ancak bazı anasanat /anabilim dalları yönergeleri doğrultusunda baraj ve kesin kabul sınavlarını aşamalandırmıştır. Program Adı Baraj Sınavı Kesin Kabul Sınavı Müzik bölümü Caz Bando Şefliği Kompozisyon Piyano Arp Gitar Yaylı Çalgılar Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sahne Sanatları Bölümü Bale Koreoloji ve koreografi Modern Dans Opera Tiyatro (1. Aşama) (2. Aşama) Müzik Bilimleri Bölümü Müzikoloji Anabilimdalı nda sınav 3 bölümden oluşur. Bütün adaylar her aşamaya girmekle yükümlüdür. Müzikoloji (1. Bölüm) (2. Bölüm) (3. Bölüm) Sınav sonuçlarının duyurulması Sınav duyuruları, mesai saatleri içinde sonuçlanan sınavlar, Konservatuvar binası duyuru panolarından ve WEB adresinden, Sosyal paylaşım siteleri ve internet ile duyurulur. Mesai saatleri dışında sonuçlanan sınavlar, Konservatuvar binası duyuru panolarından, Sosyal paylaşım siteleri ve internet ile duyurulur. 1

11 Sınavların kayıt altına alınması Kesin Kabul Sınavının Kayıt Altına Alınması Hacettepe Üniversitesi Senatosunun tarihinde sayılı kararı gereği, Anasanat dalları bünyesinde gerçekleştirilmekte olan tüm özel yetenek giriş sınavları kapsamındaki Kesin Kabul Sınavları nın sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınması uygun görüldü. DİKKAT EDİNİZ! Geçici mezuniyet belgelerini alamayan adaylar, müdürlük tarafından hazırlanan formu doldurmak zorundadırlar. Mezuniyet belgesini sınav tarihine kadar almayan aday sınav haklarından vazgeçmiş sayılır. 1

12 DİKKAT EDİNİZ! Başvurulan programın özel yetenek sınavına, Sınav saatinden yarım saat önce geliniz. 1

13 1

14 Müzik Bölümü Lisans Programı Baraj ve Kesin Kabul Sınavları Yönergeleri 1

15 CAZ ANASANAT DALI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ 1

16 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ CAZ ANASANAT DALI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam: Madde 1. Hacettepe Üniversitesi Müzik Bölümü Caz Anasanat Dalı nda lisans öğrenimi görmek üzere başvuruda bulunan adaylara uygulanacak Özel Yetenek Giriş Sınavı bu yönerge hükümlerine göre yürütülür. Tanımlar Madde 2. Bu yönergede geçen, Sınav: Hacettepe Üniversitesi (H.Ü.A.D.K.) Müzik Bölümü, Caz Anasanat Dalı Özel Yetenek Giriş Sınavı nı, Anasanat Dalı: H.Ü.A.D.K. Müzik Bölümü Caz Anasanat Dalı nı, Anasanat Dalı Başkanı: H.Ü.A.D.K. Müzik Bölümü Caz Anasanat Dalı Başkanı nı, ifade eder. Başvuru Koşulları Madde 3. Sınava başvuruda bulunabilmek için, adayların Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puan türlerinin her hangi birinden (Yabancı Dil Puanı hariç) Güzel Sanatlar liseleri ve Müzik Hazırlık Liseleri mezunu adaylar için sınava giriş tarihinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi nin ilan ettiği en az taban puan, diğer lise ve dengi okullar için ise en az puan almış olma koşulu aranır. Devlet Konservatuvarları Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi ve lisans devresi mezunları için Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı puan şartı aranmaz.. Sınav Madde 4. 1

17 Sınav, Baraj Sınavı ve Kesin Kabul Sınavı olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Baraj sınavında başarılı olan adaylar Kesin kabul sınavına alınırlar. Sınavı Jürisi Madde 5 Baraj Sınavı Jürisi; Müzik Bölümü Başkanı, Caz Anasanat Dalı ndan görevlendirilen 2 (iki) Öğretim üye veya elemanı (San.Öğfunduszeue.info, Öğr.Gör., Okutman), Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı ndan görevlendirilen 1 (bir) Öğretim üye veya elemanı, Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı ndan görevlendirilen 1 (bir) Öğretim üye veya elemanı, Piyano Anasanat Dalı ndan görevlendirilen 1 (bir) Öğretim üye veya elemanı ve Opera Anasanat Dalı ndan görevlendirilen 1 (bir) Öğretim üye veya elemanının katılımından oluşur. Sınav Jürisi Yönetim Kurulunun onayı ile görevlendirilir. Madde 6 Baraj Sınavının İçeriği (Caz Kompozisyon, Caz Vokal ve Müzikal, Caz Piyano, Caz Gitar, Caz Bas, Caz Vurmalı Çalgılar, Caz Trompet, Caz Trombon, Caz Saksofon) Soru Kategorisi Açıklama Soru Adedi Toplam Puan Tek ses 5 5x1=5 İki Ses 5 5x1=5 İşitme Sınavı Üç ses 5 5x2=10 Dört ses 5 5x2=10 Melodi Tekrarı 2 2x5=10 Ritim Tekrarı 2 2x5=10 Deşifre Okuma Başlangıç Düzeyinde 1 1x10=10 Performans Aday tarafından sınavdan önce belirlenmiş bir eserin (Klasik ya da Caz 1 1x40=40 Literatüründen) seslendirilmesi. Toplam Sınav soruları sınavın yapılacağı tarihte, ilgili komisyon tarafından hazırlanır. Madde 7 Baraj Sınavının Değerlendirilmesi Baraj Sınavında tam puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar kesin kabul sınavına girmeye hak kazanırlar. 1

18 Madde 8 Kesin Kabul Sınavı Jürisi Kesin Kabul Sınavı Jürisi; Müzik Bölümü Başkanı, Caz Anasanat Dalı ndan görevlendirilen 2 (iki) Öğretim üye veya elemanı (San.Öğfunduszeue.info, Öğr.Gör., Okutman), Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı ndan görevlendirilen 1 (bir) Öğretim üye veya elemanı, Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı ndan görevlendirilen 1 (bir) Öğretim üye veya elemanı, Piyano anasanat Dalı ndan görevlendirilen 1 (bir) Öğretim üye veya elemanı ve Opera Anasanat Dalı ndan görevlendirilen 1 (bir) Öğretim üye veya elemanının katılımından oluşur. Sınav Jürisi Yönetim Kurulunun onayı ile görevlendirilir. Madde 9. Kesin Kabul Sınavı İçeriği (Caz Kompozisyon, Caz Vokal ve Müzikal, Caz Piyano, Caz Gitar, Caz Bas, Caz Vurmalı Çalgılar, Caz Trompet, Caz Trombon, Caz Saksofon) Soru Kategorisi Açıklama Toplam Puan Deşifre Sınav komisyonu tarafından verilen 20 bir caz eserinin deşifre edilmesi Adayın kendisinin belirleyeceği 50 Performans Medium swing, ballad veya blues formunda caz eseri seslendirme İkinci olarak ya Ballad ya da Bossa Nova gibi bir parça seslendirme ve iki chorus doğaçlama yapılması.(eşlikli veya eşliksiz Kabul edilir.) 10 Müzik Teorisi Müzik kuramlarını içeren sözlü sınav Solfej okuma Baraj sınavını geçen adaylara Baraj sınavı sonrasında verilen solfej parçasını okuma 20 Toplam Kesin Kabul Sınavının Değerlendirmesi Madde 10 Kesin Kabul Sınavı nda tam puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar, ilan edilen kontenjan çerçevesinde sıralanarak sanat dalına kayıt yaptırma hakkını kazanırlar. 1

19 Kesin Kabul Sınavının Kayıt Altına Alınması Madde Hacettepe Üniversitesi Senatosunun tarihinde sayılı kararı gereği, Anasanat dalları bünyesinde gerçekleştirilmekte olan tüm özel yetenek giriş sınavları kapsamındaki Kesin Kabul Sınavları nın sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınması uygun görüldü. 1

20 KOMPOZİSYON VE ORKESTRA ŞEFLİĞİ ANASANAT DALI BANDO ŞEFLİĞİ SANAT DALI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ 2

21 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ KOMPOZİSYON ve ORKESTRA ŞEFLİĞİ ANASANAT DALI BANDO ŞEFLİĞİ SANAT DALI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1 Hacettepe Üniversitesi Müzik Bölümü Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı Bando Şefliği Sanat Dalı nda lisans öğrenimi görmek üzere başvuruda bulunan adaylara uygulanacak Özel Yetenek Giriş Sınavı bu yönerge hükümlerine göre yürütülür. Tanımlar Madde 2 Bu yönergede geçen; Sınav: Hacettepe Üniversitesi (HÜADK) Müzik Bölümü Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı Bando Şefliği Sanat Dalı Özel Yetenek Giriş Sınavı nı, Anasanat Dalı Kurulu: HÜADK Müzik Bölümü Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı esas meslek dersi öğretim elemanlarından oluşan kurul u ifade eder. Sınav Başvuru Koşulları Madde 3 Konservatuvara başvuruda bulunabilmek için, Silahlı Kuvvetler Bando Okulları Konservatuvara Gönderilecek Öğrenciler Özel Yönergesi hükümlerine göre Silahlı Kuvvetler Bando Okulları Komutanlığı nca aday gösterilen öğrenciler sınava başvuruda bulunabilirler. Sınav Madde 4 Sınav, baraj sınavı ve kesin kabul sınavı olmak üzere iki aşamadan oluşur. 2

22 Baraj Sınavı Jürisi Madde 5 Baraj Sınavı Jürisi, Anasanat Dalı Kurulu tarafından önerilecek en az 5 öğretim Üye veya elemanından (San.Öğfunduszeue.info, Öğr.Gör., Okutman) oluşur. Sınav Jürisi Yönetim Kurulu kararı ile görevlendirilir. Madde 6 Baraj Sınavının İçeriği Alan Açıklama Toplam Puan Tek sesli Dikte Onaltı (16) ölçülük tek sesli dikte yazımı* 15 İki sesli Dikte Onaltı (16) ölçülük iki sesli dikte yazımı* 15 Deşifre Lavignac 2- C düzeyinde 25 Solfej Okuma Jüri tarafından belirlenecek Lavignac 2 - C kitabından veya eşdeğeri düzeyinde 20 solfej parçaları okuma Akor Diktesi Akor diktesi, tek dizek üzerinde olup 3 sesli akorlardan oluşur. 10 Modülasyon Müzik Kuramları, (Teori) Piyano üzerinde La sesi verilerek herhangi bir tondan başlanır ve beş farklı tona modülasyon yapılır. Müzik Kuramları, (Teori), temel müzik eğitimi konularını kapsar. Toplam *Sınav soruları sınavın yapılacağı tarihte, sınavdan bir (1) saat önce ilgili komisyon tarafından hazırlanır Baraj Sınavının Değerlendirilmesi Madde 7 Baraj Sınavında tam puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar kesin kabul sınavına girmeye hak kazanırlar. 2

23 Kesin Kabul Sınavı Jürisi: Madde 8 Kesin Kabul Sınavı Jürisi, Anasanat Dalı Kurulu tarafından önerilecek 5 öğretim üye veya elemanı (sanatçı öğretim elemanı, öğretim görevlisi ve okutman) ile Piyano ve Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Anasanat Dallarından görevlendirilecek en az birer öğretim üye veya elemanlarından (sanatçı öğretim elemanı, öğretim görevlisi ve okutman) oluşur. Sınav Jürisi Yönetim Kurulunun onayı ile görevlendirilir. Kesin Kabul Sınavının İçeriği Madde 9 Alan Açıklama Toplam Puan Tek sesli Dikte Onaltı (16) ölçülük tek sesli dikte yazımı 15 İki sesli Dikte Onaltı (16) ölçülük iki sesli dikte yazımı 15 Akor Diktesi Akor diktesi, tek dizek üzerinde olup 4 sesli akorlardan oluşur. 10 Deşifre Lavignac 2- C düzeyinde 20 Modülasyon Piyano üzerinde La sesi verilerek herhangi bir tondan başlanır ve beş farklı tona modülasyon yapılır. 5 Piyano Enstrüman Türkçe Kompozisyon Adayın, piyano seviyesini gösteren bir parça çalması beklenir. Aday çalacağı parçayı seçmekte tamamen özgürdür. Adayın, çalgısı ile düzeyine uygun bir gam, bir etüt ve bir Müzikal parça çalması istenir. (Tercihen eşlikli) Adaylardan, müzikle ilgili verilen bir konu başlığı altında bir ders saati süresinde Türkçe kompozisyon yazmaları istenir. Adayların sanatsal ve kültürel birikimlerinin saptanması amacıyla yazdırılacak kompozisyonda konuyu algılama, kurgu, bütünlük, kaynak kullanımı ve orijinalliği çerçevesinde değerlendirme yapılır. Toplam

24 Kesin Kabul Sınavının Değerlendirilmesi Madde 10 Kesin Kabul Sınavı nda tam puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar, ilan edilen kontenjan çerçevesinde sıralanarak sanat dalına kayıt yaptırma hakkını kazanırlar. Kesin Kabul Sınavının Kayıt Altına Alınması Madde 11 Hacettepe Üniversitesi Senatosunun tarihinde sayılı kararı gereği, Anasanat dalları bünyesinde gerçekleştirilmekte olan tüm özel yetenek giriş sınavları kapsamındaki Kesin Kabul Sınavları nın sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınması uygun görüldü. 2

25 KOMPOZİSYON VE ORKESTRA ŞEFLİĞİ ANASANAT DALI KOMPOZİSYON SANAT DALI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ 2

26 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ KOMPOZİSYON ve ORKESTRA ŞEFLİĞİ ANASANAT DALI KOMPOZİSYON SANAT DALI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam: Madde 1. Hacettepe Üniversitesi Müzik Bölümü Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı Kompozisyon Sanat Dalı nda lisans öğrenimi görmek üzere başvuruda bulunan adaylara uygulanacak Özel Yetenek Giriş Sınavı bu yönerge hükümlerine göre yürütülür. Tanımlar Madde 2. Bu yönergede geçen, Sınav: Hacettepe Üniversitesi (H.Ü.A.D.K.) Müzik Bölümü, Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı, Kompozisyon Sanat Dalı Özel Yetenek Giriş Sınavı nı, Anasanat Dalı Kurulu: HÜADK Müzik Bölümü Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı esas meslek dersi öğretim elemanlarından oluşan kurul u ifade eder. Sınav Başvuru Koşulları Madde 3. Sınava başvuruda bulunabilmek için, adayların Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puan türlerinin her hangi birinden (Yabancı Dil Puanı hariç) Güzel Sanatlar liseleri ve Müzik Hazırlık Liseleri mezunu adaylar için sınava giriş tarihinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi nin ilan ettiği en az taban puan, diğer lise ve dengi okullar için ise en az puan almış olma koşulu aranır. Devlet Konservatuvarları Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi ve lisans devresi mezunları için Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı puan şartı aranmaz. 2

27 Sınav Madde 4. Sınav, Baraj Sınavı ve Kesin Kabul Sınavı olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Baraj sınavında başarılı olan adaylar Kesin kabul sınavına alınırlar. Baraj sınavında başarılı olup, kesin kabul sınavına girmeye hak kazanan adayların, Kesin kabul Sınavına kendilerini tanıtıcı dosya hazırlamaları (En az 3 kopya) gerekmektedir. Dosya içeriği, özgeçmiş, eserlerinin listesi ve nota/ları, kayıtları (CD ortamında), adayın müzikal yaşamı ve neler yaptığına yönelik tanıtıcı bir yazı gibi materyallerden oluşmalıdır. Kesin kabul sınavına dosya hazırlamayan ve getirmeyen adaylar bu haklarından vazgeçmiş sayılırlar ve sınava alınmazlar. Baraj Sınavı Jürisi Madde 5 Anasanat Dalı Kurulu tarafından belirlenecek Kompozisyon ve Orkestra Şefliğinden en az 6 ve piyano anasanat dalından 1 öğretim elemanından oluşur. Sınav Jürisi Konservatuvar Yönetim Kurulu kararı ile görevlendirilir. Baraj Sınavının İçeriği Madde 6 Soru Kategorisi Açıklama Soru Adedi Toplam Puan Tek sesli Dikte 1 Onaltı (16) ölçülük tek sesli dikte 1 1x15= 15 İki sesli Dikte 1 Onaltı (16) ölçülük iki sesli dikte 1 1x15= 15 *Deşifre Lavignac 3 - A seviyesinde (Sol, Fa ile 1.,3.,4. Çizgi Do 1 1x20= 20 Anahtarları) *Solfej Okuma Lavignac 3 - A kitabından veya eşdeğeri seviyede solfej parçaları A. Adnan Saygun Töresel Musiki Solfej parçaları 2 2x10= 20 **Piyano 2 (Enstrüman) Teori 1 J.S. Bach İki Sesli Envansiyonlar, 30 Czerny ve Klasik dönem sonatinleri seviyelerinde piyano eserleri veya kendi çalgılarında anılan seviyede eserler çalmaları beklenir. Aralıklar, Diziler, Modlar, Müzikal ifadeler, Akorlar *Solfej Okuma ve Deşifre Sınavları piyanodan ses verilmesi suretiyle eşliksiz olarak uygulanır. **Piyano (Enstrüman) sınavında eserlerden en az biri klasik dönem sonatin seviyesinde olmalıdır. 2 2x10= X1=10 Toplam Yazılı Sınav 2 Performans 2

28 Baraj Sınavının Değerlendirilmesi Madde 6 Baraj Sınavında tam puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar kesin kabul sınavına girmeye hak kazanırlar. Kesin Kabul Sınavı Jürisi Madde 7 Anasanat Dalı Kurulu tarafından baraj sınavı için belirlenmiş, Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı nda görevli en az 5 Öğretim Elemanından oluşur. Sınav Jürisi Konservatuvar Yönetim Kurulu kararı ile görevlendirilir. Kesin Kabul Sınavının İçeriği Madde 8 Soru Kategorisi Açıklama Toplam Puan Müzik Kültürü Adayların Müzik kuramları, Müzik tarihi 20 bilgilerinin sözlü olarak sınanması Doğaçlama Sınav Jürisi tarafından adaya verilecek bir temanın entrümanla icra edilerek 20 doğaçlaması Kompozisyon Adayların sınav jürisine sunacağı en az iki kompozisyonunu (tercihen piyano için 60 yazılmış) seslendirmeleri veya kayıttan dinletmeleri istenir. Toplam Kesin Kabul Sınavının Değerlendirilmesi Madde 9 Kesin Kabul Sınavı nda tam puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar, ilan edilen kontenjan çerçevesinde sıralanarak sanat dalına kayıt yaptırma hakkını kazanırlar. Kesin Kabul Sınavının Kayıt Altına Alınması Madde 10 Hacettepe Üniversitesi Senatosunun tarihinde sayılı kararı gereği, Anasanat dalları bünyesinde gerçekleştirilmekte olan tüm özel yetenek giriş sınavları kapsamındaki Kesin Kabul Sınavları nın sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınması uygun görüldü. 2

29 PİYANO ANASANAT DALI ARP SANAT DALI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ 2

30 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PİYANO ANASANAT DALI ARP SANAT DALI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1. Hacettepe Üniversitesi Müzik Bölümü Piyano Anasanat Dalı Arp Sanat Dalı nda lisans öğrenimi görmek üzere başvuruda bulunan adaylara uygulanacak Özel Yetenek Giriş Sınavı bu yönerge hükümlerine göre yürütülür. Tanımlar: Madde 2. Bu yönergede geçen; Sınav: Hacettepe Üniversitesi (H.Ü.A.D.K.) Müzik Bölümü Piyano Anasanat Dalı Arp Sanat Dalı Özel Yetenek Giriş Sınavı nı, Anasanat Dalı Başkanı: H.Ü.A.D.K. Müzik Bölümü Piyano Anasanat Dalı Başkanı nı Sanat Dalı Başkanı: H.Ü.A.D.K. Müzik Bölümü Piyano Anasanat Dalı Arp Sanat Dalı Başkanı nı ifade eder. Sınav Başvuru Koşulları Madde 3. Sınava başvuruda bulunabilmek için, adayların Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puan türlerinin her hangi birinden (Yabancı Dil Puanı hariç) Güzel Sanatlar liseleri ve Müzik Hazırlık Liseleri mezunu adaylar için sınava giriş tarihinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi nin ilan ettiği en az taban puan, diğer lise ve dengi okullar için ise en az puan almış olma koşulu aranır. Devlet Konservatuvarları Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi ve lisans devresi mezunları için Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı puan şartı aranmaz. 3

31 Sınav Madde 4. Sınav, baraj sınavı ve kesin kabul sınavı olmak üzere iki aşamadan oluşur. Baraj Sınavı Jürisi Madde 5 Baraj Sınavı Jürisi, Anasanat Dalı Başkanlığınca önerilecek 1 (bir ) öğretim elemanı ve Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı Başkanlığınca önerilecek 2 öğretim elemanından oluşur. Önerilen Sınav Jürisi Yönetim Kurulu kararı ile görevlendirilir. Baraj Sınavının İçeriği Madde 6. Alan Açıklama Toplam Puan Dikte * İleri düzeyde tek sesli dikte yazımı 50 Armonik ölçüyü kapsayacak şifreli bas çözümlemesi Çözümleme * 20 Armonik Literatürden seçilecek bir eser üzerinde en az İnceleme * 10 ölçülük armonik analiz 30 Toplam *Sınav soruları sınavın yapılacağı tarihte, sınavdan bir(1) saat önce ilgili komisyon tarafından hazırlanır. Baraj Sınavının Değerlendirilmesi Madde 7 Baraj Sınavında tam puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar Kesin Kabul Sınavına girmeye hak kazanırlar. H.Ü.A.D.K. Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi mezunu adaylar baraj sınavından muaf tutulurlar. Kesin Kabul Sınavı Jürisi Madde 8. Kesin Kabul Sınavı Jürisi, Anasanat Dalı Başkanı, Sanat Dalı Başkanı ve Piyano ve Arp Sanat Dalı nda, piyano ve arp dersi veren tüm öğretim elemanlarından oluşur. Sınav Jürisi Yönetim Kurulu kararı ile görevlendirilir. 3

32 Kesin Kabul Sınavının İçeriği Madde 9. Kesin Kabul Sınavı nda adaylar tarafından aşağıda belirtilen 5 kategoriden oluşturulmuş bir program seslendirilir. Alan Açıklama Toplam Puan Performans 1 Etüd 20 Performans Barok Dönemden 1 eser 20 Performans Klasik Dönemden 1 eser 20 Performans Romantik Dönemden 1 eser 20 Performans yüzyıldan 1 eser 20 Toplam Seçilen eserler, H.Ü.A.D.K. Arp Sanat Dalı nın sınıf bitirme programı müfredatına eşdeğer olmalıdır. Tüm program ezber olarak seslendirilmeli, sonat, süit ve benzeri eserlerin bütün bölümleri hazırlanmalıdır. Sınav süresi 30 dakikadır, jüri gerekli gördüğü durumlarda eserleri kesebilir. Kesin Kabul Sınavının Değerlendirilmesi Madde 10 Kesin Kabul Sınavı nda tam puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar, ilan edilen kontenjan çerçevesinde sıralanarak sanat dalına kayıt yaptırma hakkını kazanırlar. Kesin Kabul Sınavının Kayıt Altına Alınması Madde Hacettepe Üniversitesi Senatosunun tarihinde sayılı kararı gereği, Anasanat dalları bünyesinde gerçekleştirilmekte olan tüm özel yetenek giriş sınavları kapsamındaki Kesin Kabul Sınavları nın sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınması uygun görüldü. 3

33 PİYANO ANASANAT DALI GİTAR SANAT DALI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ 3

34 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PİYANO ANASANAT DALI, GİTAR SANAT DALI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam: Madde 1. Hacettepe Üniversitesi Müzik Bölümü Piyano Anasanat Dalı Gitar Sanat Dalı nda lisans öğrenimi görmek üzere başvuruda bulunan adaylara uygulanacak Özel Yetenek Giriş Sınavı bu yönerge hükümlerine göre yürütülür. Tanımlar: Madde 2. Bu yönergede geçen; - Sınav: Hacettepe Üniversitesi (HÜADK) Müzik Bölümü Piyano Anasanat Dalı Gitar Sanat Dalı Özel Yetenek Giriş Sınavı nı, - Anasanat Dalı Başkanı: HÜADK Müzik Bölümü Piyano Anasanat Dalı Başkanı nı, - Sanat Dalı Başkanı: HÜADK Müzik Bölümü Piyano Anasanat Dalı Gitar Sanat Dalı Başkanı nı ifade eder. - Anasanat Dalı Kurulu: HÜADK Müzik Bölümü Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı esas meslek dersi öğretim elemanlarından oluşan kurulu ifade eder. Sınav Başvuru Koşulları: Madde 3. Sınava başvuruda bulunabilmek için, adayların Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puan türlerinin her hangi birinden (Yabancı Dil Puanı hariç) Güzel Sanatlar liseleri ve Müzik Hazırlık Liseleri mezunu adaylar için sınava giriş tarihinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi nin ilan ettiği en az taban puan, diğer lise ve dengi okullar için ise en az puan almış olma koşulu aranır. Devlet Konservatuvarları Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi ve lisans devresi mezunları için Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı puan şartı aranmaz. 3

35 Sınav: Madde 4. Sınav, baraj sınavı ve kesin kabul sınavı olmak üzere iki aşamadan oluşur. Baraj Sınavı Jürisi: Madde 5. Baraj Sınavı Jürisi, Anasanat Dalı Başkanı, Sanat Dalı Başkanı, Gitar Sanat Dalı Esas Meslek Dersi öğretim elemanlarından en az biri ve Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı kurulu tarafından belirlenen en az iki öğretim elemanından oluşur. Önerilen Sınav Jürisi, Yönetim Kurulu kararı ile görevlendirilir. Baraj Sınavının İçeriği: Madde 6. Baraj Sınavı işitme sınavından: A. Teori Soru Tipi Açıklama Toplam Puan Tek ses işitme 10 adet 1 er puan 10 Çift ses işitme 10 adet 1 er puan 10 Üç ses işitme 10 adet 1 er puan 10 Dört ses işitme 10 adet 1 er puan 10 Melodi 3 adet 10 ar puan 30 Ritm 3 adet 10 ar puan 30 Toplam Baraj Sınavı tam puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar kesin kabul sınavına girmeye hak kazanırlar. Kesin Kabul Sınavı Jürisi: Madde 7. Kesin Kabul Sınavı Jürisi, Anasanat Dalı Başkanı, Sanat Dalı Başkanı, Gitar Sanat Dalı Esas Meslek Dersi öğretim elemanlarından oluşur. Önerilen sınav jürisi Yönetim Kurulu Kararı ile görevlendirilir. 3

36 Kesin Kabul Sınavının İçeriği: Madde 8. Kesin Kabul Sınavı iki ana bölümden oluşur: A. Gitar İcra Soru Tipi Açıklama Toplam Puan Gitar İcra Rönesans Döneminden seçilecek bir eserin 10 seslendirilmesi Gitar İcra Barok Döneminden seçilecek bir eserin 10 seslendirilmesi Gitar İcra Klasik Dönemden seçilecek bir eserin 10 seslendirilmesi Gitar İcra Romantik Dönemden seçilecek bir eserin 10 seslendirilmesi Gitar İcra Yüzyıl bestecilerinden seçilecek bir eserin 10 seslendirilmesi Gitar İcra Türk bestecilerinden seçilecek bir eserin 10 seslendirilmesi Gamlar En az bir majör ve bir minör gamın iki oktav 10 olarak seslendirilmesi Deşifre Jüri tarafından belirlenen bir eserin gitarla deşifre 10 edilmesi Toplam 80 B. Yazılı Sınav: Bu aşamada adayların genel müzik bilgisi, klasik gitarın yapısı ve tarihi ile ilgili bilgi ve birikimlerinin saptanması amacıyla sanat yazılı bir sınav yapılır. Bu aşama 20 puan üzerinden değerlendirmeye alınır. Kesin Kabul Sınavı nda tam puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar, ilan edilen kontenjan çerçevesinde sıralanarak sanat dalına kayıt yaptırma hakkını kazanırlar. 3

37 Kesin Kabul Sınavının Kayıt Altına Alınması Madde 9. Hacettepe Üniversitesi Senatosunun tarihinde sayılı kararı gereği, Anasanat dalları bünyesinde gerçekleştirilmekte olan tüm özel yetenek giriş sınavları kapsamındaki Kesin Kabul Sınavları nın sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınması uygun görüldü. 3

38 PİYANO ANASANAT DALI PİYANO SANAT DALI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ 3

39 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PİYANO ANASANAT DALI PİYANO SANAT DALI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1. Hacettepe Üniversitesi Müzik Bölümü Piyano Anasanat Dalı Piyano Sanat Dalı nda lisans öğrenimi görmek üzere başvuruda bulunan adaylara uygulanacak Özel Yetenek Giriş Sınavı bu yönerge hükümlerine göre yürütülür. Tanımlar Madde 2. Bu yönergede geçen; Sınav: Hacettepe Üniversitesi ( H.Ü.A.D.K. ) Müzik Bölümü Piyano Anasanat Dalı Piyano Sanat Dalı Özel Yetenek Giriş Sınavı nı, Anasanat Dalı Başkanı: H.Ü.A.D.K. Müzik Bölümü Piyano Anasanat Dalı Başkanı nı Sanat Dalı Başkanı: H.Ü.A.D.K. Müzik Bölümü Piyano Anasanat Dalı Piyano Sanat Dalı Başkanı nı ifade eder. Sınav Başvuru Koşulları Madde 3 Sınava başvuruda bulunabilmek için, adayların Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puan türlerinin her hangi birinden (Yabancı Dil Puanı hariç) Güzel Sanatlar liseleri ve Müzik Hazırlık Liseleri mezunu adaylar için sınava giriş tarihinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi nin ilan ettiği en az taban puan, diğer lise ve dengi okullar için ise en az puan almış olma koşulu aranır. Devlet Konservatuvarları Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi ve lisans devresi mezunları için Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı puan şartı aranmaz. 3

40 Sınav Madde 4 Sınav, baraj sınavı ve kesin kabul sınavı olmak üzere iki aşamadan oluşur. Baraj Sınavı Jürisi Madde 5 Baraj Sınavı Jürisi, Anasanat Dalı Başkanlığınca görevlendirilecek 1 (bir) öğretim elemanı ve Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı Başkanlığınca önerilecek 2 (iki) öğretim elemanından oluşur. Sınav Jürisi Yönetim Kurulu kararı ile görevlendirilir. Baraj Sınavının İçeriği Madde 6. Alan Açıklama Toplam Puan Dikte * İleri düzeyde tek sesli dikte yazımı 50 Armonik ölçüyü kapsayacak şifreli bas çözümlemesi Çözümleme * 20 Armonik Literatürden seçilecek bir eser üzerinde en az 10 İnceleme * ölçülük armonik analiz 30 Toplam *Sınav soruları sınavın yapılacağı tarihte, sınavdan bir (1) saat önce ilgili komisyon tarafından hazırlanır. Baraj Sınavının Değerlendirilmesi Madde 7 Baraj Sınavında tam puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar Kesin Kabul Sınavına girmeye hak kazanırlar. H.Ü.A.D.K. Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi mezunu adaylar baraj sınavından muaf tutulurlar. Kesin Kabul Sınavı Jürisi Madde 8. Kesin Kabul Sınavı Jürisi, Anasanat Dalı Başkanı, Sanat Dalı Başkanı ve Piyano Sanat Dalı nda, piyano dersi veren tüm öğretim elemanlarından oluşur. Sınav Jürisi Yönetim Kurulu kararı ile görevlendirilir. 4

41 Kesin Kabul Sınavının İçeriği: Madde 9. Kesin Kabul Sınavı nda adaylar tarafından aşağıda belirtilen 5 kategoriden oluşturulmuş bir program seslendirilir. Alan Açıklama Toplam Puan Performans 1 Etüd 20 Performans Barok Dönemden 1 eser 20 Performans Klasik Dönemden 1 eser 20 Performans Romantik Dönemden 1 eser 20 Performans yüzyıldan 1 eser 20 Toplam Seçilen eserler H.Ü.A.D.K. Piyano Sanat Dalı nın sınıf bitirme programı müfredatına eşdeğer olmalıdır. Tüm program ezber olarak seslendirilmeli, sonat, süit ve benzeri eserlerin bütün bölümleri hazırlanmalıdır. Sınav süresi 30 dakikadır. jüri gerekli gördüğü durumlarda eserleri kesebilir. Kesin Kabul Sınavının Değerlendirilmesi Madde Kesin Kabul Sınavı nda tam puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar, ilan edilen kontenjan çerçevesinde sıralanarak sanat dalına kayıt yaptırma hakkını kazanırlar. Kesin Kabul Sınavının Kayıt Altına Alınması Madde Hacettepe Üniversitesi Senatosunun tarihinde sayılı kararı gereği, Anasanat dalları bünyesinde gerçekleştirilmekte olan tüm özel yetenek giriş sınavları kapsamındaki Kesin Kabul Sınavları nın sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınması uygun görüldü. 4

42 ÜFLEMELİ VE VURMALI ÇALGILAR ANASANAT DALI Flüt, OBUA, KLARİNET, FAGOT, KORNO, TROMPET, TROMBON, TUBA ve VURMALI ÇALGILAR SANAT DALLARI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ 4

43 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ ÜFLEMELİ VE VURMALI ÇALGILAR ANASANAT DALI, FLÜT, OBUA, KLARİNET, FAGOT, KORNO, TROMPET, TROMBON, TUBA ve VURMALI ÇALGILAR SANAT DALLARI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1. Hacettepe Üniversitesi Müzik Bölümü Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı Flüt, Obua, Klarinet, Fagot, Korno,Trompet, Trombon, Tuba ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalları nda lisans öğrenimi görmek üzere başvuruda bulunan adaylara uygulanacak Özel Yetenek Giriş Sınavı bu yönerge hükümlerine göre yürütülür. Tanımlar Madde 2. Bu yönergede geçen; Sınav: Hacettepe Üniversitesi ( HÜADK ) Müzik Bölümü Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı, Flüt, Obua, Klarinet, Fagot, Korno, Trompet, Trombon, Tuba ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalları Özel Yetenek Giriş Sınavı nı, Anasanat Dalı Başkanı: HÜADK Müzik Bölümü Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı Başkanı nı ifade eder. Sınav Başvuru Koşulları: Madde 3. Sınava başvuruda bulunabilmek için, adayların Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puan türlerinin her hangi birinden (Yabancı Dil Puanı hariç) Güzel Sanatlar liseleri ve Müzik Hazırlık Liseleri mezunu adaylar için sınava giriş tarihinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi nin ilan ettiği en az taban puan, diğer lise ve dengi okullar için ise en az puan almış olma koşulu aranır. Devlet Konservatuvarları Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi ve lisans devresi mezunları için Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı puan şartı aranmaz. 4

44 Sınav : Madde 4. Sınav, baraj sınavı ve kesin kabul sınavı olmak üzere iki aşamadan oluşur. Baraj Sınavı Jürisi: Madde 5 Baraj Sınavı Jürisi, Anasanat Dalı Başkanlığınca görevlendirilecek 1 (bir) öğretim elemanı ve Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı Başkanlığınca önerilecek 2 öğretim elemanından oluşur. Sınav Jürisi Yönetim Kurulu kararı ile görevlendirilir. Baraj Sınavının İçeriği : Madde 6. Alan Açıklama Toplam Puan Dikte * İleri düzeyde tek sesli dikte yazımı 50 Armonik ölçüyü kapsayacak şifreli bas çözümlemesi Çözümleme * 20 Armonik İnceleme* Literatürden seçilecek bir eser üzerinde en az 10 ölçülük armonik analiz 30 Toplam *Sınav soruları sınavın yapılacağı tarihte,sınavdan bir(1) saat önce ilgili komisyon tarafından hazırlanır. Baraj Sınavında tam puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar kesin kabul sınavına girmeye hak kazanırlar. HÜADK Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi mezunu adaylar baraj sınavından muaf tutulurlar. Kesin Kabul Sınavı Jürisi: Madde 7. Kesin Kabul Sınavı Jürisi, Anasanat Dalı Başkanlığınca önerilecek en az 5 öğretim elemanından oluşur. Sınav Jürisi Yönetim Kurulu kararı ile görevlendirilir. Kesin Kabul Sınavının İçeriği: Madde 8. a- Kesin Kabul Sınavına girecek adaylar bu sınavda en az HÜADK Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi (Lise IV) Sınıf müfredatı düzeyinde olmak üzere; 1)Gamlar, 2) En az iki etüd, 3)Bir sonat ya da sonatin v.b. (Ezber çalınmaz) 4)Bir Konçerto dan oluşan programı seslendirirler. Sınav programı sonat ya da sonatin v.b. dışında ezber olarak seslendirilir. Kesin Kabul Sınavı Programı her yıl sanat dallarının sınav tarihleriyle birlikte ilan edilir. 4

45 b- Sınav programında yer alan piyano eşlikli parçalar eşlikli olarak seslendirilmek zorundadır. c- Kesin Kabul Sınavına katılacak olan HÜADK Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi (Lise IV) Sınıf öğrencileri, piyano eşlikli eserlerin piyano partilerini Genel Sınavlardan sonraki 15 (Onbeş) gün içerisinde Eşlik (Korrepetisyon) öğretim elemanlarına teslim ederler. Kesin Kabul Sınavlarına dışarıdan katılacak olan adaylar ise, piyano eşlikçilerini kendileri temin ederler. Alan Açıklama Toplam Puan Teknik Çalgıya hakimiyet,acelite ve eserin gerektirdiği teknik performansın değerlendirilmesi. 50 Müzikalite Müzikal duyarlılık ve eserlerin stillerine göre müzikal yaklaşımın değerlendirilmesi. 40 Ezber Ezber çalma performansının değerlendirilmesi. 10 Toplam Kesin Kabul Sınavı nda tam puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar, ilan edilen kontenjan çerçevesinde sıralanarak sanat dalına kayıt yaptırma hakkını kazanırlar. Kesin Kabul Sınavının Kayıt Altına Alınması Madde 9. Hacettepe Üniversitesi Senatosunun tarihinde sayılı kararı gereği, Anasanat dalları bünyesinde gerçekleştirilmekte olan tüm özel yetenek giriş sınavları kapsamındaki Kesin Kabul Sınavları nın sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınması uygun görüldü. 4

46 YAYLI ÇALGILAR ANASANAT DALI KEMAN, VİYOLA, VİYOLONSEL, KONTRABAS SANAT DALLARI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ 4

47 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ YAYLI ÇALGILAR ANASANAT DALI KEMAN- VİYOLA- VİYOLONSEL- KONTRABAS SANAT DALLARI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam: Madde 1 Hacettepe Üniversitesi Müzik Bölümü Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı Keman- Viyola- Viyolonsel- Kontrabas Sanat Dalları nda lisans öğrenimi görmek üzere başvuruda bulunan adaylara uygulanacak Özel Yetenek Giriş Sınavı bu yönerge hükümlerine göre yürütülür. Tanımlar Madde 2 Bu yönergede geçen; Sınav: Hacettepe Üniversitesi ( H.Ü.A.D.K. ) Müzik Bölümü Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı Keman- Viyola- Viyolonsel- Kontrabas Sanat Dalları Özel Yetenek Giriş Sınavı nı, Anasanat Dalı Başkanı: H.Ü.A.D.K. Müzik Bölümü Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı Başkanı nı Sanat Dalı Başkanı: H.Ü.A.D.K. Müzik Bölümü Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı Keman- Viyola- Viyolonsel- Kontrabas Sanat Dalları Başkanlarını ifade eder. Sınav Başvuru Koşulları: Madde 3 Sınava başvuruda bulunabilmek için, adayların Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puan türlerinin her hangi birinden (Yabancı Dil Puanı hariç) Güzel Sanatlar liseleri ve Müzik Hazırlık Liseleri mezunu adaylar için sınava giriş tarihinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi nin ilan ettiği en az taban puan, diğer lise ve dengi okullar için ise en az puan almış olma koşulu aranır. Devlet Konservatuvarları Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi ve lisans devresi mezunları için Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı puan şartı aranmaz. 4

48 Sınav Madde 4. Sınav, baraj sınavı ve kesin kabul sınavı olmak üzere iki aşamadan oluşur. Baraj Sınavı Jürisi Madde 5 Baraj Sınavı Jürisi, Anasanat Dalı Başkanlığınca görevlendirilecek 1 (bir ) öğretim elemanı ve Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı Başkanlığınca önerilecek 2 (iki) öğretim elemanından oluşur. Önerilen Sınav Jürisi Yönetim Kurulu kararı ile görevlendirilir. Baraj Sınavının İçeriği : Madde 6. Alan Açıklama Toplam Puan Dikte * İleri düzeyde tek sesli dikte yazımı 50 Armonik ölçüyü kapsayacak şifreli bas çözümlemesi Çözümleme* 20 Armonik Literatürden seçilecek bir eser üzerinde en az 10 İnceleme* ölçülük armonik analiz 30 Toplam *Sınav soruları sınavın yapılacağı tarihte, sınavdan bir (1) saat önce ilgili komisyon tarafından hazırlanır. Baraj Sınavında tam puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar Kesin Kabul Sınavına girmeye hak kazanırlar. H.Ü.A.D.K. Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi mezunu adaylar baraj sınavından muaf tutulurlar. Kesin Kabul Sınavı Jürisi Madde 7. Kesin Kabul Sınavı Jürisi, Anasanat Dalı başkanı, Sanat Dalı Başkanları ve Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı nda, ders veren tüm öğretim elemanlarından oluşur. Sınav Jürisi Yönetim Kurulu kararı ile görevlendirilir. 4

49 Kesin Kabul Sınavının İçeriği: Madde 8. Kesin Kabul Sınavı nda adaylar, müracaat etmiş oldukları Sanat Dalı kapsamında aşağıda belirtilen kategorilerden oluşturulmuş bir program seslendirilir. 1- Keman Sanat Dalı 2 Adet etüd (1 çift sesli) J.S. Bach solo sonat ya da partitalardan iki bölüm 1 Adet piyanolu sonatın tamamı 1 Adet konçertonun tamamı 2 Viyola Sanat Dalı 2 Adet etüd (1 çift sesli) 1 Adet bölüm funduszeue.info solo suit 1 Adet piyanolu sonatın tamamı 1 Adet konçertonun tamamı 3 Viyolonsel Sanat Dalı 2 Adet etüd (1 çift sesli) 1 Adet bölüm funduszeue.info solo suit 1 Adet piyanolu sonatın tamamı 1 Adet konçertonun tamamı 4 Kontrabas Sanat Dalı 2 Adet etüd (1 çift sesli) 1 Adet piyanolu sonatın tamamı 1 Adet konçertonun tamamı 1 Adet piyanolu parça Seçilen eserler, H.Ü.A.D.K. İlgili Sanat Dalı nın sınıf bitirme programı müfredatına eşdeğer olmalıdır. Tüm program ezber olarak seslendirilmeli (piyanolu sonat hariç), sonat, süit ve benzeri eserlerin bütün bölümleri hazırlanmalıdır. Sınav süresi 25 dakikadır, jüri gerekli gördüğü durumlarda eserleri kesebilir. 4

50 Alan Açıklama Toplam Puan Performans Etüd veya Etüdler 20 Performans J. S. Bach Suite veya Solo Sonat Bölümleri 20 Performans Piyanolu Sonat 30 Performans Piyano Eşlikli Konçerto 30 Toplam Kesin Kabul Sınavı nda tam puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar, ilan edilen kontenjan çerçevesinde sıralanarak sanat dalına kayıt yaptırma hakkını kazanırlar. Kesin Kabul Sınavının Kayıt Altına Alınması Madde 9. Hacettepe Üniversitesi Senatosunun tarihinde sayılı kararı gereği, Anasanat dalları bünyesinde gerçekleştirilmekte olan tüm özel yetenek giriş sınavları kapsamındaki Kesin Kabul Sınavları nın sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınması uygun görüldü. 5

51 Sahne Sanatları Bölümü Lisans Programı Baraj ve Kesin Kabul Sınavları Yönergeleri 5

52 BALE ANASANAT DALI BALE DANSÇILIĞI SANAT DALI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ 5

53 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ BALE DANSÇILIĞI SANAT DALI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1. Hacettepe Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü Bale Anasanat Dalı Bale Dansçılığı Sanat Dalı nda lisans öğrenimi görmek üzere başvuruda bulunan adaylara uygulanacak Özel Yetenek Giriş Sınavı bu yönerge hükümlerine göre yürütülür. Tanımlar Madde 2. Bu yönergede geçen, Sınav: Hacettepe Üniversitesi (H.Ü.A.D.K.) Sahne Sanatları Bölümü, Bale Anasanat Dalı Bale Dansçılığı Sanat Dalı Özel Yetenek Giriş Sınavı nı, Konservatuvar: Bünyesinde Bale Anasanat Dalı bulunan Konservatuvarları, Anasanat Dalı: H.Ü.A.D.K. Sahne Sanatları Bölümü Bale Anasanat Dalı nı, Anasanat Dalı Başkanı: H.Ü.A.D.K. Sahne Sanatları Bölümü Bale Anasanat Dalı Başkanı nı, Sanat Dalı Başkanı: H.Ü.A.D.K. Sahne Sanatları Bölümü Bale Anasanat Dalı Bale Dansçılığı Sanat Dalı Başkanı nı, ifade eder. Sınav Başvuru Koşulları Madde 3. Sınava başvuruda bulunabilmek için, Konservatuvar Bale Anasanat Dalı Bale Dansçılığı Sanat Dalı lise mezunu olma şartı aranır. Konservatuvar lise mezunları için YGS puan şartı aranmaz. Başvurmak isteyen adayların 20 (yirmi) (yıl itibarıyla, hesaplamada ay ve gün dikkate alınmaz) yaşından gün almamış olması gerekmektedir. 5

54 Devlet Konservatuvarları Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi ve lisans devresi mezunları için Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı puan şartı aranmaz. Sınav Madde 4. Kesin Kabul Sınavı tek aşamadan oluşur. Sınav Jürisi Madde 5. Sınav jürisi, Bale Anasanat Dalı Başkanı, Bale Dansçılığı Sanat Dalı Başkanı, Bale Dansçılığı nda Klasik Bale, Modern Dans, Pas de Deux ve Karakter Dansları derslerini veren öğretim elemanları ve Bale Anasanat Dalı Akademik Kurulu tarafından belirlenecek bir (1) öğretim elemanından oluşur. Sınav Jürisi Yönetim Kurulu kararı ile görevlendirilir. Sınav İçeriği Madde 6. Kesin Kabul Sınavı; Sınav sorumlusunun Klasik Bale eğitim programına göre hazırlamış olduğu, sınavdan 1 hafta önce öğrencilere aktardığı sınav programından oluşur ve puan üzerinden değerlendirilir. Söz konusu sınava ilişkin uygulanacak puanlama aşağıdaki gibidir: Değerlendirme Puan Teknik 50 Genel Görünüm 30 Koordinasyon 10 Müzikalite- Ritim 10 Toplam Kesin Kabul Sınavında öğrencinin alacağı not; Sınav kriterlerlerine göre, komisyon üyelerinin her öğrenci için, bireysel olarak attıkları notların saptanması ve toplanan notların, görevli jüri üyesi sayısına bölünmesiyle çıkan ortalamaya göre belirlenir. Kesin Kabul Sınavında tam puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar, ilan edilen kontenjan çerçevesinde sanat dalına kayıt yaptırma hakkını kazanırlar. Kesin Kabul Sınavının Kayıt Altına Alınması Madde 7. Hacettepe Üniversitesi Senatosunun tarihinde sayılı kararı gereği, Anasanat dalları bünyesinde gerçekleştirilmekte olan tüm özel yetenek giriş sınavları kapsamındaki Kesin Kabul Sınavları nın sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınması uygun görüldü. 5

55 BALE ANASANAT DALI KOREOLOJİ - KOREOGRAFİ SANAT DALI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ 5

56 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ BALE ANASANAT DALI KOREOLOJİ KOREOGRAFİ SANAT DALI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1 Hacettepe Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü Bale Anasanat Dalı Koreoloji Koreografi Sanat Dalı nda lisans öğrenimi görmek üzere başvuruda bulunan adaylara uygulanacak Özel Yetenek Giriş Sınavı bu yönerge hükümlerine göre yürütülür. Tanımlar Madde 2. Bu yönergede geçen, Sınav: Hacettepe Üniversitesi (H.Ü.A.D.K.)Sahne Sanatları Bölümü Bale Anasanat Dalı Koreoloji Koreografi Sanat Dalı Özel Yetenek Giriş Sınavı nı, Konservatuvar: Bünyesinde Bale Anasanat Dalı bulunan Konservatuvarları, Bölüm Başkanı: H.Ü.A.D.K. Sahne Sanatları Bölümü Başkanı nı, Anasanat Dalı Başkanı: H.Ü.A.D.K. Sahne Sanatları Bölümü Bale Anasanat Dalı Başkanı nı, Sanat Dalı Başkanı: H.Ü.A.D.K. Sahne Sanatları Bölümü Bale Anasanat Dalı Koreoloji Koreografi Sanat Dalı Başkanı nı, Anasanat Dalı: H.Ü.A.D.K. Sahne Sanatları Bölümü Bale Anasanat Dalı nı, Notasyon: Benesh Hareket Notasyonu nu (B.M.N.) ifade eder. Sınav Başvuru Koşulları Madde 3. Sınava başvuruda bulunabilmek için, adayların Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puan türlerinin her hangi birinden (Yabancı Dil Puanı hariç) Güzel Sanatlar liseleri ve Müzik Hazırlık Liseleri mezunu adaylar için sınava giriş tarihinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi nin ilan ettiği en az taban puan, diğer lise ve dengi okullar için ise en az puan almış olma koşulu aranır. Devlet Konservatuvarları Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi ve lisans devresi mezunları için Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı puan şartı aranmaz. 5

57 Sınav Madde 4. Sınav, baraj sınavı ve kesin kabul sınavı olmak üzere iki aşamadan oluşur. Baraj Sınavı Jürisi Madde 5. Baraj Sınavı jürisi, Anasanat Dalı Başkanı, Sanat Dalı Başkanı, Bale Dansçılığı Sanat Dalı Başkanı, Koreoloji- Koreografi Sanat Dalı Esas Meslek dersi öğretim elemanları, ve Bale Anasanat Dalı Akademik Kurulu tarafından tespit edilecek bir (1) öğretim elemanından oluşur. Sınav Jürisi Yönetim Kurulu kararı ile görevlendirilir. Baraj Sınavının İçeriği Madde 6. Baraj Sınavı; Notasyon Tanıtım Anlatım, Notasyon Deşifre konularından oluşur ve puan üzerinden değerlendirilir. a1. Notasyon Tanıtım- Anlatım Bu bölümde adaylara, yazılı sınav yapılır. Sözkonusu bölüme ilişkin soru adetleri ve uygulanacak puanlama aşağıdaki gibidir: Soru Tipi Soru Adedi Toplam Puan Statik Yazım 16 16x2=32 Kombinasyon Yazım 2 2x14=28 Toplam 60 a2. Notasyon Deşifre Bu bölümde adaylardan, verilen notasyon egzersiz sayfalarının simultane okumaları ve doğru olarak uygulamaları beklenir. Sözkonusu bölüme ilişkin soru adetleri ve uygulanacak puanlama aşağıdaki gibidir: Soru Tipi Puan 1. Statik Okuma Kombinasyon Okuma 20 Toplam 40 Baraj Sınavının Değerlendirilmesi Madde 7 Baraj Sınavında tam puan üzerinden en az 70 (yetmiş) puan alan adaylar kesin kabul sınavına girmeye hak kazanırlar. 5

58 Kesin kabul sınav jürisi Madde 8 Kesin Kabul Sınav jürisi, Anasanat Dalı Başkanı, Sanat Dalı Başkanı, Bale Dansçılığı Sanat Dalı Başkanı, Koreoloji- Koreografi Sanat Dalı Esas Meslek dersi öğretim elemanları, ve Konservatuvar Kurulunca belirlenecek bir (1) öğretim elemanından oluşur. Sınav Jürisi Yönetim Kurulu kararı ile görevlendirilir. Kesin kabul sınavı içeriği Madde 9 Kesin Kabul Sınavı; Notasyon Ezber, Müzikal İşitme ve Mülakat bölümlerinden oluşur. a1. Notasyon Ezber Notasyon Ezber aşamasında, verilen notasyon parçalarını 10 dakikalık süre içerisinde ezberleyerek sunmaları istenir. Söz konusu bölüme ilişkin soru adetleri ve uygulanacak puanlama aşağıdaki gibidir: Soru Tipi Soru Adedi Toplam Puan Tekli Solo 2 2x20=40 Kombinasyonu Toplam 40 a2. Müzikal İşitme Müzikal İşitme aşamasında piyanoda verilen sesleri doğru olarak seslendirmeleri ve verilen ritmi doğru şekilde yinelemeleri beklenir. Sözkonusu bölüme ilişkin soru adetleri ve uygulanacak puanlama aşağıdaki gibidir: Soru Tipi Soru Adedi Toplam Puan 1 ses 3 3x3=9 2 ses 3 3x3=9 3 ses 3 3x3=9 1. Tartım Tartım 1 7 Toplam A3. Mülakat Mülakat aşamasında, adayların koreoloji alanlarına ilişkin ilgi, yatkınlık ve birikimlerinin saptanması amacıyla yapılacak bir mülakattan oluşur ve 20 tam puan üzerinden değerlendirilir. 5

Daha göster

Ankara Yetenek Sınavları Özel DersSaatlik ₺'den ₺'yeAnkara Yetenek Sınavları Özel Ders

Arzu

Öğretmenimizin çalışmaları ile oğlumuz güzel ve başarılı bir sene geçirdi. Hem akademik hem de eğlenceli bilim alanında yönlendirmeleri oldu.

Arzu

Ankara Yetenek Sınavları özel dersleri veren en ideal öğretmeninizi bulun. Eski öğrenci yorumlarını, mezuniyet, tecrübe ve daha fazlasını incelemeye başlayın! Ankara şehrinde 29 Yetenek Sınavları öğretmeni bulunmaktadır.

ikarci10

Ankara / Çankaya

Sınıf Öğretmeni

Hacettepe Üniversitesi / Eğitim Fakültesi

En iyi olduğu branşlar: Öğrenme Güçlüğü , Sınıf Öğretmeni , Fen Bilgisi

h-ilgin-yildirim

Ankara / Etimesgut

Fen Bilimleri Öğretmeni

Gazi Üniversitesi / Gazi Eğitim Fakültesi

En iyi olduğu branşlar: Tiyatro Yetenek Sınavı , Ödev Destek , Biyoloji

bugrahanilter

Ankara / Çankaya

Keman Ve Müzik Öğretmeni

Hacettepe Üniversitesi / Güzel Sanatlar Fakültesi

En iyi olduğu branşlar: Solfej , Keman , Müzik Yetenek Sınavı

Eğitim Danışmanı

Online Akademi

Ankara Yetenek Sınavları özel dersleri alabileceğin, ihtiyaçlarınıza en uygun öğretmeni bulmakta destek mi almak istiyorsunuz? Eğitim danışmanlarımızdan Ankara şehrindeki en ideal Yetenek Sınavları öğretmenlerini konusunda destek alabilirsiniz.

Hemen Başla
ssedakahramann

Ankara / Çankaya

Müzik Öğretmeni

/

En iyi olduğu branşlar: Müzik Yetenek Sınavı ,

vera

Ankara / Altındağ

Görsel Sanatlar Öğretmeni

Gazi Üniversitesi / Gazi Eğitim Fakültesi

En iyi olduğu branşlar: Güzel Sanatlar Sınavına Hazırlık , Resim Yetenek Sınavı ,

asilvia

Ankara / Çankaya

Resim/güzel Sanatlara Hazırlık

Ankara Üniversitesi / Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi

En iyi olduğu branşlar: Güzel Sanatlar Sınavına Hazırlık , Resim Yetenek Sınavı ,

sevvalkaraca

Ankara / Yenimahalle

Şan Eğitmeni

/

En iyi olduğu branşlar: Şan , Müzik Yetenek Sınavı ,

ahmet-emre-akcay

Trabzon / Ortahisar

Müzik Teknolojileri

İstanbul Teknik Üniversitesi / Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı

En iyi olduğu branşlar: ,

song

Belgium

Resim - Is Ogretmeni / Grafik Ta

Dokuz Eylül Üniversitesi / Güzel Sanatlar Fakültesi

En iyi olduğu branşlar: Boyama , Güzel Sanatlar Sınavına Hazırlık , Yaşam Koçluğu

dbedi

Ankara / Çankaya

Piyano Öğretmeni, Cello Öğretmen

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi / Müzik ve Sahne Sanatları

En iyi olduğu branşlar: Müzik Yetenek Sınavı , Müzik Teorisi , Çello

dilanaktas

Ankara / Keçiören

Müzik Öğretmeni

Gazi Üniversitesi / Gazi Eğitim Fakültesi

En iyi olduğu branşlar: ,

kardelensatilmis

Ankara / Çankaya

Resim Öğretmeni

Hacettepe Üniversitesi / Güzel Sanatlar Fakültesi

En iyi olduğu branşlar: Kara Kalem , Güzel Sanatlar Sınavına Hazırlık , Resim Yetenek Sınavı

booker

Ankara / Çankaya

Tirat Hazırlama, Oyunculuk, Diks

Ankara Üniversitesi / Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi

En iyi olduğu branşlar: Tiyatro Yetenek Sınavı ,

gulmurat

Ankara / Yenimahalle

Sınıf Öğretmeni

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi / Eğitim Fakültesi

En iyi olduğu branşlar: Yetenek Sınavları , Ödev Destek , Genel Matematik

melek-ozay

Ankara / Yenimahalle

Yetenek Sınavına Başlamak İsteye

Gazi Üniversitesi / Sanat ve Tasarım Fakültesi

En iyi olduğu branşlar: Resim Yetenek Sınavı ,

barici

Ankara / Çankaya

Ressam Profesör Dr

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi / Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi

En iyi olduğu branşlar: Kara Kalem ,

gokhan

Ankara / Keçiören

Tiyatro Öğretmeni, Yaratıcı Dram

Hacettepe Üniversitesi / Ankara Devlet Konservatuvar

En iyi olduğu branşlar: Tiyatro Yetenek Sınavı , Oyunculuk ,

yagmur-evis

Ankara / Altındağ

Güzel Sanatlara Hazırlık, Yetene

Hacettepe Üniversitesi / Ankara Devlet Konservatuvar

En iyi olduğu branşlar: Güzel Sanatlar Sınavına Hazırlık , Müzik Yetenek Sınavı ,

tugce

Ankara / Yenimahalle

Heykeltraşım Ve Çok Uzun Zamandı

Hacettepe Üniversitesi / Güzel Sanatlar Fakültesi

En iyi olduğu branşlar: Resim Yetenek Sınavı , Kara Kalem , Resim

gulcan-odabas

Ankara / Çankaya

Yazarlık Öğretmeni

Ankara Üniversitesi / Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi

En iyi olduğu branşlar: Tiyatro Yetenek Sınavı , Yetenek Sınavları ,

ilkyaz-dilek-elma

Ankara / Çankaya

Matematik, İngilizce, Geometri,

Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Fen-Edebiyat Fakültesi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası